Diskusije : Emigracija

 Komentar
Nekad i sad
the-bezi-man
15. april 2016. u 11.28
Nekada je sve bilo bolje. Pogotovo u emigraciji. Evo recimo u Nemackoj, nasi gastosi su nekada toliko zaradjivali da su mogli da zidaju kuce na 3 sprata, a to danas niko više ne može. Slično je bilo i u prekookeanskim zemljama gde su čak i neuki i nekvalifikovani radnici mogli sasvim pristojno da se skuce, jer je posla bilo kolko hoćeš, plate dobre, a sve jeftino! A danas je toliko sve skupo a plate male da čak i doktori nauka jedva mogu rentu da plate. Tako da definitivno mislim da je pre bilo bolje, a vi?
Kenny
15. april 2016. u 11.42
Sa svojim globalnim snovima vidim super buducnost. Sve će da bude mnogo bolje nego bilo kada. Vidim nasmejane ljude kako idu na posao, kulturnu decu i super zadovoljne starce. Svi su zdravi, mirni a novca u izobilju. Svi sve imaju a i ja zajedno sa njima.
I onda mi se macor namjauce u pola noćijer hoće da se igra ili je možda gladan i shvatim da sam opet sanjao i da macka nije ništa kriva a da sam ja budaletina koja je sa osmehom rekao ženi bas je sladak ajde da ga uzmemo.
kt61
15. april 2016. u 12.35


BIZNIS
Amerika ispred Švajcarske: Pogledajte kolike su prosečne plate u svetu

Prosečna plata na nivou sveta iznosi 1.480 dolara mesečno. Pogledajte kako su u odnosu na to plasirane zemlje sa razvijenom ekonomijom

Objavljeno: 17.07.2015. 19:12h
Foto: Reuters, Novac Organizacija za Ekonomsku Saradnju i Razvoj (OESR) obelodanila je rezultate najnovijeg istraživanja koje je proučavalo prosečne plate u zemljama sa razvijenom ekonomijom.

SAD su prve na listi, što ne čudi s obzirom da plata prosečnog Amerikanca iznosi oko 56.000 dolara godišnje (oko 4.500 dolara mesečno). Na drugoj poziciji je Luksemburg, gde su prosečna primanja neznatno manja nego u Americi.

Iznad 50.000 dolara godišnje jedino još imaju Švajcarska, Australija i Norveška.

Iako je Evropska Unija možda donela neke prednosti nacijama Istočne Evrope, dnom liste i dalje dominiraju Slovačka i Češka, koje su tik iznad poslednje Estonije, gde je prosečna plata ispod 19.000 dolara godišnje (oko 1.550 dolara mesečno).

Iako loše plasirani, Česi i Slovaci ipak primaju više od svetske prosečne plate koja iznosi 17.760 dolara (oko 1480 dolara mesečno).

Prosečne godišnje plate (u dolarima) razvijenih zemalja pogledajte ovde:

1. SAD: 56.340
2. Luksemburg: 56.021
3. Švajcarska: 54.236
4. Australija: 50.449
5. Norveška: 50.282
6. Irska: 49.506
7. Danska: 48.347
8. Belgija: 48.082
9. Holandija: 47530
10. Kanada: 46911
11. Austrija: 45199
12. Nemačka: 43682
13. Velika Britanija: 41192
14. Švedska: 40818
15. Francuska: 40242
baresh
(zanatlija)
15. april 2016. u 14.16
I to što kažeš Pompezni,

Obzirom da pripadam tim boljim vremenima,da malo dopunim po
nešto sto si propustio: Tadasnji gastarbajteri su uglaMnom
samo znali sa rad & rad. Radili najmanje jedan pos`o u jednoj
smeni,stanovali po budzacima - nekoliko u jednom sobicku,donosili
pasulj & suvomesnate proizvode iz starog kraja da se ustedi,nisu
imali telefone,tv a kamo li mobilne...i da ne nabrajamo, jelte.

Njihove potomke podizali bake & deke,a dvorci sa tri sprata
vecinski danas zvrje prazni.Ovo mi je poznato iz prve ruke,
mada ima izuzetaka kao i svemu ostalom.
Pa ipak danasnje generacije su u daleko vecoj prednosti,samo
treba znati & umeti iskoristiti blagodeti i mogućnosti koje
su manje-vise svakom dostupne.
Tubby
15. april 2016. u 16.25
Posao NIJE problem. I robovi su imali posao. Problem su plate.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
15. april 2016. u 18.00
Ja sam u Cikagu dobro prolazio kad sam otisao, radio na pumpi, satnica minimum od 6 dolara, ali se nakupi, ako imaš 108 sati nedeljno.

Preko 40 sati u keshu bez poreza a prekovremeno i nocnu extra mi nisu davali.

Nocu sam stavljao gajbe iza polica, karton preko istih, toalet papir ispod glave kao jastuk, odspavam malo, ako neko kuca od lokalnih dripaca sa Belmont avenije, gadjam ih pakovanjem toalet papira preko polica, sto im je znak da se gube.

Dolazilo se do 2600$, dok je u Srbiji bilo 100 deutsche mark.

Zaradjivalo se i na kockarima, nekad i po 3000$ za vece sam im davao, pijanim Poljacima za prevoz da ih odvezem, sto su oni placali 150$, ali ja lično da ih vozim.

Masno se zaradjivalo, bas Zapad sto bi se reklo tada.

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
15. april 2016. u 20.25
Ove cifre su ti bruto iznosi. Jbg, u srbiji ko ima 500 evrica znači da ima bruto 1000 evrica.
the-bezi-man
15. april 2016. u 20.27
Izgleda da nemaju svi podjednako dobro pamcenje. Recimo, ono čega se ja secam je da su plate pre 20 godina u Americi bile gotovo identicne ko sada, ali je sada sve bar 3-4 puta skuplje nego tada... znaci opet ide u prilog tome sto pricam, da je nekada sve bilo bolje.
sirchulle
(CAD Designer)
16. april 2016. u 14.21
Ova prica sa time da li je bolje bilo nekada ili sada sto je lici mi na onu kada dodje stariji covek i kaže kako je u poslednje vreme neverovatno ojacao u rukama. Kaže on da nekada nije mogao svoj „ponos” ni sa dve ruke da slomi kada ugleda suprotni pol dok danas sve to može sa dva prsta. Zakljucak se sam po sebi namece: covek je postao daleko jači u rukama. Nekada nije mogao sa dve ruke a sada može sa dva prsta...To je ta logika...
505
(Senior)
16. april 2016. u 16.55
sirchulle da znaš da imaš pravo, ni orasi nisu kao sto su bili pre rata. pif...
Starac_Foco
(--)
16. april 2016. u 18.07
„A danas je toliko sve skupo a plate male da čak i doktori nauka jedva mogu rentu da plate. Tako da definitivno mislim da je pre bilo bolje, a vi??

Amen.

Sigurno je bilo bolje, i u SFRJ, i u Njemackoj i u Americi, itd. Možda nije u Kini i Indiji i sl zemljama, ali mi sa njima nemamo ništa.

Čak bi se moglo reći da je i u Rusiji na neki način bilo bolje. Ja sam još davne 97 radio u Rusiji i zalio mi se jedan radnik da iako se je tada njegova plata već bila jedno 500 dolara, da je bilo bolje dok mu je plata bila 10 dolara jer mu je stanarina bila 1 dolar...

Firma u kojoj trenutno radim je puna doktora nauka, a niko i ne zna da su doktori, rade ko obicini inzenjeri. Sva zvanja su devalvirala tako da me cudi da već nije izmišljeno neko zvanicno zvanje iznad doktora, tipa recimo ”Guru„. Koje bi se dobilo kad tako ides jedno 30 godina u skolu pa tek onda pocnes da radis...

Prica jedan nas ”starodosli„ u Kanadu, dosao tako prije jedno 45 godina, da je dosao kao majstor bravar sa 20 godina staza. Inače bliza mi rodbina, pa znam coveka dobra iz znam da ne laže. Engleski mu bio nula kad je dosao, a ni danas ne zna vise od jedno 300 rijeci. Elem, kaže da je na prvi posao prakticno odven pravo sa aerodroma. Malo radio, nije mu se svidjalo, pa je jedno jutro dao otkaz, da bi isti dan poslije podne već nasao drugi posao... U danasnjem vremenu prvi posao bi tražio jednu godinu, a i drugi jedno 6 mjeseci...

Drugi primjer. Covjek otisao u Njemacku prije tako jedno 40 godina. Napravio 2 kuce u bivšoj SFRJ.Ali nije pozivio dugo da uzivaju kasnije u penziji. Danas njegova djeca jedva uspiju da dodju ljeti u te kuce na 15 dana never mind da i oni nešto prave. A ”djeca„ su i dalje podstanari u Njemackoj. ”
baresh
(zanatlija)
16. april 2016. u 20.43
„Prica jedan nas ”starodosli„ u Kanadu, dosao tako prije jedno 45 godina, da je dosao kao majstor bravar sa 20 godina staza.”...

Eh moj zemo gde me nadje? ;),

A šta tek reci za one koje sam svojevremeno zatek`o, nekih
četvrt veka posle II sv. rata. Bili su to u ondasnje vreme
sve 'narodni neprijatelji & izdajnici'. Bar takav epitet je
imala sama reč emigracija. Im`o sam 'sreću' pa sam dos`o sa
pasosem,nisam mor`o da bezim ko moji prethodnici.
Inače bio sam upozoren da ih izbegavam,ne odlazim u njihove
klubove,crkve, piknike,zabave...oni su slatkorecivi, vrbuju
za uclanjenje i tako to. Inače tu emigraciju koju sam zatek'o
cinili su delimicno ilegalci koji su izbegli krajem rata, kao
i oni iz nemackog zarobljenistva koji su saznali za strahote
gradj. rata, odlucili za emigraciju dosavsi legalno iz Nemacke.
Velika vecina nije uopste znala bilo koji strani jezik,
pa se može pretpostaviti koje su poslove mogli raditi.

Sad uporedimo njih sa mojim ili bilo kojim drugim 'talasom'
emigracije za proteklih 75 leta, koja svrha? „Svako vreme nosi
svoje breme” kaže se u narodu,pa prema tome?

E sad kad je u pitanju; dal` je bilo bolje pre nego sada? moje
zivotno iskustvo kaže: sada.
Starac_Foco
(--)
17. april 2016. u 01.15

Pretpostavljam da se postavljac pitao kako je bilo prije jedno 30 godina vs danas, a ne kako je bilo četnicima koji su dosli u Kanadu i Ameriku 1948. Njima je bilo kako je bilo, i Amerika je bila u 2 sv. ratu pa svakako im nije moglo biti bas mnogo dobro samo 2-3 godine poslije rata.

Neosporno je da je 1984 bilo mnogo bolje nego 1948, no po mišljenju nekih rođenih kanadjana, 1984 je takođe bilo bolje nego danas, kao ovaj na linku nize.

A ja njihovo mišljenje ipak smatram objektivnijim nego mišljenje jednog imigranta koji je i poslije 40 godina izgleda toliko opterecen četnicko-partizanskim relacijama da malo slabije primjecuju šta se dogadja oko njega :).

Prije 40 godina ovde se proizvodilo sve i svasta. Ali od onda su se desetine hiljada fabrika pozatvarale i umjesto njih otvorilo se 6000 Walmart-ta ili njihovih derivata (kao Sam's Club) koliko ih ukupno ima u USA u Kanadi. U 6000 Walmarta radi ukupno jedno 1.5 miliona mucenika kojima je sad bez ikakve sumnje mnogo gore nego sto tebi bijase prije 40 godina. Oni sa svojom mucenickom zaradom neće moći kupiti ni sator a kamo li neki pravi krov nad glavom.

Malo je stvari koje su bolje sad nego onda. Posla ocigledno ima manje, a pogotovo mnogo je manje pristojno placenog posla. U mom kraju pozatvarali su nekoliko fabrika u autoindustriji, zeljezaru, fabriku poljoprivrednih masina, hemijsku industriju, elektro-industriju itd, i, kao sto rekoh, umjesto toga otvorili jedno 4-5 Walmarta koji radnicima sad placaju manju satnicu nego sto su pozatvarane fabrike placale prije 25-30 godina...

