Diskusije : Emigracija

 Komentar
Dostavljac pizze na Aljasci
kt61
04. april 2016. u 20.25
SEVER - Ovaj mladić koji je završio fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju prvi put je otišao u Ameriku pre tri godine kako bi zaradio nešto novca. Radio je kao raznosač pica, ali je onda rešio da ušteđevinu uloži u taj posao i tako protekle godine otišao na Aljasku kako bi započeo svoj posao. Postao je suvlasnik „East coast” picerije u najsevernijem gradu Aljaske - Barovu.


- Rodom sam iz Gornjeg Milanovca, ali sam dugo živeo u Beogradu. Iako sam zarađivao dovoljno i kao raznosač pica, rešio sam da uradim nešto više. U oktobru prošle godine postao sam suvlasnik restorana, dok drugu polovinu drži čovek koji je takođe došao iz Srbije, ali davne 1985. godine. Mnogi se čude kako mogu da živim ovde, ali ja sam zadovoljan - kaže Aleksandar koji sada živi u gradu u kojem zima traje neverovatnih devet meseci godišnje.
Aleksandar, koji je stekao pravo na boravak kao investitor, globalno poznatoj televiziji „Diskaveri” zapao je za oko tokom snimanja dokumentaraca o ovom gradu. Ne zbog pice, ne zbog restorana i porekla - već zbog automobila.


- Ovde dva puta godišnje padne sneg, ali je toliko hladno da se on održava sve vreme. Iz tog razloga ovde se voze veliki automobili, terenci, koji se retko mogu videti u Evropi. Tvrdio sam da je ovde moguće voziti i mali automobil, ali svi su bili skeptični. Zato sam ga i kupio na svoju odgovornost. Pokazalo se da sam ipak bio u pravu i „hjundai aksent” je odoleo ovom „izazovu” - priča Aleksandar koji jedini u gradu ima automobil sa menjačem.

Mesto u kojem živi je jedno od najsevernijih naseljenih gradova na svetu, ali je poznat i po bogatstvu. Tamo uglavnom žive Eskimi, a ovo područje bogato je naftom. Kako on tvrdi, brzo se navikao na „uslove” u ovom gradu, ali ipak priznaje da mu nedostaje vožnja motorom, što je tamo gotovo nemoguće.
- Ovde imamo više sunca nego u Srbiji, pošto imamo šest meseci totalnog dana. Oni koji poznaju geografiju znaju da je Aljaska površinom veća od Evrope, ali ipak, ovde živi oko 600.000 stanovnika. Kad sam došao prvi put, nije mi se svidelo, ali kad sam shvatio da nije trenutak da gradim karijeru u Srbiji, vratio sam se i ne kajem se - priča Aleksandar kome je ostao još samo jedan ispit da završi master studije.

