Diskusije : Emigracija

 Komentar
Gde ste se vise plasili?
Kenny
28. oktobar 2016. u 22.04
Evo gledam danima se sve vise kiti a evo i ljudi su se poprilično zamaskirali ovde po Cikagu. Dobro ima dosta maskiranih tokom cele godine ali ovaj vikend će biti specijalan po pitanju straha.

Ja nisam čuo za tako nešto da se tamo negde radi a pogotovo ne po pitanju promocije djavola, demona, ludackih krikova, izbezumljenih pobuda. Ono sto je specijalno je da u Cikagu ide bezbol trenutno a kriminal nikad nije bio jači. Sad su prici i mostimi sa maskama.

Šta mislite o kojim brojkama će se raditi do utorka ?

Ja imam osecaj da će opet rekordi da budu oboreni. Ono... fak jee, dis iz amerika, fridam bejbi.
Mister_No
28. oktobar 2016. u 22.59
Ноћ вештица, празник који је настао на сатанистичким ритуалима је добио статус националног „холидеја”, малтене у рангу Божића. Гомила изгубљених младих који се ките демонским оделима и славе силе зла.

А Ускрс рецимо има симболичан карактер, и осим нас православаца нико живи га не слави.
sirchulle
(CAD Designer)
29. oktobar 2016. u 09.41
Satanisticki rituali ne postoje jer Satana ne postoji kao sto ni Bog ne postoji. Onaj ko veruje u Boga mora svakako da veruje i u Satanu jer jedno bez drugog ne ide. Ako ćemo već o religiji kod katolika Uskrs ima i te kako znacenje kao i Bozic. Takođe religiozni koncept podrazumeva oba kao nedeljive delove jedne te iste celine. Koja bi onda religioznima bila svrha Boga da Satane nema?

Pravoslavlje je sve samo ne Hrišćanstvo. Pre je Pravoslavlje Paganizam obojen Hrišćanstvom. Slavljenje Krsne slave je paganisticki obred a Hrišćanstvo kao malo koja religija je tolerantna na uticaje sa strane samo da progura svoju laz. U filmu Zeitgeist je lepo objašnjeno postojanje i postanje Boga (samim tim i Satane) ali iz ovoga filma se uzima samo deo posvecen zaverama dok se geneza religije ignorise. Od izvornog Hrišćanstva najdalje je odstupilo Pravoslavlje jer se u njemu sve spominje osim Isusa. Kojekakvi sveci, mosti i ostali magijski rituali, Paganizam i maltene mnogobozstvo. Sveci su uzdignuti na nivo Bogova i mnogo vece znacenje za vernika ima svetac kojeg kuca slavi nego sam Isus ili Bog.
vodena
(*)
29. oktobar 2016. u 09.53
Meni Halloween nije toliko odbojan kada ga gedam na povrsini. On je mnogo evoluirao od svoig prvobitnog, istorijskog znacenja i danas je amo polu tematski maskembal i sarada. Devojcice su vile, decaci su Supermeni, majke vestice, pusta se ona cuvena tema iz Halloween filmova koje smo svi „gutali” u detinjstvu, kuce su osvetljene, magicne i sarene. Meni to nije ruzno.

Međutim, prava pozadina Haloween-a je samo još jedna prilika da za zaradu u kapitalizmu. Zaradjuju prodavci kostima, prodavci dekoracija a da ne govorim o cokoladama i malim cipsovima koji se prodaju. Mi smo prošle godine imali preko 100 osoba na vratima, sto iz komsiluka, sto iz centra koji je ovde hood i nema bas puno cokolade (možda ima ali se domaćini nazalost napiju i onesveste uglavnom pre dolaska prvog deteta na vrata pa decu babe, dede i rodjaci razvoze po novim naseljima), i nije teško pretpostaviti koliko se svuda zaradi samo na taj dan.

