Diskusije : Emigracija

 Komentar
Bozic u emigraciji
Novak
25. decembar 2019. u 12.58
„Srećan Božić
Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.”
Ovakvu vest danas imaju glasila Srbije.
Prosto neverovatno koliki se otpor daje na mega obrazovanju Srba po pitanju koristenja kalendara sto u crkvene sto državne svrhe,
Pravoslavni kojima je danas Bozic ne slave po nikakvom Gregorijanskom već po (srpskom) Milankovicevom kalendaru, međutim to je tako teško nauciti i među Srbima se još niko nije nasao da objasni „velicinu” i razliku našeg i njihovog Bozica.
Danas svi Srbi u emigraciji (osim naravno onih u Rusiji) imaju priliku kao separatni manjinski hrišćani (svetosavci) da se nadju u drustvu mnogih azijata i dosadjuju u „omrazenom” ne nasem Bozicem u tudjini.
Dali se nasa crkva u opste bavi religijom ili je cista politicka frakcija koja ima svoj nacionalni politicki program u kojem je teritorija, nacija i vlast nad robljem jedini motiv postojanja.
Usput Srećan Bozic Americkoj pravoslavnoj Crkvi, steta sto nema takve i u Kanadi, da sam pop osnovao bi jednu, nebi to bio los biznis kao self emploed.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. decembar 2019. u 13.02
od juče-danas sunce pocinje svakog dana da ustaje malo ranije.
tek sam pre par dana saznao da posle kratkodnevnice, ima par dana stanke, pa tek onda krene ranije da izlazi. (tu negde oko ovog bozica).
a ustajao sam bas pre svitanja sad par dana, i do 21 sam bas primetio svakog dana da izadje malkice kasnije.
Novak
25. decembar 2019. u 13.17
Tek od gregorijanske Nove Godine pocinje duzi dan
jer najpre pocinje razlika od minut u kasnijem zalasku Sunca a
stagnira u izlasku dok ne uhvati obostrani ritam.
Starac_Foco
(--)
25. decembar 2019. u 17.45
Steta sto nećemo docekati 2100 da vidimo šta će biti. Tada će cs gregorijanski i julijanski kalendar da razidju za još jedan dan, pa će „nas” Bozic biti 8. januara... Doduse ne mora, crkva može da ga za vijeki vijekov parkira na 7 januar po gregorijanskom i kaže, mi ne slavimo ni po kakvom kalendaru...

Interesanto je da je na svepravoslavnom saboru 1923 srpska crkva predlozila Milnakovicev kalendar, vecina ostalih crkvi ga prihvatili, pa onda SPC odustala dok ga ne prihvate i braca Rusi koji su se tada o svom jadu zabavili jer ruska crkva je imama većeg neprijatelja od kalendara, komunizam.

Delegaciju Srpske pravoslavne crkve su vodili mitropolit crnogorsko-primorski Gavrilo Dožić, docnije patrijarh srpski (od 1938), i profesor nebeske mehanike Milutin Milanković. Srpska delegacija predložila je svoj reformisani kalendar. Kongres je reformi kalendara posvetio šest plenarnih sednica i šest komisijskih. Devet članova je učestvovalo u sesijama: šest episkopa, jedan arhimandrit i tri laika.

Sa https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:643534-Zašto-Srbi-ne-slave-Bozic-u-decembru :

Na ovaj kongres nisu došli predstavnici Ruske pravoslavne crkve, koji su trpeli komunistički teror u SSSR-u, Bugarska pravoslavna crkva zbog raskola sa Vaseljenskom patrijaršijom, kao i predstavnici Antiohijske, Aleksandrijske i Jerusalimske patrijaršije.

