Diskusije : Emigracija

 Komentar
Pusaci, dokle vise?
santa
03. avgust 2018. u 09.38
„Доказано је да пушење уз аерозагађења узрокује појаву карцинома плућа, при чему је јасно доказала зависност између попушених цигарета, година пушачког стажа. Код пацијената који имају дужи пушачки стаж, четири до пет пута је већа вероватноћа појаве карцинома плућа”

http://www.politika.rs/scc/clanak/408386/Od-raka-pluca-u-Srbiji-dnevno-oboli-20-ljudi
santa
03. avgust 2018. u 09.39
Šta je to - aerozagadjenje?
sirchulle
(CAD Designer)
03. avgust 2018. u 15.22
Iako se slazem sa ovim konstatacijama ne bih uzeo pusenje kao najgori porok. Svakako spada u jedan od gorih poroka ali je nazalost legalan kao i alkohol, secer, masnoce i šta ti ja znam. Pusenje je jedan od odvratnih poroka koji na sreću ima samo personalni i donekle porodicni domet dok mnogi poroci koji imaju dalekoseznije posledice i dalje ostaju legani. Recimo alkohol. Legalan je, dostupan, slabo oporezovan a posledice su straobalne. Ko popusi cigaru sigurno zatruje sebe a možda i okolinu ako je bezobrazan pa pusi tamo gde ne sme ali onaj ko pije sedne za volan i odvede u nepovrat još ponekoga. Secer je opasan problem takođe. Svuda se gura i izaziva zavisnost koja je legalna nazalost. Što se mene tiče mogu sve da zabrane ili barem zestoko oporezuju ali ko sam ja? Biznis je biznis...
sirchulle
(CAD Designer)
03. avgust 2018. u 15.32
Mene samo nerviraju studije koje skrecu paznju sa problema i govore zapravo da je voznja automobila daleko zdravija od pusenja. Čak je i BBC pokusao da opravda da jedan pusac zagadi vazduh vise nego automobil samo da bi se njihovo debelo dupe vozilo u V8 vozilu koje sipa otrov kroz cev koja se auspuh zove. Ja idem biciklom na posao svako jutro i dobro mi je to poznato. Dok idem kroz park (Englisgarten) sve je OK ali kada izadjem pored autoputa i kada mi dodje autobus ispred mene i isprazni svoj tovar u moja tek otvorena pluca meni pripadne zlo, daleko vise nego kada moje kolege zapurnjaju ispred poslovne zgrade. Samo naglas razmišljam...
santa
03. avgust 2018. u 16.10
Prilog sa liste komentara:

„Bane L.пре 7 сати
@Mateja, pušač sam od svoje 16te a sada sam prešao pola veka. Verovatno i jesam ”praznoglavac„ kako me ti nazivaš ali barem nisam bezobrazan i nevaspitan, što ima veće posledice u društvu. Ja možda sa svojih pola veka ”pušačkog staža„ i ne vidim štetnost nikotina (sem finansijsku i od strane vama sličnih degradirajuću). Ne vidim ni korist, niti nagovaram ikoga da propuši. Naprotiv. Uvek kažem mladima ”batali dok još možeš, nemaš ništa od toga„. I nikad ne vređam nekoga kao što većina nepušača to radi. Lepo i pohvalno je što ste nepušači, samo vas molim da ozbiljno poradite na ponašanju i agresivnosti koju ispoljavate. To je gori otrov nego cijanid. E da! Koliko vaš automobil ispusti ugljen monoksida u atmosferu za pola sata vaše udobne vožnje? Da vas podsetim, ugljen monoksid nagriza čak i spomenike i kamene fasade. Zamislite šta tek radi plućima i koži naše dece? Ajde da poradimo nešto na tom realnom problemu a ne da jurimo komarce u čoporu tigrova.”
sirchulle
(CAD Designer)
03. avgust 2018. u 16.32
Ova mi prica lici na Vucica koji organizuje gej paradu a cela mu zemlja zarasla u korov i sve je odaslao put Merkelove i Trampa da rmbace ko konji pocev od mene...

https://www.youtube.com/watch?v=AnjCiBEiZO8
Novak
03. avgust 2018. u 20.30
Pusenje je Ok jer sa cigaretom nisi sam...
Veoma je skupo.
veoma prljavo, jako smrdi, ruzno je,
tuzno, primitivno i bas nezdravo,
i samo da dodam teski sam NEpusac,
a kad kažem da sam 65, prija mi komentar
ooo ne... svaka cast.
santa
03. avgust 2018. u 21.01
„...a kad kažem da sam 65...”

