Diskusije : Emigracija

 Komentar
Sirchulle ovaj iskreno rece zašto je virus aktivir
Seeb-VN1700
22. mart 2020. u 18.01
rece da je sadasnji financijski sistem koji je trajao 70 godina propao.
Sad je još jasnije zašto su Rusi i Kinezi prodavali dolare i americke vrijednosne papire a kupovali zlato.
Ovaj virus i panika svj. mocnicima treba da nakako dobiju u vremenu da pokusanju da spase svj. financijski sistem od kompletnog kolapsa.
Mnogi koji imaju akcije ili pare u bankama moguće da će dio izgubiti.

https://www.youtube.com/watch?v=aYZ2gVs9U7o

-

Novak
22. mart 2020. u 23.04
Mnogi koji imaju akcije ili pare u bankama moguće da će dio izgubiti.„
Svi smo mi spremni da izgubimo sve a ne samo dio. Živeo sam ja tako bezbrizno, radio primao platu i stedeo na racunu, Onda su mi objasnili da to nije dobro da može biti i bolje, prvo su mi ukinulu master card zatim uveli vize, odredili nove granice, na česte stavili barikade, ponudili benzin u flasi od coca cole smanili platu za 90% a stednju zamrznuli do daljnjeg. Evo dan danas mi duguju $700.
Prosao sam kao i mnogi drugi koji su bili bogatiji i siromasniji od mene. Covek ima urođenu osobinu prilagodljivosti uslovima gde god je zivot moguć, a moguć je i u uslovima koji nam se ne svidjaju.”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. mart 2020. u 06.56
dobro, ovo za master kard, i da je sprovedeno na pravi način - i nije tako losa tekovina. -mada, zvuci dobro „ne nosis lovu, nosis karticu”
Seeb-VN1700
23. mart 2020. u 08.19
Iako bi banke zeljele da se gotovinsko placanje izbaci ipak neke studije govore da će gotovina nadzivjet kartice.

Dobra strana ovoh haosa sa virusom je dosta veliko pojeftnjenje benzina i ostalih derivata na benzinskim pumpama.
To bi moglo potpuno slomit dolar kao i Americku glupost proizvodnje nafte kreking tehnologijom. Jer ta tehnologija se isplati tek kod 80 dolara po barelu.. dakle dzabe bili ti svi ratovi po Iraku, Libiji, Siriji.

Slijedi ubrzano tkz. helikoptersko ubrizgavanje novca u financijske sisteme sto je još jedan pokusaj velikih banaka da nekako održe potrosnju a time vracanje kredita.. ali ovaj put kažu da je za to kasno i da je slom financijakog trzista nezbjezan. Slijedi ekonomska kriza tj. americko iz supljeg u prazno.
Neki prizvodi će pojeftiniti ali globalno dodci će do nestasica dosta prizvoda i do poskupljenja.
Recimo roba iz Kine tehnicka i druga bit će uskoro deficitarna. Kina ionako ima problema sa prizvodnjom ali mnogi sad ne žele kineske prizvode.
Primjer ako se ovaj virus na metalu može odrzat nekih 12 sati onda se postavlja pitanje koliko može taj virus prezivjet zapakovan (zasticen) na nekom prizvodu kao tekstil u nekoj plasticnoj foliji? Dakle Kineske prizvode malo ko želi.
Recimo turisticka putovanja radi manjeg interesa mogla bi isto pojeftinit.
Probleme sa likvidnosti imat će restorani, kafici, kina, koncerti, sprtska natjecanja..
Seeb-VN1700
23. mart 2020. u 08.33
Inače ovdje je nestasica toalet-papira sto bi se uskoro lako moglo rijesit bezvrijednim dolarima..eto neke koristi od Amerike.

Inače o sprezi farmacetske industije i svjetske zdravstvene organizacije i ko stoji i ko financira tu svjetsku zdravstvenu organizaciju koja u svijet salje informacije koje su u funkciji profita i zarade.. malo je vremena pa o tome drugi put. Ali te informacije nisu tajna pa može i neko drugi.

Jutros čim sam upalio radio da čujem vijesti reklama za koka-kolu i fantu.
Naravno to americko sranje koje je vrlo opasno za zrdavlje ne intresira svjetsku zdravstvenu organizaciju.. sve dok stizu pare.. pardon dolari.
Novak
23. mart 2020. u 10.04
Sale creditne carice u Srbiji i napr. Kanadi nisu iste, Ovde sitem godinama forsira zaduzivanje na racunima sto nije slučaj u Srbiji. Guraju ti karticu napr sa limitom minus $5000 , kad potrosis oni ti povecaju na $10000, kamata je do 20% ali kad vide da si
u gofnima onda ti otvore drugu karticu na koju privremenomo možeš do 10 meseci možeš prebaciti dug sa kamatom od 3%. Ako si posten i disciplinovan u saradnji ide se na meni neko nejasno poverenje, pa tako u mom slučaju banka mi u svakom trenutku
Poverava preko $100K na casnu reč pa se ja u ovom trenutku pitam trebam li taj iznos i dalje drzati na nuli ili se mudro zaduziti. Dug prosecne kanadske porodice je ogroman, vecina kuca i automobila je pod hipotekom a procenat ostalih zivotnih troskova pod dugovima credit cards. To se nikome ne može naplatiti . Oni sto i neznaju koliko pak para imaju mogli bi lako da ih izgube po onoj narodnoj, kako doslo tako ioslo.
Kada se setim devedestih i Yu ekonomske stvarnosti, još tada sam bio svesni zagovornik da sam cisti pokusni kunic zapada koji pazljivo vrsi exsperiment , specijalno
na imunoloski sistem napadnute jedinice. Danas mi izgleda da sam kao raniji uzorak laboratorije tek sada prava žrtva uspesnog procesa uzimala-davala.
zlatiborac
23. mart 2020. u 10.44
„ Guraju ti karticu napr sa limitom minus $5000 , kad potrosis oni ti povecaju na $10000, kamata je do 20%”...

