Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Kada kod vas dolazi Deda Mraz i šta donosi?
ptica_prepelica
01. decembar 2009. u 21.34
Nas Deda Mraz posecuje 1. januara...

Ono sto nam ove godine 100% donosi (već smo kupili) su 3 knjige, 2 dvd filma („Uspavana lepotica” i „Snezana i sedam patuljaka”)...

Ostatak tek treba da kupimo... Planiramo da potrosimo oko 300 dolara...

Koliko će vas kostati Deda Mraz ove godine? :)

Šta vi kupujete detetu/deci uzrasta 3-4 godine?

Charmein
(Racunovodja)
02. decembar 2009. u 01.05
Kod nas dolazi 7 - og januara a šta donosi još ne znamo.
Za sina 2.5 godine ću potrositi do $100.00
A za kcerku 9 mjeseci puno manje. Imaju sve sto im treba ( ukljucujuci i igracke ) a previse su mali da bi im poklon od $$$$ nešto znacio.
Isto tako kad budu stariji, uzet ću obzir zelju da Djed Mraz dolazi i 25 - og Decembra, tada će biti nešto simbolično a bolji pokloni će se dobijati 7 - og januara.
BEHEPA
02. decembar 2009. u 02.14
Kod nas DM dolazi 1. januara, a 7. januara se lomi cesnica pa kome se šta zalomi :)). Tada dobijaju nešto simbolično. Za Bozic je uglavnom zanimljiv sam ritual uzimanja pa paljenja badnjaka, dolazak polozajnika, pijukanje itd :).

Što se tiče poklona za pod jelku, još nismo sve kupili ali za sada jesmo nekakve Bakugane (to je hit među decacima, a mojim klincima ih nikad dosta), nešto garderobe...

Pre par godina, sin i ja smo pisali pismo Deda Mrazu. On mi je izdiktirao šta bi zeleo, stavili smo markicu i pisamce zavukli u kamin. Sutradan pisma (kao) nije bilo i moj sin je bio siguran da ga je DM tokom noćiuzeo. Trudila sam se da postujem spisak :)) (naravno, ne u celosti)... Pitam ga nedavno odakle mu Transformers, a on, i ne gledajuci me, kao da govori nešto potpuno obično:„Doneo mi je Deda Mraz” :))

Meni najlepse doba godine :)
IlkkaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Ilkka
02. decembar 2009. u 03.00
kod nas nema tog komunistickog deda mraza koji dolazi za novu godinu jer tako nešto ne postoji! to su uveli komunisti da bi ljudi zaboravili bozic.
a ne dolazi ni deda mraz nego bozic bata!
toliko o znanju srba o sopstvenim obicajima i ucenje svoje dece o istim.
babyshamble
(sandinista)
02. decembar 2009. u 03.11

xaxa ilkka, a ovaj tvoj bata kao postoji?
pa nasi sopstveni obicaji su da dolazi 31. decembra, koliko se secam- svaki 'obicaj' je nametnuo neko ;)

mi sve slavimo sto nas čini srećnim, a lično ne verujem ni u jednog.
kokokokokokoda
(kuvarica)
02. decembar 2009. u 03.17
e i sama sam slično htela da kažem kao prethodna sagovornica :)

kakvi komunisti,socijalisti,kapitalisti,deda mrazovi,bozic bate,uskrsi..slave...pa svi znamo da su to samo neka uverenja,nametnuta jer eto svi tako rade
ja sam lichno protiv religije(sto sam starija ,sve me vise nerviraju ti politicko-religijski okovi)i apsolutno me ništa od toga ne interesuje ...ali poklone deca dobijaju-kad prelazimo iz jedne u drugu godinu...
osim toga..moje mladje dete je rođeno 31.decembra..tako da..slavimo to:))))
pozdrav
BEHEPA
02. decembar 2009. u 03.34
Uh Illka, al' si ljuta :)).

Znala sam da će neko da potegne komuniste iz naftalina i uvodjenje americkog Coca-Cola Deda Mraza. Ali znaš šta? Mene bas briga šta je ko i kad uveo. Ja iz svog detinjstva nosim divne uspomene na novogodisnje praznike i pravo da ti kažem, vise se jezim od sadasnjih instant pravoslavaca koji i ne znaju zašto se krste sa tri prsta, nego od „nametnutog komunistickog” praznika. Što se mene tiče, postoji samo tradicija. I ti, nazovi, hrišćanski praznici su samo nastavak nekih predjasnjih teologija. Kod nas su se naročito samo preodenuli stari paganski obicaji. Mislim, i neka mi je oprosteno sto ću ovo napisati, ali sto ti se sin ne zove Srboljub?
babyshamble
(sandinista)
02. decembar 2009. u 03.43
samo da dodam-
kod srba se nikad nije slavio 'bozic bata', to je katolicka/zapadna varijanta badnjaka.

badnjak je stariji od hrišćanstva, znaš valjda da su ga srbi među zadnjima prihvatili, a crkva je uzela dosta obicaja iz paganske ere da bi im lakse 'nametnula nove obicaje': palenje badnjaka, žrtvovanje paseta, prosipanje zita, slama, cesnica.
kada se pitas zašto jedino srbi to rade, eto ti odgovora.

badnjak (od bdeti) je inače deda, koledo, stari bog, koji se simbolično pali i koji pada u vreme kada pocinje uspenje sunca, ujutro dolazi novi mladi bozic, bog sunca ili svarog.

imaš koledarsku pesmu:
na cem ćemo boga molit',
za staroga za badnjaka,
za mladoga za bozica.

pticice, mi smo već poceli ;)
Bojaantje
(A-HA!)
02. decembar 2009. u 05.22
Deda-Mraz ne postoji??!!!??? Ja još uvek verujem!
-afrodita-
02. decembar 2009. u 06.13
deda,bata,pera,mika djoka,svejedno mi je kako ga ko zove.

moj stariji sin je davno skapirao da ja stavljam poklone,a mali se zesce lozi na „santa”.
najmanji nema pojma:)

ja poklone stavljam ispod jelke na katolicki bozic,prvo zato što neću da se deca osecaju drugacije,a drugo mm je katolik pa sve jedno slavimo oba.

za novu god.ne stavljaam ništa,a za nas bozic uopste nemam jelku,to mi je potpuno drugaciji praznik i nema veze sa ovim komercijalnim xmas ludilom.

inače ne ludujem sa poklonima,jer cele godine svasta nešto dobijaju.

ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 06.13
jao Ilkka zeno, pa ti izgleda do podne mrzis sebe, a od podne ceo svet...

Kao sto rece BEHEPA, samo sam cekala kad će neko da potegne komuniste... U zadnje vreme ne može nijedna tema bez „kuvanja”, provociranja, drzanja lekcije ostalima...

Dajte žene da se malo opustimo i uzivamo u ovim predstojecim danima i praznicima, malo tolerancije ne bi skodilo...

A evo i tekst koji će Ilkki „dokazati” da su komunisti glavni krivci za dolazak „Deda Mraza”:

=====================
Američka štampa je zaslužna što je tako mnogo personifikacija o davaocu poklona za Božić sjedinjeno u jednom liku.
Poznata poema „Poseta svetog Nikole” Klementa Klarka Mura, objavljena 1823. u Americi, a zatim prevođena i štampana širom sveta, govori o darežljivom malom vilenjaku, koji se spušta niz odžak, putuje u letećim malim sankama koje vuče osam irvasa - Dešer, Denser, Prenser, Viksen, Komet, Kjupid, Donder i Blicen. Novi američki „heroj”, darežljivi Deda Mraz, brzo je zamenio moralni ozbiljan lik Svetog Nikole, mada se i dalje zadržao običaj da se deci preti kako neće dobiti poklone ako ne budu dobra.

Ilustrator Tomas Nast, koji je radio za nedeljnik „Njujorške novine - Harperove ilustrovane”, 1860. godine je prvi put obukao Deda Mraza u crveni kostim, oivičen belim krznom i pritegnut širokim kožnim kaišom. Sledećih 30 godina Nastove ilustracije su ocrtale svaki deo legende o Deda Mrazu, koji je frankofonima bio poznat kao Božić Bata. Posle 25 godina, 1885, Nast je ustanovio zvaničnu rezidenciju Deda Mraza na Severnom polu, kada je skicirao dvoje dece kako gledaju u mapu sveta, prateći Deda Mrazovo putovanje od pola do SAD. Sledeće godine Vebster preuzima ovu ideju, objašnjavajući da su fabrika igračaka Deda Mraza i „njegova kuća, tokom dugih letnjih meseci, sakriveni u ledu i snegu Severnog pola”.

Za Božić je neizostavno vezano i tradicionalno kačenje čarapa. Prvi su ove čarape, koje su visile sa odžaka, pomenuli pomenuti ilustrator Tomas Nast i pisac Džordž Vebster u priči o poseti Deda Mraza.
U Kanadi su deca stavljala cipele blizu kamina, tako da bi mali Isus, kasnije Božić Bata pa Deda Mraz, mogao da stavi poklone za njih. U mnogim zemljama se više ne kače čarape na kamin, jer su ih deca stavljala na ram od kreveta, kako bi im bliže bili očekivani pokloni ali su kasnije, unošenjem jelke u kuću, pokloni dobili svoje mesto ispod ovog božićnog drveta.

