Diskusije : Emigracija

 Komentar
santaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

'већина Срба (se) плаши промаје'
santa
12. avgust 2019. u 12.35
santaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

santa
12. avgust 2019. u 12.40
Ne znam za 'većinu' ali znam da se moj pokojni zet 'zdravo cuvo' od promaje dok na kraju sahranio ga je duvan/pusenje od malena.

Kako je kod vas, duva li (čak i kroz zatvorene prozore)? :)
Novak
12. avgust 2019. u 13.11
Vecina Slavena veruje u stetnost promaje, promaja hladi covekov organizam bas onoliko koliko i ventilator radijator na nasem automobilu samo sa razlikom što se on ukljucuje pomoću termostata kada ga motor pregreje. Naše telo nije uvek spremno za promaju pa nepotrebno hladjenje izaziva stetu. Ko nije to osetio na svojim kostima ili laže ili je jako zdrav. U Kanadi je stos na veoma niskoj temparaturi ujutro ići mokre kose na posao, takvi junaci često već od pedesete guraju vokere ulucim.
santaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

santa
12. avgust 2019. u 13.58
„...ujutro ići mokre kose na posao...”

I ovdeka se to može videti, doduse ne po dnevnoj temperaturi poput kanadske, ali među mladjim zenskim svetom.

Dobro, za 'promaju' mi je poznato još iz detinjstva, ali da se neko kupa u bazenu sa carapama (da ne nazebe) to sam video svojim ocima kod jednog našeg dok sam bio u TX! :)
santa
12. avgust 2019. u 16.14
Dok se neko plasi od promaja sa otvorenim prozorom i vratima, nekom (ocigledno) ne smeta 'promaja' čak ni u glavi!
Tubby
12. avgust 2019. u 19.12
santa ... „to sam video svojim ocima kod jednog našeg dok sam bio u TX! :)” taj SIGURNO nije nas jer SRBI su DEFINITIVNO MNGO pametniji nego sto ih ti obichno predstvljas.
santa
12. avgust 2019. u 19.39
„SRBI su DEFINITIVNO MNGO pametniji nego sto ih ti obichno predstvljas.”

Ne 'trubi' Tubby u prazno, jer to je samo 'copy/paste' iz priloga Politike, zato - o'ladi malo!
baresh
(zanatlija)
12. avgust 2019. u 20.33
Ta nije da se plasim,već je 'zdravo' izbegavam. Naročito tokom voznje
utoliko sto sam pre nekoliko godina im`o sasvim loše iskustvo.
Novak
12. avgust 2019. u 20.49
Svaka cast moderatore.
Novak
12. avgust 2019. u 21.53
Santa dali znaš šta dobijemo ako plavusu ostavimo na promaji.
santa
13. avgust 2019. u 08.51
Ne znam, Novace, kako promaja utice na 'plavuse', ali znam da je krajnje vreme za mene, u ovoj devetoj deceniji zivotnog ciklusa, da se povucem sa ovog tz. - druzenja.

U zadnje vreme osim, jednog ili dvoje sa ovog foruma sa kojim možeš da se upustis u izmenu vidjenja i mišljenja po nekim pitanjima, dok su svi ostali za sve, samo ne za javni forum, koji bi bio iole vredan paznje i nečijeg vremena!

Prostatluk, nepismenost, zavist, i banalnost nisu bile odlike i karakter osoba sa kojima sam odrastao (Srbi, Madjari, Slovaci, Cesi, etc.) niti sam ikada lično sreo u JAVI za ovih 55g. u emigraciji osim na ovom forumu (Emigracija) gde sve vise i cesce nailazis na bezobzirno baljezganje umno/opioides - poremecenih.

Ukoliko je nekome stalo da se ovaj forumj odrzi, ovde je neophodno i HITNO potrebna moderatorska prisutnost 24/7, u protivnom...?!

