Diskusije : Emigracija

 Komentar
Da se potsetimo..
baresh
(zanatlija)
02. decembar 2016. u 16.21
Obzirom da je juče bila 98-godisnjica stvaranja zajednicke nam
države SHS - ponovo stavljam temu koja se prvenstveno odnosi na
Emigraciju. Istu temu sam postavio pre deset meseci(kao i danas)
na forumu 'Politika', koja može biti zanimljiva novodoslima,
utoliko sto su negdasnji i danasnji patriotizam u prilicnoj opreci po mnogo cemu:
---------------------------------------------------------------
Na pasosu SHS Kraljevine 1924
baresh
(zanatlija)
30. januar 2016. u 12.57

Na pasosu Kraljevine SHS 1924

„Kada polazis u svet,ne prodavaj svoje kuce ni drugih nekretnina.
Može ti danas sutra novac trebati.Radije se zaduzi za putni trosak
pa čim prvi novac zaslužiš,vracaj dug.Ako već nešto moras prodati,onda to učini tek onda kada si sigurn da ćeš dobiti vizu na pasos od konzula zemlje u koju putujes,da ti se ne bi dogodilo da ostanes bez imanja,potrosis novce a putovati ne možeš.

Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome a naročito prema zeljeznickom i brodskom osoblju,zatim ženama i deci.
Pazi na čistoću i ne ostecuj namestaj u vagonu ili brodu.Novac i dragocenosti ne meci u kofer već ih drzi kod sebe.Na koferu napisi
svoje ime i prezime i adresu.Ne upustaj se u razgovore sa nepoznatim
putnicima već se drzi svojih poznatih iz svoga kraja.
Ako u vagonu ili brodu nema tvojih uzih zemljaka i poznanika za razgovor,onda nešto čitaj,da ti vreme prođe,ili pisi pisma svojima,koje si ostavio u starom kraju.
Budi posve spreman za iskrcanje,čim brod stigne u luku.Rublje neka je na tebi cisto a odelo uredno i lice vedro.Na pitanja doseljenickih cinovnika,odgovaraj sigurno,jasno i istinito.
Pazi na novac i prtljag.Ako nemas rodjaka ili prijatelja,da te doceka
kad se iskrcas,ne upustaj se sa nepoznatim ljudima ni u kakve razgovore ili poslove,nego odmah otidji do našeg Konzula ili Iseljenickog Izaslanika,cija je adresa malo dalje napisana.

U novoj zemlji budi ispravan i pokoravaj se zakonimai vlastima;ne govori zlo o toj zemlji a na svoju zemlju ne zaboravljaj.
Ne primaj posao koji te suvise ponizava i ne radi za manju platu od ostalih radnika,i ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran
s` njima pa će Te postovati i traziti radnici i poslodavci.
Ne opijaj se i ne kockaj.
Osiguraj se za svaki slučaj bolesti ili smrti kod naših bratskih zadruga u toj zemlji.
Budi clan,pohadjaj i pomazi nasa kulturna,skolska,pevacka i druga drustva,a tako neka rade i Tvoja deca.Novac stedi i salji svojima u stari kraj i to preko Postanske Stedionice,jer ti je novac u Postanskoj Stedionici posve siguran,posto država jamci za to.Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima,posrednicima i agentima
već ga ulazi na sigurno u Postansku Stedionicu.
Kad putujes,kad se vracas u stari kraj,ne nosi sa sobom gotov novac,nego cek.Ime banke i broj ceka zapisi u notes,u kakvu knjigu ili na komadic papira pa cuvaj,ali ne na istom mestu na koje si spremio cek.Nikome ne kazuj koliko imaš novaca i gde Ti je.Ako Ti je
potreban kakav savet,zaista ili sto drugo,obrati se na našeg Konzula
ili Iseljenickog Izaslanika.Svojima u starom kraju pisi često,a dobro će biti da posaljes svoju adresu Iseljenickom Komesarijatu,Zagreb, ili Iseljenickom Odseku,Beograd i da javis kako si putovao,jer to može biti od koristi Tebi i Tvojima u starom kraju.

