Diskusije : Emigracija

 Komentar
Šta pitati o penzionom osiguranju?
nevenka10
20. januar 2015. u 12.12
Pozdrav svim diskutantima!
Vidim dole temu o penzijama, ali već je prepuna, pa ću postaviti pitanje ovde. Možda mi neko iskusan pomogne.
U petak ću da se sretnem sa savetnikom za penzioni fond. U Americi sam. Hoću da pocnem da uplacujem sama u neki penzioni fond.
Sad, on će da isprica i prezentuje sebe i svoje ponude, sve će da bude pozitivno i najbolje, pretpostavljam. Ja ću da saslusam, pa da pokusam da izvucem neke svoje zakljucke o tome koliko mi je šta pametno i isplativo.
Ono u cemu bi mi trebala pomoć/savet jeste šta da ga pitam konkretno.
Da li ima nešto na šta treba posebno da obratim paznju? Da li imaju neki procenti o kojima treba nešto da znam? Nešto u vezi takse? Da li ima nešto sto je „opasno”, rizicno ili neisplativo, a sto neko ipak prodaje. Još nešto?
Šta biste mi savetovali?
Amatercic
(Penzioner)
20. januar 2015. u 13.52
Nevenka moj savet je da odes i da vidis te informacije negde u bookstore odes popijes kaficu ili sok i pomalo procitas o tome nemoras kupovati knjige ili magazine,jedno je sigurno nikako nesmes da zuris sa odlukom i obavezno se sretni sa vise od 2 savetnika i uzimaj beleske obavezno za vreme sastanka.Ako u stomaku osetis da savetnik nešto ne eskivira bezi nemoj da trazis razlog zašto da ostajes sa njim.
Sto su veci rizici to može da bude i veci profit i lakse da se izgubi,od tvojih godina starosti zavisi koliki rizik da uzmes.
Ako su obecanja takva da je skoro teško poverovati,ne veruj.
Ovo pitanje je obavezno koje mras lično da pitas savetnika bez uvijanja u lepe reci:
Šta vi lično dobijate ako ja ulazem pare kod vas?
Kako mozete da kontrolisete šta se dogadje sa novcem iz bilo kojeg kraja sveta?
Nikako familiju i kucne prijatelje za savetnike,uostalom dobri clanovi familije neće da vas izgube zbog par $ ne žele osecaj krivice ako se ne uspe.
Prvo ti moras da naucis minimalne/osnovne stvari u vezi ulaganja novca pa posle kreni.
Sef naređuje pokret idemo na Slavu
Javicu se opet ako mislim da mogu pomoći.Srećno
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. januar 2015. u 14.00
naravno, moj prvi savet je - NE uplaćuj lovu lopovima. kupuj zlato i srebro i iznajmi sef. samo nateraj sebe da svakog meseca to što bi im uplatila stvarno odeš i pretvoriš u plemeniti metal. mislim da će se narod koji obožava plemenite metale i minerale pitati o tim pitanjima za naših života.
NEMOJ ni slučajno da pristaneš -sigurno će da ti otpeva neku prelepu priču, tipa „last offer” it.d. - opušteno ga o'ladi. ja bih mu isto skrenuo pažnju da nameravam da se susretnem sa minimum još nekoliko agenata iz drugih kompanija da vidim šta oni imaju da ponude pre nego što odlučim i t.d.
tehničke detalje ne znam. možda da pitaš guglicu?
sa_strane
20. januar 2015. u 14.34
„u neki penzioni fond”
-

-Ne mogu ti neke konkretne savjete dat jer do penzije imam još dosta ali mislim da u dansnjim nesigurnim vremenima je najvaznije ulagat u „siguran” penzioni fond, ako ima za koji garnatuje država. Poznato je da oni svi mesetare i kockaju se sa tim parama, da firme i fondovi preko noćipredju u drugo vlasnistvo a time obično i nova pravila.
Ali kod tebe već je dobro to što si oprezna i nepovjerljiva pa ćeš vjerovatno uradit to kako treba. U svakom slučaju želim ti svako dobro.

