Diskusije : Emigracija

 Komentar
Zastavino oruzje Br. 1 u Americi!
Stari__Gost
24. decembar 2020. u 22.50
Srpska verzija kalasnjikova, na velikoj ceni u Americi! Smatraju je najboljom poluautomatskom puskom na trzistu, i americki eksperti su je ocenili kao „savrsenu”. E pa tako se to radi... bravo braco i sestro Srbi!

Inače Zastava Kragujevac je fabrika sa tradicijom od 167 godina i pravi
jedno od najboljih oruzja u svetu. Kažu da je nas „Kalasnjikov” odnosno M70 zvanicna puska mnogih armija sirom sveta.

https://serbiantimes.info/veliki-uspeh-zastave-oruzje-srpski-kalasnjikov-broj-1-u-americi-strucnjaci-ga-proglasili-s avrsenim-video/

Americki distributer za Zastavino oruzje je „Zastava Arms USA”: https://zastavaarmsusa.com/
Stari__Gost
24. decembar 2020. u 23.58
koliko je to porazavajuci podatak, da jedna mala i prebedna Srbijica pravi bolju assault rifle, nego prebogata Amerika koja je svetska sila Br. 1!?!?

inače, kažu da su Amerikanci rat u Vijetnamu izgubili jer su im se njihove M-16 puske redovno kocile i zaglavljivale zbog PLASTICNIH delova!!!!! to se recimo bas NIKADA nije desilo ni na jednom pravom ruskom AK-47 Kalasnjikovu, a bogami ni na nasem M70.

znaci o cemu mi pricamo... da na pusku stavljas plasticne delove?!? vidim i ove zastavine za americko trziste u jednoj verziji imaju plasticne delove umesto drvenih. :) verovatno nasi prave tako za Amerikance, jer znaju da ovi vole plastiku. :)))))
Stari__Gost
25. decembar 2020. u 00.02
Vijetnamci su imali ruske AK-47, pa nije ni cudo sto Amerikenjci nisu mogli da im doakaju.

To je napravilo svu razliku u tom ratu.

M16 Vs. AK-47.
Hobo
(Pacifing by force)
25. decembar 2020. u 21.43

Cena je bitna.
Stari__Gost
26. decembar 2020. u 01.04
pa nije ni mala... oko 900 baka

iskreno, ja mislim da su te puske tezak fusheraj. vidi se čak i na slikama koliko su loše napravljene. ali Ameri se iz nekog razloga pale i zare
zoxthegreat
26. decembar 2020. u 06.20
pa jel su dobre ili nisu šta sviras q gostu
jednm kažeš jedno pa posle suprotno
Seeb-VN1700
26. decembar 2020. u 07.00
Reci mi dal Kalasnjikov radi na principu ove Njemcke puske iz 1943.god.?
https://www.youtube.com/watch?v=ZHzPcvHC_Zo

Onaj ko je sluzio JNA zna kakovog kvaliteta je bilo to Zastavino oruzije.. daleko bilo.

-
Stari__Gost
26. decembar 2020. u 12.18
Zox,

pa za Amerikance je ocigledno dobra, čim se pale. a ja iskreno mislim da je fusheraj, kao i sve ostalo sto nasi naprave. :)
muerte
(Bas sam Zgodan)
26. decembar 2020. u 13.49
ko pravi bolje puske u danasnje vreme nije vise važno nego ko ima bolje dronove kao sto smo svedoci bili pre nekoliko nedelja kad su zaratili ovi u Armeniji prvo su dronovi pobili sve zivo pa onda tenkovi i tek na kraju su dosle puske
sirchulle
(CAD Designer)
26. decembar 2020. u 14.54
Zastava pravi solidno oruzje ali su sve kopije. Ništa svoje nisu smislili nikada. S ozirom da dans svako može da napravi rucno oruzje to i nije neka nauka. Ako ne može onda kupi licencu. Ništa se kod oruzja nije novo pojavilo odavno.

AK47 je slična po spoljnom dizajnu sa nemackom ali sasvim drugciji princip. AK 47 kao M16 koriste rotacioni zatvarac cevi a sve tri rade na pozajmicu gasova i gasni cilindar.

AK47 je krs oruzje prosto iz koga i seljak može da puca dok je M16 prefinjeno oruzje za profesionalce. Zato su i imali Ameri problema jer su delili to oruzje mobilisanom sastavu.

