Diskusije : Emigracija

 Komentar
Utisci sa putovanja
santa
04. april 2020. u 15.48
Kampovanje: Texas & Mississippi
(Utisci sa našeg zadnjeg kampovanja)

Krajem jula meseca smo obisli Austin, i San Antonio uTexas-u. Od Nashville-a do tamo smo vozili preko Dallas-a, a u povratku smo posetili (preko Houston-a) i grad Biloxi u saveznoj državi Mississippi. Na tom kruznom putovanju (oko 3,400 km) smo proveli tri nedelje. Za vreme boravka u TX, dnevna temperatura se kretala između 100-109F (38-43C), sto je bilo izuzetno toplo i susno leto, dok u Biloxi (na obali meksickog zaliva; Gulf of Mexico) je bilo svezije pa čak i malo kise.

Na putu i u kamp-parkovima u kamperu (RV) je bilo prijatno sa klima uredjajem koji je prakticno bio ukljucen, dan i noć,od polaska do samog povratka. To nam je takođe bio i zadnji put sa našim RViem sa kojim smo, tokom zadnjih sedam godina, prošli kroz (ili posetili) 43 od 48 kontinetalnih saveznih država Amerike i jedan deo provincije Ontaria u Kanadi. Obzirom da je to bilo i tz. 'oprastajno' putovanje RViem, evo da se dotaknem i nekih detalja oko toga.Model kampera po samoj slici je kao autobus (Class-A) koji se mogu videti po putevima sirom USA/CAN. Nas model „HR/Holiday Rambler Vacationer” je bio 10.5 m duzine, 3.7 m visine, i oko 11 tona tezak, zavisno koliko se šta nosilo za put po onom; - nek se nadje, zlu ne trebalo.:).
Kampovanje: Texas & Mississippi

Ovo navodim da bi bilo jasnije na šta smo neki put nailazili, po silasku sa auto puteva, na sporednim deonicama koji povezuju manja mesta i sela starijim pokrivenim drvenim mostovima. Prolazna visina ispod krova tih mostova su bila niza od visine kampera pa smo zbog toga morali kilometrima zaobilaziti da bismo stigli do lokacije gde smo bili naumili. Doduse, to nam nikad nije smetalo, jer nigde nismo bas morali stici na 'vreme' već onako 'polagacko' - penzionerski.:)

Što se odnosilo na unutrasnji raspored u kamperu to je bilo vise nego komotno za duza putovanja. Samo vozenje na duže staze nije bilo zamorno čak i po najguscem saobracaju po gradovima kao sto su; Los Angeles, Las Vegas, Chicago, i ostali; tim pre, sto vecina takvih gradova ima zaobilaznih saobracajnica. Obično smo prelazili između 500 - 650 km/dan a sama voznja sa vucnim kolima pozadi (zajedno skoro duzine velikih kamiona) je bilo lakse nego naći povoljnu benzinsku pumpu u manjim mestima gde su najcesce gradjene sa prilazom za lokalno snabdevanje kracih vozila. Kada sam već pomenuo gorivo, potrosnja goriva na 100 km je bila između 30 -36 lt, zavisno od brzine i terena voznje, posebno u planinskim predelima.

Tako je to bilo onda (8+ yrs. ago), a sad su nastala neka 'druga vremena' gde najcece relacije se prelaze od dnevne sobe, kuhinje i trepezarije (open floor plan, tj. bez zidova) gde moja Sosa proseta 12-15k koraka za 'cas' a ja još za manje, gore/dole (15 stepenica x 2) do moje 'executive sweet'/study-room), a uskoro ćemo moći čak da se 'putujemo' po backyard-u, čim malo otopli.

E sad, koja je vasa prica sa uzbudljivih putesestvija?

zlatiborac
04. april 2020. u 16.17
„E sad, koja je vasa prica sa uzbudljivih putesestvija? ”

Ta manimo se putesestvija iz zatvorenog bircuza...
To mu dodje nešto ko gladnog pitati koji je burek bolji; onaj sa sirom,mesom,spanacom,prazan ili ili?

Nego bracela imades li nešto od paorskog alata u supi? pa da krenemo
uz Bozju pomoć da se setimo naših starih. Pre dva dana posejana
salata i udenut luk, oko mene slecu ptice i skakucu nakolo - divota
ziva...
Profesor-Kanada
(Profesor)
04. april 2020. u 16.18

Santa, posto verujemo u buducnost, putovanja i letovanja dolaze posle
ove ne predvidjene 'krize'.
Tubby
04. april 2020. u 20.08
ma kakva kriza profesore ... ovo sto nam se sada svima desava, je PRIVILEGIJA za jedan zivot i to bi SAMO tako trebalo da se posmatra.
santa
04. april 2020. u 20.33
Ako our dear leader nastavi kako je poceo 'hoax' - pisi proalo za vjeki vjekova!
zlatiborac
05. april 2020. u 07.25
Ne može vodja ništa sam i bez podrske vecine;

p.s. 'svi za jednog - jedan za sve'.
santa
05. april 2020. u 11.37
„'svi za jednog - jedan za sve”

zlatiborac, ostavimo se prazne fraze, tim pre, da bi bili 'svi za jednog' taj „jedan” mora biti zasluzan za sve i od svih, a ne samo od par (ki$$ my @$$) podobnih!
zlatiborac
05. april 2020. u 13.22
Pa dobro bracela, ako su fraze (izrazi) prazne-i,nisam ih izmislio.
Uostalom nigde nisam reko da je jedan zasluzan za sve kako tvrdis.
Tako nešto je moguće u diktaturi gde se nema izbora: hoćeš-neces
moras.
Nego posto nas je u ovoj boz`joj basti zadesila ista nevolja za opstanak; kako se prilagodjavas datim uslovima? Pretpostavljam
sasvim podnosljivije pod svojim krovom gde se može iskoraciti neki
metar, u odnosu one u apartmanima 'ko ptice u kavezu' -reklo bi se.

