Diskusije : Emigracija

 Komentar
Najbolji mogući posao za svakog emigranta
Stari__Gost
10. jul 2020. u 18.29
Posle svih ovih godina, i mnogih poslova i profesija kojima sam se bavio... od kamiona, aviona, nekretnina, gradjevine, preduzimastva, trgovina, racunovodjstva, IT, dizajna i čega svega ne, stigoh do zakljucka da je najbolji od svih poslova koje pojedinac može da obavlja: Day trading

Kao day-trader, za par sati, a nekada čak i za samo nekoliko minuta, vi mozete zaraditi vise nego za ceo dan na bilo kom drugom poslu. Naravno, preduslovi za day-trading je da imate pare, i da imate kliker i brzinu.

Ja sam poceo prvi put da se bavim sa day-trading pre oko 2 meseca, i prosto se pitam šta sam do sada cekao i gde mi je bila pamet da to pocnem i ranije. Naravno, trejdujuci stocks na berzi vi nemate zagarantovanu zaradu, i nekada ćete naravno i izgubiti pare. Ali moj bilans za sada je da sam u plusu, sto je jako dobro, jer neki u prvih par meseci izgube sve pare koje su ulozili i još odu u debeli minus...znaci ja kapiram da sam još u fazi ucenja, možda je i početnicka sreća, ne znam šta je, ali imao sam dana kad uzmem $500-$900 za samo par sati kao sto rekoh.

Druga najbolja stvar kod trgovanja deonicama na berzi je to što se taj posao može obavljati od kuce, ili bilo koje lokacije na svetu, ako imate kompjuter i internet. Može čak i preko telefona. Meni još ide na ruku i to što sam na Zapadnoj obali, tako da kad se berza otvori u NYC kod mene je tek 6:30am i ja svo moje za*ebavanje i trgovinu zavrim do 8:00am, sto znaci pre mog regularnog posla. :)))

Tako da se sa ovime može baviti i uz drugi, normalan posao... Daj boze da me krene stvarno, odmah dajem otkaz na (pravom) poslu.

Eto tako, nadam se da će ovaj post nekome koristiti i dati i deju kako i gde može da zari koju banku. Može se krenuti i skroz na sitno i pilicarski, i sa samo $500. Preporucujem platforme kao sto su TDAmeritrade i Schwab. Takođe, jako je važno da napomenem, da NE MORATE imati $20K na racunu, kao sto će vam neki reci, da biste bili day-trader. To je SAMO u slučaju da imate „margin account”. Ako pak otvorite „Cash account” može i sa samo $500.

Pozzzzz
kt61
(*BCM)
10. jul 2020. u 20.28
kao sto su i neki nasi emigranti uzimali one microsoft sertifikate pa posle od potencijalnog posla nije bilo ništa zato što nisu imali zavrsene americke koledze!

Sto rece jedna pancevka:„ako hoćeš da radis glavom moras dabudes jako dobar u tome!”
kt61
(*BCM)
10. jul 2020. u 20.42
... to je bio totalni debakl na kraju
Hobo
(Pacifing by force)
10. jul 2020. u 22.05
Oce to malo dok market klacka ,

Day tredovalo se pre 20 godina ... pa se mastralo o brzom internetu u starome kraju ...otamo bi da dobacim do Newyorka .

Ja hoću da se odmaknem a barabe prigurale superkomputere tik uz wallsreet pa ti daytreduj sad .

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
11. jul 2020. u 03.00
najbolji posao je neki koji ti podmiruje racune i čini te eventualno srećnim. nije los i neki koji ti podmiruje potrebe i racune, koji te ne čini nesrecnim. BITNO: potrebno je jako precizno i iskreno izdefinisati svoje potrebe. -znam jako mnogo ljudi, koji gore jedino sto imaju u svom zemaljskom obliku - a to je zivot - na kojekakve sljake - kako bi si pribavili neka materijalna dobra. i kad ga pitam - koji će ti k. to? - kaže- pa treba mi. -baki, stvarno ti je potrebno, ili te je samo dobar marketing ubedio da ti je potrebno?

ilustracija: nedavno, pita mene ortak - što ne prodas ta dva krsa sto vozis, dometes još para, i kupis neki (polovan) auto?
-pa reko' -u cemu je kvaka menjanja dva auta za jedan, pri tom oba idu, koce, svetle, skrecu, idu uzbrdo i nizbrdo i tako dalje? -pa kao matori su oba. -pa o.k. i? -pa kupi bre neki auto normalan. -izvini, a sto su ova dva nenormalna. pri tom, sa ova dva, onih oba puta godisnje kad matorom ustreba auto - sedne u jedan i ode... - kako to izvesti sa jednim, taksi do tacke gde ide ga kosta skuplje nego registracija recimo? -i nešto se ne objasnismo, iako vidim da se objasnismo.

mamara je ako covek može da se organizuje da sljaka iz kuce. ono da ti je radno mesto udaljeno nula metara od kreveta (kao meni - upravo). stedis enormnu kolicinu vremena u epizodi - idi-vrati se na/sa sljake (sad samo recimo izracunas satnicu - kada radis - i vidis koliko je to u parama. razmišljas iz smera - evo danas ću da radim dva sata manje. - i kao radis za nekog - i kezes, seve, aj' ja danas 6h, jel' može? -dugo mi je 8h plus onih sat dodji, i sat vrati se sa sljake? - i sad shef kul tip, i kaže - može, skinem ti 2h dnevno platu. - toliko kosta zapravo odlazak na pos'o)
ko je kreativan postoje razne platforme za kreativni freelancing, however, treba bas zapeti da bi se moglo živeti u jevropi ili ameriki, ali recimo ko nije vezan nekim lancima za mesto (tipa deca, neki materijalni imetak, a bio je sirotinja, glup muž/žena :) , zabasurenost u sistem i t.d. ) - može da se spakuje i zvrji po drugim zemljama. u thailandiji se sa soma mesecno živi osetno bolje nego u chemeriki sa pet, čini mi se, iako cene zapravo i nisu bas pet puta nize kod tajaca. plus ko voli prostituciju - ima kol'ko 'oćeš, za sve perverznjake i nastrane likove ima šta im dusa iste...
*inače ovo o cemu pricas, ne znam ništa o tome, - pretpostavljam da je našim državljanima čak i zabranjeno odavde da se bave time. mislim da je recimo online gambling zabranjeno, mada, ne znam nikoga ko je odgovarao za to.
Profesor-Kanada
(Profesor)
11. jul 2020. u 12.15
Stari_Gost:

„Naravno, preduslovi za day-trading je da imate pare, i da imate kliker i brzinu.”
**********************************************************************
Postoje dva nepisana pravila za 'igranje' na berzi:

I. Nemoj nikada da izgubis novac na berzi.
II. Nemoj da zaboravis prvilo # I.

Da bi osoba bila uspesna na berzi potrebno je da ima ova 5 faktora:

1. Znanje *
2. Vreme
3. Brzinu *
4. Hrabrost
5. Kapital *

* Stari_ Gost je objavio u svome komentaru.

