Diskusije : Emigracija

 Komentar
Srpska emigracija u Kanadi..
zlatiborac
05. novembar 2019. u 18.05
SRBI U KANADI
3. септембра 2008.
Kad se govori o srpskoj koloniji u Kanadi, mora se odmah ukazati na činjenicu da se srpska etnička grupa identifikuje i definiše po svojoj duhovnoj pripadnosti naciji, a ne po mestu rođenja, ili po formalnom državljanstvu. Najveći broj Srba došao je u Kanadu iz Austro-Ugarske, a u novije doba iz siromašnih krajeva bivše Jugoslavije. Zato je uvek bilo teško ustanoviti pravo brojno stanje Srba u Kanadi, jer u postojećim statističkim podacima u vezi sa useljeništvom, zahvaljujući i kanadskim popisima stanovništva, ovaj problem identifikacije nije ni u prošlosti istican. Tako će se mali broj Srba koji su došli u Kanadu pre Prvog svetskog rata utopiti u kanadsku statistiku kao austrougarski građani. Po nekim podacima smatra se da je od 1900. do 1918. godine bilo u Kanadi svega 1.265 Srba. Od osnivanja Jugoslavije kanadski cenzus (1921) će identifikovati građane koji dolaze iz jugoslovenskih krajeva, ali ih neće deliti po nacionalnoj ili verskoj pripadnosti. Prvih nekoliko godina posle ujedinjenja dolazilo je izuzetno malo emigranata iz Jugoslavije. Počev od 1923. godine naglo raste broj useljenika i sistematski se povećava svake godine, da bi 1928. dostigao cifru od 4.377. To su uglavnom iseljenici iz veoma pasivnih krajeva Jugoslavije: Like, Korduna, Banije, Dalmacije i Hercegovine. Taj broj počinje da se smanjuje početkom tridesetih godina, a velika ekonomska kriza u Americi i Kanadi gotovo da zaustavlja useljavanje građana. Koliki je broj Srba od ovih jugoslovenskih useljenika, teško je odrediti.
Do kraja Drugog svetskog rata nije se moglo govoriti uopšte o emigraciji iz Srbije. Tek poneki Srbijanac bi došao u Kanadu, često preko Amerike, povučen avanturizmom i obećanjima nove zemlje, brzim bogaćenjem. Nažalost, nije poznato da se iko od naših u to vreme obogatio. Zna se da je 1904. u Torontu bilo samo četiri porodice iz Srbije. Tek posle završetka Drugog svetskog rata dolaze brojni politički emigranti, kao posledica građanskog rata u Srbiji, a od 1948. godine nalaze utočišta u Kanadi proganjani komunisti (tzv. informbirovci), uglavnom Srbi i Crnogorci.
Sredinom šezdesetih godina, vlada Josipa Broza otvara jugoslovenske granice i počinje iseljavanje iz svih delova Jugoslavije, uključujući znatan broj mladih, visoko kvalifikovanih radnika i školovanih ljudi iz Srbije. Veliki broj Srba odlazi u zemlje Zapadne Evrope, ali se jedan deo odlučuje za useljavanje u daleku Kanadu, direktno ili preko Francuske i Nemačke. Kanadski statistički podaci ukazuju na činjenicu da se počev od 1960. godine broj Jugoslovena useljenih u Kanadu konstantno povećavao da bi se u 1968. godini uselilo 6.892 osobe. Kanada je bila uvek veoma popularna zemlja za mlade Jugoslovene. Očigledno bi ih se uselilo još i više kad ne bi postojale zakonske restrikcije, tj. određene kvote za dodeljivanje viza, različite za razne zemlje. Na taj način Kanada vrši planski i sistematski najbolju moguću selekciju i trudi se da ostvari harmoničnu ravnotežu u odnosu na socijalnu strukturu svog novog stanovništva, uzimajući u obzir potražnju profesija na tržištu radne snage.
Kanadskim popisom 1971. godine učinjen je prvi pokušaj da se identifikuju nacionalnosti jugoslovenskih useljenika. Međutim, većina će se izjasniti kao Jugosloveni, što će i dalje da komplikuje mogućnost identifikovanja pravog broja Srba. Nije izvesno da li su se svesno izjasnili kao nacionalno opredeljeni Jugosloveni, ili nisu razumeli u upitniku razliku između državljanstva i nacionalnosti. Smatra se da je, ipak, u toj statistici veći broj Srba nego Hrvata, koji su tradicionalno bili manje naklonjeni ideji jugoslovenstva, pa prema tome i mogućnosti identifikacije na ovaj način.
Pitanje broja Srba u Kanadi nije mogao da reši ni kanadski cenzus kroz upitnik o jeziku. Kada se, u cenzusu 1991. godine, tražilo identifikovanje maternjeg jezika, isti problem se javljao. Većina školovanih Srba upisivala je kao svoj maternji jezik srpskohrvatski (zvanični naziv za jezik koji su učili kao deca u školi) i prema tome cenzus ih je automatski stavljao u kategoriju Jugoslovena, dok je veliki deo Hrvata izjavljivao da im je jezik jednostavno hrvatski.