Novak
13. avgust 2019. u 09.59
Sinoć sam napisao komentar u kom sam osudio svakog ko se upusta u dialog sa onima što ne diskutuju već neodoljivo onanisu, jednako prozvavsi i moderatora koji je za nepunih 5 min reagovao i poprilično napravio reda još jednom hvala mu.
Ovaj forum je od prvog dana svog postojanja pa sve do danas ujedno i jedini koga znam na Internetu da instano objavljuje komentar uz naknadno moguću intervenciju moderatora svi ostali brze ili sporije ipak prolaze neke predhodne kontrole.
Ne mogu da kontrolisem nikog a još manje mogu da lično nasrcem na virtuelnog lika za koga bi se jako iznenadio u slučaju realnog upoznavanja. Zato i na ovom mestu ostajem ono sto pored sve virtualnosti ipak jesam, a to vazi verujem i za sve ostale.
Nemas razloga da da odlazis sa razocarenjem već jednostavno da nastavis I to bas sa onom merom za koju mislis da ti prija ni manje ni vise. Covek u devetoj koloni nema nikakvog viska kojeg bi se trebao odreci, ako pak ima neka ide u zaostavstinu. Usput svim prostacima koji koriste nas jezik i pismo ostavljam i podsecam na mogućnost da se u svom svetlu prestave familiji kolegama i javnosti uopste.
Novak
13. avgust 2019. u 10.05
Usput u zivotu nisam nikog tukao niti sam bio tucen, jer sam izvezban da od batina uvek pobegnem, kada bas vidim da neko onanise na mene i tada se vesto zaklonim da me ne posprica, pa neka misli šta mu volja... a godine ide...
Novak
13. avgust 2019. u 10.08
Ops pa ja preskocio...
Kad plavusu stavis na promaju dobijes 'ebivetar.
Izgleda da ovde među nama ima dovoljno plavokosih...
Profesor-Kanada
(Profesor)
13. avgust 2019. u 11.01
Santa, ima narodna „izreka: cizma glavu cuva a subara je kvari”.
Profesor-Kanada
(Profesor)
13. avgust 2019. u 11.18

Komentari na ovim diskusijama su kao pčele, oni su istovremeno i med i žaoke.

Santa, zaboravite žaoke, ima vise meda, a Vi ste dobar Deda.

sirchulle
(CAD Designer)
13. avgust 2019. u 11.44
Nepodnosljiva lakoca zivljenja me je nekako naterala da se i ja polako iskljucujem sa ovoga sabora mladih amatera protivnika(???) ne zato što imam nešto protiv nego sto mi nedostaju teme sa kojima se uopste ne slazem...i ljudi sa kojima se ne slazem. Kao sto slavni francuski filozof i knjizevnik Volter rece:
„Ja se ne slažem niti s jednom reči koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš”. Sada ćemo nastaviti o promaji i neka tako ostane...ali bez mene...
Tubby
13. avgust 2019. u 21.07
moj predlog je da se malo otvore i vrata i prozori chisto da se napravi PROMAJA a u međuvremenu da SVI predjemo u drugi deo sale i da pokusamo da zaboravimo na nesuglasice i glozenja oko tema ... znaci pocnimo ljubav izpočetka: https://www.youtube.com/watch?v=Nxtug1mY5rk
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
14. avgust 2019. u 12.53
Prijatno.

Lake of Como.

https://ibb.co/rt2zLyb
sirchullePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sirchulle
(CAD Designer)
14. avgust 2019. u 17.08
Nije tačno da se Srbi najviše promaje plase. Srbi se najviše plase da se susretnu sa nekim ko drugacije misli. Nisam mogao da izdržim a da se ne javim jer ipak smo mi neka teska gomila fekalija. Najozbiljije receno. Ovi su zavijeni u janicarstvo, oni u patriJotizam, oni u ovo a oni u ono ali vecini nam je zajednicko da ne želimo da raspravljamo sa neistomišljenicima. Svi bi da im gladis jajca i da im tepas i da im tetosis ali ako nešto sto ti ne lezi odmah u aps i u zatvor. Pa dokle, bre? E zato nikad nećemo biti ozbiljan narod nego kukavice i poltroni spremni da služimo. Ovde se sa retko kojim slazem, retko sa kojim delim zajednicke stavove ali zar je to razlog da se brisu komentari i uklanjaju teme? Pa šta ste ikada naucili od istomišljenika? Od njih se treba cuvati. I ja bih voleo da sam najpametniji i najjači pa da ljudima prosipam znanje i umece ali to je matematicki neprihvatljivo i nemoguće jer i neko drugi je nešto drugo naucio i saznao. Na kraju krajeva i ja pišem ovde samo svoje stavove koji su možda ispravni a možda i ne, ko će ga znati...
Novak
14. avgust 2019. u 17.46
Kako ti ono gore rece, ne slazem se...
E mene jedino i interesuje drugacije mišljenje ne samo ovde već u zivotu generalno.
Bio bi lazov da ne priznam da mi ne prijaju čestitanja na sopstvenom mišljenju jer podrska je često ptrebna kad otpocinje realizacija sopstvene ideje. Kod Srba nema trte mrte, ako nisi sa nama onda si protiv nas, ja sam ovde uveliko već davno promovisan u nekog ustašu samo zato što ne duvam u istu tikvu sa samozvanim vojvodama.
Mene je mnogo lakse nasmejati nego naljutiti, kažu da svaki osmeh zivot čini dužim i lepsim.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
16. avgust 2019. u 06.33
Dobar dan svima.

