Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Skidanje temperature
beli_ljiljani
29. oktobar 2009. u 21.18


Evo želim sa vama da podelim (mada mnogi ovo sigurno već znaju al nije na odmet da se znanje osvezi) skidanje temperature nekoliko nacina koje su naše bake / mame koristile:

-masaza alkoholom

-obloge od projinog brasna natopljene alkoholom i stavljaju se na tabane celofan + carapica da drzi temperaturu

-takođe, liske kupusa se namazu svinjskom mascu i stavljaju se na tabane preko kojih se obuju carapice da se utopli, il ako se može tako utopliti do kolena

- rendani krompir takođe se stavlja na tabane + nailon + carapice

bratu i meni mama je ovako skidala temperaturu tako da su metode isprobane pogotovo s projinim brasnom i svinjskom mascu i kupusom - i nravno masaza alkloholom.

majkakg
(mama)
30. oktobar 2009. u 03.00
Odlično za tebe i tvog brata, ALI: deci se NIKADA ne stavljaju obloge, niti bilo šta od alkohola, jer on može da izazove trovanje. Koza je najveci organ za disanje, i upija alkohol. Takođe, svinjska mast zatvara pore i dovodi do teskoca u disanju. Nikada se temperatura ne skida alkoholom, niti se problemi disajnih organa resavaju svinjskom, niti bilo kojom drugom mascu.
Jedini prirodan lek za skidanje temperature je tusiranje.

Ne eksperimentisite sa decijim zdravljem, iako su vase babe eksperimentisale sa vama. One nisu znale za drugacije, kao ni za posledice. I one su nosene logikom: i meni su, pa šta mi fali? Valjda je svet napredovao u poslednjih 100 godina????
something
30. oktobar 2009. u 03.38
Evo ga veliki come back MAJKEKG, a sad sledi i komentar Afrodite garant!

Pa dobro bre milion puta ste to prokomentarisale kako se ne slazete s tim, zapamtile su vas i ptice na grani, nema potrebe da AMA svaki svaki put isto komentarisete na sličnu temu.

Ja inače nisam preterano ubeđena u svinjsku mast, alkohol, rakiju i slično, ali uvek detetu stavljam razblazene obloge preko dana na kratko ako temperatura ima tendenciju rasta (priznajem da nikada nije pomogla samo i iskljucivo obloga). Tek cisto da mi savest bude mirna i da temperatura ne skoci previse.

Ali svako ima pravo na svoje mišljenje i ubeđenje!!!
Snezana
30. oktobar 2009. u 06.38
Za skidanje temperature je tusiranje najbolje. A zna se i za visoke temperature koje ne mogu da se skinu tek tako ide se kod doktora i leci se uzrok temperature.

Svaka cast našim bakama kako su one radile i kako su se snalazile jer nisu znale drugacije i nisu imale drugacije mogućnosti, ali sad su nova vremena.
majkakg
(mama)
30. oktobar 2009. u 06.55
Nešto, coveka cine njegovi stavovi. Teško da mogu da se setim ijednog tvog... moracu da ulozim dodatni napor da bih se setila šta uopste radis ovde, kad se zvuzdanje ne cuje?
blondinka
(avanturista)
30. oktobar 2009. u 07.06
Bez pretenzija da stajem na bilo ciju stranu - naučno je dokazano da su oblozi sa krompirom neprimetno efikasni ili bolje receno efikasnost ovih obloga je zanemariva jer se radi o tome da oni rashladjuju samo rashladjuju stopala odnosno deluju samo na toj maloj povrsini koze i nemaju trajniji efekat u skidanju temperature na celom telu. To sa krompirom je ono sto tusiranje efektno učini na čitavom telu - mlaka voda (kao i mlak krompir na tabanima) regulise temperaturu tela tako što je snizava a onda telo kroz isparavanje koze pokusava (i uvek uspeva) da izjednaci svoju temperaturu sa spoljnom temperaturom. Zato dete koje ima temperaturu treba prvo raskomotiti, istusirati mlakom vodim, posle tusiranja nikako trljati nego ako je ikako moguće ostaviti dete da se prirodno osusi. Naravno, temperatura prostorije u kojoj se beba nalazi treba da bude između 18-25 stepeni, dakle nije potrebno meriti bukvalno temp.vazduha nego je osetiti kao ugodnu, pomalo prohladnu.
Što se tiče alkohola, majkakg je potpuno u pravu. U literaturi i u praksi sretani su slučajevi u nemalom broju dece koja su bila bukvalno polupijana od utrljavanja alkoholom. Svaki iole bolji pedijatar će reći da je manje stetno da beba ima temp. do 39 stepeni bez skidanja temp. nego trljanje alkoholom koje, osim sto dete preko koze upija alkohol, čini još gore time sto obično iziritira neznu bebinu kozu.
O svinjskoj masti smo već dosta ovde čuli, bilo je tu kombinacija od kupusa do novina ali bih podvukla samo da oblog od svezeg kupusa zaista ima efekta kod mastitisa ali sve dalje je suvisno komentarisati.

