Diskusije : Emigracija

 Komentar
Drustveni projekat uništavanje ukusa
Seeb-VN1700
30. jun 2020. u 15.03

Nedavno je u emisiji, koja je prikazana na CNN-u, turbo-folk okarakterisan kao „smeće od muzike ” nastalo iz kriminala.
Takođe se navodi da turbo-folk podstiče na konzumiranje alkohola i droge, ali i na seks i nasilje.

Turbo-folk je nastao ’90-ih godina, ali je i dalje veoma prisutan u kafićima i diskotekama, mladi se i dalje zabavljaju uz tu muziku.

Da, turbo-folk je još uvijek i te kako aktuelan.

Šta je to što tu vrstu muzike čini neuništivom?

„Kontinuirano opstajanje turbo-folk kulturnog modela sve ove godine, jasno pokazuje da društvene okolnosti koje su ga proizvele i danas postoje na ovom prostoru i da vladajuće elite funkcionišu po sličnoj matrici kao i ’90-ih godina”, kaže za „Vijesti” mr sociologije Goran Ćeranić.

Navodi da poruke turbo-folka najbolje opisuju specifičnu strukturu senzibiliteta koji je formiran tokom dominacije ovog pravca ’90-ih.

Ovaj stil je, kako kaže, u skladu sa vrijednostima koje turbo-folk protagonisti promovišu: izražavanje statusa isključivo putem novca, skupi automobili, ekskluzivna garderoba, tretiranje žene kao seksualnog objekta, mačizam, tolerancija prema nelegalnim aktivnostima i učestvovanje u njima.

„U skladu sa svojim nazivom, brzina je postala osnovno obilježje koju je propovijedao ovaj kulturni model: brzu ljubav, brzu karijeru, brzo bogaćenje”, navodi Ćeranić.

Smatra da je ta brzina u promjenama za neke bila uspon, kako kaže, za političko-ekonomsku elitu, dok je za veliki dio naroda ta brzina značila propadanje.

Ćeranić ističe da su građanske vrijednosti, kao što su: obrazovanje, poštovanje prava i morala, miran život na samom dnu vrednosne ljestvice tog kulturnog modela.

„Nastanak ovog sistema vrijednosti ne bi trebalo da iznenađuje ako se ima u vidu da turbo-folk način života funkcioniše kao proizvod djelovanja političko-ekonomske elite”, kaže Ćeranić.

Uništavanje ukusa

Smatra da je turbo-folk kultura u najvećoj mjeri podređena svojoj strogo političkoj funkciji.

Kaže da ona kroz svoje sadržaje, poruke, tekstove pjesama i retoriku medija, režimu pruža promociju onih vrijednosti koje će ga održati na vlasti.

Smatra da je odvraćanje od surove stvarnosti bio primaran cilj turbo-folka.
Smatra da je odvraćanje od surove stvarnosti bio primaran cilj turbo-folka.

„Kako ističe Dragan Veselinović ta muzika je imala za cilj i uništavanje ukusa. Ukus, po njemu, pretpostavlja mogućnost i prije svega želju za izborom. Ukoliko vam se sa uništavanjem ukusa uništi želja za izborom, a samim tim i za borbom, a to je i krajnji cilj vladajućih elita, tog trenutka postaje nebitno kako se oblačite, kakvu muziku slušate, kakve filmove gledate”, kaže Ćeranić.

Tada postaje, kako navodi, i nebitno ko će vladati i u kakvoj ćete državi živjeti.

Ćeranić kaže da ćete tada prihvatiti ono što vam se nudi, kao što ste prihvatili i ovu muziku.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. jun 2020. u 16.13
Ako želiš da se kvazihrvatises, onda budi dosledan.
tipa: aktualan, a ne aktuelan, vladajuce elite funcioniraju, turbo-folk protatonisti promoviraju.
i t.d.
inače kada nešto kaže cnn, to naravno nemoj ni da slusas ni da gledaš. mislim, nemoj uopste ni da gledaš ni da slusas cnn a ni njihove subsidiary i partnerske firme.
sirchulle
(CAD Designer)
01. jul 2020. u 12.35
E, kad ste obojica ovde da vam odgovorim na turbo folk a i na pizzu i pljeskavice i cevape iz prethodne teme. Naime, turbo folk je to isto. Zabava miliona i to jeftina. Pizza je nastala kao otpad sa trpeze bogatih a pljeskavica i cevapi od mesa koje nigde nije moglo pa ni u supu. Svako ko pokusa da napravi pizzu od vrhunskih sastojaka i pljeskavicu od vrhunskog mesa iz mesta je nahebo sto bi rekao Mija Aleksic u Maratoncima. Pizza, pljeska (hamburger) i turbo folk je zabava miliona i dok se pravi od krsa i otpada uspeh je zagarantovan. Sve je to stvar nasledja. Možeš ti sirotinji donositi kavijar, biftek, brancina, Mozzarta i Bacha dzabe ti sve to. Praviti vrhunsku pizzu, vrhunski hamburger i vrhunski turbo folk je pleonazam. Toga nema...
Seeb-VN1700
01. jul 2020. u 16.48
„kvazihrvatises” ?
-

