Diskusije : Emigracija

 Komentar
Trend u emigraciji
the-bezi-man
19. jul 2014. u 01.03
primecujem da i ovde u virtuelnoj, a bogami i u pravoj emigraciji, postoji jako izrazen trend nepovezanog trabunjanja i presipanja iz supljeg u prazno. svi nešto kao pricaju, a niko nikoga zapravo ne cuje i ne razume. pa na kraju ispada da svako drzi neki svoj monolog samo njemu jasan.

i Amerikanci npr. imaju taj svoj cuveni „small talk” koji se isto svodi na to da se kao nešto prica a u stvari se ništa ne kaže, jer ni jednog sagovornika ustvari ne zanima šta onaj drugi ima da kaže, ali makar postoji privid pravog razgovora. dok kod nas emigranata sagovornici često zapene i zaglibe se u neki BIG TALK, koji takođe ničemu ne vodi, ali umesto americkog small talk-a, koji neobavezno i opusteno popunjava vreme, emigrantski razgovori često prerastaju u zucne rasprave sa uzavrelim emocijama.

nekako imam utisak da vecina emigranata, bez obzira koje su generacije, imaju organsku potrebu da se jedni na druge istresaju, pokusavajuci da tako izlece svoje frustracije, i misleci da su nadmudrili sagovornika. ali tu se čini mi se zapravo radi samo o subjektivnom dozivljaju i simulaciji „pobede” protivnika, koju stvaraju kod sebe.

da li mislite da to cine da bi opravdali sebe i svoje zivotne odluke ili za to postoji neki drugi razlog, kao na primer dosada? molim za iskrene odgovore. :)
sirchulle
(CAD Designer)
19. jul 2014. u 05.40
Ja sam pokusao nekoliko puta da upozorim na ovo kada sam pricao o babi i ustipcima ali dal' nisam shvacen ili je nešto drugo po sredi stvari teku kako su tekle i dalje. Uglavnom niko ne preti temu svi nešto skacu s'brda s'dola a na kraju ništa od ničega. Pokusao sam da saznam recimo o razlikama USA i Nemacka kad ono sipak, odoh sa mnogo manje znanja nego sto sam dosao na forum. Nije to ništa novo, ljudi se uglavnom ne drže tema, lece komplekse i pricaju ono sto ih niko nije pitao. Prva dva tri komentara su OK a onda nastane nabijanje na onu stvar, nadmudrivanje i slične pojave. Inače mi smo surogat narod, ja bih rekao. Mi nemamo pameti ali zato imamo pametovanje, mi nemamo mudrosti ali imamo mudrovanje...Neće ni ova tema dalje otici od pokusaja.
baresh
(zanatlija)
19. jul 2014. u 21.42
„primecujem da i ovde u virtuelnoj, a bogami i u
pravoj emigraciji, postoji jako izrazen trend
nepovezanog trabunjanja i presipanja iz supljeg u
prazno.”

Zašto samo u emigraciji? Taj isti emigrant kojeg
dozivljavas(mo), poneo je sve pomenute osobine i
vrednosti u sebi tokom formiranja licnosti.

Rasli smo u uslovima gde je bilo mnogo 'slobode' i
uvozenja za svaku ludost pocev od: polit. programa,
pa preko recepata spasa i modela upravljanja masama.
Politikanti na vlasti imali neogranicenu moc poigravanja
i desterukcije,naucnici slobodu plagijata,privrednici
slobodu profita,lakta i podvale - najuzeg egoizma.

Bilo bi zanimljivo da napravimo poredjenje nas koji
smo otisli u potragu za izvesnijim opstankom,i onih
koji i dalje opstaju na stecenim vrednostima,pa da
nastavimo...

Marko_011
(Libero Artista)
20. jul 2014. u 07.53
Stvar i mentaliteta, nekulture i slično.

Kraljevi teorije, tragicari prakse.

Svi sve znaju, samo u realnosti nigde to znanje da zapazis, raspad na sve strane.