Sto je praznik vezan za veću potrosnju para, to mu se ovde pridaje veca vaznost. To je ono sto meni smeta a što se najbolje vidi po histeriji oko Bozica koji je ovde sve samo ne fokusiran na mir, ljubav i idiličnu sliku porodicnog zajednistva.
Novak
29. oktobar 2016. u 10.05
Držimo se emigracionih tema zar ne.
Vidim ipak da u mom okruzenju ovde u Kanadi ovaj praznik
iz godine u godinu gubi na populaenosti, veoma su retke i naše
familije koje pridaju bilo kakav značaj.
Jednom sam prisustvovao nekoj svecanosti u sali srpske crkve
u oktobru, gde je sala bila malo dekorisana i jesenskim motivima
kukuruz bundeva, Vladika je ostro kritikovao dekoraciju kao
srpsko-pravoslavno neprihvatljivom.
Da je nasa pravoslavna vera jedina prava i istinska, pokusao me uveriti i jedan svestenik pre nekoliko godina na jednoj svadbi
kada je nakon ceremonije u crkvi naveliko poceo da velica nasu svetosavsku veru i srpsko svetosavlje ne spomenuvsi Hrista ni u jednoj reci.
vodena
(*)
29. oktobar 2016. u 10.19
Novak, naše familije ne pridaju nikakav emocionalni značaj ali verujem da su vrle retke naše familije koje svoju decu ne vode na „trick or treat” ili i sami ne daju cokoladice drugoj deci. Razumem Vladikinu kritiku oko dekorisanja naše crkve kukuruzom i bundevom, ali po meni je veci problem sto vecina mladje dece ovde jedva govore srpski a tek o citanju i pisanju cirilice neću ni da pricam – to je nepoznanica i mnogim roditeljima Srbima iz Bosne i Hrvatske. Meni je, recimo, to tuznije nego bundeva i narandzasta boja krajem oktobra u crkvi.
Kenny
29. oktobar 2016. u 10.26
Vodena,
Apsolutno se slazem za deo u vezi dece, njihovih igara i pricica sa roditeljima. O tome nisam ni pokusavao da dajem bilo kakvu kritiku. To nema ništa lepse od tih mucenika. Njima je receno, oni vide oko sebe. Jasna stvar. Ali šta raditi sa matorim bolesnicima i sa njihovim droga, opijanje, seks, silovanje, vristanje filozofijom ???

Sinoć sam kuci usao sa posla malo posle jedan. Cekao sam voznju kad sam postavljao topik. Ja lično vidim svaki dan kao praznik vestica. Te slatke bombonice nisu problem nego ove sto odrasli mesaju sa alkoholom.

Ja pricam o prizivanju nasilja u cast mira i jedinstva a pogotovo za odredjene datume kad je nasilje to što slavimo ???
Mister_No
29. oktobar 2016. u 10.44
Sirchulle,

Поштеди нас свог аутошовинизма. Такви као ти који гаје презир према властитом народу и коренима је и боље што су отишли из Србије.

Тачно је да и „Халовин” као и Дан заљубљених, Божић, итд. пре свега имају комерцијалну природу и да се деца од малих ногу увлаче у вредносну и духовно орбиту потрошачког друштва.
vodena
(*)
29. oktobar 2016. u 10.50
Kenny,

meni se čini da su ova dvojica mladica maltene prerasla trick or treat.:) Zarundavili ispod maski i salova, uskoro će moći pivo da im daju umesto cipsa:))

Kod mene u naselju nema ni jedna srpska porodica. Steta, da se pojavi ovako neko na vratima dobio bi sve preostale slatkise, kljuc u bravu za ostalu decu:)
sirchulle
(CAD Designer)
29. oktobar 2016. u 10.54
Postedite nas i vi vaseg tradicionalizma. Evoloutivno mi se nalazimo na najvisem stepenu razvoja zivotinja i ne pripadamo biljkama da bi imali korene. Delimo zajednicke osobine sa prvim bliskim rodjakom a to su primati koji takođe nemaju korenje a ni lisce. Homo sapiens nema korene.
vodena
(*)
29. oktobar 2016. u 11.01
A po suletu naročito Srbi ne bi trebalo da imaju korenje. Katolicima se već malo oprasta, tu su kriterijmi nešto fleksibilniji::))
Kenny
29. oktobar 2016. u 11.38
Vodena,
Ovi momci danas imaju t&t sa ovim mobilnim bombonama tokom cele godine.
A naravno da se dominiranje ocigledno i na klipu vidi. Ovaj treci jedva trckara za njima, jedva postize da ih prati sa distance :)