Budi posten i ponosi se da si Srbin,Hrvat,Slovenac ili bilo koje druge narodnosti.Znaj,da je tvoj narod slavan,i da ga postuje ceo svet.
Postuj tudje a svojim se dici.Uci jezik zemlje u kojoj si,jer ćeš tako lakse proćiali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili novoj zemlji.Ako je u Tvom mestu nasa skola,ili crkva,salji decu u tu skolu i crkvu,a ako nema,sam uci svoju decu nas jezik,historiju i geografiju naše lepe domovine. A sada bilo Ti sretno i do vidjenja,Znaj da će se Tvoja otadzbina veseliti Tvojem povratku.

Iseljenicki Odsek”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. decembar 2016. u 21.39
Ubistvo našeg kralja i kraljice pre 110ak godina, da se izrazimo danasnjim globalnim recnikom, mada, u ovom slučaju je i tačan - jedan zločin i teroristick cin, i dovodjenje agenata karadjordjevica na vlast, kako istorija pokazuje, predstavljao je uvod u verovatno najpogubniji vek po nas (srbe). -jer, u ratovima u proslom veku, koji su posle toga usledili, izginulo nas je vise, verovatno nego pod otomanskom imperijom za onih 400 i kusur godina. A ni jedan nije bio nas. Čak ni onaj iz devedesetih. (što se opet da primetiti iz toga kako su ga izdajnici vodili i tada). srećom, nas narod je ipak, iako jako teško izvlaci pouke, ipak izvukao pouke, pa se tokom devedesetih koliko-toliko sacuvao.
ne znam kako je bilo u srbiji-srbiji, ali ovo gore sto si postovao, jeste lepo napisano, ali nisam siguran koliko se ta nasa nazovi domovina bas obradovala svakom svome koji ode pa se vrati. ljudi se jesu obradovali ljudima, ali država - bas nešto i nisam siguran. bas kao i danas.

uzged, predjoh juče u mainland kinu, prvi utisci za manje od dan - svidja mi se vise od hong konga - gde sam se smucao osam dana.
tako da, pozdrav za emigrantsku ekipu iz kine velike i zanimljive druge planete.

*rece juče na jednom komunikatoru jedan od srbalja - parafraziracu> pocepala mi se danas u prodavnici na kasi novcanica od 1 juan (7.4 juana je 1 euro b.t.w.), i prodavacica se rasplakala.
-eto to možda pokazuje najbolje šta i kako razmišlja stanovnik neke ozbiljne zemlje, kome je jasno da svoje ako hoće da ima i sacuva - mora da cuva. ako ti nećeš - drugi sigurno neće.
prekodrinski
(Å¡loser)
02. decembar 2016. u 22.59
Da, baresh, pročitao sam slično na dedinom pasošu iz 1936-te. Zaista lijepi I dobri savjeti.
baresh
(zanatlija)
02. decembar 2016. u 23.10
Sasko; tema je posvecena iseljenicima,tj. 'emigrantima' u
skladu sa forumom iznad, sto nema dodira sa dinastijama,
a pogotovo sa avanturama po Kini ;-).
Iseljavanja - preseljavanja su manje vise ciklusi od kojih
niti jedan narod na planeti nije postedjen,pa prema tome?
Nekada uslovljeno ratom (najcesce),ekonoskim,avanturistickim
ili pak nekim drugim povodom.
Svideo-nesvideo ti se - clanak je posvecen svim iseljenicima, bez
obzira na nacionalno-versku pripadnost.

