Diskusije : Emigracija

 Komentar
Kolike su penzije u Americi
Imperija
22. oktobar 2014. u 17.16
Ko zna kolike su penzije u Americi posle navrsenih 66. godina zivota?
Da li su penzije limitirane i koliki je najnizi iznos?
Citao sam Zorana Kalezica, pevaca narodne muzike,
da je dobio pasos: Status zasluznog umetnika Amerike i da
je negde izjavio, da će imati penziju 3.600 dolara?
Ima li tu istine?

Unapred, hvala na odgovoru
Novak
22. oktobar 2014. u 21.15
$360
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
23. oktobar 2014. u 02.01
Познајем старији брачни пар, отишли у старосну америчку пензију. Ону радничку, фабричку. Он има око 700, а она мање од 600 долара. То је регуларна пензија за коју мораш да радиш најмање 12 година и тако прикупиш 40 бодова.
Е сада постоје и пензиони планови које током рада можеш да уплаћујеш, па ти и фирма уплаћује али то зависи од компаније до компаније. То је нешто додатно на ову класичну пензију. Пензионим планом можеш да добијеш пар десетина хиљада долара, зависно од тога када си кренуо да уплаћујеш план, колико је твоја фирма гдје си био запослен учествовала...и сл. Неки нису добили ништа јер су агенције, које су биле дужне да исплате планове, пропале. Неки су се одлучили да подигну планове прије старосне пензије, па су добили врло мале износе јер раније подижу новац него што је то предвиђено.

Ово је шта ја знам, јавиће се неко са личним искуством.

Можда је Зоран Калезић изгањао неку инвалидску пензију, ко ће то знати.
Nikko55
23. oktobar 2014. u 02.15
Da bi ostvario pravo na penziju, ovo pišem za Californiju za druge države ne znam, moras da imaš minimum 40 kredita. Ti krediti se ostvaruju preko radnog staza tj placanjem poreza. Godisnje možeš da zaslužiš maksimalno samo 4 kredita s tim da moras da ostvaris barem minimalnu zaradu koja je propisana za tu godinu i, naravno, da platis taksu.

Ako ti je penzija mala, a ona se određuje na osnovu onoga koliko si svake godine prijavio da ti je zarada, i nedovoljna da prezivis onda ti država Californija dotira do odredjenog iznosa koji se smatra da je dovoljan za prezivljavanje (ne znam tačno koliki je to iznos ali mislim da ukupno primanje po ta dva osnova ne prelazi cifru od 1200 dolara po osobi).

Tu su i druge olaksavajuce okolnosti kao besplatno zdravstveno osiguranje i smestaj u seniorskim centrima gde je stanarina 30% od tvojeg prihoda. To su uglavnom jednosobni i dvosobni apartmani i troskove održavanja snosi država.
pustimela
(monter)
23. oktobar 2014. u 04.10
Nije bitno kolka je pemzija,
bitno je
da li od nje može da se živi
a ne životari.
Kad se vidi samo cifra
(za nas je više nego)
ne kaže se da je malo,
al kad sravniš sa potrebama
vidi se dal jemdosta.
Zato bi ja pito,
dal je dovoljna pemzija
da se kupuje oma sanduk bez kredit!?
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
23. oktobar 2014. u 04.57
Šta će ti sanduk? Valjda ides u peMziju da uzivas posle 40 ljeta rintanja.
Imperija
23. oktobar 2014. u 08.04
Niko ne rece kolike su penzije po osnovu soso sekurita,
iako nema registrovan staz, ali, po osnovu starosti vise od 65. godina,
ima li pravo na penziju o koliki je iznos po državama?
Imperija
23. oktobar 2014. u 08.14
I još po drugom osnovu: redovno placanje taxe na imovinu,
stice li se po tom osnovu pravo na ostvarenje penzije?

Ovaj Gospodin iz Kalifornije je prilično lepo objasnio a I
Srna je čula kolike su penzije,
samo nije navela ime države gde su baka i deka ostvarile penziju?

Znaci, Zoran Kalezic nije pojasnio svoj: `Zasluzni status umetnika Amerike,
koji će uticati na ostvarenje penzije?
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
23. oktobar 2014. u 08.52
http://www.socialsecurity.gov/pubs/EN-05-10024.pdf

Соушл Секјурити можеш добити само ако си радио и сакупио тих 40 кредита. Могу га добијати супружници, дјеца, удовице/удовци, инвалиди, родитељи преминулог радника које је издржавао...

Овдје у једном дијелу ове публикације каже:

But Social Security was never meant to be the only source
of income for people when they retire. Social Security
replaces about 40 percent of an average wage earner’s income
after retiring, and most financial advisors say retirees will
need 70 percent or more of pre-retirement earnings to live
comfortably. To have a comfortable retirement, Americans
need much more than just Social Security. They also need
private pensions, savings and investments.

