Diskusije : Emigracija

 Komentar
Turska kompanija u Srbiji
sa_strane
21. novembar 2014. u 09.04


„Turska tekstilna kompanija Džinsi (Jeanci), trebalo bi da januara 2015. godine počne proizvodnju odeće u Krupnju, rekli su danas u toj lokalnoj samoupravi.
Kako su agenciji Beta rekli u Opštini Krupanj, Džinsi je za potrebe proizvodnje, zakupila jednu od hala tekstilne fabrike Krupanjka, koja je nekada radila u sastavu lozničke Viskoze.

- Od oko 30.000 kvadratnih metara, oni su zakupili 4.500, a nadamo se da će kasnije iskoristiti i ostali prostor fabrike. Do kraja decembra trebalo bi da bude završena tehnička adaptacija pogona i obavljena obuka kandidata, a početak proizvodnje očekuje se u januaru – rekao je zamenik predsednika opštine Krupanj Predrag Marjanović.

Direktori Krupanjke i firme Džinsi, Zoran Marinković i Taner Bujukdžan potpisali su 6. novembra pismo o namerama o početku procesa proizvodnje. Tim dokumentom se turski investitor obavezao da obezbedi mašine i obavi obuku kandidata u zakupljenom pogonu i da po završetku adaptacije koju će finansirati opština Krupanj, zaposli minimalno 150 radnika.

U međuvremenu je upućen poziv zainteresovanim za posao, uz ograničenje godina od 18 do 32. Turska kompanija u Srbiji je već otvorila proizvodnju džins konfekcije u fabrici u Leskovcu, koja zapošljava oko 600 radnika. Fabriku Krupanjka, koja je pre dvadesetak godina zapošljavala i do 1.100 radnika, početkom 2013. godine je iz stečaja kupila Opština Krupanj.”
sa_strane
21. novembar 2014. u 09.04
Zar ovako nešto nije zabranjeno?

(U međuvremenu je upućen poziv zainteresovanim za posao, uz ograničenje godina od 18 do 32.!!)
sirchulle
(CAD Designer)
21. novembar 2014. u 13.08
Naravno da nije zabranjeno jer svaki poslodavac ima pravo da odluci koji mu je kriterijum najvazniji za poslovanje. Ne placa njegov porez i radnike Doktori bez granica nego on sam...Uvek neki kriterijum mora postojati, ovde su godine a inače je moglo biti nešto drugo, strucna sprema, iskustvo ili nešto slično. Najbolje bi bilo da primi jedno dvadeset trudnica i da sve odu kolektivno na trudnicko bolovanje...
keramicar
(mrgud koji sedi)
21. novembar 2014. u 14.22
najbolje iz ovoga je što se desava u pogranicnom malom mestu. tekstilna industrija ne nosi neki napredak, ali za ovu malu sredinu je i te kako značajno novih (verovatno minimalci na zalost) 100-ak plata.

sa_strane
21. novembar 2014. u 15.06
sirchulle varas se ako mislis da ta kategorija od 18-32 god. radi bolje od primjer 33-45.
Bas naprotiv, radnici recimo od 45 god. imaju ozbiljini pristup poslu. Ne dodju u ponedeljak na posao mamurni i bezvoljni kao danasnji mladi. Ne zatvore se na poslu u wc po 40 min. pa igraju igrice na mobilnom tel..

Al mislim i dalje da poslodavc na osnovu godina straosti ne može da radi selekciju.
Nego sto ovaj Turcin nije otvorio tu fabriku u Turskoj?

-
sa_strane
21. novembar 2014. u 15.34
U Njemackoj firme ne smiju samo mladje radnike da traže.
Ako netko za trazeno radno mjesto prilozi bolje kvalifikacije i bude odbijen to se naziva diskrminacija.
Bilo je u Njemackoj sudskih procesa oko toga. Ako poslodavac na sudu ne može obrazlozit zašto je zaposlio nekog ko ima losije kvalifikacije a taj mladji je, u tom slučaju poslodavac gubi sud i placa odstetu ostecenom radi diskriminacije.

„Firmen dürfen nicht gezielt nach jungen Mitarbeitern suchen. Falls ein Arbeitgeber ältere Bewerber trotz besserer Qualifikation nur wegen des Alters ausschließt, ist das laut Gericht Diskriminierung.”