Da malo bolje pojasnim: u naslovu treba da stoji(greškom izostavih)

'Saveti Iseljenicima na pasosu Kraljevine SHS 1924'.

p.s. pozdrav i lep provod na Dalekom Istoku.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. decembar 2016. u 05.35
A, kad neko živi i radi na zapadu, on je onda iseljenik, a kad to isto radi negde na istoku, onda nije. O.k. izvini. pogresno sam razumeo :)
(i da, - naslov ti je misleading - jer je to pasos kraljevine shs, reci su lepe, samo sam se osvrnuo na cinjenicu da je kraljevina shs kostala srbiju ljudskih zivota. mnogo. h-ove, i ove druge s-ove -bas nešto i nije. mi smo je platili. nasi preci. moji recimo.
srbija je bila prilično prosperitetna od momenta kada je ponovo povratila svoju državnost, pa do propasti iz 1919.
sad da li je ideja juznoslovenstva dobra - jbg - meni, koji sam kosmopolita, dobar covek, i t.d. - zvuci izuzetno.
ali kao što se kaže ne pravi se pita/torta od govana - ono, naprosto sastojci za tu ideju iz raznoraznih razloga (ideoloskih/verskih)nisu bili dobri, a za nas narod (srbe), bili su pogubni. kostalo nas je zezanje sa jugoslavijom vise miliona zivota. mladih, zdravih, pravih.
e da, -fala na lepim zeljama.
baresh
(zanatlija)
03. decembar 2016. u 10.12
„A, kad neko živi i radi na zapadu, on je onda iseljenik, a kad to isto radi negde na istoku, onda nije.”

Šta da se radi Sasko,da je isto bilo bi nezanimljivo,tj. dosadno.

Nasa prednost je u tome sto imamo izbor,'pa kom opanci kom obojci'.
;-)
Amatercic
(Penzioner)
04. decembar 2016. u 14.26
Lepa opsta uputstva koja se i danas uz malu ispravku mogu koristiti na raznim putovanjima.
Siguno je da emigranti u ta stara vremena nisu bili obrazovani na danasnjem nivou emigracije isto kao sto cast i postenje danasnjih emigranate nisu na nivou starih vremena kad su ova uputstva pisana.
Danas je glavno da nekoga spustite na svoj nivo bede i jada da bi se mogli smejati ljudskoj nesreci.
Sasa sve najbolje i lepo se provedi u Kini,zaradi nešto kad si već tamo a mi na zapadu nastavljamo da mucimo svoju muku kao i dosada uz „veliku pomoć” naše matice.
Mister_No
06. decembar 2016. u 13.34
U Kraljevini Jugoslaviji dobro su živeli jedino kralj i njegova plemicka birokratija.

Običan covek je patio. Preko 80% naroda nije imalo zdravstveno i socijalno osiguranje. Radili su za tricavih 100 dolara godisnje. Kad neko od njih umre, u podrugljivom tonu se govorilo „umro je od smrtA.” Preko 4/5 stanovnistva je bilo nepismeno, a zemlja zaostali agrarni prirepak Evrope (sl. kao danas).

Navescu primer srpske heroine iz Prvog sv. rata, Milunke Savic. U Kraljevini je radila kao cistacica WC-ova. Tek od 45. dobija nacionalno priznanje, nacionalnu penziju, i stan u Beogradu u kojem je živela do kraja zivota.

Toliko ovom prilikom.
baresh
(zanatlija)
06. decembar 2016. u 15.55
„U Kraljevini Jugoslaviji dobro su živeli jedino kralj i njegova plemicka birokratija. ”

Da, i još mnogo čega smo slusali svakodnevno decenijama od istih
dusebriznika - koji su doveli narod i državu do prosjackog stapa.
Bilo - ne povratilo se...

toliko ovim povodom
CPHA
(Чувари ћирилице)
06. decembar 2016. u 18.02
А какве су инструкције дочекале новију емиграцију? :-)
Сјећам се пар инструкција
...
Редовно купање...
Што бржа асимилација то боље за вас...
Европљани доносе туберкулозу...

Mister_No
06. decembar 2016. u 21.52
Што си већи идиот, то ћеш се лакше уклопити.

Још Достојевски на својим пропутовањима кроз Западну Европу није могао да сакрије дубоко разочарање степеном интелектуално-духовне свести западноевропљана, па је писао Русима: „О само да знате колико су Немци глупи...”