Profesor-Kanada
(Profesor)
11. jul 2020. u 15.45


Savet, Baron Nathan Rothschild:

„The time to buy is when blood is running in the streets.”

Familija Rothschild kontrolise sve banke na svetu. Osobe koje
kotrolisu novac, gospodare celim svetom.
Amatercic
(Penzioner)
12. jul 2020. u 12.37
Cestitam na uspesnom početku i dobro dosao u klub.
Day trading nije za svakoga i oduzima puno ,puno vermena ako hoćeš da budes malo uspesan,to radim već dugo i imamo jedan mali klub prijatelja gde razmenjujemo iskustva par puta mesecno.Zapamti najveci neprijatelj je ljudska pohlepa ,nikad dosta i onda dodje hladan tus i covek se probudi ali uvek kasno.Postavi odredjene granice.
Ulozite $5000 i ako svake godine idete gore 100% za 10god ste milioner ali takvih je mali procenat.
Moj savet je slusaj osecaj iz „stomaka” manje ćeš gresiti inače day trading je najviše nalik Casinu treba dosta sreće i ucenja na tudjim greškama.
Moj najveci gubitak za 1h bilo vise nego moja godisnja plata a o najvecem gubitku neću ni da pišem.Sve u svemu vise sam nego zadovoljan sa mojim učinkom.Srećno,pametno i strpljivo.
Stari__Gost
21. jul 2020. u 18.48
Amatercic,

hvala! :) konacno neko ko razume i podržava. iskreno, posle uspesnog početka, odjednom mi je prestalo da ide. ne znam ni sam kako to da objasnim. doduse, vidim da se berza/market ne ponasa isto kao u početku, pre oko 2 meseca. tada sam lako mogao da uocim čim se otvori berza koji stocks krecu da idu na gore, i uspevao sam brzo da ih kupim, sacekam malo, preprodam, i uzmem fine pare... međutim sad odjednom nešto bas i nema takvih „tickers”. sve nešto traljavo, te hoće, te neće, kao krene, sve izgleda OK, ja se zaletim, i čim kupim ono krene da pada! A u pm! da li je bila početnicka sreća, ili je jednostavno čitav market isao na gore, kao sto su uostalom analiticari i rekli. 2nd quarter je bio najuspesniji za čitav stock market od 1998! možda je bila samo koincidencija da sam ja uleteo u tom trenutku.

tu sam se malo obeshrabrio i usporio, da ne odem u minus. i dalje sam u plusu i pozitivan. ali mi se ne svidjaju trenutna desavanja. krenulo me je bilo super, i odjednom stade. jedan moj prijatelj trejduje samo „otc penny stocks” i ne pada mu napamet da pipne ništa drugo. i mene savetuje isto. a ja kupujem i prodajem sve zivo... šta god vidim da će možda da skoci, ja uzmem. :)

obično sam do sada uspevao da vidim odmah u prvih 15-20 minuta čim se otvori berza koji stock obecava, uz pomoć charts, KST indicators, i custom scanners, i kao sto u topiku rekoh u prvih sat i po zavrsavao sav svoj trejding. međutim, sad me neće. imaš li neki savet? u koje je po tebi doba dana najbolje trejdovati? ima li kakvih pravila? meni se najviše svidja tako rano ujutru čim se otvori, jer mi to odgovara i zbog mog pravog posla. ali neki drugi trejderi kažu da je najbolje mid-day, ili in the closing hour... koji inače zovu „the most important hour”. mada taj zadnji sat je za srcku... probao sam i tada, ali mnogo napeto...

što se kaže zaebaTo baTo! :P
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. jul 2020. u 05.00
Ovako sa strane posmatrano (jer ne znam ništa o ovome o cemu pricas/te), ovaj posledji post, zvuci mi malo kao svojevremeno tipovi u kazinu kad sam svirao.
*dolazi par veceri isti lik, i nosi ih, opusteno krupijei pocinju da imaju frku od igrača. i posle 5 veceri kidanja, 6 dan sve izgubi (petocifreno) sto im je odneo tih 5 dana, i još pukne neku stoju, i ono, 'oce da d'umre. *mi inače bili u istoj kuci sa krupijeima. i sutradan, analiza, inače krupijeisticka ekipa naduvana validno od ranog jutra :) - kaže krupije - ma znaš šta, on i nije kockar. jer da je kockar, lepo bi izgubio pare i otisao kuci k'o gospodin covek. -a pazi, pojeo je jaja - kao da su njegove pare - a nisu to njegove pare - to su naše pare. još onaj prvi dan kad je krenuo u kazino, i onu lovu sto je poneo - poneo je naše pare :)
**uzmem ja da se igram rulet sa krupijeicom jednom, bas mi se svidjala b.t.w. ono ultrasehu je bila... i kao da mi ona na kredu par stoja zetona, i odnesem ja 12k dm, i naravno izgubim sve, i naravno čak krenem blago da se nerviram. fazon ih bre ceco kako si mogla da me oderes? :) :)
*** u trenucima dokolice izanaliziram ja onu tablu, i onaj cilindar, i krenem malo da treniram, (a posle zakljucka: -ovo je smislio genije), i bio sam vrlo brzo uvezbao da pogodim sektor od jedno 5 brojeva.
znaci - možda samo malo moras da vezbas. a možda je sistem koji ima onu carobnu nulu koja je ni crna ni crvena, i zahvata tih 9.nešto setepeni cilindra - tako da matematika kaže da su sve pare donete u kazino - well - kazinove. :)
Profesor-Kanada
(Profesor)
22. jul 2020. u 11.04
Gost:
„obično sam do sada uspevao da vidim odmah u prvih 15-20 minuta čim se otvori berza koji stock obecava, uz pomoć charts, KST indicators, i custom scanners, i kao sto u topiku rekoh u prvih sat i po zavrsavao sav svoj trejding. međutim, sad me neće. imaš li neki savet?”
*********************************************************************

Prvih 5 do 10 minuta kada se berza otvori, akcije u vecini slučajeva
imaju isti pravac kretanja kao sto su akcije imale predhodan dan za
zadnjih 5 minuta pre zatvaranja berze.

