Diskusije : Emigracija

 Komentar
Kom obojci kom opanci..
santa
16. januar 2016. u 09.15
Generacijske razlike u zadnjih 50+g. među našim ‘starosedeocima’ i ‘skorejevicima’ po pitanju;

(1) početak ekonomske stabilnosti (lakse / teze)

(2) asimilacije (lakse /teze)

(3) politicke naklonjenosti i aktivnosti, etc., pa ko voli nek izvoli

Samo za 'odrasle' - molicu lepo!
santa
16. januar 2016. u 12.10
Ovo 'samo za odrasle' is to be considered - loosely; i.e., pun intended. :)
sirchulle
(CAD Designer)
16. januar 2016. u 13.03
Dakle, moramo da razgranicimo da li je EU ili ostatak sveta. Odgovori mogu biti drasticno drugaciji.

Što se tiče prvog pitanja, daleko je laksa sada ekonomska stabilnost nego pre nekoliko decenija jer se i njihov filter promenio pa sada traže obrazovane i sa iskustvom i znanjem tako da to automatski znaci i ekonomsku stabilnost na početku.

Drugo pitanje je skoro pa nejasno. Ako si u EU imaces samo asimilaciju a ako si preko bare možda dozivis i integraciju. Ja se gadim asimilacije ali podržavam integraciju tako da odgovor na ovo pitanje je jasan. Nemam integraciju u Nemackoj a za asimilaciju nisam spreman.

Politikom sam se bavio u zemlji svojeg porekla a ovde nemam prava da to radim bas zbog prethodnog pitanja pod brojem dva. Asimiliran covek je apolitican a integrisani se bavi politikom...
santa
16. januar 2016. u 15.30
„Drugo pitanje je skoro pa nejasno. Ako si u EU imaces samo asimilaciju a ako si preko bare možda dozivis i integraciju. Ja se gadim asimilacije ali podržavam integraciju tako da odgovor na ovo pitanje je jasan. Nemam integraciju u Nemackoj a za asimilaciju nisam spreman.”
-------

Da bi se postigla 'integracija' sa bilo kojim drustvom, potrebno je prihvatiti i proćikroz dugi proces 'asimilacije' (privikavanja/prihvatanje) novoj sredini koji pada lakse ili teze osobi zavisno od emotivne vezanosti sa okruzenjem iz kojeg je dosao/la.

Tačno je da retko ko vidi sebe u nekim 'politickim vodama', a kamoli da može ocekivati neki uspeh u tim vodama bez potpune integracije, tim pre sto, vecina ode sa namerom na 'kracem' zadržavanju.

Takođe je tačno, IMHO, da je vecini novopridoslim daleko laksa i brza asimilacija i ekonomski opstanak/napredak nego sto je to bilo ranijim generacijama (koje zbog poznavanje jezika domaćina, poslovne mobilnosti, drustvene mreze/komunikacije, etc.). Naravno sa ovim mišljenjem svako ima svoje vidjenje po onoj narodnoj; - svako vreme nosi svoje breme, ukratko i po ovdasnjem; - we agree to disagree. :)
sirchulle
(CAD Designer)
16. januar 2016. u 17.08
Integracija i asimilacija nisu jedno te isto. Integrirati (integrisati) znaci sopstveno ugraditi u korene tog drustva a asimilirati znaci prihvatiti korene kakvi već jesu. Dakle ja sam se integrisao ili su me oni asimilirali. Prvi termin je slobodan izbor a drugi je nametnut...
santa
16. januar 2016. u 17.28
„Integracija i asimilacija nisu jedno te isto.”

Slazem se da su to dva pojma sa razlikom sto je 'asimilacija' neophodan preduslov za 'integraciju', jer navikavanja i prihvatanja jedne drustvene sredine vodi ka - integraciji.

Asimilacija može biti delimicna, ili nepotpuna dok 'integracija' ne može.

Za opsirnije;

http://www.differencebetween.com/difference-between-integration-and-vs-assimilation/
sirchulle
(CAD Designer)
16. januar 2016. u 17.40
Tekst je odlično pokazao da je integracija dvostrani (dvosmerni) proces a ovde njega nema tako da se svodimo samo na asimiliciju. U tekstu je sve lepo opisano sve tako da ne vredi bilo šta dodavati.
santa
16. januar 2016. u 17.58
Bez dodavanja ili oduzimanja, procitaj još jednom (pazljivo):

„What is the difference between Integration and Assimilation?

• Assimilation is an attempt made by ethnic minorities, to adopt the customs and traditions of the majority community so that they become similar to the majority culture.

• Integration is the process whereby ethnic minorities are absorbed into a majority culture.”