Etničko poreklo stanovništva prema
kanadskom popisu 1991. godine

Hrvati 41.550
Makedonci 14.030
Srbi 13.085
Slovenci 8.050
Jugosloveni 48.420

CTEBA
(penzioner)
05. novembar 2019. u 18.58
А шта мислиш ко су ови југословени, којих је највише?
poet
05. novembar 2019. u 19.20
Pa, Jugosloveni, Stevo.
zlatiborac
05. novembar 2019. u 20.58
„А шта мислиш ко су ови југословени, којих је највише?”

Pripadnici vecinskog naroda; a sve u ime politicke korektnosti;
reklo bi se.
p.s. u protivnom nosili bi zig nacionalista,hegemonista sto je u
suprotnosti 'bratstva-jedinstva - zenice oka svog'.
Novak
05. novembar 2019. u 21.35
Jugoslaven to znači da nije rimokatolik.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. novembar 2019. u 08.06
zašto tako mislis? -možda je neko ko je popusio pricu između 19 i 41 - mada, kapiram a je broj 'rvata i te ekipe koja je popusila pricu o jugoslovenstvu, a kasnije i dodatnom bratstvu i jedinstvu, tu negde priblizna broju kioska sa krmecim pljeskavicama u gradu meka u arabiji.
mooozda eventualno ima koji kiosk vise.
CTEBA
(penzioner)
06. novembar 2019. u 10.59
Сећам се неких од тих „југовића”, уђеш им у кућу на зиду уместо иконе, титова слика.
Говорили су нашки, и били земљаци.
Кад их хрвати изјурише, ударише у кукање, помагајте браћо Срби.
Нису кукали код браће, са којом су раније славили.
Seeb-VN1700
06. novembar 2019. u 11.50
SVETOZAR PRIBIČEVIĆ - Pismo Srbima, 1934.godine
Za one koji neznaju Pribićević je bio srbin iz Hrvatske i Ministar u prvoj vladi Države SHS.

