Diskusije : Emigracija

 Komentar
Исељеници или шта већ
CTEBA
(penzioner)
19. mart 2020. u 14.20
У једној од тема на политици прочитах, неко написа, зашто је већина емиграната негативно орјентисана према свему у Србији.
Интересантно питање.
Кад погледам стварно ретко ко осим мало озбиљнијих дискутаната похваљује било шта што је позитивно у Србији.
Некако добијам утисак да добар део емиграната ужива да види проблеме у Србији, и да може да се теши да је добро урадио јер је отишао иако овде није успео.
Као што рекох отишао сам још 1967, овде сам добро прошао и мило ми је кад видим да у Србији иде добро, зашто би то мени сметало, мој живот је овде а за Србију ме везује порекло.
Некако кад се сетим старе емиграције сви су мање више тако мислили, ја живим овде, снашао сам се, еј већина је дошла са брда и планина, па им је овде било добро.
Ова нова долази у лакираним ципелама, неће да засуче рукаве, само би да ради колико мора и да иде назад да се покаже као је неко и нешто, а што тамо горе тим боље за њега.
Зато и мислим да сав овај негативизам долази из примитивизма и љубомора да тамо неко не буде бољи од њих.
zlatiborac
19. mart 2020. u 14.43
„Ова нова долази у лакираним ципелама, неће да засуче рукаве, само би да ради колико мора и да иде назад да се покаже као је неко и нешто, а што тамо горе тим боље за њега.”

I ne samo to, već izvesnim je ta stara generacija uopste na teretu.
Šta cekaju i ne krepavaju već jednom, pa da danemo dusom.
p.s. čak šta vsise po neko da na znanje da izazivaju krize i ratove.
;-)
Stari__Gost
19. mart 2020. u 14.45
CTEBA,

To sam i ja primetio, još čim sam stigao u Ameriku. Srbi u Cikagu su sve najgore i najcrnje pricali o Srbiji, do te mere da je delovalo kao da izmišljaju i lažu.

Pita mene jedan koji je isto dosao 60-ih godina iz BG u USA, inače je rodom iz Uzica, pa kad je čuo da sam iz BG, kaže „jel još uvek plivaju lesevi Savom?”. Ja u shoku...mislim se kakvi lesevi, znam da je bilo leseva tokom 2. svetskog rata, kad su ustaše ubijale Srbe pa ih pustali niz reku, da posalju poruku Beogradu, uz slogan „udarim te maljem, pa te Savom saljem”. Ja ga u cudu pitam kakvi lesevi? Kaže pa Savom su kad sam ja studirao plivali stalno lesevi zivotinja, krave, svinje, itd... Ja mu otvoreno kažem, prvi put za to čujem, ja sam rođen 70-ih godina, i to je bilo pre mog vremena ali znam da mi je otac pricao da se redovno kupao i na Savi i na Dunavu, i ne verujem da bi plivao u takvoj vodi da je to stvarno bilo tako.

To je samo jedan od primera. Mislim da je razlog tom besomucnom pljuvanju i gadjenju zemlje odakle si uzrok neki problem u glavi. Neka ogorcenost, kompleksi, a možda i potreba da se opravda ta zivotna da napustis svoju zemlju. Oni prosto kao da svoj uspeh na zapadu mere propascu zemlje iz koje su. Možda je to zato što nisu stvarno uspeli na zapadu? Pa onda misle ako sto vise ocrne zemlju svog porekla, delovace uspesniji.
CTEBA
(penzioner)
19. mart 2020. u 15.09
За то да су Савом стално пливали лешеви први пут чујем.
Одрастао сам на Савамали, код Бранковог Моста и више сам времена провео на Сави него код куће а не сећам се да сам икада виде леш да иде Савом.

