Diskusije : Emigracija

 Komentar
Dodjosi u zemlji snova i jave!
santa
12. decembar 2020. u 10.50
Kako za koga, lično sam se nasao u 'zemlji snova' ali i jave, gde se ne beru pare sa grane i gde ne curi med i mleko po ulici, a vi?
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
12. decembar 2020. u 11.11
Odlično, obzirom na prethodno iskustvo :):):)

zlatiborac
12. decembar 2020. u 11.26
Znaš kako bracela, pa ako ne pada s`grane i ne curi,ono bar kaplje.

Nekom Amerika - nekom Chemerika - nekom Kanada - nekom Kenjada.

p.s. kakvo je stanje i vremenske prilike tamo? - ako nije talna.
Stari__Gost
12. decembar 2020. u 12.05
santa,

da li si ikada u zivotu napravio neku grešku i koju?
santa
12. decembar 2020. u 12.23
Ma jetsam, kako da nisam, međukojima sto sam zalutao (potpuno, trezan) i u ovu zadimljenu kavanu.
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 12.27
To se lako leci, vise se ne pojavljujes...
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 12.29
A i trezno stanje se veoma lako leci...
santa
12. decembar 2020. u 12.35
Da znaš, samo sto nisam, pa opet, zao mi je da nekim tu od vas - ne dostajem.
Stari__Gost
12. decembar 2020. u 12.36
santa,

po tvom neozbiljnom odgovoru zakljucujem da ipak ne mislis da si ikada u bilo cemu pogresio. znam takve ljude. zovu se narcisi. oni smatraju da su savrseni, bolesno su zaljubljeni u sebe i misle da su bezgrsni.

samo ne mogu da odgonetnem da li si patoloski ili običan narcis. narcisi obično imaju kompleks Boga. zvuci poznato?
santa
12. decembar 2020. u 12.39
Zašto, i po cemu je neozbiljan odgovor?
Stari__Gost
12. decembar 2020. u 12.56
zato što nije ozbiljan. :)
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 13.24
@Stari_Gost: santa je kao i moja majka. Nikada ništa nije pogresila ali da je bila i slepa i gluva vise bi koristi napravila nego ovako prava i zdrava. No pusti to.

Kada smo kod toga da li smo ista pogresili i kada, naravno da jesmo. Neki imaju čak i kajanje (kao ja) ali selektivno. Kajem se samo za ono sto sam znao a pogresio sam. Za ono sto nisam znao nikom ništa, nisam znao nisam ni umeo bolje.

E sad da se vratim na pricu. Da li bi ubio Hitlera da imaš vremensku masinu i da ga onda nadjes? Ja ne bih, isto bi bilo samo bi neki drugi bio Hitler. OK, okolisam okolo ali da vam ispricam jedan dogadjaj.