„Srpsko ime, koje je u prošlosti bilo nerazrješivo vezano uz ideju slobode, postalo je poslije ujedinjenja, a naročito poslije proglašenja diktature 6. siječnja 1929. istovjetno s pojmom reakcije, nasilja i tiranije. Ono je to postalo zato što je režim sile uopće, a posebno diktature, došao iz Beograda, što iz srpskog društva u Srbiji crpi svoju glavnu snagu i što se sprovodi u ime takozvanog narodnog i državnog jedinstva, koje se u velikoj većini zemlje prikazuje kao hegemonija Srbije, dok, u stvari, pod izlikom toga jedinstva nosioci režima diktature bezočno vrše eksploataciju cijele države, pa i same Srbije! Srpstvo treba listom ustati protiv toga nedostojnog režima da bi spasilo čast svoga imena i spralo ljagu sa svog obraza. Ono se treba vratiti svojim starim i slavnim tradicijama slobode i demokracije, koje su ga proslavile širom svijeta i pribavile mu neumrlu slavu. Ne smije srpstvo nasjedati bezdušnim vlastodršcima, koji prikazuju diktaturu kao nekakvu potrebu, da bi se spasila država i to, tobože, od rušilačkog i razornog hrvatskog pokreta i akcije. Postavljajući takve tvrdnje vlastodršci zaboravljaju da prema mišljenju cijelog razumnog svijeta ne zaslužuje uopće da postoji nijedna država, koja se samo diktaturom može držati na životu i na okupu. Uostalom, Srbi trebaju uvidjeti i shvatiti da oni nemaju nikakvog, ni moralnog, ni političkog, ni nacionalnog, ni historijskog prava vladati nad Hrvatima i silom ih (diktaturom) držati u zajednici sa sobom. Historijsko je iskustvo pokazalo da će se prije Velebit srušiti u more i isušiti Dunav, Sava i Drava, nego što će se hrvatski narod odreći svog imena i svoje narodne individualnosti. Pa kad Srbi to znaju - a to je jasno svima njima bez izuzetka - onda ima samo jedan stav, koji je dostojan njihove prošlosti i koji može odgovarati njihovom osjećaju pravednosti, pa i njihovoj političkoj mudrosti - a to je, da priznaju Hrvatima pravo da se sami slobodno opredijele prema ideji državne zajednice sa Srbima i da odluče o svojoj budućnosti. Ja sam osobno za državnu zajednicu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja bi se osnivala na načelima jednakosti i pravde, kako to traže zagrebački zaključci od 7. studenoga 1932. Smatram da hrvatsko pitanje treba tako riješiti da se u okviru državne zajednice osigura hrvatska država...
Ali, kao čovjek slobodnog duha i kao istinski demokrat, ja moram izjaviti da bi Srbi morali poštovati i priznati volju Hrvata i odluku čak i u slučaju kad bi se oni izjasnili protiv svake zajednice sa Srbima, a za svoju potpunu i neograničenu samostalnost. Ne mogu zamisliti ni za trenutak da Srbi ratuju s Hrvatima zato što ovi neće živjeti zajedno s njima, da Srbi ognjem i mačem nametnu Hrvatima zajedničku državu. Takvo držanje osramotilo bi Srbe za sva vremena kao nasilnike i ugnjetače, a s druge strane ne bi to bilo nikakvo definitivno rješenje problema, jer bi Hrvati upotri...ili prvu zgodnu priliku, prvi međunarodni sukob, da takvu nametnutu državnu zajednicu obore. I zato je najbolje, najmudrije i najpravednije što Srbi u pitanju odnosa s Hrvatima mogu učiniti da im pruže bijeli list, da na njemu ispišu svoje zahtjeve. Svaki drugi put i rješenje značilo bi vječite međusobne trzavice, sukobe i ratove, koji bi se na kraju svršili katastrofalno za oboje.
Meni je jasno i duboko sam uvjeren da bi takav stav Srba spasio ideju naše državne zajednice, koja je pod režimom diktature smrtno ranjena. Diktatura je postigla to da nikada u historiji nisu Hrvati bili tako daleko od srpstva, nikada tako ledeni prema ideji bratske zajednice sa Srbima, kao što su u ovom trenutku. Ali, nije dosta da Srbi zauzmu ispravno gledište prema Hrvatima. Oni trebaju u isto vrijeme stati na čelo borbe protiv diktature, koja je došla iz srpske sredine. Sramota je za srpstvo što mirno podnosi diktaturu već pet godina. Ja ne mogu vjerovati da je srpsko društvo kukavno, ropski raspoloženo, da ono nema smisla za slobodu. Prije vjerujem da srpsko vodstvo nije doraslo današnjoj situaciji, da ono nema dovoljno dalekovidnosti i smjelosti da povede narod u odlučnu borbu. Meni se čini da ono čeka da se diktatura slomi sama od sebe ili da je odnose neka nevidljiva sila, gubeći iz vida da ima samo jedna sila koja može srušiti diktaturu i da ta sila mora doći iz naroda i uhvatiti se u koštac s njom”.
zlatiborac
06. novembar 2019. u 13.15
„Нису кукали код браће, са којом су раније славили.”

