Diskusije : Trudnice i mamice

 Komentar
Povisen bilirubin kod bebe
jelr
(student)
07. avgust 2009. u 04.10
Moja beba danas ulazi u 6 nedelju. U porodilistu je imala fiziolosku zuticu, bilirubin 240 pa je bila na fototerapiji 13 sati. Na otpustu je imala bilirubin 169, tezina an rođenju 3330 na otpustu 3250 ove nedelje smo isli kod pedijatra na kontrolu, sve je u redu, dobila je preko kilogram (4280)i 6,5cm na visini. Ishrana iskljucivo dojenje. Pedijatar kaže malo mi je nešto zuckasta, da proverimo bilirubin. Juče smo vadili krv, nalaz
Bilirubin Total gen 2 : 158,5 umol /L referentne vrednosti su 0.0 do 20
Bilirubin direct : 12,59 umol /L refernetne vrednosti su 0.0 do 6

ne znam da li se ove refernetne vrednosti odnose samo na odrasle.
Pedijatar misli da to nije ništa strasno i da ćemo za mesec dana da ponovo proverimo nivo bilirubina. Stavila je dijagnozu Hiperbiluribinemija. Citala sam nešto po internetu i negde kažu da je to normalno za decu koja doje, da oni koji jedu formulu vrlo brzo dobiju nivo bilirubina kao kod odraslog coveka, s druge strane sam procitala da visok nivi bilirubina može da utice na razvoj mozga i da ostavi ozbiljne neuroloske posledice, sto me je bacilo u veliku paniku.
Da li je imao neko slično iskustvo?
Ilkka
07. avgust 2009. u 06.20
moj sin je imao povisen bilirubin kad se rodio. rodio se u petak nocu, u ponedeljak je bila prva kontrola kod pedijatra u porodilistu kad kontrolisu i bilirubin i bio je povisen pa su ga stavili na fototerapiju odmah i tek se u četvrtak dovoljno spustio da ga puste kuci. međutim, rekli su nam da dodjemo u subotu da vide kako je stanje, kad u subotu izgubio malo na tezini (meni još mleko nije krenulo kako treba i pod stresom zbog tog bilirubina) pa su nas zadrzali još jednu noc i opet pod lampu s tim da je doktorka propisala dojenje + dodatno mleko iz flasice da se izbaci taj bilirubin i sutradan se dosta bio spustio i vise se nije dizao.
kod nas je insistirala da se to što pre resi a ne ceka. ne mogu da ti kažem sad tacne vrednosti, papiri su mi u haosu jer smo kupili nov namestaj, ali znam da je imao neku granicnu vrednost, ne toliko visoku ali dovoljno da se krene sa fototerapijom za svaki slučaj.
ja lično mislim sad posle svega da bih insistirala da ga stave pod lampu i dodaju mleko (kao u nasem slučaju) da se sto pre oslobodi tog viska.
-afrodita-
07. avgust 2009. u 06.43
„ne mogu da ti kažem sad tacne vrednosti, papiri su mi u haosu jer smo kupili nov namestaj...,”

hahahaha)

e ilkka ako u svakom svom postu neobavezno ne provuce šta je pazarila,ko da se nije ni javljala:)
Ilkka
07. avgust 2009. u 07.03
jel ti krivo?:) vidim da pratis šta radim pa ti je verovatno stalo da znaš šta se sve desava.:)
jeste kupili smo novi namestaj, lundia. da li ti treba i cena?

možda bi bilo bolje da se malo skoncentrises i pomognes ovoj ženi ako nešto znaš o toj temi a svoju zlobu ostavi za muza. ako se coveku već nije smucilo pa je pobegao glavom bez obzira. samo se pitam da li te se rođena deca već stide zbog zlobe.
-afrodita-
07. avgust 2009. u 07.16
hehe, neverovatno kako svaku kosku uhvatis:)

