Diskusije : Emigracija

 Komentar
Kako je u nato, ako ti je ratna avijacija naoruzan
Seeb-VN1700
23. novembar 2020. u 14.02
mudijas
„kako je u nato, ako ti je ratna avijacija naoruzana lovce mig 21”
-

Evo malo da se informises..

U naredne tri godine, od dana potpisivanja Pakta (1951), Jugoslavija je dobila sve što su Amerikanci tada proizvodili osim atomske bombe. Stiglo je 292 klipna, 192 mlazna, 20 transportnih, 22 mlazna izviđačka i 43 nadzvučna aviona. Nadzvučne avione u tom trenutku, pored SSSR-a i SAD, posedovale su samo Britanija i Francuska.

Dobijeno je i 1.120 bestrzajnih i 715 samohodnih topova, oko hiljadu protivavionskih topova, pet hiljada bazuka, 918 tenkova, 565 oklopnih automobila, 2.500 protivavionskih mitraljeza, 34.000 automata, 4.387 radio-uređaja, 545 agregata, 24 pokretne radionice veze, hiljade brodskih topova i mitraljeza, bacača raketa, protivpodmorničkih dubinskih mina, radara, bombi, stotine hiljada najrazličitijih granata. U Postojnoj je bilo raspoređeno 200 tenkova zbog straha Amerikanaca da bi sovjetska armija mogla kroz tzv. „ljubljanska vrata” prodreti u severnu Italiju.

Američka vojna misija u Beogradu, koja je zvanično brojala 124 predstavnika, usred Beograda vodila je kartoteku za oko 6.500 jugoslovenskih vojnih starešina.

Vašington je najpre slao hranu, potom oružje, zatim industrijsku opremu, a onda i tehnologiju koja se nije smela izvoziti drugim komunističkim zemljama. Tako će JNA postati četvrta armija na kontinentu, a jugoslovenska vojna industrija je postala najprofitabilnija izvozna grana.
Seeb-VN1700
23. novembar 2020. u 14.09
Drugi put „mudrijas” stavi prvo prst na celo pa razmisli koliko „znaš”.
Osim toga pametan covjek nikad za sebe ne kaže da je pametan, kao recimo ti..

-
Seeb-VN1700
23. novembar 2020. u 14.13
Inače svi vojni ugovori sa SAD, od komunikacione i saobraćajne infrastrukture, i planova u slučaju sovjetske invazije, ostali su funkcionalni do pada Berlinskog zida..

O'ćeš još?

-
sirchulle
(CAD Designer)
23. novembar 2020. u 14.48
Jedno vreme sam bio pripadnik profesionalnog kadra oruzanih snaga SFRJ (Ratne Mornarice) a vecina vas samo prolazna etapa opste odbrambenog poimanja ratovanja kroz redovan vojnicki sastav. SFRJ je bila zvanicno komunisticka zemlja ali se dobro znalo da njoj opasnost ne preti sa Zapada nego sa Istoka. Naime u svim talasanjima od onda pa do sada najjače odbrambene snage SFRJ su bile okrenute ne prema Italiji, Grckoj i slično nego prema pretnji istocnog bloka.

Sledeća veoma važna informacija. U oruzanim snagama SFRJ je postojalo naoruzanje istocnog i zapadnog porekla. Oruzje istocnog porekla je bilo prakticno neupotrebljivo a ja sam ga nahebao zbog toga. Naime, kada sam zavrsio svoje skolovanje u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici dobijem postavljenje na brod izgradjen u Kraljevici i sa kompletnom zapadnom tehnikom. To se nije nikada kvarilo pa smo hteli to ili ne non stop bili na terenu. Srećnici su dobili postavljenje na brodovima kupljenim od Sovjeta i vise su bili na remontu nego na terenu.

Nadalje, to i nije bilo tako loše. Kada vam otkazu dva glavna motora na moru to je katastrofa ali nama nikada nisu jer smo pobogu bili na zapadnoj tehnici. Nama se to nikada nije desilo.