Слажем се да има доста примитиваца који се сладе да је тамо што горе, да сами себе убеде како су добро прошли, јер знају да овде нису успели.
Као што сам рекао радио сам на планирању нуклеарних централа, било је прилично нас Срба на тим пројектима, и нико никада није пљувао по Србији, напротив, мање више сви смо гледали како да помогнемо што више.
Зашто па вероватно јер нисмо ништа изгубили са одласком, да сам остао када бих могао да радим на пројектовању нуклеарки?
Самим тим нисам ништа изгубио па нема чему да се радујем ако чујем да је неко од познатих у проблему, некима сам чак и послао паре кад им је пригустило, нисам тражио да ми врате, нису велике нит ћу пропасти за хиљадарку, нит постати милионер, а њима је одмах после рата било густо.
Такви смо углавном били сви, помози колко можеш.
Ови данас, баш их брига.
sirchulle
(CAD Designer)
19. mart 2020. u 15.24
@Stari_Gost: Realno ja sam se pokajao sto sam na Zapadu (ili sto sam bilo gde isao) ali sam se pokajao sto sam i toliko bio u Srbiji, tacnije SFRJ, uzduz i popreko. Trebalo je nešto drugo ciniti ali za to je izgleda poprilično kasno. Ja sam živeo sve od Pule pa do Bara u SFRJ a rodom sam iz Valjeva, sa prebivalistem u Cacku. Prosao sam uzduz i popreko SFRJ i svuda živeo i video ljude ovakve i onakve, svuda okolo. Sada u Nemackoj ali sam sreo i ljude od svih krajeva. I svi traže put do sreće promenom lokacije ali se sreća trazi iznutra. Nema sreće od spoljasnjosti, ona samo dolazi iznutra. Da sam znao sveg ovog cuda sto će kasnije doći samo bih jednu stvar promenio. Ostao bih da živim na moru pa makar to bio i Antartik. Hebes države koje mora nemaju. Kada spustis prst u more ti si gradjanin sveta i nigde ti nije daleko. U suprotnom moras nekoga da pitas da li može da preletis ili da se prevezes preko njegove zemlje.

Ovo je samo malo moje skromno razmišljanje...

A Srbiju niti volim niti mrzim. Onako mi ništa ne znaci kao sto mi ne znaci ni Nemacka niti bilo koja država. Svaka od njih prodaje svoje mitove za tvoj zivot. Neka to radi bolje a neka losije...
sirchulle
(CAD Designer)
19. mart 2020. u 15.30
Kada smo kod Srbije, najveca istorijska greška je ta sto nije obezbedila sebi izlazak na more. Svajcarska je bogata zemlja ali prilično i siromasna jer ne može do Amerike ili Australije nikako ako nekoga ne pita za to. Da se ja pitam (a ne pitam se) ja bih poveljom UN odredio da svakoj zemlji pripada izlazak na more. E, to je sloboda u pravom smislu te reci.
kum11
19. mart 2020. u 17.05
Steva,ljudi moraju kritikovati nešto što ne valja,nije to primitivizam nego cinjenica.Pogledaj ko je na vlasti,kako vode državu u propast,kakav je standard i kvalifikacija ministara.Posao jedino možeš dobiti ako si clan SNS,isto kao u doba Tita samo sto i Tito Vucicu nebi mogao ni shegrt biti„.Svakodnevno gledam vesti iz Srbije,bojkote parlamenta i ko je opozicija?Ista bagra na vlasti i ista bagra placenicka u opoziciji,nema se izbora.Standard zivota iz 1960 godine i svake godine se pomera unazad,tako je i u Republici Srpskoj gde ratni profiter vlada kao diktator a narod bezi vani.Kako smo mi bezali iz Titovog ”raja„ tako ovi danas rade isto samo u vecem broju.Broj stanovnika u Srbiji spao ispod 7 miliona,u Republici Srpskoj ispod 1 miliona i sto je gore sada su Muslimani vecina!Nije mi jasno zašto smatras da ”im ide dobro„ u cemu?”
CTEBA
(penzioner)
19. mart 2020. u 17.13
Па кумашине, једно је критиковати а сасвим друго уживати у несрећи.
Где сам ја подржао Вучића и ову власт?
Ако мислим да је нешто неправедно казаћу, ако мислим да је добро честитаћу им.
Ето за ову изјаву дату Кини сам одмах рекао одличан потез, погледај одговоре, па већина је против, исмејавају се и све остало а шта је она наудила Србији?
Дал је критика кад се неко подсмева неком јаднику који ради за пар стотина евра месечно и то ако их добије, ил злонамерно уживање неког коме то импонује јер ето, он овде има више?
Критика је једно а омаловажавање и исмејавање друго.
Ето кажи ми дал си видео сваки дан како цркотине пливају Савом, Дунавом или неком реком?
Шта је ода тај што је то реко критиковао или?
Stari__Gost
19. mart 2020. u 17.31
iako sam i ja pobegao iz Srbije, kao i svi vi drugi, lično poznajem ljude u istoj toj Srbiji kojima je dobro i koji su uspeli. i nisu svi u politici niti su kriminalci.

