Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Cvekla, mrkva, jabuka, limun - sok
ptica_prepelica
29. septembar 2009. u 13.54
Rukovodeci se onom starom narodnom izrekom : „Bolje sprečiti, nego leciti”, htela bih da detetu (3 godine) pojacam malo imunitet (iako nije bolesljiva), da spremno docekamo sezonu virusa.

Ne bih nikakve sinteticke vitamine, sirupe, i sl., već bih da krenem sa onom kombinacijom cvekle, mrkve, jabuke i limuna.
E sad, zanima me da li vi mislite da svakodnevno sveze pripremljeni sok od navedenih namirnica, može adekvatno biti zamenjen ovim receptom koji nadjoh googlajuci:

======================================
1kg cvekle, 1 kg mrkve, 1kg limuna, 1 kg jabuka, ocistiti sve osim limuna i samljeti a 4 litre vode prekuhati sa 1 kg. secera u kocki i ohladiti pa sa tom vodom zaliti samljeveno voce i povrce i ostaviti da odstoji 24 sata pa onda pakovati.
Dobije se oko 6 litara soka i ne mora da bude u frizideru ali se ne bi trebalo drzati ni u toplom, recimo da bude u ostavi.
Malo je teze da se procjedi jer bude gusto pa morate preko gaze i da stisnete gazu rukama da sve izadje.
=======================================

Samo da dodam da bih ja, ukoliko se odlucim za ovu varijantu gde ide secer u kocki, stavila obavezno smedji secer.

Šta vi mislite? Da li se stajanjem ovog soka gube vitamini i minerali? Da se ja ipak držim onog svakodnevnog spremanja svezeg soka, koji se isti dan popije?

gagaica
(buduca mama)
29. septembar 2009. u 14.09
Vidi ja imam onaj power juser od onog dedice...taj sok pravim svez kada mi se pije...cvekla samo je ogulim,dodam oguljenu sarparepu, jabuke,a limun i med dodam u casu kad pijem...sok je extra dize imunitet ..mom muzu je bilo loše u u subotu i casom sam mu napravila taj sok ,popio je i procvetao...
provereno je jer mi je to moja dr preporucila još raanije da pijem u vreme pred sezonu gripe,e sada jedino ne znam kako to ide sa malom decom da li im se mora kuvati...
toliko
Draganessa
(Projektant)
29. septembar 2009. u 14.15
Ja mislim da je razlika između kuvanog i svezeg voca drasticna, to mi je nekako logicno, ali ne mogu da ti kažem koliko se gubi kroz grejanje na visokoj temperaturi. Mi imamo sokovnik i pravimo svez sok kad imamo vise voca.
Republica
29. septembar 2009. u 14.27
Poshto kazhesh da se voda prohladi i treba da bude oko ispod 80C da ne bi unishtio termolabilan vitamin C ,ne vidim problem zashto ne bi probala i videla da li dete zheli da pije taj sok.
Jedino shto bih ja zamenila poshto je dete 3 godine i ako podnosi med(nema alergijske rakcije) zamenila shecer medom.

:0)))
niagara_usa
(mama)
29. septembar 2009. u 14.33
onako kako ja pravim i kako sam mogla procitati kod postvljacice topika je da se taj sok ne kuva uopste već se samo zalije ohladjenom prokuvalom vodom. samo naprijed sa tim receptom, isproban je, a pored dvoje male djece stvarno nemam vremena da vadim i perem sokovnik/juicer svaki dan. a što se secera tiče, nemorash staviti toliko, može i smedji secer, ili med kako god volis da zasladis, to stvarno zavisi od ukusa, „recept” to ne zahtijeva striktno. ja sam inače pravila to bez ikakvog secera, ali sada bas nešto nevjerujem da bi mi to djeca htjela popiti.
pozdrav
ptica_prepelica
29. septembar 2009. u 14.44
Da, sok se prema ovom receptu uopste NE KUVA, već se samo prelije prokuhanom zasladjenom vodom koja se ohladi...