Greška mog boravka u Americi se može u kratkim crtama primetiti i uz kontakt sa našima, obzirom da sam uz Amere dosta dobro funkcionisao i čim sam iste zamenio sa našima, sve ode u tri lepe.

Nasi su takvi, najbolji su za nekoliko reci i cao.

Marko_011
(Libero Artista)
20. jul 2014. u 07.54
the-bezi-man, dao sam ti plus, obzirom i da ovi minusi služe pajserima da lece svoje frustracije i da sa po nekoliko nikova lece svoju sujetu, udarajuci po istima.

psiho modo pop...
pustimela
(monter)
20. jul 2014. u 10.33
JA ne samo da ću da vi dam +
nego ču da podržim komentar
i još da bi poedinci
imali kom da lupaju minuse,
ipak su oni naši,
i ako su neizlečivi.

PS
Eve me u ladu na Zlatiboru,
reko, da pobegnem malo u lad
i da se javim ko poedini.
S jutra u pečurke,
uz put prošetam kerovi,
pa u lad,
ladno pivce, meza,...
Ima se,može se,
a tako blizu.

the-bezi-man
20. jul 2014. u 12.20
pa da, kad malo bolje razmislim, tako je i kod kuce, tj. u otadzbini, a ne samo u emigraciji. uvek nam je neko drzao neka predavanja, ali ne u cilju da nas nešto stvarno nauci, već da sebe izdigne, a druge spusti. takvi su nam bili i ucitelji, nastavnici, profesori u skolama... oficiri u vojskama... sefovi na poslovima... pa čak i rodbina u sopstvenim familijama, a često i prijatelji iz drustva. uvek je svako imao nekog pametnjakovica u svom okruzenju koji je svima solio pamet. slazem se da je to verovatno zbog toga jer smo tako nauceni generacijama, ali kako je moguće da te osobine zadržavamo i u inostranstvu i posle 10-20-30-40-50 godina? da li smo mi neka cudna sorta koju je stvarno nemoguće prevaspitati? jer evo kažem to se čak i ovde manifestije, kao i uzivo na svim okupljanjima naših iseljenika. ispada da je glavni cilj svih naših druzenja da dokazemo drugima da smo bolji i pametniji od njih.

sirchulle je rekao nešto interesantno, da smo „surogat narod”. ne znam tačno šta je mislio time, ali me podseca jako na jedan moj termin koji često koristim za nas narod, a to je „ instant nacija”. često mi se čini da mi nismo nastali spontano i evolucijski kroz istoriju kako nas uce, već da je jednostavno neko seo i smislio nas, sa svim našim karakteristikama. nauceni smo i isprogramirani da budemo dobri prema drugima, prema tudjinima, a najgori prema sebi samima. zato mislim da smo mi nekako pored toga sto smo „instant nacija”, takođe i „rasadnik janjicara”, i da je to ustvari nasa glavna funkcija zbog koje smo stvoreni, da se radjamo u Srbiji samo da bi iz nje otisli i sluzili drugome. mada dobro služimo mi i na domaćem terenu, nije da nije. a majka Srbija i dalje radja li radja... pametne, lepe, sposobne, koji u naponu snage i mladosti jednostavno odu... i onda su tamo negde drugde dobri drugima, a kad se nadju sa svojima, opet stara prica...
rizling
20. jul 2014. u 13.22
Ja tvrdim da smo mi nebeski narod.
Evo ovaj penzioner go i bos doso u ameriku.Sad se vozi avionom, pun para bavi se sportom .
Dala mu majka Srbija mozag. Dali bi jedan amer tako uspeo da ode negde? I ako su 47 miliona na kazanu? Bosi i goli.
Evo ova žena malo se isceri i odma padne baksis. Mi smo neponovljivi, zato nam svi zavide.
baresh
(zanatlija)
20. jul 2014. u 14.10
„pa da, kad malo bolje razmislim, tako je i kod kuce, tj. u otadzbini, a ne samo u emigraciji. uvek nam je neko drzao neka predavanja, ali ne u cilju da nas nešto stvarno nauci, već da sebe izdigne, a druge spusti. takvi su nam bili i ucitelji, nastavnici, profesori u skolama... oficiri u vojskama... sefovi na poslovima...”