Rat dronovima se dobija samo kada je ogranicen sukob lokalnih razmera gde ništa ne ometa drona. U globalnom sukobu dronovi nemaju šta da traže jer neće biti ni GPS i ostaloga i sve bi bilo shut down.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. decembar 2020. u 16.21
pa nije m16 imao problem zato što je prefinjen, ili zato što je imao plasticne delove - nego zato što je u smislu koncepcije (main assault riffle) - !@#$ proizvod.
ako se puska zaglavljuje, nebitno iz kog razloga, a neka druga (recimo taj ruski kalas) ne - onda znači da je ta druga bolje zadovoljila jedan od osnovnih zahteva licnog naoruzanja pesadije/vojske - a to je pouzdanost, i jednostavnost konstrukcije (i funkcionisanja, i izrade, i održavanja i tako dalje).
na gadjanjima je m16 mislim bio precizniji - ali u borbi bas nešto i ne pucas u mrtvu metu, nego u baticu koji isto tako puca na tebe, pa su te male razlike u osipanju paljbe recimo - totalno nebitne.

*gledao sam neki americki dokumentarac na tu temu, i kao u vijetnamu su ameri tu i tamo imali obicaj da maznu kalase - kad pobiju male vijetnamce - jer se ne glavi/radi uvek, a recimo ovi mali picopevci su se palili na m16 (moguće da su tad već uveli bili onaj manji, sada zabranjeni kalibar) - jer je laksi.

shule, ameri ne da nisu izduvali u vijetnamu, nego su im se naj.. i majaka i sestara i žena i cerki.
mislim kad 57 000 nas, iz 200 milionske zemlje pobijemo 2 000 000 njih, iz 50ak milionske zemlje, onda in nismo naprasili - onda smo im bukvalno pokarali svu familiju i uzduz i popreko (i naše kozurice vrlo skupo prodali).
ameri ne da nisu izgubili taj rat (kao uostalom, u smislu STVARNIH ciljeva njihovih ratova - ni jedan) - nego su ga dobili samo tako.
kalas M70... - a ne znam... na gadjanjima sam kao i iz ostalih oruzja i orudja sasuo sve u onaj crni krugic :)
sirchulle
(CAD Designer)
26. decembar 2020. u 18.02
Jedan od meni omiljnih generala Paton je imao genijalne izjave

„Ja ne želim da moj vojnik da zivot za otadzbinu nego da to uradi neprijateljj”.

Međutim pripisuje mu se jedna izjava koja ozbiljno dovodi u pitanje korisnosti pesadijskog rucnog naoruzanja. Kažu da je rekao da bi on osvojio svet kad bi njegovi vojnici samo pet posto nisanili. Rat je senlucenje bez imalo smisla. Rat zavrsi avijacija artiljerija, tenkovi, minobacaci i slično...Vojnici se skoro i ne vide takoda se puska nosi zbog lične sigurnosti a ne sto je nešto presudn...
Stari__Gost
26. decembar 2020. u 19.34
Sale,

kako nisu izduvali Ameri u Vijetnamu? izduvali su ga BIG TIME. to im je bio veliki shamar koji su dobili pred celim svetom od mnogo manje i inferiornije zemlje. njihov cilj je bio da ih slome i pokazu svoju svetsku dominaciju, ali nisu uspeli. tu se videlo pred celim svetom koliko su slabi i da ništa time nisu postigli.

inače citao sam jednog Amera, vijetnamskog veterana na jednom forumu, koji se posle 30 godina vratio u Vijetnam, kaže nešto ga je vuklo, i osecao je osecanje krivice i stida. ali se iznenadio da se tog velikog rata u Vijetnamu skoro niko i ne seca niti o njemu pricaju.

kada je upitao Vijetnamce, kako to da ne mrze Amerikance i dan danas, oni su mu rekli: Nasa istorija je duga 5000 godina, bili smo pod Kinezima 500 godina pa ih ne mrzimo, a rat sa Amerikom koji oni nazivaju „Americki rat” je trajao samo 20 godina. to u njihovoj svesti nije ništa i ne opterecuju se toliko sa tim dogadjajem. to je za njih daleka proslost.

Seeb,

Ova nemacka puska je skoro identicna kao Kalasnjikov. Izgleda da su Rusi bukvalno sve prekopirali od Nemaca. samo su dodali onaj drveni deo napred oko cevi.

Muerte,

To si možda u pravu za dronove. to je buducnost ratovanja.
prekodrinski
(Å¡loser)
27. decembar 2020. u 00.00
Napravili Rusi dobar film o Kakasnikovu, coveku koji je osmislio AK 47. Mislim da AK nije kopija Sturmgewera,ali sličnosti ima.