šta nam to govori? i da li nam to govori vise o nama koji smo otisli, ili o njima koji smo otisli?

ja najiskrenije mislim da se vecina od nas, ukljucujuci evo i mene prvog, nismo dovoljno potrudili i pokusali sve sto smo mogli kod kuce, kao sto jesmo kada smo otisli na zapad. ne želim da kažem da smo se olako predali, ali u neku ruku i jesmo.

za to što se vise trudimo kada odemo negde drugde ima mnogo razloga. jedan od njih je sto kad te muka natera u inostranstvu, ne libis se ničega, i grebes i rukama i nogama. zato su dodjosi obično uspesniji od domaćih. jer kad si kod kuce, tu odakle si ponikao, ti jednostavno nemas toliki motiv da grebes, cupas, kidas, kao kad odes negde drugde.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. mart 2020. u 17.37
pa nije jednostavno. mislim to - da li su ovi koji su otisli stvarno mogli nešto spektakularno vise da urade ovde ili nisu. - mislim, ja, koji odlično gadjam, ako ih spazim na 400m, iz m48 saljem bogu na istinu, paaa, jedno dvadesetoricu, mislim da bih stigao tri puta da re-napunim dok prvi ne dotrce do mene i nalome me.
tako da u tom smislu ono - nisam stvarno siguran i da svi koji su otisli nisu otisli nego da su, lupam, razlupali grad, i kao aj' sace nešto da se promeni - neće. dosli bi panduri i/ili vojska, i izrokali bi ih bez da trepnu...
al' mi strahovito ide na ganglije kad mi neko, ko bi ovde bukvalno bio gladan - znaci ono, ni na koji način nije sposoban, promocuran, i t.d. - nego naprosto, samo je otisao u malo bolje organizovan sistem krene da palamudi o ovome ovde.
kao u onom (odlicnom) filmu rane, pred kraj filma kad će dijabola da ih izroka, i kad mu pinki dovikuje - samo nemoj da mi glumis smekera, jer si p...ketina najobičnija...
znaci ono, evo onaj sib - sve super buraz, nek' ti je dobro, i treba svakom ko je vredan da bude dobro - al' aj' ne kenjaj mi odatle, o ovde, 'leba ti.
Stari__Gost
19. mart 2020. u 17.38
*ili o njima koji su ostali.

sirchulle,

potpuno te razumem. i ja sam malo razocaran sto sam otisao, i sto nisam takoreci ništa ni pokusao u svojoj zemlji pre nego sto sam je napustio. za to krivim sebe i svoju neinformisanost, ali i sticaj razno-raznih drugih okolnosti.

mislim da bi najbolja moguća stvar za mlade iz bilo koje zemlje bila da posle zavrsetka srednje skole, proputuju svet i da se upoznaju sa planetom na kojom živimo. i tu ne mislim samo na prirodne lepote i slično, već pre svega na razlicite sisteme, drustvena uredjenja, način zivota i uredjenost drustva.