Ovo sto danas imamo u Otadzbini,ne može biti iskljuciva
'zasluga' emigracije,kako po neko naglasava,već zasluga
tkzv. 'domaće' intelegencije.
Ta ista intelegencija koja je svojevremeno hitala u Evropu
i primila gotove obrade prosvecenih kukturtregera,poslednju
reč tehnike - nauke,nastojala je da takoreci preko noći
stvori jedinstvo licnosti.
Ona ga je uljulkivala i uveravala da su država i narod
obezbedjeni u dovoljnoj meri,sa cime su indirektno kroz
nepotizam i zloupotrebe rasparcavali nagonsku potrebu za
opstankom.
Taj intelegent koji se sticajem okolnosti raskorenio
primajuci nove pozajmeljene duhovno-socijalne osnove,
postao je rob borbe protiv sviju,pa i samoga sebe.
Tako smo postali surogat koji ima talenta da bude
kolekcionar i sakupljac svakojakih uticaja sa strane,
atomizovana licnost,ni svoj ni tudji već - gotov
konilijalac.

Amatercic
(Penzioner)
21. jul 2014. u 07.50
Interesantno da ovde određeni broj diskutanata uvek kritikuje emigraciju koja je kriva za sve nedace u otadzbini i moram da priznam da se sa njihovim mišljenjima sve vise i vise slazem i zato je moj predlog ostavite otadzbinu na miru već smo dokazali koliko je volimo,prestanite slati pare čak i svojim najblizima samo ih sa tim kvarite i pogorsavate njihov standard koji da nije emigranata bi bio najbolji na svetu po našim vodjama i njihovim emisarima ovde.Cisto sumnjam da su samo idioti emigrirali bar pre 80tih nego naprotiv ali su nas ucili u skolama koje su najpriznatije na svetu koliko smo pametni.Kad malo bolje razmislim emigracija i nema problem i daleko su bolji narod od onih koje smo ostavili iza nas,prosetajte koji put do Srbije i uverite se sami.Meni je lično zao onih koji su emigrirali a nisu bili sposobni da se uklope u drustvo u kojem žive.Koliko sam to uspeo ?to znaju moji prijatelji bolje nego ja,teško je biti sam svoj sudija.Mene niko ne moze ubediti da ovde na SC Stalni Negativci mogu biti pozitivni u zivotu bez obzira gde se nalazili sa familijom u firmi ili na SC.Nadam se da nisam otisao daleko od teme.
nina
21. jul 2014. u 08.35
Pa ne znam Amatercic, možda su tvoji prijatelji i rodbina gori od ovih sto su emigrirali ali moji nisu...

I dosta bre vise sa tim parama koje salje emigracija. Nekad mi se čini da saljete samo zato da biste mogli da pricate o tome kako ste dobre duse i siroke ruke...

the-bezi-man
21. jul 2014. u 10.36
ja ne kažem da je emigracija gora od onih koji su ostali. naprotiv. i jedni i drugi su nekako isti i tu sam se slozio sa baresom. jer na kraju krajeva iver ne pada daleko od klade. mene vise zanima zašto smo u nacelu losi jedni prema drugima a vecito se dodvoravamo strancima? bez obzira da li se radilo o emigraciji ili o matici. stranac će uvek kod Srbina da naidje na bolji prijem nego drugi Srbin. možda gresim, ali bojim se da je ipak tako. o cemu se tu radi? nekim kompleksima? koristoljublju? ili pak preziru prema sebi samima i svom poreklu (sto možda takođe može da se podvede pod komplekse)?
baresh
(zanatlija)
21. jul 2014. u 11.27
„stranac će uvek kod Srbina da naidje na bolji
prijem nego drugi Srbin.”