Pošto sam napravio one neke vojne prekrsaje i dobio potvrdu da sam normalan (od psihijatra pulske bolnice) po kazni me prebace sa broda na kojem sam bio na granicare. Granicari su bili k'o fol elita ali zapravo kaznena ekspedicija. Meni to bilo malo cudno da u elitu salju ljude po kazni ali šta da se radi? Odem ja tamo i smestim se. Dobijem i zaduzenje kao sef pogona na granicnom brodu. Savladam ja to brzo i eto tako krene. Godina mislim 1990. Postojala neka turneja po kojoj su se sastajali po bivšim republikama tadasnje SFRJ. Ono Bled u Sloveniji, Karadjordjevo i slično...Milosevic, Borisav Jovic i ostala buljumenta. Tupurkovski, Mesic i ko zna ko još. Možda je Kiro bio ali nisam siguran. Kada je dosao red na Hrvatsku oni se sastance na Brionima a posto je to spadalo pod Pulu posalju oni nas kao elitu da to kao stitimo. E, sad ide glavni dogadjaj. Ja to nisam znao pa odem kod tadasnje devojke u Sloveniju ali jok. Taman stigao kad njoj zvoni telefon da moram odmah nazad. Tako je to moralo nekad. Javis se gde ides da te nadju. OZNA sve dozna. Mobilni pre mobilnog. I ja onako sam nakostresen i besan vratim se u Pulu i pravac na Brione. Ja bio sef tog pogona, motori i slično a moj kolega Bosanac isto popizdeo. Inače bili smo dobri drugovi. On covek artiljerac zaduzen za municiju, topove i slično. I njega vrate sa odmora. I tako nas dvojica sedimo na palubi broda, vozimo se oko Briona, ne znaš kad će da odu sa Briona a oni zaseli pa zaseli. Dopizdelo nama i onako sedimo na palubi i pricamo. Kažem ja njemu da mi je sve prequrcilo i da ću da mu otmem top i da zapucam po onima na kopnu (Brioni) a municije ima dovoljno da zbrisemo cele Brione. Smeje se on i kaže, samo napred, odoh da pisam. I tako se zezamo šta i kako. To prođe kad nas obojicu pozovu na razgovor zbog subverzivnog delovanja. Mi nikako da se opasuljimo ko nas je ocinkario, kad na kraju zakljucimo da je jedan tu non stop bio. Zapravo ne neki nego njegov mornar na redovnom odslužejnu vojnog roka iz Juzne Srbije koji nas je obojicu ocinkao kod staresina. On covece sve vreme sedeo na topu da mi nismo ni primetili. OZNA kao hobotnica, svuda ima pipke. Nismo odgovarali ni za šta jer je posle toga sve pocelo zestoko bez imalo sale.

Eto, možda smo imali priliku da sve ovo prekratimo ali se ne kajem. Nisam znao a i nije me interesovalo ali ko zna. Možda sam mogao...
santa
12. decembar 2020. u 13.31
Pa na rasclanimo: odgovorio sam da „jesam, kako da nisam” e sad, koliko gresaka i koje, to nisi pitao niti sam ih pominjao, al' iz navedenog ocigledno da je u pitanju najmanje JEDNA + ova sa SC.

E dad, ukoliko se to ubraja u narcizam (poput našeg dear leader-a), od volje ti.

Pametnom dosta.
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 13.45
@Stari_Gost: Upravo mi na pamet pala mala ideja dok sam ovo pisao ali bas upravo. Kad bi me posralo to da dobijem neke vrlo male pare na lotto (ne mora jack pot) da ne moram da radim jedno dve tri godine znam šta bih radio. Ne bih smišljao nikakav biznis ili slično nego bih opisao samo dogadjaje kojih sam svedok. Od tih dogadjaja na Brionima, kako je paljen Cavtat i Dubrovnik od crnogorskih rezervista, kako su otimane i pljackane holandske i nemacke jahte i jedrilice koje su se tamo nasle, kako sam sa svojim mornarima sa broda bio u vili Tereze Kesovije i odatle smo samo uzeli mandarine i vratili se na brod jer nisam nikome dao da ista drugo pipne (komunista koji strelja za sljivu) posto su crnogorski rezervisti iz iste vile odneli i plocice iz kupatila. Mogao bih da pišem i ko je tamo bio glavni u pljackaskim pohodima (moj zemljak Admiral Jokic i nekakav major Masic, isto OZNA i slično). Ma mogao bih dosta toga da opisem. Kako sam recimo bio na primopredaji skladista Hrvatima na Losinju iz TO (teritorijalna odbrana) a njima samo ostalo par pusaka i konzerve a sve ostalo poharala veliko milosevicevska banda...Ma mogao bih dosta toga samo da je vremena...
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 13.52
Zato sam najveci fan i poklonik Francisa Ford Coppole i njegove „Apocalypse Now”. Original snimljen besmisao rata i sav taj uzas i pritajena jeza koja se ne može odagnati. Ni dan danas. Sve to video uzivo.
zoxthegreat
12. decembar 2020. u 13.59
ne treba zamerati santi on se srodio sa domordcima pa je nastala
nezgodna mesavina misli u glavi
zlatiborac
12. decembar 2020. u 14.41
Ta reč 'dodjos' je madzarskog porekla - reklo bi se. Kao recimo:
biros,pecaros,dobos,soros,mesaros,djilkos, dzabalebaros...