Što se tiče rasturanja, nepreciznosti, tu je do municije 7,62. Ameri su koristili 5,56. Znaci , manja masa , ali bolji barut.
Čuo sam da su i Rusi i nasi isli na taj nizi kalibar... napravili AK sa nizim kalibrom.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. decembar 2020. u 03.33
Pobeda, osim direktnog pesadijskog sukoba - koji se prakticno nikada ne desava, odnosno poslednji put se desavalo u drugom svetskom ratu (jer su se susretali koliko-toliko „matching” protivnici), i to pri samom kraju bitke, kada su jedni toliko blizu drugima, da ostala oruzja/orudja podrske naprosto kokaju i previse tvojih - pa moras rucno da odradis pos'o - se dakle nikada NE izvojuje puskom.
Samo se privede finale kraju, a i to kao sto rekoh - vrlo retko.

Ono sto puska radi - jeste da puskom (a ne avijacijom), eventualno „držiš” to što si osvojio - pa ako si pametan - držiš to tako dok ih kompletno ne opljackas, da ostane samo gola zemlja (sto smo mi trebali uraditi posle prvog svetskog rata, a na potezu mi->italija, umesto da pravimo državu sa hrvatima i (tada)-turcima - koji će nas u dva navrata posle toga stravicno pokokati - a kokali su nas i u tom prvom svetskom ratu).

Nas je nato odrao i u ripablik of srpska i na kosovu i metohiji avijacijom - ali okupaciju, koja je i de facto nastupila posle toga - u principu drzi puskom (i ponekim bov-om - ali dakle - vojnik, sa puskom - na terenu to fizicki drzi okupirano - kao sto nas sve, na terenu, kad doteras do tacke prave i ravni, (barem nas mislece) pokornima drzi ne prelepa ideja parazitiranja jednih na drugima, sto ideja ovakvih država kakve jesu - jeste - nego naoruzani pandur mene nenaoruzanog drzi mirnim gradjaninom.
kada bi mi - gradjani, imali 0.8 pandurskog oruzja - opusteno bi digao bunu, i sa izuzetnim zadovoljstvom bi im drzao predavanja, i objašnjavao kako nije bilo lepo to što su prakticno podržavali kabadahijsko-parazitski sistem :) ).

s.g. -pa u brojkama sam ti lepo objasnio kako i zašto nisu izduvali (kao sto ga nigde nisu izduvali - opet - u odnosu na STVARNE, a ne one proklamovane ratne ciljeve. (pogledaj jfk ako nisi, dobar je film - objašnjen i vietnam war, i funkcionisanje planete (trenutno - a i tadasnje). onaj susret kevina kostnera i donalda satrlenda kod viktorija monjumenta - kad se on predstavlja kao mr. x. (ima i na yt samo taj isecak, siguran sam).
o.k. kao su oni popili samar - ali rezultat je bio da je bell helicopters preziveo, umesto da se ugasio (recimo), i da je vojnoinidustrijski kompleks ostao ne u zivotu, nego u pogonu, i pravio profit, i pravi ga do danasnjeg dana.
kažem ti - postavljeni ciljevi su postignuti, i to uz tricavih 57000 zrtava - naravno - sirotinjske dece, i po ceni dva miliona vijetnamaca.
ako to nije pobeda, ja ne znam šta je.
ja bih voleo jako da su nas 95' i 99' ameri tako porazili - da smo po ceni nas 57000 (stao bi opusteno u red tih koji se neće vratiti) - mi poslali bogu na istinu vise miliona njih (recimo u tim proporcijama totanim (broj stanovnika vs broj poginulih procentualno). u našim brojevima,(ako je amera tada bilo 200 milki) to je otprilike 2035 srbalja, da je pobilo 8 miliona amera.
jako rado bi gubio na taj način od amera (i pri tom da su, kao posledica tog našeg gubitka ostali svi veliki sistemi - koji su razoreni ili pogaseni, i gle kurca, bas su u nemalom broju slučajeva bas ti ameri postali vlasnici nekretnina/gradjevinskog zemljista bas tih naših velikih sistema).

prekodrinski, nije „bolji” barut, nego jače (vece ) punjenje - i lagani metak postize energiju velikom brzinom, a ne masom (e= m x v na kvadrat / 2 - oni su smanjili m, a povecali v). -a to za posledicu ima da kada taj metak, koji nema masu, nego brzinu, naleti na malu prepreku - lako se izbaci iz putanje. dakle ako pucas kroz travu/lisce i t.d. - uglavnom pucas uludo - dok metak iz kalasa prolazi kroz sve to, jer je tezi.
filozofija je bila da manji kalibar = vise municije vojnik nosi.
Seeb-VN1700
27. decembar 2020. u 06.10
Pitajte Ruse šta misle o Finskom automatu Suomi KP/-31
kojeg su Finci koristli u Finsko-Ruskom ratu?