Eh, Novace moj, 'ajd da se menjamo..., doduse nisam mLogo dalje (u kerecim godinama:-), al' u ovim, ide se po onom; na mladjima svet ostaje. :)
sirchulle
(CAD Designer)
04. avgust 2018. u 08.03
Ja sam se duvana otarasio uz pomoć knjige Allen Carr koju toplo preporucujem svima koji imaju ovaj problem. Međutim on u knjizi kaže da postoje dve vrste bivših pusaca. Prvi su oni koje boli briga za one koji puse jer su se sami otarasili te gadne navike i drugi koji su se samo privremeno otarasili pusenja i koji i dalje misle da oni koji puse ipak uzivaju pa ih mrze iz dna duse.
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 15.10
heheh, ajd ja ću da probam da ostavim, već sam zaboravio da li sam ikada ostavljao, možda 1x pre... vise od 20 godina, ...
pravite od pusenja nešto, ne znam... ali hajde neka vam bude: ostavljam cigarete da mi ne zafali to malo vremena s kraja zivota koje bi mi cigarete odužele ako nastavim, mada ni ostavljanje ne garantuje duzi zivot (malo deblji novcanik)

u stvari, da se ne lažemo nas pusace ne zanima koliko ćemo živeti, ostavljam jer sam postao pametniji nego pre 20-30 godina, mora da mi je nikotin stimulisao mozdane celije, ali sad u srednjim godinama mislim da je mudrost vaznija od pameti, a ako zafali mudrosti onda ću se zainatiti - uf, ala am ovo spakovao, jel mislite da će da zavrsi posao ovo iz inata?
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 15.12
ceo zivot pusim iz inata, e pa iz inata ću i da ostavim, MRZIM CIGARETE.
santa
04. avgust 2018. u 15.25
Bravo, pravda, na pravom si putu, bićeš zdraviji, a možda i 'politicki'- otresitiji. Al 'ajd, one thing at a time. :)
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 15.38
moje najstarije dete će za 4 godine biti staro koliko sam ja bio kada mi je otac umro od raka pluca

ja sam i propusio jer se ničega i nikoga ne bojim osim Boga

više ne moram ništa da dokazujem, niti da unistavam cigarete koje u stvari mrzim REALNO ONE SU MI OCA UBILE, JA TO ZNAM ALI NISAM VEROVAO U TO, a ja se rukovid verom, verom saznajem, ali to nikada nisam mogao da poverujem pa nisam ni saznao (ali realno, ponavljam cigarete su sigurno zasluzne bar delom za njegov rak pluca)

imajuci to u vidu, može inat, ne moram vise, posle 30 godina da dokazujem nikome, ni sebi, da se cigareta ne bojim,
a može i odgovornost prema deci, ipak cigarete nisu bas zdrave, jes da pruzaju uzitak i nikotin je fin, ali nije to vredno da ja izlazim u garazu ili se mrznem napolju - MRZIM CIGARETE U STVARI, RAK PLUCA MI JE ODNEO OCA ZA NEKOLIKO MESECI, JA SAMO STO SAM POSAO U GIMNAZIJU
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 15.42
moj otc je umro u 41, a ja već ima 48, ne moram vise ništa da dokazujem, ja se cigareta ne bojim, prezirem ih i zato sam ih unistavao, sa uzitkom, ali sve ima svoj kraj
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 15.45
e kada sam ja posle 30 godina danas ostavio cigarete osvetivsi im se sa uzitkom, unistavajuci jednu po jednu temeljno, šta mislite, jel sam spreman da se bijem narednih 30 godina sa onima koji ubijaju moje najblize?
santa
04. avgust 2018. u 16.04
„moj otc je umro u 41, a ja već ima 48”

Za zaljenje je kad covek zbog, najcesce, DUVANA žrtvuje sebe i svoje najdraze u bilo koje doba svog zivota, posebno kad je tek u jeku podizanja svoje porodice.

Mlad si, bez pusenja pred sobom imaš skoro još toliko, ,sa duvanom za sigurno NE, a o kvalitetu zivota (sa Emphysima, etc.) da i ne pominjem!