Nego fora je sto su Amerikanci posle silnog mesanja izgleda raspoloženi da malo i mesaju praznike. Vole ovaj četvrti juli da proslave čim stignu pa to ti je. Ihhhhaaaaa

Ostaje da krecem uskoro da pravim spanac za rucak i čim rucam idem kao Popaj ka daun taunu. Veceras i u dva naredna dana će biti i vise nego zanimljivo. Kakav bioskop i televizija, kokice i kikiriki da vidis kad krene cirkus u dzungli šta se zove sou program.
sirchulle
(CAD Designer)
29. oktobar 2016. u 11.56
@vodena: Opet izvuceno iz sadrzaja. Ne znam iskreno ko mi je gori, pravoslavni ili katolici ili možda neki treci. Nema tu razlike. Svi lažu ali masno i teraju te da verujes u to što lažu. Kada im kažeš da ne možeš da verujes u te gluposti svi se ljute. Pa, stani, ko je blesav? Nazalost ovde slabo svaracaju katolici tako da moram da se obracam samo pravoslavnima. Što se tiče korenja, ognjista i nejaci to su već mitoloske kategorije tako da je to vise nego bez veze da se o tome „pripoveda”. Iskreno, covek nema koren nego DNK, ognjiste je odavno izbaceno iz upotrebe pa čak i sporet na drva a nejac se samo spominje u narodnim epskim pesmama koje su sve samo ne refleksija realnosti.
vodena
(*)
29. oktobar 2016. u 12.17

Kako to mislis da covek nema koren nego DNK? Pa upravo DNK je koren, zapis o tome ko smo i kao narod i individualno. Ti si iznadak korena svojih rodtelja koji su izdanak korena svojih, itd. Ako mislis da covek može da se razvija nezavisno od toga kakav mu je koren – mislim da se grdno varas.

Ognjiste i nejac nisu neke mitosloske kategorije nego kategorije iz istorije svakog naroda. Da li je ognjiste bilo bogata trpeza ili je bila trosna kuca, da li su decake iz doma odvodili ili su ih sluzili, da li su generacijama glave prorodice bili alkoholicari i nasilnici ili pesnici i pisci– sve je to zapisano duboko u nama kao neko znanje koga smo nesvesni ali je tu, postoji, i mi ga prepoznajemo kroz emocije, sklonosti ka predelima, ljudima, situacijama. Između ostalog zato Srbi vole Serbian Cafe a na ustakim sajtovima se (normalni) osecaju kao slon u staklari i zato se mnogi iz mesanih brakova kad-tad odluce kojoj strani vise pripadaju, sa kojom osecaju dublji koren.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. oktobar 2016. u 15.09
...
Onaj ko veruje u Boga mora svakako da veruje i u Satanu jer jedno bez drugog ne ide...

odakle ti ova, neverovatno genijalna ideja?
escada
(ɐpɐɔsǝ)
29. oktobar 2016. u 15.10
Ne smetaju mi tudji običaji, pa ni taj Halloween kao takav ili Valentine's Day dokle god nisu nametnuti mom narodu.
Halloween je paganski običaj (kod Hrvata poznat kao „maškare”)koji su doseljenici doneli u Ameriku i Kanadu.

Valentine's Day, t.j. Dan zaljubljenih je vrlo problematičan, jer je i sam Sv. Valentin izbrisan 1969. godine iz katoličkog kalendara jer nije bilo istorijskih činjenica.

Oba „praznika” u Americi i Kanadi su čisto komercijalna.

U njihovom kalendaru ne postoji ni jedan mesec da se nešto ne slavi. Što znači, troši pare!

Smeta mi pomodarstvo koje su ameri doneli u našu zemlju pa zahvaljujući političarima koje plaćaju i medijima koje su kupili, uvode te praznike u narod koji je osiromašen a otrovan TV programima gde su starlete/prostitutke zvezde.