U nasem jeziku se uglavnom kaže dosljak,doseljenik,naseljenik.
Osim toga ako se neko prizeni tj. useli kod neveste u dom, onda
dobije titulu; uljez,domazet,prizetko i sl. zavisno od kraja.
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 15.24
Koja je poenta tvojeg komentara? Možda i jeste madjarskog porekla ali recimo zašto dodjos nije isto kao i dosljak? Jel stvarno toliko mrzis Madjare? Kada hoće da se razumeju ljudi se sporazumevaju i rukama i nogama, onako Tarzanski ali ako neće onda im ni maternji jezik ne pomaze. Izgleda da si pored svih ostalih atributa ovde sebi nadenuo i atribut lektora domaćeg jezika. 'Ajde da se izrazavamo kako ti mislis ili kužiš? E pa nabijem te...Sogore...
santa
12. decembar 2020. u 15.38
„vozimo se oko Briona...”

Nešto me je ovo gore navelo na ideju da bi bilo interesatno, bar za mene, ako bi otvorili temu o ličnim i neobičnim dozivljajima sa ljudima i mestima gde smo se (sticajem svojih zivotnih okolnosti) bili nasli(?).

Lično, povrsno mi je poznat deo Rijeke, Opatije, Pula, Dubrovnik, etc. (poslovno prolazio, JNA, za kratko radio na Korculi...), dok o Brionima sam slusao iz raznih medija iz vremena '50/60thih, a o dogadjajima i vremenu od kada sam otisao, to je već neka druga prica.

Just a thought, tj. samo se pitam?!
zlatiborac
12. decembar 2020. u 15.45
sirchulle, kao i obično skoro svaki komentar upucen na moju adresu
je nešto u kontekstu mrznje. Uostalom nije tema o meni-tebi ili bilo kome već emigrantima i njihovom uklapanju(integrisanju) u 'zemlji
snova i jave'.

Cemu uzrujavanje?
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 15.49
Pa eto, ja bio na Brionima ali sa druge strane, ne one kopnene nego morske da cuvamo neke elite. Toliko vremena proveo oko Briona ali verovali ili ne, nikad na njih nisam krocio. Bilo nam zabranjeno. Zamisli cuvas ih spolja ali ne može unutra da udjes. Inače bio sam i jedno vreme pomoćnik sefa pogona (kada zatreba) na Titovoj jahti koja je boravila u Puli na Vargeroli. Necete verovati nikada nisam mogao u radno vreme da se popnem u njegove odaje za vreme mira. Kada je poceo rat onda smo se baskarili u njegovim odajama i pili pivo. To je cista perverzija. Od osvetljenja pa nadalje.
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 16.02
Inače Jovanka je bila mnogo nezgodna žena, da ne kažem zahebana. To sam tamo naucio da je to bilo tako. Kada sam dosao kao mlad u u tu jedinicu bio je tamo jedan kapetan korvete (major pesadijski rang) koji je to ostao sve do penzije a prica je pomalo bizarna. Naime kada brod dolazi u luku (pomenuta jahta) pre nego što se veze jedno sto ili dvesta metara ispred se isprobavaju kopce (kuplung sto bi rekli automehanicari). To je procedura kao kod sletanja aviona. Ako radi tada velika verovatnoca je da će raditi i kada dodje do uplovljavanja u luku ili ti na vez. Međutim njemu se jadnom zalomi loše i on isproba kopce ali kada su stigli u luku na stvarno vezanje njemu otkazu obe kopce i jahta se nasadi na dok. To se naravno desava, nije niko kriv. Međutim Jovanka tada slomi nogu i preko svojih telala (uglavnom srpskog porekla) onemogući ovom jadniku da ikada napreduje. I tako je ostalo do penzije.
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 16.21
Jedno vreme smo se čak zanosili mišlju da se odmetnemo, kao pravi banditi, zauzmemo jahtu i prebegnemo u Italiju ali avaj nismo smeli jer ovi nasi kerovi bi nas odmah potopili. Sedimo tako u njegovom velikom salonu kako se tada zvao, onako u punoj ratnoj opremi, rat poceo i dimimo vutru (ostalo starih zaliha). Sa njegovog sterea se cuje Jimmy Hendrix (onaj moj) i mi mislimo kako smo negde na Jamajki sa gomilom žena. I onda pokret stoko, ide se u Crnu Goru. Kad smo tamo stigli kao u baru da smo uplovili. To nije videlo ni mora ni moreplovstva. Doduse da se ne zalim, ispratio nas je tadasnji gradonacelnik Pule i pozeleo srećan put a moj brod je zapravo poslednji isplovio iz Pule... A tamo mi ostade Suzuki Swift GTi koji sam upravo otplatio i nikad ga nisam vise video. Jedva da smo presli sto kilometara zajedno.
santa
12. decembar 2020. u 16.31
Kad sam odlazio iz mog starog komsiluka ne secam se šta sam sanjao tu zadnju noć,ali sam siguran da nisam da ću 26g. kasnije provesti prvi dan Bozica (12/25) na ranchu u Johnson City, TX, i biti u drustvu familije pokojnog L.B.Johnsona (US President; 1963-69), ne kao gost, već poznanik njihove prijateljice (pomenuto u mojoj knjizi).

