Diskusije : Emigracija

 Komentar
Penzionerski dani u Beogradu
windy-chicago
(windy-chicago)
29. novembar 2017. u 22.22
Još 2 godine, i peMzija. ,fala Bogu,dodje i to. Ja i žena , ukupno oko 5 soma $ .Mesecno..naravno.Nema stresa,frke, ma ništa.Setnja tamo- ,vamo, i cekanje da se krene na onaj konacni-zadnji put. Možda ću i dolaziti za Chicago...možda.Deca ,unuci ostaju ovde...hhhmmm nije svejedno.Ali,to je zivot.Mnogi moji drugovi su već davno otisli s druge strane duge.Ostalo ih je veoma malo.Neće biti lako,posle toliko godina opet privikavanje. Odluka je doneta—konacna— šta bude,,biće.
Još malo ii ...good bye America...forever.
zpittvarPoruka negativno ocenjena. Pokaži

zpittvar
30. novembar 2017. u 09.21
Da ne bude samo kao što biva sa dugoprugašima, da baciš kašiku pre prve penzije, od neverice da je i tvoj red došao.
Novak
30. novembar 2017. u 10.42
Deca do 17 godina i mladi do 30 godina u najvećem riziku od siromaštva.
Čak 33 odsto dečaka i 32 odsto devojčica rizikuju da život provedu u siromaštvu.
Oni koji nemaju penziju, a stariji su od 65 godina, imaju čak 82,5 odsto šansi da budu siromašni, pokazuju podaci RZS.
----
Sa ovim informacijama iz Srbije teško da neko sa penzijom
u hiljadama US$ može imati miran san i normalan svaki dan.
baresh
(zanatlija)
30. novembar 2017. u 12.18
windy-chicago - nek` vam je sa srećom.

Bez obzira sto imam oprecan stav (uverenje tokom poseta) po pitanju povratka.
skoljka
(student)
30. novembar 2017. u 12.43
Tužno i depresivno, sve nešto u vezi ovog posta.
baresh
(zanatlija)
30. novembar 2017. u 12.47
Zašto milostiva?

p.s. nismo svi isti (Bogu hvala), pa prema tome?
skoljka
(student)
30. novembar 2017. u 12.55
A i čemu te konacne odluke? Pa zar ne bi mogao da budeš malo i vamo i tamo, s tim parama si sasvim ok da putuješ? Pogotovo sto ti sve nešto poumiralo oko tebe kako kažeš, pa hajd bar da si bliže svom podmlatku.
Ne daj bože da se ja tako osjecam kad sam blizu penzije, ja se nadam da ću imati i dalje poleta za neke druge nove pobjede. Da malo vidim, obidjem, vratim se, pa opet odem, vidim nešto novo. Oko sebe vidim penzionere i jednog i drugog tipa, ovaj prvi tip se nadam da ću biti ja za nekih 15 god (ti poletniji:)
Novak
30. novembar 2017. u 13.03
Verujem samo da su konacne one odluke koje je
jucer demonstrirao hrv general u Hagu.
Ma kako god nešto dobro isplanirali, postoji i tajni
plan „B” čiji je autor obično nepoznat i neumoljiv pa
stvari idu kompromisno.
Werba
(N/A)
30. novembar 2017. u 16.45
Penzionerski dani u Beogradu
======
taman da dodjes na JNA-jug i dobijes dobrane batine, da te opamete pod stare dane...
:)
baresh
(zanatlija)
30. novembar 2017. u 16.53
Druže Stavro-aka- Werba,

'Slavna' JNA je (ako nisi znao)nestala identicno nastanku.

p.s. ili narodski receno; 'otiska u tri lepe'...
;-)
Novak
30. novembar 2017. u 17.53
Telegram za Windia via Novak
-------
CPHA
(Чувари ћирилице)
30. novembar 2017. u 17.12