A da vraca iz mrtvih, u to sam se imala prilike uveriti pre 9 godina, kad su od mene i doktori već bili digli ruke... Imala sam 2,4 miliona eritrocita, JA, koja sam oduvek bila između 5,4 i 5,5 miliona crvenih krvnih zrnaca...
Samo, meni su u bolnicu donosili iskljucivo sveze cedjeni sok od sveze mrkve, cvekle i jabuke, čak i bez limuna, secera, ili bilo kakvog drugog dodatka.

U ovo se ja i dan danas kunem, samo eto, kontam, da li isti efekat ima i ovaj sok koji se pravi prema gornjem receptu i onda stoji... danima.
Bojaantje
(A-HA!)
29. septembar 2009. u 14.46
Mislim da secer ima dodatnu ulogu prirodnog konzervansa. Ne znam kolika je kolicina neophodna da bi delovalo. Kod spremanja ovakvih sokova, takođe je jako važna higijena sudova u kojima se cuvaju, ako i rok upotrebe (relativno kratak).

Ja bih smanjila tu meru na polovinu, ili čak na četvrtinu, tako da od svakog spremanja imaš soka za par dana, cuvati ga duže od toga ne delije mi poželjno.
ptica_prepelica
29. septembar 2009. u 14.57
Republica, i ja bih joj rado taj med spakovala u ovaj sok, tim pre sto imam pravi domaći med, koji pravi moj stric. Videcemo, probacu da joj spremim svez sok i prosvercujem malo meda u njemu, a onda ću da smislim neko kreativno rešenje za naziv tog proizvoda :)

Moja devojcica jede brokoli jer je to zeleno cvece (cvece inače obozava, danas sam po kisi morala da joj uberem tri cveta, da bi se smilovala da udje u kucu), karfiol nam je belo cvece, grasak su male zelene loptice, itd... :)
Sad mi treba za nju primamljiv i interesantan naziv ovog soka. :)

Republica
29. septembar 2009. u 15.08
Prepelice, ja sam obozhavala karfiol upravo sam bila fascinirana presekom karfiola.Secam se kao dete zaboravila sam naziv te knjge Borko i Lasica tako neshto i ilustacija u knjizi je bila taj decko sedi za stolom i dure se Borko je bolestan i treba da jede povce i tu ilustacija preseka brokolia verovatno poshto ga nije bilo u moje vreme kao dete a ja hoću ovo hoću ovo da jedem.I mama mi donese karfiol i ja sam znala satima da ga nosam ...hehhheh neshto kao moj prijatelj i da pricam sa njim...upish...Znala sam danima samo to i da jedem...corba ona krem od karfiol,pohovani a iz turshije..ihaaaaa