Veliki snovi

nostalgija Mlad sam, ali ovde to ne znači puno. Niko vas neće diskriminisati zbog godina, jezika ili zemlje iz koje dolazite. Voleo bih da proširimo posao. Iskreno, povratak u zemlju je uvek opcija jer mi, pre svega, nedostaje moja porodica, ali sve u svoje vreme - priča Aleksandar.
the-bezi-man
04. april 2016. u 20.43
Nasmeja me deo da je boravisne papire dobio kao investitor! :) pa za to je uvek moralo da se ulozi milion dolara. Teško da je on to mogao da ustedi od raznosenja pizze. Osim ako nije još neki vredan sto je „raznosio gajbice” ko Marko Milosevic. :)))
kt61
04. april 2016. u 21.23
Pricaj šta hoćeš, to je za njih dobar posao, 40000 godisnje.
Najbolji bang for the buck, bolje nego sljaka po werhousima. Uber vozaci prave u proseku 12 na sat.
kt61
04. april 2016. u 21.32
You must invest $1,000,000, or at least $500,000 in a targeted employment area (high unemployment or rural area). In return, USCIS may grant conditional permanent residence to the individual.
the-bezi-man
05. april 2016. u 11.08
Nije mogao da zaradi, a još manje da usteka ni $500,000 raznoseci pice.
Antara
(najjaci)
06. april 2016. u 13.13
Као Марко и Марија, делили једну јабуку на два дела, крофнице, маргарина Добро јутро на трећину ножа и све до гајбица. Љуби их мајка.
Колико ми се кења од оваквих текстова да је то ненормално. Баронисање Шурдиловићским шмеком хехе. Од разносача до сувласника хахахахах најјачи.
Колико смо пали као нација...
sirchulle
(CAD Designer)
06. april 2016. u 17.06
Kad smo kod ovih dostavljaca (raznosaca) pizza ima onaj fazon kada žena narucuje pizzu i momak dolazi na vrata i zvoni. Pita ona ko je a on odgovara:„Raznosac pizza”. Ona onda otvara vrata oskudno odevena i kaže mu:„Pa, šta cekas? Raznesi je!”...
kt61
06. april 2016. u 19.07
Realno je potrebno oko 100K da se otvori piza place. Znaci, dva partnera ulaze sa po pola.
Rizik je veliki da se izgube sve te pare ako posao ne krene.
Location, location
Novak
06. april 2016. u 20.07
Nebi da ulazim u tajne i privatnost ničijeg biznisa
ili privatnog zivota. Na Zapadu uspevaju, opstaju
i propadaju veliki i mali, svakodnevno.
Jedno je sigurno dolar nema istu vrednost u svačijim rukama.
the-bezi-man
06. april 2016. u 20.46
OK, možda je 100 hiljada dolara dovoljno da se otvori pizza place, ali ne i da se srede papiri na osnovu investicije. Eto sam si gore kopirao da je potrebno uloziti makar 500 hiljada. Čak i da to deli na pola sa partnerom što ne vidim koji bi partner to i zašto radio) on opet nije mogao da usteka 250 hiljada dolara raznosenjem pice ni u ludilu! Čak ni za 10 godina neprekidnog vozenja pice ne bi ustekso te pare. Budimo realni, makar za trenutak. :)
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
07. april 2016. u 09.12
Antara, ja u te bajke sam prestao da verujem čim sam ukapirao ovaj sistem ovde i bilo gde drugo. Bil Gejc takođe poceo iz garaže i mnogi drugi iz nekakvih podruma, a nigde pozadine da su već bili dobro situirani od strane roditelja.
Tako i ovaj raznosac pica može da mlati slamu sa našim novinarima.

Novinarstvo je kod nas beda postala s početkom 90-tih.

Nas vrli novinar bi plasirao vest kako država usa daje popust, placa kupcu ko kupi elek. auto 7500 dolara.
Kad malo zagrebes ispod povrsine tacna vest je da država ima taj program za prvih 200 hiljada kupaca tog auta i iznos je do 7,500 dolara, što ne znači da će biti 7500, već manji i to treba videti kako i koliko ko dobija.
sirchulle
(CAD Designer)
07. april 2016. u 10.27
Ne razumem jedino kako se svaki put poteze Bil kada dodje do porekla bogatstva. Bil je bio i pre svojeg bogatstva dobro situiran sto je za mnoge otezavajuca okolnost ma kako to izgledalo cudno. Mnogo je vise onih koji su raskucili ono sto su im roditelji stvorili nego onih koji su bogatstvo uvecali. Kao i kad igrate lotto pa dobijete jack pot. Mnogo je vise onih koji su sve spiskali nego onih koji su to bogatstvo uvecali. Bil Gejts je prvi uzjahao talas informatike sa još nekolicinom njih i oni su namlatili pare. Kao sto je Henri Ford nekada na automobile, Rokfeler na naftu, itd..itd..Ne kažem da ni danas nema mogućnosti ali mora nešto novo i inovativno. Recimo James Dyson koji se obogatio dizajnom i inovacijama praveci usisivace. E, pa čak i u njegovom slučaju sve pocinje krajem sedamdesetih godina prošlog veka. Nama izgleda kao da su se obogatili juče ali bogami vecina odavno vodi te biznise sa milionima padova, bankrota i čega sve ne još.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. april 2016. u 12.15
*mala upadica. ja miz' da se onaj monstrum koji gori upravo šesto srce u grudima zove rockefeler. inače bazičnu kintu njegov deda - prevarant zaradio. ono prevara - doduše ko j. hipohondre koji su kupovali njegovu „lekovitu” vodicu. -tu ih vala još nije američkom vojskom i vrućim olovom terao da to čine...
sirchulle
(CAD Designer)
07. april 2016. u 14.12
Zapravo imaš ga pravo. Niko nikoga ni na šta ne tera, sve je sloboda i licni izbor. Kako danas tako i pre neku hiljadu godina. Ljudske potrebe su hrana, pice, obuca i odeca te skloniste od kijameta. Sve ostalo je nadogradnja. E, pa na nadogradnji se prave pare.