Zarade danas vidno zaostaju za porastom cijena, i jedina ozbiljna prednost danasnjeg vremena je sto je posudjivanje novca jako jeftino u poredjenju sa prije 30 godina, sto ja mislim da je posljedica cinjenice da se danas posuđuje novac koji prakticno ne postoji dok su se onda ipak posudjivale pare koje su imale kakvo takvo pokrice. Premda objektivno govoreci to muceniku nije toliko bitno jer i sa novcem koji je nastao od ukucavanja nula u kompjuter mucenik i dalje može da se kupi sve ono kao i sa novcem koji ima stvarno pokrice. Za sad.

http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/personal-finance/2012-vs-1984-young-adults-really-do-have-it-... day/article4105604/
Starac_Foco
(--)
17. april 2016. u 01.20
baresh
(zanatlija)
17. april 2016. u 08.36
„Pretpostavljam da se postavljac pitao kako je bilo prije jedno 30 godina vs danas, a ne kako je bilo četnicima koji su dosli u Kanadu i Ameriku 1948.”

Dobro de zemo,nećemo o pretpostavkama,

Ako ćemo tim pravcem,ispasce da emigraciju cine iskljucivo Srbi
koji su ispod 1% od celokupnog stanovnistva zemlje.Nigde nisam
pomen`o četnike ili bilo koju grupaciju koja se odnosi na standard
zemlje u kojoj smo nasli utociste. Ili recimo;'reko mi jedan nas coek',pa ćemo to uzeti kao polaznu tacku; juče vs danas.

Postavljac teme je takođe pomeno` kako je bilo pre 20 leta,
onda smo Vi & ja otisli dublje u proslost 45-75 leta,jelte...

Šta je bilo pre i kako je danas,neka bude i ostane svakom
prema svome,a strucnjaci (eksperti) neka se bave analizama
u procentima koji nas se ne doticu.

p.s. samo lično mišljenje.
Starac_Foco
(--)
17. april 2016. u 09.50
Jah, mišljenje je ocigledno lično, premda ako procitas šta si napisao, ti u stvari nisi ništa konkretno rekao ni prvi ni drugi put. Već si bio u Kanadi 1984, pa nam reci šta nije tačno od onoga sto onaj tadasnji student (gorni link) kaže poredeci onda i sad.
baresh
(zanatlija)
17. april 2016. u 13.07
Jasta zemo,sve iznad receno je priblizno tačno...

Imao sam tih godina dva studen(a)ta u mojoj kuci,a koji su u
vreme tvog dolaska u CAN bili samostalni graDZani,pa prema tome?
Uvek je bilo da je: trava zelenija u 'tudjoj' livadi, a
voce sladje u komsije - ziv nam ti ;-)

p.s. naravno da se po tEm pitanju nema ništa novo reci...

p.s.s. nekom je iz dana u dan bolje a nekom gore.Tako bilo
otkako je sveta i veka - bez generalisanja molecu lepo ;-)

Starac_Foco
(--)
17. april 2016. u 14.09
Ja sam nešto mislio da se diskusija vodi argumentima i protivargumentima umjesto ponavljanja uopstenih konstatacija „Svako vreme nosi svoje breme ,pa prema tome?”

Npr, kad sam pominjao primjer tog starodoslog koji je dosao nekad kad i ti i koji je s lakocom nalazio poslove kako mu se digne, a pominjao sam ranije i slične primjere koje poznajem kad je u tom vremenu gomila takvih nasla poslove u npr GM i decenijama lelemudili radeci obično neki maintenance uz malo napora a placeni vise nego dobro. Kontra-argument bi bio da to što ja nabrajam ili nije uopste tačno ili nabrajam slučajne izuzetke. A da je tih godina tipican slučaj bio da novodosli prvo 2 godine ne može naći nikakav posao, pa onda jedno 3 godine pere sudove, pa potom 5 godina radi u rudniku mrkog uglja za minimum wage, pa bi ga tek onda, može biti, primili da mete pod u nekoj fabrici, npr.

A čak i da je bilo tako imigrantima, meni ne izgleda da je pitanje „onda i sad” bilo samo za imigrante, već uopste, sve. U kom slučaju malo je teze objasniti da je generalno posmatrano, a ne samo pojedinacne aspekte, sad kao bolje.
baresh
(zanatlija)
17. april 2016. u 16.15
„Ja sam nešto mislio da se diskusija vodi argumentima i protivargumentima umjesto ponavljanja uopstenih konstatacija ”Svako vreme nosi svoje breme ,pa prema tome?„ ”

Evo cekam da konacno ponudis licni argument-protivargument po licnom
iskustvu. A što se tiče statistika - iste su beskonacne & nikakva
uteha...
Starac_Foco
(--)
17. april 2016. u 16.48
Da si citao, već sam djelimicno nabrojao gore šta se sve zatvorilo u mom kraju otkako sam ja dosao. A kompletna lista ukljucuje bar jedo 20 fabrika u kojima je radilo od 100 do 5000 ljudi.

Nije da se ništa nije ni otvoralo svih ovih godina, ali kao sto rekoh najcesci slučaj je bio zatvore fabriku u kojoj je prosjecna satnica bila ondasnjih $25, a otvore Walmart ili hotel koji placaju danasnjih $12.

Eto to su neki opipljivi argumenti koji nisu sam trla baba lan. Dakle, ovo sto opisah je ne bih zvao bas boljitkom čak i da je stepen zaposlenosti sad veci u odnosu na prije 20 godina, a i nije.

Ovo je sto ja znam iz licnog iskustva. A zatvaranje je pocelo i prije nego sam ja dosao i nemam bas nekog razloga da ako mi kažu da se nešto poveliko zatvorilo 3 godine prije prije nego sto ja dodjoh da ne vjerujem da je tako bilo :).
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
17. april 2016. u 21.17
Amerikanac cova poredi svoju zaradu iz '88 i danas, i kaže da je razlika nebitna u odnosu na cenovnik potrepstina za zivot.
baresh
(zanatlija)
17. april 2016. u 21.24
Čitam zemo čitam,
I pratim onako ovlas dnevne tokove,kao ovde tako i sire.
Imao sam prilike videt ` i dozivet` nekoliko reformi koje su zahvatile osim privatnog i drustveni sektor.Ko bi rek`o? jelte.

Kada sam resio da se skucuim interes bese 11%,potom 15. Polovinom
80-ih čak 21- 24%. Sada je daleko manje ali cene do neba.
Sve sam to manje-vise dozivljavao,pros`o i ost`o ziv i čitav.
I pored toga sto je nezaposlenost jedno vreme dostigla nekih 11-12%
dok je sada u nekoj 'normali'.
Toliko ovim povodom...
the-bezi-man
17. april 2016. u 21.35
ne mogu se tek tako porediti cene i na osnovu toga donositi zakljuchci.

recimo, IBM-PC kompjuter je krajem '80-ih, ili početkom '90-ih, kostao oko $15,000, a danas kosta samo $500! I šta nam to govori? Prakticno ništa. :) Jer to je samo jedan od artikala kome je cena oscilirala. kuce su recimo krajem '80-ih bile ispod $100,000 a danas su iste takve oko milion.

jedina stvar koja nije puno skakala ili padala su plate. Tacnije, plate stagniraju, jer ne idu u korak sa inflacijom i porastom cene zivljenja.

mislim da su danas jeftinije i pristupacnije samo djindjuve, odnosno trivijalne stvari koje nisu od sustinskog značaja. a sve važne, zivotne stvari kao sto su hrana, stan/kuca, zdravstveno/penziono osiguranje, odmor i slično, postaje sve nedostiznije.

i kao sto je Starac-Foco lepo primetio, to se odnosi na sve, a ne samo na emigrante, a pogotovo ne samo na emigrante sa Balkana. da takva sreća prati samo Srbe, to je makar lako popraviti. promenis samo ime u Nick, i kažeš da nisi Srbin, i odjednom svi problemi rešeni. :)))

sirchulle
(CAD Designer)
18. april 2016. u 09.01
Ekonomija se mnogo promenila u međuvremenu, poslovi izmesteni, stigle nove i jeftine tehnologije, mnogoljudne zemlje se ubacile u igru. Ne bih da se upustam u to šta je bilo jeftinije ali jedna stvar je postala prilično jeftinija nego nekada. To je tehnologija. Od racunara, software, masina, alata, materijala, literature, znanja. Ništa nije vise nepoznanica, sve je jasno, vidljivo i jeftino. Samo treba znati šta sa time raditi. Secam se vremena kada smo software placali kao Svetog Petra kajganu a za jednu običnu 3 osnu CNC masinu nekada danas možeš da opremis radionicu tim istim masinama. To je kao i sto je danas autoindustrija postala. Svi prave dobre automobile jer vise nema tajni i odnos cena kvalitet je skoro konstantan, samo je pitanje potreba i zelja. Hoćeš Dacia Sandero ili Rolls Royce može i svaki od njih nudi taman toliko koliko kosta. Sad je samo pitanje da li ti to treba. Da ne dužim, prošla su vremena kada je majstor nešto znao i skupo sve to naplacivao zato što ostali ništa nisu znali. Danas je to sve drugacije i na sreću je tako. Eto malo i nade za nas sirote male hrcke pa makar hrcki dolazili iz Kine, Srbije, Bosne, Vijetnama...
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
18. april 2016. u 10.14
Ekonomija jeste ludilo, i za koju deceniju (1-2 decenije) Istok i Zapad će biti jednaki. Filipinac će da radi za istu lovu kao i svabo, samo još par kockica da se uklopi.
Starac_Foco
(--)
18. april 2016. u 10.31
Ja bih rekao da su generalno prošla vremena kad je ne samo majstor već bijel covjek svoje znanje skupo naplacivao.

Izmjestanjem stotina hiljada fabrika u dijelove svijeta gdje koza uglavnom nije bijela potreba za majstorima u zapadnim zemljama se značajno smanjila.

U jednom momentu majstore su na neki način (i u smislu dobre zarade) zamjenili oni koji su znali nešto o informacionim tehnologijama ali je njihova era lake pare trajala samo nekoliko godina, dok internet nije postao raspoloživ svima. Onda se potreba za takvim značajno opala osim za poslove gdje je potrebno fizicko prisustvo, tipa onih koji instalisu i održavaju mreze, sistme automatizacije i sl, dok se programirati može za mnogo manje para u Indiji npr.

Tehnologija je takođe omogućila automatizaciju i robotizaciju svega i svačega sa daljnim trendom ukidanja potrebe za živim mucenikom. Neki dan gledam, roboti čak uzgajaju povrce. Sami siju, okopavaju, zaljevaju i beru... Ali ja ne vidim koja je običnom muceniku korist od svega toga. Možda će mu mrkva biti malo jeftinija jer je robot jeftiniji od njega, ali kakva mu je vajda kad neće imati cime da je kupi...

Od toga koristi imaju samo vlasnici kao i mali dio onih koji su sposobni da te kompleksne sisteme projektuju, instalisu i održavaju, za šta objektivno govoreci mentalni kapacitet nema vise od jedno 40% populacije, ako i toliko. Ostale Bog jednostavno stvorio za to.

Niti je uvodjenje tehnologije uvijek bas korisna stvar socijalnog i politickog aspekta. Primjer: Ja sam prije 14 godina bio na jednom projektu u Egiptu u velikoj hidroelektrani (Asuan). Tu je do tada radilo 3-4 hiljade ljudi za pomalu platu ali imali su svi neki poslic, druge beneficije i slično kao u bivšoj SFRJ otpustanje je bio nepoznat pojam.

I onda,dodjemo mi,zapadne kompanije, finansirani od strane USAID, da ih spasimo da se više ne muce jer do našeg dolaska kompletno upravljanje i kontrola je bila rucna. Vecina njih nije do tada ni vidjela kompjuter osim možda na slici. Radnici su svako jutro i vece obilazili masine i na lokanim analognim instrumentima ocitavali parametre i upisivali u neke teftere. Kad mi zavrsismo, osvanu sistem koji je imao preko 100 kompjutera ili drugih programabilnih uredjaja, komplikovana mreza sa jedno 5 komunikacionih protokola itd.