-
sirchulle
(CAD Designer)
21. novembar 2014. u 15.54
Neverovatno je da poneki (možda i vecina) ne shvata šta je to zapravo kapitalizam. Kapitalizam je veoma prost sistem u kojem vlasnik kapitala određuje smernice, proizvode, zaposljava radnu snagu ne bi li na kraju platio porez državi, isplatio radnike i sebi stvorio profit. Toliko prosto a tako daleko, zar ne? Dakle u ovom slučaju mi bolje znamo kako zašto je neko odlucio da zaposljava ovakav profil radne snage? Radi sebi na stetu? Izvini ali ja ne mislim tako. Što se tiče Nemacke, tu sam evo već sedma godina i verujem da su mnogi vraceni na posao odlukama sudova ali to po meni ne čini kapitalizam nego dupeuvlacenje nesposobnima. Ko može vlasnika kapitala da natera da primi onoga ko mu ne ostvaruje profit? Mislite da vlasnik kapitala radi protiv svoje koristi? Ne može država da odlucuje koga će vlasnik da primi na posao jer država njemu ne placa porez nego on državi. Mislim, od kapitalizma nema prostijeg sistema ako ćemo posteno...
Novak
21. novembar 2014. u 16.04
Jel neko nekad rekao da nam Turci nisu mogli ništa za 600 god.
U Kanadi ovako nešto nezamislivo, može ali samo kao diskretno pravo.
sa_strane
21. novembar 2014. u 16.18
sirchulle državu cine svi zajedno, i kapitalisti i radnici.
I jedni i drugi na izborima (glasanjem) biraju vlast koja ima obavezu prema prema onima (vecini) koji su je izabrali, dakle i prema radnicima.
Dokaz, oni poslodavci koji na sudu nisu mogli obrazlozit zašto su na posao primili nekog sa losijim kvalifikacijima su izgubili na sudu.
Inače vlast (po tvome država) donosi zakone, koji su u ovom slučaju na stetu kapitaliste u kapitalizmu :))

-
sirchulle
(CAD Designer)
22. novembar 2014. u 01.57
Uredjenje države je iskreno receno veoma prosta stvar. Kapitalizam je takođe veoma prost proces. Postoje kapitalisti (vlasnici kapitala) koji svojim aktivnostima ostvaruju profit, placaju radnike, proizvode robe i usluge, placaju poreze i ostale dazbine. Iz tih poreza se finansira država, njen aparat i njene obaveze. Kapitalista zaradi pare na trzistu, plati radnike i državu. Država od tih para finansira socijalne programe, nezaposlenost i ostalo. Plata nije socijalna kategorija i preraspodela sredstava se ne može vrsiti u okviru firmi nego je tu država kao medijator. Ona uzme poreze i iz njih finansira one koji ne mogu da doprinose. Firme nemaju sa time ništa. Njihovo je da budu efikasne ne bi li se od njih naplatio porez. U suprotnom taj sistem pada u vodu i država se zaduzuje. Nazalost država je najgori mogući medijator jer raspolaze parama za koje se nije pomucila pa se tako prema njima i odnosi. Uslovno receno razvoj države bi trebao da bude cikličan proces u kojem se na smenu dovode na vlast konzervativne ili socijalne vlade. Prve kresu socijalna davanja, rasterecuju kapital od poreza i stvaraju visak vrednosti. Nakon njih dolaze socijalno orijentisane vlade koje rade suprotno. Kad smo već kod poslodavaca država je takođe i najgori poslodavac jer joj primarni cilj nije profit posto se namiruje porezima. Matematika je prosta samo se mnogi ne pridržavaju te matematike pa izmišljaju sopstvena rešenja u svojem interesu...
sa_strane
22. novembar 2014. u 07.40
„Plata nije socijalna kategorija i preraspodela sredstava se ne može vrsiti u okviru firmi nego je tu država kao medijator. Ona uzme poreze i iz njih finansira one koji ne mogu da doprinose.”

Pa tako funkcionira socijalizam.
Recimo onome ko ima dvije krave država (vlast) uzmu jednu i daju onome ko nema nijednu.

-
sa_strane
22. novembar 2014. u 07.41
„Kapitalizam je takođe veoma prost proces.”

sirchulle ne postoji konsenzus oko definicije kapitalizma a ti tako lako to objasnis.
Inače za informaciju postoje različite vrste kapitalizma, kao anarhokapitalizam, korporativni kapitalizam, financijski kapitalizam, laissez faire, tehnokapitalizam, neokapitalizam, kasni kapitalizam, postkapitalizam, neoliberalni kapitalizam, državni kapitalizam i državni monopolistički kapitalizam.