Znaci, ako su juče akcije A companije 'zatvorile' pozitivno, taj se
pravac nastavlja danas za nekoliko prvih transakcija. Isto vazi i
za negativan pravac.

Berza ima svoju trminologiju, ako je pravac +/pozitivan 'ide berza
ili akcija 'severno' ako je -/negativan ide 'juzno'.

Postoji velika razlika između 'Day trading' i 'Gambling' ali često puta početnici na berzi to ne primecuju.

Seeb-VN1700
22. jul 2020. u 11.26
Samo 5% ljudi je sposobno da realizuje ono šta je zamislio.
sirchulle
(CAD Designer)
22. jul 2020. u 16.05
@Seeb-VN1700: Pitali jednom jednog starog mudraca koji je bio veoma mudar i nikada nije promasivao u svojim predvidjanjima sledeće:„Koje je najbogatije mesto na svetu?”. Ne razmišljajuci on odgovori:„Najbogatije mesto na svetu je lokalno groblje”. Ovi se zabezeknu jer groblje ne može biti najbogatije mesto na svetu posto tamo sve zavrsava. „E pa na groblju zavrsavaju sve ideje i velike misli koje nikada nisu stigle da se realizuju” rece im mudrac.
mxm
23. jul 2020. u 12.39
Imam jedno pitanje koje me muci već vise godina, a primenljivo je na rulet, koliko i na berzu:

Recimo, igram stalno na crveno na ruletu (duplira dobitak) i dokle god gubim, dupliram ulog. Znaci: 1-izgubim, 2-izgubim, 4-izgubim, 8-dobijem. U ovom momentu sam ukupno izgubio 7, a dobio 8, znaci u dobitku sam 1. Sada, samo se resetujem i krenem iz početka: 1, 2, 4, 8, 16, ... dok ne dobijem. Kad prvi put dobijem, na dobitku sam 1. Resetujem se opet i tako u krug...

Na berzi, bi to bilo svakodnevno kladnjenje na istu kompaniju, na calls ili puts, sa dupliranjem pozicije. kad prvi put dobijem, trebalo bi da sam ukupno gledajuci na dobitku.

Šta ja to previdjam? Mislim da bi svi ovako igrali/ulagali kad ne bi bilo greške u logici koju ja ne „vidim”.
Stari__Gost
23. jul 2020. u 19.03
OK, kao prvo berza nije isto sto i kocka. može da lici, ali nije.

Ja uopste nisam kockarski tip i bukvalno se nikada u zivotu nisam kockao. Nisam čak ni u kasinu bio. Ok, jesam jednom, kada sam bio u Las Vegasu, ali se nisam kockao, samo sam gledao druge kako to rade i to mi je totalno bzvz i odbojno. Nikad čak nisam igrao ni one poker aparate na koje su se svi lozili u Srbiji, a kamoli rulet ili bilo šta slično.

Razlog za to je sto sam mnogo tvrd na paru, i ne podnosim da ih gubim. Zato i ovo sa berzom, čim krenem da idem u minus, prekidam. I ni u ludilu ne bih stavio ulog ni na jednu firmu vise od 1-2 hiljade. To kad čujem da su likovi stavili 10, 20, 50 hiljada mi je sumanuto. Pa naravno da će posle da te boli glava. Ali kao sto kažem, jako mi teško pada gubitak novca, i mislim da bih se bukvalno ubio da izgubim neke vece pare. Znaci to meni, sa mojim mentalnim sklopom bukvalno ne može da se desi. Ja se već jako loše osecam kad izgubim i par stotina, a kamoli hiljada...tako da videcemo, izvestavacu vas kako mi ide, ako ikog zanima.

Zašto berza nije isto sto i kocka. Pa zato što se za berzu možeš informisati, i pratiti kako koja firma posluje, pratis trend rasta ili pada njihovih deonica. Takođe imaš i alatke u softverskim platformama koje ti mogu pokazati razne indikatore, na osnovu kojih vidis da li narod kupuje ili prodaje trenutno te deonice, a možeš da pratis i istoriju istih. Dok na kocki nemas ništa. Bukvalno nemas pojma, nego stavljas pare na slepo pa šta ti Bog da. Na berzi takođe možeš da izadjes iz „igre” istog trenutka kad pocnes da gubis, i tako smanjis gubitke. Na kocki kad si izgubio, izgubio si, i izgubio si sve sto si ulozio.

profesor-kanada,

to je tačno ali ne uvek i ne za sve stocks. Mnogi stocks nastavljaju da se trejduju i after hours, tj. tokom noći I desi se da jako skoce u toku noći iako su predhodnog dana recimo padali, i onda ujutru vrede neuporedivo vise nego prethodnog dana kada se berza zatvorila. Ljudi tada kad vide da je skakalo preko noći pomisle da će tako da nastavi, i krenu da kupuju ko budale, ali onda naglo kreće da pada, i onda svi koji su se ukljucili pri kraju izgube pare. Zarade ih samo oni koji su nabildovali cenu preko noći i sacekali talas prvih budala ujutru. Mislim da je berza ustvari jedna velika prevara...tj. „scam”, koja radi po principu naduvavanja i izduvavanja balona. Prvo se balon pumpa, pumpa dok se ne napumpa pa se onda odjednom probusi i izduva, pa onda iz početka. I mislim da svo trejdovanje after-hours, tj. tokom noći obavlja insajderska ekipa, multimilionera ili bilionera, koji se udruže i dogovore da napumpaju neki stock, i time stvore „trend” ali koji je lazan.

Ima i slučajeva kad deonice padaju tokom noći iako su predhodnog dana skakale. Znaci nema nekog cvrstog pravila, inače da ima, bilo bi prelako...

Ipak, mislim da je moguće provaliti sistem, samo moras da si mnogo pametan.
sirchulle
(CAD Designer)
24. jul 2020. u 11.43
@Stari_Gost:

„Ipak, mislim da je moguće provaliti sistem, samo moras da si mnogo pametan.”

