Diskusije : Emigracija

 Komentar
Hmmm
Power12345
08. januar 2019. u 03.54
Kad se sve dobro pogleda i kako vreme leti, godine prolaze, iskušenja razna...od dječijih nogu pa do sada !
Šta su sve noge prenele vi to najbolje znate u trčanijama nekim i stalnoj borbi , počev od svega onog šta je protutnjalo u vihoru vremena i puteva vaših.
... da ne nabrajam svako bi imao sigurno podosta toga reći i šta ga natjera da iz zemlje i (ne)-voljenog mjesta zdimi.

Svi vi ste nešto izneli iz zemlje ex Yu počev od zvanja i znanja.
A dosta od vas je nešto i naučilo vani itd...
Malo je reći , napisat da ste nešto naučili, a ne lupit se u grudi i vuknut da puno znate... svaki pokret je i učenje novo , vidjenje.
Da ne gnjavim pitanje
.. dal bi se neko od vas vraćao u stari zavičaj i šta na osnovu tog vašeg belo svetskog puta, učenja i svega drugog bi se imalo reći, podeliti ili bi to bilo ponovo učenje ?

santa
08. januar 2019. u 10.18
„...dal bi se neko od vas vraćao u stari zavičaj ...”

Hmm, možda..., ako bi 'zivotna pista' bila malo duza, ali obzirom da nije, neki od nas su; - at the point of NO return! :)
Novak
08. januar 2019. u 10.32
neki od nas su; - at the point of NO return! :)
--
Most of us are - at the point of NO return! :)
Neizbezno imigrantsko pitanje koje uvek zagolica.
Povratak znaci zatvoriti krug, ili kraj piste kako kaže Santa.
Kada sletis vratit se možeš samo na nebo.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. januar 2019. u 13.43
zavisi od coveka, vise nego li odakle je otisao i gde je to bio.
santa
08. januar 2019. u 15.25
„zavisi od coveka...”

Pre će biti da je VREME u pitanju kao i licna porodicna situacija (deca, unucadi. etc.). Ako je neko proveo 2/3+ svog zivota napolje gde da se vraca i - cerez čega (pitam mada je odgovor vise nego jasan, al' ajd' da se nešto piskara dok se malo 'ozbiljniji komentatori otrezne od novogpodisnjeg mamurluka)?! -:)
zoxthegreat
08. januar 2019. u 23.26
pa kako da se vratis kad si nick na ick
inače ja bih se vratio bez razmišljanja da je situacija kao iz bivše sfrj

međutim I tamo je sve zabrljano

a ti spspon santa kao sto rece kasno je za tebe samo ne znam
možda bi bolje bilo da se vrati tvoja novija generacija( ako su srbi !)

jer kao sto vidis ti si morao da bezis I iz suncane santa Barbara

a I ovd dolazi kao kod polako I sigurno. osuncan hoće rpearacije

pa sad ti vidi šta će da bude sa grande

vljda imam parvo da napisem da bi io naj Kenny trebao da se vrati

jer je ovde pisao da je bolje za mene da uradim to isto

pa vrati se zvezdassu šta cekas
Power12345
09. januar 2019. u 00.38
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. januar 2019. u 01.01
pa vidi, ja sam ti ovde 1 od ozbiljnijih diskutanata, ono, zivotno jedan od iskusnijih i t.d. plus sto sam kul tip - tipa ne bi te razlupao sad bas o patos oko/zbog napisane reci na tastaturi, a da te pri tom ni ne poznajem.
no
sustina pitanja je, po meni, bila ovo:

.. dal bi se neko od vas vraćao u stari zavičaj i šta na osnovu tog vašeg belo svetskog puta, učenja i svega drugog bi se imalo reći, podeliti ili bi to bilo ponovo učenje ?

-dakle ako bi se vratio - šta mislis da bi bio slučaj? -da ti imaš (iskljucivo) njima nešto da kažeš, ili imaš i ti ponesto da saslusas, posto, iako sa sienena i enbisija zvuci prosto veverovatno, ali, zanimljivo, i tamo odakle svako od nas digne sidro - nastave satovi da idu, kao i tamo gde se dodje, pa je sva prilika da kada neko ode - tamo odakle je otisao ne stane vreme. desava se i tamo nešto. kao. (posto je diskutabilno po meni - da li se igde ista desava? -ali nije tema).