Da te nešto pitam kad sve već znaš.
Koje je drustveno uredjenje sad u Srbiji?

-
sirchulle
(CAD Designer)
22. novembar 2014. u 09.49
Ja ne tvrdim da sve znam nego se bavim empirijskim implikacijama kapitalizma, dakle onim što se ispoljava u realnom zivotu. Kapitalizam se bazira na ljudskoj pohlepi sto je inače i osnovna karakteristika vrste kojoj pripadamo. Mi uvek želimo vise bolje, želimo da ostavimo sto vise genetskog koda iza sebe kroz potomstvo a za to nam trebaju sve bolji bolji uslovi za nas same. To je ogoljenje onoga sto mi jesmo. Što se tiče stadijuma kapitalizma u Srbiji rekao bih da je zavrsena prvobitna akumulacija kapitala (ko je citao Marksa znace o cemu se radi) i da se situacija sada komplikuje jer je ta prvobitna akumulacija kapitala nedovoljna da bi se odrzalo mesto na trzistu. Ona je bila dovoljna u lokalnim okvirima kada se debeli sloj vlasnika kapitala pljackao i sve to prelazilo u ruke par pojedinaca ali tome je dosao kraj. Oni se sada sudaraju sa drugim trzistima koja su prevazisla ove etape i tu su sada oni bespomocni. Kapital u Srbiji je nekonkurentan, neinventivan i debelo kaska za svetom. Nije ni u svetskim okvirima kapital bolje prirode. On tezi da sa sto manje ulaganja ostvari sto veci profit. Uglavnom ovo je opisao sve najveci od svih kapitalistickih ideologa Karl Marks. Osnova krize u svetu sada je nedoslednost država u sprovodjenju kapitalizma. Kapitalizam ima i svoje sisteme ciscenja kao sto je bankrot ali taj sistem je onemogućen da deluje strahom države od socijalnih previranja. Otvoreno tvrdim da je za krizu zadnjih godina najodgovornija država...Odlaze se neminovno i umesto zdravih korporacija i sistema dobijamo belsnike koji se održavaju u zivotu. U sustini zapad je postao socijalisticki raj u kojem ćemo na kraju svi platiti cenu totalnim kolapsom...Kapitalizam nije neefikasan ali ako mu onemogućite da deluje u punom obimu na kraju imate kolaps...
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
22. novembar 2014. u 09.50
Sirchulle, nešto zna, logiku koristi sto je normalno razmišljanje, al zakone države, kapitala ne poznaje.
Ovo sto je određena starosna struktura je diskriminacija dobi.
U USA koja je kapitalisticka je starosna granica diskriminacija.
Sad par stavki o kapitalistickom poslovanju regulativi. Kompanija je duzna da ima zastupljena oba pola u radnoj snazi, tako ćeš videti u pojedinim firmama ženu varilac, u teskoj industriji, na izgradnji puteva, itd... da firma mora imati poslodavca ženu vlasnika, ne samo muski pol. Itd... da ne navodim detalje.
Firma trazi novog poslodavca i atribut je da zenska osoba mora biti vlasnik, suvlasnik biznisa?! Ne logicno, al to je uslov.
Zakon je jasan, zato firme primenjuju tu raznovrsnost da ne bi dospele u polozaj tuzitelja, istrazitelja, itd...
sirchulle
(CAD Designer)
22. novembar 2014. u 09.53
Opisao sam već metode kojima će kapitalizam sam sebe (kao i socijalizam) da sahrani jer se ne vodi glavnim postulatima kojima je definisan. U stvaranju profita ne postoje ogranicenja, ni u placanju poreza. Iz profita se finansira porez a iz poreza sva ostala davanja. Sve preko toga je fikcija i laganje sebe samih.
sa_strane
22. novembar 2014. u 10.42
„U stvaranju profita ne postoje ogranicenja, ni u placanju poreza.”

Ne znam ja kako ti to razmišljas jer porez je u cent tačno definiran.