Opste poznata stvar. Kako u Matici - tako u dijaspori.

Zašto? Ko će ga znati. U pitanju je fenomen koji nikako
da dokucimo i odgonetnemo. Isto ovo kod drugih naroda,
posebno zapadno evropskih,je reklo bi se obratno.
Naročito kod Engleza(UK uopste)gde se oseca jedinstvo
licnosti;'svi za jednog - jedan za sve'.

Njihovo I(ja)je uvek i svuda izrazeno Velikim Slovom.
Na početku,sredini ili kraju recenice.Oni prvenstveno
brinu o sebi i za sebe sebe,kako svoje lične tako
i opste interese.
I kao takvi imaju dominantnu ulogu u globalu, priznali to
ili ne.

p.s. I još jedan fenomen:kad nas covek razgovara sa
'zapadnim', otvori dusu i kaže sve sto zna i misli.
Čak i ono sto ga ne upitas...drugim rečima 'igra otvorenih
karata' pa kad se opece,trazi krivca van sebe.

Amatercic
(Penzioner)
21. jul 2014. u 12.07
Nina
Nisu moji ni bolji ni gori od ostalih oni su deo te zemlje i kako su vaspitali nas tako i njih,jedina je razlika da su emigranti videli i drugu stranu medalje,pa zar nije na zadnjem sastanku sa emigracijom nas Daca rekao ne trebaju nam vasi saveti ni vi samo vase pare???
a kako je bilo pre neću ni da pricam.Opet ću ponoviti nismo mi emigranti ni najbolji ni najgori narod na svetu nego prosek ili malo bolji od onih koje smo ostavili,možda tvoji tebe pomazu iz Juge ali mene moji slabo ili nikako,ustvari nema nikakve potrebe bez obzira sto sebe i ne smatram uspesnim emigrantom.
pustimela
(monter)
21. jul 2014. u 12.24
Ne vredi,
šta god da se kaže,
na kraju se konstatije
da su oni bolji, makar malo
i odskaču od Balkanskog proseka.
A gde su potvred toga,
osim pustih reči i želje!
Vas boli sto ste se zaebali,
otišli tamo gde nema identiteta
gde ste svi isti
(to ste valjda i želeli)
gde vas niko ne primećuje.

PS
Nemojte im lupati -
to ih uzbuđuje, zadovoljava,
zato vise na SC,
jer misle da su nekog „uboli”.
Što je još gore,
jedni drugima ih brišu
a nisu svesni da yebu svoje!
nina
21. jul 2014. u 14.23
Amatercic, lepo si napisao da je u emigraciji daleko bolji narod nego onaj koji je ostao iza nas...nemoj sad da mi petljas;)

Emigracija nije ni od koga ko je bio dripac napravila coveka. Kao sto ni dole, niko ko je bio covek nije postao dripac, bez obzira na svo ludilo, haos i beznadje.

Lesi, mislim da ti imaš generalno loše mišljenje o nama. U proseku smo isti kao i svi drugi, samo smo možda malo opusteniji;)

Vecina koju srećemo ovde je formirana i rasla u drugacijim sistemima, pa je zato samo disciplinovanija od nas i ništa drugo. Pod tim mislim posebno na samodisciplinu.

Ja sam bre svojevremeno morala da idem na kurseve kako da uspem da u sebi izbrojim do dve hiljade i nazad i tek onda da ono sto kažem, kažem sa osmehom, i da to ni slučajno ne bude ono sto sam mislila u prvom momentu;) Te certifikate sam MORALA da imam.

Nemoj da mi kažeš da su recimo Kinezi bolji ljudi od nas, ima odmah da se ubijem;)
Marko_011
(Libero Artista)
21. jul 2014. u 20.01
Evo, ja posle godina boravka u Cikagu i prilikom povratka nazad, imao sam priliku da zapazim kako je narod u Srbiji dosta bolji od onih naših po Cikagu.