U vreme kad oni slave Valentine's Day, pravoslavci slave Svetog Trifuna.
U vreme kad oni slave Halloween, pravoslavci slave Svetog Luku.

''''''''''''''
Za moje Srbe koji žive u inostranstvu:

Pustite decu da se maskiraju i idu od kuće do kuće za Halloween, zbog socijalizacije, da ih ne bi odvajali od vršnjaka. Kod kuće im objasnite da je to samo zabava, ali nema veze sa vašom religijom.

Takođe i za Valentine's Day, t.j. Svetog Trifuna. Neka poklanjaju čokoladice i crtaju srca svojim simpatijama, nije u tome ništa loše, ali treba da znaju da je to komercijalni „praznik” države u kojoj
žive a da je u pravoslavlju dan Sv. Trifuna.
----
U srpskim selima, i dan danas postoji istorija s kolena na koleno.
Stariji prenose pokolenjima geneologiju porodice, ko smo, odakle smo potekli, šta smo preživeli, kako smo opstali i gde smo sada.

Gde smo sada? Raseljeni po celoj kugli zemaljskoj.
Možemo da budemo uspešni ili ne, bogati ili siromašni u materijalnom smislu, ali ono što smo poneli od kuće je neprocenjivo bogatstvo.
Jezik, porodične vrednosti, istorija i moralni integritet.
To je za naša pokoljenja.
Ko to promaši, džabe mu novci...
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
29. oktobar 2016. u 15.55
To je Holivudska zabava, poprimilo i u Srbiji zbog filmova, kostimografija kao iz filmova, lokali prave lovu i tako to ide.
baresh
(zanatlija)
29. oktobar 2016. u 20.09
„To je Holivudska zabava, poprimilo i u Srbiji zbog filmova, kostimografija kao iz filmova, lokali prave lovu i tako to ide.”

Jasta Markane,

Nije to od juče već još od davnih 50-60-ih minulog veka kada smo
se igrali kauboja & indijanaca. U mnogim Bg prodavnicama mogli se
kupiti revolveri,kaubojska & indijanska odeca za malisane predskolskog uzrasta. Doduse bejah siroma` iz 'kulacke' porodice
pa smo umesto 'vincesterke' imali pracke;luk& strelu od vrbovine...
Dok se u Bg-u uglaMnom gledali kaubojski filmovi - ni traga od ruskih.
O stripovima -čije smo reci naprosto gutali- da i ne pominjem.
Mogli se kupiti u svakom kiosku (trafici), kao uostalom 'unucici'
(cokanjcici sa brljom)kao udarnicka 'inspiracija' pred početak
radnog vremena.

Daklem; ono sto smo imali nekad u Jozino vreme; biJo je Holywood
u pravom izdanju,dok je sve ostalo posle; 'smuckaj pa prospi'...

zoxthegreat
29. oktobar 2016. u 20.34
heheh , baresh ja sam se igrao partizana i nemaca
sa drugim klincima u svoje vreme
naravno podela uloga kao u filmu, cisto profesionalno, bez ideologija

dobro bilo je borbi kauboja i indijanaca, bez predrasuda
i frustracija
i ostal eigre su se igrale

bese dobra zemlja ali unistite belosvetski i „domaći” dusmani

kao pravi piJoniri, cccc isluliraj, ostao si po pitanju ideologija
na predskolskom nivou
Novak
29. oktobar 2016. u 21.59
Dali sam ja poceo da...
Dali Srbi Srbije i Bosne nemaju „maškare”
Srbi iz Krajine za Poklade ( Nedelja) imaju maškare koje se bitno razlikuju od katolickih maskarada i carnevala.
Maskare su u Krajini takoder imale pun paganski dekor, Maskirana
ekipa odredjenog sastava nakaradnih kostima je isla kroz sela i skupljala poklone ili u protivnom nanoslia neku stetu u dvoristu.
Sastav, Baba, Deda, Mlada, mladozenja, turcin, jarac ili vrag
muzikant, znali su ići i na konjima sto je bilo Wau.
Bile su decije i ekipe odraslih.
Nekad bilo i nikad vise.
baresh
(zanatlija)
29. oktobar 2016. u 22.12
„heheh , baresh ja sam se igrao partizana i nemaca
sa drugim klincima u svoje vreme
naravno podela uloga kao u filmu, cisto profesionalno, bez ideologija ”