garantujem ti da bi posle tako nečega puno njih mnogo vise cenilo svoju zemlju i svoj narod. problem je kada se malo zna, i krene grlom u jagode putem nekih neproverenih polu-informacija, zabluda, iluzija i predrasuda, od kojih su mnogi od nas patili i pate.
kum11
19. mart 2020. u 17.42
Ne mislim da si podrzao Vucica ali gleajuci stanje tamo ne mogu realno da kažem da skoro ista valja.Trebam ići ovoga ljeta ako se ovo sranje oko Corone sredi ,sve uplaceno ali?Kada je vlast skupa sa kriminalcima i tajkunima ali otvoreno ,uzurpirane sve institucije,akademija nauka uz vlast,sudovi,subvencije za otvaranje radnih mesta strancima a domaće fabrike rasprodate za nisto i narod masovno odlazi kao da je smak sveta
onda ,šta da kažem.Problem je sto mi nikako da napravimo državu za sebe zasnovanu na slobodi,pravu coveka i izobilju sto bi trebalo biti pored
onakvog prirodnog bogastva.Nas narod je inteligentan i pametansvugdje se snadje bilo gde da ode ali tamo,nikako!Sto meni nije jasno,zašto to narod trpi i dokle?Možda dok svi pametni i obrazovani izadju vani ili šta.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. mart 2020. u 17.44
evo ilustracija srbija vs ostali - bio ja u kini. i sad, tamo dosta naših radi, hm... polulegalno da tako kažem, -predaju engleski klincima po skolama. i sad, murija ponekad poneku skolu koja ne plati reket i t.d. pohara, i strance koji nemaju regulisane radne vize, ponekad deportuju. i sad, ja se znam sa jednim našim koji je bio deportovan, ono druzili se tamo i t.d. - bilo i amera, kanada, russia, ukraina, one sve zemlje basibozluk oko kine, i t.d. - nasa ambasada je JEDINA koja je zvala ono telefonom svog gradjanina, i, u zoni svojih mogućnosti iskomunicirala sa njim - sa nekim od nas tamo u smislu logistike, sa porodicom ovde i t.d. -posto kinezi kad cape stranca, drže ga do 2 dana, a onda obaveste ambasadu zemlje iz koje je - da imaju njihovog gradjanina u pritvoru, i da je on prekrsio već zakon koji je prekrsio. -znaci jedino je eto ta nasa ambasada se uopste interesovala za svog gradjanina. da ponovimo, usa, can, rus, ukr, mianmar, vietnam, laos, filipini, -yok brate. puca im paja strucno.
-ali eto i tamo ti klinci, tu i tamo povracaju po srbiji - a ono - prvih soma na gomili, svojih, koje su ne zaradili - nego uopste videli u zivotu - su videli tu - u kini - a zaradili su ih jer je to tako moguće, a ne zato što su oni veliki kraljevi.
Stari__Gost
19. mart 2020. u 17.47
kum11,

izvini, ali ne mogu da ne zakljucim da si vrlo naivan covek. pa sto Amerika ne napravi tako da svi njeni stanovnici žive u izobilju? najbogatija zemlja na planeti, koja nikad nije ratovala, nikada nije imala ekonomske sankcije, nikad nije imala hiper inflaciju, pa im milioni i milioni zitelja žive u bedi. neki čak i u gladi, a toliku zemlju imaju, tolika bogatstva, neuporedivo vise nego Srbija, a da i ne napominjem šta sve pljackaju po svetu od drugih. i zemlja im je prakticno nenaseljena. 330 miliona stanovnika na toliku zemlju nije ništa. Mnogo je manja gustina naseljenosti nego u Srbiji.