-
santa
20. januar 2015. u 15.03
Nevenka, ne znam u kojoj si saveznoj državi i dali se možeš prikljuciti ovom fondu, u svakom slučaju preporucujem ga iz prve ruke.

http://www.calpers.ca.gov/index.jsp?bc=/about/home.xml
keramicar
(mrgud koji sedi)
20. januar 2015. u 15.07
meni sa drugog kontinenta je sve to nepoznato kako funcionise s one strane bare.

ono sto bih prvo pitao je: kolika će mi biti mesecna rataza uplatu, a kolika će mi biti penzija posle 20g??

ako bi me taj odnos uplate i penzije zanimalo sledilo bi pitanje, šta je garnat tog privatnog fonda? šta garantuje da će taj fond postojati i za 30g recimo?

moje mišljenje je kao i sasino. kupovati i deponovati zlato ili platinu u sef/trezor. plemeniti metal nikad neće izgubiti vrednost inflacijom a ono je valuta svih ljudi na ovoj planeti.

pozdrav
keramicar
(mrgud koji sedi)
20. januar 2015. u 15.38
santa,

lepo je sto si preporucio fond za koji mislis da je idealan, ali si prethodno mogao da podelis nekoliko saveta nasta bi ona trebala da obrati paznju na kad joj agent bude predstavio ponudu.
vidim da poznajes materiju i mogao si joj dosta pomoći svojim idejama,

pozdrav
santa
20. januar 2015. u 16.16
keramica, najbolji savet dati nekome je da saslusa, još bolje procita celu materiju pa onda da nadje pravno lice iz države u kojoj živi i trazi odgovor na ono što ne razume, sve ostalo je rizicno jer mnogi koji 'prodaju' penzione mfondove' vise prodaju maglu nego nešto na cemu se možeš osloniti.

Posebno bi po najmanje ocekivao neko 'uputstvo' sa ovih stranica, tim pre sto vecina je dalekoooo od penzije (i poznavanja materije) a ujedno čak i mi koji smo u penziji smo ne bas najbolje upuceni (govorim vise za sebe) u zadnjim dopunama i izmenama penzijskog osiguranja jer je to i suvise kompleksno pitanje da se razglaba, sa uverenjem' na ovakvom forumu.

Fond koji sam naveo je jedan od mojih fondova, ali ponude i pravila koja suvazila pre 10+god, nisu ista danas.

Ukratko, moj savet je naći u sredini gde živis pouzdano pravno lice kao sto bi bilo iz advokatske komore, t.j. - pension fund attorneys.

To će da kosta nešto para, ali je u pitanju šta i koliko možeš ocekivati od - penzije.

PS - zemljace, postoji jedna uzrecica u ovom komsiluku gde se kaže; - you get what you pay for.

keramicar
(mrgud koji sedi)
20. januar 2015. u 16.29
santa,
žena je u samom naslovu teme napisala šta je zanima. dakle kako da se postavi pred agentom osiguranja, na šta da obrati paznju, da taj sastanak ne bude samo monolog osobe koja prezentuje svoju uslugu. vi ste ukratko i bezrezervno preporuculi fond, a za koje uopsteno imate mišljenje da prodaju maglu.

za nasa polemisanja ovde se podrazumeva da se sve uzme sa velikom dozom rezerve ili pak sa detaljnom proverom informacija i ideja koje ponudimo.

slazem se sa izrekom da „koliko placate, toliko dobijete” ili po naski: koliko para, toliko muzike.

pozdrav

santa
20. januar 2015. u 16.42
„a za koje uopsteno imate mišljenje da prodaju maglu.”

Najbolji odgovor se može naći za svaki proizvod ili servis kroz tz. product, and/ or service customer reviews (na netu ih ima bezbroj; ukucaj ime co. proizvoda ili servsa sa customer review i ubacivaj u +/- tabelu iskustva/ocene potrosaca, pa na kraju zakljuci sam dali je za tebe ili niuje).

Dovoljno?
santa
20. januar 2015. u 16.48
Evo da dodam primer penzionog fonda koji sam pomenuo/preporucio, pa vidi kako ga korisnici ocenjuju: http://www.glassdoor.com/Reviews/CalPERS-Reviews-E4203.htm
keramicar
(mrgud koji sedi)
20. januar 2015. u 16.53
santa,

meni ne trebaju te informacije, pišes o sporednim stvarima, samo se sustine teme ne dotices.

kao korisnik jednog takvog fonda, imaš svoja iskustva i shodno tome si trebao napisati: nevenka, pitaj ga to, to i to... ili kako si kasnije naveo, da angazuje advokata koji će joj kao profesionalac objasniti sve prednosti i mane tih penzionih fondova.

na svakoj temi uvek bude isto, o svemu se piše, samo se o postavljenoj temi zaobilazi. na onoj mojoj temi dole stiglo se do 150 komentara, a u vezi teme ako ih je 5-6 najviše.

santa
20. januar 2015. u 17.05
Pa zemljace dragi, ja ponudio sto sam najbolje znao, a nacice se neko ko zna još bolje (sa svoje tacke gledista) da me dopuni.

