Diskusije : Emigracija

 Komentar
Voznja u zemljama gde živite!
Da_dodam
05. januar 2015. u 11.28
K-MC je na „Politici” krenuo sa temom o voznji po Evropi i njegove anegdote sa „našima” (mada je vozio i po US)! Mislim da ta njegova tema ima još veci potencijal na „Emigraciji” jer me (a verujem i mnoge druge) interesuje „vozacka (ne)kultura” u zemljama gde živite. Znam da nas narod živi rasut po celom svetu a posebno zapadnom:
Da_dodam
05. januar 2015. u 11.37
„K-MC: GENIJALNA TEMA - mada je vise za forum EMIGRACIJE za razmenu mišljenja i iskustava naših koji žive rastureni po svetu i mogu naći ove komentare korisnim u slučaju selidbe ili poseta tim zemljama!
Ja sam odavno iza sebe ostavio milion milja; samo sa Hondom (300k) i Chrysler-om (200k) a imao još nekoliko auta! U Kaliforniji ne možeš bez auta!
Inače imigranti su ovde problem (generalizujem): Mladi Latini voze kao kamikaze a Azijati zbog genetski inferniornih ociju su preoprezni. Voziti nocu po L.A. ti je ”glava u torbi„ zbog Latinskog ”Machisma„ i ”Lude-Vatrene Vode„ - Indijanski gen!
Ostali imigranti su agresivni i drski i ”NE OSECAJU SAOBRACAJ„! Najbolji vozaci su crnci mada crnkinje često imaju ”attitude„! Beli Ameri su izuzetno konzervativni i kruto se drže pravila a sto može da iritira! Voznja u Kalifoniji van većih gradova je uzivanje!”.
windy-chicago
(windy-chicago)
05. januar 2015. u 14.13
Vozim kamion 25 god. u USA, video sam svasta, ali generalno ovde se postuju propisi, zakon. Naravno kazne su , zavisno od slučaja čija je krivica, zaista velike, do gubitka vozacke dozvole na nekoliko meseci, godina, a nekad za stalno. Ko u Americi izgubi dozvolu, isto je kao da izgubi noge.Ko je bolji a ko los vozac, nasi ili neko drugi, to je nemoguće znati. Naravno poznajem dosta naših koji voze, nisu imali do sada ništa ozbiljno, mislim sudar, alkohol itd. Video sam u Srbiji veliki broj bahatih , bezobraznih vozaca, sto je ovde gde živim 99 % nemoguće. Zadnji put kad sam bio u Beogradu, pre nekoliko godina, zamalo da me taxi udari na pesackom prelazu. Još mi budala svira, i pokazuje srednji prst. Kad bi ovde u Usa udario nekog na pesackom, bolje uzmi pistolj, i presudi sam sebi. Ukratko, sve je u vaspitanju.
sa_strane
05. januar 2015. u 14.54
santa
05. januar 2015. u 14.59
Vozikam se po ovim komsilucima (USA/CAN) od 1965 i bRez jedne ogrebotine a kamoli nešto ozbiljnije (dobro, kazne za prekoracenje brzine u mladjim danima se ne racuna). Najduže sam vozio po CA (30+g.) dok u TX i TN ostatak vremena i mogu reći da se dosta razlikuje mentalitet vozaca po sredinama. U CA se 'ostro' vozi, ali po propisima prvenstva preovladjuje, dok u TX, a posebno u TN je vise na tenane, ali 'prvenstvo' prelaza STOP znakova se ide po onom ko je tezi i jači. Ovo zadnje je posebno uocljivo u manjim mestima, a nedao ti Bog da se nadjes na nekom uzem country road sa farmer koji tera neki kombajn sirene preko celog puta ili vuce prikolicu sena sa oko 25 MPH..., e tu moz da osedis za toliko ili ako si već prosed da ocelavis pre nego sto ti se ukaze prilika da ih zaobidjes!

Jedva cekam da sutra stignem na LAX pa da opalim Hwy 101 preko Santa Barbare i nadalje da se 'provozam' ko covek (naravno ako stignem pre LA rush hour, u protivnom biće na t e n a n e i tamo).

