Diskusije : Emigracija

 Komentar
Ako niste znali?
zlatiborac
11. april 2020. u 10.17
Највећи српски добротвор и национални херој Србије – Џон Фротингам
5. ОКТОБРА 2018.
КОРАЧАЛИ СУ ВРАЊСКОМ КАЛДРМОМ
Један од највећих српских добротвора 20. века био је Џон Фротингам из Америке. Остао је упамћен као национални херој Србије и човек који је помогао нашем народу да опстане у тешким ратним временима. Он је и данас једна од најзначајних личности која је корачала врањском калдрмом и оставила неизбрисив траг исписан на странице друштвене историје.

Један од најпознатијих хроничара Врања, Риста М. Симоновић у свом капиталном делу „Друштвена историја Врања” од краја 19. до краја 20. века писао је о овом хуманисти. У овом тексту преносимо вам одломке из ове књиге који се односе на Џона Фротингама и Американски дом у Врању. Такође, његов потомак Томислава Р. Симоновић објавио је истраживачки текст о америчком добротвору Џону Фротигману на сајту Културног центра Новог Сада чији су подаци такође користе у овом тексту.

Фротингам је рођен у Брунклину, у богатој и угледној породици из које потиче и један од највећих америчких сликара Џејмс Фротингам. Завршио је француски језик, свирао клавир и бавио се компоновањем. После дипломирања, музика га одводи у Беч, Минхен и Праг да усаврши технику свирања. Са Србима у додир долази преко исељеничких друштава која су свирала балканску етно музику у САД. Несрећа Србије у лето 1914. године погодила га је толико да је у више наврата донирао медицински материјал и новац за ратом захваћену земљу.

Прву помоћ упутио је „Дому ученица” у Београду, у Крунској улици, пре Првог балканског рата, преко Мабел Грујић. Од тада, па до његове смрти 1935., његова преокупација постаће збрињавање и школовање српске ратне сирочади и организовање здравствене службе у Краљевини СХС. Када је Јелена Лозанић 1915. у име Црвеног крста Србије отпутовала у Америку, Фротингам се упознаје с њом, Михајлом Пупином и јеромонахом Николајем Велимировићем и њихов заједнички рад трајаће више од две деценије.

Фото: Јелена Лозанић Фротингам Дом ученика средњих школа у Врању

Када је између Јелене и Џона планула љубав, они су ту љубав 1921. године озваничили пред олтаром руске цркве у Њујорку, а круна љубави била је девојчица Ана. Породица Лозанић-Фротингам је до 1935. године живела на југу Француске, одакле је све време помагала деци у Србији. Када су, у истој години, умрли Јеленин отац и муж, она се са ћерком Аном преселила у Америку. По избијању Другог светског рата Јелена је активно учествовала у оснивању Одбора америчких пријатеља Југославије, претече Уједињеног југословенског фонда за помоћ. До краја свог живота била је предана својој хуманитарној мисији. Преминула је 6. фебруара 1972. године у Француској.

Фротингам је најпре донирао је 10 хиљада долара што је био само почетак његовог рада на помоћи Србији и њеном народу. Фротингам у новембру 1914. године шаље читаву једну болницу за Београд, са опремом и особљем од укупно десет лекара и помоћника. Вредност болнице са свим пратећим материјалом износила је око 200 хиљада тадашњих долара.

У Врању, својим новцем, саградио је две двоспратне зграде за смештај ратне сирочади, трећу за пријем гостију. Све зграде су после Другог светског рата национализоване, а натписи који су означавали да се радило о његовим задужбинама, као и табла која је означавала његову улицу, уништени су. Две зграде у којима је „Фротингамова српска ратна сирочад” нашла уточиште, одрастала и школовала се, срушене су и на њихово место саграђена је болница града Врања.

Данас у Врању не постоји никакав траг о Фротингаму. Сећање на овог хуманисту чува Дом ученика средњих школа у Врању који ове, 2018. године обележава 100 година од оснивања. Формиран је 8. октобра 1918. године непосредно после завршетка Првог светског рата као Американски васпитни дом за срспку ратну сирочад под покровитељством Његовог величанства Краљице Марије, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У то време у Врању је радила и народна кухиња која је била смештена у кући Трајка Стаменковића Торовелца. Ове две установе су одиграле велику улогу у збрињавању деце без родитељског старања као и оне чији су родитељи били слабог економског стања. За те две установе може се рећи да су претече Дома ученика средњих школа. Први питомци су били смештени у Дом 25. октобра 1918. године, који је био смештен у кући Јанче Стајића у данашњој улици Симе Погачаревића број 15. Данас се овај датум званично обележава као Дан Дома за ученике средњих школа. По жељи Џона Фротингама 1921. године изграђена је нова зграда за децу, а три године касније још једна у облику ћириличног слова Г, која је после Другог светског рата припала Болници. Тек 1981. године изграђен је садашњи објекат и Дома ученика добија име по Сими Погачаревићу, ратном хероју из Врања у Другом светском рату.

У Врању је као и у Каменици Фротингама прве занатске школе у Краљевини СХС, и школовао преко 600 ученика, они који су желели да студирају, стипендирао их, без икаквог уговора и захтева за повраћај новца. Његови питомци су постали лекари, инжењери, доктори наука, генерали, кројачи, столари, железничари, народни хероји у Другом светском рату. За време летњих распуста штићеници су логоровали ван Врања, у Бањи Ковиљачи, у Врњачкој Бањи, Ћуприји, Охриду, Лебану, у манастиру Прохор Пчињски. Његов фудбалски клуб из Врања „Америка” одигравао је утакмице у Ћуприји, Охриду, Бујановцу у који су одлазили пешице јер је као заљубљеник скаута, захтевао да сви штићеници буду физички и морално јаке личности које ће бити у стању да утичу на свеукупни развој Краљевине СХС.

zlatiborac
11. april 2020. u 10.22
Поједини трговци толико су волели свој народ да су му по смрти остављали огромна имања: Сава Текелија, Илија Милосављевић Коларац, Ђока Влајковић, Сима Андрејевић Игум ...


sava-tekelija-412976858-579963

1. Први наш доктор права… Сава Текелија
Србин из Арада је сав свој новац и имање оставио Задужбини Текелијанум за образовање младих сународника.

Сава Текелија је рођен 1761. у Араду, у то време у Аустроугарској, а данас у Румунији, у чувеној војничкој и племићкој породици Поповић. Гимназију је учио у Будиму, а студирао у Бечу и Пешти, где је са 25 година постао први Србин доктор права.

Рад у управи
Каријеру је почео у државној управи и брзо се афирмисао као један од најистакнутијих политичких вођа Срба. Био је и успешан пословни човек, умножавао је свој иметак и додавао нове поседе породичним спахилуцима, који су били саставни део његове племићке титуле. Као присталица Доситеја Обрадовића, с којим се познавао и дописивао, рано је дошао до закључка да је образовање главни замајац покретања српског народа ка бољој будућности. И пре оснивања своје задужбине давао је знатне своте за школовање српске омладине и подизање интелигенције у своме народу.