Хвала на понуђеној помоћи али мрзи ме да поново типкам коментар.
Углавном, пренеси Виндију да подржавам његов план али пошто он пуно ради, можда се буде досађивао у БГ типично пензионерским животом без радуцкања.
Нисам се могла јављати на Емиграцију ни прије 10так дана.
windy-chicago
(windy-chicago)
30. novembar 2017. u 19.32
Neko rece kako neću imati miran san u Bgd. sa tim parama. O da,imacu veoma miran san.Još kaže da ima mnogo siromasnih.Eeeeeee dosli smo do toga.Znao sam da će to neko reci. Pre mnogo godina, dok su u YU vladale komunjare, i ja sam bio veoma,veoma siromasan.Vise gladan nego sit. Takvi koji su doneli u MOJ Beograd blato na njihovim cizmama i opancima,unistili su moju familiju,zbog dedova i poznatog prezimena koji imamo.Zbog takvih sam pobegao na Zapad,radio krvavo teško 35 godina.Zašto da ja mislim o onima koji nemaju.Ko je mislio o meni tada. Sa mojom i zeninom penzijom možemo da živimo veoma dobro i u Chicagu,ali ima nešto zašto se vracamo u Beograd.To se ovde NE govori. Ceka nas stan 75 kvm.kod Vuka,krug dvojke.Ove godine sam bio 2 puta u Bgd.Januar,Maj, po 3 nedelje.Idem ponovo krajem Decembra.
Novak
30. novembar 2017. u 20.10
Takvi koji su doneli u MOJ Beograd blato na njihovim cizmama i opancima,unistili su moju familiju,zbog dedova i poznatog prezimena koji imamo.
---
Dakle sledi „povratak otpisanih”...
------
Sve je to lepo, razmišljao sam i ja o sličnim stvarima,
međutim ima tamo mnogo onih koji ti neće dozvoliti miran san
i svaki lep dan, Daleko smo i ti i ja od razmišljanja danasnje i ondasnje sirotinje Beograda. Ne želim ti da u gradu svojih predaka
dozivis njihovu sudbinu a svedok si da je u toj državi i tom
gradu to jako moguće.
windy-chicago
(windy-chicago)
30. novembar 2017. u 21.26
Ne bojim se ja takve sirotinje.U meni tece krv slavnih dedova,koji su utkali svoje zivote u Srbiju. Inače nisam ni ja goloruk. Stoje 2 pistolja,zlu ne trebalo. Vidim da se sada u Beograd doselilo čak i gorih od onih sa blatnjavim cizmama i opancima.Sa takvima nemam nikakvih kontakata. Imam veliku rodbinu,žena takođe,prijatelje,staro drustvo koje je ostalo u zivotu. Videcemo, ko zna,možda se moji snovi ne ostvare, i moram da se vratim za Chicago. Ako i bude tako- nadam se da neće- imam familiju ovde...pa dokle Bog odredi.
Amatercic
(Penzioner)
30. novembar 2017. u 23.04
Windy, samo ti planiraj to moras da radis pre peMzije a ne kad se penzionises ,vi planove pravite a vi ih mozete i promeniti,bez polaganja racuna bilo kome.
Imam potomke ovde i nema tih para za koje bi ih ostavio i vratio se u Srbiju iako su mi najblizi 2.5 sata avionom,još 9 meseci i vracaju se u Cikago.
Ja se lako i brzo prilagodim novim sredinama, bolja polovina već ima problema da se vrati i njezinoj familiji.
Ides često i znaš šta te ceka samo to nije isto kao kad se vratis za stalno.Inače staracki domovi mi ne ginu ni ovde kao ni tamo ako ne budem mogao da se brinem sam za sebe razlika u ceni mesecno oko$7000
za iste usluge.Znam coveka koji se vratio i ima privatnu poslugu 24H za dosta manje para nego ovde malo bolji St dom.
Werba
(N/A)
01. decembar 2017. u 00.17


windy-chicago
(windy-chicago)

30. новембар 2017. у 19.32

Neko rece kako neću imati miran san u Bgd. sa tim parama. O da,imacu veoma miran san.Još kaže da ima mnogo siromasnih.Eeeeeee dosli smo do toga.Znao sam da će to neko reci. Pre mnogo godina, dok su u YU vladale komunjare, i ja sam bio veoma,veoma siromasan.Vise gladan nego sit.
==========
Bio si siromasan, a da si bio gladan,-lažeš. Kod Tita nije bilo gladnih. Ostao si ziv i zdrav.
Dzibrogorci koji sada vladaju,(SNS ulicari) samo neka nacuju da si devizni penzos, moz' slobodno odmaK sa babom da rezervisete parcelu za put u vecna lovista...
rizling
01. decembar 2017. u 03.54

BRAVO БРАВО Windy,

IMaš MOODA !!!!. Sve najbolje, Da uzivas u tvojim penzionerskim danima , ma gde bio. Želi ti Grobar :))))))
obicno
(.)
01. decembar 2017. u 05.49
Lijepo je cuti razlicita razmišljanja, mišljenja i sve ostalo. Zbog toga i jesmo ovdje na ovim diskusijama, nadam se da se tu slazemo.
Postujem i svaciju odluku (kao i u realnom zivotu) i ne kritikujem, ponekd dam svoje mišljenje, a i to ne radim ako predosjecam da nije poželjno.
Ovdje, jedne misli ne mogu da se oslobodim: kako neko može razmišljati o mirnom snu ako uz to drzi dva pistolja (i ko zna šta još od oruzja) da bi mirno spavao. Možda zato što sam ja zensko pa ne volim spavati pored oruzja, a hvala bogu ne voli ni moj muž (možda je on neki „slabic”, ali eto takav je).
Po mom nekom skromnom mišljenju, ta „sloboda” i „sigurnost” koju cuvam sa oruzjem za mene nema nikakvu vrijednost.
Pljacke i nasilja ima svuda, ali negdje opet imaš malo vise negdje malo manje zastite (od strane policije, sudstva ...države)
Ja se u zavicaju čak ne bih usudila ni malo veću svotu novca drzati u banci (iz „već vidjeno” razloga), ali ovdje mi je to nešto sasvim normalno. A ko nije pokusao da prijavi kradju bilo čega u zavicaju, ne zna šta ga ceka: Ništa. Niti to koga interesuje, niti ko nešto trazi, istrazuje. Pa čak se i za ubistva zatvore dosije a da nema nikoga optuzenog niti osudjenog.
rizling
01. decembar 2017. u 06.37


obično,

Kakva je tvoja INTEGRACIJA u novoj sredini?