Take care, bro. :)
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 16.09
iznervira te ovaj ili onaj, ti pripalis, unistis jednu, dve tri cigarete

nerviras se privatno, nerviras ne javno, unistis paklu, pa još nacnes drugu

dokle vise, pitas

evo ja neću vise da se obracunavam sa cigaretama, ja njih da unistavam sa uzitkom...

a moguće je i da cigarete ne prave od nas maco muskarce kao na reklamama, već obrnuto, jer kad god covek treba da odreaguje, on pripali da se smiri, i eto satisfakcije, umesto da trazi zadovoljstinu u dvoboju, kao nekad:)

kako god, zato i rekoh preferiram mudrost, jer bilo bi glupo da sad ja budem agresivan jer ne pusim, a ranije sam se smirivao cigaretom - samo naglas razmišljam, pravim psiholoski profil
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 16.10
skoro sam čuo jednog obojenog, - garant emfizem pluca; ja to nikad ne bih dobio, ali hajde, čuo sam, znam kako zvuci
santa
04. avgust 2018. u 16.36
Emphysema:

„Emphysema is a serious and chronic disease that cannot be reversed. If detected early, the effects and progression can be slowed, particularly if the patient stops smoking immediately. Complications of emphysema include higher risks for pneumonia and acute bronchitis. Overall, the prognosis for patients with emphysema is poor, with a survival rate for all those with COPD of four years, and even less for emphysema. However, individual cases vary and many patients can live much longer with supplemental oxygen and other treatment measures.”

https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/emphysema
pravda_i_istina
04. avgust 2018. u 16.53
Verovao ti meni ili ne, ja sam pusio no-stop, zdrav ili bolestan, drugi ljudi kad imaju grip ostave cigarete na dan ili dva, ali ne i ja, ako mogu na noge pusio sam bez prekida.. zamisli ja bolestan da ne mogu da pusim - to se nikada nije desilo da cigarete mene pobede:) ja sam njih pobedio, 30 godina sam ih tamanio bez prestanka, i sad neka idu dodjavola
santa
04. avgust 2018. u 17.50
„Verovao ti meni ili ne...'

Verujem, tim pre sto sam imao u siroj familiji 'strastvene pusace' koji su se zaklinjali (figurativno) u cigarete i bez izuzetaka su otisli na onaj svet prerano. Jedan od njih je pusio od 16te, presto je da pusi u svojim 60tim godinama kada je bilo prekasno i emphysema ga je prakticno ugusila u najtezim mukama (čak i ovde gde je proveo zadnjih 12+g.).

Što se tiče ostale svakodnevnce k'o za koji tim navijamo, ili politicku partiju i šta sve ne, od toga se ne gubi zdravlje( ukoliko se ne pretera!) dok sve ostalo od hrane, vode, etc. i te kako teško (čak i ne moguće) je povratiti dobro zdravlje ukoliko ga jednom narusis, a kamoli izgubis!

Novak
04. avgust 2018. u 18.27
Pusenje je svetski problem to i ptice na grani znaju ali
interesantno je da je na Balkanu.
Osiromaseni uranijum koji je bacen na Srbju često se nestrucno
povezuje sa obogacenim i karakterise gotovo kao najveci uzrok
mnogih malignih bolesti koje nebi smele biti toliko prisutne.
U stranu pravo na politiziranje ovog slučaja, borba protiv
pusenja naročito od zakonodavstva Srbije je porazavajuca,
santa
04. avgust 2018. u 18.46
Bio sam vise nego iznenadjen (2010) prilikom moje zadnjer posete kad su neki 'mladji' dolazili kod familije gde sam bio odseo na par dana da me posete i čim pre posle pozdrava, kutija cigarete, upaljac i telefone se vadi iz dzepa i stavlja na sto (neko pita dok neki i bez pitanja zapale). A za decu mladjeg uzrasta (posebno devojke) skoro da ih je retko sresti na ulici bez cigarete u ustima. :(
sirchulle
(CAD Designer)
05. avgust 2018. u 09.10
Da je pusenje prirodni proces covek bi imao ugradjeni organ za to ali isto tako stoji i da mu nije ugradjen ni organ za ostale procese koji mu stete ali su legalni i bogougodni.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. avgust 2018. u 16.57
ortak moj, lekar specijalista, sa sada već verujem 30ak godina staza mi je jednom prilikom rekao da je primetio tokom svoje karijere, da raja koja redovno shljoka procentualno je cesci imalac rakova po ustima, grlu, glasnicama i jednjaku, pa i plucima nego raja koja redovno pljuga.
inače glasao bi za zakon po kome kada ti pusac purnja u facu duzan si da ga lepo zamolis da otkulira/se pomeri na udaljenost na kojoj ugrozena osoba vise nije ugrozena, i ako on to odbije, krene u neku ikakvu diskusiju da možeš da ga izlemas ako si jači, ili zveknes iz lovacke dvocevke kao u holivudskom filmu gde pravda pobedjuje.
uglavnom su mnogo veca stoka od onih agresivnih nepusaca - kao sto su recimo profesionalni vegani agresivnija bagra od onih „kolji-zhderi” likova, ili profesionalni pederi i profesionalni antipederi i tako dalje. kwd: profesionalni.
santa
06. avgust 2018. u 17.30
„shljoka” = pije ...?
„pljuga” = ?