https://ibb.co/SrVFjZK
baresh
(zanatlija)
16. avgust 2019. u 11.06
„Kod Srba nema trte mrte, ako nisi sa nama onda si protiv nas, ja sam ovde uveliko već davno promovisan u nekog ustašu samo zato što ne duvam u istu tikvu sa samozvanim vojvodama.”

Nebi se bas tako reklo da je bas tako u danasnje vreme. Tako nešto
smo slusali pola veka kada se pevalo 'od Vardara pa do Triglava'
kada je svako neistomisleci nazivan izdajnikom,a koji su cinili veliku većinu. To sto neko nekoga naziva ustašom,četnikom, balijom,janicarem,izdajnikom, pobeguljom je u najmanju ruku ono nazovi 'samozadovoljavanje' nemocnih,a koji nisu u stanju da se neistomišljeniku suprostave protiv-argumentima.

Uostalom taj sindrom omalovazavanja je još uvek(nazalost) prisutan kod svih naroda bivše nam 'bratske zajednice naroda i narodnosti'.
Zašto samo kod Srba? - molecu lepo...
A to će pretpostavljam trajati još neko vreme dok ne isceznu
nostalgicari vremena kad je svaka susa i salterusa mogla neodgovorno da se istresa na obične smrtnike.

Cesto se neistomišljenici na moju adresu obracaju sa etiketama i titulama; balija, ustaša, siptar-zvaljo,seljak,seljacina,seljober pa šta? Uostalom svako svojim ponasanjem predstavlja sebe samog i karakter svoje licnosti, pa prema tome...

Novak
16. avgust 2019. u 12.30
Tako nešto
smo slusali pola veka „
----
Bares sa ovim si sve rekao, kad se nešto
radi i slusa pola veka a uspt je skodljivo, potrebno je
bar još 2x toliko da se posledice tog slusanja otklone.
Slusaoca iz tog vremena je svakim danom manje a njihovi
potomci misle da su se od lpseg nasledstva oslobodili prilikom
pricesti kod Sv Google.”
baresh
(zanatlija)
16. avgust 2019. u 13.24
Novace, kakav google kakvi bakraci?

Isti je dostupan svakom smrtniku na ovoj planeti, kud god da krenes.
Bez obzira na stalez i rang u siroj zajednici. Hoćeš li verovati u ono sto objavljuju - licni izbor.
sirchulle
(CAD Designer)
20. avgust 2019. u 10.23
@baresh: Mislim da gresis. U početku komercijalnog interneta kojeg smo mi korisnici postojala je informacija da na jednu istinu dodje pet neistina. Vremenom se taj odnos menjao tako da je internet zapravo gomila laži i samo poneka igla u plastu sena istine. Internet je anarhisticki sistem slobode u kojem postoji samo jedna strana medalje. To je sloboda da se piše a druga strana medalje se prosto zaboravlja. To je odgovornost za napisano. Tih nacela se drže i velike vodje ove horde koja se ljudima naziva pa tako Tramp rece da postoji i alternativna istina. Sad koja je razlika između predjasnje manipulacije sirokim narodnim masama kao sto su BBC, Politika, Vjesnik, CNN i ostali mediji i ovoga danas? Pa u prethodnim godinama manipulacije si kada se manipulacija otkrije mogao nekoga i za gusu da uhvatis kao recimo Votergejt i slično. Danas ne možeš jer neću ja nešto reci i napisati nego ću dati mojoj babi da to uradi i niko ne odgovara. Tako da je čini mi se internet svima dostupan ali da nam filteri popustaju. Nekada se ovo zvalo spinovanje.