Sogore, izvini na primjedbi ali...banka nije ortacka kobila ko
bivša nam YU, pa da je svi jasu a niko nahrani,napoji i otimari,
pa je tako i krepala. U banci i sa bankom nema sale, samo treba
poznavati pravila igre i pridržavati istih. Tako nešto je i na radnom
mestu,u prodavnicama,saobracaju i svemu ostalom.
Pa ako prekris pravila - onda ti slede prva-druga opomena & OUT.
Novak
23. mart 2020. u 11.13
Sogore banka Kanade gubi bitku, razlika je sto banka u vremenu i prostoru egzistira mnogo duže od svog prosecnog klienta koji ima veoma ogranicen rok trajanja.
Koliko god ti timario tu svoju kobilu i ona će lipsati nešto kasnije.
Mir se kupuje već odavno placanjem neradnika, čini mi se da prvi racuni upravo pristizu.
zlatiborac
23. mart 2020. u 11.31
Sogore fyi: nemam kobile, već se uzdam u se i u svoje kljuse...

p.s. a posle mene; krepace i kljuse - dapace.

kužiš?
Novak
23. mart 2020. u 11.35
Znam sogore nije ni kod mene drugacije, no se bojim cigana njima je interesantno i najgore kljuse.
zlatiborac
23. mart 2020. u 11.53
Dobro je da znaš i po onoj;'ne lipsi magarce dok zelena trava nikne'.

„Ucio Cigo magarca da ne jede,pa kad je crko rece:'taman ga naucih da
gladuje - a on crche”.

p.s. tako nekako i u nasoj i po nekom - nikad prezaljenoj...
Novak
23. mart 2020. u 13.19
Lako ćemo ti i ja do zelene trave dok je nešto
slame i sena na sjeniku, mada dusman nikad ne miruje,
gorali su sjenici mnogo puta do sada.
sirchulle
(CAD Designer)
24. mart 2020. u 15.43
@Seeb: Šta reci? No za bilo šta nema leka a nije ga ni bilo. Rade kako hoće, niko se ne buni i tako to ide još od onda...

Elem, mogao bi da mi posaljes neku specifikaciju za nekakve stepenice da isprobam svoje sposobnosti. Ko zna možda umem da vozim viljuskar jer sam u pre aviona vozio viljuskar. Ionako je ponestalo posla, sedim u stanu i smišljam gluposti. Mogao bih nešto i korisno da odradim, tj. da se spremim kada dodju neka bolja vremena. Naravno ako dodju. Cisto da isprobam rutine. Pošto sam prilično spretan u pisanju skripti i makroa (nije onaj sto podvodi lake žene) mogao bih prilično da automatizujem proces, kako sklapanje, tako i izradu dokumentacije. Naravno sve u 3D odakle se generise 2D dokumentacija. Cisto da probam, ništa ne kosta. Ionako sam skoro pa zaludan. Tu i tamo neka felga i poneki poklopac motora ali mrsavo...
Seeb-VN1700
24. mart 2020. u 17.12
sirchulle

sa autoindustrijom ne znam kako će biti ali VW zatvara dosta pogona.

Sa felgama mislim da znam koji je tvoj posao.
Možda ima slične alatke i sistem kao AUTOCAD, ne znam?
Kako se zove taj program kojim radis te felge?

Ono šta meni treba je ovakav crtez
https://www.bilder-upload.eu/bild-8f3292-1585082813.jpg.html

Inače mnogo su me namucile te stepenice i još nisam sve pozicije nacrtao..ovo je samo jedan od crteza

Pogledaj ti ovo pa možda su programi slični..
Kod ovih stepenica problem mogu biti norme ako se ne poznaju.
Sve je tu na crtezu po normama. Recimo visina stepenika (za ovu vrstu stepenica) max. 190 mm, gaziste min.260mm, razmaci rukovata min.50mm, visina gelendera do 12m i ispod 12 metara, razmak nosaca ispod resetki, specifikacije zavarivanja.. i tako nijedan posao nije lak.. osim možda sviranja :))

Ovaj nacrt dok se ne ododbri ima 3 provjere. Bez ododbrenja kontrolnog staticara kojeg je imenopvao grad ne mogu početi sa izradom.
sirchulle
(CAD Designer)
24. mart 2020. u 17.39
Pa recimo da koristimo ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=UEn53Wr6380