Умро је 1842. године у Пешти. Гроб му се налази у Цркви Светог Николе у Араду, коју је подигао његов прадеда.

Оставши без наследника, Текелија је пред крај живота одлучио да у Пешти оснује Задужбину Текелијанум, желећи да створи центар српског културног живота. Највећи део богатства хтео је да усмери на школовање младих Срба у војној, инжењерској струци, за свештенички позив и за високошколске студије уопште. На тај начин хтео је да створи и унапреди интелектуални сталеж свога народа.

Године 1838. Матици српској у Пешти поклонио је кућу да у њој отвори ђачки дом. У фонд своје задужбине унеће касније још и 150.000 форинти готовине, девет кућа у Араду, још једну зграду у Пешти, те 28 јутара земље. Осим овог, набавља штампарију за Матицу српску, покреће издавање књига и потпомаже многе подухвате ове културне институције. Поклонио јој је и своју личну библиотеку, тако да је Библиотека Матице српске постала једна од најстаријих и најзначајнијих библиотека код Срба.

Обнова задужбине
Од 1838. до 1914. године Текелијанум је одшколовао 346 питомаца. За српски народ то је био импозантан број интелектуалаца, који су много допринели култури свога народа. Између два светска рата, економске кризе и инфлација умањиле су вредност имовине Задужбине, па је и број питомаца био мањи.

Године 1952. зграда је национализована, Задужбина је привремено престала да постоји. У наше дане, 1996. године, мађарска државна власт донела је одлуку да у процесу денационализације врати половину зграде Будимској епархији Српске православне цркве. Тај гест добре воље омогућио је обнову Задужбине Саве Текелије и дао наду да ће се Текелијанум у догледно време вратити својој племенитој улози једног од значајних духовних средишта српског народа.

zlatiborac
11. april 2020. u 10.24
2. Илија Милосављевић Коларац
Новац од трговине улагао је у књиге, за сваку је давао по 100 дуката, а захваљујућињему, први пут је на српски преведен „Гроф Монте Кристо”

Илија Милосављевић рођен је на самом почетку 19. века, 1800. у селу Колари поред Смедерева. Као дечак, шегртује у више трговинских радњи, али најдуже остаје код Милутина Радовановића, тада најпознатијег београдског трговца. Пошто се 1827. оженио његовом ћерком, отворио је на Дорћолу своју радњу. Вредно ради и ускоро купује кућу на данашњем Студентском тргу.

Сукоби с кнезом
Због сукоба с кнезом Милошем, који му је запленио кућу са дућаном, прелази у Панчево и почиње из почетка. Тргује свињама и житом и ускоро постаје чувен дуж Дунава и Саве, којима плове бродови с његовим теретом. Иако није имао деце, брзо је постао свестан важности образовања младих нараштаја. Зато Коларац почиње да потпомаже издавање књига. Захваљујући њему, први пут на српски језик преведен је роман „Гроф Монте Кристо”.

Кад му 1855. године жена умре, враћа се у Београду, где је наставио да се бави трговином. Трговао је сољу, набављао држави шалитру, која је била неопходан састојак за прављење барута, а улагао је и у неке руднике. И даље помаже књижевнике: од 1861. сваке године је давао по 100 дуката за штампање књига које је бирао одбор састављен од најугледнијих интелектуалаца.


Године 1877. године сачинио је тестамент, у ком, између осталог, стоји: „Све своје имање завештавам на корист мога народа”, али је те године оптужен за велеиздају и упућен на преки војни суд!

Имао је 78 година кад је спроведен у пожаревачку казнионицу. Помилован је неколико месеци касније, али је из затвора изашао сломљен. Умро је у октобру 1878. у својој кући на Позоришном тргу у Београду.

Тестамент
Тестаментом је оставио 10.000 дуката постојећем фонду за издавање књига, али не само Срба „из данашње кнежевине него добра књижевна дела Срба из свију предела српских, но и то само дела писана ћирилицом”. Остатак имовине наменио је подизању српског универзитета. Замислио га је као установу „која би држала средину између државних и народних универзитета”. С првима би имали сличности уређење, систематска предавања, нарочити курсеви за вежбање, полагање испита и издавање диплома и уверења, а с оним другима, што би предавања и курсеви били подешени за ширу публику.

Током времена и ратова на простору Србије и Задужбина Илије Коларца и њени фондови трпели су разне утицаје, рушења, експропријацију. Ипак, 1. априла 1992. године враћен јој је положај задужбине. Деловање Задужбине Илије М. Коларца, то јест Коларчевог народног универзитета у Васиној улици у Београду, траје већ више од 125 година.

Sima Igumanov
3. Презиме узео по брату… Сима Игуманов
Вешт трговац који се обогатио продајом бурмута, дувана и пијавица после смрти сина Манојла је „усинио сву омладину свог краја”.

Сима Андрејевић Игуманов рођен је у Призрену 1804. године, баш кад је Карађорђе дигао Србе на устанак. Његов отац Андреј, врло богат човек и велики патриота, набављајући оружје за устанике материјално је сасвим пропао, оставивши четири сина без ичега.

Способан
Најмлађи, Сима одрастао је у манастиру Свети Марко код Призрена, где је његов најстарији брат Аксентије, који се још као врло млад замонашио, био игуман. Сима је у манастиру научио да чита и пише, а пошто су га по брату већ звали „Сима Игуманов”, и званично је узео то презиме. Читав живот остаће везан за манастир Светог Марка, и помагаће га, а у тестаменту је оставио налог да буде сахрањен крај цркве.

Сима је учио занат у призренској фабрици бурмута, дувана који се шмркао, и врло брзо је постао ортак власника. Кад Турци ову фабрику сруше, одлази у Македонију, где од тамошњег паше узима у закуп баре и језера код Битоља да би отпочео трговину пијавицама. Скупљао их је и превозио до Београда, где их је преузимао неки Француз и дистрибуирао по читавој Европи. Обогатио се прерадом дувана и трговином њиме, прво у Цариграду, а затим и у Русији, у Одеси и Кијеву, па у Београду. Умро је 1883. године.