Happy traveling...
GZox
05. januar 2015. u 15.37
besmisleno je uporedjivati americke i srpske puteve
što se tiče ljudi(vozaca) tu je isto, savesnih a i budala ima
u obe zemlje
Janis6
(:))
05. januar 2015. u 15.40
Pa nebi se bas tako reklo...Od Nove god. u Srbiji registrovano 62 saobracajna udesa,12 poginulih i 26 teško povrijedjenih...
GZox
05. januar 2015. u 15.49
što se tiče agresivnosti, žene portorikake su najagresivnije
za divno cudo njihovi muskarci su u granicama normale, bar po
onome sto sam ja video i doziveo.

Da_dodam , kako prolazis od kada si presao na tenk ? ima li problema, se svi sklanjaju ili neko hoće da se inati sa tobom? :)
Da_dodam
05. januar 2015. u 16.41
A otkud znaš da (Toyota) Lexus pravi tenkove?
Amatercic
(Penzioner)
05. januar 2015. u 22.04
U USA osiguravajuce kompanije naprave sigurno da ćeš postati dobar sofer ili nećeš voziti i još ako imaš nešto materijalno da izgubis dodaj tu i advokate i gotov si a javni prevoz skoro i da ne postoji.
Mislim da su dosta poostrili kazne i u Srbiji pre 3 godine nisi smeo na pesacki ako je auto blizu,prošle god daleko bolje samo su tatini sinovi i kceri i dalje daleko veci problem nego u USA.Inače Arapi za mene voze najgore u USA
Pantija
06. januar 2015. u 01.00
'Ajd' opet - Kanada, provincija Ontario.

Vozi se očajno.
Veliki broj Kineza koji ili loše vide ili imaju loše reflekse, tek svi voze velika kola i bar 20km ispod limita. Ne možeš ih zaobici a da ti pritisak ne skoci, a oni blazeno zasednu u levu traku i tako guraju do kraja puta.
Taksisti - seku, ulecu, nikoga ne pustaju. S obzirom da se regrutuju iz redova onih koji su do juče vozili rikse ili jahali kamile, nije ni cudo sto su zesca opasnost na putevima.
Žene imaju neku specijalnu emotivnu vezu sa svojim mobilnim telefonima, pa svaka druga vozi i prica, pri tom blage veze nema šta se desava oko nje. Još kada se pridoda da mnogo vole (naročito mladje) da voze SUV-eve, a ne umeju ni da se parkiraju, eto veselja na putevima.
SUV-evi i njihovi vozaci koji misle da zimi mogu da lete po zaledjenim autoputevima jer imaju 4-wheel drive ili all-wheel drive koji će magicno da ukoci po ledu.
Deca koja sa 16 godina dobijaju dozvole pa onda grupno ginu po putevima vikendima kada se pripiti natovare u kola.
Semafori na koje se ni posle ovoliko godina ne navikoh, jer se nalaze sa druge strane raskrsnice, pa veliki broj vozaca prolazi kroz crveno svetlo.
Idioti koji ne znaju šta oznacava dupla zuta linija. I da je protivno zakonu da se zasedne u levoj traci autoputa.
Stariji ljudi koji i u osamdesetim blazeno jedre po putevima, nesvesni da su lupili par automobila prilikom parkiranja.
Biciklisti koji ne postuju nikakva pravila, a posto uglavnom ne postoje rezervisane trake za bicikliste, to znači da ulecu i izlecu iz saobracaja kako hoće.

A tek pesaci! Nakaceni na telefone, apsolutno nesvesni da prelaze raskrsnicu, ne udostoje se ni glavu da okrenu. Sve mogu da razumem, ali da ne mogu da pomere ta dva vratna misica i okrenu glavu pre nego sto prelaze ulicu ne bi li proverili ima li sanse da ih neko pregazi, to mi nije jasno.

Sitnice tipa neznanje parkiranja, drzanje volana sa jednim prstom kada se ima automatski menjac i slično, nema potrebe ni da pominjem. Od svih svojih prijateljica, smem u kola da sednem samo sa dve. Ostale mi skrate zivot.

Nekada sam obozavala da vozim, a sada mi je draže i lakse da koristim gradski prevoz, samo da ne moram da se nerviram.
sharlota
(bez zanimanja)
06. januar 2015. u 07.47
U regionu great toronta area je vpznja katastrofa.
arapi, hindusi I pakistanci su tradicionalno rizicni I agresivni vozaci
kinezi su visokorizicni.
ovdje visina autoosiguranja zavisi I od adrese zivljenja.
npr ako se živi u djelovima regije koja je nastanjena hindusima osiguranje visocije jer su ti djelovi visokorizicni.