Probaj pola od kolicine kao shto je Bojance predlozhila.
A to ti verujem da lekari dizhu ruke jer ako odesh gore medj' cekalice i vidish do kakvog saznanja smo LeeLu i ja doshle shokiracesh se shta jedna mala,bela podmukla candida mozhe da uradi organizmu.Pricam o sistematskoj kandidozi.
Avigeja
29. septembar 2009. u 15.12
Draga zašto uopšte kuvati to i još dodavati šećer.Šećer je smrt za imunitete.Kupiš sokovnik i svaki dan možeš to cediti .Mi u kući svaki dan to radimo.Svež i bez šećera.Med da ali šećer ne. Još nešto mi u blenderu svaki dan izmiksamo nekoliko vrsta voća npr. malina, kupina, banana i jagoda sipamo sveže isceđen sok od naranđe ili jabuke izblendamo i to je kao sladoled. Naravno vodu ne i malo soka da bi ostalo kao šejk ili sladoled gusto.Svaki dan kombinujemo drugo voće i efekat je odličan. U to neki put dodamo samleveni prah, badem, lešnik, kokosovo brašno... Probaj videćeš kako će deca biti oduševljena još ako ih uključiš da i oni prave čudesan napitak (jer boje su zaista čudesne)njihovoj srećei neće biti kraja. Mogu ti reći da u kući niko nije bio bolestan ihahaj.Hvala Bogu! Zato ako ikako možeš pokušaj to je za imunitet čudo. I svaka čast što razmišljaš o preventivi a ne o lečenju.Neka vas Bog blagoslovi!.Pozz
acinica
(vaspitač)
29. septembar 2009. u 16.25
Ja mojoj deci svakodnevnio cedim sokove od voca i povrca ali se sve vise pitam koliko je u stvari zdravo...toliko je sve „hibridno”,prskano sa svim i svacim...
Avigeja
29. septembar 2009. u 16.37
Logično pitanje koje sam i ja postavljala ali ipak i pored svega to je zdravije od kupovnih sokova i šejkova, sladoleda a tek koliko je bolje od smokija, čipsa i ostalih grickalica u kojima nema šta nema .Tako da ja više nemam dileme po tom pitanju. Mada često roditelji koje mrzi da to rade počinju da me bombarduju kako je sve zatrovano i da nema logke to raditi. A logike i te kako ima.
diso
(defektolog)
29. septembar 2009. u 17.40
E ovako, ja sam pravila taj isti sok ali na ovaj način. Iscedim limun, izrendam cveklu i sargarepu i jabuku, sve to ostavim da prenoci i onda procedim kroz gazu. Nisam dodavala ni malo vode. Znaci sam sok od tih biljaka se iscedi, nisam dodavala i ni secer. Tako je moja mala imala da pije par dana, pa onda ponovo . Naravno sam drzala u frizideru. Dobro si me podsetila , da ponovo napravim:)))))
BEHEPA
29. septembar 2009. u 17.52
NEma uopste razlike između smedjeg i belog secera. Gledala ja u USA na TV :))), razbijanje jednog od mitova :). Takođe bih dodala med umesto secera uz par kapi propolisa (shodno uzrastu).
oceania
29. septembar 2009. u 19.47
Beнеra secer je secer , jedino sto ih razlikuje je to da beli secer je daleko vise preradjen (processed) , prosao tehnike izbeljivanja sa svakakvim proizvodima i zbog toga se smatra da je stetniji od smedjeg.
Smedji secer često je od secerne repe (dok beli nije) i ako je nerafinisan onda sadrzi i neke minerale u sebi pa kad je u krvotoku ne dize insulin do tog stepena kao sto to radi beli secer.

Inače u cikli ima dosta secera i ovaj sok je predivan i ako još dodas malo djumbira , stabljike celera , jabuka, znaci variras , nikad ne bude dosadno a prave vitaminske bombe das svom telu!
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
29. septembar 2009. u 20.25
Svakom svoje, ali ja to lično ne bih pravila.
Secer je secer, bio to smedji, bijeli ili čak med, daje prazne kalorije i kvarne zube.
Sve to lijepo zvuci, sve te vocke i povrcke, ali vise će vitamina dobiti ako jede zdravo. Daj mu svaki dan da pogricka mrkvu, malo jabuke i pomorandze.
Negdje sam procitala nešto o vitaminima i čini mi se da se određena kolicina gubi i kad se od voca napravi sok pa tako stoji, a još pogotovo danima kao sto bi taj stajao.
Cisto sumnjam da npr. u kupovnim sokovima kad kupis sok od pomorandze ima prirodni vitamin C, vjerovatno ga dodaju jer stajanjem propada.
Ja ga odavno ne kupujem. Uvijek u frizideru imam 4-5kg pomorandzi, običnih i crvenih i kad mi se pije, iscjedim par i vjerujem da makar malo sebi cinim dobrog :). Jer znam da vise ni to voce, ni nikakva hrana vise nije to to, ali Boze moj, ne možemo zivjeti na zraku ;).
Pozdrav!
Draganessa
(Projektant)
29. septembar 2009. u 22.11
Uuu, blam, procitala sam na brzaka i tek sad vidim da se vocke uopste ne izlazu toploti. Izvini. Da mogu udarila bih sebi minus.

Ono sto znam je da se preporucuje da se sveze cedjen sok popije u kratkom roku, 24 sata ako je u frizideru. Bitno je da mu je sto manja povrsina izlozena vazduhu, kako bi se minimizovala oksidacija, znaci najbolje odlagati u uspravnu flasu.