I tako oni sto su obilazili masine dva put na dan okolo svi postadose visak, stotine njih, koji nikad neće naći drugi posao osim možda da prodaju limun na pijaci. A da pri svemu tome elektrana poslije toga nije proizvodila vise struje. Čak je proizvodila manje jer je ta komplikovana skalamerija bila manje pouzdana nego klasicna ruska tehnika koju su imali prije toga pa su masine cesce bile u zastoju. Još gore, taj je sistem (baziran tada na W98, NT i Unix) je zastario vrlo brzo pa su dobar dio toga morali da mijenjaju već poslije 10 godina. Je li ovo sve skupa bio progres ili stagnacija ja nisam nešto siguran, pogotovo gledano sa socijalnog i politickog aspekta, pa čak i ekonomskog.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
18. april 2016. u 15.15
nisam bio kadgod u emigraciji, pa ne znam, al' recimo znam da je moj stric osh'o u germanijen - sa će kategorijom iz vojske - i žena koju je ozenio tamo - bas je sa'ranismo pre par nedelja - je tamo sljakala- bila je nepismena. ono - bukvalno nepismena žena. posto je tamo iz nekog krsa i loma ono odakle su hrvati proterali srbe knin/taj kraj. moja keva kaže mislila da je ova tovari kad joj je rekla da je nepismena - i kao -ma ne lozim te bre, stvarno ne umem skoro ništa da procitam, a umem samo da se potpisem - nisam isla u skolu - posto smo bili zesca sirotinja, pa je bila opcija - šta će zensko dete u skoli...
-ona je opusteno dakle otisla u germanijen tad kad je otisla, odradila tamo svoj radni vek i imala je penziju odande od kad se vrnula 'vamo.
a i moj strikan, ne mogu bas reći da je pojam opste ili uzestrucne obrazovanosti - isto otis'o je bio na keca. moja rođena tetka isto - eno je još u germanijen. otisla je tamo sa tipa 19 god. samo je osnovnu skolu imala. mislim da je u penziji već par godina - ne znam - posto nisam u kontaktu sa njom.
plate u usa su fakat nekad bile prilično slične kao i danas, a braca ameri jeli stampaju dolarcice sve u 16, tako da su cijene nešto malo gore skoknule u međuvremenu, sto će reci - to što će reci.
sirchulle
(CAD Designer)
18. april 2016. u 15.18
Sve mu to brale dodje na isto samo drugacijim putevima. Da li ćeš da kreiras posao koji je zapravo i nepotreban pa pruziti iluziju coveku da nešto doprinosi ili oklempaviti profitabilne industrije (porezom) pa sve to vratiti kroz državne fondove, subvencije i slično vise nije ni bitno. Nazalost imam ponekad utisak da je tehnoloski razvoj nedovoljno pracen svescu stanovnistva pa tako mora da postoji i izrabljivanje ne bi li se coveku potrosilo vreme koje provede na poslu. Zamislite samo situaciju da svi imaju da jedu, piju, stanuju, da ne moraju da placaju kredite jer će to umesto njih raditi roboti, kompjuteri i slično. Nešto kao u Zvezdanim stazama. Prosto da meterijalno bude prevazidjeno tehnoloskim napretkom i da potpuno izgubi smisao. Šta bi onda covek radio? Bavio se jogom, duhovnim uzdizanjem, sportom, putovanjima, muzikom? Pa zar i to ne bi izgubilo smisao? Verujem da bi prvi ljudi oslobodjeni materijalnih potreba prvo zagledali šta komsija ima za rucak danas i kako se oblaci nego otisli u teretanu, jogging ili nešto slično...
Starac_Foco
(--)
18. april 2016. u 15.40
„Šta bi onda covek radio? Bavio se jogom, duhovnim uzdizanjem, sportom, putovanjima, muzikom? Pa zar i to ne bi izgubilo smisao?”

Ne znam šta bi generalno radio svaki covek, premda znam šta bih ja radio i šta bih savjetovao mojoj djeci da rade.

Bog ili priroda nisu bas stvorili coveka sa idejom da ustaje svako jutro u 6 i ide na posao. I tako 40 godina. Niti da u neka doba iz dosade pocne sam sebi da produzava radno vrijeme.

U danasnjem vremenu, a bas zbog tehnologije, neki od nas bi mogli da radimo stalno i uvijek bez obzira gdje se fizicki nalazimo. Meni poruke stizu 24/7 i kad sam u krevetu, kupatilu, na plazi, pa čak i u avionu - sve vise letova ima bezicni pristup internetu. Do mene je da li ću poruke otvoriti u ponoc i odgovoriti, ili cekati do sutra, niko me bukvalno ne tera. Premda onaj ko ih salje u ponoc po svoj prilici ima drugacija ocekivanja.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
18. april 2016. u 20.56
E, romanijac, kako objasniti kapitalizmu da nije prirodno da covek ustaje u 6, ili ranije, da radi nocnu kad treba da spava, itd...

Ja sam ubeđen da će doći do bunta samo još malo nek ovako potraje robovanje masa sirom sveta. Covek je okovan, bukvalno, a prirodno je da bude slobodan, duhovan.
sirchulle
(CAD Designer)
19. april 2016. u 04.09
Covek nije ni malo odmakao od zivotinje i kad god ima slobodnog vremena i viska para on ispolji najnize svoje instinkte. Pogledajte samo one koji su dobili brze pare (lotto, nasledstvo i slično). Zamislite armiju od nekoliko milijardi jedinki koji mogu sebi sve da priuste a da ništa ne rade? Nekoliko milijardi lotto dobitnika koji mogu sve šta hoće? Pa svet bi nestao u roku od sedam dana...Neki podanike drže pod kontrolom putem represije kao sto cine diktatori, neki putem ekonomskog sistema kao sto to cine demokratije ali zaludan stanovnik je opasan jer uvek iste anarhiju a ne slobodu...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. april 2016. u 06.25
pa to je tako - kada potenciras tu pricu i edukujes ljude u tom smeru.
međutim, - ajde dve generacije (pazi - samo dve) edukuj ljude malo drugacije. ono, objasni mu da nike pape proizvodne cene dva dolara i te iste samo ljubicaste pape iste proizvodne cene su isti artikal, i da ni po cemu se ne izdvajas ako imaš ove ljubicaste - koje si ti platio stojanku, za razliku od onog nekog jadnog malog crnje koji i ni nema love - pa kupi to isto - ali za petnaest dolara. ono - obrazuj ga jako jednostavno - tipa „ovo su patike - one služe za kad se covek bavi nekim sportom. to je sportska obuca.” obrazuj ga u „ljudi su jednaki. -ali stvarno su jednaki.” -znaci posveti vreme koje je posveceno i kroz edukaciju, a i kroz medije, a koje se koristi za odvracanje paznje sa sustinskih stvari - bas na te sustinske stvari, pa mi onda javni dal' će bas da propadne za nedelju dana, ili možda i neće?
da podsetimo, nastavni plan i program, kao i medije - ne drže robovi - nego bas ovi drugi - paraziti.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. april 2016. u 07.08
recimo - zamisli da je u usa, medijsko vreme koje je bush dobio za „he's got it” (mass destruction weapons) - koje je uzgred budi receno bilo naravno laz - recimo dobilo - posledice našeg (usa) rata u kuvajtu a protiv iraka - i onda recimo da si im pustao non-stop sve ono gde su spicili civile. ono lepo kad gospodin smit i gospodja smit devojacki rodrigez uvece ruckaju svoj puding pred superbowl - pustis pola cuke raznesene dece i razvaljene infrastrukture koja veze nema sa vojskom i t.d. - i da filujes tim informacijama (cinjenicama btw) mozgove ljudima - da li bi iko skoknuo bio u irak ono onda sledeći put.
ili da im ne lamentiras o vijetnamu kako su se hrabro borili i t.d. -nego lepo pustas filmove pobijenih civila, silovanih civila, zapaljenih ranjenih, bogalja i t.d. - i non stop im pricas - mi smo bili zlikovci - to je daleko od naše kuce, mali covek ništa nije dobio tim angazmanom tamo, i uzgred, zahvaljujuci nama poginulo je dva miliona ljudi - cik da li bi iko ikad otisao u rat ponovo?
naravno - opusti se - to se neće desiti još neko vreme. fasizam se razvija već vekovima, a kad nešto razvijas vekovima - uglavnom čak i ponavljaci apsolviraju temu na kraju, a kamo li kad bas platis najpametnije odlikase u pojedinim oblastima da ti smisle već šta treba da smisle.
Kenny
19. april 2016. u 17.20
Sasha,

Evo sad je bas napeto na relaciji amerike i saudijske arabije. Ovi prete konvertovanom robu Obami da ukoliko otvore arhivu da će i ovi da otvore svoju i da pojasne ko je od amerikanaca odobrio napade u sopstvenoj zemlji. Tako da... ima i mnogih koji su obrazovani pa su platili za dobrovoljno janjicarenje i tek stize naplata samo sto treba vremena ljudi jednostavno mogu da budu strasno glupe mazge i konji a da umru i da nisu svesni da su samo to bili.

E sad što se tiče teme a bio sam ovde u americi 83-4 i to su moji ponavljali 93-će pa i na dalje, imo si za 100 dolara da puknu kolica od hrane i onda 93-će polovinu kolica a dans možeš da kupis recimo 14 raznjica sa nekim morskim specijalitetima i da te izadje preko tih sto dolara.

Recimo boks cigara je bio 20 dolara 93-će a sad je blizu 70 dolara tj. U centru cikaga može da bude i 15 po paklici. Minimum je tad 4.25 po satu a sada valjda 8.50( nisam siguran za razlike između wiskonsina i ilinoisa ali opet svaka država je za sebe).

Oni su bezdusni ljudi, teško bolesni a da i neprimecuju. Vecina nema pojma sve države i glavne gradove ali komentari In the name of Jesus Christ su tako monsturozni da je za povracanje. Sve im je sasvim u redu da u ijaju druge nacije onda u sopstvenoj zemlji u međurasnim prepirkama isto tako i za suprotnu rasu.

Šta će ljudi debili usli u koloniju koja je kapitalisticka i to na onu najbedniju foru ajde da se ulizujemo kao da će nešto da im daju. Otisla deca, otislo sve i ni dalje nisu sigurni zašto ali im je lakse jer su tako i oni „dobri amerikanci” ????

Na bolesti i smrcu je napravljena i tako i dan danas još gore je sve. Ratne zone su im u gradovima svim bukvalno ali to nije za televiziju oni su najviše sretni kad rade za kredite i placaju racune a to je ono sto vecina i radi.

Frenk Zapa je imao brdo materijala a jedna od najboljih pesama je America drinks and goes home. Legalizovali su im alkohol koji je ubedljivo najopasnija droga. Odes u kanadu kad ono kanadski viski skuplji u kanadi ???

I onda fora ajde svi sa 15 i 99 da voze automobile i magarci njacu vidi kako smo slobodni ???

Ovi seju smrt u pozadini i sakupljaju i šta njih briga za svoje ljude.
Zadnji put kad je setala Katrina nisu dve nedelje intervenisali jer su crnci u Nju Orleansu vecina tj. sirotinja je živela ne tako visoko a ovi u tom nekom centru se ubijali i silovali dok si reko keks.

Stanje amerike?? Daj im samo sansu izlaze kao marva momentalno svi sve pljackaju, ubijaju i eto takva je i tenzija ali... ljudi su slobodni, uzivaju demokratiju tj. kako im se i dive a da nisu u toj prici tako su i vaspitani kad gledaju nekog da umire oni ga preskoce i zivot ide dalje.

Ne možeš u kolo da ides sa djavolom i da sve bude kako treba. nema sanse i nikad nije bilo. Fora je samo da to izbegavas jer na pogresnom mestu u pogresno vreme nestaces i kao da te nije ni bilo.