Svako dobro i da istrajes - mo...
;-)
santa
05. april 2020. u 14.43
„nisam ih izmislio”

Nisam ni mislio, bracela, a što se tiče ostalog, kako drugi tako i mi što se odnosi na druzenje, a za vozikanje okolo/naokolo samo kad moram zbog biznisa a i tog je daleko redje ovih dana u ovom tz. - the new normal.
zlatiborac
05. april 2020. u 15.10
U redu bracela, bitno je da se razumemo...

Kod mene još malo pa standardno,a nikad dosadno. Uvek se nešto nadje za uraditi,pospremiti ili prepakovati. Nešto dobijem i u zdatak od
gazdarice pa me ima svuda. A ponajvise u garazi,supi i letnjoj basti
koja je preko zime pokrivena-opsivena i zasticena od snega i kosave.
E tamo sam najcesce da ne smetam gazdarici,jer bas ne volem da mi se
zapoveda.
Prošlog meseca ispraznio pusnicu pa sve djakonije vakumiro i smestio
u zamrzivace - zlu ne trebalo. Ove sedmice spakovao pusnicu u supu,
zasejao luk i salatu,pa sad planiram šta gde i kako kad otopli
narednog meseca.
p.s. sad; kao sto znades - kod meneka nikad dosadno i zaludno...
;-)
Seeb-VN1700
05. april 2020. u 15.48
Nisam imao prilike da kampujem i sl.. ali nadam se da će i za to biti prilike..
Nego interesuje me dal prilikom tih putovanja imaš neko obrambeno oruzije pistolj, puska..i sl?
Jer spavas ponekad na nekim pustarama i sl. pa ima svasta od drumskih razbojnika do medvjeda..
Citao sam jednom kako jedan kamiondzija opisivao spavanje na jednom parkingu u USA i tipove koji htjeli da ga opljackaju. Spasila ga USA policija, čak je imao i pratnju neki dio puta..
santa
05. april 2020. u 16.16
„...imaš neko obrambeno oruzije pistolj, puska..i sl?”

seeb..., pod' slično' uvek imam Sosu pored mene (zlu netrebalo), a pored nje i po nešto 'vatreno' tako bez problema bilo gde da smo, doduse za sve te godine nikad nisam trebao do guram Sosu ispred mene ili da potezem AK-47, ili R-15, a posebno Bazooka gun. :)
Tubby
05. april 2020. u 16.16
Seeb-VN1700 ... kad si u usa nemoras da ides u prirodu da bi te opljackali SVE to i još bolje može da ti se dogodi u bilo kom od americhkih gradova i to u pola dana.
santa
05. april 2020. u 16.58
„AK-47, ili R-15, a posebno Bazooka gun. :)”

seeb, da pojasnim, tj. da se uozbiljim; gore navedeno su automati i protivtenkovsk oruzje koja ja nemam potrebe da imam, a još manje da se vozikam sa njima. Ali imam dva komada druge vrste 'pucaljke' (zlu netrebalo) čak i tz. Concealed Carry samo sto sa tim imaš daleko veću odgovornost ( i stres!) izvan svoje kuce, ili RVia nego kad si u njima.

Ako prelazis granicu sa CAN ne možeš da uneses pistolj/revolver dok sa puskom/sacmarom možeš (do odredjene duzine cevi, kalibra, etc.) ukoliko si prethodno ispunio dosta formulara i dobio napismeno iz nihovog konzulata da ti je odobreno za toliko i toliko dana (naravno sa odredjenom procedurom pakovanja oruzja i municije). Ni u jednom slučaju nismo prelazili granice sa oruzjem, dok za Mexico ni po kom paragrafu se ne moze uneti ni prazna 'fisekla/patrona' jer povlaci strogu kaznu zatvora!

Toliko o tome ukoliko nameravas da se provozas i ovim komsiluko0m?! :)
zlatiborac
05. april 2020. u 18.38
„ Ali imam dva komada druge vrste 'pucaljke' (zlu netrebalo) čak i tz. Concealed Carry samo sto sa tim imaš daleko veću odgovornost ( i stres!) izvan svoje kuce, ili RVia nego kad si u njima. ”

Nije valjda dotle doslo?
santa
05. april 2020. u 20.37
„Nije valjda dotle doslo?”

Ne znam šta podrazumevas pod „dotle doslo”, ali u svakom slučaju da pojasnim po navedenom 'stresu' prilikom nosenja oruzja na sebi, tim pre, ukoliko si prosao kroz neku obuku o pravima i duznostima. Imati oruzje u RViu se smatra k'o 'kuca' gde imaš pravo 'odbrane' (bez mnogo pitanja) u samoj kuci, u sred bela dana ili noći dok nositi 'skriveno' oruzje na javnom mestu nije isto (sto može biti prilično stresno).
zlatiborac
05. april 2020. u 21.29
„Ne znam šta podrazumevas pod ”dotle doslo„

Podrazumevam opstu potrebu posedovanja oruzja. Kako u kuci tako
u autu - bilo kojem. E sad ako je to način zivota ili opste potrebe
tamosnje svakodnevnice zahtevaju,onda je razumljivo. Lično
ne posedujem vatreno oruzje niti moji potomci,bez obzira sto
tu i tamo ima puckaranja. Ali izricito u međusobnim obracunima
onih sa nrerasciscenim racunima ili osvetama, mada ima izuzetaka
kao i svemu ostalom.

santa
05. april 2020. u 22.00
„način zivota ili ... tamosnje svakodnevnice zahtevaju”