-afrodita-
07. avgust 2009. u 07.22
a za bilirubin,znam,kad su moja deca imala da su gledali koji je tip,ima valjda A i B ili 1 i 2,tako se nešto obelezavalo.
Nisu ih toliko brinule vrednosti,već tip bilirubina(ovaj drugi ne valja),ali nikad nisam čula da to još uvek traje posle 6 nedelja?!
safira
(bankar)
07. avgust 2009. u 09.15
Sad ću možda da lupim, ali drugaricinom malom je isto bio povisen i ispostavilo se da je bilo problema sa jetrom, isto su primetili sa mesec ipo. Zaista ne znam koje su vrednosti bile.
Bubasandra
(student)
07. avgust 2009. u 09.34
Najstariji sin, pri rodenju, imao povisen bilirubin. Imao fototerapiju, dosli kuci nastavili sa suncanjem (kad zaspi, pravac sjediste za auto i na sunce). Dva puta dnevno sam mu davala formulu, a ostalo hranjenje-dojenje. Nakon 2 nedelje se sve stabilizovalo.
Preporucila bih ti da suncas maleno. Nemoj stavljati na direktno sunce, da ne izgori, nego u osuncanu prostoriju. Ponudi jednom ili dva puta flasicu sa formulom, jer je i meni receno da će brze da izbaci visak bilirubina iz organizma.
Ako je na sljedecoj kontroli bilirubin i dalje povecan, trazi dodatne nalaze. Sve najbolje.
kornjacamala
07. avgust 2009. u 12.59
Moj je sin imao povecan bilirubin, bio je gotovo 300. A posto su ovde u Kanadi granice za stavljanje djece na fototerapiju vece, nisu ga nju ni poslali, samo su nam rekli da ga držimo u suncanoj sobi i da pije sto vise. Sa napunjenih mjesec dana bilirubin je bio oko 150, doktor je rekao da nema potrebe za ikakvom terapijom. Posledica nikakvih nema, čak je i napredniji od ovo dvoje starijih, valjda uz njih brze uci.
HOCUKUCI
(MAMA)
07. avgust 2009. u 13.57
Bas sam mislila da postavim tu temu. Mi smo u UK i sutra nam je mesec dana. Jesmo malko bili zuti sto je primetila health visitor, al je prošlo do sledećeg sustreta, s tim da joj se učinilo kako su mu beonjace malo zuckaste. Po preporuci, videli smo doktora koji te simptome nije bas primetio al je savetovao test krvi za svaki slučaj. Juče smo to obavili i receno nam je da ćemo biti obavesteni samo ako ima nešto da nam kažu - no news = good news. Međutim, danas predvece, bas pred sam kraj radnog vremena ambulante, poziv sa recepcije da se zakaze razgovor sa doktorom povodom testa. Ništa nije moglo da se kaže vise. Sad ja treba da budem tri dana na iglama i da se mislim šta ne valja.
jelr
(student)
08. avgust 2009. u 13.16
hvala na odgovrima
i mene brine sto to traje sest nedelja, jer su nam rekli u porodilisti da fizioloska zutica traje do treće nedelje. Moja beba nema simptome koje je imala u prodilistu npr. spavala je non stop, nismo je mogli da probudimo da jede i gubila je na tezini. Jede bas dobro, sama se budi i trazi, dobila je bas dosta za mesec dana, pa se zato brinem da nije u pitanju zutica već kao sto možda neko drugi rece, možda neki problem sa jetrom.

Kornjacamala - utesila si me jer je i tvoj sin imao bilirubin 150 sa mesec dana
Hocukuci - javi kakvi su tvoji nalazi i koje ti je savet dao tvoj lekar

Vesna-DK
(Student)
10. avgust 2009. u 15.22
I nas sin je imalo blagu fiziolosku zuticu kad se rodio. Ne mogu da se setim tačnih vrednosti, ali znam da je tačno sto je afrodita napisala - da postoje dva tipa bilirubina (konjugovani i nekonjugovani) i da je povisenost jednog vise opasna dok drugi nije bitan - e sad koji je koji ne mogu da se setim. Mi nismo isli ni na kakvu foto terapiju niti smo dodavali adaptirano mleko. Mali je super napredovao ali je dugo bio zut (nos i malo beonjace su bile zute) čini mi se da mu je ti zutilo na nosu prošlo tek kad je imao oko 3 meseca.
HOCUKUCI
(MAMA)
11. avgust 2009. u 06.12
Ovako... Povisen jeste (63), al oni kažu da nema razloga za brigu jer dete lepo napreduje, kaka je kako treba, dete ne izgleda zuto i nije uznemireno da place non-stop. Prepipali su pupu i kažu da je jetra OK. Jedino ako se na sledećem merenju pokaze da gubi na tezini predlazu novi test krvi. Kažu da ako beba izgleda i ponasa se zabrinjavajuce i bilirubin 90 i vise ima razloga za brigu. Eto, to je nasa prica. Sve najbolje!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.