Живећи аскетски и сав предан Богу, даривао је цркве, манастире, сиротишта, школе, домове ученика, певачка друштва, али помагао и болесне и немоћне, стипендирао ученике. У тузи за сином Манојлом, који је умро 1865. године, Сима Игуманов је „усинио сву омладину свог краја”. Основао је задужбину и завештао јој сва добра која је дугогодишњим радом и штедњом створио. Тако ће Задужбина Симе Андрејевића Игуманова Призренца постати једна од најплодоноснијих установа те врсте у српском народу. Тестаментом је одредио да Задужбином увек управља патријарх СПЦ. Године 1871. основао је и Православну српску богословију у Призрену, а мало се зна да је овде одшколовано више учитеља него свештеника.

postanska marka patrijarha pavla5
Нови живот фонда
Задужбина је имала седиште у Београду, одакле је њен одбор преко Министарства иностраних дела финансирао целокупну културно-просветну акцију у Старој Србији и Македонији – од школовања кадрова у Београду до плата за учитеље, подизања и одржавања школа и стипендирања ђака. У тренутку стварања Задужбине њена средства износила су шест милиона динара. Заслугом патријарха Павла Задужбина је 1991. године обновила рад, што је подразумевало и враћање палате на Теразијама изграђене 1938. године.

Игуманов је тестаментом одредио да Задужбином увек управља патријарх СПЦ. Године 1871. основао је и Православну српску богословију у Призрену, а мало се зна да је овде одшколовано више учитеља него свештеника

zlatiborac
11. april 2020. u 10.26
4. Ђока Влајковић
Официр руске и српске војске од пензија је стекао имање вредно пет милиона динара и оставио га „на просветне сврхе”

Не зна се ни место (негде у Војводини или Београд), ни тачан датум рођења (година је 1831) Ђоке Влајковића. Рано остаје без оца, већ 1839, а мајка му умире кад је имао четрнаест година. Тада ступа у српску војску, која га шаље у војну школу у Русији. Две године касније он је већ потпоручник – али у аустријској армији!

Освета Косова
За време мађарске буне 1848. придружује се српском добровољачком одреду. Одликован је за храброст показану у одбрани Србобрана. Имао је 17 година.

Одлази у Русију, да војује у Кримском рату. Тамо је тешко рањен, па се у Србију враћа као пензионисани капетан руске царске војске, без ноге.


Заокупљен идејом ослобађања српског народа од Турака, он путује по Србији и Црној Гори и пропагира „освету Косова”, а кад 1875. године избије устанак Невесињска пушка, Ђока Влајковић, уз сагласност владе у Београду, организује добровољце и помоћ устанку Срба у Босни.

Иако нема ногу и користи штулу, у првом рату с Турцима има чин мајора и ослобађа Подриње. Тада му шабачки Цицварићи посвећују своју чувену песму „Капетан Ђока путује, путује/ Капетан Ðока путује сад/ Он иде у Турску…”, која се сачувала и до наших дана.У Другом српско-турском рату (1878) поново организује добровољце и учествује у борбама на југу Србије. Добија чин пуковника, а по завршетку рата враћа се у Београд.

Ђока Влајковић, пешадијски пуковник српске и руске војске у пензији, умире 17. августа 1883. године у Београду, где је и сахрањен уз све војне почасти.

Образовање
И поред бурног живота, био је умерен, мудар и економичан домаћин; од две пензије, руске и српске, стекао је за оно време лепо имање. Цео свој иметак, плацеве на данашњем Тргу Николе Пашића и на Врачару, процењен између два светска рата на пет милиона динара, тестаментом је оставио „на просветне сврхе”.

Задужбина Ђоке Влајковића помаже опште потребе Универзитета у Београду у области образовања и науке. Обновила је рад 1995. године, решењем републичког Министарства културе, а општина Стари град 2000. године пренела је право управљања и коришћења станова и пословног простора на Задужбину.


Влајковићев син умро је убрзо после оца, а супруга Александра и ћерка Марија, удовица с болесном ћерком, због невештог управљања делом имања које је њима остало почетком 20. века остале су без икаквих средстава за живот. Умрле су 1910. и 1911. године. Обе су сахрањене о трошку Министарства просвете, које је управљало Задужбином. Унука Ђоке Влајковића, Маријина кћерка, остала је без родбине и средстава за живот, али даљег помена ње у архивама нема.

Пожртвован
Ђока Влајковић је са само 14 година отишао у војску, а са 16 је већ био потпоручник. У Кримском рату је изгубио ногу, али га то није спречило да се бори у српско-турским ратовима и као мајор ослободи Подриње

doka-vlajkovic- nikola spasic 79965
5. Никола Спасић
Трговац је основао Ђачко склониште, а од његовог новца направљене су болнице у Београду, Куманову и Крупњу

Никола Спасић је рођен 2. новембра 1838. године у Београду, као најстарије дете познатог, али сиромашног трговца. Изучио је опанчарски занат и у београдској Васиној улици отворио кожарску радњу, у којој је продавао опанке, одређујући им цену тако да је на њима остваривао малу зараду – тек један грош по пару, па је врло брзо почео да продаје и више стотина пари опанака дневно.

Добри принципи
Исти принцип: до великог промета повољном ценом, применио је и доцније у трговини платном. Био је потпуно предан раду и кући, иако ни у једном од три брака није имао деце. У кафане није залазио, а ретко кад ишао је у шетње с пословним пријатељима. У његовој кући се живело скромно, а у чаршији је уживао углед не само богатог трговца већ и мудрог човека. За живота је био председник Берзе, председник Прометне банке и члан управног одбора Народне банке.

Деведесетих година 19. века, кад је српска влада запала у кризу, Спасић је откупио део српског иностраног дуга. То је његова прва донација привредном развоју Србије. Друга донација Николе Спасића било је Ðачко склониште за сиромашну децу чији су родитељи били у надници од јутра до вечери. Дао је и новчану помоћ која се исплаћивала као награда најбољим ђацима. Прво црквено звоно из слободне Србије Спасић је послао на југ, у Призрен. Касније их је даровао и другим местима, и то уз знатне суме новца.


Сматрајући да је зарадио довољно, Никола Спасић је крајем 19. века престао да ради у радњи и почео да ради за опште добро. Ратне 1912. године закупио је зграду Управе монопола и ту основао и потпуно опремио помоћну болницу. Из Немачке је довео лекара, док се храна за пацијенте припремала у његовој кући. Након завршетка Првог балканског рата, Спасић је све што је било у овој болници поклонио Црвеном крсту. А у време Првог светског рата, за помоћ инвалидима поклонио је имање на углу улица Кнез Михаилове и Вука Караџића.

Смрт на Крфу
Никола Спасић умро је на Крфу 28. новембра 1916. године. По завршетку рата сахрањен је на Топчидерском гробљу, у цркви коју је подигао као своју задужбину.
Новцем који је оставио тестаментом изграђене су Градска болница, данас КБЦ „Звездара” у Београду, болнице у Куманову и Крупњу и Дом за изнемогле и сироте грађане у Књажевцу. У овом дому после рата је било сиротиште, а данас је Геронтолошки центар.

Средином прошлог века имовина Задужбине национализована је. Својој удовици оставио је у својину летњиковац и виноград на Топчидерском брду, доживотно коришћење станова у породичној кући у Кнез Михаиловој број 33, као и пензију у висини највеће чиновничке плате у земљи.

