Diskusije : Hercegovina

 Komentar
Zahumska Eparhija ponovo u Mostaru
teksi
03. januar 2011. u 12.57
Posle 18 godina Mostar ponovo sedište zahumske eparhije
Beta, Tanjug | 02. 01. 2011. - 19:10h | Komentara: 21

BANJALUKA - Posle 18 godina Mostar je od danas ponovo sedište Zahumsko-hercegovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ozvaničio je danas nakon gotovo dve decenije povratak sedišta Eparhije u Mostar i pozvao Srbe da se vrate na svoja vekovna ognjišta.

*****

šta mislite o ovom? meni se lično ideja ne svidja i mislim da je eparhija trebala ostati u Trebinju. Srbima u Mostaru vise zivota nema. S tim se traba pomiriti i organizovati zivot na našim srpskim prostorima a ne opet za 20 godina misliti kuda bjezati.

zastopitas
04. januar 2011. u 15.47
U Trebinju!
CEO
(Filozof)
05. januar 2011. u 04.31
Lično smatram da je ovo odlicna i prava odluka naše SPC. Pa ako sve ustupimo ustašama i balijama šta nama ostade? Zar da im dozvolimo da nas totalno izbrisu iz Mostara i okoline?
Ovo je velika stvar za Srbe u Mostaru i Hercegovini i vjerujem da će se kad tad pokazati kao ispravna odluka.
Mostar je ipak srpski grad ma koliko god se oni poturceni i pokatoliceni Srbi bunili. Šta drugo reci nego da dvije trecine grada i danas lezi na Srpskoj registrovanoj zemlji?
Kolo sreće se okrece, pa ako mi to ne dozivimo ima nade da će nasa djeca ili unucad da dozive da vide Aleksin grad kakav je nekad bio.

Pozdrav svima i srećna kalendarska Nova Godina.
tropical
(radnik)
05. januar 2011. u 07.45
Lako je pozvati Srpski narod da se vrati na svoje.Postavlja se pitanje :kako.Mostar su izgradili Srbi,drugi ga porusise.Sad opet treba Srbi da se vrate i da grade,da bi bilo kako je bilo.Za sve ove godine obiljezavaju se neki datumi(između muslimana i hrvata),odnosno,zločini Srba kojih nije bilo.A ništa da se popravi,pa makar ni fabrika duvana.Grade se dzamije kojih ima i previse.Radovi na izgradnji-obnovi naše „Sv.Trojice” stoje.Dokle?Posla nigdje.Od čega da Srbi žive,kad ni muslimani nemaju gdje da rade.Kako da Srpska djeca idu u skolu,šta da uce?Da uce da su im ocevi bili Četnici i zločinci,da je zbog njih porusen stari most.Ja ne vidim nikakve perspektive u Mostaru ni za svoju djecu.Imam kucu,ali ne mogu se vratiti jer ne mogu od zidova zivjeti.Opet moram odlaziti u Srbiju ili Crnu Goru u potrazi za poslom.Ostavljati porodicu na milost i nemilost muslimanima i hrvatima.Vidio sam po Srpskim selima.Niti ko šta radi,niti se ko ženi.Drasticno opada natalitet.Mostar neće nikad biti kao sto je bio.
Drago mi je sto je Vladika preselio u Mostar.Ali,da li će on biti stalno u Mostaru.A vidice i sam kako je zivjeti danas.Dok ne dobije kamen u ledja od mostarske raje.Trebinje nije Mostar.
teksi
05. januar 2011. u 09.45
mislim da bi Hercegovina konacno trebala zaokruziti neku svoju teritoriju i bazirati se na prosperitetu iste. Siriti se opet do Mostara i zvati Srbe na povrat samo ide u prilog tkz. multietnicke Bosne. Vladika Grigorije se seli u Mostar odakle će možda imati bolji pristup svim hercegovackim parohijama ali ovo raplinjavanje je cisto zavaravanje svih Srba u Hercegovini.Zna se šta je sad naše, i zna se mentalitet sadasnjih Mostaraca. Stvarno bi do sad trebalo da smo naucili nešto!
tropical
(radnik)
05. januar 2011. u 14.06
u pravu si,teksi.u mostaru se muslimani ,stari i novi ,ne mogu međusobno,pa još treba i Srbe gurati među njih.
mislim,da Vladika želi sad malo fudbala po mostaru.
sve je to siromasno
tropical
(radnik)
05. januar 2011. u 14.08
u pravu si,teksi.u mostaru se muslimani ,stari i novi ,ne mogu međusobno,pa još treba i Srbe gurati među njih.
mislim,da Vladika želi sad malo fudbala po mostaru.
sve je to siromasno
vito
(plivac)
16. januar 2011. u 20.49
Netreba biti pesimista,treba se vracati na svoje.Pitanje je kako,moja kuca još stoji devastirana.Niko ni da te upita za nešto,kako ćeš šta ćeš.Zavitlavanje do mile volje.Dodik je zaboravio Hercegovce koji se muce.Srbi su takođe neorganizovani,svak ih mutlja,niti se bore za svoja prava itd.Nego šta taj Didik misli,obecao je pomoć za mostarske Srbe lično sam čuo ali do sada niko ništa ne poduzima u vezi popravke kuca srbima.
teksi
18. januar 2011. u 10.11
kave veze ima Dodik i obnova kuca u Mostaru koji pripada federaciji? Koliko znam, mnogim Srbima su kuce obnovljene. nekolicina se vratila i to uglavnom starijih. Mladjima ne pada na pamet da djecu podizu u tom gradu.
vito
(plivac)
24. januar 2011. u 21.06
Pa kako onda?Znaci trebamo nekome pokloniti svoje imanje.Ili od nekoga pomoć da se ljudima obnove kuce pa da se vrate, ili osteta pa onda idem gdje ja hoću da živim.Dali ti kolega znaš koliko je srba ostalo kojima nisu obnovljene kuce na podrucju Mostara.
teksi
25. januar 2011. u 13.24
ne treba nikome poklanjati imanja alikoliko znam, svako ko je tražio svoj stan, dobio ga je nazad pa makar mu je neko bio uselio. procesi su dugi iz zahtjevaju dosta žrtve, papira i podmicivanja ali vjerujem da se moglo isto i u vezi kuca.To se radi u Federaciji, RS nema veze s tim izuzev ako nije druga strana u pitanju jer i oni su tražili svoje.
vito
(plivac)
25. januar 2011. u 17.56
Dodik je lično obecao da će pomoći Srbima u Mostaru da obnove kuce,posto je ostalo mnogo nepopravljenih kuca.U opste nije važno ko će u ostalom pomoći.Važno je da neko pomogne,prošlo je koliko već od kraja rata a ja lutam,ne znam gdje ću.Sve lopove treba pod hitno na goli otok koji su pokrali donacije,a postene nagraditi.Izgleda da mi ne preostaje ništa drugo nego da ja pocnem sam da im sudim.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.