Biće vise da je to 'kultoroloska' strana nego da su u pitanju Al Capone i njegovi sledbenici iza svakog coska. Kao sto nije oruzje rasprostranjeno sirom CAN, U Americi to jeste.
zlatiborac
05. april 2020. u 22.46
Kultuloroska najverovatnije, a što se prenosi s`kolena na koleno. Postoje saznanja da izvesni roditelji kupuju oruzje potomcima
za rođendan ili pak srodnici razmenjuju u vidu poklona u vreme Bozica. Čak šta vise to mu dodje dostupno svim uzrastima,pa tako neretko malisanima budu dostupni kao vrsta zabave. Oni u 'magarecim' godinama koji imaju pristup razno-raznim igricama,pa čak i horor filmovima,požele da postanu i dokazu se u skolama kao 'heroji'.
Osim pomenutog ta kulturoloska tradicija je posebno naglasena u
agresivnom ponasanju (retorici) u politickim kampanjama sa besomucnim
međusobnim optuzbama - ko će koga vise naruziti, a mase vriste i tapsu ko u gladijatorskoj areni.

p.s. propaganda u javnim glasilima tkzv. 'fake news' je vrh piramide
reklo bi se...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. april 2020. u 02.21
utisci sa putovanja...

... vece, lepo toplo, 30ak stepeni, vlaga 80+%,..., tresti neka muzika na svakom koraku, turisti, lokalci...
... dva zadrigla, masna, belca, skromnijih higijenskih navika, koji se tope na toj vrucini, zaudaraju na 5m, uprkos deodorantu, pricaju sa nekom devojcicom, bacim uvo - „ajde za 15...”, „no, 30”, „come on baby, 20?” ...
onda verovatno upalis vesti u domovini tog odvratnog zapadnog pedofila, koji se cenjka za 15 dolara za x-se sa maloletnim jadnim detetom, -i na njihovom dnevniku, neki ugladjeni pederas dzonson, ili picnuta svinja angelica nam pricaju kako smo mi odvratni i prljavi, pokvareni, genocidni, mass murderers and rapers, i tako to...
Thailand, pre tačno 10 godina.
zlatiborac
06. april 2020. u 07.37
„Thailand, pre tačno 10 godina.”

Opstepoznato Sale,

Čak šta vise tamo i roditelji podvode svoju decu, a vlastodrsci
u izvesnoj meri tolerisu. Uostalom tamo gde je beda i haos,mnogo
čega izopacenog (za naše pojmove) jeste svakodnevnoica.

Opstepoznato da nečega takog ima u Latinskoj Americi. Takođe u
Kubi gde iz Evrope (posebno Italije) dolaze carterom turisti muskog
pola. To se naravno precutkuje. Čim iskoracis iz turisticke zone
salecu te domaći i nude usluge. Čak šta više ne mora biti novac,već
i garderoba. Javna tajna Sale. Poznajem neke od naših porodicnih
badza koji to cine odlazeci bez supruga,pa prema tome; nema ništa generalno -ziv mi ti.
santa
06. april 2020. u 09.17
„utisci sa putovanja...”

kreativni, imaš li ti neki 'lepsi' dozivljaj pri putovanju sa omrznutim ti 'zapadnjacima' da podelis sa nama (da nam bar malo razvredis dan), ukoliko nemas daj posluzi se bujnom mastom sa kojom se ovde prosipas svakodnevno pa nam nacrtaj po nešto?!
zlatiborac
06. april 2020. u 10.12
Ta ima Santa kako da nema, samo je to po negde duboko zakopano.

Elem jedan u prilog:

Jedna tv ekipa dosla na ideju da snimi izvestaj kako se živi tamo
negde u nekoj planinskoj zabiti i cistoj prirodi,a gde nema buke i
kriminala svake vrste ko u gradovima i varosicama.
I tako sa dzipom doslli dokle se moglo,a potom upute peske na planinu. Kad na jednom proplanku naidju na jednog 20-to godisnjaka
sa stadom,upitaju za zdravlje i tako to. Pitaju ga kako se živi
i šta se sve dogadja? On se necka i sleze ramenima ,a ovi navalili
'ko mutav na telefon' jel ima neki važan dogadjaj koji pamti?.
On se malo zamisli i poce;'pa ima'. Hajde reći da čujemo. On poce:
'pre jedno tri godine izgubila se jedna ovca.Onda svi mi muski od
16-60 godina krenemo u potragu i nađemoje oko pola noćiu sumi,
pa je svi od reda kresnemo. Zašto? upita neko. 'Zato da joj vise
nikad ne padne na pamet da se odvoji od stada'. Pa jel to sve, ništa vise? 'Ima ima,nastavi on. Pre dve godine bila velika magla pa se jedna žena vracajuci iz varosi izgubila. Onda opet svi muski od 6-60 krenemo u potragu i nađemou trecem selu i svi je od reda
kresnemo'. Zašto?'Pa zato da drugi put ne ide nigde kad je magla'.

Pa dobro,to su reklo bi se dogadjaji sa srećnim zavrsetkom, a jel'
ima neki sa nesrecnim? 'Ima, ima, prošle godine ja se izgubio...

p.s. prema tome Sale; nije bas sve onako kako se prica i piše,
pa odaberes ono sto ti pase onako nekako i negde između redova...
;-)
Seeb-VN1700
06. april 2020. u 10.33
utisci sa putovanja

-
Najviše pljački na drumovima dogodi se tokom sezone godišnjih odmora

Kako je saopštio MUP Srbije, privedeni su Čani Ibišević (34), Damir Dželadinović (24), Neđeljko Šorgić (36) i Destan Arifović (40) iz Zemuna, koji su se presvukli u policijske uniforme, iznajmili iz renatkar agencije sitroen 3, napravili lažna rotaciona svetla i krenuli s pljačkom vozača na autoputu. Oni su obično zaustavljali vozila stranih registarskih tablica, kakve koriste i naši ljudi iz dijaspore, verujući da vozači iz drugih država neće primetiti da su policajci u stvari lažni.
-

Drumski razbojnici haraju autoputevima kroz Srbiju, najčešće na deonicama kod Smedereva, Velike Plane i Požarevca, upozoravaju iz saobraćajne policije.
Vlasnici nelegalnih šlep službi namerno bacaju oštre predmete po putu, a onda vozačima oštećenih automobila nude prevoz do najbližeg majstora za šta na kraju traže astronomske sume, pod pretnjom oduzimanja vozila.