Deda Mraz dobija sasvim novi izgled 1931. i to, ni manje ni više, nego reklamnom ilustracijom kompanije Koka-kola.
Hadon Sandblam mu je tada dao ljudskiji izgled, povećao mu stomak, napravio simpatično lice. Ova kompanija je skoro 35 godina koristila takav lik Deda Mraza za svoje reklamne kampanje.

Način na koji se slavi Božić širom sveta vrlo podseća i na neke delove indijske mitologije. Tako je bog Šiva poznat i kao onaj „koji je okrenut jugu”, ali bog Šiva ima pet lica i da bi sva bila okrenuta jugu, morao bi da se nalazi na Severnom polu, „gde svaki put vodi na jug”. Ili možda Deda Mraz i Šiva rade na istoj adresi!
===============

ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 06.15
ups, zaboravih da navedem izvor za prethodni copy/paste tekst... :))

dakle, izvor je: www.ogledalce.co.rs
Neobavestena
02. decembar 2009. u 06.32
Ja od kako znam za sebe,meni DM dolazi uoči NG,to jest 31. uveče.Lično planiram da tu tradiciju nastavim i kod svoje dece.A deca ko deca,njima su bitni pokloni,baš ih boli uvo ko ih donosi,što se njih tiče može da ih pošalje i Bil Klinton ili Tito s onog sveta njima je svejedno:-)
Ako će moja deca biti srećna mogu i ovo da im pustim dok otvaraju poklone: http://www.youtube.com/watch?v=UDO7NJFah7Q
oceania
02. decembar 2009. u 06.48
ako ćemo tako i kicenje jelke je „komunisticki” :))
pocelo je negde u 18veku .. i to bas u ovom regionu gde živim (nemacka francuska) isprva su dekorirali drvo crvenim jabukama ..
daklle, ako ćemo ovako, onda nema ni drvo,ni pokloni, kad bude badnje vece samo jedna pogaca i supa od lece (jer tradicionalni grah mi je takođe „komunisticki” i radi se o nekom foliranju , buduci da je grah stigao pre dva tri veka u naše podneblje iz juzne amerike) ;) ;)

Ja sam za sebe napravila listu šta ću da stavim ispod jelke tamo 23decembra..
ima parfema,
fotelja(kupujem neki stressless),
mixer (neki fensi , može da ti secne krompir na 1mm) ,
a planiram i peglu -u ovome može da mi pomogne neka domaćica ovde.. hoću neku super peglu , da klizi i da bude minimum napora sa moje strane dok peglam pa mislim da li da uzmem neki od onih traktor pegli ? :))
(buduci da do sada je bio striktni minimum u vezi peglanja vidim da sa bebom imacu posla)

za bebu, uzecu neki dubak tako neku spravu za bebe od 6+

drvo biće nordmann, pa tako fino mirise cela kuca, kao i na kolacice, puno poklona ispod jelke ,uvece pijuckacemo toplo vino, pustimo vatru u kaminu, ..za mene predivno
natalija1
(Heilmasseurin)
02. decembar 2009. u 07.11
Mi zovemo deda mraz i ljepse mi zvuci nego bozic bata.
Kad smo u Austriji slavimo oba bozica i 25.12. i 7.1. i na oba bozica ima poklona ;) A kad smo dole u CG, onda nam deda mraz dolazi uoci nove godine, mi se prilagodjavamo tamo gje se nalazimo i postujemo i volim kada mi se dijete obraduje poklonima iako nezna da je bozic, NG ili šta već.
Pozdrav...
Republica
02. decembar 2009. u 07.17
Eto, ja odrastoh u toj komunistickoj Yugi i shta mi fali.Kao i vecina nas i koliko čitam ne fali nam nishta.Dobijali paketice od mamine i tatine firme,pevali pesme na bini,lepo se obukli a verijte mi paketici su bili fenomenalni od strane mojih roditelja tj njihovih firmi.

Mom sinu je kao i ostaloj deci ovde jači praznik Sinterklaas:

http://umongo.com/gratitude/sinterklaas.jpg

Evoga sad će 05-tog decembara.

A naravno ja sam Deda Mraz...Baka Zmaj..kako me jedno vreme zvap sin.

;0))))
Bojaantje
(A-HA!)
02. decembar 2009. u 08.01
Da se nadovezem na Republiku, taj holanski Sinterklaas dolazi iz Spanije, i prate ga crni Piteri, koji su mu pomoćnici. Dele deci neke bombone / kolacice. Tradicija je stara, bar stotinak godina.

Sad, prošle ili predprošle godine krene sa se talasa javnost, kao ova tradicija je diskriminacija osoba crne boje koze. Sto neko rece ovde skoro, political correctness gone mad. Smorile novine sve redom, umesto da se ljudi opuste i uzivaju u praznicima, oni traže u svemu nešto negativno.

Mi smo davanje poklona prepustili bakama i dekama. Od jednih će da dobije tricikl, a od drugih neki kamioncic za hodanje. Od nas - puno ljubavi, paznje i smeha.
natalija1
(Heilmasseurin)
02. decembar 2009. u 08.12
To ima i ovdje u Austriji 5.12., samo sto oni ovdje ga zovu Nikolaus, a prate ga Krampusi. Ali ovdje ima i za bozic poklone i tu kao dolazi deda mraz, mada je to za mene sve isto :)
babyshamble
(sandinista)
02. decembar 2009. u 08.14

prepelice,
mislim da ilkka nije rekla da je deda mraz/santa claus/bozic bata komunisticki izum, nego to što dolazi 31. decembra, a ne za bozic.

jao republika,
secam se paketica, čak imam ovde jednu kesu sa onim crvenim deda mrazom, a unutra su bile herba bombone ;)
(setih te se jutros sa osmehom, jer sam naletela na nekog elvisa)

da rezimiram, taj nametnuti obicaj nije bio obavezan, a vezuju nas samo lepe uspomene, pa čak i da je bio nametnut, uzivali smo, kao sto će i nasa decica, kojima mi to opet namecemo!
NevernaBeba
02. decembar 2009. u 08.21
Jao Boze pa ko još razmišlja o tome ko je doveo ili „nametnuo” Deda Mraza?!?! Smijesno. Meni je bitno da moje dijete uziva u toj praznicnoj atmosferi i da se raduje poklonima, kicenju jelkice i svim ostalim propratnim detaljima, kao sto sam i ja nekada a sve ostalo je manje važno.

Nama Deda Mraz krene svracati vise puta pocev negdje od polovine decembra pa do Srpske Nove Godine jer kad god neko dodje ostavi paketic ispod jelkice:))
Tako da ja i ne dajem puno love za paketice jer dijete uglavnom dobija od drugih a i svake godine ide na dodjelu paketica u firme u kojima radimo ja ili suprug.

Ono sto je meni bilo stvarno JADNO je kad su u Federaciji BIH protjerali Deda Mraza a doveli Djeda Hidzreta...:)) Ne znam samo s kog pola Djed Hidzret dolazi. Vjerovatno dojase na kamilama iz Saudijske Arabije:-) Ovo da nije zalosno bilo bi smijesno jer se politizuje nešto sto treba da ostane u domenu djecije maste.

babyshamble
(sandinista)
02. decembar 2009. u 08.26
nevernabeba,
xaxax nemoj zezati, e stvarno uzas djed hidzret- mada sam se nasmejala kao najboljem vicu ove godine :)

'Ono sto je meni bilo stvarno JADNO je kad su u Federaciji BIH protjerali Deda Mraza a doveli Djeda Hidzreta...:)) Ne znam samo s kog pola Djed Hidzret dolazi. Vjerovatno dojase na kamilama iz Saudijske Arabije:-)'
NevernaBeba
02. decembar 2009. u 08.47
ne zezam majke mi, ziva istina, to je bilo prošle zime vjerovatno će im i ove zime dojahati:-)
Btw, oni kažu hidzret dedo, a mislim da postoji i hidzret hanuma, to im je valjda Baba Mrazica.
ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 08.52
hahahahahaha, padoh sa stolice od smeha...

nije ni cudo sto Hrvati ispisuju decu iz tih muslimanskih vrtica i skola i upisuju ih u srpske...

Republica
02. decembar 2009. u 09.42
Ok, imamo deku u crvenom sa belom bradom sa Irvasima,Beli Konj(ko Tile) i sad na Kamilama...veselo...;0)))

Bojantje, jeste mila to neshto pocela EU parlament prvi da cacka o cemu si pisala.A decica obozhavalju da stave cipelici nedeljama pre 05-tog Decembra pa stave shargarepu za konjica i kocku shecera uvece da im Sinta neshto ubaci u cipelicu, pa mi roditelji izvadimo shargatepicu i kocku shecera ...kao osladio se konjic od silnog puta i ubacio koji slatkish.Pa ako su deca ishla na vreme u krevet eto njima poklona koji su napisali na ceduljici i stavili u majushnu cipelicu.Ma veselo za decicu...;0))) Kad porastu sve im jasno.