Pored rada i svoje porodice, i etnicke sredine, koliko si u zivotu tvoje nove zemlje.?

Dali pratis TV dnevnik, i ucestvujes u politickim zbivanjima zemlje u kojoj si ? Dali si u nekoj bilo cemu, u multi kulturnoj zajdnici. Folklornoj, sportskoj ili drugom drustvu. Te zajdnice u kojoj živis.
Dali imaš prateLje druge etnicke grupe, sa kojom se družiš. Idete negde zajedno. Ili čak provedete godisnji odmor.?

Ta zemlja ( kanada) pruza vam velike mugucnosti za dobru integraciju ? Ne samo druge generacije nego i prvoj :))))))

ps

imam vremena, veliki sneg ovde, u mom selu.
obicno
(.)
01. decembar 2017. u 08.29
Dnevnik gledam iskljucivo ovdasnji, pratim politicka zbivanja, idem na izbore, čitam stampu dok putujem metroom, pratim ovdasnja kulturna zbivanja i rado ih posjecujem, mnogo čitam (pogotovo u zadnje vrijeme jer imam vise vremena). Pratim sve promjene zakona, ima neke veze i sa mojim poslom. Ne posjecujem „naše” klubove, ne gledam „naše” TV programe (izuzev kad me majka posjeti, ona te programe voli), jedino idem da gledam naše pozorisne predstave kada gostuju.
Kada sam u zavicaju (a idemo 4-5 puta godisnje) onda gledam i čitam ono što se tamo desava, interesuje me ali ne ucestvujem u tome, obično i ne komentarisem jer vidim kako su ljudi na to jako osjetljivi i kod svakog oprecnog mišljenja tenzije se stvaraju (oni jednostavno ne prihvataju drugacija mišljenja i mi se kanimo nepotrebnih diskusija).
Moj muž je aktivni clan sahovskog kluba, igra turnire, rado prati ovdasnji (a i internacionalni) sport. Totalna podjela: on sport - ja kulturu, on tehnku - ja privredu i pravo... On mene gnjavi svojim interesovanjima, ja njega svojim.
Nasa druzenja su jednostavna. Mulikulti su ova: idemo sa radnim kolegama (svako sa svojima) na pice poslije posla, na peceno kestenje i kuhano vino (sada sezona), na kuglanje, na sankanje ili organizovane izlete. Za ona druzenja „na nas” način nismo godinama imali mnogo vremena, a i staro drustvo nam je razbacano sirom svijeta. Imamo ovdje u gradu 3 (nasa) bracna para sa kojima se cesce srećemo i još par njih u drugim mjestima. Imamo drustvo u zavicaju sa kojima se rado sastajemo kad smo tamo.
baresh
(zanatlija)
01. decembar 2017. u 08.54
„Po mom nekom skromnom mišljenju, ta ”sloboda„ i ”sigurnost„ koju cuvam sa oruzjem za mene nema nikakvu vrijednost.”

Upravo tako - nekako...

Ni malo ne osecam potrebu za posedovanjem bilo kojom vrstom oruzja.
Kako u domu, tako i izvan. E sad ako je u pitanju ratno doba,
tj. bioloski opstanak naroda kojem pripadam,onda nema dvoumljenja.
Novak
01. decembar 2017. u 10.13
Ozenio se matori penzioner sa mladom lepom devojkom.
Na ceremoniji ispred maticara kaže on lepotici svojoj,
... i volecemo se do kraja zivota.
obicno
(.)
01. decembar 2017. u 10.19
Napokon smo u nečemu postali ravnopravni: kao matori (devizni) penzioneri tako su i matore (devizne) penzinerke kod mladih jako trazeni.
rizling
01. decembar 2017. u 11.06


Cestitam na dobroj integraciji.

Što se pre integrisemo, sve je lakse. I koristimo prednosti nove sredine.

baresh
(zanatlija)
01. decembar 2017. u 13.29
„Napokon smo u nečemu postali ravnopravni: kao matori (devizni) penzioneri tako su i matore (devizne) penzinerke kod mladih jako trazeni.”

Inače za ovako nešto - nije bas uslovno biti 'devizni' peMzioner.

p.s. ono istina da je novac samo jedan u nizu - bitnih uslova.
Mister_No
(Bonelli editore)
01. decembar 2017. u 14.57
Постало је дегутантно читати са каквим слугерајским одушевљењем Herr_Бареши пише о Кењади.