Дакле, СС никада није требао да буде једини извор прихода када људи оду у пензију. Представља 40% просјечне плате тог радника и многи финансијски савјетници кажу да је потребно 70% или више од зараде која је претходија пензији да би људи пристојно живјели. Да би приуштили комфор у пензији, Американцима је потребно више од Соушал Секјуритија. Потребне су им приватне пензије, уштеђевина и инвестиције.
Иначе, пензију су стекли у Вирџинији.
Imperija
23. oktobar 2014. u 09.26
CPNA,

Hvala

Bila bi dobra advokatica u Americi:)))
pustimela
(monter)
23. oktobar 2014. u 10.32
O3PEHKO
Šta će ti sanduk? Valjda ides u peMziju da uzivas posle 40 ljeta rintanja.

* * * * *

Ja to onako bukvalno,
jer iz onog što sam vido
i što sam čuo od razni,
tamo se rađaš sa kredit,
živiš sa krediti,
pa reko,
da ne bude i to na kredit,
da ti ne jure familiju kad rikneš!

PS
Ono jes,
bar bi te familija pominjala
dok ne otplati!
Novak
23. oktobar 2014. u 14.44
Ej bre ima ovde u Kanadi i USA i neki life insurance.
Ne živi niko u strahu od kredita, banka je u strahu dali ću
ikad da vrnem...
Strah me je dali ću dobiti kredit a ne dali ću ga vratiti.
Zašto bre ja da ne budem zaduzen u prezaduzenoj naciji?
Amatercic
(Penzioner)
23. oktobar 2014. u 22.42
Minimalna Social sec penzija se ne isplacuje ako je manja od $1.00
a najveca moguća penzija od SS je sa 70 starosti danas $3425.00 sa tim mislim da će se povecati iduce godine 1.7% a to vazi za sve penzije od Social Sec.Ako je Z.K.radio 40 god u USA i otisao u penziju od 62 ove godine njegova najveca moguća penzija bi bila $1992.00 mesecno.Ja sam radio kad za 4 kredita nije trebalo zaraditi $480 a danas treba $4800 godisnje i to bi bila minimalna penzija opet zavisi kad ste zaradjivali i od koliko godina idete u penziju.
Inače penzije u USA su ralicite koliko se to može biti ,mozete raditi u istoj firmi i 5 ili vise razlicitih penzija a da ne pišemo o raznim firmama i državama samo je social security primanje svugde isto ali opet porezi na ta primanja nisu ista u svim državama negde se ne placa a druge države naplate porez maksimalno dozvoljeno zakonom.Primarno zanimanje gospodina u Usa je bilo sofer i tog zanimanja se on nije stideo.
Sa njegovom SS penzijom on bi bio socijalni slučaj u USA ako nema neke druge penzije,cisto sumnjam da je on izneo sve na sunce.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
24. oktobar 2014. u 22.21
Izdvajanja su 12% od zarade. Ako si privatnik, onda tvoja izdvajanja su 12%, ako si zaposlen onda tvoja izdvajanja su i dalje 12%, stim da je to malo lepse upakovano pa se kaže firma uplacuje 6%, a tebi odbijaju od plate 6%.
Stvarnost je da firma i tih 6% odbija od tebe, tj. Ti kostas njih, firmu na godisnjem nivou x para a oni tebi plate x minus 6%.
Izdvajanja za ss imaju limit. Ovih 12% se odbija na prvih 125 hiljada zarade, a ne i na ostatak zarade ukoliko srećnik ima veću platu od 125 hiljada godisnje.
Ostatak price je amatercic lepo srocio.
SS je ogranicen na max al ne i za minimun primanja, i to nije penzija kao sto nasi kažu, već socijalna zastita. Ako je ss ispod std zivljenja onda se dotira kroz suppliment ss ili tako nešto i taj iznos se isplacuje dok si u USA, a ne može se poneti sa sobom na Balkan sto nije u slučaju ss.
Itd...
DC10boy
26. oktobar 2014. u 11.18

Zoran Kalezić, proslavljeni pevač, je zvanično postao Amerikanac, nakon što je pred državnom komisijom te zemlje položio ispit za dobijanje američkog državljanstva. Osim toga, Kalezić, koji već godinama živi i radi u SAD, uzeo je i srednje ime Louis, kako se zvao njegov deda, koji je u toj zemlji radio i preminuo pre 45 godina. Kalezić je ekskluzivno za „Alo!” otkrio da je posle 11 godina života u SAD dobio američke isprave.

