Diskusije : Emigracija

 Komentar
Gastarbajter II
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
08. oktobar 2014. u 05.20
Da se nadovezem na temu ispod.

Ja u mojoj glavi imam sledeću klasifikaciju nas gastosa, s izuzetkom ponekog mudrijasha:

1. Prvi talas gastosa - oni koji su emigrirali 60-ih i 70-ih, zbog posla i zarade, da se napravi kuca „pa će da se vrate”. Njihovi klinci su mahom nastavili koracima svojih roditelja, sa ogranicenom integracijom, srbovanjem i ne investirajuci u skolovanje već u brzu i laku zaradu, kroz poslove sa niskim kvalifikacijama. Kuce su napravljene u otadzbini i permanentna su rupa u dzepu ali samo neki će se vratiti dole par mjeseci godisnje kad odu u penziju, dok će vecina ostaviti koske na zapadu - da je lakse djeci da obilaze grobove.

2. Drugi talas gastosa - izbjeglice iz ratova 1990-95. Ti ljudi su otisli vani zato što su morali ili nisu htjeli da ucestvuju u ratu, drugim rijecima opet su morali jer se nije moglo stajati sa strane. Taj drugi talas je imao vece osnovno obrazovanje od prvog talasa, relativno brzo se integrisao a njihova djeca (kindergastosi) su mahom potpuno integrisana i investiraju u znanje (fakulteti). Razlog? Teze naći lake poslove zbog konkurencije na trzistu plus vjerovatno veca podrska od kuce. Inače ovi su dosli bez iluzije da će da se vracaju nazad, te je samim tim i integracija olaksana. Klince boli uvo za otadzbinom.

3. Treci talas gastosa - post ratni ili kako ih ja zovem, luksuzni gastosi. To su oni koji su u dijasporu posli i dosli iz ekonomskih razloga ili iz razloga „da dobijem pasos pa ću da se preselim u Bec tako da svakog vikenda mogu ”kuci„”. E, posto su oni dosli mahom iz hira a ne pod moranje (neki od njih su dosli zbog toga sto su djeci htjeli da obezbjede bolju buducnost) cinjenica je da im neke stvari poput klime, netopline stranaca, skupih aviokarata itd teze pada. Proces integracije individualan - vidjao sam i jako uspjesne i jako propale slučajeve, potencijal je tu, zavisi od volje. Cilj djelimicno ispunjen jer će djeci biti ok i bolice ih uvo za porijeklo roditelja, elem roditeljima će uvijek da fale kafici u Beogradu (svi smo iz Beograda, je li i tamo se ništa drugo ne radi osim sjedenja u kaficu sa drustvom dok babe cuvaju djecu koju smo eto izrodili), klima - u Srbiji je uvijek sunce nikada kisa. Ponekad eto zapada snijeg pa supermen mora da spasava ljude, ponekad eto bude toplo pa izgori pola države i zitna polja propadnu od suse, ponekad padne i kisa pa potopi sela i gradove, oplijesni kukuruz..ali klima je do yaya brate, jer i kad je kafic pod vodom konobar opet može da usluzuje, čak i u cizmama.

4. Cetvrti talas gastosa - trenutni talas, a to su klinci, tj dobri studenti koji su siti normalne neperspektive u državi i bjeze vani dok ih sistem ne pojede.

Komentari?
rizling
08. oktobar 2014. u 06.12


Samo da se doda da su to kuce od **pecene cigle**

Sa bioskopskom dvoranom, teretanama i biliarskom salom. Iz Beca mogu daljinskim upravljacem, da podesavaju grejanje, pale i gase struju. Sa svim ostalim gadjetima.

Romi u Vranjskom kraju naplacuju 10€ da vas provedu kroz kucu, da vidite.

http://tinyurl.com/qbxqvo4
Lesoto
(VIP)
08. oktobar 2014. u 08.02
Ne vidim cemu otvaranje nove teme kad si sve to mogao da napises i na temi ispod.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
08. oktobar 2014. u 08.12
Ona tema je otisla u drugom smjeru.. kao sto to vecina tema ovde učini.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. oktobar 2014. u 09.51
komentar: „like” :) :) :) -otprilike dosta dobra klasifikacija.
keramicar
(mrgud koji sedi)
08. oktobar 2014. u 11.00
ti talasi su uglavnom poznati i nisu sporni.

šta se dalje desava kad se te četiri grupe izmesaju na istom prostoru u isto vreme? šta je presek/prosek svega toga?

po meni, jedino se u skolovanju donekle napredovalo, na ostalim poljima je stanje isto ili unazadjeno.

pozdrav
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
10. oktobar 2014. u 01.36
Пресјек је празан скуп.
Amatercic
(Penzioner)
13. oktobar 2014. u 19.26
Dragi moj Ozrenko
Još samo nedostaje da napises da je svet nastao 2000te godine??
Kako onda objasniti da je one kauboje kod OK Korala sahranio Srpski pravoslavni Pop kako onda objasniti one zgrade po USA sagradjene u 19tom veku i Srpska imena na njima gde to pripada Tesla,Pupin,Patrijarh Varnava ,Jovan Ducic?kako objasniti da je jedna od prvih trgovina u San Francisku bila Srpska?kako objasniti da je rekord u miniranju (kad su pravil 4predsednika) drzao jedan Srbin ,godine možeš pronaći sam.
Vama su komunjare isprale mozak da je svet osvanuo 45te a ja mislim malo drugacije.Malo se raspitaj pre nego sto pocnes temu.Nije svet poceo sa nama a neće se ni unistiti sa vasom generacijom.Vise sreće na sledećoj temi.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.