Ipak, i bez 'sna' desilo se u javi (po onoj; - cudni su putevi gospodnji).
sirchulle
(CAD Designer)
12. decembar 2020. u 16.31
Imalo bi tu još mnogo toga da se piše ali ne znam da li kome ista od ovoga zanimljivo?
santa
12. decembar 2020. u 16.40
sirchulle: „Imalo bi tu još mnogo toga ...”

Pisi, samo pisi, a kome se ne cita, moz' da zaobidje!
Stari__Gost
12. decembar 2020. u 17.10
i ja imam nevoravnih prica iz svog zivota za izvoz... žena mi stalno govori da treba da pišem... ali mene to smara i nemam vremena... a i kad bi sve napisao šta mi se desavalo rekli bi: ovaj laže

Stari__Gost
12. decembar 2020. u 17.10
*neverovatnih
santa
12. decembar 2020. u 17.18
„ovaj laže”

Pa šta, kod nas je to k'o dobar dan (svi lazovi samo 'ja' posten)?!
santa
12. decembar 2020. u 17.39
Kada sam objavio moju prvu knjigu o svom imigrantskom zivotu i dozivljaju prvih 30g. u emigraciji (a nije islo sve ko - med i mleko), jedino se na ovim stranicama podsmevalo i ponizavalo u sustoj suprotnosti od ostalih domorodaca koji su imali prilike da dodjdu do knjige (amazon.com).

Toliko o nama i nasem nacinu gledanja na neke stvari, zato pisi za sebe i tvoje potomke u vidu eseja (Essay), objavi elektronski pa ko voli nek izvoli.
Stari__Gost
12. decembar 2020. u 17.47
nemam potrebu ni tu vrsu egzibicionizma da pišem. ne želim da smaram druge sa svojim pricama, jer uvek mislim ko sto Sirchulle kaže da to nikog neće zanimati.

možda je to zato što ni mene ne zanimaju tudje price i dozivljaji, kao ni da čitam knjige, pa zato bi i nekog moji? :))

santa
12. decembar 2020. u 19.09
„mene ne zanimaju tudje price i dozivljaji”

Hmm..., jesil čuo za onu; - na tudjim mukama se uci, a na svojim ispasta?!
santa
12. decembar 2020. u 19.15
santa
13. decembar 2020. u 10.48
zlatiborac: „p.s. kakvo je stanje i vremenske prilike tamo? - ako nije talna.”