Тестамент
Спасић је тестаментом највећи део новца завештао народу, а својој удовици оставио је у својину летњиковац и виноград на Топчидерском брду, доживотно коришћење станова у породичној кући у Кнез Михаиловој број 33, као и пензију у висини највеће чиновничке плате у земљи

zlatiborac
11. april 2020. u 10.29
6. Милан Кујунџић Абердар
Доктор филозофских наука део живота је провео као војник, а део као политичар. Као министар знатно је унапредио школство

Милан Кујунџић Абердар је један од првих српских филозофа, а био је и врло свестран интелектуалац, политичар и државни службеник. Рођен је 1842. у Београду у бројној, имућној и образованој грађанској породици.

Правни одсек
У родном граду се уписује на правни одсек београдског Лицеја. Турско бомбардовање Београда 1862. године, после чувеног догађаја на Чукур чесми, прекида његове студије. Он постаје десетар у српској коњици, а по одласку Турака, захваљујући стипендији коју је влада додељивала омладини за студије на страни, прву годину студија филозофских наука завршио је у Бечу, другу у Минхену, трећу у Паризу, да би дипломирао на Оксфордском универзитету. У Србију се враћа 1865. с дипломом и знањем неколико светских језика.

Одмах добија државну службу у у Министарству просвете, а већ следеће, 1866. године, преузима катедру филозофије на Великој школи. Поред професорског позива, активно се укључио и у политику, због које већ 1867. остаје без посла. У то време постаје познат и као песник: објављује неколико књига, а изузев неколико љубавних и винских песама, сва му је поезија родољубива.

На катедру за филозофију Велике школе враћа се 1873, а већ следеће године постаје и први секретар Народне скупштине Србије. Ратне 1876-1877. године проводи активно у војсци као командант батерије. У Управу Српске краљевске академије улази 1878, а њен редовни члан постаје 1886. Био је потпредседник Народне скупштине 1881-1882. године, а одмах затим именован је за посланика Краљевине Србије у Риму. По повратку из Италије након три године, постаје министар просвете. На овом положају, 1886. и 1887. године, био је врло активан.

Предшколски рад с децом
Увео је предшколски рад с децом, основао девојачке школе и девојачке радне школе, подигао је ранг гимназије на осам разреда, а Богословију на ранг више школе и учествовао у доношењу Закона о Српској краљевској академији. Спадао је у ред бољих говорника код Срба. Због болести је рано пензионисан, а умро је 14. новембра 1893. Две године пре смрти, тестаментом је Српској краљевској академији завештао летњиковац Звезда на Топчидеру и 1.500 дуката за његову оправку и одржавање.

После смрти су, међутим, његови сродници, у намери да оспоре тестамент, покренули судски спор, који се развлачио деценијама, па је Задужбина Милана Кујунџића Абердара, формирана од новца добијеног продајом плаца и летњиковца, отпочела рад тек 1931. године. Од 1931. до 1940. Српска краљевска академија је додељивала годишњу награду из овог фонда за научно дело, а такође је из средстава Задужбине помагано при издавању 117 књига библиотеке Посебна издања.

Родбина
Две године пре смрти, Абердар је тестаментом Српској краљевској академији завештао летњиковац Звезда на Топчидеру и суму од 1.500 дуката за његову оправку и одржавање. После смрти су, међутим, његови сродници, у намери да оспоре тестамент, покренули судски спор, који се развлачио деценијама, па је Задужбина Милана Кујунџића Абердара, формирана од новца добијеног продајом плаца и летњиковца, отпочела рад тек 1931. године

Milan Kujundžić Aberdar Luka Celovic 6
7. Лука Ћеловић
Требињац је имао само два или четири разреда основне школе, али је ценио знање, па је све своје имање оставио универзитету

Лука Ћеловић родио се у засеоку Придворци код Требиња 1854. године. Још као дечака родитељи су га послали да служи у трговини, прво у Бањалуку, па у Брчко. Не зна се да ли је за живота завршио два или четири разреда основне школе.

Долазак у Београд
У Београд је дошао као осамнаестогодишњак, без игде ичега. Радио је као шегрт у једној галантеријској радњи, а по избијању устанка Невесињска пушка вратио се у Херцеговину, где је као добровољац лакше рањен у ногу. Заједно с добровољцима из Херцеговине је учествовао у оба српско-турска рата, 1876. и 1877-1878. године. По завршетку рата Лука почиње самостални посао. Његови земљаци, познати београдски трговци Паранос и Крсмановић, помажу му при отварању радње. Трговао је домаћим производима, житом, шљивама, осталом храном… Напорним радом, штедљивошћу, одлучношћу, бистрином, проширује посао и постаје угледни трговац. Оснива 1882. Београдску задругу и до краја живота њоме управља, створивши од ње врло јаку финансијску институцију која се бавила кредитирањем и осигурањем.

Од 1912. године Лука Ћеловић је члан управног одбора Народне банке Кнежевине Србије. Нарочито се мора истаћи његов пожртвовани рад на спасавању имовине Народне банке за време Првог светског рата: Ћеловић прати новац Народне банке до Солуна а потом га, лађом, преноси у Марсеј.


У Марсеју Народна банка притиче у помоћ избеглицама, а Ћеловић је за то време њен дежурни члан. Мада самоук, Ћеловић је ценио знање, школу и науку. После Првог светског рата издвајао је новац за Светосавске награде из техничких наука, а касније и из других области које су се проучавале на Београдском универзитету. Овај Требињац је 1927. основао фонд у корист Академског певачког друштва Обилић, а помагао је и младићима који су из родне Херцеговине долазили у Београд да покрену неки посао. Издашне суме новца одвајао је за домове слепих у Земуну и Инђији, као и за заштиту слепих девојака у Београду.

Наследство
Све своје имање – бројне палате са становима и локалима у Београду – оставио је Београдском универзитету. Сав приход од ових имања управник Ћеловићеве задужбине предавао је сваког месеца управи Београдског универзитета. Месечни приход 1930. године износио је чак 260.000 динара, а о коликој своти је реч говори податак да је плата министара у то време била 5.000 динара. Вредност његове имовине износила је тада око 30 милиона динара. Умро је 1929. у својој кући у Улици Краљевића Марка 1, а сахрану је на најсвечанији начин организовао Београдски универзитет – према тестаменту, једини покојников наследник.