Ima jedan veoma poucan film niskobudzetni ali nikako ne-umetnicki i zove se „PI” od Darrena Aronofsky. Odličan film snimljen za samo sezdeset hiljada dolara koji bas govori o tome. Max Cohen je teoreticar matematicki koji ima svoje ludilo trazeci bozanski niz kojim je Bog opisao Kosmos. Na kraju ga i nalazi naravno i svi su zainteresovani za to osim njega samog. Vredi pogledati.

Video sam razna tumacenja filma ali moje je da taj lik zapravo kada otkrije taj niz nije vise zainteresovan za njega i otarasava ga se na kraju filma sav srećan. Kao onaj ruski naucnik (Grigorij Pelerman) koji je resio jedan od Rimanovih problema i odbio milion dolara nagrade. Matematika je korisna ali i veoma opasna.

Običnim smrtnicima je matematika najbolji način za provaljivanje sistema a onim koji su još i nadareni i intuicija. Nazalost intuicijom su samo neki nadareni.
sirchulle
(CAD Designer)
24. jul 2020. u 11.53
Ima tu i treca kategorija koje je najisplativija a ona je apstraktnija od odbadve prethodne, pameti i intuicije. Zove se sreća. Ona je najjeftinija ali do nje se najteze i dolazi. Recimo ja bih voleo da sam srećan i da eto pogodim prave akcije, prave brojeve na lotto, prave ljude, prave situacije i slično. Nazalost nisam ali voleo bih da jesam. Ne bih voleo da sam toliko pametan da mogu matematicki da predvidim prethodno opisano ni intuitivan za isto to jer svaki taj talenat ima i svoje demone. To je samo moje razmišljanje...
sirchulle
(CAD Designer)
24. jul 2020. u 12.01
Nije to neko lelemudanje nego praksa. Ako si pametan i nešto smislis pametno brzo pamet postane svrha a ne sredstvo i ego pocne da titra. Tako je sa intuicijom isto. Kao ja sam nadaren a drugi nisu i ode mas u propast. Ovako kad si srećan pos*alo te i to je to.
Stari__Gost
24. jul 2020. u 12.58
sirchulle,

hvala na preporuci za film. pogledacu.

a za ovo drugo, šta da ti kažem. u pravu si. da sam genije ili da sam rođen pod nekom mnogo srećnom zvezdom, nisam. inače bih do sada već odavno bio bogat i ne bi mi ni trebalo ovo sr*anje. ali znaš kako se kaže, covek se nada dok je ziv.

najiskrenije, meni pare uopste ne trebaju, ali dok sam ziv ja ću pokusavati sto vise da stvorim i ostavim za svoju decu. to mi je jedini cilj. meni moj otac bukvalno dinara jednog nije dao ni ostavio, iako je mogao, ali nije hteo namerno, no to je neka druga prica... zato sam imao teske startne pozicije u zivotu i trnovit zivotni put, i pre nego sto neko kaže kako je to nešto dobro i pozitivno, mogu samo da kažem da nije! to je teško sr*anje. Zivot je i ovako pretezak i isuvise sj*eban, i nikakvo mucenje nije vredno po meni. ovozemaljski zivot sam po sebi, ovakav kakav je, i svet u kome živimo nije vredan nikakve muke. ali nazalost, ako se nisi rodio bogat, moraces da se mucis. ja nisam bogat i ne mogu da obezbedim da moja deca ne moraju da se muce, ali bih zeleo da makar sto vise mogu da im ublazim tu muku. nikada ne bih zeleo da se moja deca muce i zlopate u zivotu ko ja sto sam morao i prolaze kroz ista sr*anja. i to je cela prica. da li ću uspeti ne znam, ali eto pokusavam.

moja filozofija je da nije isto doći do para sa 50 godina, i imati ih sa 20. po meni je poenta da imaš komforan zivot kad si mlad. kad si mator to već nije toliko bitno. makar meni. fora je da ti matorci utrce sa 100-200 hiljada kad pocinjes da živis, da sa njima možeš da zapocnes neki normalan zivot. kupis stan, ili makar stavis downpayment za stan, ili ulozis u neki biznis, da jednostavno možeš da preskocis te neke bezvezne stepenice koje te samo koce, usporavaju i u sustini ti zagorcavaju zivot, jer ti mogu uzeti silne godine, nekada i decenije bespotrebno.

vecini od nas emigranata su propale godine i godine, ako ne i decenije, u nekoj muci i zlopacenju, bespotrebno, iz banalnog razloga kao sto su pare. zato i jesmo manje vise svi prolupali, i postali negativni i nadrndani. kad imaš lep i opusten zivot bez nekog stresa, ti jednostavno nemas razloga da si neraspolozen. niko ko je nezadovoljan i neraspolozen nije takav iz dosade i zato što nema šta pametnije da radi u zivotu. nego je takav postao iz stvarnih razloga zbog kojih ga je zivot pretvorio u to što jeste.

zato ja mislim da smo mi ono u šta nas zivot pretvori. apsolutno se ne slazem sa onim da nam je zivot onakav kakve su nam misli i da mi odlucujemo kakav će nam zivot biti. to je po meni klasicna zamena teza i slogan laznog pozitivizma. po meni je upravo suprotno. zato se apsolutno slazem da je sreća odlucujuci faktor u zivotu.
sirchulle
(CAD Designer)
24. jul 2020. u 13.30
Po meni pozitivizam je kao i religija. Uvek postoji opravdanje da nisi dovoljno verovao ili nisi bio dovoljno pozitivan ako ti se nešto nije desilo. Pa koje su granice verovanja i pozitivizma kada belo postaje crno? Nema ih i one se pomeraju taman onoliko koliko stignes do njih da predjes na drugu stranu. Dakle, kljucni faktor je sreća. Naravno sreća je i najgora prokletinja jer je kada se sve zavrsi niko je ne spominje vise već sve prelazi u drugi tabor i odjednom svi su postali uspesni zato što su verovali ili poziitivno razmišljali. Retko ko kaže da je bio srećan...Bas retko...

sirchulle
(CAD Designer)
24. jul 2020. u 13.49
Pala mi na pamet jedna ideja. Realno mislim da se nalazimo na pogresnim opijatima ili ti drogama, stimulansima. Te naše droge ili opijati nisu kompatibilni sa opste upotrebljavanim ili barem na drogama koje su efikasnije od naših. Pa ako imate strpljenja i da objasnim.