- Pre 11 godina došao sam u Ameriku i imao sam radnu vizu kao umetnik. Plaćao sam uredno sve poreze, a kasnije sam preko svog advokata podneo gomilu papira kao da sam haški osuđenik (smeh). Kada sam dobio zelenu kartu, pred njihovom komisijom sam održao koncert na kojem sam, pored mojih hitova i narodnih pesama iz cele Jugoslavije, pevao i ruske, italijanske i američke pesme. Platio sam tada orkestar jer nisam hteo da me neko sponzoriše. Komisija mi je tada čestitala, ali moj engleski tada nije bio dobar jer sam učio ruski jezik, pa sam morao na popravni - priča Kalezić, kojem je u savladavanju gramatike engleskog jezika pomogla i ćerka Aleksandra.
Legendarni pevač je pre nekoliko dana u Čikagu, u kojem mu živi i sin Filip, ponovo izašao na ispit, na kojem je polagao usmeni i pismeni deo iz engleskog jezika, ali i odgovarao na druga pitanja komisije, koja je utvrdila da mu je biografija bez mrlje.

Pored američkog državljanstva, Zoran Kalezić je dobio i status istaknutog umetnika jer je to bio i na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ali i sada.
Kalezić, koji će imati i američku penziju, naglašava da je ponosan i srećan što je svrstan u red američkih umetnika, poput Reja Čarlsa, Toma Džonsa i drugih, čije je pesme pevao kao dečak, ali i ističe da pasoš neće biti prepreka na njegovom putu Amerika - Beograd - Podgorica.
- Ljude delim na dobre i loše i željno čekam moj koncert na proleće u Beogradu, u Domu sindikata - poručuje Kalezić iz daleke Amerike.
- Pitali su me i da li sam bio član Komunističke partije Jugoslavije, ali sam im rekao da sam odbijen jer sam imao dugu kosu i pevao američku i italijansku muziku, što je tada kod nas smatrano neprijateljskim. Njima je bilo čudno i što sam izdao 60 ploča i prodao ih u višemilionskim tiražima, više nego što je tadašnja Jugoslavija imala stanovnika, a da se za autorska prava kod nas ne dobije ni 100 evra godišnje - kaže Kalezić, koji se godinama borio protiv šunda u našoj narodnoj muzici, a pored čijeg imena će sada stajati i ime Louis, koje su njegovom dedi dali Amerikanci kada je migrirao u SAD.
- U pasošu sam dodao ime Louis po mom pokojnom dedi Lazaru, koji je umro 1967. u Americi, a kojeg su ovde zvali Louis. Deda je bio solunski borac, a u Ameriku je otišao da kopa rudnike. Njegov lik sam formirao u pričama, a grob sam tražio godinama, još od 1973, kada sam prvi put došao u SAD. Kasnije sam platio advokate, išao od groblja do groblja i na kraju ga našao u gradiću Hazleton, u državi Pensilvaniji, na srpsko-crnogorskom groblju. Našao sam njegovo ime i u crkvenim knjigama, a otkrio sam da je ovde pomagao našem narodu - kaže Kalezić, kom je deda ostavio vredno imanje u Crnoj Gori.
Hobo
(Pacifing by force)
28. oktobar 2014. u 07.52
Unijske penzije u usa su korektne, ko je imao sreće da ih zaradi . Posle ovih fiktivnih kriza ukinuti su penzioni ugovori tako za većinu buducih penzionera neostaje ništa vise od socijale .Postoji mogućnost uplacivanja u privatne penzije preko penzonskih fondova ili neki investmenti mada tu nema garancije .
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. oktobar 2014. u 18.40
ja kad otegnem papke, prilično će da me bole među-papchani prostor zbog radi u kakav che sanduk da me stave - ako me stave.
lichno se nadam da che biti i neko razuman, pa ako bash bude mor'o sanduk - da che da kupe najjeftiniji ili da che naprave sami od onih dasaka za palete, mislim da su one najjeftinije. ili ako bude moglo - uzmu u nekom megamarketu kutiju kartonsku i mrsup..terinu.
vrlo bi se iznervirao ako bi bili seljoberi koji su spucali u sa'ranu k'o u svadbu - cisto da selo vidi - a onamo sutra nemaju leba da jedu.
penzioni fondovi che u principu biti ugaseni u neko dogledno vreme - zato što je to izuzetno dobar posao i ogromna lova, pa se to ne prepusta državi. predobra je to prilika za pljacku da bi se pustilo da bude uredjeno.
Amatercic
(Penzioner)
29. oktobar 2014. u 16.42
Vecina nas koji živimo u USA malo duže znamo zašto se postaje gradjanin nakon 10 ili vise godina a blizu ste da napunite 60 i mislite se vratiti u otadzbinu ta se ljubav zove SS penzija koju za koju se ne kvalifikujete po zakonu ako niste državljanin USA a živite u otadzbini Penzije za zasluzne umetnike ovde nisam čuo,možda i postoje,titule su već druga stvarcica naročito ako ne kostaju vise od parceta papira na kom su napisane.
murija
(neka sica)
30. novembar 2014. u 04.04
živi bedak
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.