Treba imati u vidu da: živeti u njihovom okruzenju - po logici
stvari poprime se mnoge osobine. Mentalitet prvenstveno.
To nije bio samo slučaj u bivšoj nam zajednici 'bratskuh naroda'
već i prethodnoj kraljevini.
CTEBA
(penzioner)
06. novembar 2019. u 13.28
Да, али само код Срба.
Seeb-VN1700
06. novembar 2019. u 15.45
Ovaj isto dosao iz Beograda da pomogne..
https://www.youtube.com/watch?v=vu5qvsloewU
zlatiborac
08. novembar 2019. u 09.27
„Ovaj isto dosao iz Beograda da pomogne.. ”

Ovaj, odnosno taj je (reklo bi se) potomak 'janjecih brigada'
odgajan i vaspitavan na vrednostima i tekovinama nob. Na tom
snimku je i njegov glavni idejni vodja V. Seselj, najmladji ikada
dr politicko pravnih nauka sa desetkama - doktorirao na temi;„Tito”.

p.s. ako niste znali...
Seeb-VN1700
08. novembar 2019. u 11.52
Protekle (2018.) godine rodaci iz inostranstva u Srbiju su poslali 3,1 milijardu evra. U to nije uračunato ono što pošalju nezvaničnim kanalima – preko prijatelja, autobusima ili donesu lično.
Najdarežljiviji su oni iz Nemačke i Švajcarske, ali i Amerike i Rusije.
zlatiborac
08. novembar 2019. u 13.19

Živimo od izvoza dece | Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore ...
https://www.srpskadijaspora.info › amp - Translate this page
Dec 14, 2005 - Živimo od izvoza dece. Novac koji emigracija šalje u Srbiju, paradoksalno, „pomaže” da se nacija ponaša neodgovorno prema sebi, svojoj deci ...
Seeb-VN1700
08. novembar 2019. u 15.43
Istraživanja pokazuju da je prosečan pojedinačni nivo doznaka manji kod migranata sa višim stepenom obrazovanja.
CTEBA
(penzioner)
08. novembar 2019. u 15.56
Значи паре из иностранства су опале за око 50%.
Својевремено је годишње долазило око 6 милијарди.
Полако родбина нестаје, нова емиграција је мање заинтересована да нешто зида у Србији, и мање пара долази.
CTEBA
(penzioner)
08. novembar 2019. u 17.21
:-)
Novak
08. novembar 2019. u 17.51
Tačno Stevo dotacije iz diaspore znatno se smanjuju, ali Srbija i dalje može da kaže da ima visok priliv od stranih turista koje je proizveo rat i losa domaća ekonomija.
Šta sam ja kad dodjem u Srbiju, do strani turista, rođen i skolovan van Srbije , napustio
Srbiju sa Yugo pasosem, a nije da ne odemo i potrosimo.
zlatiborac
08. novembar 2019. u 20.51
„Полако родбина нестаје, нова емиграција је мање заинтересована да нешто зида у Србији, и мање пара долази.”

Treba imati u vidu da je vreme tkzv. gastarbajtera presusilo.
Mnogi od njih su obnavljali privremeni boravak a potom stekli
i stalan koji podrazumeva ekonomsku stabilnost. Mnogi su gradili
dvorce za sebe i svoje potomke od kojih mnogi većim delom godine
zvrje prazni. Njihovi potomci se uklopili,tj. asimilirali u
ekonomski sređenimzemljama pa i nepomišljaju da se vrate,a kamo li posecuju i žive - mada ima retkih izuzetaka.

Tako je manje u svim novonastalim državicama iz bivše nam 'bratske
zajednice naroda i narodnosti'.
zoxthegreat
09. novembar 2019. u 04.21
zlatiborac uglavnom su zidali oni iz nemacke austrije svajcarske I
francuske

ja kao dete ne mogu da se setim nekog „amera” I „kanadjanina” ili
„australijanca” sto je nekako i razumljivo

ali ovi kanadjani a pogotovu australijanci se I ne bune nešto

dok ovi serbo amerdzosi , izgleda da bi bez njih ljudi pomrli

od gladi u srbiji. investicije da ne pricamo

kompanije od serbo amerdzosa su svugde po srbiji ali u
ostalim delovima bivše sfrj

od njihovih jahti ne može se prici lukama u crnoj gori I delimicno

u hrvatskoj.