... a tamo negde u ilinoji,
nadgrobna ploca stoji...
baresh
(zanatlija)
19. april 2016. u 18.17
Svaka cas` Kenny,

Ovo me potseca na anegdotu u vremenu hladmog rata 60-ih,

Scena u jednom zabavistu bivšeg SSSR-a:

Vaspitacica objašnjava deci kako se 'majka'SSSR brine o svim svojim
gradjanima podjednako & ravnopravno. Vi kad odrastete ne treba da brinete o svojim zivotima kao na prokletom izrabljivackom zapadu.
Vasa macuska SSSR vam obezbedila sve besplatno;skolu, zdravstvo,
sport, zabavu,radna mesta,opstu gradjansku sigurnost... dok na
zapadu morate sve krvavo placati; skolovanje,zdravstvo - ko nema
novac nek umre,tamo su svakodnevni strajkovi,ubistva gde god da
krenete...tek mali Igor briznu u plac. Zašto places Igore? upitace
vaspitacica. Igor: ja hoću da idem i da živim u SSSR-u.

p.s. ajmo sad onu iz vremena koje se neće vise nikad,nikad ponovit:
„Amerika i Engleska biće zemlja proleterska”.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. april 2016. u 07.09
nikad ne reci nikad. planetu na svojim ledjima (ipak) drže seljaci i radnici, a ne epl i najki.
nisu socijalisticke zemlje propale jer su bile loše - nego su bile unistene, jer su bile loše po imperijaliste. teorija/ideologija u svakom slučaju ima manje razmimoilazenja između prakse i teorije (a nevidjeno je pogresna bila praksa), a i sama ideologija se zasniva na prostoj logici i zdravom razumu - sto recimo kapitalizam ne krasi. posto kapitalizam jeli ne kaže onu jako bitnu stvar - a to je da je zasnovan na kradji (nepladjenom radu) i pljacki. i t.d. ...
dakle da se vrnem na temu, globalna situacija je ranije bila malo manje losa nego danas - iz prostog razloga sto fasizam globalni tada još nije uzeo toliko maha kao danas.
baresh
(zanatlija)
20. april 2016. u 16.05
ljudi, ako niste u stanju da pobedite taj fasizam,pridružite mu se.

p.s. uvek ima gore od gorega.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. april 2016. u 03.36
pa pazi, generalno - svi ćemo da umremo. tu bas ono nema greške. da ga j. -ako ista ne valja na planeti, e to vala valja.
i sad u toj svetlosti, možeš da provedes zivot kao lignja, puz, rob, jadan i bedan, nezadovoljan, i kad dodje tvoj dan, pogledas iza sebe, i kažeš - aha, šta sam uradio? - ništa. zašto? -pa zato što nisam ništa ni radio. proveo sam zivot jadno, bedno, pre svega - nesrecno. radio sam kako drugi hoće, a ne kako ja hoću. živeo sam po planu drugih ljudi - za mene, umesto po planu svoga srca.
a možeš i da provedes zivot tako što si deo istoga usmerio ne na „entertainment industry” (odnosno odvracanje paznje), nego na dodatno obrazovanje, pre svega svoje, a potom i ljudi oko sebe. u datom momentu, ako se susteknu uslovi čak i u nekim vrlo odlucujucim akcijama i t.d. - i onda kažeš onog „tvog” dana poslednjeg sebi - o.k. jesam/nisam ih pobedio, a zivot sam proveo tako što sam bio srećan, jer sam cinio koliko god sam mogao da poboljsam zivot sebi i ljudima oko sebe, i da planetu ostavim boljom posto je napustim nego kako sam je zatekao kada sam postao svestan sebe i sveta oko sebe.

i u prvom i u drugom slučaju - to je taj - tvoj poslednji dan na planeti, al zivot nije bio isti u oba slučaja. prvi slučaj je bio - bio si p. i proveo si zivot kao rob-nezadovoljno, tuzno, nesrecno. gledao si ceo zivot u oci deci - i iako je klincima „tata najjači” - znao si da je tata „najlon kesa”... :) a drugi slučaj - bio si covek, i proveo si zivot kao covek, nosio si slobodu i sreću u svom srcu, i borio si se za te svoje ideje. (razlike> raditi za (nekoga), boriti se za(sebe i bliznje, i na kraju za sve ljude na planeti))
u prvom slučaju, onaj grobar sutradan, mora još malo da ispravi glavu - jer čak i na mrtvom telu - bude malo pognuta nadole. na zapadu, tu i tamo bude i malo sminkanja...
u drugom - oni tvoji sto su te znali - kažu - vidi ga - čak i mrtav nam se pomalo podsmeva...

(naravno, ne mislim ni na koga lično - bilo ko od nas pojedinacno)

da se vratimo još malo na temu gore sa starta - ono kuca na tri sprata - naime jedan od razloga zašto su to gastosi bili u mogućnosti je i taj sto su ovde tada plate bile ni sto maraka, i SVE cene prilagodjene tome, koliko-toliko, pa je onda prosecni gastos koji radi bedne poslove koje zapadnjaci neće, čak i sa svojom robovskom platom od recimo 1000DEM - bio lakse u poziciji da sazida kucu od tri sprata - ovde.
*hint> pa zašto nisu zidali kuce u germanijen? (recimo oni retki vrlo obrazovani koji su odlazili tada tamo i radili za ozbiljniju lovu - dakle oni koji su bili u mogućnosti - kupovali su gajbe onamo).
Starac_Foco
(--)
21. april 2016. u 08.06
*hint> pa zašto nisu zidali kuce u germanijen? (recimo oni retki vrlo obrazovani koji su odlazili tada tamo i radili za ozbiljniju lovu - dakle oni koji su bili u mogućnosti - kupovali su gajbe onamo).

Nisu samo obrazovani tada zaradjivali ozbiljniju lovu. 60tih, 7o-tih i 80-tih, bilo je i gomila onih koji su sa zavrsenom osnovnom skolom u „kraju” radili u ozbiljnim njemackim fabrikama kao mercedes, i takvi su mogli da se kako-tako okuce i u Stutgartu umjesto u Mijailovcu npr. Kroz ovo i okolna sela istocno od Pozarevca sam prosao nekoliko puta i svaki put se iznova cudio dostignucima gastarbajterske arhitekture... Cigla, beton i malter isto kostaju i u Stutgartu i Mijailovcu, pa čak da je zidar u Mijailovcu radio dzaba i da je zemlja bila dzaba, dozvole takođe besplatne, itd, opet je 500 kvadrata dvorca u istocnoj Srbiji moglo da kupi stan od jedno 60 kv u najvecem broju slučajeva u Njemackoj.

Ali, mnoge takve da se okuce u Z. Evropi sprečavala je logika objašnjena ovde:

http://www.tarzanija.com/gastarbajterska-arhitektura-spratovi-lavovi-i-nešto-roze/

A i država i ona onda (SFRJ) i ova sad im je isla na ruku. Da su porezi na nekretnine iole realni kao sto nisu, pa da recimo placaju na kucu od 500kv jedno 5000 eura poreza pitao bih te da li bi ih decenijama drzali prazne...

Mnogi sto su otisli preko okeana, iako možda sa sličnim mentalitetom, bili su bukvalno fizicki sprečeni da zidaju dvorce u kraju, previse daleko, pa su zato na neki način bolje i prošli.
the-bezi-man
21. april 2016. u 13.04
Aman bre ljudi, pa ne radi se o tome da li je bilo pametno to što su oni zidali dvorce po selima i sto oni sada zvrje prazni. Poenta je da su oni to MOGLI, a sada ne mogu. Inače ako se gleda kao investicija, naravno da su to bacene pare. Ali poenta ove price je visina prihoda i mogućnosti koje su nekada postojale. Pa ne bi se sigurno oni tako razbacivali da nisu mogli. Nisu sigurno uzimali kredite u Nemackoj da zidaju dvorce po srpskim selima, nego je to sve bilo za kes! Ponavljam CASH! A ko sad zida ili kupuje kuce za kes? Gotovo niko... o tome ja pricam...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. april 2016. u 13.49
ja vam opet kažem da je doslo sada do nivelacije cena - znaci sada skoro sve kosta isto i ovde i tamo (ovde i dalje jeftinije).

*a zašto da mu uzme pet soma poreza na nekretninu?
-njegova zemlja
kupio cigle - platio pdv - novcima koji su visestruko oporezovani i oglobljeni, malter/blabla...
-znaci nikog ugrozio nikom uz'o - moja zemlja / moja cigla - šta mi KONKRETNO država tu oporezuje? šta sam to uzeo od opsteg dobra pa da me onda (kao) drustvo pljacka? aman bre?
pa porez na nekretninu je toliko jedna nenormalna kategorija (kao i vecina poreza) da to nije normalno. međutim, raja se i dalje peca. doduse, nije teško zamajavati glupane, naravno.
znaci ako moje (oporezovane) pare stoje u banci - da ih vrti bankar - „no tax” - a ako ja te - svoje - visestruko oporezovane pare pretvorim u nešto sto vlasnik države/vladar (bankar) ne može bas tako da vrti - onda ima ja da stvaram novu vrednost da njemu dam ono sto bi on ostvario prevarama/kamatama - vrteci - moje, ponovimo, visestruko oporezovane pare? „pronadjite nelogicnosti u gornjim vrednostima...”
dalje, petsto kvadrata (pa makar i u mihajlovcu) je ipak malo vise od 60kvm, pa makar i u stutgartu (pametnije je imati petsto u mihajlovcu b.t.w.).
pri tom u germaniji i u p...kovcima kuce kostaju basnoslovno (sada)(znam - jer mi prijatelji 'oce da kupe kucu, merkaju jednu za 600 soma, ponovimo - pitchowatzdorf- nije augzburg...)
sirchulle
(CAD Designer)
21. april 2016. u 14.30
Porez se po prostoj definiciji deli na dve kategorije a to je legalni porez i nelegalni porez. Prvi je onaj koji se placa kao dodatna vrednost ili ti PDV, MwSt (Nemacka) ili VAT (anglosaksonski) i onaj drugi nelegalni koji se zove porez na dohodak. Dakle onaj koji zaradjuje i trosi placa dva poreza legalni i nelegalni. Zašto je porez na dohodak nelegalan? To je americko zakonodavstvo već nekoliko puta raspravljalo i uvek se vratilo na staro kako je sada. Naime, porez na dohodak gradjana je realno nelegalan jer podrazumeva da se plati porez na potencijal da se pare potrose. Dakle, dobijes brutto zaradu, oni ti obracunaju porez i ti platis porez a onda i nešto kupis za te pare i opet platis porez. Ako pare nisi upotrebio u cilju sticanja materijalnih, duhovnih i ostalih dobara onda nisi ni stekao dobit koju bi morao državi da refundiras, zar ne? Pošto je po definiciji novac roba kojom se kupuju ostale robe odakle dvostruki porez? Nisi kupio robu, nisi ostvario nikakvu korist pa zašto ga onda placas?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
21. april 2016. u 14.39
Da je kod nas porez na nekretnine kao na zapadu opstine bi bile pune para za investicije i razne fondove.
the-bezi-man
21. april 2016. u 15.23
pa fala bogu da je porez pljacka. i u toj pljacki naravno prednjaci Amerika, kao i u svemu drugom. to što prica Shule je tačno, jer oni mnogo vole da duplo opotezuju! Amerika recimo ocekuje od svojih gradjana koji rade u inostranstvu da DVA puta plate i porez na licni dohodak. Pored toga sto si već platio porez recimo u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji u kojoj živis i radis i možda imaš njeno državljanstvo, Amerika će od tebe ocekivati da platis i njoj porez, čak i ako u njoj više ne živis. Znaci njih ne zanima to što ti kod njih možda nisi ostvario nikakve prihode, nego ih zanima da li si nešto zaradio bilo gde u svetu! Niti si pare zaradio kod njih, niti ih tamo trosis, al oni oce svoj deo...

Sasa, to što se ti iscudjavas za porez na nekretnine, u Americi ti je odavno tako, a biće uskoro i u Srbiji. ti i na čak potpuno otplacenu kucu za koju ništa nikom ne dugujes, placas jako velike poreze. A ako nemas da platis, oni ti plene kucu i gubis je jednostavno bez obzira sto si pre toga uredno placao decenijama. Takođe porez na kucu stalno raste, prateci rast cene. Porez se određuje na osnovu trenutne trzisne vrednosti, a ne koliko si ti platio. Zato recimo mnogi penzioneri, sa malim primanjima, koji su kupili kuce i otplatili ih odavno, jednostavno ne mogu da priuste da plate porez na nekretninu iako su ga placali bez problema pre kad su cene bile manje.

vi morate da shvatite ono sto stalno ponavljam. država nije tu da stiti pojedinca i njegova prava. država je tu da stiti sebe, kao i prava i imovinu vladajuce manjine. i tako je u svim državama.
Starac_Foco
(--)
21. april 2016. u 15.25
*a zašto da mu uzme pet soma poreza na nekretninu?

A zašto mu ne bi uzeli ako ima? A ocigledno ima. Država (nijedna) nema para sto ih neće uzeti nekome. Uzeti ili oteti, svejedno. Možeš samo da biras kako će to biti, hoćeš da platis vise poreza na zaradu, ili vise poreza na promet kao PDV, ili da ti ova dva budu malo manja, a da placas porez na nekretnine. Itd.

Pretpostavljam da je bolja opcija još vise oporezovati one koje rade po marketima za 200 eura, umjesto uvesti porez na nekretnine koji je u skladu sa vrijednoscu i/ili velicinom objekta?

I moja kuca u Kanadi je na mojoj zemlji. Kad izvadim tapiju piše na njoj da sam ja vlasnik. Nisam je nikome oteo, posteno sam je platio. Dok tu nije bilo kuce neki farmer je placao porez na zemlju. Onda kad je urbanizovano dosla država i procjenila vrijednost kuce i oporezovala po propisanoj tarifi. Ako bi ja nadogradio kucu, ili joj na drugi način povecao vrijednost, država će (ako dozna za to) da mi poveca porez koji se jednostavno racuna kao procenat vrijednosti nekretnine, recimo 1% godisnje.