Gledao sam skoro jedan odličan film u kojem Josh Brolin, Emilija Blunt i Benisio Del Toro igraju americke agente za borbu protiv narkotika. Film je prilično tezak ali najbolju recenicu je rekao Josh Brolin kada se Emilija nešto bunila zašto primenjuju nezakonite metode u borbe protiv narko dilera. Lepo covek kaže:„Dok neko ne ubedi dvadeset posto populacije da im ne treba droga i narkotici ovo je najbolje sto možemo. Dakle, da nema potrebe ne bi bilo ni ponude. Kako za drogom, tako ni za tim eliksirima i ostalim glupostima. Potreba generise ponudu jer da nema potrebe ne bi bilo ni ponude...”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. april 2016. u 15.26
to naravno. (mada i nekad, kao i sad - na ponešto je vala poneko ponekog terao. nekad šamar-dva završi pos'o, nekad avion a deset, nekad snajperska puška hekler und koh, nekad premijer neke zemlje...).
mene izluđuje civilizacija onako generalno, pa tamo gde prostitucija nije legalizovana kad kažu - ua kurve - a baš ti „ua kurve” - pa jedno 99.8% njih, kad bi im ta „kurva” rekla - ajde kumašine - bocni der ga za džabe - ne bi odbili...
uzgred, ljude u heroin-pos'o lancu - opušteno bi kažnjavao smrću. ono od lerdija na ulici, pa do šefa narko-odelenja policije/neke državne agencije/ko već komanduje poslom... ako fali ljudi - rado bi se javio za streljački stroj za egzekucije.
the-bezi-man
07. april 2016. u 15.59
kao prvo i najvaznije, iza svih velikih poslova stoji država. znaci bez obzira da li je u pitanju heroin ili majkrosoft.

znam da je to malo teze da se razume, shvati i prihvati, ali tako je. kontrolisane supstance su kontrolisane, upravo iz tog razloga da se niko ne bi mesao državi u biznis. ovde je nebitno o kojoj se državi radi. Isto je u USA, isto je u Srbiji... kod nas to radi DB i BIA, a kod njih FBI i CIA. čak i mala deca znaju da su Ameri u Avganistanu zbog opijuma/heroina, a u latinskoj americi zbog koke. Nema tu nikakve misterije...

A te price kako je Gejts ili Zukerberger krenuo iz garaze ili sobe u studenskom domu su bas to, samo obične, prazne price... iza svakog ozbiljnog projekta tih srazmera, MORA da stane država u nekom trenutku... i da preuzme pod svoje. Jer radi se o nacionalnoj bezbednosti. i Windows i Facebook su ustvari sistemi za pracenje... kao i Google... prikupljanje informacija, evidenciju aktivnosti itd.

ozbiljna trgovina drogom se vrsi na državnom nivou, kroz međunarodne vode i vazdusni prostor. jedino pilicari koji valjaju paketice na ulici na sitno možda nisu deo te price. znaci pobiti i pohapsiti dilere neće rešiti ništa. sva borba protiv narkotika je zapravo da se narodu zamazu oci, da se eto kao fol cine nekakvi „napori” da se droga suzbije, a zapravo im nije ni na kraj pameti da to urade! pa neće valjda da seku granu na kojoj sede? nisu budale... ista prica i sa cigaretama (takođe oblik droge). Kao kampanja na sve strane protiv pljuga, a proizvode se sve u 16 u tri smene, i ne usporavaju proizvodnju ni malo...
Starac_Foco
(--)
07. april 2016. u 16.40
Amen.
kt61
07. april 2016. u 17.44
Ja tvrdim da svim onim klosarima sto rade po Walmart-ima, Subway-ima i sl. mogu da daju plate da žive pristojno ali neće namerno jer sve sto bi radili sa tim parama je: drogirali se. Ovako ima da jede i da se obuce, ima krov nad glavom.
baresh
(zanatlija)
07. april 2016. u 18.41
„kao prvo i najvaznije, iza svih velikih poslova stoji država. znaci bez obzira da li je u pitanju heroin ili majkrosoft.”