Da_dodam
06. januar 2015. u 10.31
Tako sam dobio tiket „Crveno Svetlo” u San Dijegu kad sam zurio za LAX. (malo otvoreniji) Put ulazi u autoput a limit je 45mph sa po dve trake. Zaglavim iza jednod dede u „brzoj traci” a on vozi 25-30mph i ne mogu da se presaltam u „sporu liniju” jer svi u njoj jure „gusti” i preko limita, najmanje 55mph. Konacno deda skrece levo na svetlu i ja vidim da će „crveno” i nagazim na gas ali me ipak uhvati - kad ono „SIRENA” - PANDUR IZA MENE!
Mislim se „sto pustas dedu da koci saobracaj toliko dugo na otvorenom putu a meni dajes tiket”?!? Zakon je da je spora traka za vozju a brza za preticanje - auto je bio nov i nije imao upaljena „hazardna svetla” znaci nije imao tehnickih razloga da tako vozi!
santa
06. januar 2015. u 10.47
Stigao do Chicaga na brzaka (1:15h) a odavde kad bidne, nice samo he kako me planirano sa United Airline (madam se pre Bozica). Zahvaljujuci mom Tablet ovo me ponovom pravopisu.
Marko_011
(Libero Artista)
08. januar 2015. u 15.41
Ovde u Italiji divljaci neopevani.
Auto uglavnom ćeš naći ogreban na parkingu, obzirom da ga često zakace prilikom okretanja, isparkiranja i slično.
Pre odlaska za Beograd, vidim neku opaljenu matorku u glavu kako seda u Grande Punto, ide u rikverc i ne gleda, udara auto iza sebe velikom brzinom.
Sreća da ovom nije bilo ništa, opalila ga u branik, inače se čulo bas jako.
Pogledala auto zbog mene kad je videla da je snimam, kao nema ostecenja i ajd' zdravo.
Mene jedna udarila na ukrstanju u rotondu i zbrisala, izgledala fina i kulturna zenska, ali izgled zna i da prevari.
Otisao u Carrefour oblizni trzni centar da pitam za video snimak, objasnise mi da nije problem, ali mora policija da uputi neku molbu.
Karabinjer me lepo saslusao i objasnio da za tako sitne stvari oni se ne bakcu.
Da me je teško povredila reagovali, ovako ako ti udari auto i zbrise, ništa strasno ovde.
Teski divljaci što se tiče saobracaja, upadaju na početak kolone da skrate put, tako oni nesrecnici posteni koji cekaju u redu, uglavnom nagrabuse dok dodju od prevaranata na red.
Pantija
09. januar 2015. u 01.55
Da_dodam, pa i neka si dobio kaznu. Na stranu deda i njegova spora voznja (a i spora voznja u gradu nije suprotna propisima), ali te to ne opravdava da ubrzavas kada vidis crveno svetlo na semaforu. Tvoj je prekrsaj mnogo veci i opasniji.
Da_dodam
09. januar 2015. u 10.53
Nije to bio GRAD - već slabo naseljeno predgradje (one 1998-e)! Put je obilazio zatvoreni trzni centar (nedelja vece) i sastavljao express-way sa autoputem. CENTAR s'jedne a s'druge Ništa (park)! „Crveno” samo što se upalilo a niko iz suprotnog pravca ne ide ulevo! Mislim, legalno ON JE BIO U PRAVU ali to je losa kontrola saobracaja s'njegove strane!