Postavljacica teme sigurno će izvuci bar nešto sto će joj odgovarati (i bez mog crtanja).

Life goes on...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. januar 2015. u 19.00
ja sam joj dao još bolji savet od santinog, iz razloga što ja NE potpadam pod taj sistem - a ipak su moji saveti izuzetno korisni.
GZox
21. januar 2015. u 11.46
Da ne ulazim u originalnost pitanja, ima izreka
„tudja ruka svrab ne cese” . Mi uopste ne poznajemo
celokupno stanje nevenke10, odakle je , koji su njeni planovi,
šta radi druga polovina i itd
Prema tome teško je dati savet. Ovde bi trebalo postaviti pitanje
koje su alternative ulaganja u takozvani penzioni fond i kako „rasporediti sva jaja da ne budu u jednoj korpi”. Sale napomenu neke
nacine.

Drugi skup pitanja je ono sto je i sam postavljac teme upitao.
Najvazniji je kraj, nije važno šta je ko pricao
nego šta će buti „crno na belo”. To treba pricitati 100 puta sa nekim
pre nego što se potipise. Ima 10 zvaka da te navuku ali samo
na jedan način (pismeno) to sve vazi.

Mene samo cudi kako to da će nevenki biti malo
socijalna penzija, plus ona prava penzija koja se ostvaruje
na „drugi način” uz 10 varijacija pri kome se ne zna koja
je bolja pa tako nema sanse da se pogresi.
Ako je socijala 600-1200(neki prosek) onda prava penzija će sigurno biti
najmanje 1200- 2400 prema tome ona i muž će biti dobri minimum 3600 . Uz odplacenu kucu i svih kredita to je sasvim dovoljno za dobar zivot.
Min 3600 možda to bude i 5000+.

Amatercic
(Penzioner)
22. januar 2015. u 07.46
Sasa ulagati u plemenite metale i nije toliko loše,mislim da je isto kao i u sve drugo.Evo primere da sam ulozio ranih 80ti u 1 kg srebra $1500 danas bi imaao $560 šta kažeš na to ili da sam ulozio u 1kg zlata 2011 55000 danas bi imao $42000 ili 2011te da sam ulozio u 1kg srebra $1450 danas bi imao $560??
Znaci ulaganje u plemenite metale je kao i u sve drugo treba imati sreće i malo znanja nebi bilo odvise.
I plemeniti metal kad kupujes kolike poluge kupiti i gde to drzati su veliki problemi.
Dali si ikad probao da prodas polugu srebra od preko 3kg ja jesam veruj nije lako.
Mislim da je Nevenka nije „zainteresovana za savet”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. januar 2015. u 09.50
ne zaboravi da fed, centralna evropska banka, mmf, i t.d. NE mogu da nastampaju plemenite metale. ono - naprosto - nije moguće.
mislim, ja kad bi nešto specijalno zaradjivao, i kad bi mi prelivalo do te mere da ne znam šta ću sa parama - pa je opcija, dal' da ih držim u papiricima - il' „neshto” - sigurno ih ne bi drzao u papirima. - posto, ona gore pobrojana ekipa drzi prekidac od masine za stampanje u svojoj ruci. pri tom - ta lova NEMA nikakvo pokrice. - tipa provale crnci i juzni amerikanci da ih beli sljam americki pravi budalama, i nastane gradjanski rat. - onaj tamo neki shto ima kokosku - za papirice - možda ti je da - možda ti je ne da. za kockicu platine ili dijamantcic - sigurno će da je da.
e sad, kako može jedna kokoska koju cesh da pojedesh (i prezivis par dana) da vredi kao jedna mala kockica metala, ili kristalni ugljenik - koje eventualno može covek da si stavi u guzicu - i opet nishta - eventualno će ga valjda zuljati u bulji - jbg - ne znam - ali tako je.
sirchulle
(CAD Designer)
22. januar 2015. u 10.53
Vidim na ovoj temi kako se pare zaradjuju trange-frange. Kupim srebro a prodam zlato, kupim kucu a prodam dvorac. Niko da se dohvati razvoja proizvoda, proizvodnje i prodaje. Nekako bi svi bez imalo truda da se obogate. Dobro de, to je legitimno. Jedino je problem sto pokusavati ono sto pokusava milione ljudi nije bas pametno. Svako može da kupi zlato, srebro, kucu, okucnicu i da to prodaje kasnije. Mislim, najlakse je biti trgovac ali bas iz tog razloga konkurencija je ogromna i velika vecina na kraju izvisi dok samo manjina ubere plodove trgovine.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. januar 2015. u 11.24
-pa žena pitala šta da pita za penzije, a ne za buzines. - za buzines - tu je santa savetnik :)
sa_strane
22. januar 2015. u 12.05
Pa oni koji nemaju posla mogu recimo da potkivaju jaja.
Kako nas Mudrijas zna da kaže ono poso bas do jaja.. :))