Велики приходи
Сав приход од ових имања управник Ћеловићеве задужбине предавао је сваког месеца управи Београдског универзитета. Месечни приход 1930. године износио је чак 260.000 динара, а о коликој своти је реч говори податак да је плата министара у то време износила 5.000 динара. Вредност његове имовине износила је тада око 30 милиона динара.

zlatiborac
11. april 2020. u 10.38
Миша Анастасијевић
Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацијуИди на претрагу
Миша Анастасијевић
Misa Anastasijevic.jpg
Миша Анастасијевић
Пуно име Миша Анастасијевић
Датум рођења 24. фебруар 1803.
Место рођења Пореч (на Дунаву)
Османско царство
Датум смрти 27. јануар 1885. (81 год.)
Место смрти Букурешт
Краљевина Румунија
Михајло[1] Миша Анастасијевић – Капетан Миша (Пореч (на Дунаву), 24. фебруар 1803 — Букурешт, 27. јануар 1885) је био српски титуларни мајор[2], велики трговац, богаташ, српски родољуб, учитељ [3] и добротвор.

Миша Анастасијевић је остао у сећању савременика: Није био ни строг, ни реакционаран, а особина тврдичлука код њега уопште није постојала. Био је човек широка духа и племенита срца. Знао је да живи као велики господин, користећи задовољства која живот пружа, али исто тако и да чини културна дела. Био је нежан отац за све чланове своје породице, као и за оне који су живели на његовим добрима. Свима је био добар учитељ, али изнад свега добар Србин. Своју отаџбину је волео безгранично и своје личне интересе потчињавао општим.[4]

Садржај
1 Детињство
2 Пословни и породични човек
3 Богаташ
4 Спахија
5 Добротвор
6 Политичар[20]
7 Изградња здања
8 Јесен живота
9 Види још
10 Референце
11 Спољашње везе
Детињство
Михајло Анастасијевић је рођен на дунавском острву[5] Поречу, чије се становништво касније преселило на обалу, Доњи Милановац. Отац Анастас, по коме је Миша добио презиме, био је земљорадник и ситан трговац у Поречу. Мајка Ружа, домаћица, умрла је убрзо по порођају. О Миши се бринула помајка (маћеха!)[6] иначе удова Миља, пошто је умро и њен други муж Анастас (када је Миша имао три године). Отац је Миши оставио од имања: мали виноград „од 10 мотика”, 10 јутара ораће земље са једном кућом плотаром у којем је био мали дућан „са еспапом за 400 гроша”, на острву Поречу.[7] Удовица-маћеха и сироче остали су заједно да живе; „она га је пригрлила као своје дете”. Спасао их је беде неки трговац Стојан Матрашлија, који је неколико година водио напола Миљин дућан и радио земљу. Миша је целокупно школовање окончао за две године, 1808-1809. године учећи у Поречу буквар, псалтир и рачуницу. За време Првог српског устанка Миша и Миља два пута беже преко Дунава у Аустрију. Године 1813. по други пут су се спашавали прелазећи Дунав, да би отишли у место Ограђену, код Миљиног рођака, поп Јове. Са једанаест година је у Поречу био учитељ (у школи коју је и сам похађао) замењујући неколико месеци одсутног свештеника, будући да је знао да чита и пише. Имао је 15 ученика од којих је убирао укупно 8 гроша по месецу. Кад се смирило ратно стање узео је себи Мишу за писара, Барјаш-ага Адакалски војвода. Мада је имао сада месечну плату од 10 гроша и храну, првом приликом је побегао, бојећи се Турака. Помајку Миљу (коју је много волео и помагао) када је умрла 1837. године, сахранио је у породичној гробници коју је подигао уз нову цркву у Милановцу, своју задужбину.

Пословни и породични човек
Већ као дечак започео је бављење трговином 1814. године. Прво ради као слуга у дућану Тенке Динуловића, где је, између осталог, кувао и продавао сапун. Потом прелази у најам код Ага Вула Глигоријевића, тадашњег Поречког старешине, као подрумџија. Служио је као дечко за 6 гроша на месец, [8] да би 1865. године његово богатство износило приближно 18. милиона дуката или неколико милијарди динара (око 1890). Био је Миша Анастасијевић у зрелом добу најбогатији Србин, и наводно чак 12 пута имућнији од „пребогатог” кнеза Милоша. Прву већу зараду од 100 гроша добио је 1816. године за вучу лађи уз Дунав кроз Ђердап.[9]

Године 1817. постављен је са добром препоруком за ћумруџију (цариника) на Дубровачкој скели, где остаје до 1822. године. Кренуо је опет да води свој дућан и то са пуно успеха. Тада већ има уштеђевину од 300 гроша и започиње већу трговину. Кренуо је око 1825. године да се бави уносном трговином јеленским роговима, где је зарадио 40.000 гроша.[10] У то време је подигао двоспратну кућу (на месту старе) а на оџаку поставио трофеј - јелење рогове. Ускоро је међу богатијим људима у Србији; купио је прву лађу за 7.000 гроша. Оженио се 1825. године Христином Урошевић, млађом ћерком свештеника Илије Урошевића из Берзаске.[11] Син јединац, умро је изненада са 6 година узраста, 18. августа 1843. године у Београду.[12] У браку са Христином имао је Миша само преостале одрасле кћерке, њих пет дичних удавача: Јелена-Ленка Гарашанин, Ружица Чарнојевић, Персида Мариновић, Сарка Карађорђевић и Анка Дамњановић.[4] Удајом кћерки миразуша повезао се са политичким круговима; дошао у додир са (све зетовима) Јованом Мариновићем председником владе, Радом Дамњановићем управитељем вароши Београда и министром, Арсеном Чарнојевићем аустроугарским племићем, Ђорђем Карађорђевићем чланом династије Карађорђевић, приком Илијом Гарашанином, кумом своје кћерке Анке - Томом Вучићем-Перишићем и даље. Преко жениног брата Симе, који је писар кнеза Милоша, ступа у контакт са владарем Србије, али и највећим трговцима. Измолио је у Крагујевцу да га кнез Милош постави за Думенџи-башу на Ђердапском Поречу. Ту прилику коју је добио је добро искористио; увео је ред у бродски саобраћај и уз пут стекао велики углед, драгоцена познанства и зараду. Прелази на трговину крупном стоком за рачун аустријских трговаца. Књаз Милош га јула 1833. године поставља за „Дунавског капетана” (за Ђердап), даје титулу мајора[13] са надзорно-арбитражном улогом. Преселио се са породицом из Пореча у Милановац, па 1842. године у Београд. Пред Мађарску буну (1847) се одрекао мајорства, и препустио трговачким шпекулацијама. Уносном продајом жита у Бугарској током гладне године дошао је до капитала да преузме мали рудник соли у банкроту.[5]