...mada je ovo napradna arhitektura sto znači da može i sve ostalo. Uostalom, ceo sistem se bazira na multidisciplinarnom pristupu u realnom vremenu. To nije sistem samo za 3D modeliranje nego i za pracenje troskova, tezina, materijala, troskova. Pravi bazu podataka recimo koliko srafova i po kojoj ceni, duzina zavarivanja, i šta sve ne još. Naravno sve se radi u 3D jer tu nema laži i prevare. Ne može se nešto upisati kao mera ako nije zaista mera. Postoji baza profila ANSI, DIN, ISO kao i kreiranje sopstvenih. Na kraju kada sve radi u 3D onda se generise iz 3D tehnicka dokumentacija. Naravno tolerancije i sve sto uz to ide. I naravno još toga mnogo vise. Sve je povezano, izmenis recimo oslonce ili postavis druge nosace ili srafove rupe se automatski menjaju i slično. Pa kad je bal neka je maskenbal...To inače koristimo u autoindustriji za sopstvene potrebe.
sirchulle
(CAD Designer)
24. mart 2020. u 17.54
E sa felgama je stvar malo komplikovanija. Recimo estetski moraju da budu kako smo zamislili ali mora da ima recimo 9 stepeni Entformung (draft), zatim min debljina je recimo 15 mm ali ne sme ni preko 25 mm mada sada kada su automobii teski preko 2,5 tone ide se i preko toga. Debljina sloja koji ostrugan (tokaren) je 1,8 mm i on ostaje beo, itd...itd.. dakle inzinjering i dizajn zajedno. To je u prvom krugu a onda dolazi zatezna cvrstoca, FEM analize, opterecenja, hladjenje felgi, pa onda aerodinamika. Dizajn se prilagodjava da sve to zadovolji i tako u krug dok se ne ispolira sve. Naravno balansira se i tezina da bude na granici pa ako se prave kovanjem ili livenjem onda ide druga tehnologija zbog sigurnosti. Recimo kovane felge nisu dobre za crash test jer mogu da ulete u automobil i da polome noge putnicima, ali su lakse i trebaju manje materijala. Svaki gram se racuna, milion automobila po dvadeset grama puta četiri ili pet felgi, pa ti vidi, itd...itd...Dakle, nije to samo dizajn nego multidisciplinarni pristup. Dizajn je samo početak a onda ide svakakvo tjuniranje sve dok se ne dobije sto treba.
Seeb-VN1700
24. mart 2020. u 18.00
To je dizajneski rad. Za to sigurno covjek treba da ima kreativnost i talenat.
Kod ovog šta ja radim su cisto tehnicke stvari i dovoljno je samo da ih poznajes.
Recimo seraf kao seraf ili vijak po naski.. za laika su svi isti.
Nacrtat seraf je jedno ali znati koje cvrstoce 8.8 ili 10.9 ili šta su to HV oznake.. ili na kojem rastojanju od ruba neke celične ploce debljine 15mm treba da se izbusi rupa za seraf recimo M16 i koji promjer..nije isti promjer za 8.8 i HV 10.9

Možda možemo nešto da iskombinujemo..vidjet ćemo.
Idem spavat, sutra moram na baustelu..
sirchulle
(CAD Designer)
24. mart 2020. u 18.09
Ima sve u Bojanu Krautu ili ti Strojarskom prirucniku. Salim se, to nam je bila Biblija jer ja sam na prvom mestu tehnicar pa tek onda dizajner...Nekako tako bilo. A danas je to mnogo lakse. E dobra stara vremena kada sam sedeo za Cullmanom i crtao po ceo dan i svi zadovoljni. Danas sto hiljada puta efikasniji i nikom nije dovoljno.
sirchulle
(CAD Designer)
26. mart 2020. u 14.34
@Seeb: Eto mi poceli malo oko stepenica.

https://www.bilder-upload.eu/bild-0b5f00-1585246960.jpg.html

https://www.bilder-upload.eu/bild-7c18a7-1 585247083.jpg.html

https://www.bilder-upload.eu/bild-aa02fb-1585247109.jpg.html

Nasao sam sve ove profile u standardnoj bazi podataka za Nemacku

Mislim na HEB-200, HEM-180, U-200 i tako sada pakujem strukturalno a posle ću da fino podesim sve profile i dimenzije. Stepenice takođe idu lagano, sad treba busiti rupe sa strane profila gde se vezuju. Takođe sam nasao i vertikalne profile tako da gura pomalo. Jedino me buni jedna stvar...

Na crtezu sam video visine podesta i prvi pocinje na 3970, drugi na 6970 i treci mi je cudan jer se javlja na 9670? Dal' nije greška jer logicno bi trebao da bude na 9970. Koja je logika da drugi sprat (kat) bude nizi? Jel' to stvarno tako?

Trebalo bi mi i par detaljnijih informacija oko vertikalnih nosaca rukohvata koje su dimenzije da ne mlataram bez veze kad već radim...

Pozdrav...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.