Sale, ako pišes za sebe, siguran sam da znaš o cemu je reč, ali ako je za mase, pisi po - narodski.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. avgust 2018. u 02.02
uh bre, pa bas su ti izrazi bili između ostalog i u filmovima, koje emigracija, siguran sam gleda. da bre - shljoka-loche-pije, pljuga-cigareta.
pri tom, jasno je i iz konteksta o cemu pricam.
mada, ko pita - ne skita, cenim i postujem. (stvarno). *recimo to mi se svidelo kod trulog licemernog zapada, sto U PRINCIPU nije blam pitati kad ne znaš. sad, i njih masa ti se u principu podsmehne kada misli da je pitanje banalno, ali u sebi.
dakle ta pretpostavka da ne mora svako sve (zapravo ista) da zna, i da nije sramota pitati ako ne znaš, pa makar i stvarno jako banalnu stvar je jedan od gomile detalja koji mi se kod zapadnjaka svidja.
recimo kod kineza kod kojih sam bio do nedavno je bas suprotno - dakle kao kod nas, pa još grdje. naveo bi sad 1 primer sa granice mainland-hongkong kad su me izdvojili sa strane da me malo propitaju šta ja radim u kini, zašto imam turske udji-izadji pecate u passportu, i zašto nemam nikakvu vizu, a onu koju imam istekla/ispucana je već davno, i odakle mi još nekoliko udjem-izadjem kineskih pecata u passportu, a bez vazece ikakve vize.

*meni su recimo sad nedavno par meseci sumnjali da imam rak pluca, i bas su insistirali na tome - da li pljugam.

sad ovi sto purnjaju, odma ti na keca navedu „evo onaj/ovaj/ova/ona u zivotu pljugu zapalila nije - i eno dobio/la rakcinu pluca, i raspao/la se u roku od par meseci” - i to je u principu tačno, al' uvek prenebregnu onih nekih drugih 10 koje su isto tako poznavali, a koji su purnjali samo tako - i koji su isto se preselili u vecna lovista. a matematika je jeli jedna zgodna nauka, posto je slična kao smrt - prilično je boli paja ko si i šta si - dva i dva je uvek 4, ziv covek uvek umire, a 10>1.

no, kontam da države palamude na temu pljugi, naročito u okrutnom kapitalizmu gde se sveee placa, ono gde slepca neće da puste da se provoza 1 stanicu u praznom busu gradskog saobracaja ako nema (para za) kartu - kao nemojte ljudi pljugice, kuku/jao - a kalkulacije im kažu - od akciza naberemo toliko para, od pusaca toliki procenat nam onda dodje i da ih lecimo - za pare, a koji ne bi dosli da nema duvanskih artikala, plus ne bismo zaboli ni tu ogromnu lovu od akciza.
a raja se, naravno, standardno peca k'o delfin o mrezu. ono možda je najpametniji drugar u moru - al' mrezu evolutivno evo otkad je ljudi prave (a to je podugo) nisu uspeli mentalno da savladaju (zaobidju prosto). -zabadaju je nepogresivo, bas kako je onaj koji seje mrezu i pozeleo.
mislim ako je (jeste) toliki rizik po zdravlje - zabranis pod rigoroznim kaznama, i molim lepo. -aj' ko će da snabde pljugama u tolikoj meri evo recimo kinu (svi puse), ili tursku, ili zapadnu evropu. recimo austrija, shwitzerland, i sve ove severnije zemlje gde duvan naprosto ne uspeva - koji mogaju da ga uvoze. da ...e rak raka - ne može da se nasvercuje toliko koliko se trosi - dakle - smanjilo bi se. i onda još par smrtnih kaznica - i voila.
što se, naravno, bas kao i sa alkoholom, NEćE desiti. najverovatnije nikad.
baresh
(zanatlija)
07. avgust 2018. u 09.58
„uh bre, pa bas su ti izrazi bili između ostalog i u filmovima, koje emigracija, siguran sam gleda.”

..si siguran?
Ili po onoj: bilo u novine,na te ve,reko mi jedan coek,
...es mi kevu, casna piJonirska i tako to.

p.s. potseti me na onaj o Djeticu kad ga pitali;jel` zna
svirati na viJolinu, a Djetic će ko iz topa: nijesam proba,
al` znam siurno.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. avgust 2018. u 19.54
naravno da sam siguran. d. nikolic recimo.
uh, zafrkah se. emigracija gleda zikinu dinastiju.
*svidjala mi se gidrina cherka kad sam bio mlad b.t.w. :) :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.