Da_dodam
09. januar 2015. u 11.13
Inače u CA postoji MINIMLNA BRZINA od 45mph na autoputevima izuzev ako uslovi voznje zahtevaju nizu! Mislim da nema minimum na ostalim putevima ali bi trebalo da ga ima jer neko može da vozi 1mph - znaci „tehnicki ipak vozi” a sto nije u redu! Zakon „minimuma” se mora menjati sa najviše 5mph ispod limita u „BRZOJ” traci a u „sporoj” možda 1/2 limita! Naravno odlucni faktor su uvek „uslovi voznje”!
the-bezi-man
10. januar 2015. u 04.09
amerikanci nemaju pojma da voze, ne razumeju uopste koncept brze trake i redovno imaju budale koje u toj traci voze ispod ogranicenja ko totalne debilcine, a onda se takođe redovno desi da pored njih vozi još jedan debil istom tom brzinom, tako da niko ne može da ih obidje, ispred njih se često desi da je prazan put i po 4-5 milja, a iza njih kolona. nekad jedna takva budala može da napravi kolonu dugu i 30 milja, ali bas njih zabole, oni polako teraju i ne pada im napamet da se sklone ili ubrzaju. takođe, na semaforima im treba i po 10-20 sekundi da krenu nakon što se upali zeleno svetlo. vrlo su sebični u voznji, i smatraju da je put njihovo privatno vlasnistvo. voznju dozvoljavaju lično i vrlo teritorijalno. često se desi da kad pokusate da preteknete nekog sporaca, on tada pocne da dodaje gas i da se trka sa vama samo da vam ne bi dao da ga prestignete, iako je do tog trenutka vozio sporo... ali čim ga neko pretice, on se bas tad seti da ima pedalu za gas i cemu ona sluzi, i ako uspete da ga preteknete, onda vam besno svira, pali duga svetla nocu da vas zaslepi, i zelece vam se pozadi iza vas, lepeci vam se u dupe, samo zato što mu njegov retardirani i iskomleksirani ego ne dozvoljava da ga neko prestigne... totalni debili. a vala nije ni cudo sto tako voze kad niko ne ide u auto-skolu nego pera uci miku, mika uci ziku, zika uci nekog desetog, a niko od njih ustvari ne zna da vozi... i jako vole da koce i staju da vide šta se desava... nekad stane ceo auto put u oba pravca jer je udes sa jedne strane puta, jer čak i ovi sa druge strane,, staju da vide šta se desilo iako me put pregradjen i nema nikakve veze sa njima... kao sto rekoh debili...
santa
10. januar 2015. u 08.06
„amerikanci nemaju pojma da voze...”

To ti neko kazo, ili video na YT?
baresh
(zanatlija)
10. januar 2015. u 10.39
He he he Pompezni,

Ovo mu dodje kao licna autobiografija - tj. ispovest...
sirchulle
(CAD Designer)
10. januar 2015. u 13.06
Nemci voze brzo, disciplinovano i nalaze se jedno stotinu mesta iznad nas sto i nije teško, zar ne? Nemac propusta nekoga ko dolazi iz sporedne ulice, on se ne nervira kada semafor ne radi, on ne misli da je Bog za volanom iako proizvode ogroman broj vozila, imaju svetske sampione u voznji raznih oblika i boja ali uz to zaista pazljivo voze. Nemac se ne nervira ako se pesaku slučajno upalilo crveno, on ne kidise kao besan pas na bicikliste i njihove staze. Da brzo vozi to stoji i to nemerljivo brzo ali samo kada se upali znak da to može. E, sad malo o nama. Mi ne znamo da vozimo i to nas svrstava u grupu crnomanjastih naroda koje ovde sretoh u Minhenu. Mi se nešto uvek nerviramo, mi ne pustamo nikoga ispred sebe, mi pesacima sve po spisku i van njega a o biciklistima da ne pricam. Ako vidite da neko trubi nekome pogledajte u automobil u kome se nalazi neki crnomanjasti tip za volanom (Srbin, Hrvat, Italijan, Spanac, itd..itd..) i odmah ćete znati da iz njegove besne azdahe dolazi milozvucni zvuk trubljenja...Toliko dobro vozimo i postujemo propise da su nam najviše tarife osiguranja usko povezane sa brojem otudjenih vozila a o održavanju istih i da ne govorimo.
Janis6
(:))
10. januar 2015. u 15.27
Dizajner sve do i jedne sto si napisao je istina i vidjeno. A zamisli tek kako se vozi dole na bilo kojem prostoru ? još čujem u Hrvatskoj da je nula tolerancija za alkohol i velike kazne za brzu voznju ali opet ginu. Neko ...ako nemas brze nogice ko u Dane Korice onda boga mi ništa i ne piše se dobro a ako u slučaju imaš besna kola i ispravna kola o tome novine pišu kao da je svetsko cudo,nemam pojma šta je to ? Njemacka je zakon za sve zemlje u okruzenju ,poz ! :)
the-bezi-man
10. januar 2015. u 20.33
santa,

pa dobro zašto se ljutis sto sam napisao istinu? a da, zato što istina najviše boli, a ti svaku kritiku Amerike dozivljavas lično. :) i još nešto, mnogo vole da menjaju traku tako što samo daju migavac i krenu u prestrojavanje, bez da prethodno pogledaju da li je neko drugo vozilo pored njih. kao sto rekoh... debili!