Mogao bih još dosta o tome ali eto da kvarim mitove. Jeste nam bilo teze ali smo i uzivali...
Seeb-VN1700
23. novembar 2020. u 15.10
USA je snabdevala Jugoslaviju naoružanjem i opremom pre svega da bi zaprečila Ljubljanska vrata, uski tenkoprohodni pojas ravnice među Julijskim Alpima. Po zapadnim procenama, s početka Hladnog rata, ako bi Sovjeti ovladali ovim prostorom, njihovi tenkovi bili bi za 48 sati u Parizu.
Drugi značajan pravac bio je Moravsko-vardarski prolaz ka Grčkoj. Za njegovu odbranu američkim novcem je sazidan ogroman podzemni kompleks u „Krivolaku”, u današnjoj Severnoj Makedoniji, za smeštaj desetina hiljada jugoslovenskih, grčkih i turskih vojnika koji bi ga branili. Kada se raspad Jugoslavije posmatra u tom svetlu, stvari izgledaju drugačije. U kratkom ratu u Sloveniji JNA kao da je jedva čekala da izgubi. Posle povlačenja iz jugoslovenske republike Makedonije, ista JNA je skidala i prekidače iz kasarni, ali nije uništila infrastrukturu „Krivolaka”, u koju su odmah ušli američki vojnici. U njemu su i danas.
Ovaj dokument iz Arhiva J. B. Tita postao je poznat javnosti tek posle 2000. godine.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. novembar 2020. u 15.10
pa imali su, al' pokusavam ovom kopi-pejst poznavaocu da objasnim neke stvari.
*koji su to nadzvucni avioni americki bili u rv i pvo? f-86, bez naoruzanja, i sa sto litara kerozina u vertikalnoj voznji nadole na punom gasu?
što se ruske tehnike tiče - vozio sam nivu. -vozio bi je opet - u rusiji. doduse, tamo bi pre vozio uaza i cajku - cisto da patnja bude veca :)
u vojski t55 mi je, u principu o.k. radio, doduse, nismo ih nešto mnogo ni vozali, realno.
sve sto smo ikada imali rusko u kuci, a toga je, fala bogu bilo malo - pokvarilo se :)
izuzetak su cinile neke kasika-leptir gvozdene varke sto je cale kupio od ruje jedno osamosto grama „za chrvenu” 89', i kasike isto. na kasiku jednu, tanka limena - bas sam boga oca stuka izvadio - pre nego sto mi je i poslednju otkinula stuka (sa sve sajlom). bas je bila „save the situation”. dam effzet vs ta ruska - ili sam samo ja klepao, ili ako svi klepe - ja najviše. bas me iznervirala stuja koja mi je odnela poslednju, bukvalno bi bio u stanju zuc da joj izvadim golim rukama :)
zlatiborac
23. novembar 2020. u 15.23
„U naredne tri godine, od dana potpisivanja Pakta (1951), Jugoslavija je dobila sve što su Amerikanci tada proizvodili osim atomske bombe.”

Nisu bas sve, al` ajde da ne remetim temu - sto je ovdeka 'pravilo'.

Bilo je nešto novoga,ali većinom ono sto su Ameri rashodovali,jer je
to za nas bilo vise nego 'moderno'. Posle tromesecne obuke i još
toliko na intedanskom kursu, ostatak sam odsluzio na tal. granici.
Na obuzi imao nasu pusku, na granici automat 'Thompson'. Osim naoruzanja, skoro svi kamioni (dzemsovi) i dzipovi(kampanjole),
gas-maske kao si tkr. sva tehnicka oprema. Takođe sva konzervirana hrana koja se uglavnom davala izvan kasarni na vezbama. reč je o Prvoj polovini 60-ih. Poslednja garnitura koja je odlazila na odsluženje v.roka sa drvenim kuferima-sandicima., koje su zamenili ormancicima. Ko je hteo da ga vrati kuci,
postarima je bila besplatna, a ko nije, poklonio kuhinji za lozenje kazana. Vecina 'poklonoli' za kazan,a ja nisam niti bih. Utoliko sto sam bio peta generacija koja ga je nosila kao amajliju, i svi se živi,zdravi i veseli vratili svojim kucama.
Najpre rodjak od tetke 52-54-e,njegov brat 59-61-e, moja dva
starija 57-59-e, 61-62-e i ja 64-65 kada je bilo skracenje roka.

Po pricanju onih koji su sluzili v;rok od 47- 52, bilo je dana kada nisu imali tri obroka, a čak i ona dva oskudna.To je uostalom
bila i 'javna tajna' koju nije bilo poželjno svuda i savkom reci.
U pedesetim su mnogi prezivljavali i preziveli od americke pomoći, kao sto su: belo 'mutmul' psenicno i zuto 'hibrid' brasno
koje smo prvi put videli i cudili se. Osim toga mleko,jaja,kafa,
kakao i cokolada u prahu,marmelada u drvenim sanducima,jestivo ulje,zuti secer, meso i sardine u nonzervama i još kojecega.

p.s. Kome nije jasno, može sad da googla i stavlja sa copy/paste.

Seeb-VN1700
23. novembar 2020. u 15.27
Jednom prilikom vidio sam ruski traktor, i nisam mogao vjerovat da je moguće napravit tako ruzan traktor.
Isto jednom Poljaci donijeli neku robu u Jugu na prodaju i ugledam rusku rolu za ribolov. Uzmem u ruku i gledam i ne mogu se nacudit da neko ko salje rakete u kosmos može ovako ruzno, masivno, grubo, bucno.. da prizvede.
Ugledah jednom prilikom motornu-pilu za drva. Pa nemam rijeci stvarno..