Još jedan fenomen :))
Vjerujem da si ti jedini koji je upotrebio ovaj i ovakav izraz.
Za ovako nešto kako su neki nasi nazovi muzicari priznali treba „nadahnuće”, tj. da smislis nešto posebno i originalno.
Ovi nasi muzicari da bi uspjeli „zabaviti” narodne mase koristili su sredstva da bi se jeli nadahnuli, ustvari uzimali su droge.
Odabranima su takove posiljke stizale tada iz Engleske i „naše” diskografske kuce su uredno legalno placale to preko racuna.

E sad da bi neki Balkanac nešto „fenomenalno” izmislio u dansanje vrijeme treba biti „nadahnut”.
Šta li ti koristis?

-
Seeb-VN1700
01. jul 2020. u 16.48
sirchulle ima neke logike ali..

Nego jesli ti čuo za kobasice „češnjovke”?
Novak zna sigurno za te kobasice, inače Banijski specijalitet.
Originalan recept vjerujem da je samo na Baniji moguće dobiti.
E te kobasice ne možeš dobiti ako koristis nekakove odpadke, dakle samo najbolje.
Možda je to razlog zašto se takove „poštene” kobasice prave samo na Baniji.

-
Stari__Gost
01. jul 2020. u 18.08
a po cemu je ta Banija dobila ime? jel po bananama?
sirchulle
(CAD Designer)
02. jul 2020. u 11.50
@Seeb-VN1700: Sve 'oce nakrivo da bi bilo bolje nego na pravo. Evo jedan primer. Pravim ja musaku i to ne onu grcku nego neku nasu varijantu što se vrti po Balkanu. Iseckam sitno sve ono sto treba, luk, ovo-ono, malo prokuvam krompir, uzmem vrh meso, sam ga sameljem, pa biber i ovo i ono, Mesam stalno da ne zagori a nadevanje posebna pesma. Sve mora podjednako, kao da pravi masina. Da ne dužim, kad to sve zavrsim svi ono OK je. I pojedu naravno. Moja žena (kad je njen red da pravi musaku) sve to nekako nabaca, nešto malo zagori (kao da je Zagor) onda ovako i onako i svi se oduseve. Kao vrh je. Iskreno i meni je njena musaka bolja nego sto ja pravim iako sam ja od toga napravio filozofiju. E, tako ja pravim pizzu. Ne zna se nikakav red poseban, ali uvek vrhunska ispadne. Naravno testo odstoji možda i previse, prsute i sirevi se skoro pokvare koliko vodim racuna o tome. Origana preteram po obicaju, a i zabiberim dobro. Kvasac koristim suvi iskljucivo, brasno koje nađem stavim malo maslinovog ulja u testo i to je to.
Kada pravim cevape i pljeskavice obavezno saljem ženu da mi kupi meso jer njoj podvale i prodaju joj bas ono sto treba. Ja inače odem tamo u mesaru pa tražim ovo i ono i nikad dobro.

sirchulle
(CAD Designer)
02. jul 2020. u 12.00
Inače hrana nam nije bas losa strana posto se neki od nas bave i profesionalno time. Suprugina sestra i zet drže ovu fransizu u Torontu.

http://www.cajuntoronto.com
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. jul 2020. u 14.32
s tim sto to „najkvalitetnije meso” - je verovatno postao but recimo, zato što je neki pajser - krme debelo, koji je bio na poziciji da !@#$ stotine hiljada ljudi, tipa kralj, to tako proglasio, a i raja eventualno nije umela da spremi meso kako valja, a i bavili su se (kao recimo ti tu tvoji drugari nemci) formom, i samo formom. pa recimo juneci but možeš da iseckas u kocke ili paralelopipede (posto sam skontao da se oni ljudi boje lukova, kosih linija, ono samo cosak/vinkla, i onda im je lepo :) ).
dakle iz perspektive „forma” - da, zgodan je biftek onako još na 5 cm recnut... lepa forma. čak je i kul kad se spremi kako treba.
however nosilac recimo ukusa zivotinjske klope je mnogo vise masnoca nego li pak misicno vlakno.
dakle, postoji vrhunski i hamburger, t.j. pljesak, a i turbo folk. cek' da se setim, aha, evo recimo prins i mikele djekson su vrhunski turbo folk - tamosnji :)