verovatno ima I po koja leteca podmornica
Seeb-VN1700
09. novembar 2019. u 05.50

Srpski stručnjaci procenjuju da će povećanje migracije od 12 odsto doneti rast doznaka za petinu.
Seeb-VN1700
09. novembar 2019. u 05.52
„Zanimljivo je da primaoci doznaka ocenjuju da su posledice odlaska naše dece u inostranstvo loše – ”zato što odlaze najobrazovaniji„, dok stručnjaci smatraju da će te posledice biti pozitivne. Struka veruje da će u narednih četiri-pet godina doznake uticati na porast zaposlenosti, a strah da jednog dana može da presuši priliv novca iz tuđine, podstaknuće decu ”gastarbajtera„ da manje sede po kafićima i da taj novac iskoriste da pokrenu neki posao.”
windy-chicago
(windy-chicago)
09. novembar 2019. u 06.21
Zox, koliko si ti ulozio u Srbiju ? Nas covek, radi kao mehanicar ovde u Chicago, pre 2 godine hteo da otvori mehanicarsku radnju za popravku kamiona u G. Milanovcu , bio tamo 3 meseca, prica... odes u opstinu , sud , bilo gde, gledaju te ispod oka , izmišljaju ovo, ono , samo sto ne kažu, daj 3-5000 $ pa ćeš dobiti dozvolu. I to cash na ruke, bez svedoka, a ko ti garantuje da će od toga ista biti. Sav besan, kaže, ne pada mi na pamet da bilo šta uradim tamo. Nisam ja ovca za sisanje. E vidis, prvo se informisi, pa onda pricaj nešto.
Novak
09. novembar 2019. u 08.31
Zašto mnogi ljudi jednostavno trabunjaju o nekoj silnoj investiciji diaspore.
Jedini narod u svetu koji to radi su Jevreji, a znamo istoriju i njih i njihove zemlje.
Ko je od nas ili naših predhodnika napustio svoju zemlju zbog svakojakog dobra i otisao sa idejom da se vrati sa kapitalom i to u smislu doprinosa razvoju Srbije.
Milan Panic i ISN Galenika, Mira i Sloba na Pavlovic cupriji, mnogi donatori medicinske pomoći, su slučajevi za diskusiju.
Moj deda je 1912 otisao za Chicago i nakon 7 godina se vratio sa lepim parama, napravio kucu podigao familiju i jedva izvukao zivu glavu u dva rata, a njegovi unuci
tj . Ja treci iii zadnji put u proslom veku.
Koliko puta se ovde diskutovalo o geopolitici predratne Yu diaspore. Mnogi su tada odlazili u EU sa idejom da zarade nešto na brzinu, Nas dvoje je onih godina zaradivalo ispod DM 1000, Gastarbajterova marka je tada u Yugi vredela 1x3 dok danasnji 1 euro vredi 0.90c
Evropski emigranti mogli su sesti u svoju limuzinu i pravac u zavicaj, jednako onda i danas, šta da kažem mi prekokenci. Zašto još uvek imamo ljude koji se nose sa stavovima da neko ko je otisao na zapad mora biti bogatas.
Kada sam nakon četiri godine zivota u svojoj 44 zavrnuo rukave i sam samcat se upustio u gradnju kuce, nekoliko kanadjana ukljucujuci i jednog kontraktora me pitalo,
Waw how you know that, samo si cetiti godine ovde i već pravis kucu, morao sam i reci , da tačno ali ne zaboravite da ja imam 44 a ne 4 godine zivota.
Seeb-VN1700
09. novembar 2019. u 10.39