Ne hvalim ja ovaj sistem uopste, čak šta vise uzasan je i brutalan, ali ne znam koji bi bio mnogo bolji. Porez na nekretnine obično ubiru opstine i regioni, ne ide centralnoj državi, i od toga se održava moja ulica, trotoari, sadi drvece, održavaju se drenazni sistemi (koji postoje i ispred i iza kuce), radi se obnova infrastrukture kad dodje vrijeme, placaju se skole i skolski autobusi, uredjuju parkovi, odvozi smece, cisti snijeg, itd.

Uostalom čak su i komunisti imali porez na nekretnine, njihov doduse (makar u selima) nije bio na kuce već samo na zemlju, i sjecam se dobro da je moj pokojni djed, koji je imao 10 hektara uglavnom loše i poluobradive zemlje na Romaniji, na kojoj je rijetko kad šta drugo uspjevalo osim trave, placao podebeo porez koji je na godisnjem nivou bilo red velicine jednog prosjecnog juneta ili oveceg teleta... Po propasti komunizma prestao se placati porez na zemlju, godinama ga nije bilo, i onda je ponovo uveden ali isti je sad ne vise od 20% realne vrijednosti od onoga sto je djed placao. A i pored toga opstina sad čini za „pucanstvo” vise nego onda. Čak cisti snijeg po seoskim putevima, sto je prije 40 godina bilo nezamislivo.

Ali ovo i nije tema. Tema je bila nekad i sad. I kao sto bezimeni rece onda se moglo zidati pa makar ničemu ne sluzilo, sad ne može. Premda jedan od manje vaznih razloga sto je to tako je sto je novija emigracija koju su uglavnom zadnji ratovi oterali u Z. Evropu i kojekuda, malo drugog mentaliteta, pa je taj malogradjanski takmicarski duh cija će kuca biti veca donekle prigusen. A i vecina je čula ili vidjela kako su prošli njihovi prethodnici koji su zidali kule u koje se nikad nisu vratili.
baresh
(zanatlija)
21. april 2016. u 15.33
„ Ali poenta ove price je visina prihoda i mogućnosti koje su nekada postojale. Pa ne bi se sigurno oni tako razbacivali da nisu mogli. Nisu sigurno uzimali kredite u Nemackoj da zidaju dvorce po srpskim selima, nego je to sve bilo za kes! Ponavljam CASH! A ko sad zida ili kupuje kuce za kes? Gotovo niko... o tome ja pricam...”

Lagano Pompezni - ne uopstavaj,verovatno ti nije poznata ona druga strana...
Onda u ono vreme ondasnji gastajbarteri nisu znali za firmiranu
garderobu,odecu,toaletu,mobilni,I pod,navigator,vutru & ostale
dzidze-bidze koje cine veliki % rashoda,čak nisu posedovali cetkicu
za zube,kalodont,klozetski papir i da ne nabrajam.
Po nekoliko ih spavali u jednom sobicku,donosili iz palanke
pasilj & rebarca suva,slaninu debelu 'cet`ri prsta',tursiju...
nikad poželeli godisnji na Jadranu,Zlatiboru,Kopaoniku i ostalim
zabitima,nikad čuli za Bitls-e,Rolingstons-e,Presli-a,boj-Dzordza,
Boru Corbu.
Kakve bre kreditne karte? Onda ti je nemacka marka bila glavno
platezno sredstvo,inače nema gradjev. materijala i još neke robe
koja je bila na ceni. Do polovine 60-ih nije bilo kafana u kojima
se lumpalo do zore. Otkad su poceli dolaziti pecalbari,nicale su
kafane duz puteva u svim pravcima.Samo na ibarskoj magistrali one
na glasu gde su osim pecalbara vidjani i nasi znanstvenici iz
javnosti : 'razvod braka',lipovacka noć,'ciganska cerga'

Mogao bih da nabrajam do u beskraj,al` koja 'fora'?
Neki od nostalgicara bi zapenio pa rek`o;'zahvaljujuci nasoj
plavo-beloj ljubicici imali smo najcenjenije pasose, moglo se
putovat` po celom svetu bRez vize,moglo se spavat` u po noći
na klupi u parku'(pi*in park),leti na Jadran, zimi na skijanje
i tako to.Pa ipak smatram da je danas bolje i pravednije. Bar znaš na cemu si. Niko ti ne obecava ništa besplatno,pa ako ćemo pravo,konacno je i vreme.

p.s. pitali Cigu, jel bilo bolje pre nego danas?
Cigo: Aaaa bolje bilo pre. Onda bilo svega, i mesa,i praska,
i secera...šta o`s. A danas, kamera ovde, kamera onde,kamera tamo,kamera vamo.
sirchulle
(CAD Designer)
21. april 2016. u 15.36
Bezimeni, upravo o tome i pišem ovde. Zamislite bilo kojeg jadnika bilo gde u svetu, od Amerike do Srbije pa i dalje. Dosao covek trudio se radio i mucio i dobio neku brutto platu. Na osnovu te svoje brutto plate platio porez državi a da te pare uopste nije upotrebio. Dakle, prvi nelegalni porez. Onda ode i kupi ciglu i to je jedini od poreza koji razumem i taj treba da bude placen. Onda on sa par desetina hiljada cigli, maltera i betona napravi sebi kucu jer je već platio jedan nelegalni porez. Kada zavrsi kucu pocinje i da placa porez na tu kucu koji je još nelegalniji od svega ostalog. Jedino se ne slazem sa bezimenim da je to izmišljotina Amerike. Svuda je to tako. Sto vise hoćeš i sto vise možeš sve si vise kaznjen.
Starac_Foco
(--)
21. april 2016. u 15.38
„vi morate da shvatite ono sto stalno ponavljam. država nije tu da stiti pojedinca i njegova prava. država je tu da stiti sebe, kao i prava i imovinu vladajuce manjine. i tako je u svim državama.”

Amen, again. Na ovo se nema šta dodati. Donekle su bile uzetak komunisticke i socijalisticke države gdje se i samoupravaljac nešto pitao. Ali od njega je ponovo postao klasicni proleter. Manje vise.
Starac_Foco
(--)
21. april 2016. u 16.06
„Onda ode i kupi ciglu i to je jedini od poreza koji razumem i taj treba da bude placen. Onda on sa par desetina hiljada cigli, maltera i betona napravi sebi kucu jer je već platio jedan nelegalni porez. Kada zavrsi kucu pocinje i da placa porez na tu kucu koji je još nelegalniji od svega ostalog. ”

Sa stanovista zdrave logike to je tako. Ali druga strana medalje je da se ipak taj porez uzima ili otima od onoga koji Nešto ima. Za razliku od onih koji nemaju ništa (makar na papiru). A nekome se mora uzeti, osim ako se državni budzet neće praviti samo stampanjem para (a popunjava se i tako). Ja još nisam čuo da neko placa porez državi na nekretninu u kojoj je podstanar, pa iz tog razloga neki u Americi odluce da cijelog zivota budu podstanari iako mogu da kupe čak i pristojnu kucu ili stan.

Ako se posmatra istorijski, osim:

1. nekih max 100 godina tokom kojih su su postojali razliciti komunisticki ili socijalisticki oblici drustvenog uredjenja, sa ipak značajno razlicitim (ne kažem i skroz pravednim) pristupom koji zasluzuje duboki naklon,

2. nekih 70-80 godina u zapadnom kapitalizmu kas su sindikati bili jaki a posla mnogo pa se radnik opet takođe nešto pitao (tj nije morao da trpi),

sve ostalo, hiljade godina, je neki oblik robovlasnitva... da li robujes gazdi, caru, faraonu ili nekom drugom gospodaru, skoro da je svejedno. I po svoj prilici biće tako opet mnogo decenija ili vijekova...

Gornji uzuzetak broj 1 je ocigledno proslost, a ja mislim da će broj 2 takođe uskoro postati proslost u najvecoj mjeri... Primjetio bih takođe da su se oba uzetka istorijski dogadjala manje vise istovremeno, vjerovatno drugi uslovljem prvim.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
22. april 2016. u 10.26


Država je prestala da bude zajednica ljudi, sve vise lici na aparat mafijaski gde mali broj uziva a vecina se koprca da ostane na nogama.

Zapad je nekad bio za dlaku bolji, morali su, nije bilo izbora, da pokazu ljudima kako je njihov sistem bolji od sistema istoka.
Čim je istok pao, zapad je poceo da bude ono sto je sada, a bogami i gore od toga.

Nekad. Vrati film pa sagledaj stvari sa danasnjeg vremena, pitaj roditelje, koji su radili i gradili i bilo je nezamislivo da ništa ne rade.
Sada. Sprovedi anketu među ljudima dal bi radili da ne moraju, 100% anketiranih bi rekli NE. Sad se pitaj ZASTO?!

Starac_Foco
(--)
22. april 2016. u 11.51
Da upravo je to ono sto i ja mislim. Države istorijski posmartrano postoje već jedno 5000 godina, ali osim perioda koji navedoh, od Oktobarske revolucije do 90-tih, sto nije ni 2% pisane istorije, sve je ostalo bilo da mucenici rade a gospodari mooda lade. I tako će opet biti.

Covjek je u sustini prokleto biće i logika koja debelo preovladava je „everything for me, nothing for you”. To nam je u genima ko i zivotinjama...

Jedini razlog zašto je nekih 70 godina u kapitalizmu (i to samo zapadnom kapitalizmu) bilo dobro je strah od revolucije: hebacemo vam mamicu kao sto su proleteri gazdama u Rusiji, ako i nama ne date. I zapadne gazde davale dok su morale. Ali izgleda više ne moraju.

Uz to carstva budu i prodju. I zapadno polako prolazi. Gledam nešto statistiku, stan u centru Pekinga je 3 puta skuplji nego stan u centru Toronta, a Toronto je skup grad po svim mogućim sjeverno-americkim kriterijima. U Pekingu oko $14 hiljada USD kvadrat... Ima se i može se.
sirchulle
(CAD Designer)
22. april 2016. u 12.46
@Imported_from_SERBIA:
Upravo je to i poenta moje teze da ovaj sistem mora da vise steže kais sto vise raste tehnoloska i produktivna moc svega i svačega. Nekada je bilo nezamislivo da neko nešto ne radi a danas bi svi ladili mooda. Zamisli onda kada bi neko, nekim slučajem rekao sledeće. OK, sada imamo svega dovoljno, resursa, energije, materijala i robe sto i nije daleko od istine. Ne morate ništa vise da radite ili mozete tek da vam nije dosadno. Garantujem da bi devedeset devet posto populacije poludelo istog trenutka. Moja majka otisla u penziju, od nje niko više ne može da ostane ziv koliko je dosadna. Moj deda nikada nije otisao u penziju jer je zavrsio svoj zivot tamo gde ga je i poceo na selu ali je do zadnjeg dana cuvao krave, kalemio voce, radio kao da je sutra neka nova mladost. Tako i njegova generacija koja je otisla u penziju. Radili do samog kraja zivota. Rad im davao smisao. Sada gledam ima cetrdeset godina (moj brat) i masta o penziji. Da ne radi ništa.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. april 2016. u 13.30
raditi nešto - nikakav problem.
al' da te pri tom prave budalom - veliki problem.
možda bi sad svi da ne rade, jer gledaju oko sebe, i zakljucuju da najveci neradnici i paraziti tu i tamo žive najbolje - a nekad nisu imali priliku ni da znaju za njih. -kontam da je klasicnom nasem gastosu od 40 godina najimucniji covek koga je video i poznavao tipa gazda fabrike, i poneki fudbaler... ono... ni čuo za aldije i lidlove, goldmane i saksove i tako tu olosariju.
u prirodi je svih sisara da se nazderu, nakaraju, i legnu pod drvo u 'lad i lade ballze. oni malo namazaniji u ljudskoj populaciji bas i koriste tu ignorantnu (ladovina) osobinu vecine, pa ih namagarce tako da ovi rmbaju za njih.
u pravu je gore starac foco - radila je njima guza ne zbog sto će možda raja njihova da se digne i promeni sistem - nego zato što bi oni visili onako strucno... (jer pravedno je da dahija visi o uzetu jeli..)
sirchulle
(CAD Designer)
22. april 2016. u 14.30
Dakle Sale i ti ides u prilog teoriji da mora dril, rad i disciplina jer u protivnom ladio bi i ti mooda ali samo prva dva dana a onda bi pogledao šta komsija ima u tanjiru za rucak danas (posto nemas ništa da radis drugo) i eto haosa. Mislis da ovaj sistem ovakav kakav je postoji zbog bogatih? E, pa neće da bude jer ovakav postoji zbog sirotinje. Da sirotinju drzi zauzetom a ne zaludnom jer sirotinja ima samo jedan cilj u zivotu a to je jeftina zabava i bas to o cemu pricas, ladjenje mooda kao i najprimitivniji sisari.
Starac_Foco
(--)
22. april 2016. u 15.17
Dakle zakljucak bi bio da je sad generalno bolje nego sto je bilo prije 40 godina. A ako neko misli da je gore, to mu se samo čini posto je ladjenje mooda jako stetno po zdravlje i treba ga strogo izbjegavati. Jedino ne vazi za oni koji su „izabrani” da brinu o zdravlju drugih jer se njima mooda usijavaju od silne brige (čitaj lelemoodanja) pa moraju i da se lade.
sirchulle
(CAD Designer)
22. april 2016. u 15.33
Daleko je bolje danas nego pre nekih ih-hi-haj godina. Prvo i osnovno tehnologija je napredovala, ja svoje sve vidim svakoga dana kada njima padne na pamet a ne meni jer obično oni meni vise nedostaju nego ja njima. Hebi ga, tako je. Drugo necete videti bogate i uspesne ljude da obozavaju Novaka ili Ronalda nego samo sirotinju. Oni imaju svoj zivot i smisao svojih zivota a sirotinja svoje idole. Bogati ne gledaju farmu i parove, bogati ne zamaraju svoj mozak trivijalnostima virtuelnog sveta. Bilo da se radi o meterijalno ili duhovno bogatim ljudima, sasvim svejedno. To radi sirotinja, materijalna i duhovna. Ladjenje mooda je veoma stetno po zdravlje ali prvo lično pa onda dalje od toga. Ako nemas danas šta da radis sedi na bicikl, uzmi loptu i idi u park. No, dobro o cemu ja pricam? Jedem ono što ne treba i palamudim. Ako, tako mi i treba...
the-bezi-man
22. april 2016. u 15.54
Vidim diskusja se fino razvija, i ide u raznim pravcima... Lepo! :)