Moja mama redovno pravi sok od cvekle, sargarepe i jabuke, ali ne dodaje vodu. Mislim da je ipak bolje da se doda vode posto sam negde čula (možda na Kulinarstvu??) da je cvekla veoma mocna i ne valja da se unosi bas mnogo ako je u koncentrovanom obliku.
ptica_prepelica
30. septembar 2009. u 01.48
Draganessa, i ja sam bas isto tako pripreman sok, dakle bez imalo vode, secera, meda, limuna i sl., pila pre 9 godina, kada me je vratio iz mrtvih.
I znam da mi je i tada mama rekla da ga ne smem mnogo piti, samo po jednu casu od 2 dl dva do tri puta dnevno. Donosila mi je svaki dan po 1 litar sveze iscedjenog soka, ja bih popila možda pola litra dnevno, a ostatak sam delila „cimerkama” u sobi. :)

Ta sveza cvekla je toliko jaka da urin promeni boju, postane crvenkast. Upravo zbog te jacine cvekle, malo bih da detetu dodam vode, i par kapi limuna.
Inače, ovaj sok je bar meni jako ukusan, i nema potrebe ni dodavati bilo kakve zasladjivace, secerom su bogati i cvekla, i mrkva i jabuka.
Samo kod mrkve treba voditi racuna o kolicini nitrata koje ista sadrzi. Treba dooobro oprati i oguliti mrkvu, jer se u tom povrsinskom delu skuplja najveca kolicina nitrata.
Imala sam negde i clanak o tome sa kojeg podrucja (USA) dolazi mrkva sa najmanje nitrata, samo ne mogu sada da nađemtaj clanak.

cosmo_politan
30. septembar 2009. u 09.13
Ja znam za drugaciji recept.

Ide:
kilogram cvekle, zelenih jabuka, sargarepe.
Sve se izrenda (manuelno, verovali ili ne ima velike veze) i pospe sa 5 supenih kasika secera i lepo izmesa.
Prekrije se (pamucnom krpom da bi vazduh cirkulisao) krpom i ostavi u frizideru da odstoji 24h.
Potom se ocedi sav sok koji će da se slegne na dno serpe. Slobodno sa dobro opranim rukama zgnjecite i iscedite preostali sok iz mase. Treba da bude oko 1L soka.
Ovaj sok treba popiti u toku dana.

E sada, ovaj sok, ovako pripremljen nije za jacanje imuniteta već za pojacavanje krvne slike. Provereno radi, bez greške, poveca ukupan broj eritrocita 3x u roku od 24h.

Za jacanje imuniteta kod malog deteta je najbolje da nabavis prirodni propolis od pcelara. Dajes ga detetu svaki dan. U drvenu ili plasticnu kasicicu (nikako metalnu jer med proizvodi neke oksidante u dodiru sa metalom) zagrabis malo meda i kanes 2 kapljice propolisa. To bi trebalo da joj pomogne da se fino izbori sa virusima.
Naravno, neizostavno, limunade od cedjenog limuna u neogranicenim kolicinama svakoga dana, to je pride.

Srećno u predstojecoj sezoni gripa :).
Draganessa
(Projektant)
30. septembar 2009. u 11.17
Meni samo nije jasno zašto se spominje zasladjivanje kad su jabuke, cvekle i sargarepe sve bas slatke.
cosmo_politan
30. septembar 2009. u 12.09
Dragenesa, nema to veze sa ukusom. Secer se stavlja jer svojom reakcijom oslobadja tesnost iz voca i povrca, isto kao i kada posolis tikvice pre pohovanja da ispuste svu tecnost.
Draganessa
(Projektant)
30. septembar 2009. u 15.42
A, razumem!
acinica
(vaspitač)
30. septembar 2009. u 16.03
Ja ovako pravim sok i svi smo Bogu hvala zdravi,jaki i otporni:u sokovniku iscedim po pola kg cvekle,jabuka,sargarepe i limuna i sve to izmesam sa pola kg domaćeg meda.sipam u staklenu flasu i držim u frizideru,ja i muž pijemo svako jutro po soljicu a deca pola soljice...divota...
ninocka
30. septembar 2009. u 20.06
Koji sokovnik koristite?
Bas me zainteresovalo pravljenje soka od sveze cvekle, sargarepe i jabuka, ali bih prvo morala da znam koji sokovnik da kupim.
dolce
30. septembar 2009. u 20.42
Ja radim slično kao i „acinica”..