Posebno su opasne ekipe koje anestetičkim sprejom uspavljuju vozače parkiranih vozila na odmorištima , a onda im odnose sve što imaju.

- Ili na primer prođu šlepom, i namerno bace daske sa ekserima ili delove guma ili auspuha koje oštećuju vozila. Onda se odmah na sledećem izlazu isključe i naprave krug. Kada se vrate na to mesto čeka ih očajni vozač, koji ih najčešće sam zaustavi i traži pomoć, ne znajući da je upao u klopku
santa
06. april 2020. u 12.51
„Fake News” has been coined, and faithfully used (more often than not), by our - dear leader, the narcissist.
santa
06. april 2020. u 13.48
Nothing personal, just the screwed up policies!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. april 2020. u 13.49
pa dobro, kapiram ja da vi zapadni ljudi ste trenirani da zmurite, pa čak i oni koji nisu skroz ignorantni, opet su istrenirani da kažu „pa dobro, jeste, ali šta ja tu mogu?” -ali eto - to je bio moj utisak (jedan od) iz bangkoka.

pattaya, drugar jedan koji je tada tamo živeo sa porodicom i radio (bas je navratio letos do bgd-a, jedan od prijatnijih susreta u 2019 :)) i kao idemo negde na klopu - gospodja klinci i ova moja će autom, a on i ja na motoricu. on vozi. -idemo nekih 80, jamahica mala 150-ak/200ccm... - iseca nas tajac na hondi shadow (mislim da je i ona nekih 125ccm), ona sto je cela azija vozi - njih dvojica, ono lagani ko perca - u momentu kad nas je preticao 1 autu i iza još par njih, i izbaci nas frajer iz ravnoteze - pokusao je ovaj što ne vozi da scupa ovom mom pajtosu neki zlatni lanac (ništa specijalan) sa vrata...
ne znam kome ne bi bilo dobro da smo mogli da ih stignemo, verovatno nama :) -mislim, vezali bi im uskice na masnicu, a onda bi nas njihova murija vezala u dupli cvor...
zlatiborac
06. april 2020. u 15.16
pa dobro, kapiram ja da vi zapadni ljudi ste trenirani da zmurite, pa čak i oni koji nisu skroz ignorantni, opet su istrenirani da kažu „pa dobro, jeste, ali šta ja tu mogu?” -ali eto - to je bio moj utisak (jedan od) iz bangkoka.
-------------------------------------------------------------
Hvala ti Sale sto kapiraš;od zemlje do neba,

Ovde ako ne zazmuris, 'he*o si jeza u ledja'...
;-)
santa
06. april 2020. u 15.25
„...inače ode mast u propast”

Ako se ovako nastavi, dzaba ti mast bRez - 'leba!
Stari__Gost
06. april 2020. u 15.25
santa,

ako nije tajna, za koliko si kupio svoj RV i za koliko si ga prodao 7 godina kasnije? tj. kolika je „amortizacija” odnosno glubitak na vrednosti?

vidim da neki od sličnih modela kostaju i preko $300,000, sto je jako puno i vise nego prosecna cena kuce u Americi.

Seeb-VN1700
06. april 2020. u 15.43
ovdje ne vazi ko si šta si :))

https://www.youtube.com/watch?v=KBFTlaG6JO4

-
santa
06. april 2020. u 15.45
Stari_Gost, nas je bio 1998 Holiday Rambler- Vacationer (kupili ga 2004 sa manje od 30K milja, a prodali 2011 sa oko 42% amortizacije). RV nije investment, tim pre sto te 'vozikanje i održavanje kosta/yr oko $1/mile (+/- zavisno od cene goriva i gde sve vozis).

Dali je bilo vredno?

Svakako, razlog našeg rastajanja sa RV je bio porodicne prirode, inache, verovatno bi ga još imali?!

Happy travelling... :)
zlatiborac
06. april 2020. u 16.05
„”Fake News„ has been coined, and faithfully used (more often than not), by our - dear leader, the narcissist.”

Konacno da neko 'odozgo' izgovori ono sto vecina zna i da ima odjeka.
santa
06. april 2020. u 16.16
„...izgovori ono sto vecina zna...”