Svaka cas`,

Zar to & tako nije Opste Pravilo koje se može primeniti na svaku
siru zajednicu - sa izvesnim razlikama? I da nije tih razlika,nebi
bilo potrebe za emigriranjem.

p.s. kakva država - takvi gradjani & obratno.
p.s.s., da se ogradim: samo lično mišljenje.
Tubby
07. april 2016. u 21.48
evo je i slika dotichne picerije ... nema šta impresivno izgleda: http://tinyurl.com/jx3mmed
Novak
08. april 2016. u 00.02
Eee da je tu bio Vucic pozvan na otvaranje bila bi to i na TV...
sirchulle
(CAD Designer)
08. april 2016. u 07.49
Kod teoreticara zavere me je uvek zbunjivala jedna stvar. Da li sluzbe kontrolisu biznis ili biznis konstrolise sluzbe? Valjalo bi već jednom da se odluce. Jedni tvrde da nema demokratije i da sve odlucuju najbogatiji ljudi koji su uvek nekako u senci pa se za njih ne zna. Drugi opet tvrde da postoje sluzbe koje kontrolisu te najbogatije ljude jer nema biznisa bez sluzbe, zar ne? Sve u svemu, šta je starije kokoska ili jaje?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2016. u 09.11
pa to tvrde tako dve grupe kafanskih mozgova.
ali postoje i malo pametniji ljudi od kafanskih diskutanata.
e sad, to što ti me možda sve sto nije „ili - ili” stepen komplikacije - prekomplikovano -jbg.
probaj malo sire da razmišljas i da sagledas stvari. recimo probaj da razmišljas ovako u startu o bilo cemu> „ja - shule, imam ovaj ili onaj ili ove stavove o tome nečemu - i svi moji stavovi su preuski i netačni” - i onda probaj da sagledas zašto su netačni, ili preuski(nepotpuni). ono, probaj da pribavis vise informacija o tome nečemu od onih koje posedujes. probaj da pribavis informacije iz vise nezavisnih i razlicitih izvora. onda probaj da izanaliziras i uporedis informacije koje si dobio/pribavio.
mislim, primetan je uticaj nemackog pranja mozgova na tebi - i znam da je jednom, pa čak i „wanna be” nemcu jako teško da prihvati uopste mogućnost o mogućnosti opcije mogućnosti „ja u nečemu nisam u pravu” - ali jbg - sloven si rođenjem, ne german. - probaj.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. april 2016. u 09.13
samo mala upadica - pod „kafanski diskutanti” i „kafanski mozgovi” - nisam mislio na ovaj forum, nego ono bukvalno - lokalni pijanci u lokalnoj kafani koji znaju sve o svemu, iako im je opste obrazovanje skromno, a izvor informisanja tipa televizija... (kad je gledaju). -oni sto su najdalje fizicki bili do male mostanice :) :)
the-bezi-man
08. april 2016. u 13.11
Sirchulle,

Opet meshash pojmove i samo se brukas pokazujuci svoje neznanje. :) Država, vojska i policija, je uvek bila i biće u sluzbi kapitala. Samim tim i sve državne sluzbe. Državne sluzbe, bilo da su javne ili tajne, su samo izvrsni organi, tj. operativci. Ljudi koji rade u njima su obični sluzbenici koji rade za platu. Znaci oni nikako ne mogu biti gazde. U strukturalnoj hijerarhiji piramide se tačno zna ko kosi, a ko vodu nosi. Ti moras napokon već jednom razumeti da u kapitalizmu država postoji da bi stitila kapital, a ne svoje gradjane. Zato se i zove „KAPITAL-IZAM”. Razumes? Jer se sve vrti oko kapitala. Ajde pa nije bas toliko teško da se skapira. :))))
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.