Za vrijeme Jugoslavije inostrane doznake možemo nazvat i investicijama.
Danas su doznake neformalna socijalna pomoć.
CTEBA
(penzioner)
09. novembar 2019. u 11.45
Не знам како је данас, али тамо шездесетих у западној Европи су ти увек натрљали нос да си странац.
67 сам дошо Немачку, јер тада није могло да се дође у Канаду директно, већ само преко неке треће земље.
Нисам остао дуго неких 7 месеци али су ми уши биле пуне, аусландер, па аусландер.
Посао који си могао да добијеш је био углавном физички, који Немци нису хтели да раде.
Осећало се да си нижа класа, рецимо пријатељ и ја смо хтели да одемо у позориште, али су нас избацили напоље.
Наши људи су углавном гледали да зараде шта могу и да се врате, нико није ни мислио да остане. Дешавало се да би њих 12 изнамило кућу од 3 собе и поделили би се у три смене, које су биле исте као и на послу, значи први спава од 12 до 8, други од 8 до 4 и трећи од 4 до 12.
Кад ти истекне време напоље из кревета и пусти следећег.
Храна углавном тај фамозни баухшпек, она сланина са стомака, то је било нај јефтиније, а ишло је у све, ражњиће, паприкаш, шницле, ма шта хоћеш.
Пило се јефтиније пиво, а вода је била лоша, боља пива су била за друге.
Куповало се само оно што је морало,остало у банку и кад се врате имали су.
У Канади је било другачије, до сада ми нико никад није рекао да сам странац, чак кажу ма сви ми смо странци.
Да има дискриминације, има, али углавном на бази порекла, свако са својим.
Сви смо гледали да што пре купимо кола, да имамо лепши стан, да купујемо добра одела, да се покажемо.
Касније кад би се оженили, гледало се да се купи кућа или стан, да се живи што боље.
Било је и оних који су штедели сваки цент, али мање.
Углавном гледали смо како да живимо што боље овде а нисмо сањали да правимо палате по Србији.
santa
09. novembar 2019. u 12.06
Isto prosao, samo malo ranije ('64/'65). :)
CTEBA
(penzioner)
09. novembar 2019. u 12.38
Шта ћеш Санта, тако је било.
Ипак било је и интересантног.
Сећам се дођосмо нас двојица у Немачку, Офенбах, Франкфурт део.
Упознају нас са једним из Босне, старији од нас десетак година, два метра, грсђен ко слика, и кажу има за вас двојицу собу ако хоћете да изнајмите.
Ми одмах, дај.
Двособан стан у новој вишеспратници, припада некој швабици, она метар ипо висока, метар ипо широка, муж јој погинуо негде на руском фронту.

Доведе нас дају нам собу, они живе у другој, баба (тада за нас, сад би била млада), добра, и реше да нас позову на неки „парти”, ми сви сретни, кажу још биће доста слободних женскиња, па има да уживате.
И одемо, кућа не мож бити лепша, ми само зинули, пред њом мерцедеси и слично, унутра живи пиш, пуно баба којима мужеви заглавише негде у Русији, дотреране, смешкају се и лове нас „слободне”, побегли би ал не може, кућа изван града.
Мушкарци, углавном млади, ил наши, Италијани, Грци, Турци, Шпанци итд, сви се лепо дотерали и улизују се бабама.
Оне кокетирају и смешкају се нама „слободним”, и пуцају од среће кад њихови момци скачу и прете нам.
И то је био део емиграционог живота шездесетих.
Једва сачекасмо да одемо и никад више на њин „парти”.
Seeb-VN1700
09. novembar 2019. u 15.38
Dosao sam 91. u Njemacku i sreo ovdje neke „naše” iz raznih krajeva bivše Jugoslavije ali velika vecina je bila iz Srbije.
Ovdje je tada bila još engleska kasarna i bilo je dosta Srba koji su radili u toj kasarni, ali nijedan Hrvat ili Bosanac..
Sto znaci tada su Srbi kod Engleza bili ljudi od prilicnog povjerenja.
Upoznao sam tako jednog Filipa, inače jedini iz Beograda.
Kad sam ja dosao Filip je već bio penzionisan, penziju zaradio u toj engleskoj kasarni.
Možda jedan od najkulturnijih ljudi (sa podrucja Jugoslavije) koje sam ovdje upoznao. Izuzetno fin i kulturan, ali i obrazovan covjek.
Iako u godinama znao je mudro rezonovat stvari.
Inače Filip je bio nekad sluzbenik kraljeve garde. Nosio je uvijek sa sobom sliku gdje je on na slici sa kraljem.
U vrijeme Jugoslavije i Tita bio je jednom ili dvaput u posjeti rodnom kraju.
Upoznao sam i jednog Petra, zvao sam ga Pero. Taj nikad nije bio u posjeti rodnom kraju, bojao se komunista. Kaže na granici kad bi ugledao na shapki zvijezdu petokraku da nezna kako bi taj strah podnio.
Sva uvjeravanja da mu nebi niko ništa bila su bez uspjeha.

zlatiborac
09. novembar 2019. u 15.53
„Za vrijeme Jugoslavije inostrane doznake možemo nazvat i investicijama.”