https://www.youtube.com/watch?v=rvsR_aYunH4

-
Amatercic
(Penzioner)
22. januar 2015. u 15.03
Ima nacina da se p.metali bez problema kupe i prodaju ali u tom slučaju opet imate papir u rukama koji vredi kad sve funkcionise kako treba.Hteo sam samo da kažem da sva ulaganja imaju neku vrstu rizika na svoj način.Najgore je ne rediti ništa.
Nismo svi sposobni da svakog dana izbacujemo patente i pronalaske i da od tog živimo nko od nas mora da pere tanjire da bi prezivio.Neko seno kosi drugi vodu nosi.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. januar 2015. u 15.42
ja sam u zhivotu i kosio i vodu nosio. - recimo na omladinskoj radnoj akciji sam kao klinac nosio vodu, - dosta tezhi posao nego koshenje (ili posumnjavanje krsevitog terena..). -cisto mala upadica.

a danas se setih - shljakala moja keva u jednom osrednjem gradu na prostoru ex yu. i sad za vreme ww.2. - tu se izmenjalo par ekipa - ono prvo ustaše, pa odna malo partizani, pa onda opet ustaše, pa onda opet partiggianosi pa onda komunisti... -i neka koleginica njena - tata joj beshe u ta zla vremena a i pre toga, a i posle toga - zlatar. oni su bili muslimani, danas se to zove bosnjaci valjda. - i kaže on covek -kad „pretekne” - pretvorite papire u metal, i kaže covek - ja -kako je koja „vlast” se menjala - hop podmitim koga treba da podmitim - i nikome iz sire familije nije dlaka falila sa glave. -tu se inače hrvati i muslimani u ww2 nisu bash pokazali u najljudskijem svetlu jeli... pa su ih komunisti kad su dosli na vlast ponekog malo i poravnali vrat i kicmu metodom istezanja pomoću konopca (s pravom), a nahebao je bio i poneko neduzan - eto -zlatar nije bio proglasen ni za saradnika okupatora, ni za narodnog kulaka, ni za balistu ni za ustašu... -zakljucak> čak i nova narodna komunisticka vlast - podjednako je cenila zuti metal, kao i recimo jevrejski juveliri :)
Amatercic
(Penzioner)
22. januar 2015. u 16.53
Slazem se sa tobom vise nego 100% u vezi zutog metala,neki narodi to zlato cene daleko vise nego nas komsiluk.Samo sam hteo reći da koliki je rizik u to ulagati da bi se živelo od toga.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. januar 2015. u 17.54
ja sam to sve naveo a u smislu postavljenog pitanja - a to je penzija. znači ono - gricka vredna pčela med što je napravila, dok je bilo sunca, a u hladnu zimu. nisam mislio u smislu posla, nego u smislu šteka.
Amatercic
(Penzioner)
23. januar 2015. u 15.15
Nevenka Kako bi bilo da sa nama podelis danasnje iskustvo da ovde mladja raja nešto nauci??
brodarac
(Marinero)
24. januar 2015. u 00.48
Kako ja da izvucem moje pare od SS (oko 10 000 $)kada vise nisam tamo a put do tamo i boravak bi mi odneo sve sto bih dobio, imam godine koje oni traže za povracaj ali ne mogu nazad iz Serbie ne izlazim vise ni za milion. Zahvaljujem na savetima makar da su i takvi da sve zaboravim.
santa
24. januar 2015. u 05.34
brodarac, pre par meseci si postavio isto pitanje na koje sam ti opsirno odgovorio, posebno da kontaktiras US Ambasadu tu gde živis.