Iako nisam za to da uvek treba posezati za hemijom ipak u slučajevima visoke temperature radi izbegavanja frasa trebalo bi kombinovati paracetamol i slično sa tusiranjem mlakom vodom. To jedino zaista ima pravog efekta.

I bez ljutnje...nekada su nasi stari mislili da duvan pomaze boljem iskasljavanju, čak su cigarete i tako u početku bile reklamirane, a onda su dosle godine u kojima je medicina dokazala da duvan u kombinaciji sa drugim sastojcima u proizvodu zvanom cigarete ipak dokazano izaziva rak.Dakle, ni stari nisu bas uvek bili u pravu.
sanjich
30. oktobar 2009. u 07.17
E svasta!
sam svoj majstor!

dakle, tih „vrazbina” i ostalih „ciribu-ciriba” metoda mi je stvarno preko glave. Te stvari su se radile kad nije bilo ni ljekova kakvih ima danas. Kad je bilo vaznije skinuti temperaturu, nego odvesti doktoru da se vidi RAZLOG temperature, a ne „važno je skinuti i to je to”.

Uh, ja dobijam napade na te „bakine recepte”.

Naravno da moras obarati temperaturu, to je neosporno, ali takođe je važno i da nadjes uzrok.
Moje dijete je imalo jako visoku temp i bile smo 7 dana u bolnici zbog te gnojne angine.

Evo kako su njoj, U BOLNICI, skidali temp (a kasnije i ja kad se još jednom desilo da dobije visoku i prije nego sto antibiotici pocnu da djeluju):

- tusiranje - polu-mlakom vodom )jako place i vristi, ali to je za njeno dobro)

- razblazen alkohol sa vodom (pola-pola) - vatice se namoce u to i stavljaju se ispod pazuha i na prepone, dole kod piše i ako je dijete dovoljno veliko, da drzi u ruci sto duže - onda se to mijenja periodicno, kako se susi tako se mijenja - tako se izvlaci temp iz NAJTOPLIJIH DIJELOVA tijela

- i u isto to voda-alkohol, natopiti carapice i staviti na noge, ali SAMO AKO SU NOGE VRELE, a nikako ako su hladne
Ako su hladne noge, prvo se zagriju (može i fenom, lakse je), pa tek kad budu vruce dobro, onda mogu carapice.

A to krompir, bjelanjca (i to sam čula), kukuruzovo brasno, šta već ja znam...apsolutno ne mislim da ima potrebe za tim.

Pozdravljam vas
something
30. oktobar 2009. u 08.40
Kakav govor mrznje majkakg!

Pa ok, ako dete okupas u rakiji ili 100% alkoholu naravno da ne može da izadje na dobro. Ja sam bas napisala da treba razblaziti rakiju ili alkohol sa vodom... i blago izmasirati stopala. Moja majka je nama npr. masirala i ledja, ali je mene toga strah. I ponavljam - uopste nisam ubeđena da sve to pomaze...ja nisam to dozivela, ali moja majka tvrdi da je delotvorno.