Што се тиче оружја. У Титовој Југославији која је била најбезбеднија држава на свету си могао спавати у парку. У данашњој недићевској Србији се разне капиталистичке банде по Београду убијају ко на „Дивљем западу”.
baresh
(zanatlija)
01. decembar 2017. u 15.12
Misteri, i to što kažeš,

A Ti umesto ne jedes (preskocis) ono sto je ' дегутантно ', moglo
bi se divaniti - jelte?

p.s. tako ti je to posle derneka,a koji traje - ciglo tri dana.
;-)
windy-chicago
(windy-chicago)
01. decembar 2017. u 20.05
Werba... potomak onih sa blatnjavim cizmama i opancima,, kradljivci najboljih kuca u MOM Beogradu ,, potomak onih koji su lozili vatru u rernama, nikad videli sporet u zivotu. Grejali se na ognjistu, u nekoj vuko,ebini, drug Tito im omogućio pljacku , dobra NEradna mesta, dobitnici Titovog fonda za skolovanje, i još kaže... za vreme Tita NIJE bilo gladnih. O da,, da,,da, bilo ih je. Ja sam živi primer. Zbog mojih dedova koji su dali zivote za Srbiju, bili smo bukvalno pred unistenjem. Pisao sam o tome... neću ponovo.
Pitate se,,, zašto se onda vracam za Srbiju,, za Beograd ?
Pre mnogo godina,, bio sam mlad,, moj deda Milutin.. otac moga oca,, rekao mi je i zakleo... Gde god da živis,, kako god da ti bude,, dobro.. loše.. kad dodje vreme.. kad budes u godinama i osetis kraj... dodji u Srbiju,, ako si daleko,, jedino ćeš ovde naći pravi,, istinski mir.
Kao da je znao... ili je slutio.
Umro jadan u zatvoru,, od cinkarenja onih sa blatom na opancima.
Možda gresim,, ali ja sam covek od reci,, i pamcenja.
obicno
(.)
01. decembar 2017. u 22.22
Dragi windy, nepravde, mrznje i zla na ovom svijetu je mnogo. Ako samo to u sebi gajimo, zalijevamo i podgrijavamo, onda samo to i sijemo i sirimo, kao korov. Da bi se borili protiv tog sirenja mora bi svako od nas da podje prvo od sebe, a to nije nikako lako. Možda je i tvoj usamljenicki radni zivot doprinio tome da suvise vremena imaš za razmišljanje i vracanje na staro.
Želim ti mnogo sreće, a trebat ćeš je vjeruj mi. Neće se tvojim ili mojim povratkom ni jedan grob vaskrsnuti, a da li ćeš ti naći svoj mir, vrijeme će pokazati. Najviše se cuvaj samog sebe, da ne sagoris u tome sto tinja u tebi. Ili da ne podlegnes nekoj novoj nepravdi.
Nisam ja nešto ni religiozna niti kakav propovjednik ili psiholog, ali znam ako ne zakocis na vrijeme da ides u sunovrat – vozacki objašnjeno. I sama sam često povlacila kocnice inače bih se već odavno sunovratila.
windy-chicago
(windy-chicago)
01. decembar 2017. u 22.41
Obično... hvala na razumevanju. Tačno, imao sam previse vremena u mom teskom i usamljenickom zivotu. Mozak radi cudne stvari, naročito u dugim nocnim voznjama. Neverovatno da se setim nekih stvari pre 40-50 godina, kao da su se juče desile. Uvek sam se pitao, da li je moj zivot i ovaj uzasno tezak, krvav posao kazna ili nagrada. Do danas ne znam odgovor.
pravda_i_istina
02. decembar 2017. u 13.12
ja kada sam postao religiozan prestao sam da se pitam da li sam ili trebam da budem kaznjem ili nagradjen pravedno (ili nepravedno mislim da mi sve pripada po rođenju, a da ništa nisam duzan), već sam uzeo ODGOVORNOST/ pravdu u svoje ruke da kaznim ili nagradim, VASPITAVAJUCI SVOJU DECU

p.s. windy je malo mator za prevaspitavanje, hehe
p.p.s. ja nema sansi da se vratim u srbiju, a ostavim decu u usa, da prozivim ceo/pola zivota, i posle im kažem ODOH?! možda samo na odmor
pravda_i_istina
02. decembar 2017. u 13.31
kad već pišem, da kažem i ovo: stalno prebacujem ženi da treba malo da zamenimo uloge, a ne ona samo da nagradjuje decu, a ja da ih kaznjavam! kažem joj: 'ajde ti ih kaznjavaj, ja da ih nagradjujem, a ne stalno ja da povisujem glas, a ti samo kada se iznerviras - kako ja nikad ne gubim takt, već namerno povisujem glas jer ne slusaju, jer ja mislim da tako treba, jer nisam lud samo da nagradjujem, tipa daj ovo, daj ono: NE DAM, NEMA, JER NISTE ZASLUZILI
pravda_i_istina
02. decembar 2017. u 13.36
TAKO I OVAJ WINDY: MIR SVOJ DAJEM VAM, RECE HRISTOS, NE DAJEM VAM GA KAO STO GA SVET DAJE.