zlatiborac
11. april 2020. u 10.53
nastavak

Богаташ
Главни посао Мише Анастасијевића је трговина сољу, и на почетку је био у ортаклуку са кнезом Милошем Обреновићем. Кнез му је (на Мишино тражење) позајмио новац, а делили су приходе. Први посао је одрадио 1828. године када је избио рат између Русије и Турске. Узео је од забринутих трговаца Турака једну лађу са сољу и продао успешно, крећући се несметано Дунавом, који је био иначе у блокади. Посредовао је између турских и српских трговаца. Због соли је Миша први пут дошао у Румунију 1843. године, за време кнеза Јована Бибеска. Узео је 1847. године[14] (као главни - у друштву са богатим Србима и Власима) закуп монопол на извоз соли из кнежевине Влашке и Молдавије на седам година, а касније и на увоз соли из Аустроугарске. Наводно је имао и властите мајдане соли[13] и велику мрежу трговачких агената. Када је исплатио све ортаке, постао један од највећих трговаца сољу на Балкану. Посао је цветао следећих петнаестак година, до 1865. године. Анастасијевић је имао око десет хиљада људи у служби, 23 сталне и привремене „камарашије” (стоваришта) у разним крајевима, највише уз реке Саву и Дунав. Камарашије су постојале и код молдавских мајдана соли и у месту Бакој, али и у Босни и унутрашњости Србије. Да би могао несметано да ради, оформио је сопствену флоту од 74 брода (које је наручио половне - преправио у Рушчуку) за превоз соли, што му је донело велико богатство. У Букурешту је била главна пословница, а у Београду седиште - централа Анастасијевићеве трговачко-извозно-увозне компаније. Служио му је 12 година Јова Рекалић из Земуна, као „београдски камараш”. Покушао је да са Коларцем и Јованом Куманудијем оснује Српско бродарско друштво са капиталом од 200.000 дуката, али је то осујетила Аустроугарска.[4] У једном тренутку је поседовао 1,5 милиона дуката готовине, што му је обезбеђивало положај једног од најбогатијих људи на Балкану. Теша Бошњак „велика јуначина” га је као лично обезбеђење свуда пратио и чувао.

У Београду се промућурни Анастасијевић трајно настанио 1842. године, где је кућу започео 1840. године. Београдска имовина капетана Мише била је импресивна, са неколико кућа, кафаном, складишта и десетине башти - плацева на лепим места где су никла здања. Бригу о пословима и старање над имањем поверио је он поузданим помоћницима: Илији Пржићу, Николи Петровићу и Јоци Малеру. Миша је повремено навраћао у Србију да би проверио стање и пословање свог поседа у Београду и Милановцу.[4]

Спахија
Паралелно са уносном трговином сољу, Миша је почео да купује некретнине - спахилуке по јужним румунским окрузима. Први спахилук Брнчени у Телеорманском округу је купио 1844. године, а њихов број нарастао је на девет спахилука у Румунији. Уследиле су и друге куповине наредних година, за шта је утрошио преко 500.000 дуката. Само за изградњу зграда на спахилуцима, потрошио је додатних 170.000 дуката. У свом „Животопису”[7], Анастасијевић је навео своје спахилуке и друге некретнине по Влашкој. Од купљених 15 је формирао 9 спахилука, груписањем места. Били су то следећа имања: 1. Брнчени (Бранчени (Телеорман)), са Гурујени (Телеорман) (а не Гауручу), и Смардиоаса (Телеорман) – Телеорман округ; 1844. године за 45.000 дуката 2. Драгојешти, са Ваљалујом и Островени – округ Олт; 1852. године за 24.000 дуката; 3. Чептура де Сус (Прахова), - округ Прахово; 1852. године за 6.000 дуката; 4. Клежани (Ђурђу), са Вадулат (Ваду Лат (Ђурђу)), Хобају, Обеђајку (Обедени (Ђурђу)) и Данчулешти (Горж) – окрузи Ђурђу и Горж; 1852. и 1856. године за 200.000 дуката; 5. Хађешти (Јаломица), - округ Кулф; 1854. године за 44.000 дуката; по другом извору, 12. децембра 1855. године за 29.012 дуката. 6. Балачица (Мехединци), - округ Мехединци; 1856. године за 36.000 дуката; 7. Могрешти (Горж), - округ Горж; 1862. године за 21.000 дуката; 8. Караула (Долж), - округ Долж; 1863. године за 89.000 дуката; 9. Гвардиница (Мехединци), - округ Мехединци; 1867. године за 73.000 дуката.

Главни спахилук Клежани, са великим конаком, где је најчешће боравио (и ту сада почива у цркви коју је сам градио), налазио се југозападно од Букурешта. Само за уређење Клежана је потрошио 120.000 царских дуката. На сваком спахилуку држао је поуздано особље, а чинили су га: управник, пословођа, новчар (касир), два економа који управљају пољским радом, подрумџија, 4 исправника који извршују налоге главног управника. Поред наведеног, био је власник још неких некретнина, као што су: велики виноград у Ђаломаре, те поље Грозавешти код Букурешта. Капетан Миша је убедио кнеза Милоша, да је мудро куповати влашке спахилуке, па је по његовом налогу и новцем, такође куповао поседе за Обреновиће.

Када је посао са трговином соли престао око 1865. године, након што је сву со распродао, остали су велики трошкови које добит од спахилука није могла да покрије. Његов главни пословођа Никола Вујатовић, који га је верно служио 39 година, предлагао је да све спахилуке прода. Од Клежани где би м1038
zlatiborac
11. april 2020. u 10.56
nastavak

Богаташ
Главни посао Мише Анастасијевића је трговина сољу, и на почетку је био у ортаклуку са кнезом Милошем Обреновићем. Кнез му је (на Мишино тражење) позајмио новац, а делили су приходе. Први посао је одрадио 1828. године када је избио рат између Русије и Турске. Узео је од забринутих трговаца Турака једну лађу са сољу и продао успешно, крећући се несметано Дунавом, који је био иначе у блокади. Посредовао је између турских и српских трговаца. Због соли је Миша први пут дошао у Румунију 1843. године, за време кнеза Јована Бибеска. Узео је 1847. године[14] (као главни - у друштву са богатим Србима и Власима) закуп монопол на извоз соли из кнежевине Влашке и Молдавије на седам година, а касније и на увоз соли из Аустроугарске. Наводно је имао и властите мајдане соли[13] и велику мрежу трговачких агената. Када је исплатио све ортаке, постао један од највећих трговаца сољу на Балкану. Посао је цветао следећих петнаестак година, до 1865. године. Анастасијевић је имао око десет хиљада људи у служби, 23 сталне и привремене „камарашије” (стоваришта) у разним крајевима, највише уз реке Саву и Дунав. Камарашије су постојале и код молдавских мајдана соли и у месту Бакој, али и у Босни и унутрашњости Србије. Да би могао несметано да ради, оформио је сопствену флоту од 74 брода (које је наручио половне - преправио у Рушчуку) за превоз соли, што му је донело велико богатство. У Букурешту је била главна пословница, а у Београду седиште - централа Анастасијевићеве трговачко-извозно-увозне компаније. Служио му је 12 година Јова Рекалић из Земуна, као „београдски камараш”. Покушао је да са Коларцем и Јованом Куманудијем оснује Српско бродарско друштво са капиталом од 200.000 дуката, али је то осујетила Аустроугарска.[4] У једном тренутку је поседовао 1,5 милиона дуката готовине, што му је обезбеђивало положај једног од најбогатијих људи на Балкану. Теша Бошњак „велика јуначина” га је као лично обезбеђење свуда пратио и чувао.