'ajde, bracela, kaži i nama koji živimo ovde šta je to „sto vecina zna” (osim Fox News-a), pa da nam bar ste strane bude manje muka u jeku ove corone?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. april 2020. u 16.28
dolazim/prilazim kraju auto puta iz brisela na more, zeebruges/oostend, i sad, kako sam video na gugl mapi, tu je negde skidanje sa autoputa. navigacija kaže, sad prvo moguće levo. kako bre levo na autoputu ravnom jebo ga... „turn left now turn left...” - dobro, skrenem ja levo, i kreće spust pod neki podvoznjak, -skontam odma da sam se zafrkao, cik aj' se okreni kad si u vrlo opasnoj zoni ovima koji će da se pojave, a kad te eventualno vide, jako je kasno... ništa, ajmo, levim tockom gazim maltene levu travu, i molim boga da mi ne izleti neka budala kao sto sam ja zutom trakom... izlazim gore, neko brdasce, neki pijani likovi stali sa strane, mladi, i vidim gledaju me i ne mogu da veruju, još stotinak m dalje bukvalno kraj autoputa - ono polukruzno okretanje iz smera ka moru u smer ka kontinentu, tu stoji neka murija/vojska sa dugim cevima isto gledaju me, al' reč ne rekose, verovatno su odma ukontali po tabli (tad su table bile malo drugacije nego sad ove u eu) da sam stranac, a i nisu bili jeli saobracajna murija, nego su neki teret ili nekoga obezbedjivali. bi tu i neki iskljuc, te ja odoh srećno u ostend da ceskam jajca na obali mora severnoga, i da pijem ne tako kvalitetno, ali vrlo pitko belgijansko pivo. isto pre 10 god. -posle u povratku nazad u lueven već kad se skine sa auto puta, krenuo sam opet (turn left turn left...) na nekom semaforu - direkt na kontra smer autoputa :) -oni belgijanci svi ko jedan zatrubise i rukama zamahase... promenilo se bilo svetlo - uredno su svi sacekali da se okrenem, i ono kao fiju... cuvaj se strance... (kapiram ista situacija kod nas - nasi ljudi vade mitraljeze iz gepeka, i resetaju stranca koji se zaheb'o).
nešto su me iznervirali bili u vojnom muzeju, kao ne može monopod/tripod, pa sam uslikao par slika iz ruke i pokazao im posle - cisto da vide da su glupi kao k. -kaže ona snaja -jes, aj nou, bat dec d rul... reko' dobro snajka, svako dobro, pozdravi kralja leopolda..
zlatiborac
06. april 2020. u 18.50
„'ajde, bracela, kaži i nama koji živimo ovde šta je to ”sto vecina zna„ ”

Ta vi to tamo bolje znate i osecate dok smo mi sa strane posmatraci.

Umesto pregovaranja preko nisana može i u četiri oka. Umesto zveckanja oruzjem koje svakom nanosi zlo ima i boljih nacina.
Dojucerasnji neprijatelji postaju tkr. ravnopravni sagovornici
i mogući partneri u poslovnoj saradnji i na opstu dobrobit...
santa
06. april 2020. u 20.02
Lepe umotvorine navodis, bracela, kao sto je jedna i iz ovog komsiluka; - everyone is entitled to his opinion but NOT his own fact.
zlatiborac
06. april 2020. u 20.32
Kako se uzme bracela,

Umotvorine vs stvarnost - od koje se ne može uteci.
santa
07. april 2020. u 10.21
Friday, December 7, 2012
Ko trazi, taj i nadje...

U mom prethodnom javljanju, nagovestio sam da sam u potrazi za mene novim ribolovackim camcem sa kojim se nadam da će mi ribe čak i same uskakati u camac umesto da ih ja motam po jezeru kao sa onim 'starim' kracim, i sporijim motorom, jer u ovoj klasi camaca (kako mi kažu) retko koja riba može da utekne.:)

Znam da izuzetci uvek postoje, i dok se nekim ribolovcima to desava redje, ja sam najcesce bio taj 'izuzetak' koji se vracao iz ribolova sa przenom ribom i pomfritom iz „Fish & Chips” restorana brze hrane nego onom koje se još žive pracakaju u camcu (Live Well). Toliko o mojoj 'duhovitosti' (sto bi moja Sosa upitno na kraju rekla posle nekog prevedenog sa našeg dobrog vica;
- This is a joke; where is the punchline?)!

U zadnje dve/tri nedelje intezivno sam pratio ponude na netu šta se nudi u vezi polovnih motornih camaca kao i obisao nekoliko ponuda u radijusu od 150+/- km od našeg mesta (predgradje Nashville-a). Krajem prošle nedelje nasao sam jedan od 17 ft i 115 Hp (5.4 m, 115 Ks) marke „Javalin” u izvanredno ocuvanom i tehnicki dobrom stanju. Za vreme testiranja/voznje na jezeru bio sam zakljucio da je taj tip i velicina camca i snaga motora daleko iznad mojih potreba (tacnije, vise je reč o zelji nego potrebi) pa sam se bio ogradio za nešto kraci i samo do 70 Ks jacine motora.

Da skratim pricu, odabrao sam bio ovaj koji sam danas i uzeo pre par dana sa dogovorom da ga danas isprobamo na jezeru (od nas udaljeno oko 170 km!) i po vrlo kisovitom vremenu (kisa je padala, na momente, čak i pljusak dok smo bili u camcu) sve je islo kao 'podmazano' dok u isto vreme sam doziveo opet mokru odecu, čak i carape, i ako nisam (ovog puta;) bio ispao iz - camca!

Moj novi camac: „Stratos” 15' 9„, w/power trim 70 Hp / 4.8 m, sa auto spustanjem/dizanjem motora od 70 Hp. Vlasnik camca pri test voznji po kisi sa 50+/- km/h (sa oko upola snage motora)
*
Procedura oko kupo-prodaje i registracije je vrlo jednostavna:

Sa parcetom papira na kome je rucno vlasnik/prodavac napisao njegovo i moje ime, cenu camca sa našim potpisima i datumom danasnjeg dana. Sutra odem do prodavnice gde se prodaju ribolovacki pribori, pokazem im taj kupo-prodajni ”ugovor„, prilozim njegovu registraciju, tj. kartu, platim 9.25% poreza od kupovne cene, dobijem privremenu registraciju i za 30 dana od države ću dobiti postom i 'zvanicnu' registraciju. Za dva dana (posle vikenda) pozovem i uzmem osigurnje i mogu na pecanje istog dana i - mirna Backa !:)

PS - Moj prvi camac do prošle godine; ”Astroglass„ (Tri-Hull) 14'2”, manual 40 Hp / 4.3 m sa rucnim spustanjem/dizanjem motora od 40 Ks

Ovo je link novijeg modela mog sadasnjeg camca za ljubitelje ribolova gde se mogu videti vise detalji camca i brzine na vodi od 78 MPH (125 Km/h)
http://www.youtube.com/watch?v=ZTuGPNI5R9w
zlatiborac
07. april 2020. u 18.42
Dobar pothvat bracela utoliko sto je visestruko korisno.