ZNACI, WINDY, NEMA MIRA, OSIM U HRISTU, NE ZAVARAVAJ SE.
brodarac
(Marinero)
03. decembar 2017. u 10.27
Povratak je tezi od odlaska. U stvari nemoguće je konacno se vratiti.
„Sedi 'di si, ni za 'di si nisi.” (kažu lale iz Banata)
Laramii
(Laramii)
05. decembar 2017. u 12.18
Svi pametni ljudi znaju da ne treba rusiti mostove iza sebe.
U tvom slučaju,ništa definitivno, molim te.
Nadji se između;)
Laramii
(Laramii)
05. decembar 2017. u 12.21
Svi pametni ljudi žive dubinski a ne povrsinski,kao ti,crno belo,Cikago-Beograd.
Sve tvoje zelje mogu da se ostvare na drugi način.Ovako kao sto ti rece,nema sreće.
Laramii
(Laramii)
05. decembar 2017. u 12.27
Razumem tvoje razloge..Rintacis ceo zivot u nedodjiji AmeriKi,i odjednom 5 soma(čini mi se previse dve penzije,ali ajd)povratsk u 75 kvadrata kod Vika,hebote koje bogatstvo...
Da se osvetis!Da im pokazes ONIMA koji su te ponizili tebe i tvoju familiju i još vas mucili gladju.
Tih vise nema...a kome da pokazes?
Laramii
(Laramii)
05. decembar 2017. u 12.32
Pokazes sebi i šta onda posle 100 godina u Americi?Ima te drzi euforia 20 minuta.
Lunjaces po banjama i kafanama,napijaces se i najesces se...
Ako ne strefne infrakt u prvih 3 mrseca,garantujem ti da će zadnjica da pocne da te svrbi opsno.A depresija ti ne gine.
A ja ću da ti dam par saveta da imaš i jedno i drugo,pare i jare,osvetu i dobro zdravlje:)))
zoxthegreat
05. decembar 2017. u 13.07
laramii pa koji ti je to caroban savet? odaj male tajen velikog majstora :)
kad imaš para onda možeš da budes bilo gde. malo u srbiji malo u americi malo po aziji.

windijevo mišljenje daode u srbiju je ispravno, zašto trisiti
2000 dolara mesecno na osnvne racne (u americi) kad možeš
sa 500 u srbiji. ako hoće da vidi decu može svaka kgodine po tri-četiri meseca svake druge -treće mogu i deca kod njega.

inače ko da nasi vidjau sviju decu,pogotuv u americi a pogotovu akosu
im deca vencana za strance. nemoj da se zanosimo.
je li velika razlika ako si ti u beogradu a dete u njujorku ili
ako si ti u njujorku a dete ti u los andjelosu?
santa
05. decembar 2017. u 16.13
Kad se dodje do 'zlatnih godina' osoba treba da provede tamo gde mu/joj najviše odgovara, tim, ukoliko se to nije moglo za vreme radnog veka. Dali će to biti Bgd (oko dvojke, ili gde već...) NYC, LA, važno je da je tamo gde može najbolje da odrzi svoje zdravlje dok sve ostalo će ići po onom; - koliko para toliko muzike. :)
vodena
(*)
06. decembar 2017. u 07.25
To oko zdravlja jeste objektivno problematicna tema za povratnike. Sa godinama, nazalost, postajemo sve bolesniji a zdravstvo u Srbiji je na losem nivou, čak i u Beogradu a mogu tek da zamislim kakva je situacija u manjim mestima. Privatne kilinike su za domece stanovnistvo skupe a i često neopremljene za ozbiljnije intervencije.

Tretman kancera je prica za sebe, mislim da smo tu bas dosta iza zapada. Doduse, kod njega je većinom sve i ovako u Bozijim rukama.

Ja ne mislim ni da je ovde sve odlično. Imam, recimo, jako loše mišljenje o preventivnom i rano dijagnostickom zdravstvu. Ovde se ceka da se bolest razvije (da pokaze ozbiljnije simptome), pa se tek onda gleda terapija. A to je uvek skuplje i neefikasnije. Recimo, u prethodnih par godina sam imala operaciju (manjeg obima, ali je mogla da postane veca da sam duže cekalo). Problem mi je dijagnostikovan u Beogradu (u privatnoj klinci), a samo potvrdjen i operisan ovde. To je problem besplatnog zdravstva u Kanadi koje je,ocigledno, neodrzivo kao takvo a svi još uvek okrecu glavu od istine.

Problem kod nas u domovini je i određeni medicinski primitvizam zdravstvenih radnika. Npr. otisla sam da dam krv i laborantkinja me pita za e mail da mi rezultate posalje na njega. Vidi da je „.ca” i bla, bla...gde si, šta si..., prica ona da ima neku rodjaku u Kanadi koja joj je rekla da bi se ovde namlatila para kao laborant jer su nasi bolji (to već meni zaigra usna u osmeh jer nisam sigurna po cemu su bolji, ali OK), a drugo (sad ona nastavlja), „tamo rade oni Filipinci i svi imaju sidu” :))) I tu ja već okrecemn glavu da ne prsnem u smeh od nebuloza:)) Prvo, koji još medicinski radnik HIV+ status u danasnje vreme zove „sida” ako bolest nije razvijena ?:)) Ali, OK to, mislim se pa šta i ako imaju „sidu”, neće sebi da uzme krv pa da je meni tamo na licu mesta ubrizga??!! :))) Ja sam je samo pogledala i jednostavno nisam znala šta da kažem. Jeste to smesno, ali takve sitnice bacaju loše svetlo na percepciju njihovoh i znanja i etike.
obicno
(.)
06. decembar 2017. u 09.18
Ma ne samo nasi laboranti, i nasi doktori i inzenjeri i zidari i konobari i ... svi nasi su bolji od onih na zapadu (i svih ostlih sirom svijeta). Tu pricu slusam već 30 godina, pricaju je tamo a i mnogi nasi koji su već na zapadu.
Šta se tu može, najbolji smo u svemu i to se ne može sakriti. Zato smo se i rasuli po svijetu da druge ucimo kako se radi.
obicno
(.)
06. decembar 2017. u 09.33
„Besplatno lijecenje” ne postoji nigdje: mi ne placamo konkretno svaku posjetu doktoru, svaki pregled, svaku terapiju ali i te kako placamo to osiguranja.
Ne znam u Kanadi ali recimo ja placam od svoje bruto plate 3,87% i firma placa na moju bruto platu 5,08% sto sve skupa i nije mali iznos.