Dosta su mirniji, skromniji i realniji za razliku od nekih u Cikagu, koji su se pogubili u materijalnom svetu i gladju za novcem i da se ima sve vise bez kraja, gazeci druge bez pardona, pocinje da utice i na njihovu licnost, koje se ocigledno usled tog procesa menja.

the-bezi-man
22. jul 2014. u 00.05
nina,

ne mislim da smo u proseku isti ko i svi drugi. mislim da smo gori, ali pre svega prema sebi samima. prema drugima, kao sto rekoh, uvek smo bolji. ali prema svojim sunarodnicima smo uzasni. Kinezi možda jesu primitivni, ali kod njih je bas izrazen taj duh zajednistva, zajednice i pomoći jednih prema drugima. oni sistematski osvajaju gradove na zapadu, i u svakome imaju svoju komunu. ne zato što su bogati, nego zato što su marljivi, skromni, vredni i udruzeni. njih po nekoliko porodica radi zajedno na kupovini i otplati jedne kuce, pa zatim druge, pa treće i tako dalje. gde si ti i kad to videla kod Srba? pa mi najcesce ne možemo da se dogovorimo ni u okviru jedne familije, a kamoli vise njih. a prema nekim drugima, obično strancima, se buklvano klanjamo i lomimo da im se sto vise ushlihtamo, da im se dodvorimo, da im se dopadnemo. a naše ko *ebe! mislim da je svako od nas to video toliko puta, i nema potrebe da se lažemo da ta karakterna crta kod nas kao naroda ne postoji.

Marko,

ne znam šta bih ti rekao. ne slazem se da u Srbiji ljudi nisu optereceni parama. naprotiv. mislim da su mnogo optereceniji nego ljudi na zapadu. i to bez obzira da li pricamo o našim ljudima koji su na zapadu, ili rođenim zapadnjacima. Srbi u Srbiju su optereceniji novcem. sve se gleda kroz lovu, ko kakva kola vozi, gde je letovao, gde je zimovao, kakva mu je gajba, kako je obucen itd. i kad neko dodje sa zapada, samo ga gledaju kroz pare, odmeravaju, pitaju ga kolika mu je plata tamo negde, pitaju ga koliko je platio ovo, koliko je platio ono, kakva kola vozi, onda takođe komentarisu poklone i posle među sobom ogovaraju kako se i nije bas pretrgao sto im je doneo to i to, jer to za nega bogatog nisu nikakve pare. tako da bas u Srbiji se više ne cene prave ljudske vrednosti, već svi gledaju sve kroz novac, ali na totalno nerealan način. žive u potpunoj zabludi o vrednosti novca, jer su im uzori novopeceni tajkuni i zvezde sa estrade, i onda misle da tako na Zapadu živi običan svet. oni najozbiljnije misle da je na Zapadu najnormalnije voziti novi automobil, dzip ili SUV od 50-100 hiljada dolara/evra itd. i slično. i da to svako može sebi da priusti.
Janis6
(:))
22. jul 2014. u 02.25
Bezimeni...sve si rekao a pogotovo za Kineze. Takodjer da nadodam svasta živi i u emigraciji ali ovi sto su dosli (kao moj stric) prije 40,50 godina su jedni od najgorih,to bi se za cent ubilo a samo protiv svega dole govore i mane nalaze kako ne valja ali ni njih niko nepika ni jedan posto. Pa covjece takvi su proveli svoj zivot od kluba do kluba,crkve do crkve (traca radi i rekao kazao) tako da sljama ima svugdje. I dole na tim prostorima narod se iskvario ali su opet bolji nego ovi a i ako ispituju kao sto i rade pa kao da je cudo ? pa kad dodje krki iz Amerike ili Evrope na godisnji i saspe spiku dole...ovi misle blaaago njemu a ne maju pojma da se nije pomakao sa mjesta dok nije otisao u penziju i kakav je to zivot? pred sami grob kao ti nešto živis i onda saspes u posjeti u otadzbini pricu kako je na zapadu wooow a uz to ima se i kucica od letve itd.itd...pa dee ne pije to vode dole kod naroda.
FrENZY
(NIGA PLIZ)
22. jul 2014. u 03.50
Ima nešto gde sam ubeđen da sam pametniji kada se slikam pored americke zastave.