šta mislis njihovi politicari nisu korumpirani i povezani sa kriminalom? mislis to samo u Srbiji i na Balkanu postoji? nije nego si ti upravo jedan od onih koji uporno traže dlaku u svakom srpskom jajetu, a zatvaraju oci pred istim problemima u drugim zemljama. osim toga, nasa zemlja je mala, pa se zato takve stvari možda bolje vide, ili zato što bolje poznajemo svoju zemlju nego tudju. ali pricati bajke da je samo kod nas tako, je prosto smesno.
kum11
19. mart 2020. u 18.03
Amerika je super sila i njom vladaju korporacije i zemlja koja nije čak ni vlasnik svoje centralne banke.Cilj americke elite i duboke države je vladanje svetom ,njih nije briga za narod oni nemaju ni identitet naroda nego doseljenici iz svih predela sveta.Srbija je mala država i ima identitet naroda Srpskog,ima resurse i nikakvu ulogu u svetskoj politici.Ako jedna Danska može da stvori te uslove maltene bez ikakvih prirodnih bogastava zašto ne Srbija ili Republika Srpska?Zato sto je prozapadna placena bagra na vlasti i u opoziciji i oni rade kako im se nalaze.Kapis?bez da zoves nekoga naivnim!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. mart 2020. u 18.04
pa ekipa st.department, i nato (vesli klark, m. olbrajt, mislim i javiar solana, i tako ta ekipa) - evo recimo upotrebili su državnu- americku vojsku, plus nato - da nas razlupaju, pod pricom da mi, srbi, maltretiramo albance na k i m - dakle da oslobode albance našeg zuluma, i poboljsaju opste stanje ono ljudska prava, bezbednost, slobode, it .d. - i evo ih dosli su, sve to što su oni proklamovali kao ciljeve - je gore sada nego u najgore vreme slobe - a gorepomenuti su postali akcionari nekih vrlo vrednih bivših državnih - naših preduzeca.

mislim, ko ne ume da sabere dva i dva - jebi ga. šta da vam kažem - poklonili su vam dvoju iz matematike.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. mart 2020. u 18.05
kume, jel si to gledao icke-a na temu vajrusa pre dva dana? :)
kum11
19. mart 2020. u 18.15
Nisan gledao Icke-a već odavno ali imam zivotnog iskustva prilično dosta pa kako sam na zapadu već 54godine upoznat sam sa situacijom kolikotoliko!
Stari__Gost
19. mart 2020. u 18.16
kum11,

nije mi bila namera da te uvredim, ali stvarno jesi naivan. cuj porediti Srbiju sa Danskom!

pa to je kao da poredis nekoga ko živi na vrhu solitera, u vleikom i super sredjenom stanu, sa fantasticnim pogledom, i nekog mucenika koji živi u memljivom podrumu, pored prostorije za ugalj...

jel Danska imala najezdu turaka i bila 500 godina pod njima? Jel na Danskoj svaka svetska sila siljila ku*rac i bombardovala ih svakih 20-50 godina? jel Danska na raskrscu puteva gde je svaka, i još jednom ponavljam, bukvalno SVAKA armija tutnjala i prolazila? od rimskih imperatora do Dzingis Kana...
sirchulle
(CAD Designer)
19. mart 2020. u 18.23
Karl Marks je dao najpotpuniju definiciju drustvenih odnosa i njenu podelu na one koji imaju kapital i na one koji za njih rade. Ovo je moja slobodna interpretacija i sazetak njegove filozofije. Svaka druga podela je izmišljena sa ciljem da se zadrzi ova prva podela. Nema crnih, belih, zutih, hromih, kljakavih, vrednih, inteligentnih, glupih, sposobnih, nesposobnih, religioznih, ateista, i slično. Ako ogolite stvari tako je to.

kum11
19. mart 2020. u 18.29
Pa ako mislis da sam ja naivan zašto ne upitas sebe jesi li glup.Moj odgovor je da jesi.Zašto Srbija ne može sada kada nije vise u sastavu drugih nego sama da to polako stvara.Ima sve resurse,ima inteligentan narod ali njom vladaju zapadne gazde ,kako onim na vlasti tako i opozicijo.Jeli pratis šta se dogadja tamo,jel se zapitas zašto nema pomaka,zašto je standard u 60-tim godinama prošlog veka i ne ide napred a toliko bogastvo!Zašto nema nikakvog značajnog pomaka u zadnjih 20 godina,jel gledaš diskusije iz skupstine,jeli znaš ko je na ministarskoj poziciji i zašto?
sirchulle
(CAD Designer)
19. mart 2020. u 18.36
Kume, nemoj tako. Niko ovde nije glup. Ovde su ljudi koji pišu šta umeju i znaju. Neki su zlonamerni, neki neinformisani, neki preinformisani, neki pogresno informisani. Neki su u zabludi, neki su ostrasceni ali nije lepo govoriti (pisati) da je neko glup. To ne prilici ni neozbiljnoj raspravi kakav je ovaj forum.
kum11
19. mart 2020. u 18.50
Pa onda ne ponavlja da je neko naivan vise puta.Živim na zapadu već 54 godine i upoznat sam vrlo dobro sa nacinom funkcionisanja svega i svačega,pobegao sam iz Komunizma sa nadom da će nestati jednog dana ali izgleda ovi sada na vlasti mogu biti profesori onim u komunizmu.Moje pitanje je jednostavno,zašto Srbija kao mala zemlja ne može da ide napred,20 godina nije malo.Kina je za 30 godina porasla skoro 300% a Srbija se nalazi 60 godina unazad.Nemoj tako da već u prvoj diskusiji zoves druge naivnim pa opet isto,onda ti smeta odgovor.Imam dovoljno zivotnog iskustva da nešto znam!
Stari__Gost
19. mart 2020. u 19.11
kum11,