Evo npr. sletanje na Mesec. Ljudi ulozili tolike resurse (pa čak i da su lagali) i sve izveli a onda neko tamo sedne i kaže da nisu. Tako ti je isto i sa istinom. Da bih dokazao nešto moram da probam, testiram, napravim modele, sedim i analiziram i na kraju sve to objavim. Za to vreme lazov napise šta želi jer je laz jeftinija od istine. Zato ljudi nemaju izbor jer se do laži lakse dolazi nego do istine...Prosto jeftinija je.
baresh
(zanatlija)
21. avgust 2019. u 10.08
sirchulle@- ne sporim, 'ziv covek gresi' otkako je sveta i veka ;-)

Inače tj. uostalom ne tvrdim niti mislim da sve sto procitamo treba
primiti-uvaziti zdravo za gotovo, već sa izvesnom rezervom.
Bez obzira na izvor podataka pa čak i znamenite licnosti.

Narodne izreke i poslovice sasvim sazeto,kristalno jasno i bezrezervno to potvrduju u jednoj jedinoj recenici.

p.s. kao recimo; 'nije zlato sve sto sija, da je razi koliko laži,
svet nebi gladovao' itd. itd...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. avgust 2019. u 15.00
meni već jako dugo ni jedan jedini autoritet nije toliki autoritet da bih ista uzeo zdravo za gotovo, i kao apsolutnu istinu.
vise puta kad sam malo zagrebao i promozgao, ispostavilo se da autoriteti, čak vrlo etablirani tu i tamo to vrlo nisu i vrlo ne bi trebalo da se uzimaju za autoritete.

pa evo i schulle, kao, ajde da kažem veci navijac naucnog pristupa svemu i svačemu - odgovorno tvrdim da su najveca kocnica progresu nauke zapravo pre svega etablirane svete krave iz naucnog sveta, pa tek onda neki drugi vidovi opstrukcije napretka nauke. (tipa sad ti smislis / skontas da je nešto sto nije nafta/ugalj energent - istog momenta imaš vrlo veliki, zivotni problem sa naftnim i energetskim kompanijama - to se neće pustiti u rad dok se poslednja kap nafte i poslednji gram uglja ne proda. za pare.)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. avgust 2019. u 18.10
e'o recimo teslu niko nije razumeo kada je još kao student izmislio (koncrept) polifaznog motora i generatora ac. -recimo profe (dakle etablirani - uhlebljeni, priznati govnari) - su ga o'ladile tamo u gracu na faksu. (je l' bese graz?). i od cele evrope, ode covek u juesofa, te postade najveci 'mer'cki naucnik ikada.
amerika s druge strane, k'o i srbija - za svoje najbolje, neretko ima k. d'izbiju oci - shodno tome je americki naucnik tesla, srbin austrougarskog porekla, umreo u juesofa, izdržavajuci se od penzijice koju mu je tada uplacivala kraljevina jugoslavija...
how cool is that?
prekodrinski
(Å¡loser)
24. avgust 2019. u 09.38
Saša, kažem veliki bravo za našu vladu KJ koja je dala Tesli penziju, a Amerika ništa.
salekosmajac
25. avgust 2019. u 22.19
au ovaj santa matori frustrirani pacenik. ali koliko je to bolesno,nezadovoljno,puno kompleksa, da se smejes i dan i noć.samo trazi negativne vesti o srbiji, srbima i onda kreten kao pita da li se srbi plase promaje posto je on kinez pa ne zna. još dodje pacenik na serbian cafe. boze sto je strasno kad si sam sebi tezak, a mrzi sve i sebe i svet i dan kad si se rodio. tragedija ko trosi resurse
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. avgust 2019. u 01.28
pa da, ali ipak, ogroman je cemer gastoski. pa sad, neko ga resi na ovaj, neko na onaj način. ne nose se svi ljudi isto sa istim problemom.
Novak
26. avgust 2019. u 09.21
Šta reci o ljudima koji dodju ovde nešto procitaju i nakon što im se tekst ne svidja oni rese da uspostave i objave diagnozu pisca, ni manje ni vise do otkrivanjem svoje podmakle bolesti.
Neko ima ženu, neko kolegu na poslu, neko decu i komsije za svoje dnevne potrebe izliva frustracija, a nekima bogami pomezu i drustvene mreze gde su posledice mnogo manje a zadovoljstvo ipak koliko toliko.
I najgori tekst ikad ovde napisan ne može biti opovrgnut ličnim vredjanjem autora bez valjanih argumenata jer su to razlicite i neuporedive stvari. Istina uvek može nekom jako da prija dok nekom pak jako da smeta.
baresh
(zanatlija)
26. avgust 2019. u 11.25
salekosmajac,