Kalendar Milutina Milankovića, po kome je razlika između stvarne godine i kalendarske samo dve sekunde, što je deset puta preciznije od gregorijanskog kalendara, jednoglasno je prihvaćen. Patrijarh Meletija IV šalje specijalnu zahvalnicu Milutinu Milankoviću, ali nažalost, ova odluka se nije sprovela do kraja. Nov kalendar prihvataju Carigradska, Aleksandrijska i Antiohijske patrijaršija, Grčka, Rumunska, Poljska pravoslavna i Bugarska crkva.

Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve septembra 1923. u Sremskim Karlovcima usvojio je u principu novi kalendar, ali je sprovođenje odloženo za vreme „kada reformisani kalendar prihvate i primene i sve ostale pravoslavne crkve”. I to principijelno prihvatanje traje do danas.
Tubby
25. decembar 2019. u 17.59
BITNO je da se slavi a ne da se tuguje. ako BOGA ima SRBI su se vala dosta naplakali i natugovali.najbolje je da SVAKO od nas slavi ONAKO kako su nasi roditelji slavili jer su oni slavili onako kako su od svojih roditelja naucili a ovi su opet naucili od svojih itd. itd.
NovakPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Novak
25. decembar 2019. u 19.02
Tubi a šta ćemo sa onima precima sto su Bozic slavili zajedno sa ostalim hrišćanima sveta, znaš li da je samo nekoliko zemalja prihvatilo gregorijanski kalendar pre nepunih 500 godina i da su Englezi to učinili tek polovinom 18 veka. Znaš li koliko puta se Srbi ponavljaju da ih neko mrzi zato što su Srbi , a ja se pitam ko voli sebičnjake i separatiste bez obzira na sva njihova prava, zašto nismo u stanju priznati da nam ovaj dvojni arsin pravi samo ogronmu stetu. O kakvoj ravnopravnosti mogu govoriti ona nepravoslavna deca Srbije koja su danas isla u skolu a 7 Janura je raspust, U vreme komunizma je bilo mnogo pravednije, raspust je bio od 15 do 30 Jan. Ni po babi ni po stricevima Nije li razdvojeno praznovanje u danasnje vreme komunikacija cisti razdor i sejanje mrznje u okruzenju Srbije koja bi trebala da se brobudi iz svih nebuloza vezanih za odbranu ovog stanja. Pogledajmo koliko samo Srbi neznaju zašto imamo dva Bozica u pravoslavlju, a zamislimo samo koliko je obrazovanje Hrvata po tom pitanju.
Imao sam priliku poznavati neke koji su mislili da su Rumuni zbog Bozica u decembru iste ne rimokatolicke vere, sama pomisao da su Srbi nešto što ne valja je i to da nemaju ni Bozic kad i ostali svet, neverovatno ali to je tragikomicno.
zoxthegreat
25. decembar 2019. u 21.58
razdvajanje i sejanje mrznje? pa nisu se srbi i [pravoslavlje
razdvojili nego vatikan i katolici a zatim je i to bilo
malo pa su po nalogu trgovaca formirana i protestantska crkva

newman suptilno i podmuklo prebacuje krivicu na srbe i pravoslavlje

„katolici” se zovu rimo-katolici a pravi katolici su pravoslavi
ako se koristi stara terminologija