što se nerviras? samo pricamo.

„Zašto Srbija ne može sada kada nije vise u sastavu drugih nego sama da to polako stvara.Ima sve resurse,ima inteligentan narod ali njom vladaju zapadne gazde”

evo ovde si sve sam i pitao i odgovorio. tj. sam sebe demantovao kontradiktornim izjavama. pa kako nije u sastavu drugih ako drugi vladaju njome i kroje joj sudbinu? pobegao od komunizma kažeš? pa da si toliko upucen u sve kao sto kažeš, znao bi da je i komuniste instalirao zapad, kao i ove sto su danas na vlasti. tu ti je ujedno i odgovor zašto ne može da krene na bolje. kapiraš?
CTEBA
(penzioner)
19. mart 2020. u 19.16
Зашто сам отишао а не остао?
Добро питање, али у том моменту сам морао да одлучим шта да урадим, останем и покушам да успем тамо или збришем и покушам овде.
дал бих успео тамо ко зна, али овде сам добро прошао па немам зашто да се буним.
Верујем да је тако са многим који се не јављају по форумима већ седе и живе свој живот.
Ови што им све смета, су углавном они којима није ишло како су хтели и сад траже како да убеде сами себе да су успели јер у Србији је све мизерно.

Кумашине, ово што пишеш нема везе са понижавањем Срба и Србије.
Дал има лопова, проданих и свих осталих на власти у Србији, свакако да има.
Школовани и поштени су седели и чекали да им неко каже шта и где да раде а ови премазани су се пласирали у политици.
Србији је наметнут режим, по коме народ не може да изабере представнике, већ партије које онда одлучују ко ће шта да буде.
Систем наметнут за контролу, поткупиш пар њих, и они остану за увек, и слушају.
Ако престанеш да слушаш, прођеш ко Ђинић.
Сад Америка је цвеће, до сада било је више председника САД који нису били милионери, кад су изашли ни један није био који није постао милионер.
Како са платом од неколико стотина хиљада за час посла постанеш милионер.
Они који владају свето, решавају коме да дају, ми им овде требамо, па нам дају доста да се не бунимо.
Па кад би САД војни буџет трошила на свој народ била би нај боља земља на свету.
Овако милијарде иду питај Бога где и коме, а сиротиња цркава и нема паре за лекове и болнице.
Дал је то у реду?


