Diskusije : Emigracija

 Komentar
Coronavirus & Tornado
santa
29. mart 2020. u 10.59
Kasno sinoć (oko 22h) imalo smo dodatno 'uzbudjenje' kada su sirene pocele da zavijaju najavljujuci prilazak Tornado, a da bi uzbudjenje još bilo jače moja Sosa koja je u ranijim godinama prošla kroz to iskustvo mi je 'ocitala bukvica' kako se to odgovara, tj. da ciniti na znak uzbune (ako ne želiš da budes oduvan zajedno sa kucom).

Tih 5-6 minuta u pidzami i sa cipelama (sa tvrdim djonom) na nogama bilo je i prošlo nedaleko od našeg komsiluka dok je kod nas samo sevalo i padala kisa kao nikada ranije da sam to video. A na moje pitanje zašto obuca sa 'tvrdim djonom' kratko je odgovorila; - ako prezivis da ti bar stopale ostanu nepovredjene kada izlazis iz rusevine pune polomljenog stakla i ostrih predmeta; bogami pametna je ta moja Sosa, a i naucila sve to iz prve ruke, dok u mom rodnom Banatu jedino Kosava ti skine par crepa sa krova i moz' bos po avliji kolko ti se hoće)!

Tornado smo prošli, a coronavirus... - STAY TUNED! :)
Novak
29. mart 2020. u 11.25
U nasoj samoupravnoj zajednici bila je započeta praksa HTZ (hemijsko zastitna oprema) u svakoj kuci, međutim pojavom demokrtije sve se promenilo, pa su i oluje su bile nešto drugacije.
Amerikanci neće da prave kuce otporne na tornado, ali sada nakon corone i maski, bilo bi preporucivo imati u kuci safety shoes, kacigu,
rukavice i ostalo, pa kad dune, zna se.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. mart 2020. u 11.31
pa eno kroate je dobrano zatreslo pre par dana. uredno su one matore zgrade vrlo popucale.
Seeb-VN1700
29. mart 2020. u 11.37
Evo ovaj stari Jugoslovenski kadar koji tada sigurno nije kupio svoju medicinsku diplomu.. evo sto covjek kaže (strucno 100%) o svemu ovome.
Mnogima ne vjerujem ali ovome vjerujem sve sto je rekao..

https://www.youtube.com/watch?v=34DhscXm8rg
-
zlatiborac
29. mart 2020. u 12.22
Santa, prema opstim svakodnevnim izvestajima i u tamosnjem komsiliku uobicajeno za uzbune. Jel` imate neko skloniste za 'zlu ne trebalo'?
santa
29. mart 2020. u 12.33
Obično se preporucuje ispod stepenista (ako je kuca na spratu) za nas bez posebno izgradjenog sklonista.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. mart 2020. u 12.51
mada ako ti se posreci da ti predje bas preko kuce - nikako nije dobro.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. mart 2020. u 12.52
skoljka
(student)
29. mart 2020. u 13.17
Santa podsjeti me zašto ste vi odlucili da se penzionišete u Tenesiju? Onako čisto iz radoznalosti pitam .
santa
29. mart 2020. u 13.44
skoljka, covek ide tamo gde su mu deca i unucadi pa tako i mi, posle odlaska mojih toditelja u 'bolji svet' (na jednom blagom proplanku medj' Palmama u Srednju Calif. ('89/01), Sosini roditelji i naših dvoje od troje dece sa njihovim familijama su u TN, pa tako smo se i mi nasli ovde (u sosinom rodnom kraju).

Prvih 30g. u Calif., zadnjih 26 između TX & TN, a narednih..., već se zna.

Pozdrav...
santa
29. mart 2020. u 14.10
„...ako ti se posreci da ti predje bas preko kuce ...”

Osecaj Tornada 'preko kuce' još nisam doziveo, ali sam vise puta osetio zemljotres u Calif (LA/SLO). Cudan je to osecaj, skoro teško ga je opisati kad ti se (za par sekundi) pod ispod nogu pomice dok slike i neke druge stvari se prevrcu oko tebe izgubi se potpuna orijentacija na koju stranu da podjes?!