Natalija nisam znala da ima to i u Austriji.Evo prilike da se napishu razni obicaji i praznici po drzhavama...;0)))

Baby, jeste malena pa bile i one jake kese od celofana sa onim crtezhima belih kristalnih pahuljica..secam se da sam često pored igracaka i knjiga i garderobe dobijala Ledene Kocke ono lepo plavo pakovanje...;0)))
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 10.17
sve sam razmišljala usput citajuci šta ću napisati

pa sam pola bacila u vodu da nebi bilo da sam ovakva ili onakava

što se tiče komunizma i praznika...malo ste naivne kad ne vjerujete u teorije zavjera...ali nećemo politisat ovdje

samo da dodam da sam probala sve varijante istrazivajuci...i prošla kroz rane periode za ovih 14 godina kolikog sina imamo najstarijeg...i shvatila usput neke stvari

ne treba da vam govorim o Bozicu...valjada znate da kod nas uopste nije materijala stvar...nego nešto sasvim drugo

moja djeca se toliko obraduju slami trazeci male pokloncice po istoj ...i jedva cekaju kad će se to desiti

postite li ???
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 10.20
materijalna...greška

tweety_m
02. decembar 2009. u 10.25
Nama Deda Mraz dolazi 31. decembra, tako mi je i dolazio sa paketicem u mamino preduzece dok sam bila klinka.Za Bozic obavezno ima za sve ukucane po nešto novo od garderobe, jer je kod nas obicaj da se obuce nešto novo.Za katolicki Bozic nema kod nas ništa, ali zato idemo kod prijatelja na party tako da klinci tamo dobiju pokloncice.
ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 10.57
majo, :)) ne skreci mi temu u religiju, ovo je trebalo da bude tema za opustanje, secanje na Deda Mraza i vreme kada smo mi bili klinci...

sad nasli pretresati da li je Deda Mraz proizvod komunisticke diktature... Samo mi još recite i da je bio u partizanima... :)))
On jadan ni sam više ne zna šta je:

=========================================

Dugo su se i nemo gledali. Uposkojeni losos zurio je u svog vozaca. Šarmantni i dobro negovani gospodin iz severnog Finiksa gurao je kolica prepuna namirnica i umornim korakom se priblizavao kolima. Otvarajuci gepek, lenjo je podigao pogled... prelepa crnkinja zavodljivo je kretala bokovima privlaceci pažnju našeg junaka. Prolazeci pored njega, nestašno se dodirnula obod kolica i srdacno ga pozdravila.

- Hello!

„Ova bi me i iz mrtvih povratila”, pomislio je. Još jednom je osmotrio raskošnu pozadinu koja se zanosno udaljavajuci od njega lagano približavala samoposluzi.

- Ho, ho, ho... prenuo ga je duboki glas nepoznatog muškarca, samo gledaš a ništa ne radiš... greota je brate!

Još uvek u šoku, naš junak je zacudeno posmatrao coveka obucenog u kostim Deda Mraza.

- Što me gledaš tako? Zar me se ne secaš? Pa prošle nedelje... u kaficu... dok si ispravljao krive Drine... i bistrio srpsku politiku...

- Ah da, odgovorio je, o tome sam negde pisao ranije.. sacekaj da se iz treceg prebacim u prvo lice... važi?

Deda Mraz: Ma nema problema... nego šta si toliko pazario?

Ja: Kupujem hranu za slavu... znaš kako je imacu tridesetak gostiju na veceri...

Deda Mraz: A šta ti je to slava?

Ja: To je religiozni, porodicni praznik koji mi Srbi jednom godišnje obeležavamo.

Deda Mraz: Svi Srbi proslavljaju isti praznik?

Ja: Ne, svaka porodica ima svog sveca i slavi se u njegovu cast.

Deda Mraz: Koji je tvoj svetac?

Ja: Sveti Nikola.

Deda Mraz: Pa ja sam Sveti Nikola...

Ja: E pa vidiš to ti je malo komplikovano moj deko...

Deda Mraz: Objasni mi onda!

Ja: Ti si se u stvari rodio u trecem veku, živeo si srećno i dugovecno... i umro 19. decembra ...345. po Julijanskom kalendaru što je u prevodu 6. decembar.

Deda Mraz: Kako sam dva puta umro?

Ja: E to je još malo više komplikovano...

Deda Mraz: Cekaj, znaci li to da sam ja tvoj svetac?

Ja: U neku ruku i jesi ali te mi pamtimo iz onog vremena dok se još niši sasvim komercijalizovao.

Deda Mraz: Ništa ja tebe pod milim bogom ne razumem.

Ja: Pazi ovako... u stara vremena ti si bio običan smrtnik koji je cinio dobra dela. Jednom prilikom odbranio si narod od gusara a nevaljalce naterao da se pokaju i prihvate boga... e od toga dana postao si svetac i zaštitnik svih moreplovaca...

Deda Mraz: Od početka si ti meni bio sumnjiv... filozof eto šta si... ti sad' bolje znaš od mene ko sam ja?

Ja: Baš tako!

Deda Mraz: Od kada znam za sebe ja deci nosim poklone.

Ja: A secaš li se kome si odneo prvi poklon?

Deda Mraz: ??? zacudeno

Ja: Pre mnogo vekova, bio jedan siromah covek i imao je tri cerke. Devojke porasle, došlo vreme za udaju a siromah nemade ništa da im za miraz pripremi. Jedne noćizacula se buka i lupnjava... Neko je kroz odžak ubacio tri vrece zlatnika - miraz za svaku cerku.

Deda Mraz: I?

Ja: To je bila tvoja prva mušterija.

Deda Mraz: Ne secam se majke mi.

Ja: Onda imaš slabo pamcenje deko... a tu crvenu bundu i cizme i veliku vrecu... sve si to poceo da nosiš u XIX veku kada te je Vašington Irving izmislio, pre toga si bio onaj Sveti Nikola koga moja porodica proslavlja.

Deda Mraz: Ti si lud... a kažeš umro sam 6. ili 19. decembra?

Ja: Cekaj nećemo da širimo temu a i ovaj losos hoće da mi se pokvari. Nego dodi ti lepo kod mene na slavu... tamo ću ti objasniti sve što ti nije jasno.

Deda Mraz: Dogovoreno!
*********************************************
Autor: Dejan Krstić, USA, Arizona

=============================================

Eto, vidite da je i Deda Mraz zbunjen... :)))

Ninocka
02. decembar 2009. u 11.14
Deda Mraz nam dolazi 25. decembra ujutru, ali i 31. decembra posle ponoci otvorimo jedan pokloncic (ne kapiram zašto kod nekih dolazi 7. januara).

Moj stav o slavljenju praznika se dosta promenio od kada imamo dete. Svake godine sam kitila jelku, obozavala ovo doba godine i stajala u redu za paketice. Ali, od kada se cerka rodila, ovi praznici su kod nas dobili mnogo vise na značaju (čak i Halloween koga zaista ne podnosim!)

Ove godine Deda Mraz će nam doneti drvenu kucicu (dollhouse) sa malim namestajem i mini lutkicama. Prošle godine je to bila drvena kuhinjica koja je ispala odličan poklon.

Milsim da je dobra ideja kupiti jednu igracku, jednu knjigicu/DVD/CD i jedan komad garderobe.

P.S. BEHEPA, popisujem te od A do SH!
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 11.17
draga moja kako kvarim temu...sve je to povezano...sve poce od početka

dobra prica...
SarenaLazaOriginal
02. decembar 2009. u 11.57
Mi slavimo sve što se slaviti može (a dio je naše okoline).
Djeci ćemo kupiti neke pokloncice za 25. dec. a i za 7. januar. Kažemo im da Deda Mraz u nasu kucu dolazi dva puta jer mi slavimo americki Bozic i sprski Bozic. Sve je to malo izmjesano i prilagodjeno nasem zivotu (i ne izvinjavam se za to). Americki Bozic slavimo sa prijateljima i sestrinom porodicom a nas Bozic opet među srpskim prijateljima, odlaskom u crkvu na Badnje Vece, itd.
Prošle godine smo pretjerali sa poklonima - nisu bili skupi ali ih je bilo u prevelikom broju - sve su to bile male stvarcice - par knjiga, neka gardarobica, neke bojalice/olovcice, rollerskates, itd. Neki od poklona su čak bili reciklirani od rođendana (jer za rođendan dobiju previse od prijatelja da oni jednostavno ne uspiju sve ni otvoriti). Sve u svemu, djeca su se umorila od otvaranja poklona a ni u jednom nisu mogli posteno uzivati.
Uvidjeli smo svoju grešku i napravili smo na mjestu dogovor da ove godine imamo maksimalno 3 poklona po djetetu - jedan poklon od Deda Mraza i 2 poklona (pokloncica) od nas (i još će dobiti jedan poklon od tetke i jedan od babe i dede). Već su se oboje izjasnili šta bi voljeli da im Deda Mraz donese, pisat ćemo pisma Deda Mrazu sledeće nedelje, sve slatko i sa osmijesima.
Za srpski Bozic ćemo isto tako da im stavimo 2-3 mala pokloncica ispod jelke (koju inače stavljamo vikend poslije Thanksgiving i skidamo je nakon srpske Nove Godine (uzivamo u njoj cijelih mjesec i po dana).

serb_girl3
(student)
02. decembar 2009. u 12.06
Koliko znam da kod nas Bozic nije kao u inostranstvu, gde se vise radi o poklonima nego o duhovnoj proslavi tog praznika. Ovde u Kanadi cela ideja Bozica je pokloni i ništa vise. Ljudi dva meseca pre Bozica pocnu da kupuju poklone i na dan Bozica svi otvaraju poklone i to je to. Možda u nekim familijama imaju curku za veceru.