Tubby
19. mart 2020. u 19.22
zapad nema ni K od kapitalizma. skoro čitav svet živi u ekonomskom fašizmu dok im se govori da je to kapitalizam. vlastima je u interesu da niko nikad ne nauči kako bi pravi kapitalizam trebao da izgleda. pročitajte sve sto mozete naći o austrijskoj ekonomskoj školi i o freidrich hayek-u. uporedite taj pravi kapitalizam sa zapadom pa će te da vidite da nemaju veze jedno sa drugim.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. mart 2020. u 04.37
pa recimo da odes u kinu u neki veci grad, i prosetas se, paaa, jedno DO 2 minuta - momentalno bi ti bilo jasno zašto oni imaju rast koji imaju, i zašto je to kod nas nemoguće. u prirodnim resursima, a naročito u prirodnim resursima/po glavi stanovnika - definitivno smo jedna od bogatijih zemalja - čak i takva mala - na planeti. znaci nas covek, prosecno, mora da živi bolje od sve i jednog coveka u eu. (eventualno hrvati su možda tu negde blizu nas (ali ispod)).
e sad, ako neko nešto ima, a neko nešto nema - to onda znači da taj koji nešto nema, - well - želi to što nema, a neko drugi ima.
kina recimo ima hiljadu i trista miliona potencijanih robova, kojih bi se zapad jako rado dokopao - da rmbaju ekskluzivno za njih. -kod nas krade ljude (mi placamo obrazovanje), i resurse (pitka voda, energija, obradiva zemlja vrhunskog kvaliteta).
e sad, ta jedna, jako mala razlika između kine je taj broj od hiljadu i trista miliona. i ogromna, kompaktna teritorija - ne postoji zemlja koja može da ih probije. - za razliku od nas - gde je premijer ukokan kao pas - pri tom zato što je ovima nešto malo stao u kolosek - i chao batice - u kini - zapad ne može da pridje nikome iz polit biroa, ne na domet snajperske puske cal.50, nego ono... na takticki radijus sr-71-a, i to dopunjenog na 100m pre vazdusnog prostora kine.
mi na zalost oruzjem nismo u mogućnosti da skinemo pijavice sa sebe. i onda smo tu gde smo - zapadne pijavice nam bukvalno sisaju krv 0-24/7/365
rizling
20. mart 2020. u 05.19

У једној од тема на политици прочитах, неко написа, зашто је већина емиграната негативно орјентисана према свему у Србији.
Интересантно питање.
*********************************

БАШ
***********
Neverujem da na to pitanje može odgovoriti ni Sigmnd Freud da je ziv ??

Stevo, ako živis u jednom drustvu, kolko tolko uredjenom i to dugo. Sve ti bode u oci u matici.?

Neznas odakle ti koreni vuku o nasem mentalitetu. I nasem neshvacanja Sveta. Jer mi živimo u nekom svom svetu misleci da smo mi svet.

Ako gldamo unazad nekoliko generacija. Moj pradeda, deda otac i ja , rođeni smo u razlicitim diktaturama. Što se nastavlja i danas, kome su deca rođena u Srbiji.
Da neidemo daleko , pošto smo skoro svi živeli pod Titom. PAROLA je bila:
Akio si protiv Tita ti si protiv Jugoslavije i obrnuto. Ako si protiv Jugoslavije ti si protiv Tita.
Narod je birao, da cuti, da bude sa njima ili iseli.
Narod se vrlo lako prilagodjava novom vlasto drzcu , jer mu je takav ADEN . Kao najvece oruzje je : ЦЕО СВЕТ НЕВОЛИ СРБИЈУ И ПРАВИ ЗАВЕРУ ПРОТИВ СРБИЈЕ.
Što se vidi i po našim pisanjima.
A koliko smo svesni ?????? Kako mogu biti ponosan na maticu. U zadnjih 20 DVADESET godina ubijena su TRI predsednik. Stambolica ubio Milosevic zbog ljubomore, Djindjica ubili da se docepaju vlasti, i Milisevica prodali za pare. Za isto vreme pronenili smo imena naše države, od Jugoslavije, Srbija i Crna gora. Danas smo Srbija. A to neće biti kraj, ako udjemo u EU . To je politicki.

Ko zna jednu zemlju u kojoj se ovako nešto desilo?

Ekonomski, svaki ko se docepa vlasti, ZALUđUJE narod, sa necim. Da smo najbogatiji sa zlatom, da imamo vise nafte nego Kuvaj. Sad zadnje kao da smo najbogatija zemlja sa Litinijumom. Uz veliku medisku propagandu, narod veruje.

Moglo bi da se piše dugo o svemu.

Prva generacija MI, nije lako. Jezik, MENTALITET. Ali vredni i koji su se malo integrisali, u novoj sredini mnogi su uspeli, da stvore karijeru i materjalno da se obezbede. Sve je individualno.