У Београду се промућурни Анастасијевић трајно настанио 1842. године, где је кућу започео 1840. године. Београдска имовина капетана Мише била је импресивна, са неколико кућа, кафаном, складишта и десетине башти - плацева на лепим места где су никла здања. Бригу о пословима и старање над имањем поверио је он поузданим помоћницима: Илији Пржићу, Николи Петровићу и Јоци Малеру. Миша је повремено навраћао у Србију да би проверио стање и пословање свог поседа у Београду и Милановцу.[4]

Спахија
Паралелно са уносном трговином сољу, Миша је почео да купује некретнине - спахилуке по јужним румунским окрузима. Први спахилук Брнчени у Телеорманском округу је купио 1844. године, а њихов број нарастао је на девет спахилука у Румунији. Уследиле су и друге куповине наредних година, за шта је утрошио преко 500.000 дуката. Само за изградњу зграда на спахилуцима, потрошио је додатних 170.000 дуката. У свом „Животопису”[7], Анастасијевић је навео своје спахилуке и друге некретнине по Влашкој. Од купљених 15 је формирао 9 спахилука, груписањем места. Били су то следећа имања: 1. Брнчени (Бранчени (Телеорман)), са Гурујени (Телеорман) (а не Гауручу), и Смардиоаса (Телеорман) – Телеорман округ; 1844. године за 45.000 дуката 2. Драгојешти, са Ваљалујом и Островени – округ Олт; 1852. године за 24.000 дуката; 3. Чептура де Сус (Прахова), - округ Прахово; 1852. године за 6.000 дуката; 4. Клежани (Ђурђу), са Вадулат (Ваду Лат (Ђурђу)), Хобају, Обеђајку (Обедени (Ђурђу)) и Данчулешти (Горж) – окрузи Ђурђу и Горж; 1852. и 1856. године за 200.000 дуката; 5. Хађешти (Јаломица), - округ Кулф; 1854. године за 44.000 дуката; по другом извору, 12. децембра 1855. године за 29.012 дуката. 6. Балачица (Мехединци), - округ Мехединци; 1856. године за 36.000 дуката; 7. Могрешти (Горж), - округ Горж; 1862. године за 21.000 дуката; 8. Караула (Долж), - округ Долж; 1863. године за 89.000 дуката; 9. Гвардиница (Мехединци), - округ Мехединци; 1867. године за 73.000 дуката.

zlatiborac
11. april 2020. u 11.00
nastavak

Главни спахилук Клежани, са великим конаком, где је најчешће боравио (и ту сада почива у цркви коју је сам градио), налазио се југозападно од Букурешта. Само за уређење Клежана је потрошио 120.000 царских дуката. На сваком спахилуку држао је поуздано особље, а чинили су га: управник, пословођа, новчар (касир), два економа који управљају пољским радом, подрумџија, 4 исправника који извршују налоге главног управника. Поред наведеног, био је власник још неких некретнина, као што су: велики виноград у Ђаломаре, те поље Грозавешти код Букурешта. Капетан Миша је убедио кнеза Милоша, да је мудро куповати влашке спахилуке, па је по његовом налогу и новцем, такође куповао поседе за Обреновиће.

Када је посао са трговином соли престао око 1865. године, након што је сву со распродао, остали су велики трошкови које добит од спахилука није могла да покрије. Његов главни пословођа Никола Вујатовић, који га је верно служио 39 година, предлагао је да све спахилуке прода. Од Клежани где би мирно проводио старост убирао би годишње 25-30.000 дуката, што је било довољно за леп живот. Али остарелом Миши то лично достојанство и богаташки понос нису дали; није могао тек тако оно што је купио за живота да због наследника изгуби.

Добротвор
Због вредног поклона држави Србији Капетан Мишиног здања 1863. године сматрао се највећим српским добротвором.[15] Та изузетна у сваком погледу зграда у центру Београда, коштала је Анастасијевића 110.000 дуката, рачунајући ту и преправке због нове намене. Позајмљивао је новац кнежевини Молдавији (као 2,5 милиона леја у злату 1855. године), куповао спахилуке у Влашкој (12), а када се обогатио постао велики добротвор. Али и још као младић учинио је много добрих дела и помогао сиротињи, будући захвалан сваком ко му је до тада у животу помогао. Капетан Миша је био богаташ са стилом, дарежљив а са одређеном мисијом, не заборављајући своје сиротињско порекло. Много је његових познатих доброчинстава, а сматра се да је још више непознатих. Помагао је многе писце приликом штампања њихових књига, давао и велике зајмове али и опраштао дужницима као што је опростио велики дуг (од 8.000 дуката) свом пријатељу Илији Гарашанину или рођаку Пржићу чак 40.000 дуката,[16] поклањао гардеробу женама Доњег Милановца сваки пут када би тамо доспео, финансирао Читалиште београдско, чији је један од оснивача,[17] као и балове на двору кнеза Александра Карађорђевића, основао и финансирао школу (мушку и женску школу) на свом имању у Влашкој, коју су ђаци бесплатно походили, давао девојкама миразе, спашавао трговце од пропасти опраштајући им дугове или дајући позајмице и слично. Поклонио је Миша и манастиру Папраћи двери и две престоне иконе. Под старе дане Миша је постао још дарежљивији, па је своју најомиљенију лађу „Симку”, без размишљања поклонио неком хуманитарном друштву. Највише је помогао и остао доживотни председник београдских - Грађанске касине и Читалишта.[18] Изабран је 1863. године за почасног члана „Друштва српске словесности” у Београду.[19] Његово „лакоумно” потомство је за Мишиног живота уживало све благодети богатог оца и деде, али након старчеве смрти мало им је остало у наслеђе. Миша је под старе дане почео продавати своје мање некретнине, а и ређали су се лоши исходи подухвата, као на пример када је његов сарадник - рођак Илија Пржић, због неуспеха у „шпекулацији” - изгубио Мишиних 20.000 дуката, извршио самоубиство. Влашки спахилуци више нису могли да покрију огромне трошкове, па се последњих година његовог живота капитал крунио.