Ukoliko je i dalje nejasno, ostajemo pri; - we agree to disagree.
sirchulle
(CAD Designer)
16. januar 2016. u 18.19
Taman posla da je nešto nejasno. Zbog tvojeg socinenija i zdravorazumskog prisajedinjenija znanju a i umecu ja povlacim svaku svoju reč koju sam ovde rekao i odlazim u manastir da se tamo do kraja ovoga sveta bicevima i kaisevima svojim gresima okajem u bolu svojega telesnoga postajanja...
sirchulle
(CAD Designer)
16. januar 2016. u 18.22
Malo sam koristio arhaicni govor ali svejedno shvatices poentu mojega pokajanja koje je nedvosmisleno i ne ostavlja nikakvu sumnju tvojoj bogopojavnosti...Amen...
sirchulle
(CAD Designer)
16. januar 2016. u 18.29
https://sr.wikipedia.org/wiki/Асимилација

https://hr.wiktionary.org/wiki/integracija

Da ne budem pristrasan, malo Srba i malo Hrvata...
santa
16. januar 2016. u 18.48
„...povlacim svaku svoju reč koju sam ovde rekao i odlazim u manastir...”

To ti nije potrebno niti će ti to pomoći, već uzmi nekog da ti PREVEDE sa engleskog šta je napisano.

Ovo ti zaista predlazem - nedvosmisleno.
santa
17. januar 2016. u 14.37
Okay, idemo dalje da čujemo neke od 'starosedeoca' kao i 'skorasnjih dodjosa' šta je na njihovom umu (ukoliko nisu i suvise 'mamorni'od tek proslih praznika). :)
GZox
17. januar 2016. u 16.53
heheh sirchulle se razljutio tj pokazao pravo lice konacno

o asimilaciji i integraciji. prvo iako ove reci nisu srpskog porekla
one u srpskom jeziku mogu da imaju razlicita znacenja nego u engleskom
stoga se prvo treba dogovoriti na kom jeziku ovde pricamo, srpskom ili engleskom
ili nekom nezvanicnom mesavionom ova dva jezika

onako prosto asimilacija znaci prosto po srpski utopiti se u nešto
integracija znaci uklopiti se

znaci ako si asimiliran po nekoj logici si i integrisan, mada ne mora da bidne :)
integrisati ne znaci iti asimilovan jer možeš da sacuvas neka svoja prvobitna
svojstva i prihvatis nova pa da funkcionises u novom sistemu

kad si asimilovan ne ostade od tebe ništa, nema tu mala asimilacija
ili velika. ili si asimilovan ili nisi od sredine.
možeš da prihvatis neku stvar od nove sredine a da zadržiš ostale
međutim u srpskom jeziku t nije asimilacija, možda bude u engleskom
mada cisto sumnjam da je tako jer onda mora da se naznaci tačno koja
je to sobina ili karekteristika asimilovana
Pantija
18. januar 2016. u 08.45
Zanimljiva pitanja bez jasnog odgovora… Ja sam u Kanadi, pa mogu da pricam samo o situaciji na ovim prostorima.

U ovu zemlju se dolazilo devedesetih godina na dva nacina – ili kao samostalni imigrant (sa znanjem jezika i strukom) ili kao izbeglica sponsorisana od države. Oni koji su dolazili sezdesetih godina su uglavnom rođeni i živeli u seoskim podrucjima. To su bile siromasne porodice sa puno dece, pa se islo u inostranstvo da se prezivi. Kome su laksi poceci? Ne znam… Oni koji su dosli pre 3-4 decenije su posao nalazili maltene još na aerodromu. Dobro placenih poslova je bilo na biranje, nije bilo pitanje ko šta zna, nego samo da li hoće da radi. Skoriji imigranti (vecina) su imali prednost u vidu znanja jezika, obrazovanja i nekih struka, ali posla ni priblizno nema toliko kao ranije. Okolnosti su potpuno razlicite.

Ni na pitanje o asimilaciji nemam odgovor. Kanada pre 20 godina i ovo sada veze nemaju jedna sa drugom… Da li sam se integrisala ili samo asimirala u gradu u kome je vecinsko stanivnistvo obojeno i natuca jezik i pripada drasticno razlicitim kulturama? Nisam. Da li živim u izolovanom getu i imam dodira samo sa našim ljudima. Ne. Potpuno ravnopravno koristim oba jezika, pratim njihovu kulturu, upoznata sam sa njihovim obicajima (iako pratim samo neke od njih), usvojila sam njihov način poslovanja, postujem njihove zakone. A opet se ovde osecam ne kao stranac (jer su vecina stranci), nego kao vanzemaljac. U zemlji koja je dozvolila da njena imigraciona politika drasticno promeni strukturu stanovnistva pa je sada sve cesca vest da ocevi prebijaju cerke koje odbijaju da nose kojekakve marametine i oklope, ja ne mogu da se ni asimiliram ni integrisem. Situacija je verovatno drugacija u manjim sredinama u kojima je zanemarljivo mali broj novopridoslica.