Mnogi poznavaoci te tematike znaju za Kalasnjikova ali za najbolje pjesadijsko oruzije proglaseno i u 2.svj.ratu nisu ni čuli..

https://www.youtube.com/watch?v=V9YDNWT6qUY

-
Stari__Gost
27. decembar 2020. u 16.44
Sale,

ti stvarno verujes Amerima da su tako malo zrtava imali? pa čak i da jesu, njima su pare vaznije od ljudi, a taj rat je trajao 20 godina, kostao ih je djavo i po i još uvek ga placaju... i za šta? bukvalno ni za šta... Vijetnamci su ga odavno zaboravili, a Ameri ga još uvek prezivljavaju. budale.

Seeb,

nisam znao za ovu finsku pusku, dobro izgleda, ko neka gangsterska mashinka. ispada da su i Rusi ko i Ameri obični foliranti koji kradu ideje i sve od drugih. i ova nemacka i ova finska puska nisu ništa losije od izvikanog Kalasnjikova.
sirchulle
(CAD Designer)
28. decembar 2020. u 09.54
Kada smo već kod naoruzanja da ja malo pojasnim neka svoja iskustva stecena u NOB-u. Novoj Oruzanoj Borbi (raspadu SFRJ) a ne narodno oslobodilackoj borbi, kako bi zlatiborac pomislio.

Evo, ovako. Najvaznije oruzje u ratu je higijena. Dakle, voda, hrana ,sapun, gace i carape i slično. Kakve puske i bakraci? U mirnim uslovima ne moram da se kupam ni mesecima ako to ne mora i ako prilike to ne dozvoljavaju. U ratu to mora. Mi smo bili recimo mesecima bili bez vode, osim za pice i kuvanje u regionu Rijeke i pola posade broda se porazboljevalo jer nismo se za to vreme ni kupali ni sisali ni brijali a ni radili ostale aktivnosti svojstvene coveku. Dva puta ustrcis na top, dodas municiju, napunis i sav si u znoju. Nema ni odece ni obuce, a ni kupanja. Dva puta tako, i ti si gotov. Ne treba ti veci neprijatelj. Smrdis kao govno, sve te izjeda, ne možeš da se presvuces, i slično...

Kada ti noge propiste i ne možeš da predjes palubu broda jer nema cipela ili cizama onda ti dzabe sve. Još uvek imam oziljke između pazuha da me podsete kako to izgleda. Rat dobijaju intedanti a ne neki tamo macho likovi...
sirchulle
(CAD Designer)
28. decembar 2020. u 10.12
Kakav AK 47 i M16? Gace su zakon i potkosulje kratkih rukava. Na Malom Losinju predajemo mi hrvatskoj TO (teritorijalnoj odbrani) jedno skladiste oruzja i municije po nekakvom sporazumu onda a mi gori od njih. Njima predajemo iako tamo ništa nema (sve opljackala JNA) a i kod nas na brodu ništa nema (i nas ta ista JNA opljackala). Onda nam odnekle stigne brod za popunu i donesu nam gace i potkosulje kratkih rukava i svinjske polutke. Svega ima, čak je i vinjak bio tu ali vode nema. I onda se mi onako presvucemo, ne zna se ko vise smrdi, najedemo se i napijemo pa kada nam je svega bilo dosta sa palube skocimo u more da se okupamo. Decembar mesec. Svega ima ali nema vode da se operes od smrada, masnoce, soli i ostalih sranja. Toga nema ni za lek...
Seeb-VN1700
28. decembar 2020. u 14.13
sirchulle
(CAD Designer)
28. decembar 2020. u 14.38
Nisam siguran šta ovaj snimak predstavlja. Kao neke cice idu okolo sa uniformama i to je to? Katjusa i slična sranja. Pa, realno znate li vi da na ovoj planeti ne postoji jača oruzana sila od USA ni u jednom pogledu? Posle njih dodju Iraq, Libija, Srbija, Hrvatska, Bosna i slični jadovi. Ko nije okusio miris baruta taj nije bio vojnik. USA oruzana sila je najjača na planeti, a onda dodju oni koji su sa njima bili u sukobu. Oni koji nisu, oni se i ne racunaju. Jača je srpska ili hrvatska oruzana sila od ruske...One su na terenu proverene, ruska nije...
sirchulle
(CAD Designer)
28. decembar 2020. u 14.47
Ali ja ne serem. Divim se Hrvatima sto su ustali protiv nas ali divim se i našima sto su ustali protiv USA. Pa to ne mogu picke od naroda. Ja da sam na mestu USA ja bih sve njih pod svoje stavio i dao bi im sve sto traže. Kakvi bre Briti i Nemci i tamo nekakvi Poljaci.
sirchulle
(CAD Designer)
28. decembar 2020. u 15.18
I onda kada vratis istoriju u nazad bolje da smo bili dobri sa Hrvatima i ostalim sa ovih podrucja nego sa Britancima, Nemcima i slicim gadovima. Kao on će kada ode u svoju palatu u Rimu, Londonu ili Firenzi bas da misli o nama? Jes' ali za malo.
Stari__Gost
28. decembar 2020. u 15.55
pa jbt što se niste u moru kupali? i to je bolje nego da smrdis.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. decembar 2020. u 02.24
meni isto nije jasno - sto niste na'vatali u koficu vodu, skines se, i ispolivas se na palubi, malo se smrznes na buri, ako je ima, al' bole te paja... - spere svasta nešto, i kad se osusis, suvim platnom skines većinu soli sa sebe.
ja u kasarni prao kosicu uredno u onom umivaoniku, na oko nula stepeni tu - napolju islo do minus 20ak te godine.