Secam se od malih nogu da smo obično jelku kitili pre nove godine, i ostavimo je dok neprođe Bozic. Poklone su obično samo deca dobijala i to za novu godinu, a za Bozic smo ustajali rano ujutru, imali poleznika (prva osoba koja udje u kucu, i koja se daruje), onda uz svecu se pomolimo Bogu, prebrojimo pare (posto kažu cele godine ćeš imati para:)), prelomimo cesnicu i kao deca obično se prepiremo ciji je koji dio (svi smo hteli da nađemopare), i onda svi sednemo za sto i doruckujemo (Bozickujemo). Taj dan se obično kupamo, sredjujemo, muski se briju, namjeste se krevet kad se ustane itd. Ima tu još mnogo drugih obicaja, kao sto je neko naveo slamu, pa se deca valjaju po njoj. Itd...itd...

U mojoj familiji je to uvjek bio duhovni dan i ostao. Iako živimo u Kanadi sada, nekupujemo poklone za Bozic.

Snezana
02. decembar 2009. u 12.07
Kod nas deda mraz nikad nije dolazio 7. januara. To je nešto sasvim drugo,okupljanje familije, slama pod stolom sa novcicima,bomboncicima, cokoladicama itd za decu. Svecani rucak i onako predivna porodicna atmosfera, od babe i dede pa do unucadi, svi su tu. Nikad nije imalo veze ni sa jelkom ni sa poklonima ni sa deda mrazom. Pokloni i jelka su bili za novu godinu.

Zadnjih 14 god to se promenilo odkako živimo u stranom svetu. Moji roditelji su mene i sestru pustili da imamo poklone i jelku i sve ostalo kad i svi nasi prijatelji i ostala deca sto je 24.12. Ovde se mnogo daje na kicenje kuce, jelke i poklona, kako deca tako i odrasli. Meni je iskreno ceo decembar predivan mesec i obozavam taj osecaj mrak, zima, mnogo svetiljki i sveca u prozorima, ljudi po gradu sto setaju i kupuju poklone svojim najmilijim itd.

Mislim da se u tom periodu potrosi mnogo novca, previse... Danas sam bas bila kod mojih, sestra ima 12 god i samo da cujete njene zelje, mila majko, zna dete šta hoće... E sad kako ona kaže nije ona kriva sto su oni u trgovinama stavili toliko velike cene :) Opet mislim da je lepo obradovati nekog s necim sto si stvarno želi. Koliko para ću ja potrositi ne znam, neću vise nego sto imam.

Ovaj period je isto ono vreme kad se setim svih onih koji nemaju i ja i moj dragi uvek odvojimo jednu sumu, koliko možemo koju dajemo za nekog kome treba. Nekad je to za gladnu decu, nekad za nešto. Ove godine je to za decu koja imaju rak i svoje praznike, ako ih docekaju, proslavljaju u bolnici, od tih para će bolnica da im pripremi bozicnu proslavu i pokloncice.
ivana_78
(trgovac)
02. decembar 2009. u 12.31
e pa bas tako st nikola je bozic bata odnosno deda mraz po modernim shvatanjima zato ćemo ja i mm nauciti dete koje za sada ima 6 meseci da za svetog nikolu dobija simbolične pokoncice u cipeli,za novu godinu će dobiti ispod jelke pokloncice,za bozic takođe jer to su deciji praznici i od malena se uce deca da vole i postuju praznike i prenose tradiciju,e sad dal je to nas obicaj ili nije i šta je pagansko a šta mderno mislim to je onako diskutabilno a šta je bilo pre paganskih obicaja koja smo takođe nekada prihvatili...nećemo se vracati treba postovati i staro i novo shvatanje..zarad dece naravno i okupljanja porodice jer živimo brzo i sve se redje vidjamo sa dragim osobama a ti praznici su tu da nas podsete na lepe trenutke i okupe nas
fiona29
(inzenjer)
02. decembar 2009. u 12.59
Kod nas deda mraz dolazi vise puta, na vise mesta :). Prvo navrati kod mame u firmu i ostavi poklon pa idemo po njega i slikamo se sa deda mrazom, pa onda kod tate u firmu ali tu brzo ode i onda tata donese poklon koji je ostao. Pa onda ispusti i jedan poklon kod bake negde oko 25.12, navrati i u vrtic a 31.12 obavezno ostavi poklon ispod jelke. Na 7 januar delimo poklone između sebe.
Inače pišemo pismo svako godine. Imate i zvanican konkurs na ptt-ovom sajtu (ko je u srbiji) tako da mozete da posaljete pismo i u postansko sanduce i da stigne na pravu adresu :).
BigSur
02. decembar 2009. u 13.18
I u nasoj kuci se slavi sve što se slaviti može. I kada sam odrastala, slavili smo oba Bozica i NG - pravoslavnu NG doduse manje, tako da mi to nije ništa neobično.

U zivotu treba vidjeti sve lijepo oko nas i koristiti priliku da se slavi. I kao mala smo isli kod drugih npr na Bajram - ni dan danas ne znam puno o Islamu ali se sjecam proslave praznika, baklave i ostalih divota.

Djeda Mraz nam dolazi 25.12. i ponovo 31.12. Ove godine ćemo slaviti Bozic za muzevom porodicom a 26.12. stizu moji roditelji pa ćemo opet slaviti Bozic, otvarati poklone, itd. 31.12. je NG, sto ukljucuje i nezaobilaznu sarmu i sampanjac (odlicna kombinacija!) a na pravoslavni Bozic već vise godina idemo u pravoslavnu crkvu u gradu u kojem se nalazimo.

Ja nisam religiozna ali volim atmosferu u crkvi i zato idem.

Ove godine će Djed Mraz donijeti 2 poklona od nas i dobit će po 1 od baka i deda sa obje strane i još po jedan od ujaka i tetka. Dosta i previse za dijete od nepune 3 godine. A ja se najviše radujem sto ćemo biti svi na okupu i sto će dobiti jako puno paznje od baka i deda.

saadet
02. decembar 2009. u 13.53
Poklone razmenjujemo 5. decembra jer je to tradicija ovde u Holandiji a posle i za Bozic ( katolicki). Ove godine sam kupila 2 dvd-a, jedan sa omiljenom muzickom grupom drugi Snezana i 7 patuljaka :), toalet torbicu, nove kroksice koje nosi umesto papuca i ako naidjem na još neku sitnicu možda ću uzeti.
Bojaantje, što se tiče Crnog Pita, on postoji samo u Holandiji i cista je provokacija i diskriminacija! Neću ustvari ni da raspravljam o tome jer se uvek iznerviram.
Inače, što se Deda Mraza tiče, mojoj Loli je zanimljiv mada sam joj ja rekla da će poklone dobiti od nas.
Republica
02. decembar 2009. u 14.01
Ilkka
02. decembar 2009. u 14.12
o ljudi moji, nisam znala da ima ovoliko komunista na sajtu. haha
bozic bata je pravoslavni deda mraz ako ništa znali (mozete to lako da nađete. kod srba su se samo deci davali skromni pokloni za bozic koje je donosio bozic bata.
inače deda mraz u vecini evropskih zemalja nije postojao do 20. veka, pre toga su tu bili christkind, julgoat, st nikolaus, itd.
slovenci su recimo nekada uvek davali deci poklon za miklavz (svetog nikolu), te pre par godina je deda mraz poceo da potiskuje nikolu.

kad su dosli komunisti uveden je „obicaj” davanja poklona za novu godinu (ajde mi kazite ko još daje poklone za novu godinu osim možda japanaca.:) i jelka da bi se potisnuo badnjak i bozic. ovo su cinjenice koje lako mozete da nađete

inače kod srba postoje i materinci, detinci, ocinci, mislim da se tako zovu, to su ona 3 adventa, i tad se isto daju pokloni.

e sad, ako ponovo naletim na temu „neću da mi se dete venca sa strancem da bi odrzali srpske obicaje” pocecu samo da se smejem. pa vi ne znate srpske obicaje uopste. :)
Ilkka
02. decembar 2009. u 14.14
kicenje jelke je vezano za protestante. pocelo je daleko pre 18.veka. legenda kaže da je prvu jelku okitio luter.
Ilkka
02. decembar 2009. u 14.17
inače nikolaus se slavi 6.decembra.
Ilkka
02. decembar 2009. u 14.20
a što se tiče komunizma i slično, naravno da insistiram na tome. moja porodica (nijedan clan) nije bio komunista i nikad nisu slavili uvedene praznike (novu godinu recimo) nego se slavilo kako treba.
prema tome, mi imamo 3 praznika + slava + rođendan + imendan. ne novu godinu. a uostalom koju novu godinu, zapadnu ili pravoslavnu? ;O)

a izgovor „nije bitno šta slavimo, samo da se deca raduju” je odličan način brze kulturne asimilacije i nestajanja sopstvene kulture po kojoj su srbi poznati.
jevreji, indijce, japance, itd nećeš naći kako slave svakakve gluposti.
saadet
02. decembar 2009. u 14.22
E republica, hvala! Lolka zna ovu pesmicu, naucila sam je.
Republica
02. decembar 2009. u 14.29
Ilkka znash shta...nije zhenstveno postavljati tako vodenicu...da si uvek u pravu i tim tonom...uciteljice. ;0)

Sve shto si napisala 85% i vishe nas zna.
Sad odjednom nikom nije roditelj bio komunista.
S tim shto smo morali da idemo s tim kako je bilo nametnuto u vreme Tileta ne zhelim sad da izbrishem.Moja porodica je nastavila tradiciju zapravo moje majke da se slavi sve ono mimo komunistickih zahtevanja.Ona nije bila komunjara a moj otac jeste.
ja sam bila pionirka...shta cesh dala zakletvu ali to me nije opralo i zaglupelo.Eto s jedne strane cale komunjara, majka otvorena a ja se dobro snalazim i medj' indijance veruj mi.