Sad tek zapazih ovo gore (kažu da je odlika speed reading, tj. brzog citanja da preskocis po koju reč, čak i čitav red):

Juče je bilo suncano sa 64F, a danas/jutros je nešto tmurno sa mogućom kisom, pa ko sto vidis - nije tajna. :)
zlatiborac
13. decembar 2020. u 12.30
„Sad tek zapazih ovo gore (kažu da je odlika speed reading, tj. brzog citanja da preskocis po koju reč, čak i čitav red):”

Ta bracela, tako ti je kod nas Balkanaca,akoji nije svuda brdovit;-).
Nasa osecanja(emocije)znadedu po nekad i preko reda da dodju do cilja

Ovdeka + 01 celzijusa i bez padavina.'Dusu dalo' za setnje...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. decembar 2020. u 16.42
recimo da sam se zafrkao sto sam potpao pod uticaj luzera oko sebe (keva, cale, drugari), i sto nisam sproveo svoju zamisao - da upisem faks posle drugog razreda srednje skole. -no, ja im eto poverovah, da to i nije bas najnormalnije, a i da „jeste, oni sve bas cekaju takve kao ja...”
doduse, to bi otvorilo vrata nekim drugim smerovima u zivotu - tako da bi sad već možda bio i deda (sto je sjajna stvar), ozenjen nekom mrzovoljnom kravetinom :), koji nezadovoljno gusla svoj inzenjerski/magistarski/doktorski pos'o...
ili bi bio to isto - samo u nekom zapadu - dakle, opet - priličan robot u masini...

a, da, ono sto bi inače kapiram voleo da radim - je da predajem klincima na faksu. posto su tad već dovoljno veliki, i onda ono - oni koje ne interesuje - poobaras ih, ili ih popustas sve - svejedno je - kao sto panduri visestruke ponovce-kriminalce, u principu nikad ne lemaju (ako ovi ne prave neke probleme pri hapsenju je l') - posto ono- nema svrhe, samo sebi neprijatelja-coveka na vrat nakace... a bez potrebe... -a oni koje interesuje - napravis od njih još bolje nego sto si uspeo ti u zivotu što se tiče znanja, i rezonovanja - to mi se nešto uvek svidjalo, posto sam primetio da to bas umem da radim. -posto i tu, pored strucnosti, potreban je i onaj show-biz momenat - koji ja vrlo imam.

mislim, neretko se zapitam - da li je uopste bilo moguće skrenuti levo kod albukerkija ili je zapravo jedina realna mogućnost u zivotu svakoga od nas bila bas ova koja jeste, ma kako se cinilo da imamo kao neke opcije.

santa možda nije narcis, nego se druzi iskljucivo sa gorima od sebe (kao recimo nas predsednik, a i onaj za par pre njega - koji su se ekskluzivno okruzili sljamom još gorim od sebe), i onda mu zuji u usima kad dodje ovde - među nas, koji ga ne j...mo dva posto, i kranjne dobronamerno mu skrenemo paznju kada je debil (a to je uglavnom - uvek), i onda se on kao nešto kurobeca.
kao idem ja sa foruma i tako par puta.
pa brate jesi otisao ili nisi otisao?
i tako to :)
santa
13. decembar 2020. u 20.13
Mudrijas: „santa možda nije narcis, nego se druzi iskljucivo sa gorima od sebe...”
-------

Biće da je bas kako navodois, jer jedino 'druzenje' mi je na SC, tj. u ovoj zadimljenoj kafani!

A za ovo; „kao idem ja sa foruma i tako par puta”; ako ti je za utehu, sad ću, samo sto nisam opet za vreme (dok se birtija- izluftira)

Stari__Gost
13. decembar 2020. u 22.41
ti lažni odlasci sa foruma su hit! :))) svaki put se slatko nasmejem.

LOL
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.