za siba - kada bi recimo znao pravopis, znao bi da je tvorenica „kvazihrvatises” gramaticki sasvim ispravna. recimo.
sirchulle
(CAD Designer)
02. jul 2020. u 14.51
@Sale: Uz svo duzno postovanje Prince i Michael nisu ni blizu turbo folka. Prvenstveno sto nemaju dodirne tacke sa ni jednom vrstom folka osim naravno ako ne smatras i RnR i blues folkom sto naravno ne može da se protivurijeci (da i ja malo hrvatisem) jer su ovi zanrovi nastali opet iz narodnog predanja. Naravno i Bach i Mozzart su imali elemente folka što se ne može izbeci. Turbofolku je ime dao Rambo Amadeus verovali ili ne. Naravno on ga nije izmislio ali mu je bio na krstenju sto nije zanemarljivo nikakao. Ako ćemo tako i Nirvana je turbo folk. Bili su ultra mega giga popularni sto ih svakako ne svrstava u turbo folk. Ni njih ni GnR a bogami ni Dilana jer je i on isto turbo folk veci nego Michael ili Prince. Michael je prilično vrhunski muzicar još i pre nego sto je bio Michael Jackson a o Prince da ne pricamo. Jednostavno ne bih se slozio sa tobom. Ako ćemo o folku ima tu mnogo boljih reprezenata kojima se to ne pripisuje kao sto su Zeppelini i slični bandovi iz te epohe.
Seeb-VN1700
02. jul 2020. u 16.56
„kvazihrvatises”

Priznajem da sam u skoli imao problema sa predmetom koji je nekoliko puta mijenjao naziv.
Bilo „Hrvatsko-Srpski”, pa smetalo nekom od Yu politicara sto je riječ Hrvatski ispred Srpski. Pa su onda promijenili naziv u „Hrvatsko-Srpski ili Srpsko-Hrvatski”.
E onda sam ja skuzio da od tog jezika ma kako se zvao nema „leba” pa me nije toliko interesovalo.

-
Seeb-VN1700
02. jul 2020. u 17.31
Ja sam mislio na turbo-folk ka fenomen i jedinstvenu pojavu u Svijetu.
Ima toga tu i tamo i kod drugih ali kao vic i zezancija.
Ovo šta je prizvedeno u Srbiji je antikultura nevidjenih razmera.
Smeće, šund i kič kakav nije zadesio nijedan narod.
Tolike narodne mase u trnasu slusaju polupismena kreštala.
Dal je ikad ijedan stranac kupio ijednu nazovi pjesmu naših estradnih umjetnika?
Zašto država takovim primitivcima i polupismenim muzikantima placa zdravstveno i penziono?
Obični i ispodprosjecni pjevaci, najcesce i bez sluha.. tretiraju se kao gradjani sa najvisim zaslugama.

Sve je to krivo nasadjeno. Evo Kristijan Golubovic jedna nistarija nedavno izasla sa robije i razne televizije i novinari se utrkuju kome će prije doći i pricati svoje dogodovstine, ustvari razbojnistva. Djeca trce za nim i traže ga autogram i da se slikaju sa njime.

Sve je to dio smišljenog programa. Inače bi narod možda „ukapirao” da Milosevic radi za Americku Ciu a njegova žena za KGB..
Jednu Cecu koja se vucarala sa Albancima proglase Srpskom majkom, Sabana kraljem Srpske muzike.. itd
Stari__Gost
02. jul 2020. u 18.38
S.j.e.e.b.-ani

Pa šta? Jel ti krivo? Niko nema sto Srbin imade! Moz' samo da crknes od muke...i da nam prdnes pod prozor.

ne može nam niko ništa, jači smo od sudbineeeee, mogu samo da nas mrze, oni sto nas ne voleeeeeee!
Seeb-VN1700
04. jul 2020. u 13.31
ovi bi mogli izmaci kontroli jer na gledaju pink i zadrugu, a izgleda da im nije ni do turbo-folka..