i u tom smislu, iskljucivo, i samo iskljucivo zavisi od coveka.
posto čak i ako odes od najgorih panjeva, i oni stvarno ostanu isti - osim sto su malo omatorili u međuvremenu, ono, spolja, povrsinski i brzinski gledano - „vreme je stalo kod njih”, i „sve je isto” - to naprosto nije slučaj. vreme je jako važan faktor.
i sad, ako si jurcao pare ceo zivot, zapadno od nas, onda imaš dobre sanse da mislis da iskljucivo ti imaš šta da pricas (i da tu i tamo nema ko da saslusa). -jer ono - dosao/vratio si se u relativno lepom autu, imaš (daj boze) nekretninu tamo negde, imaš i lepo odelo na sebi (ili barem prakticno) - a otisao si recimo sa dva kofera i posudio si pare po familiji za kartu (jer eto, mnogi su tako sjajno živeli u toj sjajnoj jugi punoj pravde i jednakosti za sve). plus, taj sistem tu, zbog svoje ustrojenosti, te sa svih strana filuje, ali samo informacijama - ti si bitan, tvoje malo dupe je bitno, budi sebican, budi sitnicav, ne daj drugarima oko tebe da prepisuju, budi uskogrud, ne brini se - sistem je tu za svaku situaciju za tebe, ko ...e druge, ne ostavljamo amerikan lajvs nigde, ne ostavljamo marinz ni jednoga neprijatelju (koji nas nikad nije napao još od perl harbora), ili ni jednog legionara, i t.d. standardno zapadno napumpavanje male sebične guzice, i beskrajnog licnog ega. i onda je od toga svega teško se i odbraniti, i covek, kada se vrati u zavicaj, pogresno, na osnovu svog, prosecno boljeg pre svega materijalnog statusa, pomisli da je stvarno i bolji od onih koje je nekad napustio, i sada ih ponovo zatekao. -a to ne mora da znaci, i najcesce nije slučaj. mislim, covek ako makar malo otvori i usi i oci, ali ipak upali svoj mozak, bilo gde, postaje bolji -ali ne znači da i drugi to nisu uradili, pa i oni postali bolji. (bolji u smislu - sirine pogleda na svet, opsteg naobrazovanja i tako dalje, ona fraza „licni rast”).
Mada, i pored toga svega, sigurno nemali broj ljudi (ja se barem tako nadam, jer verovatno želim da verujem da je to tako) shvati - da definitivno ima šta da kaže tamo u zavicaju kad se vrati - onim (nazalost retkima :) )-koji hoće da slusaju i saslusaju, ali da, takodjer, ima svasta nešto i da cuje/saslusa/nauci.
Evo na primer, moji deda i baba, oni koji su preziveli drugi svetski rat, nisu bili bas nešto imucni, aj' baba je bila čak i u dalekoj germaniji kod tetke par puta, deda mislim da nije - evo nisu recimo bili kao ja u gradu u kome samo jedna fabrika - iz koje svako od nas ima poneki produkt u kuci - foxcon, ima recimo 12 ili 16K zaposlenih. u jednoj fabrici. grad ko dve srbije. to nisu videli. -ali, na većinu, sustinskih, bitnih pitanja - iako im je fizicko kretanje za zivota bilo takvo kakvo je - prilično bi znali i danas odgovore.
Opet, ako je emigrant bio na istoku, malo daljem-tamo još istocnije od muslimanskog sveta, -taj je najcesce i odlazio tamo ne zbog 'leba, garam masalle i pirinca, nego je vise bio u nekoj duhovnoj potrazi-pre svega - unutrasnjoj / filozofskoj i t.d.
i sad, ti istocnjaci su bas suprotni zapadu - ti kao jedinka nisi bitan ni na koji način, ne vrti se svet ni oko tebe, ni zbog tebe. -takvih vise kad se vrate, vrlo dobro znaju da imaju i šta da kažu (a onda popricaju sa recimo nekim našim kaludjerom, ili verujucim popom, i skontaju da i nemaju bas mnogo - jer to sve - su imali tu,kod kuce, samo nisu toga bili svesni). a takodjer vrlo su svesni da ako žele, imaju šta i da cuju.
dakle - ma ko da si, ma šta da si, ma kakav da si - gde god dodjes (pa makar to bila i početna tacka nekog tvog puta zivotnog dotadasnjeg) - imaš i šta da kažeš, a imaš i šta da saslusas. najcesce, imaš vise da cujes, nego da kažeš, opet, ma gde se zadesio.
my 2c.

jebo ga - pokid'o sam ovaj tekst. :)
oblica
(ima ih na pretek)
09. januar 2019. u 02.43
.. dal bi se neko od vas vraćao u stari zavičaj i šta na osnovu tog vašeg belo svetskog puta, učenja i svega drugog bi se imalo reći, podeliti ili bi to bilo ponovo učenje ?
...

Da zanemarim sve razlike između starog zavicaja i zivota u novoj države (nakon dobrich 30 godina i nije bas nova država). Da zanemarim šta je tamo ili ovdje dobro a šta tamo ili ovdje loše, gdje se šta nudi, gdje su bolja rjesenja itd.: ne bih se vratila!

Razlog je sasvim jednostavan: Stranac sam ovdje (vjeciti) ali stranac sam i tamo. Manje me pogadja biti stranc u tudjini nego stranac u rodnom kraju „među svojima”.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. januar 2019. u 07.04
ima tu malo nize negde 1 tu tip sa diskusije, mnogo lepo piše, bas je lepo to opisao. -kad jednom dignes sidro, -to ti je next level. -tamo gde ides - ne zna se dal' ćeš stici ili nećeš, al' odakle si krenuo - tamo vise povratka nema. -mislim, možeš se vratiti, ali, ti vise nisi odatle. (sto je dobro, za onog ko može da se pomiri sa time, sam sa sobom).
santa
09. januar 2019. u 09.27
„...o ga - pokid'o sam ovaj tekst. :)”

Ništa neobično, već po odavno ustaljenom obicaju. :)
Novak
09. januar 2019. u 10.50
Naročito kad dignes sidro sa nepunih 15 pa onda od
65 oduzmes 21 u Hrv. 19 u Srbiji i 25 u Kanadi, pa
kao sto me neko nedavno upitao, odakle si, a ja skoro
da mu dam i adresu i telefon , a on rece ma ne to mislim
od tamo, odakle si?
Znamo mi svi da je imigrantima tema o povratku,
isto sto i ona stara,
ko o cemu kurva o postenju vojnik o skracenju.
Power12345
10. januar 2019. u 18.22
...čudna je ta naša balkanska njiva u kojoj niče i raste, i u kojoj se pelcuje i kalemi najlepše bilje, ali cveta i rađa negde tamo. Obično daleko. U tuđini.

santa
10. januar 2019. u 19.24
I šta mislis, Power..., zašto je to tako?
Amatercic
(Penzioner)
14. januar 2019. u 22.16
Otici u posetu da ali povratak za stalno ne samo ako me proteraaju.
Onih koje sam najviše voleo tamo vise nema a ovde su mi rasuti po čitavom svetu i mi smo ta baza u koju se moji najmiliji vracaju.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.