Mister_No
06. decembar 2016. u 22.10
Овде је мера људског богаства материјално а не духовно. С тога не треба да чуди што већина наших тзв. „успешних” који воле да се хвале парама и мртвим капиталом никад није читала Његоша или Шекспира, нити зна ко су Пушкин, Русо, или Гете. Важно да им деца носе најмодерније мобилне телефоне и да су „cool”, нема везе што не знају 10 речи на српском или било шта о српској историји.
baresh
(zanatlija)
07. decembar 2016. u 08.34
„Овде је мера људског богаства материјално а не духовно.”

Pa ipak 'ovde' su pobornici materijalnog velika manjina,inače bi
ona velika vecina odlazila 'trbuhom za kruhom'...
Kao u nasem slučaju (primeru) kada su 'divlji zamenili pitome',
a koji su (može biti) citali gorepomenute - ali ne i sledili.

Nas dragi & voljeni 'duhovni' vodja bio je uzor materijalnog
preko noći u cemu se njegovi sledbenici i dan-danas dosledni.
sirchulle
(CAD Designer)
07. decembar 2016. u 15.31
Omalovazavati materijalno je takođe bezgranicna glupost. Tvrditi za nekoga drugog da je glup (kao Dostojevski sto je radio) je takođe univerzalna glupost jer je u Rusiji robovlasnistvo ukinuto kasnije nego u USA. Veliki kriticari drugih naroda obično se zaborave kakav je zapravo njihov narod pa onda ospu drvlje i kamenje na neke druge. Mi taj problem nemamo. Mi ne osudjujemo Nemce, Ruse, Amere i ostale nego smatramo da su se vodili toga momenta kako su najbolje znali i umeli. To proizilazi iz toga sto postojanje nacije i religije irelevantno. Nicemu ne sluzi ali je zato uvek dobar povod. Obično za najgora zla. Cercil je govorio da je za gubitak vere u demokratiju dovoljno da se porazgovara dva minuta sa prosecnim biracem ali nije govorio o ruskim biracima nego o svojima. Kada pocistimo svoje dvoriste doći će red i na tudje. Ako preskocimo taj redosled opasno krijemo svoje namere a to su da se na osnovu tudjeg nesavrsenstva trazi alibi za svoje.
Mister_No
07. decembar 2016. u 22.16


Sirchulle, кад су у Југославију и Русију без проблема долазили студенти из Африке на школовање, у УСА си још увек имао расну сегрегацију у аутобусима и ресторанима.

Иначе, нисам изненађен што не схваташ поенту писања Достојевског пошто је твој интелектуално-духовни ниво и начин размишљања (просвећености) отприлике на нивоу просечног Немца.

Достојевски је критикова Немце и друге западноевропске народе у смислу да се ради о људима којима је цео живот подређен послу, односно репресивном раду заснованом на све интензивнијем ритму обрта капитала који од људи прави робове и који не дозвољава истим да се реализују у хуманом смислу, односно да се остваре као породична, друштвена, културна, естетска, итд. бића. Од људи се стварају радно-потрошачки идиоти без историјске, културне, и слободарске самосвести.

И данас преко 50% Немаца живи у домаћинству са једним чланом. Усамљеност је добила епидемиолошке размере, људи су потпуно отуђени једни од других. Одлазе на посао у 7 ујутро враћају се у 7 навече. То разара породицу, нема се времена за одгој деце а камо ли за било шта друга. Због тога немачки народ биолошки пропада. Они то надокнађују увозом радне снаге из дригих земаља, отуда све већи отпор према имигрантима који имају децу, јер се питају коме ће сутра да оставе земљу.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. decembar 2016. u 05.54
sule kad ga „pokida” ... pa to vise ni mikrohirurg ne može da ulepi natrag :)
super su nemci :) :)
-e, al' da vidite tek ove ovde drugare po chajni. totalni su carevi...
dawe
(problem solver)
08. decembar 2016. u 09.19
Kakvi su prvi utisci o narodu NR Kine?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.