Znaci, da li će neki sistem opstati zavisi od toga da li su zakonska odvajanja za to dobro kalkulisana. Ako nisu, lako se to poveca, to svaka nova vlada „mjeri” i „dodaje”
Novak
06. decembar 2017. u 12.31
U Kanadi zdravstvo se finansira iskljucivo iz državnog buzdeta
a znamo otkud državi pare.
federalna i provincijska taxa 13%
Jedno je sigurno i jednostavno uporediti srpski i kanadski
zdravstveni servis je kao napr. i zimske sluzbe za održavanje pteva
i trotoara.
Plus ko od emigranata nije dozivieo strucna predavanja o zivotu
na zapadu od onih koji uglavnom i neznaju gde je ni šta je zapad.
Kako nekima objasniti da Kanada ima propise šta i kako može a šta ne moze u ovom besplatnom sistemu, i to je vrlo jednostavno,
Ono sto je odobreno nema da fali, ono sto nije odobreno to i ne postoji, nemoj ni da pitas.
Stomatologija je van državne podrske, cene usluga da ti se smrkne,
pokvarene zube imaju uglavnom novi imigranti, zubarske ordinacije
i opremljenost blistaju.
Izlaznost hitne pomoći na kucne intervencije ekstremno brza i visoko
ocenjena, ali za dve nedelje stize racun $40. Da se nebi zezali,
medicina besplatno ali ne i prevoz.
santa
06. decembar 2017. u 12.54
Wow, šta kažeš, $40! U ovom mom komsiluku ništa manje od jedog 'soma' (čitaj $1,000) EMS, pa bilo o milju ili deset, ako to insurance ne pokriva to vozikanje, zna se ko placa, tj. onaj ko se vozio.
obicno
(.)
06. decembar 2017. u 13.35
Morala sam da pogledam: kako funkcionise kanadski zdravstveni sistem.
Osim u Alberti i British Columbia (gdje se oplacuje direktno u zdravstveno osiguranje) državni zdravstveni sistem (Medicare) se finncira od poreza.
To znači da u sustini (financiralo se to diraktno ili indirektno) o budzetu odlucuje vlast. Neko spomenu da taj sistem neće moći opstati, neće ako to vlada dopusti, a to ne vjerujem da će se desiti. Ne zato što poznajem kandsku vladu, već sto poznajem (uglavnom) kako to funkcionisu vlade, opozicija, izbori... znaci kad zdravstevni sistam dodje u kolaps, promijenit će se vlada koja će mu produziti zivot.

Kad god mi neko pocne takve „teorije zavjere”: propast će ovo ili ono, meni se digne tlak. Pa i prije 100 godina se zivjelo a i za 100 godina će se još zivjeti. Vlade, sistemi, zakoni sve se mijenja ali se opet živi i to ne losije već bolje, možda u nekom segmentu je losije: npr. ekologija. Jedino da nema rata...
vodena
(*)
06. decembar 2017. u 15.06
Obično, iz jednog guglanja sigurno ne možeš shvatiti nijanse kanadskog sistema, tako da ne preteruj :)

Ja sam rekla da je besplatan kanadski sistem neodrziv, pri cemu nisam mislila da li će on formalno da postoji već na to kakvog je kvaliteta.Neke stvari zavise od provincije do provincije (Alberta je npr najveci korisnik zdravstvenog $$ per capita), ali u vecini provincija se desavaju neki rezovi u zdravstvu koji uticu na njegov kvalitet. Zdravstvo jeste besplatno, ali se na neke specijaliste ceka i do 6 meseci, magnetna rezonanca je prica je za sebe, a tek npr ako ti treba klinicki psiholog a ne samo psihijatar da ti ispuni recept..:..to nećeš docekati ako nemas novac)) Ginekoloski pregled nije deo godisnjeg sistematskog pregleda (sto čak i u Srbiji jeste), stomatolog ide samo na kompanijske beneficije, za lekove mnogi zaposleni moraju sami da participiraju čak i kada imaju benefite (čula sam i do 20%), itd.