baresh,

pa naravno da je moje lično iskustvo (nije tvoje) odnosno frustracija svakodnevne voznje u Americi, 15 godina. to je da covek shizne koliko su losi vozaci... za razliku od Nemaca i drugih Evropljana, kao sto kaže Sirchulle, koji dobro, kolegijalno i brzo voze.

sirchulle,

eto da se složim i sa tobom jednom. Nemci super voze, i jako postuju brzu traku, i koriste je iskljucivo za brzu voznju na auto putevima. to sam isto video čak i u Madjarskoj, Austriji, Ceskoj, Slovackoj. Znaci leva, brza taka je UVEK prazna i koristi se za preticanje i brzu voznju... u njoj nikada necete videti budalu koja vozi 50 km/milja na sat kao sto je to slučaj u Americi.
Da_dodam
10. januar 2015. u 21.59
„bezimeni” je dobrim delom u pravu što se Amera tiče mada zavisi u kojoj državi vozis. Ameri gledaju voznju kao „kolektivnu delatnost” - idemo svi „onako grupno” i svi će mo stici u isto vreme?!? Isto kad se parkiraju - iako ima još 1000 slobodnih mesta ipak će se parkirati pored tebe i sledeći će pored njega i tako redom...kao u skoli!

Inače gde ima vise imigranata uvek ima i vise problema; ali nije da svi oni loše voze nego su dosli iz drugih kulutura gde su stilovi voznje drugaciji. Razlika između Kalifornije, Teksasa i npr. Ilinoisa (Chicaga) je velika. U New Yorku ne možeš da vozis normalno i da hoćeš - sve zavisi kako se snadjes i koju rutu u koje vreme izaberes.
Janis6
(:))
11. januar 2015. u 04.57
Svedska...pa i u brzoj traki voze kao puzevi a ogranicenje ? bolje da ni ne pišem 110 najviše dozvoljeno,pa da ispalis a nije bolje ni u Norveskoj. Zato jedva cekamo da se docepamo Njemacke pa da se nauzivamo .
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
11. januar 2015. u 08.43
da, primetio sm da severni-stočni susedi divljaju po nemačkoj na autoputevima..
ja nedavno išao autom u istanbul, i vozao se tamo po turskoj malo. znači oduševljen sam koliki su to idioti za volanom. doduše, i statistika ih podržava - ono - vr' su po broju povreda, smrti, i t.d. u saobraćajnim nesrećama.
po evropi mi se uglavnom svidelo kako voze. -ono ne divljaju kao braća srbistanci i/li ex yugovići; ne voze pijani, po gradovima apsolutno nikog nisam primetio da divlja. (ne kažem da nema, i kažem da je 8/10 takvih po germanijen gastos). no generalno svidelo mi se. - ono poštuju pravila, koja b.t.w. nisu debilna. -dakle u nemačkoj konkretno, nisam video ni jedno jedino ograničenje (malo) brzine, koje sa logikom jedini dodir ima u tome što malo dalje stoje panduri - koji raji naplaćuju kazne (mislim - logično je da ti pandur naplati kaznu ako jurcaš 60 na ograničenju 40, jedino što to nije logično na pravcu od par km u sred nedođije (ili prilazu ekološkoj zemlji i t.d. ...)). - a takvih „logičnih” ograničenja po srboj gori, pa i po bosni koliko se sećam - kol'ko oćeš. po cro nisam nešto puno vozio, ali nije mi nelogičnost upala u oči. kroz slo samo prođem autoputem, pa ne znam kako je kod njih. u beču tu i tamo malo su smarači - vidi se da je grad prepun ne-ustrijanaca.
Janis6
(:))
11. januar 2015. u 10.20
Da primetila sam i ja takve dzankije uz baustelu kroz Nemacku,onako kao krmci izvaljeni uz kanal od napustenosti. Jbg. kojom su oni brzinom kroz svabiju vozili mislim na trip u mozgu jel razumes ? Šta je onda bilo kad si se probudio ?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
11. januar 2015. u 15.59
nisam te ništa razumeo. jel može malo jasnije?
*šta se pališ? -ako neko u svojoj zemlji vozi 110, jer je toliko ograničenje, a onda ode u drugu zemlju da divlja -znači da je stoka. samo je tamo poterana na mesto - u tor - a ovde je malo puštena na livadu. pri tom je simpatično kako ta stoka recimo kad vozi kroz austriju, opet malo uspori - pošto znaju da ovi ne j. živu silu, i otimaju (i treba) lovu za prekršaje. onda po srbiji opet malo raspale - jbg -nije automatizovan saobraćaj, a i murija je podmitljivija..
jedan od omiljenih sportova mi je dovođenje u red likova sa stranim tablama ovde po srbiji.
-mislim - ako možeš da poštuješ zakon u svom dvorištu - poštuj ga i ovde jel'.
sa_strane
11. januar 2015. u 16.18
Što se tiče kulture i ponasanja u saobracaju na 1. mjesto stavio bih Dansku. Svedska isto ok ali u Dnaskoj sam bio nekih 5-6 put.
U Svedskoj sam ipak vidio jednu dionicu puta gdje je bukvalno na svakih 300-500m radar i to nekih 10 komada najmanje.
U Danskoj ja nijedan radar tamo vidio nisam a ljudi voze fino polagano. U Danskoj sam samo jednom vidio policajca i to bila guzva prilikom smjene turista koji je regulisao nastali zastoj u prometu. Pohvalio bih i Holaniju što se tiče kulture u saobracaju i po kvalitetu puteva.
Njemacka se razlikuje još uvijek po istocnoj i zapadnoj. U zapadnoj dosta kulturno a u istocnoj recimo ako svirnes nekom ispred sto nije odmah krenuo na zeleno..ovaj ispred izlazi iz vozila i šakom ti objasni da mu ne sviras :)). To u zapadnoj Njemckoj nema.