Elem, da kažem i ja šta mislim. Slazem se sa Starcem Focom da se drustveno uredjenje prakticno nije menjalo još od nastanka civilizacije. Ovo danas je po meni samo neki drugi oblik i varijacija izvornog uredjenja, koje je u svojoj sustini robovlasnicki sistem, sa elementima fashizma. S'tim što se ja ne slazem sa Focom da je u Komunizmu bilo ista bolje. Komunizam je takođe robovlasnicki fasizam, samo na drugi način.

I ne slazem se da je loše ništa ne raditi. Ne raditi ništa je super, i redak luksuz koji ne može svako da priusti! Ko ima taj luksuz da NE MORA ništa da radi, taj je jako bogat i često vrlo srećan covek. Drugo je ako želi da radi, ja pricam o moranju. Naravno, čak i covek koji ne mora da radi može se baviti razlicitim hobijima i aktivnostima, ali ne radom u klasicnom smislu ponavljanja dosadnih, repetitivnih radnji iz dana u dan... Rad jednostavno nije u ljudskoj prirodi. Oni koji misle da jeste su samo dobro izdresirani robovi. Coveka je nuzda naterala da pocne da radi, a ne zelja i ljubav za radom. Ljudi koji ne znaju šta će sa sobom ako ne rade, po meni su da izvinete budale koje nisu savladale umetnost zivljenja, i koje su nesposobne da pronadju bilo koji drugi smisao u zivotu. Smisao zivota nije raditi, i zato isto mislim i o ljudima koje definise njihovo zanimanje, profesija, posao itd... Mi svi treba da se trudimo da budemo pre svega ljudi, pa tek onda ono cime se bavimo, na primer inzenjeri, lekari, advokati, profesori, sportisti, politicari itd... to sve dolazi posle, kao nadogradnja, i nikako ne može bidi osnova nečije ljudskosti i vrednosti kao coveka. Kad čujem da za nekog kažu „on je bio lekar” kao prvu i jedinu odrednicu koja ga definise kao individuu, to je za mene promasen covek.

Isto mislim da Ne bi bio haos i ludilo, kad ljudi ne bi morali da rade. Kako u zivotinjskom carstvu ne vlada ludio i anarhija? Covek nije ništa drugo do zivotinja, i sasvim bi se lepo organizovao bez države, vlade i velikog brata koji ga muze, gazi, cedi i mesa mu se bukvalno u sve zivo. To je zabluda da narodu treba država i vlast. Upravo je OBRNUTO! Državi treba narod, a ne narodu država. Država samo smeta i unesrecuje ljude. I zato kažem da je to fasizam i robovlasnistvo. Jer narod bukvalno živi u okovima koji su mu nametnuti sa vrha, a da ga niko nije ni pitao.

Ako je vlastima u cilju da narod stvarno izabere ono sto hoće kao sto neki tvrde, zašto onda na izborima ne postoji opcija „ukidanje državnog aparata i vlasti”? Ako ništa, cisto u cilju da se ispipa javno mnjenje i vidi šta ljudi stvarno misle. Ali to se naravno neće nikad desiti jer ja vam garantujem da bi masa sveta, ako ne i preko 50% odabrala upravo tu opciju.
Starac_Foco
(--)
22. april 2016. u 16.14
Ma nisam ja nešto posebno hvalio komunizam, pogotovo ne onaj staljinistickog tipa, ali u onom nasem, prilično blazem, izgledalo je makar, da se i samoupravljac, kao nešto pita.

Bilo je varijacija na tu temu koje nisu bile bas klasicni komunizam niti socijalizam. Npr. kad sam davno bio u Libiji ovako je izgledalo:

Lokalci su uglavnom ladili mooda. Sve su imali neke poslove koji su vise zahtjevali fizicko prisustvo nego rad. Prave poslove su obavljali stranci ali bili su i adekavatno placeni.

Posao se uglavnom nije mogao izgubiti (mislim na lokalce).

Bogatih je bilo, niko ih nije sprečavao da to postanu, ali nije bilo dovoljno robova za izrabljivanje.

Skolstvo i zdravstvo besplatno. Hljeb toliko jeftnin da nikad nisam imao novcanicu tako malu da ga kupim a da ne platim „previse”.

Ko je bio motivisan da nešto zida krediti su bili bez kamata. A mnogi ih nisu nikad ni vratiti, sistem je bio vracas kad zavrsih kucu, a dok izgleda ne zavrsena, ne teraju.

Bilo je bezbjedno, mogao si na ulici da spavas.

Jedina stvar sto nisi smio da radis je da se bunis protiv države i vladara. Sto i nije bilo toliko teško s obzirom da velika vecina nije imala razloga da bude debelo nezadovljna.

E sad ovo je moglo jer je bilo para od nafte. Ali bilo je i mnogo drugih država koje su imale mnog para iz sličnih izvora ali nije bilo tako.

Naravno, ovo je bio sistem koji nije smio da prezivi...
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
22. april 2016. u 19.09
Sad imaju demokratiju, mogu da uzivaju do mile volje.
Kod nad je tito visio na svakom zidu, ovi će nosati muharema sliku u novcaniku cisto da se sete kako je bilo dok nisu spoznali demokratiju.
the-bezi-man
22. april 2016. u 19.13
interesantno, ali na ovoj temi u svačijem pisanju ima elemenata sa kojima se slazem. ali i onih sa kojima se ne slazem. pa ću tako komentarisati samo ono sa cime se ne slazem, a ako nešto nisam prokomentarisao, vi smatrajte da sam se sa time slozio.

elem, ne slazem se sa Shuletovim vidjenjem da dostupnost i rasprostranjenost tehnologije poboljsava kvalitet zivota. naprotiv! po meni je upravo totalno suprotno! neverovatno je stvarno kako ljudi mogu videti istu stvar potpuno razlicito.

po meni dostupnost i (pre)siroka upotreba tehnologije u sirokim masama ne vodi ničemu dobrom. konkretno, mase se zaglupljuju sa kompjuterima, tabletima, smartfonovima... pa sto mislite da Steve Jobs nije dao sopstvenoj deci da koriste iPad koji je ON sam smislio? razmislite malo o ovom podatku...

danas su svi kao hipnotisani i ispranih mozgova! jednom recju, svi su UMREZENI, odnosno uhvaceni u mrezu ko ribice! mislim da to i jeste bio neki krajnji cilj popularizacije tehnologije, jer jednom kad si uhvacen u mrezu, teško ćeš iz nje izaci.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
23. april 2016. u 04.07
sule - ja lično - ne.
dokaz - ja.
ja već sad ladim jaja. evo ove nedelje sam recimo imao do jedan radni sat za sad, ako se ne varam - i to za kompom - u svojoj kuci pijuckao vince ili pivo i t.d.
dakle ja ti nisam dobar dokaz te teorije, posto sam se već organizovao da ladim ja ja po ceo dan, skoro svaki dan - naproto - u smrdljivom sistemu ima prostora i za takve akcije - sve dok ne ugrozavas neke „bitne” majmune. a posto su „bitni” i ja - realno - paralelni svetovi, onda nemamo uticaj jedni na druge. ja doduse tu veliku kolicinu vremena koje imam na raspolaganju u odnosu na ljude koji rade ono svaki dan po ceo dan, koristim u velikoj meri na edukaciju ljudi oko sebe - ili čak i stranaca potpunih (evo i ovde ova ekipa recimo). pa sad, neko slusa i saslusa, neko ne slusa, neko saslusa i poslusa, neko ne.
aj posle ću da iscitam detaljnije šta ste kuckali - odo' da se vidim sa ortakom dijasporcem - skokn'o malo d'obidje selo..., pa da vozim bajs, jako je lep dan danas u beogradu.(nadam se da neće izvaditi sto jura da plati sokic u kafani da bi odusevio konobara, kao nas drug amater :) :) )
sirchulle
(CAD Designer)
23. april 2016. u 09.23
Gledaj to ovako bezimeni. Pošto vidim da si muzicar i to gitarista postoje dve vrste gitarista a to je veoma značajna podela. Prvi su oni koji robuju teoriji i skalama a drugi su oni koji ih koriste. Kada sviras gitaru prvo ti je važno da nešto odsviras ne bi li se domogao onoga (znaš o cemu pišem) a meni je uspevalo. Elem, onda pocnes malo ozbiljnije da se interesujes za muziku pa odes dalje od bluza, prostih skala i pentatonike. Vuce coveka da proba i drugo nešto i sve ide to OK. Ucis modove, teoriju, vezbas i onda dolazis do prelomnog momenta. Da li ćeš da postanes gospodar ili sluga. Ako te teorija nadvlada i oblikuje ono sto sviras onda od tebe nema ništa a ako ti teorija sluzi da se razvijes onda od tebe bude nešto. Tako je valjda i sa tehnologijom. Ako pomaze treba je koristiti i imati sve vise vremena za ladjenje mooda ali ako postanes rob onda nema vremena za ladjenje mooda.
Starac_Foco
(--)
23. april 2016. u 09.36
I ja se apsolutno se ne slazem da je ladjenje mooda stetno po zdravlje i duboko se naklanjam svima koji su u stanju da lade jaja umjesto da robijaju. Ja sam priličan broj godina funkcionisao kao freelance i bilo je perioda kad između dva posla mjesecima nisam radio. Nikad, ama bas nikad, mi nije zafalio rad kao rad. Uvijek bi mi prije zafalilo para nego sto bi me obuzela bas neka velika zelja za radom.