Što se tiče tusiranja pa to je uvek prva pomoć dok ne pocne da deluje brufen, paracetamol. Nama je tusiranje pomagalo na kratko, tek da dete ne dobije dalekobilo konvulzije.

Ajd u zdravlje.
fizikela
(prevodilac)
30. oktobar 2009. u 09.14
Nema veze sa skidanjem temperature, već sa narodnim lekovima - kad sam imala oko 4-5 godina, imala sam stalne i uporne upale krajnika, i lekari su rekli da je operacija krajnika jedino rešenje. Moja mama nije bila za operaciju, pa je resila da proba narodni recept - svako vece oblozi od crnog luka. I dan danas čini mi se da mogu da osetim taj miris, jer nam je cela kuca „mirisala” danima. Ali upale se vise nisu vratile...
Svako od nas donosi odluke za svoje dete, to i jeste najtezi deo roditeljstva - donosenje odluka i preispitivanje da li sam bila u pravu.
Drugaricina devojcica ima uporne bronhitise, i posle 2 godine davanja raznoraznih antibiotika, pocela je da joj daje sirup, napravljen od proprzenog secera (za serbet) u koji se dodaje lovorov list i još nešto, ako nekog zanima mogu da je pitam šta. I zamislite cuda, pomaze.
Ono sto želim reci jeste da ne treba biti iskljuciv, ali treba biti oprezan i razmisliti o tome šta dajemo detetu. Ne razumem, ako ne bezimo od vestackih tvorevina, kao sto su razni sirupi u kojima i ne znamo tačno šta se nalazi, sto onda tako uspaniceno da bezimo od naredndanog krompira koji se stavlja detetu na stopala?
BuBaMaJa
((t.u.z.n.a))
30. oktobar 2009. u 09.34
I banana spusta temperaturu
soyuz
(letach)
30. oktobar 2009. u 15.37
Najnovija istrazivanja pokazuju da je alkohol PIROGEN i da nekim mehanizmima i pospesuje temperaturu. Iz velikog, nazalost,iskustva sa decjim febrilni konvulzijama potice ovo saznanje, jer smo i mi detetu obarali temperaturu na taj način u početku. Mlaki tusevi, kombinacija paracetamola i brufena u obliku sirupa (dete 2,5 godine) je preporuka strucnjaka pedijatara iz ove oblasti, a alkoholne obloge i ostale stvari iz kucne radinosti strogo zabranjene.
beli_ljiljani
31. oktobar 2009. u 00.18




mamice hvala vam još jednom na komentarima:)

Maja128
(majka)
31. oktobar 2009. u 00.41
Najbrzi način skidanje temperature je mokar peskiric (mlako/hladno) a i tusiranje.
BrizniOtac
(Inzinjer Gradjevine)
01. decembar 2009. u 19.20
Zahvalio bih se svima na ovoj temi jer problem koji ste diskutovali je dosta čest i strasno zna da nervira roditelje.

Razlog zbog koga sam se registrovao je da pojedinim gospodjama kažem da ne bjeze od takozvane alternativne medicine ili bakinih recepata. Bolje bi im bilo da sto vise koriste to bakino znanje jer je apsolutno prirodno i neskodljivo za djecji organizam. Ne samo za njihov nego i za organizam starije osobe. Sto vise puta dijete povedete na planinu i vjez vazduh planinski to će dijete biti jače svakim udisajem. Metabolizam isti dan pocinje da jača, vise energije i pokretljivosti, a rijetko kad, možda i nikad neće dobiti prehladu tamo. Izbacice sve stetne materije iz organizma i biti spreman za povratak u grad. Probajte da preskocite more jedne godine i otidjite nab neku planinu.

Nadam se da necete zamjeriti na iskrenosti i shvatiti pogresno ovu poruku.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.