Ovom sistemu fali dosta toga da bi bio kvalitetan u onom smislu kako jedan zdravstveni sistem bogate zemlje koja je hvali svojim humanim pristupom treba da izgleda. Daleko od toga da ja kudim sve jer su mnoge stvari omogućene ljudima koji bi u USA bili maltene baceni na ulicu, ali mi ne treba da se uporedjujemo sa jednom izuzetno zdravstveno nehumanom zemljom, već da tezimo tome da covek dobije pravu holisticku zdravstvenu brigu i prevenciju u zemlji koja ima i vise nego mogućnosti za to.
Novak
06. decembar 2017. u 15.32
Čak i Trump rece nedavno da je kanadski sistem ekcellent.
Da ne moze da opstane to čak ni pijani kanadjnin teško da će reci.
Ovde se narod ne bavi politikom i izborima iz strasti već samo iz
interesta, Imali smo mi taxu i 15% ali na izborima presednik obecao 13% i dobio izbore, pre 24 god. bas kad sam dosao, bio u Ontariju
fotoradar na putevima, obecao Mike Haris ako pobedi nema radara.
Pobedio i evo nema radara već 24 god a od Majka ni traga vise.
Predhodni premier koji je smanjio taksu na 13% podigao granicu
za penziju sa 65 na 67, Trenutni premier Trudo na zadnjim izborima
obecao da će vratiti na 65, pobedio i vratio.
E sad da vidim koji će da ukine zdravstvo, takav neće ni doći ni proćiiz samo jednog razloga za kanadjane interes ima prioritet
nad kanadstvom, Sve sto je dobro za mene dobro je i za Kanadu, obrnuto pricaju politicari, ali glasovi se broje.
Pre će Kanadjan da plati i 20% takse nego sto će neko da mu objasni
da je neki srpski ili americki sistem bolji.
vodena
(*)
06. decembar 2017. u 15.38
Novak, ne razumem tačno o cemu pricas. Ja sam navela konkretne primere vezane za kanadski zdravstveni sistem.

Ja opet kažem da može da bude mnogo bolji s obzirom na taxu koju placamo i na to da je Kanada bogata zemlja. Jel se vi bojite to da vidite ili se bojite da kazete?:)

A to misle i Kanadjani, bar ovi sa kojima ja razgovaram. Samo sto oni kricve odredjene strukture drustva/grupe ljudi za koje veruju da „muzu” sistem a ne doprinose mu.
baresh
(zanatlija)
06. decembar 2017. u 15.49
„ Imali smo mi taxu i 15% ali na izborima presednik obecao 13% i ”

E moj Novace kovacu, 'pala ti sekira u med',

U moje vreme (skoro duplo pre) bilo 8% pst - slovima osam. Onda dodje
nas zet M da poboljsa stanje sa NAFTA i dodade još 7% gst (goods
& services tax) na ciglo 15%. Oni drugi iza njega digli halabuku
da ako dodju narodu na grbacu - će da ukinu i vrate na 8%. Posle
jopet oni drugi ublazise na za 1% i nazvase je hst HAPMOHAJ3` tax.
I kako to obično biva, raja svakim danom sve starija pa zaboravi
sveo no jucerasnje. A bogami i vremenom se i ljudi menjaju - jelte...

p.s. sad su musko&musko - zeMsko&zeMsko izjednaceni sa velikom većinom onih inih,pa ti vidi šta ćemo i kako ćemo...
;-)
obicno
(.)
07. decembar 2017. u 02.17
Svi nedostatci i u zdravstvu, i uskolstvu itd. su rjesivi ako postoji funkcionirajuca vlada i funkcionirajuci poreski sisten i zakon. Samo kad se jedan problem rijesi, onako kako to jedan zakonodavac misli da je dobro, otvori se drugi problem i tako to ide dalje u krug. Ali sve funkcionise.
Kad si spomenula magnetnu rezonanciju: ja sam 4 godine redovni pacijent iste, svaka tri mjeseca i u te 4 godine se već tri puta system mijenjao. Bilo je i kad se 5-6 mjeseci cekalo na termin: za hitne slučajeve uvijek postojali izuzetci a i mogućnost da to uradis privatno - isti dan (nije nešto ni skupo € 100-200) zavisi koji dio tijela sa ili bez kontrasta.
Onda promijene jedan pasus u zakonu i termin dobijes za 7 dana. Doduse onda se stvorio novi problem: moras svaku uputnicu da ovjeris u zavodu za zdravstvo (da se provjeri potreba tog pregleda), naravno privatno možeš i dalje bez problema. Idelano nije nigdje i nikad.
Amatercic
(Penzioner)
07. decembar 2017. u 22.06
Windy vrati se ili ostani a možeš i tamo i ovamo,tvoje zaradjene pare i tvoj zivot i da znaš lepo je imati izbor kako i gde da se živi.
Ovde puno saveta za vidjanje dece znam porodice u Srbiji odrasla deca (3) žive sa roditeljima i teško da se vide i popricaju svako se zavuce u svoju sobu posle posla i izlaze da se ne upitaju sa roditeljima po par nedelja.
Doktori kao i advokati ako osete da možeš da platis zna se... USA ili Srbija isto kosta samo na drugi način,ali na kraju krajeva penzioneri ne moraju misliti na stednju
Ovde stanovi za starije osobe koji su malo bolji ni blizu najboljima, jedan sendvic $13 a možeš uzeti na benzijskoj pumpi 2 za $6. Dodje preko $4000 mesecno ako si zdrav po osobi sa hranom od koje nijedna osoba neće se ugojiti. U „Orascu” Windijevom komsiluku za $13 on može da dobije 2 prebranca,2 salate i 2 piva
obicno
(.)
08. decembar 2017. u 00.32
Poenta čitave price je:
„... i da znaš lepo je imati izbor kako i gde da se živi”