CTEBA
(penzioner)
25. decembar 2019. u 22.55
Као прво нико не зна датум кад је Христос рођен, а 25 Децембра се први пут славио 336 године.
У Светом Писму нигде не стоји датум Христовог рођења.
Рани хтришћани су га славили у Марту. 25 Март је девет месеци пре 25 Децембра (по Григоријанском, Јулијанском или Миланковићевим календару).
Исто тако израчунато је да је Христос умро 25 Марта (Нисан 14, по Јеврејском календару), Самим тим Васкресење је као ново рађање.
Римски празник, Сатуралија је између 17 и 23 Децембра, а зимска равнодневнива 21 или 22 Децембра.
За пагане ово је било славље доласка пролеће, кос Словена познато као Коледа.
Римљани су веровали да је 25 Децембар зимска равнодневница, и 274 су 25 Децембар прогласили за празник Рођење сунца, и претпоставља се да су то хришћани преименовали у празник рођења Христа.
Рана Црква је славила Божић 6 Јануара (по старом календару), а истовремено се славило и крштење Христа, које се сматрало важнијим од рођења.
Јевраји славе Хануку у Децембру (Кислев 25) , и неки сматрају да је и ово разлог за прославу у Децембру.
Америчка Апостолска Црква Божић слави 6 Јануара.
У деловима Британије 6 Јануара се прославља „Стари Божић”
По учењу Клемента из Александрије око 200 године, спомиње се рођење Христа године 28 Августуса, и 25 дана месеца Пачон (20 Мај по данашњем календару).
Други тврде да је рођен 16 године Тиберијуса 25 Паменотх месеца (Март 21), неки да је датум био 19 Пармутх (Април 15) , други да је рођен 24 или 25 Пармутха (20 или 21 Апприла).
Рани хришћани (први и други век) нису славили Божић, сматрајући то паганским обичајем.
Значи дал се слави по Јулијанском, Грегоријанском или Миланковићевим календаром, слави се 25 Децембра, и ни један од тих датума није тачан.
Једноставно ако у библији не постоји дату небитно је дал се слави у Децембру, Јануару или ком било месецу, сви су погрешни.

Самим тим какве везе има кад ми Срби славимо Божић и по ком календару идемо?
не славимо га на погрешан дан, а то што је календар астрономски нетачан, па ни Григоријански није тачан, зато је и дошао и Миланковићев, који ће га исправити кад дође врема, а по неким прорачунима ни он није тачан, и мораће да се мења у будућности.

Узгред успоравање или убрзање обртаја земље, мења време трајања дана и нико не може да гарантује исправност било ког календара на дуго време.

Зато брате, слави га кад хођеш, све сат твојим кока кола деда мразом, а остави нас
да славимо кад ми хоћемо.

zlatiborac
26. decembar 2019. u 20.20
Bozic u emigraciji ili Bozic u Matici Srbi tradicionalno i kroz
vekove slave i proslavljaju ga uz badnjak. Docim rimokatolici i
protestanti uz jelku. Koliko mi je poznato zbog ove razlike kao
i datuma kad se i gde proslavlja,nema pomena o nekakvim sporovima
a još manje sukobima. A da nas zbog toga neko 'mrzi' i smatra za
'sebičnjake' kako postavljac teme navodi,je em neumesno em proizvoljno receno.
U bivšoj nam 'bratskoj' zajednici nije izricito bilo zabranjeno
proslavljati Bozic pod svojim krovom, ali ne i dopusteno slaviti
na javnim mestima. Docim preko javnih glasila ni malo poželjno
pominjati a kamo li čestitati. Tim razlogom i povodom skolski
zimski raspust nije bio u vreme praznika - utoliko što se nisu
podrazumevali u državne 'verujuce',i za koje se narod 'izborio'.