inače, ovo iznad, iz jednog ugla je zaista vrlo tačno. vojska srbije je, recimo, za sada, jedina vojska koja je bila dovoljno luda da se uhvati u klinc sa, vrlo ogranicenom doduse silom nato - i jedina koja je to prezivela. nasa vojska, do okoncanja sukoba, zaista, nije izgubila rat, to što smo izgubili - postignuto je izdajnicima, za stolom (sve sljam kraiski, bosanski, crnogorski, partizanski - upravo spomenut par tema iznad, recimo onaj jugoslovenski izdajnik sloba, nije bio srbin) - ja znam jednog koji je imao dvojni pasos, koga smo mi naterali da dan pre rata ode u francusku - kod žene i dece. il' su bese tad imali samo jednog klinca, zaboravio sam. anyhoo, svi, moja generacija koji su dobili poziv - odazvali su se. mi srbi. srbijanski srbi, sto bi rekao sib, i ostali hrvati koji nas ne simpatisu :) . 91' recimo znam dvojicu koji su prihvatili poziv - t.j. jednog su navatali na gajbi u po crne noći popio je rafal u vukovaru, i drugi koji je uredno uzeo poziv, i javio se. osteli... paaa... javlja mi se da nisu bili na adresi :) - fazon - šta bre da idem da se kokam sa hrvojima i turcima - kad ih ni ne znam...

recimo zanimljive su ponude dobijali general gracijas, i ona druga dva od nato-a po okoncanju sukoba - koje su oni ljudi odbili, i kada su odbili - da predaju na njihovim akademijama, t.j. drže predavanja, ono - real-life expirience from battle - podignute su optuznice protiv njih u hagu.

moguće da ste gledali onaj film onaj glupavi madjar zoltan dani koji je bio u posadi koja je spicila onaj avion - i kao americki pilot koga su skinuli. -problem: pa to nije uopste taj pilot. - drugi covek, koji je bio takodjer u posadi, puk. anicic - lepo covek objasnio - glumac je naprosto pogresno naucen kako funkcionise oruzje neva. recimo. -a ovaj nas madjar se primio jbt.. pri tom film ono ... holivudsko americka patetika, level 1000... bukvalno da spalis napalmom i tog glumca, satro pajlota. -ali raja se peca eto.

uglavnom, da zakljucimo, da, vojska srbije je jedina koja je prezivela nato, do sada, i za sada.

intendanti su možda dobijali ranije ratove (recimo engleski intendanti, i medical deo vojske su zapravo dobili severnu afriku pre svega, i pomalo - well - naftovod, a ne premudri monti da je outfox romela.
ti si bio u takvom tipu rata. danasnji ratovi se tu i tamo, zavisno koga će da nalome, vode malo drugacije. -evo kod nas nisu ni dosli nogama - dok nasi izdajnici nisu povukli nasu vojsku sa naše teritorije.
kokacu ih, sa velikim zadovoljstvom, kada dodje trenutak, ako dozivim. bukvalno kao kad krenem da klepam bucove ili smudjeve na dunavu i savi.
santa
30. decembar 2020. u 10.08
kreativni: „zaboravio sam. anyhoo,” ?!

mislis; - anyhow
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. decembar 2020. u 14.46
tz tz tz - nisi u toku sa lokalnim tokovima :) -mislim - lokalni tu kod tebe.
santa
30. decembar 2020. u 16.43
kreativni: „lokalnim tokovima”

Hmm..., in your head, only!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.