Ti stalno pricas o profitu a izgleda da bas i neznas šta je tačno profit?
Recimo ti imaš neku firmu koja nešto prizvodi.
Onda tu imaš nešto što se zove „prihodi” i nešto što se zove „rashodi”.
Kad od prihoda oduzmes rashode dobijes nešto što se zove profit.
Ti kao vlasnik firme obično cekas na kraju godine konacan obracun i koliki je firma ostvarila profit. Od toga profita ako hoćeš isplatu onda 40% tebi a 60% porez državi. Ako nećeš isplatu i hoćeš taj profit investirat u gradnju recimo još jedne firme ili kupnju novih masina onda ne placas porez.

Tako da kao poslodavac radit svaki dan po 10-12 dnevno i platit državi 60% poreza na ostvareni profit i nije neka velika motivacija priznat ćeš.
Znam Njemce vlasnike firmi koji nisu po 3-4 godine bili na godisnjem odmoru radi zauzetosti na poslu.
Primjer jedan Njemac je otisao u penziju i njegova bivša firma zapala u probleme. Bilo mu zao 150 radnika pa je prodao jednu kucu i vratio se u firmu da pomogne. Lično je sa svojim autom i prikolicom razvazao prizvedenu stolariju musterijama i spasio ljudima radna mjesta.
Tako da nije uvijek sve u profitu.. :))

-
sirchulle
(CAD Designer)
22. novembar 2014. u 13.21
Ako si pratio moje prethodne komentare video bi da si ti u stvari potpuno u pravu i da je sve sto pišes u sustini istina. Ja ne bezim od toga posto sam i ja ovde privatnik. Tako nam je, kako nam je u Nemackoj. Nije stimulativno naravno, mnogo losije nego u USA ali mnogo bolje nego u Srbiji, zar ne? Ja govorim o idealu države gde mene kao pokretaca mojeg biznisa neće mnogo kostati država. Recimo, ja sam zainteresovan ako bas mora da platim državi poreza u visini pola od mojih prihoda ali nemojmo preterivati. Ne mogu ja smišljati posao a da drugi imaju vise od mene. Malo si u krivu što se tiče poreza. Na kraju godine ti se obracunava profit i ti ne možeš izbeci porez investiranjem u nešto drugo nego ga moras potrositi pre obracuna poreza. Nakon obracuna sve je kasno. Mene jedino iritira progresivna stopa poreza i to mi stvarno ide na nerve ovde u truloj EU. Ako zaradjujes vise i ako se vise trudis ti u sustini ne dobijes porez koji odgovara zaradi nego ti se i stopa progresivno povecava. E to je problem. Zašto da ja platim 23 posto recimo na 50000 EU a ako dodjem na 100000 evra onda moram 45 posto koliko je najvisa stopa u Nemackoj? Znaci mene koji sam jedva nategao do 100000 evra isto kaznjavaju kao i BMW (za koji inače radim) i onda smo isto, zar ne?
Ovde ti je prijatelju moj kapitalizam odavno mrtav, nema od toga ništa. Ko je jamio taj je jamio a onaj koji misli da može vise ima samo da placa za one koji su zauzeli pozicije. Tako ja to vidim a ti me ispravi ako gresim...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. novembar 2014. u 15.16
mislim da nije zabranjeno.
otvorio je fabriku ovde a ne tamo jer su mu troškovi poslovanja ovde neuporedivo manji nego u turskoj - prosto k'o pasulj.
plus što će većinu startnih troškova (verovatno) da mu plati zapravo naša država. ne znam da li je vučić to stopirao, ali onaj fiat automobili recimo, thanks to mr dinkić, košt'o nas je k'o đavo. i ne samo fiat - nego gomila stranih firmi dok je ta ekipa bila na vlasti. moguće da to nisu menjali ništa - pošto je otvoren prostor za veliko mazdisanje para - pa ono - što bi menjao nešto što je dobro..
sa_strane
22. novembar 2014. u 16.47
eh ja sam mislio da si ga ti Sasa u Turskoj nagovorio da ulaze turske pare kod nas, kad ono ipak subvencije :))
Koliko po radnom mjestu?
-Sigurno nekih 10.000,- eura po zaposlenom
-Da ne placa porez nekih 5 godina
-Komunalije, struja i voda 30% od cijene
-Plate radnicima vjerovatno prosjek nekih 120,-eura
-Da može dat otkaz radniku bez obrazlozenja
-Da sav profit može da iznese iz Srbije

Ali da sam ja neka vlast u Srbiji prvo šta bi učinio je da bi uveo vize za Turke na preiod od 500 godina.
Za svaki ulazak u Srbiju i izlazak platili bi taksu i pored viza.