p.s. kada sam s` početka 70-ih dosao u CAN tj. iseljenje, bio sam
iznenadjen saznanjem da je jelka simbol bozicnog praznika, umesto
novogodisnjeg kojem se ne posvcuje posebna paznja - osim vatrometa kojim se ispraca Stara a docekuje Nova Godina...
Novak
26. decembar 2019. u 22.52
Sogore lepo si sve objasnio bez napomene da si živeo u Srbiji.
U Hrvatskoj koja je u moje vreme bila clanica SFRJ Bozic se slavio
normalno naročito pravoslavni 7.Janura a najzesce sezdesetih sto ja pamtim. Srestva informisanja su bila gluva i slepa po tom pitanju tu si u pravu. U Zagrebu je redovno postavljana „praznicna dekoracija jelki naročito na trgu republike te u svakoj katolickoj crkvi i kuci. Pitao sam roditelje zašto mi ne kitimo jelku kao komsije, rekli su mi da to nije nas obicaj da mi kitimo badnjak.
Jelke su uklanjane tačno 6 Januara sto je mene vredjalo kao klinca , gde bas uoci našeg Bozica da ih demontiraju dok mi nisu objasnili da
je to deo koji se obavlja na praznik Sveta Tri Kralja bas 6 Jan, po njihovom kalendaru. Srbija je nasledila jelku od Rusa a posto u srpsko pravoslavlje to ne moze nasla se prigodna Nova Godina, Danas uz naše sve junastvo i religioznost katolicki Deda Mrazevi imaju overtajm u Beogradu i prave najvecu sprdnju i licemerje sa svojim paradama u vreme bozicnog posta uz neverovatno zatvaranje ociju i filozofirenje srpskog svestenstva i nacionalnih ucitelja.
Kada se kaže da kalendar nevalja, odgovor je poznat, kada je u pitanju njihova Nova Godina Srbija je svetska sila tog dana. Pošto tradiciju
prema jelkama još uvek gradimo naše po Beogradu svetle do Uskrsa.
Kako svetsko hrišćanstvo a naročito pravoslavni jugoistocni komsiluk
gleda na nas separatizam odgovor je lako naći u porodici i međuljudskim odnosima. Niko nas ne mrzi kad uzmemo ceo dan da motorkom rezemeo drve na njihov Bozic, a decu im od malih nogu ucimo ljubavlju da se na njihov Bozic ide u skolu a na nas ne ide. Car Julije je rimljanin a popovima je njihov dzip i audi važan isto kao i moj meni.”
Novak
26. decembar 2019. u 22.58
Ovo je ruska bozicna čestitka starija od nas pa čak i Sante.
https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/image/upload/v1577419022/11_fe5tmt.jpg
zlatiborac
27. decembar 2019. u 07.58
„Sogore lepo si sve objasnio bez napomene da si živeo u Srbiji.”

Drugim rečima; nacelno se slazemo, a to što sam živeo ili ne
daj Boze rođen u toj Srbiji - može da bude i te kako sporno?

Hvala na iskrenosti,razumevanju i pojasnjenjima u iznad recenom.

p.s. ostadoh bez reci...
zlatiborac
27. decembar 2019. u 10.43
„Ovo je ruska bozicna čestitka starija od nas pa čak i Sante.”

Logicno & neosporno,

Utoliko sto su Rusi i Nemci vekovimma imali dosta dodirnih tacki
posredstvom svojih vladara. Čak je Rusija jedno vreme imala za
vladarku (caricu) Nemicu,a koja je imala i te kako uticaja na
mnoge zivotne promene i reforme - uopste. Uostalom tradicija
bozicne jelke i potice iz Nemacke, koja je vremenom prihvacena
sirom Evrope. Izuzetak je bio u evropskom delu Otomanskog carstva
koje čak nije dozivelo ni Humanizam niti pak Renesansu.

E sad sogore, to što Srbi u Matici u sadasnjem vremenu cine to
sto cine,zasluga je (na prvom mestu) kultur-tregera koji su za vreme okupacije Srbiju rasparcali na uticajne zone-sfere, a posle njih je to preuzeo 'napredni'pokret na celu sa 'slavnim vodjom' koji tamo i dan-danas pociva. Ti 'neposlusni Varvari', kako znaju reci u tvojoj 'Lijepoj', i jesu 'uzrocnici' svih zala u prosvjecenoj krscanskoj Europi, pa je tako Srbija ponovo svedena na beogradski Pasaluk.