Cuvaj te se. Ovde ovaj virus hara. Mi smo se organizovali u komsiluku. Ovi sto smeju da izlaze, idu u kupovinu i za nas , bez prava izlaska. A i preko internet kupujemo. Veci smo se dogovorili da proslavimo, Posle ovoga. Ko prezivi :)))))))


sirchulle
(CAD Designer)
20. mart 2020. u 06.10
@Tubby: Apsolutno saglasan sa nedostatkom kapitalizma. Kapitalizma nema a pitanje da li ga je ikada i bilo. Da je kapitalizam ziv on bi sve ovo ocistio svojim proklamovanim mehanizmima ali oni ne funkcionisu. Cistiliste kapitalizma se zove bankrot a taj mehanizam vazi za nebitne i male ali ne za velike i bitne. Čim John Doe in Pensilvanije sa svojim malim CNC shopom može da bankrotira a Boeing i GM ne mogu stvar sa kapitalizmom je gotova.

Ponekad se nosim mišlju da ni jedan sistem zapravo nije bio los i neefikasan nego se neefikasnost uvecava odstupanjem od definisanih ciljeva i pravila. Čim neko u nekom sistemu postane jednakiji od drugoga stvar se ubrzava do konacnog sloma. Opet ja o Karl Marksu. Njegova definicija poslednjeg stadijuma kapitalizma je oligarhija kada se prednosti na trzistu ostvaruju spregom izvrsne i zakodonavne vlasti sa kapitalom. To stavlja u podređen polozaj one koje taj luksuz nemaju. Ta sprega obezbedjuje kapital koji nije stvoren na trzisu nego ubiranjem poreza a on je najjeftiniji ili kako kod nas kažu Alajbegova slama. Onda se otislo i korak dalje pa je tu iskoriscena i socijalna komponenta jer pobogu ne sme da bankrotira neko ko ima nekoliko desetina hiljada zaposlenih. Oni idu onda na teret države a to država ne želi. Onda ona pomogne istim tim jeftinim kapitalom. Tako se zatvara krug ucena i onda se ucene još vise uvecavaju. Firma onda zaposli još toliko radnika pa joj poreste ucenjivacki potencijal, efikasnost joj opada ali to i jeste cilj. Da je sreana na vreme ili da je Pera na vreme otisao u policiju sve bi to bilo drugacije. Banke su se uvecale, firme, korporacije, agencije da je sada bilo kakvo lecenje nemoguće i to vodi neminovnom kraju...
CTEBA
(penzioner)
20. mart 2020. u 11.29
Ризлинг, скоро цео живот сам провео овде у Канади и САД.
Београд, Србију, југославију сам напустио још 1967 са 19 година, тако да сам практично из кратких панталона дошао у бели свет.
Сам, без ичије помоћи направио сам ово што сам направио за мене.
Од самог доласка у Канаду повезао сам се са српским националистима и радио на томе да се Србији помогне колко може, не да јој се подсмева и да је подцењује.
Не говори се о критици, то је право сваког и овде сам један од већих критичара дешавања у Србији , и у сукобу са многима који обожавају Вучића и ово стање.
Говори се о онима који једва чекају да се нечем подсмевају и да омаловажавају народ у Србији а себе издижу, као да су неко и нешто а овде на западу су кико и ништа и ћуте ко заливени да не би добили по носу и изгубили социјалу и слично.
Ти су тај проблем.
Има их овде колко хоћеш, некима све смета и у Србији а и овде, па читај колико их поставља да су у Кењади, Усри и слично а ту живе годинама и годинама и не пада им на памет да оду.
Зашто па прија социјала.
Ти су тај проблем који дају лошу слику о нама емигрантима, а не они који поштено раде поштују земљу у којој живе и поносе се за својим пореклом.
Да има доста таквих, али они се не прсе по интернету а и кад се појаве, овде их испљују и мате не разапну као идиоте који су се продали.
Зашто?
Јер су успели, или?
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
30. mart 2020. u 10.35
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.