Nemam ni politicke naklonosti. Ovde su glavne dve partije – konzervativci i liberali, ekvivalentni republikancima i demokratama u USA. Koliko ja primecujem, nema neke drasticne razlike između njih u stvarnosti, već se menjaju na vlasti po principu „sjasi Kurta da uzjasi Murta”. Obe partije prate politicke afere, zesce pronevere novca, ukidanje beneficija običnim ljudima, pa se zbog svog mentalnog zdravlja trudim da sto manje razmišljam o politici. Poslednjih godina je savezna vlast bila konzervativna, a provincijska liberalna, nikakve razlike nije bilo među njima. Pre nekoliko meseci je na saveznom nivou izabran liberal za premijera, a koliko vidim do sada njemu su primarni interes foto snimanja, pa ni tu ne ocekujem neku drasticnu promenu za običnog coveka. Treca značajna partija NDP je pukla na poslednjih nekoliko izbora, a zeleni imaju minimalni značaj. Rekla bih da u zemljama korporativnog kapitalizma zaista nema veze koja je partija na vlasti jer sve imaju iste gospodare.
Amatercic
(Penzioner)
18. januar 2016. u 09.57
Moja ekonomska stabilnost je nastupila 70-80tih inače sam u potpunosti prihvatio ovaj način zivota,od mog šta sam doneo u USA zadrzao samo ime i religiju.
Ukljucen sam i u politicki zivot ove zemlje gde ne pripadam ni jednoj partiji inače sam veliki konzervativac samo što se tiče para.
Razlika između partija Rep i Demosa ne postoji ili je ja ne vidim i jedni i drugi unistavaju USA i svet na sebi sopstven način.
baresh
(zanatlija)
18. januar 2016. u 11.32
Već sam uveliko 'zagazio' u petu deceniju iseljenickog staza,

I kad sveukupno saberem,pomnozim,oduzmem vredelo je otici i
pokusati negde drugde za izvesniju buducnost. Ne samo sebe
radi, vac i svojih potomaka za koje se vredelo žrtvovati.

Prilagodjavanje na sasvim drugaciji način zivota uopste,trajalo
bez većih teskoca nekih 3-4 godine.Ovo uglavnom zbog engl. jezika
kojeg nije bilo u skolskom programu 50-ih. Već ruski,nemacki &
francuski. Zato smatram da su emigranti od 80-ih pa nadalje,imali
daleko kraci put za prilagodjavanje i dobijanje posla - naravno.

Ali ipak postoji jedan paradoks koji je nešto kao kamen spoticanja
stara vs nova emigracija. Ovi novijeg datuma tvrde da je nekada
bilo lakse naći zaposlenje,tj. moglo birati-zaposliti isti dan po
dolasku. Naravno. Za fizikalce uvek ima posla 24h x 365dana. Čak
i za gluvoneme,jelte... Svojevremneo po dolasku,za kratko vreme upoznah mnogo naših koji su dosli krajem II sv. rata, a koji
su putovali po nekoliko nedelja brodom. Po dolasku cekali ih
poslovi u rudnicima,fabrikama,na poljima...Skoro iste uslove su
imali oni koji su prelazili ilegalno granicu - do polovine 60-ih.

Ali za divno cudo,malo ko se zalio na svoje prilagodjavanje,
utoliko sto nije bilo socijalne pomoći-sigurnosti kao danas.
Velika vecina ovih veterana-emigranata uspela je da skoluje
svoje potomke i steknu 'krov nad glavom' - bez roptanja.
U poredjenju sa njima,bilo mi je sasvim lakse,utoliko sto su
mi isti bili prethodnica,tj. sponsori u nalazenju posla i opstoj
moralnoj podrsci da istrajem.

toliko ovim povodom...
santa
18. januar 2016. u 12.54
Odgovor iz licnog zapazanja/mišljenja:

(1) početak ekonomske stabilnosti (lakse / teze)
(2) asimilacije (lakse /teze)
(3) politicke naklonjenosti i aktivnosti, etc., pa ko voli nek izvoli

Pod #1 & 2 za ‘starosedeoce’ bilo je – teze.
Pod 3 vazi za sve generacije: bez podpune ‘integracije’ (posle asimilacije, po ranijoj copy/paste definiciji) retko ko se bavi politikom, a još redje postize osim u nekim lokalnim ili regionalnim upravama.
CPHA
(Чувари ћирилице)
30. januar 2016. u 07.24
Па ваљда ком обојци том и опанци.
:-)
baresh
(zanatlija)
30. januar 2016. u 19.21
Jok bona - ne bila,

Jal` jare, jal` pare, nemere i jedno & drugo.
;-)
santa
19. oktobar 2016. u 18.52
.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.