Naime ceo svet je sastavljen od opijata i droga. One naravno nisu uvek hemijske, zlu ne trebalo nego su vise onako inspirativne a ugradjuju se od ranih stadijuma razvoja. Recimo religiozne, moralne, patrijahalne i šta sve još ne postoji, zar ne? E, problem nastaje kada te njihove droge budu jače od vasih. Znaci njihove su kompatibilnije sa opsteprihvacenim nego sto su vase. Dakle pogresnu drogu uzimas. Da uzimas bolju bio bi i uspesniji i manje bi se mucio.
Stari__Gost
24. jul 2020. u 14.12
pa jeste, to ti je kao partija. moras da udjes u vladajucu partiju.

a to oko sreće, pa da, mnogi „uspesni” jedonstavno neće da priznaju da su jednostavno imali vise sreće od drugih, da bi sebe velicali.

ali neki i hoće. recimo jedan od najplacenijih TV voditelja Jay Leno me je odusevio kada je u jednom intervjuu otvoreno priznao da je imao u zivotu vise sreće nego pameti i da je od običnog nepoznatog stand-up komicara dostigao nivo legende, i postao tezak oko 400-500 miliona. On je posteno priznao da su mu se sasvim slučajno namestile stvari u zivotu, i da je bilo mnogo drugih, boljih i talentovanijih od njega kojima se jednostavno nisu ukazale takve sanse.

čak i da je neko postao nevidjeno uspesan zahvaljujuci samo svojim sposobnostima, pa zar nije i to sreća? trebaš da imaš sreću da se rodis sa takvim sposobnostima. nemaju svi iste sposobnosti. ni fizicke, ni mentalne. tvrdeci da svako može da dostigne nebo samo ako se potrudi i nabijati je notorna laz. treba tu puno toga da se namesti i uklopi. optuzujuci ljude da se nisu dovoljno trudili, bili pozitivni i ne znam šta sve još, i nabijati im osecaj krivice da zbog toga nisu dostigli velike uspehe u zivotu je isto kao da grdis invalida sto nije osvojio zlato na Olimpijadi.

znaci mora postojati kombinacija i sreće i sposobnosti. imaš primere i da je neko prepametan, i presposoban, ali nema sreće. Jedan od takvih primera mi je Nikola Tesla. jednostavno ili nije imao sreće ili nije imao „ovozemaljske” pameti. ali čak i da je ovo drugo, to opet znači da nije imao sreće da ima „ovozemaljsku” pamet i da se nije rodio lukav, pokvaren i namazan.
sirchulle
(CAD Designer)
24. jul 2020. u 15.52
Ih, Tesla je još i uspesan jer po njemu se bar zove jedinica za jacinu magnetnog polja ali zamisli nešto još gore. Da napravis nešto i da ne možeš da objavis jer si iz nizeg sloja. Tako je to bilo nekada. Većinom. Mada čini mi se i sada samo nekako mekse.

Kad smo kod toga, pitam ja mojeg kolegu pre neku godinu, Indijac kako to kod vas funkcionisu te kaste? Kaže on meni, kao i kod vas samo nije ozvaniceno i malo je mekse...Kad pogledas i jeste tako. Možeš biti i ovo i ono ali kad se vratis u svoje selo, ulicu, kvart ti si isti onaj koji si nekada bio. Nema tu promene, zato ako uspete u zivotu nikada nazad. Ja sam planirao ranc u Wyomingu.
sirchulle
(CAD Designer)
24. jul 2020. u 16.02
Međutim da ovekovecim jedan momenat mada pomalo bizaran. Zamislite samo ovo. Igram ti ja lotto i nekako me use*e pa dobijem i taj jack pot. Onda kada platim sve poreze i takse kupim ranc u Wyoming-u, sakupim nekoliko krava i konja tamo se naselim. I ceo dan samo krave i konji, par ovaca i slično. Ponekad odem u carsiju po gluposti i eto tako. Iskreno smorilo me sve ovo ali bas...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. jul 2020. u 16.13
schule, jel ovaj:

https://www.youtube.com/watch?v=WFmWhwyA0NU&list=PL3k11n9MHfs24rj9bBPgBa5Y38_prPBbt&index=2&t=0s


što se tiče teskih zivotnih pozicija - pazi moj cale. 1 godina - caleta mu (partizana) kokne neki dobri covek četnik. (srbin dakle srbina, na srpskoj zemlji...). i rođenog mu burazera (dedinog - caletovog strica)- o istom trosku. i još jednog rođenog im burazera - drugog caletovog strica - o tom istom trosku. pobise srbi trojicu srbalja, mladih, zdravih i pravih - koji bi opet - pobili ove koji su ih pobili - da su oni bili u poziciji, je l'..
2 godine - kevu ovde u zemunu mu koknu 'ladnim oruzjem dobri ljudi komunisti. žena dakle civil, t.j. dete, od 22 godine, koje ima dete od 2 godine - je narodni neprijatelj - i lepo je zakoljes...
-aj' sad nek mi neko izracuna startnu poziciju mog caleta... (i onda dodje sib i kaže kako je moj cale lopina komunjarska...)

gostu, ne za'ebavaj da bi se iznesvestio od muke da puknes, lupam sad, deset soma recimo? :) :)
jbs lovu bre, dok si na nogama i dok giba tijelo mlado, dok su ti deca zdrava, i dok si (nadam se) srećan u zivotu covek. -kad se ima kol'ko je dosta - dosta je. preko toga - od zla je, mada, tu i tamo nije naodmet malo preko 'leba i vode i soli ponekad :) :)

pa možda teslu (zapravo stekao sam utisak da nije možda - nego je bas tako) - teslu nije interesovalo ovozemaljsko palamudjenje. navodno je vestinghausu opusteno oprostio nemalu kintu sto mu je ovaj bio duzan za struju. i ako sam razumeo jp morgan ga je preheb'o (kao i mnoge druge je l'.. - posto je to već bio lisica koja jede lasice...)

schule, pogledaj malo terrence mckenna-u i buraza mu po jutjubovanju. zanimljiva prica na temu hemijskih droza.