Osecam neku moc, pustim televiziju a zaboravio sam i kad sam dosao a a znam za sigurno da daleko neću ni da odem odavde tako da... jedna vrlo realna konstatacija, najpametniji su dosli u ameriku.

Amerika oplemenjuje i pravi ljude pametnim ps makar i kad cute ili samo masu u pravcu kamere.

Niko nije ni blizu da konkurise Americi po pitanju lepih televizora i automobila. I to su amerikanci bili u pravu da kola i televizore treba menjati posle svega tri četiri godine i da ni slučajno ne treba da se ceka pet pa onda da se menja.
Janis6
(:))
22. jul 2014. u 04.33
pa ne znam...znam da se kupuje svasta i kao sto kažeš i to na lising ali najbolja mi je stvar kad slike objave šta jedu i kako se dobro hrane,to mi je ipak favorit a televizori ?...eee to je već prava stvar,ima se ...može se a imaš li i ti tv onaj veeeeeliki kao kutija? ma znaš oni americki..sto ogromniji valjda je bolja slika i prijem.
rizling
22. jul 2014. u 04.48



Proveo sam moj radni vek u fabrici, na raznim radnim mestima. NIJEDAN PUT nisam osetio niti video da su drugi superiorniji od mene, niti ostalih ljudi sa balkana.
A bilo nas u fabrici preko 20 nacionalnosti. Kod nas nema sredina ili si najbolji ili lencuga pa ne radis. O mnogim naciama se piše vredni pametni,samo ih glas bie.Mi smoprgavi, nevolimo da nam sole pamet.

Nasi ljudi idu u inostranstvo bez znanja, jezika a kamoli o zivotu zemlje u kojoj se iseljavaju. Pa uspeju, i da se prilagode tamosnjem nacinu zivota i nauce vise jezika. I postanu neko i nešto u novoj sredini. To je Srpska pamet.

To netreba niko da vam kaže pogledaj te oko sebe. A ovi iz azije mogu biti solidarni kolko hoće. To im je sve, od boga. A i da se cerikaju:))))

Mi smo jako ambiciozni. Kad ne valja menjas ides dalje. Gledam reportaze na TV mnogi u americi ne rade. Spavaju ispod mosta . A bili inzinjeri i visoko kvalifikovani. Nauceni na konfor. Pokazuju slike, kuca , bazena. Sto neidu u Kanadu, australiju ili englesku. Neka upotrebe mozak i neka se uporede sa drugima. A ne da cekaju TITA. A bije glas amerikance, kako su sposobni :))))

A ovi nasi sto pljuju po Srbiji i sve sto je Srpsko. Sigurno su imali problema sa zakonom u Srbiji i vukli se po tamosnjim zatvorima. Pa se sada kriju da im je za to kriv tamosnji rezim. A mnogi imaju i teska krivicna dela na dusi.

Kako se kaže, **postuj tudje, a ne pljuj po svome**?



FrENZY
(NIGA PLIZ)
22. jul 2014. u 04.51
FrENZY
(NIGA PLIZ)
22. jul 2014. u 05.03
Mislim da sam daleko autenticniji Ameriken od Sante.

Pored toga sto u dva master kupatila imam po skoro dva najnovija televizora iz 2013, ja sam, bezeci od crnaca umesto da bezim u pokretnoj kucici koja je kompletno opremljena resio da u stabilno master kupatilo pored televizora ubacim i malo maste i tako putujem u beskonacnost.