Neosporno. Ali bih dodao i ovo: Promasene. Prvenstveno oni koji
bi ulagali u tkzv. malu privredu. Najpre te muvaju nekoliko meseci
(pa čak i godina) za dobijanje dozvola i prikljucaka na vodu,tel. struju, pa kad ti udare porez,te inspekcije za ovo ono,ode mas` u propas`. A cova stedeo svaku krajcaru odvajajuci na ustrb hrane,
pristojnog komfora i provoda u najboljim godinama zivota. Oni koji
su gradili skromne domove ili pak dvorce,nisu doziveli da ih koriste
dostojno truda - čak ni u poznim godinama. A eto; gradili ne samo
za svoje potomke,već potomke njihovih potomaka - nek se vidi i zna.

U našim nedeljnim novinama a la Ilustrovana Politika & Arena,imali
posebne rubrike posvecene gastarbajterima. U serijskim nastavcima
po put 'spanskih sapunica'. Jugo-klubova u svakom kutku Z. Evrope,
posebno kod onih (koliko juče) 'mrskih okupatora'.

p.s. izgradili svoju zemlju - pa nek se i oni uvere kako smo;vredni,
uspesni i naravno snalazljivi.
zlatiborac
09. novembar 2019. u 17.33
„Sva uvjeravanja da mu nebi niko ništa bila su bez uspjeha.”

Identicna i malo drugacija prica od strica(krajisnika) moje
supruge koji je nedavno napunio 90 godina.
U vreme rata (41-e) sa dvanaest godina izbegao u Srbiju gde je
do svoje 16-te ucio masinbravarski zanat,a potom vraca u Krajinu. Tamo ga angazuju za prikupljanje zita i stoke,a potom stupa u odbor za agrarnu reformu koja je na njega ostavila dozivotni zig straha koji će ga pratiti celog zivota. Njegov otac je uoci rata otisao u CAN i pokusao da preko tajnog agegta prevede porodicu: ženu,sina jedinca,snaju i unuka kod sebe. On se tada,t.j. 1951-e zadesio u vojsci. Agent,sve osim njega, prebaci u logor u Trst,a potom vrati i njega iz vojske takođe. Polovinom 60-ih mnogi njegovi srodnici dolaze legalno u iseljenje a njegova žena odlazi u prvu posetu, ali on ne. Polovinom 80-ih žena opet u posetu, on ni da cuje. Zašto? Strah me pogledati narodu u oci zbog onog otimanja namirnica i blaga(stoke) od moje rodbine i seljana komsija. Osim toga i zbog agrarne reforme u kojoj je zbog zestokog otpora nekih 7-8 stotina ljudi odvedeno u Liku (Gorski Kotar) odakle se niko nije vratio kuci niti ikada kasnije javio bar iz inostranstva. A ti isti su preziveli pogrome u zbegovima Petrove Gore.
Neki ga ubeđivali 90-ih pa čak i početkom ovog veka da se sve
prominilo i nema svrhe za strahom, ali badava.



Seeb-VN1700
10. novembar 2019. u 14.09
Teško u ovo sve povjerovat, al opet što da laže..

https://www.youtube.com/watch?v=LLaoGhLi2_k
snajka
(♡)
10. novembar 2019. u 18.29
Ne mogu da verujem da ste se primili na provokacije nekog „zlatiborca” koji je skinuo sa interneta tekst 11 godina star!
Iz 2008 godine!
Ne zasluzuje odgovor niti diskusiju na tu temu!

Novak
10. novembar 2019. u 21.09
Ništa bez dobre snajke, a jes ti čula za onu narodnu, dokon pop i macke krsti.
E tako da znaš da niko od nas ovde nema pametnija posla dok boravi ovde.
Nema tu staro novo ovde svaka roba ima kupca.
zlatiborac
10. novembar 2019. u 22.37
'Ništa bez dobre snajke,'

I to što rece Nole, - dobre i prave snajke gledaju svoja posla...
;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
11. novembar 2019. u 06.26
zlatiborac nije meso iz tih krajeva.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.