Ukoliko ti se situacija ništa nije promenula u vezi tvog boravka i legalnog statusa iz USA, odgovor će ti najverovatnije biti isti.

Niko ti ovde NE može dati bolji 'savet' od Americke Ambasade!
Profesor-Kanada
(Profesor)
24. januar 2015. u 15.28
Pitanja za svetnika:

1. Koliko vremena radite za firmu?

Preko 10 godina = +

2. Da li je kompamija privatna ili ima akcije na berzi?

Akcije na berzi = +

3. Broj godina da je kommanija registrovana.

Preko 20 god. = +

4. Cena akcija sada, mnogo vaznije za 2008, 2009, 2010 itd.

5. Koji je procenat (MER) godisnji?

6. Kako ste vi placeni kao savetnik?

Broj casova = +

Plata i bonus od firme = -, -.

7. Koji je godisnji procenat zarade na ulozeni novac?

8. Da li mogu da uzmem svij novac kada želim?

U vecini slučajeva, posle prve gonine oduzimaju 7%, posle
dve god 6% itd.

9. Zahtevati Balance Sheet i Income Statement za firmu
zadnje 3 goine.

10. Vase iskustvo i clanstvo u profesionalnim udruženjima.

Poslati ova pitanja savetniku i ocekivati odgovore pre
drugog sastanka.

nevenka10
24. januar 2015. u 15.49
Hvala na javljanju, posebno hvala profesoru na konkretnim pitanjima, bas to mi je trebalo i steta sto nisam imala to juče.
Šta sam saznala:
- da je kompanija posrednik između mene i mutual funds, da ne ulaze direktno na berzu nego samo u mutual funds,tj trazi onaj koji bi meni bio najpovoljniji.
-da od svakog inicijalnog uloga koji ja uplatim u penziju oni uzmu 5.5%-meni je to nešto mnogo
-da su organizovani kao neki piramidalni sistem, pa ako si na visem menadzment nivou, zaradjujes i od onih koji su ispod tebe.
-nije mi bas bio precizan oko toga kako on tačno zaradjuje i da li ga placaju i mutual fondovi i nije bio precizan kakvi su mi penali ako hoću da izvucem svoj novac nazad.
Da li neko zna kolili je procenat koji uzimaju ti fondovi, da li je to zaista oko 5.5% ili manje?
nevenka10
24. januar 2015. u 16.14
Još sam zaboravila da dodam, a ne razumem to bas najbolje, pa možda neko zna da mi kaže da li je to dobro ili loše.
Oni su organizovani kao neki multi-level sistem, ako sam ja to dobro razumela. Naime, ako si menadzer na visem nivou onda imaš prihod od svojih klijenata, ali i od klijenata onih zaposlenih koji su ispod tebe. Navodno, svaki visi menadzer ima 4-5 kancelarija sa 4-5 ljudi ispod sebe, pa šta god oni zarade on ima neki procenat od toga.
Ovaj sa kojim sam ja razgovarala navodno ima mnogo tih podredjenih, pa time ima prihod sve i ako nema sopstvene klijente.
Razume neko kako ovo funkcionise?
Ako sam ja klijent koji treba da plati nekoliko tih menadzera šta će onda meni da ostane dok se svi oni namire? Ili nešto propustam?
santa
24. januar 2015. u 19.40
„... oni uzmu 5.5%”

Bezi od toga..., nego, jel ti trazis posao ili 'penziono osiguranje'?
curice
(trazim informacije)
24. januar 2015. u 21.33
Tražim penziono osiguranje, ne posao. Otkud ti to? Ili bi mi možda bilo bolje da pocnem tu da radim :))). Mislim, zbog tog procenta:))
Nije to moja bransa, nazalost.
curice
(trazim informacije)
25. januar 2015. u 01.35
nevenka,
izvini što se salim sa santom umjesto tebe:), znaš i sama da ovdje često teme odu u suprotnom pravcu od postavljenog pitanja:)
dugo te nema, bas sam ti se obradovala:)

Ja ti ne bih preporucila da investiras sa tom kompanijom. Ne treba ti posrednik u ovom slučaju, možeš i sama da pronadjes mutual fund i da izbjegnes tih 5,5% front load. To je mnogo, iako nije rijetko u finansijskoj industriji da se naplacuje.
Nemoj da prebacujes svoj 401K ili IRA, šta već imaš, kod njih.