Svaki komentar upucen na tamo neciju adresu, prvenstveno predstavlja
karakter autora - umesto doticnog kojem je upucen.
Laramii
(Laramii)
28. avgust 2019. u 12.35
Pa šta ocekujete od seljacine sa Kosmaja...bljaf,fuj.
sirchulle
(CAD Designer)
28. avgust 2019. u 17.44
@Laramii: Nemoj tako, nije to u redu. Ima raznih ljudi sa Kosmaja. Evo i ja sam iz nekoga sela, nisam bas gradsko dete...To kako se neki ponasaju ne govori o njihovom selu nego o njima. Recimo, da li znaš da je iz mojeg sela nastala Srbija? Barem jedan deo te Srbije u neka davna vremena. Ne znaš? Moje selo je Brankovina pored Valjeva i niko ne bi ni znao za tu selendaru da recimo nije Prote Mateje Nenadovica, Ljube Nenadovica a i Desanka Maksimovic se tamo obrela...Inače imamo i možda najstariju skolu u Srbiji. U koju sam naravno i ja isao. Selendara ko selendara.

https://www.biografija.org/knjizevnost/matija-nenadovic/

https://sr.wikipedia.org/wiki/Љубомир_Ненад� �вић

https://sr.wikipedia.org/wiki/Десанка_Максимовић

Zato kada pocnes da pišes o nekom nemoj da zaboravis da je neko možda čak iz njegovog sela potekao...
zoxthegreat
28. avgust 2019. u 17.57
šta je larami a odakle si ti ? ti si velika finoca I gospodstvo
jel tako?

cuj kao sto rece sale tezak je gastoski zivot i treba imati razumevanja
za svakoga pa I za santu ali kosmajac ga je lepo opisao

da stvar bude još gora nije santa najgori, „balkan” je izrodio I mnogo
djubrad koja pokaze svoje lice kada se spoji sa domorodcima

santa je samo bio samouveren I izneo je svoje pravo lice u javnost
ostali kriju lice ko zmija noge. dosta srba ali I tvojih larami
mada ne znam od koju si vrstu zaradjuju pare na muci svojih sunarodnika
dzoken, newman,...

tudja zemlja tuga pregolema, da nije tako serbinacafe ne bi ni postojao

svi bi bili veseli I druzili bi se ko u hepi filmovima
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. avgust 2019. u 06.40
mesto porodjaja nečije majke ne govori ništa, ama bas ništa o tome nekome (a ni o majci). osim toga sto govori - a to je da se isvesni zenski covek porodio na nekom xy koordinate mestu na zemlji u y koordinati-vremenu.
sad, to što neretko se nekako poklope neke stvari - to i dalje ne znaci ništa, jer ako ima i jedan jedini izuzetak iz bilo čega, to nešto ne može se uzeti za pravilo. dakle čak i pravila - sa izuzecima - nisu pravila. samo ukalupljavanje ponecega - za one malo gluplje, po principu „ko će sad da se smara sa svima”.
baresh
(zanatlija)
29. avgust 2019. u 10.45
„Pa šta ocekujete od seljacine sa Kosmaja...bljaf,fuj.”