Prolazio sam gde su pozari unistili čitave krajeve (čak i pored samog Pacifica), prolecna klizista zatrpali manja naselja, Hwy-1 ali uragan i tornado nadam se da neću doziveti, mada zakonom prirode, zavisno gde smo, to se nikad ne zna.
Profesor-Kanada
(Profesor)
29. mart 2020. u 15.42
Tornado i pozari skoro svake nedelje. Kako Vi i druge osobe prolazite
sa osiguranjem?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. mart 2020. u 15.56
relativno nedavno je kod nas streslo, na relativno visokom spratu sam bio, probudio me, moram priznati da je vrlo neprijatno, tim pre sto je bila noć,pa je bilo tiho, i ona tutnjava koja se cuje i sve što se trese, i ništa, ono sedim i cekam da čujem kako pocinju zidovi da krckaju - al' nije ništa. kapiram da sam bio tamo u zg da bi se ukenj'o od straha (sa odlozenim dejstvom doduse, posto sam primetio da mi je glava izuzetno hladna u zafrkanim situacijama).
meni je recimo deknuo na planini grom 20-30m pored, bio sa 2 ortaka - onako, prepalo me malo, ali tu se prvo cuje ono praznjenje (kao bilo koji visokonaponski dielektricni proboj vazduha - ono tzzzzt), pa brzo pripremis usi i mozak za prasak koji će da usledi. -mada tu sam nešto bas bio ubeđen (i bio sam evidentno u pravu) da nije nas dan za pa-pa..
Tubby
29. mart 2020. u 18.08
santa ... „ Prvih 30g. u Calif., zadnjih 26 između TX & TN, a narednih..., već se zna. *** verovatno si bio u novom meksiku. ako si bio kakvi su ti utisci ... ne znam zašto ALI par grodova u NM mi izgledaju kao JAKO interesantni za dvo nedeljnu posetu. da li gresim?”
santa
29. mart 2020. u 18.26
Da,Tubby, NM je vredan posete bilo kom kraju, posebno Santa Fe.

Mi se nismo zadržavali duže od 2-3 dana, većinom u nacionalnim parkovima, ali Santa Fe zaista ima sto da ponudi ako imaš dovoljno vremena da natenane razgledas.

https://santafe.org/
https://www.nps.gov/state/nm/index.htm
Tubby
29. mart 2020. u 19.23
profesore santa, dobili ste 10-ku ili u prevodu na engleski 100%.
santa
29. mart 2020. u 19.39
Thx, you made me blush. :-)
santa
30. mart 2020. u 11.11
„Kako Vi i druge osobe prolazite sa osiguranjem?”

Prof. kao i svugde, tako je i ovde, za sto vece pokrice s'tim se vise placa tz. premija, mada u TN i nije tako velika kao sto je u TX (Austin), gde smo za kucu od oko 3,000 sf placali nešto preko $5k/yr, dok za takvu sličnu kucu nas ovde kosta oko $1.3k/yr.

Osiguranje za kola primetio sam da mi je premija otisla gore na (2019 Chevy Colorado truck) kontu 'godine mladosti' i ako nikad nisam imao claim. Takođe, prošle godine smo zadrzali 'pravni status' biznisa, ali smo vise nego duplirali osiguranje, a samim tim i premija nam je otisla gore za 2.3x.

Osiguranje (u adekvatnom iznosu za potpunu zastitu replacement cost) je neophodno imati ne samo sto je u nekim slučajevima zakonski trazeno već i u slučaju potpunog gubitka osiguranog da se to može nadoknaditi 100%.

E sad, koje osiguravajuce co. uzeti i koliko dugo ostati sa njima je stvar licnog vidjenja, za nas, ja držim istu kompanije preko 45g. i znam da je dovoljno samo telefonski poziv da se u slučaju 'claim' posao zavrsi u sto kracem vremenu (i ako bezbroj drugih pokusavaju da nas privuku kojekakvim 'nagradama').

Bez obzira kolko osiguranje kosta, platimo sa nadom da nam nikada neće trebati da naplatimo (al' godinama, trebalo je par puta kako u biznusu tako i osim). :)
Profesor-Kanada
(Profesor)
31. mart 2020. u 09.35
Slično kao i kod nas.
Profesor-Kanada
(Profesor)
31. mart 2020. u 11.10
Samo za Informaciju i kupovinu hraned sto pre.

„Virus fears prompt empty shelves across Canada”
National Post
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. april 2020. u 10.59
evo ovo je otprilike bilo kod nas pre dve ipo godine kad je pros'o tajfun malo:
https://www.youtube.com/watch?v=_7XOB71kSsY
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.