Kužiš? A ako ne,ostaj i nadalje prema svojim uverenjima - kao i
svako od nas...
keramicar
(mrgud koji sedi)
28. decembar 2019. u 06.59
SPC već, eto, 96 godina nema nameru da sprovodi u delo svoju odluku. o razlogu nikad nije dala zvanicno objašnjenje, već samo poluprazne izgovore.

srbi koji žive na zapadu, imaju sve veci problem da sve uklopi po principu, vuk sit i ovce na broju. na prvom mestu je post, koji traje do iza 1 januara. onda i neradni dani, često i kolektivni odmori, umesto da se to iskoristi za obelezavanje i proslavu tih praznika, srbi tih dana organizuju međusobne ruckove, vecere, kao eto sad se ima vremena, pa da se rodjaci i prijatelji obidju i posete.
sad postoji i jedna nova pojava. vencanja i svadbeni ruckovi u ovim danima.

sad , ima ovde onih koji će reci: to nisu pravi pravoslavci, a još manje srbi. a ja pitam: pa šta im drugo preostaje?

ako neka uvazena licnost, organizacija ili pojedinac samo pokusa da kaže nešto na ovu temu, odmah se proglase za jeretike.

ja jesam za to da SPC bude dosledna u sprovodjenju svoje odluke iz 1923g.
CTEBA
(penzioner)
28. decembar 2019. u 10.30
Не разумем шта хоћеш да кажеш.
Очигледно је да живиш у некој западној земљи где се Божић слави по новом календару.
Проблем је да већина Срба не живи у земљама где је на снази нови календар, па према томе, по теби, већина Срба би морала да прихвати нови календар, јер то теби одговара.
А шта са онима који живе у рецимо Сауди Арабији?
Дал они треба да славе кад и муслимани?
Доста Срба живи и у Русији, шта са њима, дал и они да мењају.
У самој Србији нема проблема, али испада да би и тамо требало да се мења да се задовоље они који живе на западу.

Што се тиче поста, то и нема везе са календаром, јел ти стварно верујеш да би сви постили 40 дана ако би се увео нови календар?
Срби и нису баш познати као велики испосници, тако да би опет све било исто.

Венчања не може да буде у Цркви за време поста, а ко хоће да се венча у општини, тог и није брига шта Црква каже.

СПЦ је прихватила календар али је примена истог одложена док се све православне цркве не договоре да га примене.
То је урађено да се не повећа раздор у православљу.
keramicar
(mrgud koji sedi)
28. decembar 2019. u 11.19
stevo,

ja napisao ono sto ja mislim, na osnovu onoga sto sam zapazio, ovde gde živim, a i onoga sto sam zapazio u srbiji kad boravim u vreme praznika.

i državi i narodu bi promena kalendara donela veliko olaksanje, to će ti svako drugi reci, ali se ne sme o tome pricati jer te proglase odmah za jeretika. upravo ovako, kako sad ti mene napadas da bi zbog mene trebalo da se promeni. pa ako ucestvujem nekom donacijom u nečemu, valjda imam pravo na neki svoj stav ili ne?

i što se vencanja u vreme posta tiče, bude i toga, „zamoli” se paroh, te on pita vise instance, pa odobre i vencanje i krstenje. i razvod braka isto može da se dobije...