Premda moguće je da se mi ovde sporimo oko terminologije a ne filozofije. Ovaj antiprotivni koji tvrdi da je ladjenje mooda vrlo stetno po zdravlje odmah potom kaže ako nemas šta da radis sjedi na bicikl. Ne mislim da iko od nas pobronika ladjenja definise taj napor iskljucivo kao sjedenje ili lezanje na kaucu uz grickanje kikirikija i zaljevanje pivom. Ladjenje u ovom kontekstu se definise kao ne-moranje ići na posao svaki dan i 10 sati na dan. A da li ćeš kad ne moras da služiš nekome da okopavas cvijece, pecas ribu, beres ljekovito bilje pa čak i da odradjujes poslove sa dugacke liste koju ti je žena napravila (a za tvoje zdravlje, da ne bi previse lezao...), itd, sve je to ipak ladjenje u odnosu na rad kod gospodara.
sirchulle
(CAD Designer)
23. april 2016. u 10.57
Ladjenje mooda je opaka stvar za coveka jer covek poseduje ono sto zivotinje nemaju. Covek ima ego ili ti JA. To je osnova našeg problema. Sve dok ego postoji nema mira među nama...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. april 2016. u 08.02
bezimeni / fočo - to. -evidentno se ne slažemo svi oko terminologije. ja kad kažem „ladim jaja po ceo dan” - to u prevodu znači: da vozim bajs kraj reke/po šumi/po gradu/... da sam otišao na pecanje, da pravim klopu par sati, da fotografišem negde nešto - ne zato što mi je to pos'o, nego zato što mi je to hobi, da pravim mušicu za pecanje ili voblerčić, da skidam vazdušarom šišarke na vikendici; da kosim travu na vikendici - kad i koliko mi se 'oće, da se viđam sa prijateljima, da karam ženu u 13h - što gotovo ni jedan rob ne može da si priušti - naprosto - robovlasnikovo naređenje glasi - budi na poslu.
ja sam lično šljakao prvi posao koji sam šljakao - za nekoga. ono što bi moj ćale rekao „normalan” posao. to je ono kad ideš na neko radno mesto i tamo provodiš neko vreme. gazda je bio totalno cool i r'n'r - baš ga iskopah nedavno na skajpu - utek'o i on čovek (naravno) od ovih ludaka crvenih ovde... - no tada sam -dakle još na prvom, vrlo kul i fleksibilnom poslu rekao - aha - ovo nije za mene. mene ovo NE interesuje. -naprosto nisam srećan. kako da radim, lupam, u osam ujutru, ako sam sinoć recimo svirao sa drugarima, i nisam se naspavao? - valjda treba da radim kad mi se radi, a ne kada se nekom prohte da ja radim? jedem kad sam gladan, a ne u xy sati - jer je to neko (po sebi -ali -on-nije ja) propisao?
šule, tu i tamo grešiš za gitariste. postoje gitaristi koji znaju da sviraju i odsviraju to što sviraju, i oni koji ne znaju. (recimo svirači ramonsa - niiiikad ne bi mogli da sviraju u bilo kom tezga-bendu u kome sam ja svirao - skromno im je em znanje, em tehnika sviranja. - no - oni su ramonsi - za tu muziku ni ne treba aldi meola. kit ričards - no way da bi mogao da svira sa mnom - al ono... ima tih nekih malih razlika između njega i mene muzičara - on je multimilijunaš - a ja sam bijedni siromah. doduše, meni kuću čuvaju dva kera (i ne da bi čuvali nego ono... eto ... kerovi...) i jedna mačka - njega možda i poneki čovek mora da čuva i t.d. *btw - obrati pažnju na gitaristu pink-a. odličan je tip - i kako izgleda, i kako se ponaša i kako svira.
Starac_Foco
(--)
25. april 2016. u 16.38

Da li je ovom Rusu bilo bolje onda nego sad?

https://www.youtube.com/watch?v=_cwzgOmAvNM
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
26. april 2016. u 01.52
izgleda da mu je u crvenoj diktaturi bilo malo bolje.
doduše, to su ti promeni mentalne kolizije da tako kažem. - zbog takvih stvari je komp hal 9000 odleopio u filmu odiseja 2001, i onom dejvu kosmonautu se napio krvi samo tako - a ispostavilo se da je dobio opposite orders - „odvedi ekspediciju onamo, al nemoj ni slučajno da su otišli tamo”.
tako i ovaj baća - mozak je naviknut na postavku: „mi smo ti sve i svja - samo j... ženu svoju - sve ostalo ti smišljamo i obezbeđujemo mi” (i realno - obezbeđivali su sedamdesetak godina za dobar deo raje), -a nastupilo je novo - demokratsko vreme i višepartijsko - dakle -„slobodan si i sve moraš sam, al' opusti se - ne možeš ništa bez nas - jedino što ti mi ništa ne obezbeđujemo, nego mi odlučujemo pod kojim ćeš ti uslovima da se krljaš sa drugim ljudima u borbi - za svoje malo dupe - znači u praksi sve što nije valjalo ranije - to ti je sve i dalje tu, PLUS - hoćemo da zavirimo i u tvoju gajbu (i virimo preko tvog smarphone-a, kamere na laptopu/kompu) - da vidimo I kako ...well ... krešeš tu svoju ženu...”

i onda čovek malo zatiltovao - naravno. doduše, možda je ovaj avion treb'o da okine koliko na sledećem letu - tako da je čovek spasio možda stotinak duša, a i sa ovog ilusina većina delova je mogla da se iskoristi -eno ga desno drugi -isti, -a da je okin'o, kontam da bi šteta i na limariji i na motorima bila oko sto posto :) - treba uvek stvari posmatrati iz pozitivnog ugla :)
Starac_Foco
(--)
26. april 2016. u 19.22
Da, tako nekako.

Ja sam prije vise od 15 godina primjetio da je tadasnje drustveno uredjenje u bivšim YU republikama bilo takvo da se zadrzane manje-vise sve loše strane socijalizma, a uvedene u praksu takođe sve loše strane kapitalizma. I tako dva losa ubise Milosa...

Međutim, isto to se sad dogadja i u zapadnom kapitalizmu koji se u dobroj mjeri „oslobodio” onoga sto je u njemu valjalo - sad je mnogo manje posla, realne zarade i beneficije su se vidno smanjile, a ostalo je ono sto u kapitalizmu ne valja. A onda su iz komunizma „uvezli” ono sto tamo nije valjalo - skoro staljinisticke oblike kontrole i prisluskivanja pojedinca. Sa izgovorom da je država ugrozena pa se, ko biva, morao uvesti zakon tipa americki Patriot Act i sl kojem piše da ti, smrtnik obični, ne možeš imati nikakvih tajni pred gospodarima.

Dakle, na kraju ispade neka „uravnilovka” :).
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. april 2016. u 04.18
da da, fasizam je danas snazniji neko ikada sto je bio.
razlika između inkvizicije i ovoga danas je sto su ovi momci iz svete inkvizicije bili glupi kao k. - pa su ono brzinski cerecili i przili ljude. ovi majstori danas su se lepo organizovali da lepo polako crkavas k'o pas na ulici. ja lično im se divim, jer za takve rezultate je potrebno uloziti izuzetan mentalni i fizicki napor. da tako kažem - za taj minuli rad im skidam kapu stvarno.
*sad mi pade na pamet tu i tamo sam par puta skrenuo paznju ponekim diskutantima bas i ovde na ovoj diskusiji - da su iz svoje slovenske domovine poneli neke osobine koje su imali, i onda su one neke dobre malo potisnuli, a one loše su zadrzali, a onda od novih stanovnika i novih domovina, tu i tamo korisne osobine nisu usvojili, ali one loše - momentalno. - tako da je to valjda sve neki globalni trend.
ja lično zavidim ovim matorijima, u smislu da je još malo pred njima - i onda pa-pa -f**k you drugari na planeti zemlji - za mene je zurka fala bogu zavrsena... -a u smislu da sam dosta zdrav i zilav, i bukvalno me hvata uzas pri pomisli da bi mogao opusteno da dozivim recimo još ovoliko - a u smislu da treba još pedesetak godina svojim ocima da gledam to što gledam i to što sam video - gde god sam bio, a bio sam na par mesta, a obici ću još nekoliko valjda :)
sirchulle
(CAD Designer)
27. april 2016. u 15.34
Pobogu Sale pa to je najlakse. Samo se samoutepaj tj. izvrsi kikiriki (harikiri) i ništa nema da te boli glava. Ne moras da gledaš ovaj fasisticki svet sve urocen protivu vaskolikog srpstva a bogami i simpatizera. Nećeš morati da se bavis našim bednim a i potcinjenim zivotima i možeš sav da se u svom punom prosvecenju i raskrinkavanju vaskolike zavere istoj odupres lisavanjem sebe onoga za šta nisi ni malo kriv, zivota. Uporno se vrtis oko zivota i smrti sto i nije cudo jer su Srbi inače opsednuti onim drugim što se razlikuje od zivota, bespotrebno licitiras koliko je kome ostalo i šta je za to vreme doziveo a koliko vidim nekrofilnog si usmerenja jer malo po malo pa se javljas sa neke sa'rane. Taj fenomen nikada nisam razumeo još dok sam u Srbiji bio. Staro i mlado kako im se zavrsi neka aktivnost a oni pravo pred banderu da procitaju ko je umro i koga vise nema. Kada se otvore novine a ono odma' na predzadnju stranu pa čitaju citulje, kao da uzivaju u spoznaji ko ih vise neće citati. Nije prosao ni jedan post a da se tome nisi posvetio. Meni je to cudno. Osim toga meni je inače mnogo toga cudno sto Slaveni praktikuju. Ko ih je vise pobio, koliko su vise stradali, gde su vise glavu izgubili a fascinacija je proporcionalna besmislom pogibije. Eto ja sam se sreo sa mnogo naroda uzduz i poprako ali nekrofilnijeg naroda od Slovena ne sretoh a naročito od Srba. Sto bi rekli, Srbima se smisao zivota jedino vidi u smrti ali ne svojoj nego tudjoj, da mogu da naricu i sazaljevaju svoju (tudju) zlu kob.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
27. april 2016. u 15.47
Ne mogu da se sad baš detaljno setim, a ne da mi se da ponovo sve pretresam, ali mislim da ti se ovaj post kvalifikuje vrlo ubedljivo za jedan od najglupljih koje si napisao ovde.
Baš se dugo nisi izlupetao ovako. - možda je do vremena? - neki moji kolege su danas u parizu eno kukaju da pada kiša?
baresh
(zanatlija)
27. april 2016. u 19.56
Znaš kako Sale, citajuci tvoje zakukuljene-zamumuljene komentare,
ovaj poslednji (upucen na tvoju adresu) je konacno delotvoran.

p.s. nešto kao sok-terapija da se konacno; bar donekle 'opasuljis'.
Starac_Foco
(--)
27. april 2016. u 23.00
„Osim toga meni je inače mnogo toga cudno sto Slaveni praktikuju.”

Cudne li generalizacije. Slaven sa Korcule nema bas mnogo sličnosti sa slavenom iz ruskog grada Vladimir npr. A vjerujem da je i slavenima, svim odreda, pomalo cudno i to što tvoji praktikuju.
Starac_Foco
(--)
27. april 2016. u 23.16
Inače što se teme tiče, ovim mucenicima ne izgleda da su bas dosli bolji dani:

Radnicima ne daju da idu u toalet, tjeraju ih da nose pelene

http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Radnicima-ne-daju-da-idu-u-toalet-tjeraju-ih-da-nose-pelene/367...

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. april 2016. u 04.03
ma lupetaju bre bosanci - k'o šule gore. (da - zanimljivo da su mu eventualni običaji slovena malo čudni, svoj narod - i mene - sunarodnika proglasio je za lešo-...ce (koliko mora čovek da pukne da bi dao takve kvalifikacije?), a recimo konc logori u organizaciji njegovih domaćina, i nima bliskih, kulturološki i historijski, naroda - to mu recimo nije čudno. inače logori - za slavjansku raju između ostalog... :)
*posle sam razmišljao o ovome gore što je napisao, pa, pošto smo primetili da ja baš nikad ne idem đonom prvo, i uvek pokušam da razumem pojave i ljude oko sebe prvo, pre nego što donesem sud, došao sam do zaključka da je verovatno čoveka pokidao malo emigrantski čemer, pa se onda tako ispovraćao.
sirchulle
(CAD Designer)
28. april 2016. u 14.40
'Ajde bre Sale, pa nismo od juče. Znaš li za onu izreku „Jede k'o pop sarmu na zadusnice”? Ej, bre na zadusnice! Nije nasao bolji povod nego zadusnice. Inače mi smo optereceni onozemaljskim koje nikako neće da stigne jer samo sto nije. Ej, bre, sa'ranjuju coveka a nikad im nije bilo sladje jelo nego na sa'rani ili daci? Kasnije na zadusnicama kada dodje vreme. To je cista nekrofilija ako ćemo posteno.
Starac_Foco
(--)
28. april 2016. u 17.49
Evo još nešto materijala o tome kako je muceniku običnom zapadnom danas. Meni nešto ne izgleda mnogo bolje nego nekad:

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Rat-na-ulicama-Pariza-Bjesne-protesti-zbog-reformi-u-radu-demonstra... -pale-sve-pred-sobom-VIDEO/367327
the-bezi-man
28. april 2016. u 20.37
Sirchulle,

Jbg, znaš kako kažu: „nenormalnost je u ocima posmatraca”