dal je neko probao i noni juice, i on je jako zdrav za imunitet., ja ga pijem kasiku ujutro i kao i moja curica samo sto njoj pomesam sa drugim sokom.
acinica
(vaspitač)
01. oktobar 2009. u 03.00
Ja imam Philips sokovnik i prezadovoljna sam...
gagaica
(buduca mama)
01. oktobar 2009. u 03.27
ja koristim power juicer onog dedice lalejna...extra je..sve iscedi,a pulpu koristis za sosove i td...ja sam iskreno zadovoljna jako...često cedim narandze,grejfurt,jabuke,cveklu,sargarepu...
što se tiče propolisa meni je jedan pcelar rekao da treba paziti zbog zuba kod male dece jer je izuzetno jak...dakle treba izbegavati da dete drzi blizu zubica ili vilice propolis zato što je jak!
malasara
05. oktobar 2009. u 08.09
Zaista je cudotvoran sok, moja mama je pila bez dodatka vode, sa medom umesto secera pre vise od 10god, kada je bila na hemoterapiji.
Otac je to rendao i ostavio bi preko noćida prestoji i sledećeg dana bi procedio sa gazom. (cuvajte prste budu bas lila-roze:)

Bas si mi dala ideju da to napravim:)
Mene zanima (varijanta bez dodavanja vode) koliko soka zapravo ispadne?
Moja majka se ne seca, kaže da je bilo nekoliko casa:))
Ja bih to napravila sa 1/3 doze, pa me zanima koliko soka da ocekujem:)Detetu bih takođe razredila vodom:)

poz
oceania
06. oktobar 2009. u 08.39
Nije mi jasno zašto taj secer i to cedjenje ???
pa to su radili ljudi prije jer nije bilo drugog rešenja jer čak i da imaš sokovnik to je bila katastrofa kako su bili komplikovani a i kvarili se brzo a mislim da su i bili preskupi.

Secer posebno treba izbegavati kad spremas ovako neki zdravi sok ,..zdravi obrok. Jer poznato je da se bakterije recimo hrane secerom a secer podize insulin i zašto umanjiti vrednost nečega sa secerom ?

danas postoje jeftini a dobri sokovnici a na kraju krajeva, možeš i rendati pa onda nekako cediti i iscediti bez secera.
Mayche
(~♥~)
06. oktobar 2009. u 16.27
Nema potrebe da se dodaje secer u ovaj sok. Ja djusiram već godinama i obično stavim cveklu, mrkvu, celeri, jabuke i limun, ne prateci striktnu meru.
Moj sin voli taj sok - slatkost se regulise kolicinom jabuka - ja obično stavim jednu cveklu, 4 mrkve, 3 jabuke i pola limuna.

Bitno je da se sok uvek pravi svez, da ne stoji u frizideru.

Za djusiranje koristim jack LaLane power juicer - jedan od pristupacnijih a boljih sokovnika.

Da li može da zameni dnevnu potrebu vitamina? DA i dokaz je to da u toku trudnoće nisam koristila nikakve multivitamine ni prenatal vitamine šta već žene koriste i krvna slika mi je uvek bila ok, beban se rodio ziv i zdrav bez ikakvih nedostataka. U toku dojenja sam isto pravila te sokove i tako je on dobijao šta mu je potrebno. Nastavili smo sa sokovima i dan danas ih pije - ima 3 godine.
oceania
06. oktobar 2009. u 18.10
Mayche, sve firme sada prave kopije jack lalannevog sokovnika. I philips i braun i ostali , a kostaju oko 100eura dok jack lalane kosta tri puta vise (u proseku)
moja mama ima jack lalane ja philips i ista stvar bar zasad, evo već dve godine ..(bez kvarova i slično)

Draganessa
(Projektant)
07. oktobar 2009. u 19.13
Oceania, zvuci mi logicno ovo oko cedjenja sto kažeš.