-
Janis6
(:))
11. januar 2015. u 16.22
...nisam te ništa razumeo. jel može malo jasnije?
*šta se pališ? -ako neko u svojoj zemlji vozi 110, jer je toliko ograničenje, a onda ode u drugu zemlju da divlja -znači da je stoka...

ej Sale,pa kako me nisi razumeo ? ma daaaj jel moguće? pa kako to Sale ? šta bi ti malo jasnije ? pa jel sad vidis kako ti pišes covece ? pišem tvojim stilom,jelda kako je odvratno i ruzno da sam sebe ne razumes :)

da se palim ? a na čega to ? na 110 km/h ? pa ne razmišljamo mi kao ti i tebi slični,mi postujemo zakon kako ovde a tako i Nemacke,razumes ? razumes ti da ti ne kažem šta...ej bre liku ..pa isto je to vozila u Svedskoj ili Nemackoj,isti je zakon,ista je kazna,isto je oduzimanje dozvole i nula tolerancija za alkohol i ne pridržavanje brzine samo sto vozimo brze po dozvoljenom ogranicenju u Nemackoj a to što imaš halucinacije i dalje razmislajs o divljanu o kojem ja nisam ni reci spomenula. Tako se divlja i „vozi” po tvom Beogradu pa valjda mislis da i ostali tako voze i mora da begaju iz zemlje gde je ogranicenja 110 da bi kobajagi divljali po svabiji,ee jadan ti. Ma šta ja imam tebi da objašnjavam...ni ne primetim te iskreno kad se pojavis :)
Janis6
(:))
11. januar 2015. u 16.25
p.s. ej dzanki...evo lepo procitaj šta je sa strane napisao,možda nešto i ukapiras ?!

Bas je tako kako si napisao i vidi se da mi poznajes dezalnu samo sam zaboravila napisati za radare i kamere.
the-bezi-man
12. januar 2015. u 02.32
da_dodam,

e hvala sto si makar ti priznao da sam u pravu, a ne ko ova budala santa... ostrasceni, glasogovornik Amerike, koji uvek skace ko oshuren kad neko kaže bilo šta negativno o njoj. objasni mu ti ako možeš, mene mrzi.

inače ja sam uglavnom vozio po Kalifoniji. i mogu da kažem da su joj putevi u jako losem stanju. vecina su pravljeni pre 60 i vise godina, i ni izbliza ne podmiruju danasnje potrebe saobracaja. za ono vreme kad su pravljeni verovatno su bili cudo, ali danas su sve samo ne moderni i dobri. izlokani, iskrpljeni, sa rupama... sada čak i jedna Ceska ima puteve koji su nekoliko svetslonih godina ispred Kalifornije. sto je u najmanju ruku cudno, jer Kalifornija navodno ima 5 najjacu ekonomiju na svetu, a nemaju pare za puteve?!