Капетан Мишино здање 1867. године
Политичар[20]
Као богат човек био је заинтересован за политички живот кнежевине Србије. Свој утицај је дозирано и преко посредника користио. Одржавао је добре односе са кнежевима Милошем Обреновићем и Александром Карађорђевићем, али сматран је за Карађорђевца. Мада су Обреновићевци сумњали у њега, он није био кнеза Александра „човек”. Од 1843. године радио ја на томе да се Вучић и Аврам Петронијевић (као и други изгнаници) врате у Србију. Подмићивао је Турке да би дошао до циља, тада, као и 1858. године. Ушао је у политику поводом заплета око његовог зета Раје Дамјановића, иначе министра и председника Великог суда. Када је кнез Александар који му није био по вољи, изгубио позиције Миша се ангажовао. Остало је нејасно шта је био Анастасијевићев циљ: да он сам или његов зет Ђорђе Карађорђевић постане кнез уместо Александра? Са кнезом је прекинуо односе када је Дамјановић због учешћа у Тенкиној завери осуђен на тамницу и тамо умро, упркос покушајима Анастасијевића да га спасе. Зет Раја је 21. марта 1858. године био отрован у Гургусовачкој кули, где је робијао. Капетан Миша се тада укључује у покрет за свргавање кнеза Александра, и сарађује са Илијом Гарашанином и Вучићем. Постаје под обреновићевском већином ипак и председник Светоандрејске скупштине 1858. године, на којој је извршена династијска смена. Победник је ипак постала трећа страна, Обреновићевска, па је Милош постао кнез. Знајући добро кнеза Милоша, памтећи његово лоше држање док су у младости заједно трговали, Анастасијевићу ту није било лепо живети. Зато је Миша Анастасијевић напустио Србију и касније тек повремено и на кратко навраћао. Са кнезом Михајлом Обреновићем се Миша боље слагао и отуда његова доброчинства према кнежевини Србији, која су уследила.

santa
11. april 2020. u 11.25
Hvala, zlatiborac, na interesantnim istorijskim zapisima.
zlatiborac
11. april 2020. u 11.44
Molim Santa i sa zadovoljstvom,

Inače ove informacije nisu nam svojevremeno bile bas dostupne.

santa
11. april 2020. u 11.48
Ako je 'slobodno pitati' iz kojih izvora 'kopas' te info?
Hvala.
Profesor-Kanada
(Profesor)
11. april 2020. u 11.59
Zlatiborac,

Svaka cast za ove divne informacije.
zlatiborac
11. april 2020. u 12.44
„Ako je 'slobodno pitati' iz kojih izvora 'kopas' te info?”

Ta kako da ne bracela,

Obzirom da su mi istorija i geografija oduvek privlacile paznju,
godinama sam sakuplajao i belezio prilično gradiva iz oblasti ovih
dveju prirodnih nauka. Tako sam prilikom poseta Otadzbini prikupio
prilično literature i gradiva za domaću knjiznicu-biblioteku.
Ovde takođe. Nešto u gradskoj, nešto u crkvenoj biblioteci.

U danasnje vreme do tih podataka se može doći preko interneta.
Kao recimo google gde u kratko vreme dodjete do mnogih podataka,
kao sto sam to sada prosledio vama. Pre tri decenije sam nabavio
enciklopediju „Britanica” - uglavnom za svoje potomke koju su
retko uzimali u ruke. Uglavnom pred ispite da nebi odlazili u
gradsku biblioteku.

Dakle bracela; ta sedi pred comp i googlaj - pa mi javi...
;-)
======================================================

Profesore, blagodarim na primedbi...

Profesor-Kanada
(Profesor)
13. april 2020. u 10.32
'' Traži se:

Jedan električar, da priključi spoj među ljudima.

Jedan umetnik, da nacrta osmeh na lice

Jedan baštovan, da zasadi lepe misli i raspoloženje.

Jedan optičar, da promeni pogled na svet.

Jedan zidar, da izgradi zid mira.

I jedan profesor matematike, da nas nauči računati jedne na druge.„

Momo Kapor ”
zlatiborac
13. april 2020. u 10.51
Hvala Profesore - pa da nastavimo...

Narodne poslovice o učenju i učiteljima
Učenje je svetlost. – Latinska poslovica.

Što si naučio u mladosti, u starosti kao da si našao. – Slovačka narodna poslovica


Učenje u starosti, to je pisanje po pesku, učenje u mladosti, to je klasanje u kamenu. – Arapska narodna poslovica

Što pametnija glava, to lakše leđima. – Ruska narodna poslovica

Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna. – Srpska narodna poslovica

Čovek se uči dok je živ. – Srpska narodna poslovica

Bez muke nema nauke. – Srpska narodna poslovica

Mlado drvo se savija. – Srpska narodna poslovica

Živeći se uči, a učeći se mre. – Srpska narodna poslovica

Zalud knjiga gde pameti nema. – Srpska narodna poslovica

Pre nego se uzdigao nebu pod oblake, i orao je na zemlji poskakivao. – Ruska narodna poslovica

Ako čoveku date ribu nahranićete ga za jedan dan, ako ga naučite da lovi ribu, nahranićete ga za celi život. – Kineska narodna poslovica

Staro kuče se ne uči da laje. – Srpska narodna poslovica

Dobro poučava onaj tko dobro razlikuje. – Latinska poslovica

Mudre izreke i citati o učenju i učiteljima
Još nisam sreo čoveka od koga se ništa ne bi moglo naučiti. – Alfred de Vinji

Ne učimo za školu, nego za život. – Seneka

Učenje bez razmišljanja je praznao, razmišljanje bez učenja je opasno. – Lao Ce

Ko želi nešto naučiti, naći će način; ko ne želi, naći će opravdanje. – Pablo Pikaso

Što je naučio Jovica, ne ispravi Jovan! – Vladeta Jerotić

Za razliku od doktora nauka, seljaci imaju više znanja nego stručne spreme. – Duško Radović

Znanje je tek onda znanje kad je stečeno naporom vlastite misli, a ne pamćenjem. – Lav Nikolajevič Tolstoj

Bolje je naučiti nepotrebno, nego ništa. – Sokrat

Ako učitelj voli samo posao, on je dobar učitelj. Ako učitelj voli učenika kao otac ili majka, on je bolji od onog učitelja koji je pročitao sve knjige ali ne voli ni svoj posao, ni đake. Kad učitelj sjedini ljubav prema poslu i prema učenicima – on je savršen učitelj. – Lav Tolstoj

Sitni su oni ljudi koji učiteljev rad za sitno smatraju. – Dositej Obradović

Dobar učitelj ume druge naučiti čak i ono u šta se ni sam ne razume. – Tadeuš Kotarbunski

Jedini učitelj dostojan tog imena jeste onaj koji pobeđuje duh slobodnog mišljenja i razvija osećaj lične odgovornosti. – Jan Komenski

Da bi bio dobar učitelj, moraš i sam stalno učiti. – Džordž Čampan

Učitelj je gori od sluge, jer gospodski ne može živeti, a životinjski ne sme. – Ivan Cankar

Kad je učenik spreman, učitelj se pojavljuje posvuda. – Dan Millman


Profesor-Kanada
(Profesor)
13. april 2020. u 12.26

Hvala Vama za ovo bogatstvo. Uvek sa uzivanjem čitam narodne poslovice
i mudre izreke.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.