ova sreća u tom kontekstu u kome spominjete - pa ne znam da l' je sreća, il' šta je. *btw gostu, jako je lepo sto razmišljas u tom smislu da klincima pomognes u tom kontekstu (pazi, to je bas klizav teren/dvosekli mac - da ne napravis razmazene neradnike (siguran sam da nećeš, al' eto, cisto da navedem), klinci ponekad umeju da utripuju da se nešto u zivotu podrazumeva, i da zasluzuju nešto samim svojim postojanjem, sto je netačno (za bilo koga od nas vredi je l'..)).
da l' je eni lebovic bolji fotograf od mene? - paaa, ne znam, mislim da nije. -a da l' je imala sreće sto je postala eni lebovic? -pa pomalo, na neku zgodnu foru dosla je do lenona i hanume mu, njih su pak iz nekih drugih razloga kamere volele, i eto, postade eni lebovic eni lebovic, a ja kurton - iako sam prilično siguran da je zanatski sijem samo tako. -e sad, da l' je to što je njenu karijeru odlucilo bila sreća, ili srećna zvezda, ili šta je - nemam pojma.
Stari__Gost
24. jul 2020. u 16.29
potpuno te razuem, i ja sanjam o nekoj udaljenoj lokaciji, van grada i civilizacije gde nema nikog... apsolutno mi ne bi nedostajao ni grad ni ljudi.

ja doduse nisam iz sela, nego nazalost iz BG, ali nikad nisam voleo taj grad. ako se ikada budem vratio u Srbiju, u penziji npr. definitivno ću ići ili na selo ili u neki manji gradic. bas taj fazon, gde me niko ne zna.

inače, ja ne bih u Vajoming, ja bih na Jamajku! Zamisli da sedis pod palmom na plazi, sa dzointom i gitarom? Pa to je zivot baki!
Stari__Gost
24. jul 2020. u 16.37
Sale, dovoljno ti je samo to njeno prezime...Lebovic... pametnom dosta

iz istog razloga i Adam Sandler ne prekida da snima gomiletine filmova, iako su mu svi do jednog sr*anje, i ljudi ga masovno mrze. ukucaj samo na Google „I hate Adam Sandler” pa ćeš da vidis koliko je omrazen.

to ipak ovom majmunu ne predstavlja nikakvu prepreku da bukvalno monopolizuje Holivud... samo zato što je, jelte, znate već šta... :)))

iz istog razloga su velicine i imena i Marina Abramovic, i Lejdi Gaga i Ejmi Vajnhaus...ok, ajde napadnite me sada sto hejtujem Ejmi, ali meni je ona stvarno totalno bezvezna, i mislim da je jedini razlog što se probila i uspela isti onaj iz kojeg su se probili i ovi drugi koje sam napomenuo.

e sad, ko je nama kriv, i ko nas je*be sto i mi nism ojedni od njih.

p.s. ne bih se bas roknuo zbog 10 soma, ali bolelo bi dugo bogami, i teško bih to sebi oprostio. a za 100 soma, najverovatnije bih.
Stari__Gost
24. jul 2020. u 16.42
Stari__Gost
24. jul 2020. u 16.46
pokusavam da preracunam koliko je jedan Acre u Hektarima...

izgleda da je:

1 hektr = 2.5 acres
Stari__Gost
24. jul 2020. u 16.50
doduse ovo je samo zemlja... gledam pravi ranchevi, već izgradjeni, i veci, sa malo lepsom prirodom, bas skupi mamu im *ebem! sve preko milion! nisam pojma imao da je tako skupa zemlja u toj vukoebini. pa bolje za te pare kupiti u Kaliforniji
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. jul 2020. u 15.29
ja ću da te hejtujem zato zbog radi eventualno marine (žena bukvalno kida koliko je to vrhunski umetnik). - ejmi, -dobro je sto je pandrknula, keve mi. bukvalno mi se povracalo skoro svaki put kad sam upalio neki live snimak, a povracalo mi se i kad sam svirao kompozicije koje je ona performirala. i u smislu nje sam se bas pitao - kako bre neko ko je totalno bezveze, nezanimljiv, pri tom budaletina - kako sad su reflektori i kamere na njoj, a ne na nekom ko je stvarno do jaja?
*ja isto nemam nikog i ništa u selima :( -da imam, živeo bi tamo, ne bih bio u gradu definitivno. **nisam siguran da ti je srbija (na sadasnjem, i plus 20god. stanju stvari dobar izbor za penziju. ovde jako ne valja, i tendencija je eksponencijalno nadole. fazon djindjic u ostvarenju svih svojih snova - dakle, ništa zakoni, institucije, sistem, i t.d. - nego ono - sacica kabadahija je zasela, kriminalizovana murija i sudstvo ih evidentno stite, i imamo jednu metastaza-rak situaciju, dok nas braca sa strane hirurski lece, i odvaljuju odličnim hemioterapijama i zracenjima, tako da iako smo prakticno već mrtvi - još dugo ćemo gledati pogorsanje bolesti - fazon kao kad one jadne babe i dede po starackim domovima za parsto bak$$a dnevno drže k'o biljke do dvestodesetog rođendana - jer jbg - par stoja svaki dan klonk-u-kasicu-prasicu (vlasnika starackog doma).
sirchulle
(CAD Designer)
25. jul 2020. u 16.13
@Sale: Jeste Sale, bas taj film. Vredi pogledati pa sam prosudi. Da ne namecem zakljucke. Tako i za Marinu a i za ovu Vinariju. Meni su obe bezveze, realno ali ko sam ja da pišem o tome?