Zato nek slavi ko shta hoće, koliko para toliko muzike.

A ti se opusti i spremash li za tvoje slavlje neshto?
Malenom uskoro rodjish...;0))
Vesna-DK
(Student)
02. decembar 2009. u 14.33
Nas mali još uvek ništa to ne razume, ali kad krene da razume Deda Mraz će dolaziti 31. decembra kao sto je i meni dolazio :-)
MM i ja od kako se poznajemo (bogami evo već 10 godina :-)) dajemo poklone jedno drugome za Novu godinu kao neki simbol ulaska u istu.

Danci inače poklone dele na Badnje vece tj 24. decembra a ne 25. Taj Bozic (ako ne radimo) proslavljamo kod naše danske porodice (MM-ova tetka udata za danca i živi tu 30 godina). Poklone kupim svima koji su tu prisutni ali MM i ja nikada nismo jedno drugome tu davali poklone.
Nas Bozic proslavljamo onako kako smo naucili u našim porodicama kao deca - a to ne ukljucuje davanje poklona na taj dan. (Izuzev onome ko ti prvi udje u kucu 7. januara - daruje se par carapa i kosulja).

Ne znam, nekako mi glupo da dajem detetu poklone 24. ili 25. decembra jer mi taj datum ama bas ništa ne znaci.
Za nas Bozic 7. januara koliko ja znam se daju pokloni.
Tako da nam ostaje Nova godina za deljenje poklona - a i lepo mi je nekako i simbolično dati poklon za ulazak u novu godinu.

A Andrej će ove godine dobiti garazu za svoje mnogobrojne automobile koje obozava i naravno neizbezne Lego kocke.
MM će dobiti novu kancelarijsku stolicu jer mu se pokvarila ova koju ima.
Alpha1
02. decembar 2009. u 14.33
Ninochka na Serbiancafe-u si i ne razumes šta je 7 januar.Alal vera.Da si cutala ne bi ni znali.
Saadet mislim da ne treba da se sikiras zbog crnog Petra ili zwarte Piet...to su nikogovici i neradnici koji na osnovu diskriminacije zivotare na belom hlebu u Holandiji potegli tu polemiku.Ko god imalo zna za St.Nicolaas i zwatre Piet zna da on nije „crnac ”nego je crn od gara jer ulazi u odzake dok raznosi poklone.
Znam da si udata za crnca i nisam imala nameru ni jednim slovom da te povredim ...samo sam htela da ti objasnim.
bubamaja
((t.u.z.n.a))
02. decembar 2009. u 14.42
Ninocka nije rekla da nerazume koji je praznik 7 januar, nego nerazume zašto deda mraz daje pokloni za Bozic, deda mraz je za novu godinu a Bozic je nešto drugo.

I nemorate odmah da drsko nekima odgovarate nego lepo procitajte šta je ko hteo reci.
saadet
02. decembar 2009. u 14.44
Alpha, te neradnike su gospoda pirati pokrali, koristili i sada im se vraca.
A to da su pocrneli jer su prošli kroz odzak, mislim toliko je glup izgovor jer i corav bi video da Crni Pit lici na crnca. Velike usne, loknice i crnacki nos. Mislim...rekla sam, ne želim da komentarisem samo se nerviram. Evo slike Crnog Pita pa vi kazite na koga lici, na nekoga ko je samo prosao kroz odzak ili na crnca.
http://blogsimages.skynet.be/images_v2/002/552/371/20081204/dyn001_original_400_400_pjpeg_2552371_192f75f2d... e1e32872e29c9cbef8.jpg
Republica
02. decembar 2009. u 14.51
BEHEPA
02. decembar 2009. u 15.05
Jao Illka, gde si ti uopste naletela na to „neću da mi se dete vencava sa strancem...”? :) I da li je to ovde tema? Mislim da nisi procitala sve odgovore inače ne bi ponavaljala kao svoj argument nešto sto je već napisano :)). Uz svo svoje pisanje, nisi nam rekla kako TI slavis te praznike i kad kod tebe dolazi Deda Mraz/Bozic Bata/Sv. Nikola :)).

Majo, ja ne postim.

Evo da dodam još koju :). Mi smo trenutno u Srbiji. Ali da živimo i dalje u Americi, podrazumevalo bi se da se neki mali poklon da i 25.-og decembra. Moj sin se nasao u malo neprijatnoj situaciji u obdanistu kad su ga deca pitala šta je dobio za Bozic. Bio je previse mali da bi umeo ista da odgovori i vidim da mu nije lako palo.

Nemam ništa protiv da se prilagodim sredini u kojoj živim i da usvojim, i pridodam našima, praznike/obicaje za koje mislim da su lepi i da bi mojoj deci pruzili zadovoljstvo. Mnogi praznici znace darivanje - kod nas npr. detinjci, materice, oci - kad se vezuju pa moraju da daju pokloncic kako bi bili slobodni :). U stvari, lepota je u darivanju i sreći koju, obostrano, pruza.

Mnogima nije poznato, ali komunisti (posto su već potezani) su ukinuli kod nas pandan Halloweenu. To su bili Duhovi (1. novembra) kada su, 30-ih godina prošlog veka (a verovatno i ranije) decica isla po ulicama i dobijala slatkise ili neke sitnice.

Vidim nove uplive kod nas. Ja se ne secam da je tokom noćidolazila Zubic Vila meni kad mi je ispao prvi zub :). Za nju sam saznala iz americke prakse gde se zove Tooth Fairy. Međutim, kad su klincima po obdanistu poceli da ispadaju zubici, Stefan je dosao sa pricama kako su im tokom noćidolazile Zubic Vile (ili Vile Zube) i donosile im ili paricu ili neki sitan poklon. Ispadanje njegovog prvog zuba docekao me je nespremnu jer nisam imala mogućnosti tog dana da mu nešto kupim (a brat je drasticno ubrzao ispadanje istog koji se samo malo klatio, jednim preciznim udarcem glave :) ). Ali, on je savesno oprao zubic i stavio ga na policu pored kreveta (mislili smo da će se Zubic Vila muciti ako ga ostavi ispod jastuka). Naravno, prvo sto je uradio ujutru bilo je da pogleda šta je Vila ostavila. Ja sam tokom noćizubic zamenila sa paricom i jednim narandzastim perom koje mi je ostalo od pravljenja sesira za Sesirijadu (bila u obdanistu) :). Rekla sam da to mora da je ispalo Vili iz krila. Bio je odusevljen. Zbog takvih izliva radosti vredi živeti. I zbog takvih izliva radosti uvela bih još bar deset novih praznika :)).
BigSur
02. decembar 2009. u 15.38
Kod Ikke izgleda Djeda mraz i ne dolazi - previse neka ozbiljna teta da bi bilo šta i slavila! Daj malo opustenije, kakav ti je to ton. A ovo je jako lijepa tema.

A kad smo već kod komunista (vidim da se to koristi ovdje kao nešto ruzno) ja proslavila Dan Republike nekidan (29.11.). Skinuli smo americku zastavu sa jarbola na kuci na taj dan i stavili zastavu SFRJ. Meni bilo lijepo gledati tu zastavu a i komsijama je bilo zanimljivo, pitali nas cija je zastava, itd.

Boze dragi, neki ljudi mrgudni kroz zivot prolaze i samo im je zadovoljstvo pametovati i 'profesorisati.'
ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 15.49
Ilkka, ziva bila, ajde ti nama reci, kad si tako neasimilirana, kako detetu dade ime Ilmar?

Milkica16
(Administrator)
02. decembar 2009. u 15.51
Mi 19. decembra cistimo cizme i cekamo da vidimo šta će nam sveti Nikola donjeti!
saadet
02. decembar 2009. u 15.54
Samo da dodam da mi slavimo 5-i decembar jer je to tradicija u Holandiji pa ne želim da moje dete odvajam od drugih a i pokloni su nešto lepo. 25 slavimo jer mi je mama bugarka a oni slave Bozic kao i katolici iako su pravoslavci a naravno slavimo i 7-i januar jer smo živeli i ja sam porasla u Srbiji, tako da slavimo skoro celi mesec :)) ali Boze moj, meni je to bas lepo! Svako ima svoje obicaje i ima pravo na to.
Ninocka
02. decembar 2009. u 15.59
Jao, jeste lepa tema i steta sto ode u neki levi pravac...