Sve ostalo: uslovi tamo ili ovamo, pistolji, mrznja, nepravda, osveta ... pada u vodu. Ako to shvati, bit će mu dobro svugdje.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. decembar 2017. u 05.59
windy, iako se ponekad jeli ne slazem(o) u stavovima :), jer jbg... -želim ti naravno da ti se snovi ostvare, i da u penziji pozivis makar toliko koliko si vrteo volan i radio za nju - pa kad prođe toliko - da razmislis šta ćeš dalje :)
opet, dve godine nije malo - možda se nešto kod nas za to vreme i resi. a možda i neće. kao sto vidis (možda) od kad su komunisti zajahali - jasu, i još sjahali nisu. razlika je samo u tome sto su ovi danasnji deca onih od kojih je možda tvoj cale ili deda ili već neko stradao. i sto su mnogo perfidniji od svojih predaka, a ništa manje zli... ukratko - nije dobro. ilustracija - eto - toliko je zemlja moralno i materijalno erodirana - da sa pet soma mesecno, u principu - upadas u oci. i to bez obzira da li si baraba, ili si ih posteno i krvavo zaradio - kao sto ti verovatno jesi.
eventualno neki savet(i) bi bili - nemoj da se qrcis kad dodjes, kao onaj amatercic sto je izvadio sto dolara tamo nekom sinovcu konobaru, koje ovaj navodno nije u zivotu video. nemoj da pljujes nas, kakvi god da smo. -susresces se verovatno i sa onima koji nikad nisu bili ni u budimpesti, ali perfektno dobro (bolje od tebe) znaju „kako se živi u americi” :) (naravno na rečima) - takvima, samo klimas glavom, i još i dodas sve netačno.. :)
i naravno, ako te zdravlje bude sluzilo, koristi bgd prvih par godina samo kao odmoriste. -posto sa pet soma, si u poziciji da budes sve vreme, bilo gde na planeti - ono hotel sto dolara dan - je apsolutno svugde korektan hotel. tako da bi ti moj savet bio pici ovako kao ja - ...ivetrisi - zasluzio si. ako si u poziciji sad odma da odes u penziju, a za manje para, a prelomio si da ćeš živeti u srbiji - gasi masinu sad odma na sred puta, t.j. na prvom odmoristu, povuci rucnu, parkirnu, jbmli ga šta sve ima na kamionu. kljuc ulevo u dzhep, i begaj :)
u svakom slučaju, želim ti svako dobro, i dug i srećan zivot u penziji, iako ponekad nerviras, a ponekad smaras :)
Profesor-Kanada
(Profesor)
16. decembar 2017. u 11.06
obično
(.)
06. decembar 2017. u 13.35

Morala sam da pogledam: kako funkcionise kanadski zdravstveni sistem.
Osim u Alberti i British Columbia (gdje se oplacuje direktno u
zdravstveno osiguranje) državni zdravstveni sistem (Medicare) se
finncira od poreza.
To znači da u sustini (financiralo se to diraktno ili indirektno)
o budzetu odlucuje vlast. Neko spomenu da taj sistem neće moći opstati,
neće ako to vlada dopusti, a to ne vjerujem da će se desiti. Ne zato
što poznajem kandsku vladu, već sto poznajem (uglavnom) kako to
funkcionisu vlade, opozicija, izbori... znaci kad zdravstevni sistam
dodje u kolaps, promijenit će se vlada koja će mu produziti zivot.

*********************************************************************
Obično, 100% je Vas komentar tačan. OHIP u Prov. Ontario se
„finansira direktno i indirektno”.

U Prov. Ontario, godisnji poreski formulari za ON i Federalni
porez posalju se CRA zajedno.

Na formularu za Prov. ON, naplacuje se 'porez' za OHIP.

Forma: ON 428, stranica br. 4.

Prvih $20,000 od 'taxable income' je oslobodjen OHIP poreza.

Na sumu od $20,001 do $25,000 taksa za OHIP je 6%. Naplata
OHIO poreze se povisava prema zaradi(taxable income):
$300
$450
$600
$750
$900.

Profesor-Kanada
(Profesor)
16. decembar 2017. u 11.27
Novak
06. decembar 2017. u 12.31

U Kanadi zdravstvo se finansira iskljucivo iz državnog buzdeta
a znamo otkud državi pare.
federalna i provincijska taxa 13%

________________________________________________________________________

Samo za Informaciju:

Federalna i Prov. ON taksa od 13% je GST/HST, 'specialni porez„.

Federalna taksa je 15% do 'taxable income' $45,916.

Prov, ON taksa je 5.05% do 'taxable income' $42,201.
jedna_vamo
26. decembar 2017. u 19.27
читам и не верујем. нико од повратника које знам нема оружје нити ти се људи клањају што имаш паре или да те нешто гњаве. у Београду има и сиротиње али и много богатијих од вас, тако да у центру сигурно неће нико ни да вас примети.

Србија није ни близу врха листе убистава а проценат решених је већи него у многим 'развијеним' земљама. друга ствар је што нам медије контролише ЦИА па по насловима помислиш да је дошао крај света.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.