Moj sokovnik je Samson GB-9001, izvrstan, neobično tih, presrecna sam, naročito zato što sam ga nasla preko Craigsliste za samo $75. :-p
oceania
08. oktobar 2009. u 09.20
Auuuuuuuauauauauau masina mikser koji obično je 400-500$ za 75$ , zavidim :D
Kako nalazite takve ponude meni nije jasno. Ja i na onom ebay nisam nikada videla nešto pristupacno. Nekad neka stvarcica koja me interesuje bude oko 10-15€ jefitnija ali onda postarina bude 10€ i vise i nema logike. :)

Inače Draganessa moja je baka , još tamo pre 20 i nešto godina patila od cira na zeludniku pa posle puno terapija na kraju okrenula se prema zdravim solucijama i u nekoj od tih knjiga koje je citala pisalo se o soku od kupusa kao lek za cir. I ona je tako jedno vreme rendala pa cedila taj kupus možda je i secer stavljala to ne znam, ali resila da kupi sokovnik . Sa tim sokovnikom je ona izlecila cir u roku od 4-5meseca a pila je dva tri puta dnevno par gutljaja od tog soka. I od tada nema cira.
A sokovnik je bio ovako jako lep na oko i moderan a baka otisla preko okeana i mi tako resili da pravimo sok . Pa to je bilo nešto nemoguće za sklopiti i rasklopiti (pa oprati) i onda SASTAVITI! nerve da izgubis sa tih 30malih komada koje trebaš sastavljati i mi nikada nismo videli sok.

Ovaj SAMSON sokovnik smatra se daleko boljim od ovih jacklalana i njegove imitiacije koje prave sve firme, jer samson „melje” voce i povrce i na taj način mehanicki ih obradjuje i tako navodno sacuva daleko vise enzima,vitamina i sl dok sa ovim drugim sokovnicima gubi se daleko vise. Ovo su mi objašnjavali moji prijatelji dvoje tehnologa iz ove masinske industrije , ja sam ipak uzela ovaj drugi jer Samson i slični njemu imali su vise komada za ciscenje :) ovako imam samo 3 za ciscenje i to mi je previse , jer je glomazno jelda a ne mogu bbas posle svakog soka u masinu da stavim .. moj prioritet je = provesti sto manje vremena oko sudopera ;)

Draganessa
(Projektant)
10. oktobar 2009. u 23.15
Hehe, oceania, znaš znanje! Sokovnik sam nasla jeftino jer ga je prodavao neki student medicine koji ga je bio dobio na poklon i nikad ga nije koristio.

Ovaj nas ima ja mislim pet delova ali se vrlo lako skidaju i peru i sastavljaju. Ono sto je mene odusevilo je koliko je tih, mi smo ga koristili i kad su bebe spavale (u bivšem stanu nismo imali zidove, sve je bilo u jednom prostoru, posto je bio loft).
oceania
22. oktobar 2009. u 20.11
Eeeee Draganessa, ja tako cekam UGG-sice za mene i cerkicu i nikako da docekam :(( a kako bih volela da nađemtako neku dobru cenu za neke fine Ugg-se .. pogotovo sto zima će :D

A znam za taj sokovnik , bas sam „ucila” o njemu i on zapravo melje kao masina za mleveno meso i kao sto sam kazala ovi neki strucnjaci , rekli su mi da je to najidealnije po pitanju zacuvavanja vitamina i drugih stvari iz voca,povrca. To sto je tih je još veci adut čini mi se, jer ovaj moj je kao busilica za trotoar a ja se još kao tesim „dobro je sto je tako , znaci stvarno iscedi i izmrvari do kraja vocku” ;)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.