Nego, samo da vam sapnem da ja još uvek verujem u Deda Mraza i nadam se da ni mene neće zaboraviti ove godine... Nije bas da sam bila ono kao super dobra, ali može valjda da mi progleda kroz prste ;))

Alpha1,
ti mora da si bila sanjiva kada si citala moj post. Ko ne zna šta je 7. januara?! Svasta!
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 16.24
hm meni stvarno nije jasno...kako kazete...nismo pobozni a slavite tudje vjerske praznike

i mi djelimo sitne poklone na materice ocice i detence
vezemo mi djecu ili djeca nas...a pokloni su u vidu slatkisa...posto ppstimo voce ili ljesnjaci orasi..a oticemo na alergije :(:))

tito vam stavio katolicke pranike pod nos...i ja sam kitila jelku kao mla...a cudila se sto moji rodjaci ne kite...sad i ja znam i oni znaju ZASTO ..nazalost

neki spominju kao holndski(saader)praznik...vjerovatno protestantski Sv. Nikola 5. dec. ..nas pada 6. dec po nasem kalendaru...a 19.po njihovom
moja baba je nama ostavljala bonbone sa vatom taj dan pred vrata...da znamo da je Sv. Nikola bio tu i ostavio malo brade:))

zao mi je sto mnogi od vas...a nisma ni ja znala..pa sam citala i izucavala mnoge obicaje...neki su preneseni u smislu Zenskog rodoslova od baba...prica s koljena na koljeno

e zato nas Evropa neće jer nismo ono sto bi trebalo da budemo...

kod mene i djeca poste...ajmo sad napadnite me...a nisam fanatik...
ne postimo cijeli post...trapavo...ali molicu se i za vas...svakako vas sve volim :))
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 16.32
i još nešto...zaboravila sam
29.novembar...morao nam je tito nešto smjestit...pa umjesto da postimo ...kao treba da koljemo svinje...

pa sarma i prase za NG internacionalnu/katolicku...a bas bi trebalo postiti

neki i ne znaju šta znaci postitit ustvari...procitajte malo o tome...

zalosno...sto neko kaže ...ode tema u drugom pravcu...ali sve potice od toga...praznici obicaji i sl.
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 16.37
ser_girl3, možda nisam dobro nick napisala ne zamjeri

vas je bilo puno djece u kuci kako pišes..javi se na Teta_zubinu temu dole Još par godina

serb_girl3
(student)
02. decembar 2009. u 17.00
Maja3s,
Bilo nas je 3je (ja, brat i sestra) i poleznik je bio nas rodjak, tako da nas je bilo 4. I dan danas ja, brat i sestra ocima oblecemo preko cesnice da vidimo gde će mo odlomiti, da bi nešto dobili. Iako sad vise nismo mali, to je uvjek ostalo sa nama.

Što se tiče posta, i kod nas se posti. Ja sam najviše postila 7 dana ukupno. Nisam nikada punih 40 dana. Ali obavezno postim na badnji dan, i na veliki petak pre vaskrsa.

tweety_m
02. decembar 2009. u 17.02
Kad već spomenuste Tita,mi smo u po Njemacke 80-tih imali Titovu sliku na zidu, sa sve marsalkom na glavi.
natalija1
(Heilmasseurin)
02. decembar 2009. u 17.21
neki spominju kao holndski(saader)praznik...vjerovatno protestantski Sv. Nikola 5. dec. ..nas pada 6. dec po nasem kalendaru...a 19.po njihovom
moja baba je nama ostavljala bonbone sa vatom taj dan pred vrata...da znamo da je Sv. Nikola bio tu i ostavio malo brade:))
----------------------------------------

Majo, moram da te ispravim, ne znam kako u Holandiji, ali i u Austriji je 6. decembar Nikolov dan/sv. Nikola, a 5. decembra je u Austriji Krampusov dan. Po austrijskom vjerovanju se navecer na 5. decembar pojavljuju oba lika i zato se slavi 5. decembra. To jest, Nikolaus dolazi i daje dobroj djeci kao poklone, a krampus kao bije djecu koja nisu bila dobra, to su ovdje obicaji.

Republika, znaci crni piter je nešto drugo kod vas, ja mislila to je isto kao i u Austriji. Evo par slicica :)

http://tinyurl.com/yb3p9fs

http://tinyurl.com/67ew84
-afrodita-
02. decembar 2009. u 17.54
Majo mesas religiju i tradiciju.

A illka je opet dobila napad.
pre par meeci je ovde isto ovako nešto palamudila o religiji i popila jedno osamsto minusa :P

I mene bas interesuje otkud ime Ilmari kad toliko drzi do naše tradicije.

Secam se da je pre par meseci je pricala da neće da ga krsti,već će da ga pusti da sam odabere,pa ne vidim cemu sad ovolika drama i sitnicavost oko tradicije.

Mislim bozic bata ili deda mraz,sasvim je sve jedno ako Ilmi u 18 odabere da bude budista ili sajentolog :O))
fizikela
(prevodilac)
02. decembar 2009. u 17.54
Ja bas volim praznike i poklone! Imamo deda mraza kog organizuje moja firma, pa zatim jednog kog organizuje firma MM. Onda nam jedan donese poklon i ostavi ga ispod jelke (i trenutno smo u fazi razmišljanja šta će taj deda mraz da donese, za sad smo resili da to budu neke kocke, videcemo za ostalo). Kad lepo otvorimo taj poklon 1. januara idemo kod jedne pa kod druge bake, a i tamo je dolazio deda Mraz koji je čuo kako smo dobri pa je ostavio ponesto. Ispod naše jelke deda Mraz ostavi poklone i za moje sestrice i kumice, kao sto kod njih ostavi poklone za nas. I meni je to bas super! Kolicina radosti je nemerljiva, kako se deca raduju. Za sad su si mali i veruju da to zaista donosi deda Mraz, pa neka ostane tako još par godina. Inače, nas deda Mraz donosi poklone svima, razlika je samo u tome sto deci donosi paketice i igracke, a nama odraslima donosi prakticne stvari (neku lepu bluzu ili kosulju, možda nešto od kozmetike i sl, uopste nije važno šta je u poklonu ali svako ima svoj pokloncic ispod jelke, pa svi suskamo ukrasnom hartijom i otvaramo).
Kada firme organizuju, to nikad i nikako ne može biti 24, 25 ili 31.decembra, već taj deda mraz stize već negde oko 15-og :-) Ovih dana smo u iscekivanju mejlica kada i gde nam dolazi deda mraz, a moja devojcica jedva ceka da se slika sa njim.
Ja sam uvek za svaku akciju koja izmami decji osmeh, i ne zamaram se razmišljanjima kako, zašto i sl.
-afrodita-
02. decembar 2009. u 17.59
majo ajde oladi malo sa copy/paste
prestani da nas spamujes ovde

ti mislis da će to stvarno neko da cita?!
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 18.01
ali Djed Mraz je religiozni lik :)) lik iz Biblije
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 18.04
afrodita, nadam se da će neko i procitati :))
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
02. decembar 2009. u 18.19
pa nema veze majo, ostavi link verovatno je sa sajta SPC...a taj Tucindan me toliko nervira,uh...da, Deda Mraz postoji za mene i postojace i za mog sina i to 31. decembra...firma mm i moja daju paketice a mama i tata će smisliti nešto posebno za njega...postujemo i Bozic i prelep je ali tu Deda nema šta da trazi..zna se kako tu idu obicaju...
Milica83
(trgovac)
02. decembar 2009. u 18.22
Imam tri kumceta i dva sestrica kojima spremam paketice, obično kupim slatkise i nešto od zimske garderobice, npr lep sal, kapicu, rukavice, a paketice im odnosimo pre 31.12. sa obrazlozenjem da je deda Mraz ostavio te paketice sa njihovim imenima ispod naše jelke.
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 18.22
samo jedno pitanje...ko placa te paketice ???
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 18.24
da nebi doslo do zabune...za sve koji dobijaju paketice iz firme
Milica83
(trgovac)
02. decembar 2009. u 18.26
Majo npr kod mm na poslu, imaju jak sindikat i odatle se odvajaju pare za paketice, a oni stvarno prave divne paketice. Veca deca obavezno dobiju neku edukativnu knjigu za decu, tipa anatomija tela ali u decijem fazonu i neku extra igracku, prošle godine su neki klinci dobili mali mikroskop i dobili su nešto nalik petrijevim kutijama sa nekim tzv uzorcima da mogu da gledaju ispod mikroskopa.
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
02. decembar 2009. u 18.29
kod mm i mene u firmama postoje sindikalne organizacije koje se bave pruzanjem pravne pomoći ostecenim radnicima firme,zastitom njihovih prava i sl. a uplacuje se clanarina i to im je izvor finansiranja...e od tih para oni kupe paketice,nadju još po nekog sponzora da budu bogatiji paketici,plate animatore ili im takođe neko sponzorise novogodisnju predstavu...i nacelnici,sefovi ili direktori firmi takođe odvoje simboličnu sumu za decu njihovih radnika,cinovnika i osoblje...
Milica83
(trgovac)
02. decembar 2009. u 18.32
Smaragdi i kod mm u firmi je slično placaju clanarinu, nešto bedno oko 100-200 mesecno, ali taj njihov sindikat finansira i država jednim delom
maja3s
(diskutant)
02. decembar 2009. u 18.33
nastavak sutra idem da spavam

smaragdi, fino je to samo ako neko ne pere lovu na osnovu djece...ko tu placa porez???