Prvenstveno da se za visak slobodnog vremena koje se može ceo
dan provesti u prirodi na vise nacina. Ribolov u ranim jutarnjim
satima kad su ribe gladne ili u suton kada se vracaju u jatima
na pocinak. Pa ako nešto ulovis - ne ulovis, za svaki slučaj
se ponese shpeka da se podmaze grlo i oku dudovace da se okrepi.

Nego pretpostavljam da je za takav camac potrebno imati dozvolu,a verovatno i poznavati propise o sezoni ribolova,velicine i kolicine ulova. Ovde penzosi uzivaju izvesne povlastice u koje spada i
ribolob - bez dozvole.

p.s. obzirom na sadasnje stanje sa 'koronom', nisu mi poznata neka
ogranicenja. Utoliko sto je ribolov nešto kao sport ili pak hobi.
santa
07. april 2020. u 18.49
Da, i ovde je isto tako i bez restrikcije ukoliko lovis sam.
zlatiborac
07. april 2020. u 19.21
I sa jednim stapom? - pretpostavljam...
santa
07. april 2020. u 21.20
„ I sa jednim stapom?”

Možda je tako i ako sam ja imao u mom camcu tri stapa; jedan je bio za catfish, drugi sam najcesce koristio, a treci mi je bio poklon, ali ni sa jednim nije mi islo 'od ruke' i ako sam imao najbolje rekvizite (po savetima iskusnih tibolovaca). :)
zlatiborac
07. april 2020. u 22.11
Ono sa 'jednim stapom' odnosi se na upotrebu samo jednog istovremeno.

E sad sto ti pecanje ne ide bas od ruke,možeš nabaviti onu napravu
'navigator' (kako li se već zove) koja pokazuje gde ima ribe.
Da ne bude po onoj:'u ribara mokre gace - za vecceru ne zna šta će'.
:-)
santa
07. april 2020. u 23.24
Da, uvek sam pecao samo sa jednim stapom, a za taj „Fish & Depth Finder” (FDF), tj. elektronskom nalazacu riba i dubine vode, al bez neke vajde.
santa
08. april 2020. u 00.26
Oops, propustio sam da navedem da sam imao dobre FDF na oba camca.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2020. u 03.34
pa zato što masine ne mogu da zamene mozak. to ameri, ovi „low level” piplzi - oni sto ih se sreće svaki dan na ulici, nikako ne mogu da isprocesuiraju u svojim mozgovima. (i onda mu nije jasno kako bre je i moja, underpowered putnicka lada njiva u nekim terenskim akcijama uspevala da ushije njihova over-powered 4wd vehicles...

anyhoo - fish finder / sonar ti zapravo uopste NE sluzi da zaista njime nadjes ribu, i „pecas u akvarijumu” -iako doduse pokaze poneku ribicu koja zuji u nekim tamo slojevima vode, nego ti sluzi da vidis konfiguraciju dna. a onda, na osnovu te konfiguracije, i nešto malo znanja, koje pre toga prikupis, znaš gde i kako ćeš da se namestis, a u odnosu na ciljanu vrstu ribe, i metodu ribolova.
u principu jako korisna stvar za raju koja tu i tamo ume da peca, i prilično beskorisna za raju koja je iz fazona - sad ću da se vozam camcem, pa kad vidim na skeneru ribe ispod - stanem i spustim udicu - biće k'o u akvarijumu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2020. u 03.45
utisci sa putovanja, isto ono vozilo (auto-put, kontrasmer)(bas danas treba da ga malo zaperem, pa imam još 30 dana fore da ga registrujem..)

kisha, od krusevca, u kome sam pravio 1dnodnevni pit-stop, i iz koga sam dakle krenuo, pada, i sve vreme pada... i do bugarske, i kroz bugarsku, i na ulazu u tursku. kartica za auto-put mi ne radi (dao mi ortak - al' turci promenili način naplate putarine...). shell pumpe - deo gde prodaju to - zatvorene, iscimam se onako veoma (prelazak na drugu stranu auto-puta :) /zaobilazak ograde, a na rampama, jerbo ima kucica iz kontra-smera, uglavnom, nabavih dakle ...enu putarina-nalepnicu. kasnije se ispostavilo da to uopste nema potrebe - nego uletis na auto-put najnormalnije, on ti tamo zazvoni i zapisti (i ubaci tvoje table u sistem), i imaš 7 dana fore da odes u postu, i uplatis putarinu - koja nije ništa veca, u smislu „aha, prekrsio si, usao si na put bez da platis” (vrlo o.k. po meni - i onda kupis nalepnicu, i možeš da je top-up, turci svugde naplacuju prolaz, nema vinjeta, al' je cena koliko toliko fer - ono po kilometru koriscenja.
uglavnom, već uveliko noć, vidim iz daljine, sa nekih 100km na nebu da ispod svetli grad (istanbul), prilično jaka (za auto put) krivina, iznad nadvoznjak, cepa dakle kisha, ja idem nekih 115km/h, mala eksplozijica, i sva svetla i brisaci staju... auto i dalje najnormalnije radi, svetli mi samo instrument tabla (na kojoj jeli imam oko 4 podatka, jer naprosto - tak'i je auto :) ). mrkli mrak naravno - ono instant crnilo.
prva reakcija, a i tekst ovoj mojoj, uredno uz osmeh :) - „hjuston, vi hev a problem” ... i ništa, momentalno iskljucenje vremena (jer je vrlo opasna situacija) iz svesti, i već sve dalje odradjeno k'o na filmu „kako treba” . ...
zlatiborac
08. april 2020. u 07.29
„pa zato što masine ne mogu da zamene mozak. to ameri, ovi ”low level„ piplzi - oni sto ih se sreće svaki dan na ulici, nikako ne mogu da isprocesuiraju u svojim mozgovima. ”

Dobro bre Sale 'majka mu stara', kakvih to dodira uopste ima sa
Amerima? Sve nešto u kontekstu generalizovanja i omalobazavanja
tamo neke vecine zbog nečeg sto nema dodira sa stvarnoscu.