Ajdeeee,
Jel to bese 60-ih ili neku deceniju kasnije kad je deutsche mark-a
bila merilo vrednosti, kad se podzapase domaći 'dusmani' zbog kojih
se i ti otisnu preko bare?

p.s. dakleM; još uvek čitaš(mastas) o Mirku & Slavku kada se u po
noćibreZbrizno moglo spavati u pi*inom parku.

ziv mi ti ...
Mister_No
29. oktobar 2016. u 22.30
Стрипови су дошли из Италије. Серђо Бонели је аутор већине јунака. Ја сам их читао као луд. Иначе, невероватно је колико је расизма у тим стриповима. Ево узмимо само пример Мистер Но-а - белац заводи правду у сред Бразила. Најбољи пријатељ му Кругер (Немачки ветеран из Другог св. рата). Исто је са Тарзаном, Загором, Текс Вилером, итд. Оно што је позитивно у Мистер Ноовом стрипу је то што је исти живео аскетски, што је изабрао Манаус уместо индустријског Њју-Јорка, и што је цео свој живот посветио борби против зла и неправде, па можемо рећи да су се кроз његове епизоде ипак провлачиле одређене моралне вредности, што није случај са већином филмова као што су Џон Вејн који убија индијанце.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. oktobar 2016. u 03.34
pa normalno da je zapadna kultura imala primat i u ex yugi, kad je zapad instalirao onog idiota, za koga poneko i dalje tvrdi da je bio hadžija. (što je najgore, i ja ponekad kažem da ova današnja, od tog istog zapada instalirana govna, nisu u stanju da okreče ono što je izgrađeno za vreme ovog prvopomenutog - što je doduše tu i tamo tačno - jer se ni ne bave krečenjem jeli...).

nego htedoh reći gos'in bareshu - kod mene u dvorištu je bilo veće interesovanje (puno) za da se bude indijanac nego li pak kauboj, i da se bude partizan pre nego nemac. -jbg, ponegde valjda deca osećaju gde je pravda a gde nije, a ponegde poveruju (pogrešnoj) propagandi tu i tamo. (da su partiđanosi bili jedni jako fini ljudi, bez da im se išta može prigovoriti...).
baresh
(zanatlija)
30. oktobar 2016. u 10.30
Tako je Sasko 'ljudino' - sve u svoje vreme,

Stariji narastaji (od mene) igrali se chetnika & partizana,
uglaMnom vrljikama & kamenicama - šta je kom blize pri ruci.
Treba se priznati da su bili mLogo ratoborniji od nas potonjih
kojima 'poturise'; Trumanova jaja & mleko u prahu,marmeladu,
cokoladu,brasno od razno-raznih hibrida i tako to...

Kad konacno 60-te stigoh u Belgrad na zanat,tek upoznah onaj
pravi istinski patriJotizam & kako se vrednuju tekovine naših
oslobodiJoca. U tu cas` podigose monument kod Brankove Cuprije,
simbol nesvrstanosti za neka dolazeca pokolenja.
Obzirom da je moja(nasa) skola bila nekih stotinak m od Cuprije,
često smo imali cast da gledamo zvanicnike iz Afrike, Bliskog i
Dalekog Istoka. Taj dan smo postedjeni nastave & prakse,daju nam
zastavice-trobojke da masemo i gromoglasno pozdravljamo naše mile
i drage prijatelje. Osim nas,pod obavezno izlazili i ostali gradzani da klicu. Fabrike & ustanove prestajale sa radom... eeeee to su bila vremena da se pamte - a koja se nikad vise neće ponovit`.