recimo kada se vidi cuvena 5-ica (highway 5) koja je prakticno glavna, i skoro jedina saobracajnica između Los Andjelesa i San Franciska/San Jose-a, koji su dva najrazvijenija i glavna centra u ovoj državi, covek prosto ne zna da li da se smeje ili da place. to je put od po svega dve trake u svakom pravcu, i to skoro celom svojom duzinom. tu ako ned'o Bog morate da vozite, ne gine vam frustracija i zaglavljivanje u saobracaju po vise puta, jer tom 5-icom tutnji sav teski, teretni saobracaj, kamioncine itd u desnoj, sporoj traci, a onda u levoj koja bi trebala da bude za brzhu voznju, imate redovno debile o kojima sam pisao u predhodnom postu, koji voze polako, nekad čak i sporije od kamiona blokirajuci time ceo put. nekada drugi vozaci moraju ići bukvalno cik-čak i izvoditi vrlo rizicne poteze nebi li se dokopali praznog puta koji se nekad proteze i miljama ispred ovakvih budala...
rizling
12. januar 2015. u 09.06

Da dodam za puteve u Californiji.

Svi je znamo po Hoolivudu, Paji Patku , Miki Mausu. Ali i pored Silicon Valley koji pravi, izmišlja ove sprave kojima mi komuniciramo.

To je jedna od 50 država usa koja je pred bankrotom, i živi na infuziji države. Ona je duzna svog 450% BIP . Sad federalna vlada daje taman za zivot a kamoli za opravku infrahstrukture. I ako tamo žive najbogatiji sloj drustva. Njen doprinos usa ekonomiji je 12% BIP.

Cisto radi poredjenja. Evropa Unija ima 28 država. Zemlja pred bankrotom, je Grcka. Ona isto živi , prezivljava od infuzije Evropske Unije. Njen dug je 165% BIP .A njen doprinos EU je 2% BIP.

Da_dodam
12. januar 2015. u 12.31
California je KATASTROFA jer je vode ULTRA-LIBERALCI. Narod je glup i nepismen a mahom imigranti - dosli iz kojekakvih diktatura i nemaju pojma šta se oko njih desava. Takvi stanovnici su idelane žrtve slatkorecivih liberalnih advokata-politicara! Na drugoj strani imaš Holivudsku i Hi-Tech elitu koji tu politicku elitu finansiraju!
Hi-Tech dobijaju federalne kontrakte a Holivudskoj eliti je lako biti „liberalna” kad dobije 20-30 miliona po filmu!

Radni narod u Kalifirniji grca radeci loše placene poslove (ilegalci rade još jeftinije) dok nova burzoazija „PUBLIC EMPLOYEES/DržavNI RADNICI” često gruvaju i „sedmocifrene” plate! I ne samo to, odnos tih DržavNIH RADNIKA prema narodu se može uporediti sa predratnim odnosom Nemackih vlasti prema Jevrejima - PREZIR i NIPODASTAVANJE im viri iz ociju!

Od nekadasnje (možda) najbolje države na svetu da se živi i radi, vlasti su napravili jednu od najgorih; da klima nije tako dobra Kalifronija bi opet postala pustinja!

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
12. januar 2015. u 18.44
u jbt - ova osoba koja pishe pod nick name janis je verovatno zaposlena u kompaniji nestle.

tri-u-jedan:

neobrazovanje, neinteligencija, nevaspitanje.
santa
12. januar 2015. u 20.46
Ma ne samo da je Calif. 'katastrofa' po mnogo cemu već i po danasnjoj klima (tacnije (Jan.7) je bilo samo 81F//27C. A o vozacima i to ti je k'o sto nameless/brainless navodi, uvek se nadje po neki 'debil' da vozi ispod 25MPH u friskoj liniji pa blokira ceo LA basin do mrtve tacke gde svi stoji po dan dva.

Otkud znam?

Pa tek sto sam se vratio s LAX i sire okoline (eto odkud). :)
Bruda
14. januar 2015. u 18.26
Ja obozavam kad vidim starije osobe za volanom. Po mogućstvu 70 plus.
Momentalno zaboravim na sve sto radim i sa odusevljenjem pratim.