Koliko mi je poznato 'seljacina' je posprdni izraz za nekog
seoskog osobenjaka u negativnom kontekstu. Drugim rečima namcor
koji 'do podne mrzi sam sebe, a od podne ceo svet'.
Takvih je manje-vise bilo svuda od kojih se narod klonio.
U gradu se takvi osobenjaci prepoznaju po ugladjenim (prefidnijim)
manirima,a koji se prvenstveno kriju iza zvanja i titula.

djemenadje
(저는 아이를 찾아)
29. avgust 2019. u 22.45
Laramii
(Laramii)
28. avgust 2019. u 12.35
Pa šta ocekujete od seljacine sa Kosmaja...bljaf,fuj.
_____________________________________
Ta „seljačina sa Kosmaja” je pošten i dobar Srbin, za razliku od tebe
Laramii koja si svoj narod pljunula i svoje poreklo odgurnula od sebe.
S kojim pravom se ti ovde, među nama, služiš našim jezikom i komentarišeš?
Između Afrike i Italije ti si opet ovde. Tamo su svi bili dobri, samo ti Srbi ne valjaju?
Tebi niko ne valja, počev od rođene ćerke, koja je, kako si pisala, rođena izuzetno niskog rata, a koju si prebijala nekim telefonom, kako si ovde pisala.
Ti kao žena u osmoj deceniji si bruka i sramota kako za sebe tako i za svoju porodicu. Starački domovi plaču za takvim pacijentima.
Kenny
29. avgust 2019. u 23.02
Ja sam mislio da samo majka zna cije je dete ali eto ipak nije tako.

Dobro, lepo ucim ako ništa drugo.
djemenadje
(저는 아이를 찾아)
29. avgust 2019. u 23.07
Kenny, nemaš pojma šta se tu sve dešavalo.
I koje su sve laži i manipulacije
djemenadje
(저는 아이를 찾아)
29. avgust 2019. u 23.13
Nikad ne bih reagovao da mi nije uključila crveni alarm. Ona će meni o mojim Srbima!!!
djemenadje
(저는 아이를 찾아)
29. avgust 2019. u 23.15
Izvinjavam se ostalima. Adrenalin u genima verovatno.
Kenny
29. avgust 2019. u 23.25
Vidis ja sam Dalabi registrovao kao osobu koja izaziva ove nezbrinute teroriste sto luduju evropom. Znaš ono, kafici, skakutanje i kad postane dosadno bacis se u veću grpu migranata i lekovi za sreću nisu toliko posle potrebni.

Ja sam vise da pricam sa pericom i drugarima iz viceva i da bijem i otimam neko smejanje. Ovo mi deluje na neke... vreme posle poslednjeg zova ljubavi frustracije.

Verujem da kad si preko 100 godina da si ubeđen da kad malo popijes i pomesas recepte da ako napises neku proliv-praziluk recenicu da si se kao razdrao i velika grupa ljudi je pogledala ka tvom stolu ???? Onom stolu u cosku sa sarenom tamnom lampom. Da te jednostavno samoca uveri da kad napises over&out da si se odbacio nogama od zid u kolicima, umocio keks u caj i lagano otisao niz hodnik da vidis šta sledeći momenat donosi za tebe i tvoj zivot ????

Laku noc narode.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. avgust 2019. u 07.35
baresh - ne. -kad kažeš za nekog da je seljacina/seljober, on apsolutno ne mora, i vrlo često nije iz sela. ono - lično znam jako mnogo seljacina bas ono iz grada, i tate i mame su im iz grada, ali dzhabe...
evo recimo ova osoba sa nickom larami - ako je iz grada - ti je primer toga - i nema tu manira nikakvih - izvalis takve na iz odma'.
baresh
(zanatlija)
30. avgust 2019. u 10.39
„ lično znam jako mnogo seljacina bas ono iz grada, i tate i mame su im iz grada, ali dzhabe...”