p.s. nego; jel` može da 'roknemo' neko pivce ili pivcugu u cas`
vremeena; kad se po svetu putovalo bRez viza,kad je nas pasos
biJo najcenjeniji na svetu,kada se u po noćimoglo spavat` u parku
sasma bRezbrizno i tako to...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. oktobar 2016. u 11.00
kad si mogao pasosem - koji skoro niko nije imao, da putujes svugde po svetu, al para za kartu po tom svetu - opet - skoro niko nije imao? :) :) (osim profesionalnih patriJota, i njihove decice..)
ajd' ziv bio (ja evo nešto pijuckam vino fruskogorsko cabernet petrovic iz sremskih karlovaca - dosta je dobro. pivo sam već popio danas kad sam vozio bajs po dunavu, pa napravio pauzicu tamo kod pekarske industrije).
baresh
(zanatlija)
30. oktobar 2016. u 11.30
Cek cek Sasko,nismo se sasma razumeli,

Moj pasos nije s` početka 60-ih kad su bila grupna putovanja i
Trs` ili pak one ekskurzije sa grupovodjom. Moj pasos je
s` početka 70-ih kad je bilo preko miliJon gastarbajtera po
Jevropi. Bas tih godina je kod nes sve buknulo ki pecurke posle
kise. Nicale vikendice,otvarale kafane pa čak i moteli duz
'magistrala' i tako tooo, no ja 'besan pa `ocu leba preko
pogace' te zdimih preko bare na Divlji Zapad. Valjda zato što
odgledah vise holivudskih predstava neg` ovi 'glupi' Kanaderi
& Ameri koji samo znaju za ono;'kuca-pos`o-kuca, jelte.

Dok ti ispijas fruskogorski cabernet petrovic - onda ću ja
ovdasnji cabernet sauvignon - magnotta kod Nijagarinih Vodopada.

Živeli...!!!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. oktobar 2016. u 11.36
ajd' u zdravlju, cek' da dospem...
zoxthegreat
30. oktobar 2016. u 12.48
dobro barehs, napokon sam ukapiro iz ovih kaubojskih prica
, ti si četnik početnik

dosta vremena mi je trebalo da shvatim, malo me je sramota,
ali bolje je ikad nego nikad

ziv mi bio četnice, uzdravlje
baresh
(zanatlija)
30. oktobar 2016. u 17.55
Pa dobro be Tuto - ne moras bas biti; 'svakoj corbi mirodjija'.

A to što slabo sporo s`vatas, nit` je greh nit` je za zamerit -
obzirom da si im`o bRezplatno 'edukovanje'...

p.s. drugi puta;ne se mesaj u zboruvanje bRez upituvanje - jasno?
nebojsa4
31. oktobar 2016. u 09.37
E sad mi bas zao sto nema profesora Sante da nam onako ponaski, od srca, čestita Dan vjestica.
Santa srećno I tebi, da u miru I s ljubavlju proslavis danasnji veliki praznik:)
Kenny
31. oktobar 2016. u 12.22
Tačno u ponoc.

Obracun zbog djavoljih dobara.

Statistike će biti zanimljive od sutra. Da vidimo najzad konacan zbir od petka.
I te same bombone i cokolade jesu jedna verzija smrti. Kao da na decu i na omladinu, ljude,ne bi uticalo da se promovise zdrava ishrana umesto možda najveceg ljudskog zla zvanog secer ?

Opet treba prodati buducim pacijentima prave sastojke za slobodnu buducnost ??????

Možda i ja dramim bez potrebe ali fecimo kad je moje dete bilo malo nije da nisam video masu situacija da su deca ili slabo obucena ili se valjaju gde stignu, sede, leze i malo, malo, bolesni. A obično za te sve „praznike” najvece rasulo i haos vlada u americi. Jer su Stalno svi gladni i jer jednom nije neko skuvao rucak. I onda ide haos, grabez, pomijarenje, oblokavanje. Kao da je napad u pitanju. Kao kucicice kad pustis sa lanaca.

A neću da pricam o deci koja odrastaju uz abnormalne zvukove, strahove koje ili imaju a i kad ih nemaju stalno ih prizivaju ??? Naravno i sve ono ostalo sto ide u njihovim cuvenim svetskim kombinovanjem, glumom i nadarenom i vise nego talentovanoj urođenoj gluposti.

Inače i ovaj bezbol je doprineo opijanju tako da su im reakcije skoro iste bile i na utakmici koju su dobili i na utakmici koju su izgubili kao domaćini u zadnjih nekoliko dana.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.