Obozavam da držim sirenu kad skrecemo zajedno sa recimo dve milje per aur.
Idem često ispred pa idem još sporije. Osecam se fantasticno i ako se desi da pricamo obično kažem da se plasim za svoj zivot.

Dobro je imati kameru jer onda uspomene postaju vecnost :)

Moram da priznam i da tinejdzeri imaju svasta da ponude.

Azija broj jedan ludila u svim disciplinama.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. januar 2015. u 02.28
joj da - ja skroz zaboravio na braću tajce. al ajde - tamo nisam vozio.
inače ovde po srbiji 1 od auta koje vozim je „malo viši” za ovdašnje uslove (i malo niži za amerikanske :) ).
i kad sam ga isterao iz radnje, i tipa sutradan prvi put uleteo u klinč realnog života/saobraćaja u bgd-u, jedna od mojih prvih dijagnoza novog (visokog) auta je bila:
jbt - ovo je mnogo do jaja - neviđeno je auto bezbedniji- jer vidiš preko svih, i momentalno spaziš sve žene i deke za volanom - i onda možeš da planiraš (escape) putanje kretanja mnogo ranije.
*i za pokaznu vežbu tranzitnim putnicima ka anadoliji (i domaćim gastosima koji se razjurcaju) „kako da vozim ovde, kao što vozim i onde” - odličan je auto. super mi je na auto putu kad 'oću da preteknem neki kamion sa 120ak km/h, i u retrovizoru vidim nekog dobrog vozača koji će se otprilike „stvoriti” tu negde iza mene, kad budem bio na pola kamiona. to naravno je sve super dok ne budem naleteo na nekog sa našim tablama pa me prestigne i odere od batina :) :) . inače veoma se iznerviram kada imam takav zicer, a imam nekog u kolima, pošto se onda ne bavim vaspitanjem i spašavanjem života bahatih vozača.
b.t.w. kad bi bio nemac/neko ko se tamo pita - napujdao bi parlament da izglasa zakon da stranci ne smeju da jurcaju kao nemci - nego ono - 130km/h.
Bruda
15. januar 2015. u 11.16
Sasa, pre nekih pola godine sedi kod mene kuci jedan jevrej-amerikanac, advokat i pijuckamo, pirkamo a njemu specijalizacija, saobracaj i sve to slusa moj sin.
I ja iskoristim priliku reko ajde da i on cuje, ja sam toliko pametnih i sposobnih amerikanaca upoznao i čuo i pitam coveka... Pa vi ste namerno napravili super lak test za vozacku dozvolu i zato dozvoljavate starima da gaze i ubijaju ili prave haos jer ljudi nisu u stanju da disu a ne da upravljaju vozilom u saobracaju ?
Covek ni pet ni sest... Tačno tako, od čega bi živeli, kako da pravimo pare ako nema haosa ?????

E sad, kao i ove diskusije kao jedan najplemenitiji dokaz... Nekim ljudima je i vise nego potrebno da im savet bude cista pa makar i silom ??

A videti amerikance u saobracaju je nešto zastrasujuce. Nije to samo saobracaj na videlu. Cela njihova kultura i tradicija, koliko su obrazovani, svesni... A to je ravno daleko ispod nule.

santa
15. januar 2015. u 11.37
E bas svasta covek može da 'nauci' u ovoj zadimljenoj kafani o Amerikancima i njihovoj, između ostalog, i o 'vozackoj kulturi' (i to još sveze sa našeg brdovitog Balkana)! :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. januar 2015. u 11.45
otkud znash odakle je bruda?
ovi „moji” po cemerikama kažu da su generalno kulturniji u saobracaju nego srblji.
dodushe, isto to su rekli i za matorce - ono - ne znash shta je gore - dal' da ga pustish u saobracaj - i da eventualno napravi picvajz, il' da mu ne dozvolish da uleti u saobracaj - i onda bukvalno ima da krepa bez auta..
Bruda
15. januar 2015. u 11.47
Od Temze do unucica :)
Bruda
15. januar 2015. u 11.59

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. januar 2015. u 11.45

otkud znash odakle je bruda?

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Javio mu Bil Kozbi. Samo amerikanci imaju mogućnost da poseduju takve informacije.
the-bezi-man
16. januar 2015. u 01.47
santa,

pa tebi odgovara voznja od 25 milja na sat u fast lane, jer si retardirani debil ko i oni. tako da to ništa ne cudi a ni iznenadjuje.

:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.