kad si poslednji put bio u beogradu u vreme novogodisnjih praznika?
Novak
28. decembar 2019. u 11.23
Stevo ko zna koji put o ovom diskutujemo, već sam ti rekao nekoliko puta da nemas ni jedan zdrav razlog u zastiti primene starog kalendara. Patrijarh Pavle je nekoliko puta ponovio da kalendar nema nikave veze sa sustinom religije i to je dovoljno.
Spomonjes raskol u pravoslavlju, pa SPC je upravo centar balkanskog raskola , Stedeci sebe u srpskom raskolu i dezorijentaciju matorih vladika koji zaboravljaju da za svoju sluzbu imaju na raspolaganju moderne komunikacije i zajednicki suzivot sa ostalim vernicima specijalno hrišćanima. U Vojvodini imamo Pravoslavne Rumune. U Ruminiji pravoslavne Srbe koje osim jezika deli i crkva i to ni jedna druga do SPC koja se ne drzi svoje odluke, Ako pre 95 nisu imali nacina objasniti narodu u cemu je stvar zašto i danas uz sve srpske nevolje TV pink i rts nisu u stanju poravnati greške,
Tvoje obilazenje realne sprdacine je ispod rekao bi tvog nivoa obrazovanja.
CTEBA
(penzioner)
28. decembar 2019. u 11.50
Никог ја не нападам, нити неком солим памет шта треба да ради.
Као што сам већ рекао, Божић није највећи хришћански празник, као што га представљају, али је највише комерцијализован.
Данас се више пажње обраћа шта коме да се купи за Божић, него како и кад да се Божић слави.
Сам датум је неко узео, из неког разлога и сад га ми овде славимо.
Христос је Бог, а бог се не рађа, самим тим не може да буде ни рођендан Бога, већ само датум да се прослави долазак Христа у човечијем облику.
Божић је празник који се славу у кругу фамилије, а дал си ставио светла, јелку, или шта већ није ни важно.
Проблем је да ми покушавамо да будемо већи папа од папе, еј, комшије славе па да им покажем...
Овде (Канада) католици и протестанти и не славе Божић као некада, једноставно свело се на то ко ће у који ресторан на ручак, и слављење готово.
Дал га ја славим кад и они или 7 Јануара, никог није ни брига.
Већина већих компанија ти даје 3 дана одмора екстра, баш да би могли да славимо по нашим датумима.
Не због нас, али Кинези славе своју нову годину, муслимани своје, па имаш те дане и узми.
То за венчања нисам чуо, можда се деси али ретко.
Ствар је у томе религија је традиција, а ако напустимо традицију, онда губимо и веру.
Ето ја рецимо узимам (док сам радио) слободан дан за славу.
Дал треба и то да престанем јер осим нас нико дуги не слави славу?
Слажем се са ставом покојног партијарха, да је календар неважан, али ако је неважан, онда каве благе везе има кад ја славим Божић?
Дал ја неком од вас браним да славите Божић по новом календару?
Не, колико видим ни остали који га славе по старом, овде нису дигли дреку, нит вас нападају, међутим ви који славите по новом нападате нас, те смо азијати, те ово, те оно.
Слави брате кад хоћеш, у оквиру фамилије, са комшијама, украси кућу како хоћеш, узми највећу јелку која постоји, твоја ствар, али зашто вама смера ако ја славим кад ја хоћу, са граном храста и мало сламе?
Novak
28. decembar 2019. u 12.26
Stevo postoje neke stvari koje nisu samo tvoja licna stvar već stvar institucija i državnog uredjenja.
Smesno je uporedjivati Srbe i njihov srpski Bpzic sa Kinezima ili islamom. Postoji nešto mnogo vaznije a to su međuljuski odnosi i međusobno uvazavanje naročito kad je u pitanju Srbija sa svojim sugradjanima i komsijama. Kako se ponasas tako će ti biti. Šta je tebe briga kad je ciji Bozic, tvoja država ti garantuje 7.Jan koji nije po nikakvoj tradiciji već po inatu, „e neću bas”, Saradnja SPC i Rumunske
ili Bugarske pravoslavne crkve je nikakva, toboze sa Grckom smo OK a
kad je u pitanju Grcki Bozic, srpsko preavoslavlje se ne oglasava imamju popovi tada vaznija posla. Znaš li ti u kakvom se polozaju nalazi ono nekoliko rumunskih sela u Banatu koji slave Bozic sa bracom
Madjarima iz Backe po vazecem državnom kalendaru. Dali mislis kad bi nam Bozic bio zajedno da bi to bilo ruzno po stanovnistvo Rep. Srbije.
Kakvo je to slavlje za koje kažeš bas me briga, valjda zajednicko slavlje ima vise smisla od separaisanja. Zašto je teško biti iskren.
CTEBA
(penzioner)
28. decembar 2019. u 13.50
Кога брига на овом свету кад ми Срби славимо Божић?
И какве везе има па у реду је да Кинези славе кд они мисле јер их има пуно.
Ето Јевреја нема пуно, ал не видим да мењају датуме својих празника, да ускладе са другима.
Не видим ни да Руси мењају, сад ми реци па њих има више.
Што се тиче Грка, пола их слави по старом а пола по новом, и поделили су Цркву на две.
Старокалендарску и новокалендарску.
Упознао сам доста Срба који славе по новом календару, славу па кад им одговара, викенд пре или викенд после.
Св. Сава је само неки тамо светац залуђених.
Еј знам неке који још увек држе и титову слику на зиду.
Неки су променули имена, не свиђа им се да их зову Стева, Пера, Јован и слично.
Млого је лепше Стив, Питер, Јон итд.
Исто је и са презименима, изгубише оно вић, ма ког ће им врага.