https://www.youtube.com/watch?v=5eFJKN1HRpY

-
sirchulle
(CAD Designer)
04. jul 2020. u 14.36
@Seeb: Pošto će ovo sve da ode u qrac zajedno sa nama da ti otkrijem neke stvari oko pravljenja pizze. Ulje se stavlja u testo ali nazalost nije maslinovo iako ga propagiraju svuda u nekim testima koja se koriste da ti ga prodaju. Jedino user friendly ulje za testo je suncokretovo. Ne može da se napravi burek bez suncokretovog ulja. Ono kada razvijas kore za burek ili pitu. Pa kada ne može za pitu ili burek ne može ni za pizzu. Jednostavno neće u testo. Ne može u pizzu ono sto ti ili ja mislimo da je kvalitet nego ono sto je pravi takvom kakva jeste. Probaj suncokretovo u testo za pizzu a maslinovo se cuva za ribu i za nešto drugo. Drugo, pizza je djubre kao i hamburger (pljeskavica, cevap) a ako se tako odnosis prema njoj bolji ćeš rezultat da dobijes. Ni ja nisam verovao ali tako je to. I nema tu filozofije nego nabacas. Onako. E sad ako lažem ti probaj pa reći da li je ili nije...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
05. jul 2020. u 04.10
da potvrdim da se sličan/isti efekat postize i suncokretovim uljem. ja recimo uvek stavim suncokretovo jer uglavnom kupim ono extra virgin maslinovo - pa ono - sto bi placao hladno cedjeno ulje nemale novce, da bih ga onda razbucao temperaturom? - nekako mi nema logike jel'. lično onom poznatom kuvaru j. oliveru (i ostalim hladnozemaljskim cooking-show-stars-evima) bih zabranio pristup hladno cedjenom ulju, dok ne dokazu da umeju da ga koriste. fazon kao sto je gre'ota vecini srpskih kevi dati biftek ili kvalitetno meso uopste.
sirchulle
(CAD Designer)
05. jul 2020. u 07.55
Evo da opisem jednu foru sa mnom a i sa pizzom. Ja naime nisam jeo aktivno pizzu sve do možda sedamnaeste osamnaeste godine zivota. Nije ih onda bog zna šta ni bilo po gradu ali izbegavao sam je gde god da sam isao sirom SFRJ. Kad sam imao jedno desetak godina u osnovnoj skoli sam bio odličan crtac pa tako jednom odemo na takmicenje iz sela u grad (Valjevo) na takmicenje u stripu. Crtanje tih stripova. Mislim da je možda bilo i neko više takmicenje. I naravno nisam bio prvi jer nismo na selu bas mnogo ni imali nacina da vezbamo a nismo ni znali šta je vezbanje. Nego odes i nacrtas to što znaš. Međutim osvojim ti ja treću ili drugu nagradu. Ne secam se tačno. I sad moja uciteljica da nas nagradi kao birajte šta hocete. Gde ćemo a mi na klopu. I ona predlozi u pizzeriju. Elem, ja to do tada nisam probao pa kao ájde kad već da probam nešto novo. Cevape i pljeskavice probao pa ajde kao pizza. Udjemo mi tamo i naravno narucimo sve to a uciteljica kao da bude cool pa onako na vrh pizze izabere iz menija i jaje. Kao stave odozgo jaje pored svega ostalog. Meni se to mnogo svidelo i sve sam jeo osim jajeta. Origano mi je bio vrh jer ga na selu nismo koristili, sir, pecurke i prsuta ok, sve je bilo odlično osim jajeta. Naime jaje ostalo pomalo zivo i to belance a ja ako šta ne volim u zivotu to su neprzeno jaje i sargarepa (mrkva). To ni danas ne volim. I nekako se to zavrsi. Kasnije odem u vojnu skolu u Split. Odemo mi u grad i kad se sve to zavrsi, diskoteke i slično a mi na klopu. Neko na pizzu a neko na burek i cevape. Burek drzao neki Siptar i bio je vrhunski. Jedan moj dobar drug, Slovenac, me jednom pozvao na pizzu. ALi ne lezi vraze meni se ne ide. Nagura me on nekako i odemo tamo. Nešto se mislim ako dodje jaje ja odustajem. Nisam imao pojma da to bas i ne mora. Kad sam video da to i ne mora i da nije obavezan sastojak postao sam veliki fan pizze.

Ima jedan vic u Valjevu kako je pizza postala popularna tamo. Kaže dosao seljak i gladan naleti na pizzeriju. Udje on unutra i kaže ima li šta ovde da se jede. Ovaj mu kaže da ovde imaju samo pizze. Pa šta ti je to upita on? Ovaj mu lepo objasni šta ide i kako i ovome se mnogo svidi. Testo, sir, prsuta, salama, pecurke. Gde ćeš bolje? E, sad on bas bio mnogo gladan pa upita ovoga a koliko ti je to cudo? A konobar raširi ruke preko stola da pokaze kolika je. Na to će seljak:„Pa kad je tolika, sto joj tepas?”...

Iako Valjevo ima odlične pizzerije nije se bas tako lako tamo primila.
barabarela
08. jul 2020. u 06.20
u vecini zemalja bivše otomanske imperije se da cuti turbo folk
barabarela
08. jul 2020. u 07.15
mada to sve vjerovatno potice iz indije
ili gdje se već sve nose turbani
Seeb-VN1700
09. jul 2020. u 07.39
sirchulle hvala za recept, moram probat pa ću ti reci
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.