:D
Werba
(N/A)
29. april 2016. u 10.20
šta znam,
meni amerika bas nekako jeftina.
U sam's klubu svinjski kare bez kostiju ..parce od 4 funte,(skoro 2 kg) do 15 dolaresa maximum..Njujorski stejk (k'o slonovo uvo) oko 12 dolaresa funta...
Renta je drasticno poskupela, (sto me ne dotice) krpe skoro dzabe, benzin jeftin. Bolji auto (nov) oko 25.000 dolaresa...
E sad'.. oni koji se najedu za dan od kiljo ljeba sa pola kiljo mrmaljad i za katr bank kiselji paprik,-takvima je i Kenjada raj...:)
sirchulle
(CAD Designer)
29. april 2016. u 17.45
@the-bezi-man: Ako se radi samo o meni ne slazem se ali ako je opste pravilo i vazi za sve onda se slazem...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. april 2016. u 03.26
pa kontam da vazi za svakog.
recimo na slikama bilo koga od nas kad smo bili mali, recimo sa moreta, gde nam se vide „zvonca” - mi ovdasnji ljudi vidimo slike dece na moru. male dece.
zapadna civilizacija, s druge strane, vidi deciju pornografiju.
sirchulle
(CAD Designer)
30. april 2016. u 10.15
Mani me Sale tih gluposti. Nemam ni jednu jedinu sliku svojeg deteta gde je golo. Voditi decu golu okolo po meni je odraz iscasenog uma a kada to postane uobicajno kao kod nas nekada onda se radi o kolektivnom primitivizmu. Što se roditelji nisu skidali goli ispred svoje dece kada su već svoju decu skidali? Sine nemoj nikada da pijes i da pusis kroz dim cigare rece otac sinu pijan kao mazga.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
30. april 2016. u 11.46
znaci kada bi ti ja pokazao neku sliku gde se meni vidi zvonce, i ja na slici imam tipa dve-tri godine - tebi bi se digao paja, ali ti time ne bi bio pedofil, nego je to normalna reakcija normalnog pripadnika zapadne civilizacije - ako te dobro razumem? - izvini - za mene bi bio obični odvratni pedofil. sorry.
dalje - poslednja recenica - zar je moguće da si toliko neinteligentan - kao i vecina glupave raje - znaci to je ta zapadna logika i odvracanje paznje - varijanta da recimo u americi mengele je mogao opusteno da se izvuce sa nekog sudjenja, da su ga hipoteticki uhvatili - zbog neke greške u proceduri. tipa navat'o ga neki yu-potomak pandur kome je ovaj spalio celo prezime u ausvicu - i nije mu rekao „you have the right to ...” - i o.k. je da se dobri covek pusti. jbg - nisu mu ispostovana prava.
tako i ovo - da li je moguće da si toliko ogranicen - da recimo da se stvarno hipoteticki ti nadjes u toj situaciji - znači da je tvoj cale zadrigli baja kome muve zuje oko brade koji loce pivdzan i malo mu curka sa strane iz krigle i loce pljugu - i kaže ti - sinak, pljuge i alkohol su ti jedno veliko sranje - evo vidi ja -kakva sam svinja - ti bi onda posto ti to jedna svinja kaže - i sam postao svinja, jer je to netačno, ili šta? mislim aj' bas kako bi ti postupio?
sto bi rekla ova neka cudna danasnja deca „izneverovah...”
sirchulle
(CAD Designer)
30. april 2016. u 17.47
Da se ne raspravljamo dalje oko gluposti. Ja neću ni u buduce da slikam svoju decu golu a ti svoju slikaj sa resama, zvoncicima i ostalim glupostima, niko ti ne brani, naravno dok te ne uhvate. Povezivati ove stvari sa Mengelom je tragikomedija jer kakve Mengele ima veze sa time da ti i dan danas smatras da je normalno svoju i tudju decu slikati golu? I na kraju, puna mi je ona stvar vasih opravdanja za nakaradnosti zato što je pao sneg u Sahari bas u sred leta. Nije ti jasno? I ne mora jer je razgovor sa tobom a i sa većinom domorodaca u Srbiji uzaludno trosenje vremana. Cuj ja volim da zagledam svojoj sestricini ispod suknje jer je Hitler pobio deset miliona Sovjeta i imao koncentracione logore. Pih, serem ti se na logiku pa neka mi moderator izbrise odmah moj komentar...
Werba
(N/A)
01. maj 2016. u 04.14
sirchulle,
kako ne vidis da je Baja kreativan lik...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. maj 2016. u 04.19
komentar se lako može izbrisati.
egoicni mozak koji nije sposoban da zdravorazumski zakljucuje, s druge strane, izuzetno je teško resetovati. moguće je - ali vrlo teško.

nego ne rece mi - šta bi uradio - ako ti zadrigla pijandura dune još i 1 dim u facu, i kaže - vidi sinak - pljuge pice su mnogo losa stvar - veruj meni-ja znam... -ono jel' jesu ili nisu - s obzirom da ti ovaj prica da nešto sto on upravo radi - nije dobro?
mislim zanima me cisto da vidimo kako ta logika funkcionise.

simpaticno mi je - mada, posto si malo inteligentniji, pa možeš da polemises dve-tri recenice pre nego sto ostanes bez argumenata sa nekim ko nije ono da prvo puca, pa onda prica , nego je eto i nešto malo opste obrazovaniji - kao recimo ja, - ti, santa, i tu slični likovi - kada vas neko prostim pitanjima dovede do „nemam odgovor” situacije, odma potezete drugu pricu, kako sa balkanikusima nema svrhe razgovarati i trositi vreme, i t.d. - umesto da samo kratko i jasno kazete - sorry - nemam odgovor-jbg-ne znam. u krajnjoj liniji i ono „jbg- glup sam - ne znam” - je bolje.
aj' srećan ti prvi maj, posto si ti ipak sljaker tu - mislim pobego si tu - jer tu „ima posla”, i srećan uskrs za tvoje nekrofile iz srbije, i svako dobro, naravno (stvarno).
Novak
01. maj 2016. u 07.47
Nekad bilo „Živeo 1.Maj”
Danas cvrc Milojka ništa na ovom kontinentu.
Praznik rada u Septembru.
the-bezi-man
02. maj 2016. u 20.41
Shule,

Naravno da vazi za sve. Recimo psihijatri, oni dobro uocavaju nenormalnost kod drugih, jer su najcesce i oni sami nenormalni. Ne kaže se dzabe da svaki psihijatar ide kod psihijatra. Ili recimo neka druga profesija? Recimo lopovi! Ameri kažu „it takes a thief to know a thief”.

Sale,

I ja imam problem sa golotinjom kada su deca u pitanju. Smatram da decu ne treba slikati golu, niti izlagati golotinji drugih. Zašto? Kao prvo to je nepostovanje prava deteta i njega kao individue, jer uopste nije pitano a dovodi se u vrlo elsplicitnu situaciju koju neko može da zloupotrebi. Ne mislim ni da je roditelj koji pravi takve slike obavezno pedofil, niti da su takve slike obavezno decija pornografija, ali može vrlo lako da postane ako slike dospeju u pogresne ruke. Zato mislim da je loše kaciti takve slike na internet, a pogotovo na drustvene mreze! Na drustvene mreze ko je pametan ne kaci ni odevene slike dece, a kamoli golisave.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. maj 2016. u 13.18
ma to sve stoji. cinjenica je da je svet poludeo i odlepio do te mere da to čak i ima smisla - u tom ludom i odlepljenom svetu.
ja recimo ne znam nikog ko ima godina kao ja, i ko eventualno ima slike sa mora od pre 40 i neku godinu a o kojima je bilo reci (ja zapravo nemam ni jednu takvu, posto je meni recimo kad idemo na more, to kad sam bio mikromali - bilo suludo kul da nosim kupace gaje..-eto ispostovali su me :) ) - i koga je dovatio neki pedofil tada.
to sam sve naveo u smislu te da je i lepota u ocima posmatraca, bas kao i nelepota. takav je zapad - njihov stav je jedini moguć, i jedini ispravan, i sve sto nije tako - ako ikako može da se opljacka i satre/zatre - pljacka se i zatire se. tako je od kada postoje.
vodena
(*)
06. maj 2016. u 10.04
Apsolutno se slazem da je danas mnogo teze nego sto je nekada bilo. O tome se dosta prica i nemam skoro ništa da kažem sto bi bilo novo. Iskreno receno, kada god čujem da je neko nas tek dosao, a uostalom i uvek kada na ulici vidim one sveCke novodosle imigrantske face odakle god da su stigli, proleti kroz mene neki strah kada pomislim kroz šta sve treba da prodju dok ne stanu na svoje noge i ne opuste se bar malo. Godine u kojima se emigrira igraju ogromnu ulogu („sve je lako kad si mlad”), kao i stepen prilagodljivosti sa kojim dolazimo. Godine bih čak stavila kao broj 1. Kad si mlad imaš za sve vremena, i da probaš i da ti krene i da ti ne krene pa probaš ponovo i da radis svakakve poslove dok ne stanes na svoje noge.

Secam se, moji poceci kad sam bila mlada su bili vezani za poslove koji su sa sobom nosili rizike kojima vecina Kanadjana nije htela da se izlaze. Zato sam ih i dobijala ja, sigurno ne na osnovu moje visoko cenjene srpske diplome, lol Ma hajde, ništa to nije. Mlad si, trpis sa osmehoom i verom da će se iza ugla pojaviti nešto novo i bolje Doktora nisam videla prvih 5 godina osim kada su me sa posla natreli da odem da primim neke vakcine protiv Hepatitisa B i C.:) Eeee...pitanje je da li i kako bismo sve to mogli da su i kada su ti poceci u 40-im, maker i uz najbolju volju.

Ali, ujedno ne mislim da je danas bas tako uzasno kao što se možda stice utisak citajuci temu. Solidna primanja i dalje obezbedjuju solidan zivot, bar u Kanadi. Avione i kamione nisu imali ni stari emigranti, nemaju ih ni nove generacije, čak mislim da se danas malo preuvelicava bogatstvo prosecnog coveka iz naše stare emigracije. Za onoga ko hoće u fabriku, fabrika i dalje ima dovoljno, za onoga ko hoće da se seli radi boljeg zivota, mogućnosti i dalje ima dovoljno.

Opet, nikako ne minimizaram tezak put kroz koji se danas prolazi, ali želim da kažem da mi se čini da ko jednom preskoci taj početni tezak period može da dodje na neki sličan nivo na kome je i onaj kome je nekada na početku bilo lakse.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. maj 2016. u 11.25
imajmo na umu da je 99,999% starije emigracije otislo „od bede” odavde. (tipa santa, baresh, i ta tu starija ekipa - ono nisu otisli u potrazi za boljim, nego u potrazi za - icim (tako sam shvatio, izvinjavam se ako gresim)). - a ako si iz fazona „daj ista” - uglavnom je to onako... skromno/nikakvo obrazovanje, i da tako kažem skromno(u materijalnom smislu) poreklo. da tako kažem, na astalu nije bas ni leba taman tolko kolko treba... (posto sam recimo skontao da iako se po mnogim pitanjima ne slazem sa tu par diskutanata - da su generalno potekli odavde iz skromnih (siromasnih), ali korektnih kuca (dakle od postenih roditelja, nekih kakvi su bili moji deda i baba - ljudi koji su vredno radili u zivotu, ali naprosto - prilika je bilo malo - ma koliko vredan bio...).
i onda kad odatle poteknes... jbg... prioriteti i ciljevi i snovi i stremljenja i t.d. su ti sigurno drugaciji nego recimo meni (koji sam vrlo siroko opsteobrazovan, u nečemu vrlo uskostrucno obrazovan, i nikad gladan bio nisam - a isto od vrlo postenih ljudi, i skromnih, realno - sam potekao).
u svakom slučaju lakse je bilo otici(doći onamo) nekad nego sad. tu price nema.
Efemeris
11. maj 2016. u 14.47
Nekad sve bolje, a sada sve gore? Odgovor ne znam, ali mi se čini da bi odgovor bio negde - Kako kome! Komunistima u srcu je sigurno bilo bolje nekad, u doba SFRJ. Pa da, nema veze to što nije bilo kafe, ulja, cokolade i mesa u prodavnicama. Nema veze ni to što su zimi bile restrikcije struje (kada ti je struja za grejanje najpotrebnija) i leti restrikcije vode (opet, kada ti je voda najpotrebnija)... pa da... mlados' je to i socijalna Pravda na svakom koraku... tj ljudima su puna usta toga bila... pitam ja svoju baku, kako je bilo vama pre II sv. rata, niste imali ovo blagostanje... a ona me gleda i kaže: „Pevalo se, živelo se, isto k'o i sad... možda i vise...” Vernicima je definitivno bolje sada, kada vise nisu ugnjetavani i ismejani kao nekada u doba socijalizma. Mnogo je to uopsteno, sve ovako tad a sve suprotno sad... Ja bih se u tom smislu možda jedino slozio za muziku... ova muzika sada bas ništa ne valja :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.