@Stari_Gost: Da znaš da si u pravu. Ova vukohebina a ovako skupo. Bolje je California. Sunce je sunce da ga hebes. Jeste da je ogromna kolicina hektara i acres ali kome sve to treba? Ode i taj san u PM.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. jul 2020. u 16.07
nis'ti to dobro gled'o. - marina kida. bukvalno izuva iz cipela koliko je do jaja. - ali kao sto si rekao iznad u apolu i sputnjiku - izgleda da smo stvarno vrlo prsli (posto je meni to njeno - ono sto ja vidim, toliko bukvalno, bas je evidentno i ocigledno - al' izgleda da ipak precenjujem publiku - izgleda da mora još bukvalnije - fazon narodnjacki tekstovi - pa ta poezija).
sirchulle
(CAD Designer)
27. jul 2020. u 14.14
I to si u pravu. Konceptualna umetnost je i izmišljena da neko ko nema nikakvog talenta postene umetnik, kao i Internet sto je omogućio svima da se nešto pitaju. Nemas talenta ali pišes i imaš publiku...Pošto nisi uspeo da postanes knjizevnik, romanopisac, satiricar ili bilo šta drugo postao si bloger.
sirchulle
(CAD Designer)
27. jul 2020. u 14.22
I naravno da se ne salim i nisam bas nešto cinican. Pre pojave Interneta postojala je ogromna tiranija nekakve tehnokratske, artisticke i šta ti ja znam kakve elite koja je gurala u obrazovni sistem nekakve spodobe kao sto su Dostojevski, Sekspir, Nusic, i ko zna sve još. Neki tamo Mocart, Bach, Cajkovski, Vivaldi. Onda je te tiranije naravno nestalo i sada je sve na svojem mestu. I uopste se ne salim, zapravo dobili smo svoju meru. Ono pre je bila tiranija...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. jul 2020. u 05.38
pa marina je bila kidalica i pre neta. mislim, prosecni srbalj recimo i dalje ne koristi net, a marina je jevrejska satanistiknja koja drugarima pedofilima sprema fasirane (rare) snicle od kidnapovane dece. plus-minus...
Stari__Gost
29. jul 2020. u 14.37
Sale,

Neću puno komentarisati na temu Ch.marine Abramovic, jer svako ima pravo na svoj ukus, samo ću reći da si me jako razocarao.

Meni je ta spodoba najobičnija nula. U svakom smislu. Otelotvorenje svega onoga sto je pogresno u navodnoj „umetnosti” danas. A bogami i juče. Obična folirantkinja, bez ikakvog talenta i kvaliteta, koja je uspela da proda svoja sr*anja na diskutabilan način...

Stari__Gost
29. jul 2020. u 14.43
i bruka i sramota je da je Republika Srbija nedavno platila Marini 100.000 EUR da bi zaboga jedna takva „velicina” izlagala u BG.

za bolesnu decu nemaju pare, a za to gov*no imaju? uostalom da li je ona uopste državljanka Srbije? što ne ide tamo u svoj crnogorski krsh iz koga je, pa neka tamo izlaze, i nek joj njen Milo placa.

može ona da izlaze šta god hoće, i gde god hoće, ali o svom trosku. cinjenica da su srpske vlasti platile, jasno govori kojoj i cijoj ekipi ona pripada. rezimska umetnica, komunjarka i shugoslovenka kao i Kusturica, koja pliva kroz sve sisteme i muze državnu kasu i otima od usta tog napacenog naroda.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. jul 2020. u 17.55
ne mogu bre da verujem da vi koji živite u zemlji u kojoj ima oko 50 puta vise stanovnika, a korupcija na raznoraznim nivoima je za verovatno još tri nule puta veca - ste stvarno poverovali, recimo da je marini isplacen toliki honorar? pa jeste. i saban je svirao za 50 'iljada novu godinu... aman bre, pa ne butite toliki cipiripiji..
pa crna gora je srpska zemlja, tako da to nije sporno :)
*verujem da je uzela i nas pasos, posto u svakom slučaju ispunjava sve uslove da ga ima. vrhunska je marina. mada, nerazumljiva svakome, though. -a meni je bukvalno bukvalna od koliko je to jednostavno i lako razumljivo i evidentno.
Stari__Gost
30. jul 2020. u 19.22
Pa nije sigurno za dzabe nastupala! Citao sam u jednom intervjuju koji je dala u svom stanu u NY kada je novinar pitao da li je bila placena za neki svoj performans u humanitarne svrhe, zgranuto odgovorila sa „Da li se vi salite? Pa naravno da sam placena, ja nikad ne radim besplatno!”, a onda posle toga nastavila sa zalopojkom kako ona zapravo nije bogata, nego je sve dobila na poklon od prijatelja, a ima gajbu u NY i teska je 10 miliona...

Voleo bih kad bi mogao da mi objasnis, ili bilo ko drugi ko je njen postovalac šta vas to fascinira toliko kod nje i šta je to što „razumes”. bas me zanima. i ja razumem da ona tu kao ima neku poruku, ali njene poruke su mi bzvz, i ruzno mi je to sve radi, jer je centralni deo svakog njenog dela ONA, a ona mi je ruzna i bezvezna. čak je i kao mlada bila ruzna. mrzim ruzne ljude koji vole da se eksponiraju.

ruzni a samouvereni, prepuni sebe i patoloski zaljubljeni u sebe su mi najodvratnija kategorija ljudi. ja takvima ne bi dao da izlaze iz kuce a kamoli da se promovisu i bodu ljudima oci.
barabarela
31. jul 2020. u 00.39
ruzno lice može biti zanimljivije ( I izrazajnije ) od lijepog
nije svaka ruznoca ista niti svakome

ne znam o marini avramovic(njenom radu , djelu) ; malo prije pogledah jedan njen kratak video gdje nešto prica
Podsjeca malo na Lady Gagu(bez sminke), imaju nešto slično
ima malo arapski vrh nosa I oblik usta
zato I jeste zanimljiva faca

ne znam kojom umjetnoscu se bavi ali vidim da piše performance artist
takve face I jesu dobre za to pogotovo ako je neki konceptualni pristup umjetnickom izrazu
jer ako mozak posmatraca mora vise da radi da napravi neku harmoniju njene pojave onda to može da bude dio njenog performansa
barabarela
31. jul 2020. u 01.41
ona malo lici i na cecu (veci , 'ruzniji' nos i usta nego kod cece) a i na opersku pjevacicu mariju kalas

https://youtu.be/B-9IvuEkreI

u svakom slučaju meni pojavom odaje snažnu I inteligentnu osobu, ne nekog ko bi trebao da se sklanja
već bi mogla biti I glumica npr

za sadrzaj njenog rada ne mogu komentarisati , nisam nikad gledala

skoljka
(student)
31. jul 2020. u 02.08
Stari G. znaci kad se 'lijepi' eksponiraju onda može (iako im je ljepota možda jedini 'talenat') Al 'ružni' to nikako. Pa Kako to? Pa zar ti nije za divljenje ako neko, ko možda ne izgleda po sadasnjim standardima ljepote, ima samopouzdanja da se eksponira zbog nekog drugog talenta. Kakve uostalom ima veze izgled osobe sa talentima i umjetnosti bilo koje vrste? Osim ako modelling ne racunas u umjetnost.
Usput, Ne znam Marinu.
Stari__Gost
31. jul 2020. u 18.20
skoljka,

meni su odvratni svi koji su patoloski zaljubljeni u sebe, bili lepi ili ruzni. ali one koji su stvarno objektivno lepi još i mogu nekako da razumem, ali one ruzne bas nikako. ok, svaka njima cast sto su pobedili svoju ruznocu i nemaju zbog nje kompleks, ali ne moramo vala mi da ih gledamo i da nam bodu oci...