jaoooo..nećemo...o tome...izvini...umorna sam...da ne kvarimo temu :)

lijepo lijepo...ovdje nema paketica u tom smislu kao kod nas...samo se pokloni kupuju...slatkise dobijaju djeca skoro svaki dan kad im ej Bozic
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
02. decembar 2009. u 18.41
pobogu majo,gde ti sad ode?!te clanarine se uplacuju sindikalnim organizacijama koje imaju svoje mesto u zakonu o njima i clanarine se regularno prikazuju na obracunu koji dobijes...da, i kod mm je slično kao kod Milice posto su deo izvesnog Ministarstva jedan deo uplacuje i ono samo a kod mene je privatizovana firma (partner je inostran)i pa se odvaja samo od naših zarada a vecinski vlasnik da zavrsnu reč sa sumom koju on prilozi...ali stvarno,ovo nije mesto za diskusiju ovog tipa...
SarenaLazaOriginal
02. decembar 2009. u 18.43
Moja djeca dobijaju paketice na poslu mog muza i to placa firma (u Americi smo).
Mjesec dana prije podjele paketica pitaju za imena i godine djece i svakom djetetu se kupi poklon za njihov uzrast.
Na dan proslave zimskih praznika, imaju priliku da se sastanu sa drugom djecom ljudi koji rade za tu firmu (software firma, preko 1,000 radnika ali nisu svi u glavom odjelu) i da vide Deda Mraza, da se slikaju sa njim i on im da po jedan poklon namjenjen za njih.
Veoma slatko i za svaku pohvalu za americku firmu.
oceania
02. decembar 2009. u 18.46
Neki ovde su stvarno malo mentally challenged ;)) Pa Ilmar je staro staaro srpsko ime, još od staroslovenstva,kad su Srbi bili tamo negde sa luzickim srbima ma još dalje severnije kad su harali finskom ;)) koje ime je pravoslavno nekomunisticko em srpsko ako ne Ilmar ili Ilka ?:)

Ja zaista nisam u toku.. prvi put čujem o Bozic bati , ovo je neki novitet ali uzalud je da upitam otkud ova nova stvar i ovaj Bata.. neću dobiti odgovor . Svi su nešto preokupirani duhovnoscu pa moja pitanja o mikseru i pegli odose u zaborav.

oceania
02. decembar 2009. u 18.53
A uopste ne razumem tu Ilka logiku..
Ako su recimo komunisti dosli na vlast negde 1948g. nametnuli su slavlje nove godine (a uz to ide i razmena poklona)

Međutim, šta su zaista oduzeli? Buduci da svi ovde do sada kažu da pravoslavni bozic ionako uopste nije oko poklona i tih djakonija već o duhovnosti, pecenoj pogaci, ribljoj corbi.. orasima u slami

Tako da, to što je pocelo to deljenje pokona za n.godinu i postalo tradicija nije na nijedan način „ukralo” „uzelo” nešto bozicu ?

Zapravo, da su ti zli komunisti zabranili slavlje nove godine i deljenje poklona jer je to kapitalisticki, konzumerski i slično onda bi danas kukali zbog toga.. i tako u krug
:-)
serb_girl3
(student)
02. decembar 2009. u 19.08
Evo jedna prelepa pesma o Bozicu. Ahhh sva sam se najezila.

http://www.youtube.com/watch?v=RvkwsNHlzgA&feature=related
-afrodita-
02. decembar 2009. u 19.08
ilmari nije srpsko već finsko ime.
I sama ilkka je objašnjavala da je iz nekog finskog epa.
MissEinstain
(naucnik)
02. decembar 2009. u 21.23
Ja dok dodoh do malo slobodnog vremena da dodam koju na ovako lijepu temu,ode sve do beztraga...pa se neću ni truditi,da moj odgovor ne bi otvorio još jedan „podtopik”;-)
Ali,kad sam već ovdje,vidim da oceania očajnicki trazi peglu ;-),pa mogu preporuciti ovu,koju ima moja mama,i mene je (koja nisam sigurna ni gdje ta moja spravica stoji)odusevila ljetos dok sam bila kod nje.Jedna od onih „sto same idu”.
Mislim,ja je lično nikad ne bih kupila,jer je ne koristim često,ali da moram peglati kao nekad,definitivno bih se castila sa jednom ovakvom.

http://www1.macys.com/catalog/product/index.ognc?ID=348941&PseudoCat=se-xx-xx-xx.esn_results

-afrodita-
02. decembar 2009. u 21.36
radi metla :P
ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 21.39
I give up... :(

ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 21.43
na temi o alergiji kod dece, pocne prica o pregazenim babama, o koleginici iz kancelarije od 120 kg sto je ni klima ne može rashladiti...

na ovoj o deda mrazu, pocnemo o komunistima, peglama, pravoslavlju...

???

MissEinstain
(naucnik)
02. decembar 2009. u 21.51
@Ptica prepelica,molim te nemoj moju peglu da stavljas u istu recenicu sa komunizmom,ili bilo čim drugim,jer ovo je jedna straaaaaaaaasna pegla!;-)
Uostalom,zar ženi nije trebala ideja koju peglu da kupi,„za ispod bozicnog drvceta”,koje je tema?
ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 22.30
kao sto rekoh, I give up... :)

MissEinstain
(naucnik)
02. decembar 2009. u 22.47
Pa,bar je dobar znak da si se drugi put predala sa osmijehom.
ptica_prepelica
02. decembar 2009. u 23.12
to se zove „pametniji popusta” :p

BEHEPA
03. decembar 2009. u 00.12
Bas je super što se tema malo razgranala. U tome i jeste lepota diskusija - svasta se još tu ubaci :))

Nego Afrodita, zeno, kako Ilmar nije starosrpsko ime!? Pa i Afrodita i BEHEPA su srpska imena! Ono, kako su Heleni, iliti protoSrbi, bili napredniji od svoje brace koja je živela nešto zapadnije u priobalju reke Tibar, prvi su imali ime Afrodita za svoju boginju lepote i ljubavi. A ovi drugi, kako to obično biva sa srpskim plemenima :), morali zbog nečega da se dure jer su ipak malo kasnije dosli na nivo onih prethodnih, pa istoj boginji nadenuli ime BEHEPA. I tako su do dana danasnjih nama dospela ova lepa, starinska, srpska imena za jedno te isto :))
maja3s
(diskutant)
03. decembar 2009. u 02.24
uh strano je ...mislim obrisati samog sebe...to cinite..zalosno

nisam psovala nikoga vrjedjala...a obrisana

pravoslavlje i praznici i te kako imaju veze...a vi ste toliko ne svjesni svoje ne svjesti

kad stignem postavicu ja temu...ako stignem...ali stvarno...mislim nisam se iznenadila...uopste...vjerujte..

veliki vam pozdrav..i dajte mi još minusa...ja sve to mogu da trpim...nemam provblema s tim...

Deka Mraz je Sv. Nikola i šta je tu je :))

veliki pozdrav svima :))
maki71
03. decembar 2009. u 04.41
Naše dete će dobiti paketice u mm i mojoj firmi i to je prošle godine bilo nedelju pred NG. Paketici su vrednosti 50 eura. Pošto je još mali razmišljamo da li da mu uopste mi kupimo nešto. Od baba i deda će dobiti takođe paketic.
oceania
03. decembar 2009. u 10.48
Veeliko hvala MissEinstain za ovu preporuku!! Bas je ova rowenta u katalogu kojeg prevrcem i mislim da je isti model
Definitivno uzecu ovu jer taj traktor (tako ja zovem tu plocu u kojoj stavljas peglu) je najmanji i najelegantniji bas kod ove pegle! :)

Čula sam ranije od nekih da sa ovim modernim peglama mucenje i gnjavažu oko peglanja prakticno prepolovis a tada zadnja stvar koje me zanimala je bila peglanje pa eto , ostalo samo u secanju. (plus delovalo mi ovo vise kao gadget nego kao korisna stvar) :))