Jel` to po onoj;'sve su žene qurve,trgovci varalice,politicari
lazovi,seljaci nepismene prostacine,Bosanci glupi, Crnogorci
lenji i tako u nedogled...
santa
08. april 2020. u 08.24
@Mudrijas/kreativni: bku3tuilfor@$&d!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2020. u 11.12
njih, kao sto primecujemo, nisam spomenuo. spomenuo sam amere, posto u diskusiji imamo i amere.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2020. u 11.21
čak je i moj reply bio nadovez na reply jednog amera - koji je krenuo na pecanje, bez da prvo nešto malo nauci/procita, i onda je kupio fishfinder, i zakljucio da mu nije mnogo pomogao.

(kapiraš? -dakle nema: temeljno pribavljanje informacija o datoj temi, analizda, sinteza, zakljucci (dakle neko malo vreme je potrebno uloziti) - nego parcijalno pribavljanje informacija, nasedanje na naslov (fish finder - iako zapravo nije fish finder, nego je sonar - kormoran ti je recimo fish finder, i ostale vodene 'tiče koje klopaju ribe :) ) -dakle pokusaj zamene pravog znanja (osobine i ponasanje riba, način zivota, šta klopaju, gde se zadržavaju i zašto, i t.d.) - pomagalima - masinama (camac, motor, sonar, fishing gear) - i kao takvo - izostanak rezultata.
ameri, standardno, onako u nekim sirim pricama, figurativno, -opet na misice - jer naprosto takvi su - siledzijska država, koja, kao i svaki siledzija, igra uvek i iskljucivo na sigurno - izvade onaj cep, isuse jazero, i dodju sa kosaricama i pokupe ribe. -lep primer - mi, i kako su nas razlupali, i kako nam kao pijavice piju krv, evo i sad, ovog momenta.
kad ne može tako da se peca u nekom jezeru - oni onda ni ne pecaju tu. (lep primer: russia, čijih resursa bi se jako rado docepali, ili kina, čijih opet - vrednih rukica-resursa robova malih bi se isto tako jako rado docepali - međutim, to je slabiji, ali dovoljno jak protivnik da može bolno da uzvrati - i onda standardno kao onaj lav sa mungosom - mungos trideset puta manji od lava, ali ulece u klinc, i nije sad bas da lavovi love mungose. siledzija je lav. p**cka je to. -takvi su svi siledzije.

kako vam takve proste stvari nisu jasne, sunce mu poljubim? -a matori ljudi, mnogo blize je groblje od porodilista u zivotima.
santa
08. april 2020. u 11.59
NE trabunjaj!
zlatiborac
08. april 2020. u 13.53
„kako vam takve proste stvari nisu jasne, sunce mu poljubim? -a matori ljudi, mnogo blize je groblje od porodilista u zivotima.”

Sto jes jes ,Sale po logici stvari - kad bi to islo redom.
Medutim ima podosta slučajeva da roditelji ispracaju svoje
potomke u vecna lovista, ned`o Svevisnji. `si čuo sa one sacekuse
kad se naplacuje dug ili ona 'casna piJonirska' kad omane?. Okreni se
bato oko sebe - ne moras da brines za tamo neke preko sedam
gora i mora. Mnogi u tom tvojem komsiluku su poprimili sve
holivudsko-zapadne vrednosti. Obrijane glave a la Kojak,tamne
naocare ne skidaju - reklo bi se ni kada spavaju - ako spavaju.
O deponijama smeca duz puteva i po prigradskim sokacima,nećemo
ovom prilikom a možda i nikad...

sirchulle
(CAD Designer)
08. april 2020. u 16.39
@zlatiborac:

„Medutim ima podosta slučajeva da roditelji ispracaju svoje
potomke u vecna lovista, ned`o Svevisnji”.

Mislim da si ti brale bolesnik. I to dobar. Kako kaže Maximus:

https://www.youtube.com/watch?v=CDpTc32sV1Y

jer „What we do in life, echoes in eternity”...

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2020. u 17.00
pa ne moras ti meni pricati šta je ovo ovde postalo. ne zaboravi, ja sam bio i ovde, i onde, vi ste prakticno ceo zivot onde.
*mislim, nije mi bila zelja da vas strecnem - (to je opet odlika zapadnog coveka - strecati se oko nečega sto je prakticno jedino obecano svakom coveku kad se (ziv) rodi na ovoj planeti). -nego sam naveo kao argument da je to ipak neki nemali deo zivota već za vama ponekima, i da bi ja, kao (osetno) mladji, ocekivao da ste i zivotno iskusniji, pa i ono sto sam (možda) inteligentniji, ili naprosto bolji u procesuiranju /analizi/sintezi podataka kojima napunim tintaru - da bude ponisteno prostim zivotnim iskustvom. - sto nije slučaj.
mnogo se bre potresate kao neke pahuljice, šta god vam covek kaže, a sto nije gladjenje po pishi, i sasoljenje jajaca.
pa i sam zivot nije samo gladjenje pishice i sasoljenje jajaca - pre ili kasnije se covek susretne i sa drugim nekim ljudima koji su direktni u komunikaciji. o.k. znam da je to na racundzijskom zapadu jako teško - funjare su to vrlo velike, i nikad neće u oci da ti kažu „alo bre govedo” - dok eventualno nisu ali bas vrlo vrlo sigurni da su „jači” od tebe, i da nikada neće doći u poziciju da eventualno zavise od tebe (jer mere svet po sebi - a znaju, u dubini srca svoga, da su jedan olos, i jedne osvetoljubive, zlonamerne nule).