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. novembar 2014. u 17.41
moguće da si rasista - kao i nemali broj ekipe ovde na forumu.
evo ja sam sad bio u turskoj u poziciji da mi treba neka pomoć - i da su ti neki ljudi bili u poziciji da me oleshe - pa ipak nisu. korektno su naplatili.
inače morash da shvatish da vlast u srbiji postavlja ta tu tvoja ekipa a ne gradjani srbije. shodno tome vlast neretko ne radi bash u najboljim interesima tih gradjana, nego normalno - onako kako starija koleginica sa posla - angela kazhe n.pr.
sa_strane
23. novembar 2014. u 07.35
„u poziciji da mi treba neka pomoć”

Dok sam još živio u Hrvatskoj jedne noćizvonio na vrata neki covjek.
Drzao u ruci lajtung (dugacka tanja cijevcica) od sistema za kocenje i kaže da mu netko u mojoj ulici rekao da ja mogu to da mu zavarim.
Inače isao kamionom iz Bosne za Zagreb. Odemo do moje male radionice bila pored kuce, imao sam tada nešto alata i zavarim mu to. Mnogo se zahvaljivao i pita koliko kosta, kažem ništa.
Covjeku trebala pomoć i ja sam mu pomaogao, da sam rekao 50,-DM bila bi usluga.
Tako da pomoći covjeku je razumljivo samo po sebi, a usluga je usluga.

Sad ima i neka druga situacija.
Bilo isto iz vremena bivše Jugoslavije. Pricao mi covjek lično koji to dozivio. Inače bio tada gastarbajter u Njemackoj i autom dosao na odmor, prvo u Hrvatsku pa onda kod zeninih za Srbiju. Na jednom dijelu puta u Srbiji blica mu jedan auto sto vozio iza. Onda taj auto vozi uporedo i rukom pokazuje da stane. Stane taj gastarbajter i oni njih 3-4 objašnjavaju da mu nešto sa autom nije u redu, zadnji trap i tako to.. i da vozi iz njih jer da na otvorenom putu ne mogu taj kvar bolje pogledat.
I odvedu ga na neki spredni put. Kad su oni sa pajserima izasli iz auta ukapirao je on o cemu se radi. Sva sreća tog momenta naisao neki autobus i taj vozac poznaje tu ekipu. Stade i otvori galamu na njih nakon čega drumska banda sjede u auto i pobjegose. Inače gastarbajter je tog momenta imao kod sebe 22.000,-DM.

Tako Sasa da si imao sreće da nisi naisao na Turcina kojem je putovanjem kroz Srbiju možda nudjena ovakova vrsta pomoći :))

-

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
23. novembar 2014. u 09.47
Chulle, u usa je takođe porez progresivan kad dotaknes odredjenu sumu.
U usa je porez komplikovan, tj naveliko se mulja od strane vlasnika pa do agencija koje obracunavaju, itd...
Sve velike korporacije posluju sa NULA profitom radi izbegavanja placanja poreza.
Nije Kapitalizam surov u svakom obliku, al jeste za one koji su na dnu drugaciji od onih koji su koji stepenik vise.
sa_strane
23. novembar 2014. u 09.50
Za manje firme (Njemacka) najbolje je da zavrse godinu sa 2-3.000,- profita.

-
sirchulle
(CAD Designer)
23. novembar 2014. u 11.02
Hvala na savetima. Iz moje perspektive nikako ne mogu da zavrsim godinu ne sa 3000 eura nego ne mogu ni ispod 30000 eura profita. Jednostavno ne vidim nikakav način da ja to uradim. Imam deset prstiju, nešto u glavi i pruzam usluge u dizajnu (Class A) za autoindustriju. Nemam ni svojeg softvera da bih to otpisao, ne koristim ni svoj kompjuter. Biro ne mogu da otpisem jer radim u firmama direktno posto je drugacije nemoguće (tajnost i slične stvari). Troskove recimo automobila ne mogu da otpisujem jer nigde ne putujem i tako u krug. Onda se na kraju godine nakupi profita i na sve to ogromna poreska stopa. Ne kažem da je loše kad ima posla i kada se dobro zaradjuje. Jedino otpisem osiguranja (zdravstvena i ostala) i to je to.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.