Tada u Jugi mi smo trebali sakupit oko 120 marka za njemacki DAM rolu i ta vjerujem i dan danas radi. Bile i francuske mishelinke ali DAM je DAM.
Sad pecam sa Shimano-Stella rolama. Ko se bavi pecanjem čuo je za njih..

-
Seeb-VN1700
23. novembar 2020. u 15.41
mudijas
„koji su to nadzvucni avioni americki bili u rv i pvo? f-86, bez naoruzanja, i sa sto litara kerozina u vertikalnoj voznji nadole na punom gasu?”
-

Razumije li itko šta ovaj prica?

-
Seeb-VN1700
23. novembar 2020. u 15.52
„Po pricanju onih koji su sluzili v;rok od 47- 52, bilo je dana kada nisu imali tri obroka, a čak i ona dva oskudna.”
-

Amerika je obecala pomoć u hrani ali pod uvjetom da se hrana prvo da vojsci.
Tako sam negdje procitao :))

-
zlatiborac
23. novembar 2020. u 16.07
„Tako sam negdje procitao :))”

moguće,

Neko procit`o neko čuo,neko doziveo, ja čuo od rodjaka,tetka i ujaka.
Ali nigde na vestima preko radija ili novina,a koje su iskljucivo
objavljivali o: 'ogromnim uspjesima na svim plojima rada.
zlatiborac
23. novembar 2020. u 16.25
Anegdota u vreme 'hladnog rata':
U jednom obdanistu bivšeg SSSR uciteljica objašnjava malisanima:

Draga decice, buduci poletarci pioniri naše majcice SSSR - vi
nemate šta brinuti o vasoj svetloj sutrasnjici. Vi imate sve
sto vam treba i sto će trebati i sve besplatno, a ne kao na trulom
izrabljivackom zapadu gde je ogromna vecina gladna,bolesna
i pijana i bez posla pa leze po ulicama... u tom mali Igor briznu
u plac... uciteljica se uozbilji pa upita: Igore zašto places?
Igor:'Ja hoću da idem i živim u SSSR-u.'
zlatiborac
23. novembar 2020. u 18.32
„Jednom prilikom vidio sam ruski traktor, i nisam mogao vjerovat da je moguće napravit tako ruzan traktor.”

Hteo (htio) si reci sovjetski? Nešto kao 'sivi-azbestni blokovi u
neposrednoj blizini bivšeg SIV-a. Ne samo stil gradnje po ugledu
na prvu zemlju progresa i napretka, već i novotarijama reci & izraza
u skladu . Stanovi=gajbe,nužnik=klonja,novac=kinta,hrana=klopa,gostionica=kafic
pusenje=duvanje vutre,drug=ortak,majka-otac= matora-matori, pozdrav
pri susretu-rastanku = cao,cao,kladionice,menjacnice,kafici na svakom
cosku - apoteke na svakom drugom...

p.s. Posao brat iz sela bratu u Bg. u posetu;pa kada je stig`o na Bg.
autobusku stanicu, upita jednog prolaznika: gde je ta i ta ulica?
Ovaj se zamisli,pa poce,pa ides tramvajem pravo do Slavije, hebo te,
pa onda sidjes i uzmes trolu za Banjicu hebo te,pa sidjes kod
veterinarskog hebo te i onda pesaka do prvog semafora hebote...
cek, cek more covece, jel ima neki kraci put da me ne hebu na svakoj
raskrsnici i semaforu?
Power12345
23. novembar 2020. u 19.36
ruski proizvodi su meni dragi..a vi pišite i pričajte
Power12345
23. novembar 2020. u 19.40
Power12345
23. novembar 2020. u 19.49
kt61
(*BCM)
24. novembar 2020. u 00.17
Šta mislite o Lozanskom primirju koje istice 2023.

i Novom otomanskom carstvu Edrogena?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. novembar 2020. u 17.07
Šta ti nije jasno? - napisao si da je juesofa dala jugi tri nadzvucna borbena aviona - i pitam te - koji su to nadzvucni avioni zapadne prozizvodnje bili u sastavu rv i pvo? -i naveo sam primer u obliku pitanja - avion f-86, sabre, rasterecen od oruznih sistema, sa minimumom natocenog goriva, u vertikalnoj voznji - prakticno - slobodnom padu, pojacnom motorom? posto tako možda može da probije zvucni zid.
-u šta sumnjam, posto su njih kupili vise od tri.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.