pera („moj” nemac, Peter), i ja idemo po pivo. to vece igra nemacka reprezentacija, juga bila jedina koja ju je pobedila u kvalifikacijama te godine... - reeed pred onom pfand-machine (kaucija - nemci sve kauciraju, nahranis onaj automat ambalazom, on pljune bar kod, i na kasi ili uzmes kesh za to, ili ako si kupio nešto - skine ti za toliko sa racuna, ali sve sto si uzeo u flajkama, opet se kaucira. -inače dobar trip - jer u glavama ljudi si predstavio stvari tako da ako bace flasu su nešto izgubili, kaucija je inače simbolicna, 7c pivska flasa, 15c pivska sa zatvaracem onim k'o klaker i kabeza sto su bili kod nas, 25c plasticne flajke i t.d...
cekaju deke i bake, nacisticki praunuci, domaćice majke, i vaskoliki nemacki narod, koji zaradjuje minimum soma ipo mesecno, ono dve- tri, pet flasa, pet gajbi flasa... - red (edeka) do aldijevog parkinga...
pera i ja se samo zgledasmo, bez reci, samo klim glavom - i ništa, ulazimo u prodzhu, - na kasama naravno niko ziv - svi su na pfand machine - uzmemo već šta smo uzeli, i aj'zdra'o...
sutradan-prekosutra - kad smo isli „onako” u prodzhu poneli i te flajke - tipa ni 20 jura kaucija. dobri nemci, kockastih mozgova, uredno su dakle cekali sat vremena na masini za kauciju, zarad par evrica... -i onda se zapita covek - kako je bre vama braco, tako glupima kao k... palo na pamet da osvojite svet, i to tako što ćete recimo da prođete nas - slavjanski svet.

mislim - rekli smo - dogodovstine sa putovanja :)
eto da ispostujem starog santu, koji redovno drugim ljudima minira teme, a vristi kao da si ga okacio o raslje jorgovana da visi o mudima kad se neko ne drzi teme koju on otvori.
santa
08. april 2020. u 17.18
NE laprdaj!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2020. u 17.58
santo, molio bih te da se držiš teme, a ako nemas ništa da kažeš, onda slobodno nemoj ništa ni da kažeš. ako nije mnogo veliki problem. :) :)
posto kad kažeš nešto, i pri tom to nešto je još i glupo - prakticno - ti ispadnes glup.
Tubby
08. april 2020. u 18.47
meni se ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=ZTuGPNI5R9w sto je santa ostavio BAS mLogo dopao. dva klasichna zanosioca mud@ kao razgovaraju. oval sa crvenom kapom i jakim juznjackim (leskovackim) akcentom objašnjava prednosti ovog novog camca pa kaže ... vidis sad je patos postavljen a ovaj drugi kaže vauu pa to je neverovatno, a ovde se drže mamci ... ma nije valjda ... ma to je genijalna ideja vauuu! a ovde možeš da menjas i ulje ...vidi kako sad to izgleda ... vauuu kaže ovaj u plavoj jakni. prosto ne mogu da v3rujem gde mi prođe zivot a da nisam osetio „rash” kad se ide camcem koji može 300km na sat da ide. *** pre nekoliko godina osetim potrebu da malo obnovim svoj vozni park. odem do radnje i ugovorimo probnu voznju. kaže zanosioc ... hocete da vozite? kažem neću ti vozi ... tachno sam znao da će da pocne da se manijaci po putu da mi pokaze šta sve auto može. i pocne prica ... kaže zanosioc vidite kakav radio imate u kolima. ja ga propustim kad on OPET o radiju. kažem, slusaj BR3 rodjace nisam ja dosao radio da kupim nego kola. kad budem u potrazi za radiom SIGURNO neću ovde doći. i tako cutimo i vozimo se ... majstor ga usporio i napravi pun krug preko zute trake. mislim se šta li mu je sad. kaže ... ovaj auto mozete iz cuga da okrenete u dvosmeronoj ulici ... kažem, a kad će to da mi treba. pa nije bitno kada nego da znate koje su SVE prednosti ovih kola. normalno na kraju NISAM kupio kola ali ne ni vise na ovo mentalno streljanje.
santa
08. april 2020. u 20.47
Tubby, nisi jedini (među nama) da gledaš na neke stvari sto ti nude kao 'silly' bez ikakve nasusne potrebe, al' dok 'closing sales pitch' ne odgovara nama, za većinu domorodaca to je u njihovom DNK-eu.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. april 2020. u 02.42
eto vidis da kad malo spustis loptu, neke jasne stvari postaju jasne.

sedimo na savi i pijuckamo i palamudimo, dolazi jedan - hop nov sat. - pa dobro simpa je sat. sve pet, good for you... e'o vodootporan je - super. sad možeš i da se oznojis k'o covek... -može 200m pod vodu. -buraz, aj' 'leba ti objasni mi, koji ćeš krasni k...c na 200m pod vodom, a da nisi u podmornici, a i u nju nikad nećeš da udjes?...

ili ajmo malo moja bransa *new face detection instantly detects smile... - super. kupicu jez i pusticu duska dugouska i gonzalesa, nego mi treba fotoaparat da fotografisem... ...ima 15 pre-set modova, night, portrait, landscape, ... -aaa, super, ima dakle 15 modova koji nekako automatski pokusavaju da skontaju wb i ekspoziciju, i uglavnom pogrese? -jel' ima ono rucno - M dugme? - ima. super - znaci može da se fotografise...

i tako to.
dakle da ponovimo, sonar ti sluzi da snimis konfiguraciju terena, a ne da ti nalazi ribe. recimo za varalicarenje je bas dobra stvar - bukvalno kad znaš one neke detalje koje treba znati - bukvalno provuces ribama pred nosom to što vuces.
santa
09. april 2020. u 09.38
„eto vidis da kad malo spustis loptu, neke jasne stvari postaju jasne”
„... neke jasne stvari postaju jasne”

?!

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.