kakve veze ima nečiji izgled sa umetnoscu? ne razume...cela Marinina „umetnost” se bazira na njoj, i njenom eksponiranju sebe. razumes? znaci ona se bavi time već 50 godina, i svaki njen rad se vrti oko nje i njene opsednutosti sa sobom. ja stvarno ne znam šta je tu za divljenje. može se raditi konceptualna umetnost i performansi i bez utrpavanja samog sebe u centar paznje.

a da ima veliku njonju ima...i u pravu si lici na Lejdi Gagu obe su ruzne ko pacovi. tipicne jevrejske njuske. to im je ujedno i jedini kvalitet zahvaljujuci kome su se probilee.
barabarela
01. avgust 2020. u 02.44
pa npr za glumca izgled je dio njegove umjetnosti
ne vidim problem ako neko koristi sebe ako ima nekog sadrzaja u tim nastupima

Stari__Gost
01. avgust 2020. u 22.02
barbarela,

pa o tome se i radi. sto NEMA sadrzaja. jedini sadrzaj joj je ona sama...znaci sadrzaj joj je totalno sr*anje.
barabarela
01. avgust 2020. u 23.40
moracu pogledati sada kada sam o njoj toliko pricala
vidjela sam jedan njen kratki video od 1 min na youtubu
'kako piti casu vode' ; nije moj 'cup of tea'
znam da je radila neki performans ilii šta je to već, 'oci u oci s umjetnikom', gdje ko hoće sjedi preko puta nje I gledaju se
to zvuci dobra ideja , zanimljiva
ne zvuci da je za tebe
barabarela
03. avgust 2020. u 23.55
barabarela
04. avgust 2020. u 00.25
ona sada (73 god) ruzno izgleda jer ima filere u licu
Stari__Gost
04. avgust 2020. u 11.42
Ona sama kaže da je bila ruzno dete, sa ogromnim nosom, a ja bih dodao i ne samo kao dete, nego čitav zivot.

Meni je uzasno ruzna, nezanimljiva i nesimpaticna. A to što radi i cime se bavi mi je obično smece.

Sve u vezi nje i sličnih performans umetnika me podseca na bajku „Carevo novo ruho” kad car hoda go, a niko ne sme da kaže da je go, nego se pretvaraju da je obucen u najlepse odelo. Tako i ovo sa ovom budalom. Ona je jedno veliko ništa, ali vecina se pretvara da vidi neku vrednost i dubinu u njenim radovima, tj. najobičnijem sr*anju, da ne bi ispali glupi, neobrazovani, zatucani i zatvorenog uma...

E pa mene bas briga šta će ko da kaže i misli, ja zovem stvari njihovim pravim imenom, kao ono dete u toj bajci. Znaci: Marina je nula i sr*anje.

:)
barabarela
06. avgust 2020. u 05.34
ljudi neće za bilo koga golog pretvarat se da je obucen po najnovijoj modi.
taj tretman je necim stekla (osim ako joj tata nije bio kralj).
Stari__Gost
06. avgust 2020. u 19.41
stekla je time sto je „moderna” i sto je među prvima pocela da se bavi tom gluposcu. odnosno konceptualnom umetnoscu. ali čak i da je bila prva, to ne menja cinjenicu da je ono cime se bavi glupost.
barabarela
07. avgust 2020. u 22.37
nisam primjetila da je ikad postojao jak socijalni pritisak na ljude da prihvate konceptualnu umjetnost kako tvrdis

sirchulle
(CAD Designer)
08. avgust 2020. u 19.06
Konceptualna umetnost je po meni izvinjenje za nedostatak talenta. Po meni umetnik je izvanredan zanatlija koji odlično piše, slika, vaja, klese a onda ako ima ima to umetnicko u sebi onda postane i velik. Ne može umetnost bez vestine. Zamisli Marina i Bernini u istoj ravni. Možda gresim ali ne može...
Stari__Gost
08. avgust 2020. u 22.41
Sirchille,

pa da, Marina nema talenat niti vestinu. ona je jedno veliko ništa, i jedina umetnost tu je sto je uspela da proda i naplati to veliko ništa.

Barbarela,

Pa čini ti se da nije vrsen pritisak jer nisi bila puno u svetu umetnosti i nisi se njime bavila.

barabarela
09. avgust 2020. u 07.06
zanatlija može odlično da komponuje klasicnu muziku ili isto tako piše poeziju itd a da nema to umjetnicko u sebi ?

Nisam iskusila neko djelo konceptualne umjetnosti tako da i ne znam šta je i da li je umjetnost ali meni ideja djeluje zanimljivo , vrijedno ispitivanja,ta ideja da umjetnicko djelo i iskustvo umjetnickog djela može da se prenese i kroz neki drugi medij pored onih tradicionalnih,fizickih (linija, boja,zvuk,akcija,riječ itd)

meni bi ta tvrdnja da je bavljenje tom umjetnoscu izvinjenje za nedostatak talenta bila izvinjenje za odlazak u toalet.

barabarela
09. avgust 2020. u 07.11
SG,
zvuci da si prisustvovao nekom bager performansu
Stari__Gost
09. avgust 2020. u 14.04
barbarela,

ne znam, možda je do mene, meni je bio predosadan i balet „Labudovo jezero” u izvodjenju Baljshoj Teatra, i pola sam prespavao. mene takve stvari smaraju i ne vidim u njima ništa atraktivno i vredno moje paznje.

jedan od najpoznatijih Marininih performansa je kada je sedela na stolici nedelju dana u muzeju. mislim kakva glupos?!?! koga boli uvo za to? čak i da je interesantno, interesantno ti je 5 sekudi. vecina tih performansa ima tendenciju da zesce gnjavi.

to je ustvari neka vrsta teatra. ali i pravi teatar je dosadan kada se ništa ne desava.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.