Možda bi ti bilo najbolje da malo procitas o index fund. Ukratko, to je prosjek koji je berza napravila za jednu godinu. Negdje si uvijek u sredini sa zaradom/gubitkom, a ne lupaš glavu o tome šta se na berzi dogadja
Ja ne bih uzimala savjetnika koji radi za neku od kuca, ili ga one finansiraju, nego nekog „samostalnog”, nezavisnog, koji naplacuje na sat, a ne po tome koji ti fond proda. On ti može predloziti šta da uzmes, ali nema nikakvu ličnu korist od tvoje odluke.
ako hoćeš mogu se ja raspitati za boston, pa ti javiti.
pozdrav, nadam se da je beba dobro i da te studenti slusaju:)

nevenka10
25. januar 2015. u 01.47
Nevenka,
salim se malo sa santom umjesto tebe:), znaš da se ovdje često ode od postavljene teme:)
Dugo te nema, nadam se da je beba dobro i da te studenti slusaju:)

Ja ti ne bih savjetovala da ides sa tom kompanijom, pogotovo ne da prebacujes svoj 401K ili IRA, šta već imaš, kod njih.
Ne treba ti posrednik u ovom slučaju, možeš i sama da nadjes mutual fund i da izbjegnes tih 5.5% front load. To je mnogo, iako nije rijetko u finansijskoj industriji da ga naplacuju.
Ja bih tražila savjetnika koji ne radi u nekoj od mutual fund kompanija, nekog ko je „samostalan”, nezavisan, i ko naplacuje na sat, a ne vezano za fond koji ti proda. On će moći da ti da savjet koji fond da uzmes, ali neće imati nikakvu korist od tvoje odluke.

Možeš i sama malo da se upoznas sa index funds. Ukratko, oni prate prosjek berze, pa si uvijek negdje u sredini sa gubicima/dobicima, ali ne lupaš puno glavu o tome šta se dogadja na berzi.
Ako hoćeš mogu se ja raspitati za nekog u bostonu.
pozdravljam te, pozdravi familiju
nevenka10
25. januar 2015. u 01.54
:))
Curice,sad ja malo tebe zezam...
jesam li te zbunila, a?
zvacu te ujutru da se ispricamo. što ne spavas u ova doba?deca dobro?
curice
(trazim informacije)
25. januar 2015. u 02.11
:))))
Luda zeno:))
Umirem od smijeha:).
Dosla sa zurke, pa mi se ne spava.
Čujemo se sutra, laku noc i tebi.
Amatercic
(Penzioner)
25. januar 2015. u 12.05
Nikako 2%,uzimaju od 0.5% do 2% Šta traže od tebe to još nisam čuo ali kad si zelen u tome vide svoje sanse.Moj savet je da ne zuris i probaj da malo naucis u vezi ulaganja pre nego napravis odluku.Ocene koliko imaš iskustva i tako se ponasaju.Kreni do kraja godine ili kasnije.Vidi kako su njihovi fondovi prošli kad ruze nisu cvale ali i to nije garancija za uspeh u buducnosti.
brodarac
(Marinero)
26. januar 2015. u 02.19
SANTA, Super memoriju imaš, tačno tražio sam već pomoć i pregledao te sajtove koje si mi dao i sve kaže da se mora ići tamo a to bi i ovi iz amemb isto rekli , već sam napisao zašto to ne vredi. Tražim neku drugu mogućnost ako postoji.
keramicar
(mrgud koji sedi)
28. januar 2015. u 09.54
profesor objasnio. svi mi ostali ukupno nismo doprineli temi koliko profesor sam. svaka cast.
the-bezi-man
06. februar 2015. u 22.05
santa, poznatiji kao Mr.PhDick, je jedan mnogo dobar covek koji nema kome nije pomogao. za odredjenu cenu naravno. ako si ozbiljna, once ti sve to objasniti u vezi penzije, za novcanu nadoknadu, javi mu se u Inbox. ima posebnu, povoljniju tarifu za zemljake.
santa
06. februar 2015. u 22.34
The BRAINLESS, NE baljezgaj!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.