Ptico u temi/pitanju gore pitas šta Bata Mraz donosi pa evo kod mene biće pegla :)) ali ajde kad ti se to ne svidja evo, reci ću da donosi mi klavir ;))
oceania
03. decembar 2009. u 11.00
Čitam da je bilo neko brisanje.. hmm cudi me da ostalim diskutantima to ne smeta jer ne brise nečije vredjanje već onako , nečiji off topic . Epa evo ako svi aktivni ucesnici prestanu da svakog dana komentiraju koga će da brise moderatorka? sve će se svesti na nove posetioce koji jadni zalutali su ne znaju u kakav prcvarnik ulaze :) a to je situacija sa vise od pola diskusija na sc-u
A najinteresantnije mi je to da kad neko postane moderatorka onda odmah prestane ucestvovati u diskusije već svrati , obrise i ajd' cao?!!:) moderator je zvanje , posebni neki mandat pa da ne bi imalo konflikt interesa više ne diskutira ili ako ne razume nešto ne upita normalno osobu već obrise ??:=)) haosi..
tweety_m
03. decembar 2009. u 11.26
Ja se nadam da će se ispod moje jelke naći jedan George Clooney onako fino upakovan. Eto Deda Mraze zadnjih 10 godina tražim jedno te isto, a svake godine dobijem ili parfem ili patofne.
P.S. Nadam se da ćeš ove godine procitati moje pismo.
BEHEPA
03. decembar 2009. u 12.04
Cuti i budi zadodovljna tim patofnama :)))
tweety_m
03. decembar 2009. u 12.28
A možda sam trebala traziti patofne?!?
bubamaja
((t.u.z.n.a))
03. decembar 2009. u 12.40
tweety ne znam kako će obema da ispune istu zelju :)
Republica
03. decembar 2009. u 12.42
Ja kad ne popih batine pre par godina od mojih prijateljica zbog George Clooney-ja...;0)))
tweety_m
03. decembar 2009. u 12.47
Bubamaja do juna kod mene, od jula kod tebe, eto rjesenja!
Ma ja njega obozavam, ove mladje generacije dolaze, ali on ostaje No1. Šta bi Republica, kakve batine?
Republica
03. decembar 2009. u 13.05
Ovako,snimanje filma Ocean's Thirteen u Amsterdamu.Naravno cela ekipa isto pored snimanja obilazi coffee shopove i club-ove Amsterdama.
Njemu rođendan valda početkom maja a moj druga polovina.I odluka pade da zbog putovanja mojih par prijateljica mi ipak proslavimo moj rođendan tog 16 maja(prvi deo)Kad on zbog obaveza slavio kasnije i to istog dana 16 maja.E sad oni zakupili NL lounge club u Ams-u.
I moje drugarice su htele tamo ali ja ne volim to mesto.One nisu ni znale da je Cloony tamo a ja kao neshto nacula.Ja ih zamolim da ipak idemo u club koji je odmah iza coshka Supperclub.
Yoy kad su saznale sutradan...jer su cule da je bio super party i da su pushtali cure samo u club i da su mnoge proshle kroz Cloony-jevo krilo na linch za malo...shta me se tiče ...niti volim to mesto a ni njega ne mirishem...ja sam slavila svoj rođendan ali mi se zamerilo...:0))) da me „prodaJu” zbog njega.
tweety_m
03. decembar 2009. u 13.12
E dobro da znam da ti se ne svidja, još samo da ubijedim bubamaju da voli Brad Pita a ne njega biće dobro!!!
oceania
03. decembar 2009. u 13.21
ako meni padne george clooney onda dajem ti ga odmah tweety;) neću ga, nekako mi je previse maljav :)
ja bih radje obescascivala ove iz plivackih ekipa
http://www.austinstarmap.com/blog/wp-content/uploads/2008/08/swimmers.jpg
;))
babydoll_sw
03. decembar 2009. u 13.49
Pa pazi, Tweety, ako opet stignu patofne, ti sledeće godine trazi Borisa Tadica umesto George Clooney-a. Berluskoni rece da nas „Boris isti George Clooney” :-))))

Inače, mene je Deda Mraz već obisao. Stigla karta do Beograda i Moskve (za novaka). Sada samo pevusim „podmoskovske vereci” :-)

tweety_m
03. decembar 2009. u 14.14
Pazi ti oceanie sto je mudra, a to je fora znaci trazis peglu dodju plivaci?
Babydoll Berlsukoni će dobiti cvike garant!Ne svidja mi se glas kod Borisa Tadica nekako me iritira, ali ti mogu reći da mi je bio bas faca kad sam ga prvi put vidjela.
A cuj ne bih se ni ja bunila za neku aviokartu.
BuBaMaJa
((t.u.z.n.a))
03. decembar 2009. u 14.48
tweety evo ovako ako u međuvremenu stigne Zverka (Sex i grad) onda ti predajem Klunija :)))
tweety_m
03. decembar 2009. u 14.52
I joj i on je dobar, ali hajde može dogovoreno!
oceania
03. decembar 2009. u 15.02
hahahaa tweety ;))da.. ah sa'ću da poželim i onaj mop za pod pa možda mi se posreci ;)
http://www.zimbio.com/pictures/ABvc8hvD0yn/Swimming+Day+Six+13th+FINA+World+Championships/9GKUEk2L-Rg/Ricky...
bubamaja
((t.u.z.n.a))
03. decembar 2009. u 15.17
Meni se Felps nikako ne svidja, ima cudne zube :)

ali zato se Zverka ne bi ziv izvukao :))))))
oceania
03. decembar 2009. u 15.26
haha da da phelps je nikakav plus ima neki mutavi pogled, neću njega, slobodno tweety ga može uzeti, ako hoće :):)

a taj Zverka , jel to onaj mr.Big ??:)
Mayche
(~♥~)
03. decembar 2009. u 15.39
Čim sam videla naslov ove teme znala sam da se na sc ne može razviti normalna diskusija u kojoj će žene/ljudi normalno odgovarati na pitanje „šta donosi deda mraz i kada”.

Komunisti,nekomunisti - isto sranje drugo pakovanje.. daj opustite se malo...
BuBaMaJa
((t.u.z.n.a))
03. decembar 2009. u 15.41
oceania jeste Mr.Big, jel znaš da je njegovo poreklo iz Srbije, dal sa majcine ili sa oceve strane nisam sigurna ko je iz Srbije
tweety_m
03. decembar 2009. u 16.53
Ih da on valja ne bi vi njega meni nudile, sad pogledah sliku malo mi je grdan.
maja3s
(diskutant)
03. decembar 2009. u 17.17
povarise temu sto sad modi ne brise ???

Klonijevo vrjeme je prošlo...nekad je bio faca...za koju godinu djed :))
a Pitt-a je Andja s...ala...a i dosta djece...
-afrodita-
03. decembar 2009. u 17.20
Ne znam šta je veci uzas,patofne ili Dz.Kluni.
A i onaj zvalavi Mr Big nije ništa bolji.:)

Patofne planiram da nosim kad napunim jedno sedamdeset,a MM je odličan i za pod jelku i za oko jelke:))

Ja bih radije neki Swarovski komad pod jelku,novi sat ili neke turbo cipeliske:)
tweety_m
03. decembar 2009. u 17.41
Afrodita onda ako slučajno pod tvoju jelku zalutaju Clooney ili patofne proslijedi, a ja ću tebi ako kod mene zaluta neko dobro Swarovski parce.
Vanderbilt
(whatever)
03. decembar 2009. u 21.01
A meni dodje da postavim novi topik - zašto je svaka tema na TiM koja ima vise od 5 odgovora uvek prepuna proseravanja, palamudjenja i nadmudrivanja?

Kod nas se pokloni stavljaju pod jelku čim se kupe, uglavnom negde početkom decembra, a do sad su se otvarali odmah istog dana, uglavnom nakon par sati teskih i neizrecivih muka na kojima se mm svaki put nadje, sve dok 1) meni ne preda ono sto mi je kupio da se totalno odusevim i 2) ne otvori svoj poklon za koji je prethodna 2 sata uglavnom besomucno pokusavao da pogodi šta je.

Ja se nadam da će ove godine to da se promeni zbog bebe, volela bih da nam dete bude strpljivije od tate. Pošto je jako mali i ima sve sto mu treba a osim toga mi nismo pristalice istresanja enormnih kolicina dolara da bi se detetu kupilo 60 poklona koji će već koliko prekosutra biti totalno neinteresantni i prevazidjeni... Pošto je sve to tako, dakle, ove godine dobice jednu ogromnu zelenu zabu od bake na kojoj može i da se spava kasnije, par „Hear and There” knjiga od mame i tate - to ga trenutno fascinira - i još jednu stvar koja je bila moja zelja još pre nego što se rodio, a to je da u njegovo ime pocnemo da sponzorisemo jedno dete iz SOS decijeg sela negde u svetu. SOS decija sela su mi kao koncept fenomenalna, a naše selo u Kamenici tako divne stvari radi već decenijama za decu bez roditelja, da uopste ne mogu da zamislim bolji charity od ovog. Osim toga, svidelo mi se sto na njihovom sajtu nemas slike uplakane slatke dece da biras kao na stocnoj pijaci kome ćeš da olaksas muke... njihova filozofija je da su privatnost i dostojanstvo deteta od neprocenjive vrednosti i da postoje i drugi, dostojanstveniji, nacini za fundraising. Ovo naravno nema nikakve veze sa temom, ali sam napisala za slučaj da još neko razmišlja o sličnoj stvari. Znam da mnoge žene ovde daju novac u humanitarne svrhe raznim organizacijama u Srbiji i sire, ali eto za nekog ko još nije nasao „svoj” charity...
JoannaL
05. decembar 2009. u 10.58
Nisam stigla ni da vidim ovu temu.Obozavam praznike! Mi slavimo mesec dana, i volimo poklone i pokloncice:)
Ne mogu da verujem da ste upropastile ovako divnu temu.
Vredi je opet otvoriti i malo tolerancije i aman ,što se vracate sto godina u proslost, o ovoj sezoni sada pricamo, koga boli uvo za komunizam.
-afrodita-
06. decembar 2009. u 01.56
to je sve ilkka zamesila i upropastia :o))
BEHEPA
06. decembar 2009. u 01.57
Bas steta, čim je ova tema skinuta sa izdvojenih, smanjio se i broj komentara :(((
tweety_m
07. decembar 2009. u 09.49
Samo me interesuje koji pacenik nalupa ovolike minuse????
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.