Кад ћеш да славиш Божић твоја ствар, ја га славим кад га је славио и мој отац, и деда и остали пре њега.
Дал ми смета да у комшилуку нико дуги не слави 7 Јануара?
Не, баш ме брига.

Док сам радио долази њихов божић сви једни другима кажемо сретан Божић, ја православац, он муслиман, хинду, или шта већ, и одемо сваки својим путем.
једноставно из поштовања им честитам Божић, али то не значи да треба и да га славим кад и они.
Као што рекох, слави кад хоћеш, твоје право, али поштуј и друге који славе кад они хоће.
То је основа културе, а не подсмевати се онима који мисле другачије од тебе, јер Боже мој, ти си напредан и културан, а ми остали некакав азијатски шљам.
zlatiborac
28. decembar 2019. u 14.31
Ti Novace izgleda nemas druga niti pametnija posla nego da
emigrantima SC (među kojima si i sam) pripovedas lekciju kada
i kako bi trebalo da proslavljaju Bozic. Posebno sa onom čestitkom
„Srećan Bozic” da se skrene posebna paznja onim 'separatistima'
koji su izdleda trn u oku tvojim 'naprednim' shvatanjima.
E sad ako si ovde po zadatku da nam ukazes na zablude koje nas
sputavaju da stanemo u red naprednih, uzaludno se trudis i upinjes.

p.s. kad nisi uspeo tamo odakle si stig`o - ovde ti je 'mrka kapa'.
Novak
28. decembar 2019. u 14.35
Ovo mi se svidja, mrka kapa.
zlatiborac
28. decembar 2019. u 14.50
Svidjalo se ne svidjalo - 'to je nama nasa borba dala'.

p.s. mo`s da biras: da izgubis - il` da ne dobijes.
santa
28. decembar 2019. u 15.14
Što se tiče proslavljanja, proslavljam oba Bozica (sa mojom Sosom, njen, a ona sa mnom - moj) i mirna Srem, Banat, i Backa; i savezna država Tennessee! :)
zlatiborac
28. decembar 2019. u 15.29
Svaka cas` Santa,

I kod mene isto tako otkada smo dobili snajku (Rumunku).
Ta zajedno smo jači i bogatiji. Nasi unuci se posebno raduju.

p.s. duplo vise poklona nego kod ostalih...
santa
28. decembar 2019. u 15.47
Bas tako nekako, za njen se otvaraju pokloni, a za moj, se pripali sveca i u sebi se podsete svi oni koji vise nisu sa nama, i to je to (posle na gozbu u - Louisiana Lobster Cuisine, ili sličnim)! :)
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. decembar 2019. u 06.24
Evo jedna iz Italije.

Kada si u Rimu, ponasaj se ko Rimljanin.

https://ibb.co/RPDms2H
zlatiborac
29. decembar 2019. u 08.51
Svaka cas` Markane, evo jedne sa naših prostora:

„Magarac u Bec - magarac iz Beca”.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.