Sasha-Mudrijash, ne sporim po onoj;'kakvo drvo takav klin,kakav otac
takav sin', mada ima i ratkih izuzetaka. To su potomci druga-treca
generacija tkzv. 'seljacina' koji su se sticajem datih okolnosti
tkr. preko noćinaselili u varosice-varosi i gradove. Isti su se (sa
izvesnim zaslugama za narod i danasnjicu) uselili u namestene kuce
ili stanove pod parolom-izgovorom drustvene pravde i jednakosti.
Uglavnom su to bili polupismeni kadrovi koji su slepo sledili i sprovodili teoretske reforme svojih naredbodavaca. U izvrsenju datim ih zadataka,njihova samovolja je precutno tolerisana, sve dok nisu
salomili i ugusili i najmanji otpor u narodu. Potomci istih i nadalje
neodgovorno vode glavnu reč u siroj zajednici. U njihovo vreme
nastale su i mnoge krilatice koje simbolisu njihove uspehe po sablonu
lakta i podvale. Zato su mesta prebivalista postala 'gajbe', nocna
bdenja po kaficima,kladionicama i klubovima 'odlazak u zivot',
,pivo-pivcuga,zalogaj-klopa,roditelji = matori-matora,novac-kinta
i tako u nedogled...
sirchulle
(CAD Designer)
30. avgust 2019. u 11.57
Ja bih drug baresh mogao da se složim sa tobom ali samo pod jednim uslovom a to je da isti kriterijum primenjujes i na sve koji su dosli do svojega bogatstva tokom razvoja naše zajednice. Nadam se da se slazes sa mnom recimo da je kralj Peatr I Karadjordjevic iz Francuske kao legionar u Srbiju stigao sa koferom stvari a da je Kralj Aleksandar ubijen u Marseju kao jedan od najbogatijih vladara Evrope. Zar ne? Recimo Nikola Pasic? Šta o njemu da pricamo ili zašto je Punisa Racic ubio Stjepana Radica? Zato sto je bio patriota? Ma idi molim te...Znate li ko je bio Punisa Racic? Kako se u Kraljevini sticalo bogatstvo? Isto kao i danas, prodajom koncesija na ovo ili ono. Uselili se u vile predratnih bogatasa? Idi molim te. Pa da su posteno zaradjene svako bi ostao da gine za njih ali nisu. Molimo bih ipak ljude sa skromnim poznavnjem istorije da se više ne oglasavaju jer sve ima svoje uzroke pa i posledice. Istorija nije samonikla biljka posejana na tlu mrznje i mitova nego je to zivotna nauka koja nekada nekome ne odgovara ali uvek deluje. Sto bi nas narod rekao nemoj pa se ne boj. I ovo će se sada jednom platiti samo se budale nadaju da neće konobar doći za njihov sto...
baresh
(zanatlija)
30. avgust 2019. u 18.15
sirchulle, možemo se ti i ja sloziti po mnogo cemu i da ne budemo
drugovi...;-) Za tako nešto dovoljno je uvazavanje (tj. tolerantnost) bez obzira na razlicistost licnog iskustva ili pak mišljenja.

Obzirom da jednostrano uslovljavas iste kriterijume za razlicite epohe kroz koje je nas narod prolazio,nema svrhe za daljni dijalog.
sirchulle
(CAD Designer)
31. avgust 2019. u 05.17
Naravno da nema jer je sve pitanje semantike. U nekoj epohi se jedna te ista stvar zove kradja a u drugoj je to već prvobitna akumulacija kapitala, u trecoj se zove oligarhija, itd...itd...
baresh
(zanatlija)
31. avgust 2019. u 11.21
Nešto po onoj; 'nije sija nego vrat'.

Briga naroda za epohe u vremenu kada se dotaklo dno dna,
a gde prosecan smrtnik jedva sastavlja kraj s` krajem.

Ako je za utehu nije to samo kod nas, već u kod svih ostalih
naroda koji su decenije proveli u nakaradnom sistemu, pa sad
sve moraju ispočetka - kao ponavljaci u skoli.
Otkako pamtim za sebe, uvek su bile neke nestasice, redovi
i moljakanja za najosnovnije potrebe gde je svaka susa i salterusa
imala moc izivljavanja. I to bez ikakve odgovornosti i polaganja
racuna - po uzoru na svoje pretpostavljene. Tako je doslo do
masovnog odlaska u pecalbu pa čak i iseljenje, a na kraju i raspada
sire zajednice - same od sebe i po sebi, po onoj: 'zlo radjenje - gotovo sudjenje'.

p.s. slaba je i nikakva uteha ta nazovi nauka (semantika) koja se bavi tumacenjem znacenja nastalih reci i izraza. 'Mrka kapa'.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.