Tamo gde ja putujem nema sanse neko da me je video ali zato ja dodjem ovde i vama ispisem u ime Boga kratke memoare sa mojih putovanja.

http://www.youtube.com/watch?v=Fk10rtqXbl8
Janis6Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Janis6
(:))
22. jul 2014. u 05.28
...Pored toga sto u dva master kupatila imam po skoro dva najnovija televizora iz 2013...

hahahahahaaaaa...
FrENZY
(NIGA PLIZ)
22. jul 2014. u 05.33
Janis, kad smo dosli i do kuvanja.

Dok smo se dopisivali svojevremeno Santa mi se jednom javio sa iskustvom sa tenksgivinga.

Kako su spremali za tenksgiving curetinu koju su nabavili od georgijanskih amisha njegova supruga je zaboravila da izvadi iz curke onaj tampon i ona se žena razocarala a onda je Santa posto je i njega to dosta pogodilo iz solidarnosti uzeo i zagrizao tampon i rekao... so what, this is fucking America i brzinom svetlosti joj vratio samopouzdanje.
sa_strane
22. jul 2014. u 05.34
Problem Srbije je sto 2/3 zaposlenih rade u državnim sluzbama.
Za njihove plate i armiju penzionera Srbija toliki novac nema pa se stalno dizu novi krediti u stranim bankama.
Malo koja država može to izdrzat pa tako nije ni Jugoslavija.

Što se tiče lisinga kojeg neki stalno navode. Nisam nikad vozio auto na lising jer mi je to skupo. Inače super stvar jer vozis stalno novi auto ali kažem luksuz koji kosta prilično.

Uporedivat nas sa Kinezima nije realno.
70-tih sam u Jugi sjedio sa grupom Kineza u jednom restoranu koji su cekali istovar njihovog broda. Jedna iz mog drustva znala engl. pa je prevodila. Među njima je bio jedan mladji mornar koji je dobio dozvolu kineskih vlasti da može ići radit na brod jer je iz familije koja broji 11 clanova i gdje nitko nije bio zaposlen. Znaci taj mali prakticki izdržava sve njih. Kažu da je to velika sreća da dobijes takovu dozvolu.
Za njih je Njemacka i sl.. predaleko, ali za naše Balkance nije pa tako tamo čim je netko loše volje preti familiji i u preduzecu da će emigrirat.
Mora se priznat da su za takav stav naroda na Balkanu zasluzne prijasnje generacije uspjesnih emigranata. Tako da „domaći” priznali ili ne emigracija je njima simbol boljeg zivota.

Što se tiče Amerikanaca. Ne znam sad koje tačno godine ali prvi u svijetu je vlasnik i gazda Forda bio taj koji je svojim radnicima smanjio sedmicno radno vrijeme na 5 radnih dana i dao radnicima godisnji odmor, bez da su ga to tražili.

-
Janis6Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Janis6
(:))
22. jul 2014. u 06.04
sa strane bas si u pravu...

što se tiče lisinga pa u tome je caka kod nekih da dodju u zemlju prijekla i da komsije i rodbina vide kako se voze bjesna kola (po mogućnosi audi ili merdzan ) i da se hvale kako se mjenjaju auti svake dve tri godine...stvarno bas je to super,prva liga ...neeema šta !

Keni...ma šta kažeš? tampon? mene nešto podsjetilo na ono..tampon ratnu zonu a oni curka ali ima njih vise koji zahvaljuju,dobro je to...kucni odgoj
nina
22. jul 2014. u 09.32
Lesi, naravno da se ne slazem;)

Svoj narod najbolje poznajemo i samim tim znamo sve njegove mane i vrline. Ostale znamo mnogo manje.

Jel' ti stvarno mislis da se Kinezi drže tako zato što vole jedni druge? Ni slučajno. Mislim da ne postoji narod koji je toliko koristoljubiv i proracunat kao oni. Da, oni žive u coporima i kupuju jednu po jednu kucu, ali samo zato što su svesni da će tako brze doći do svoje kuce. Kako se vole u tim zajednickikim kucama, to samo oni znaju. Žive u svojim delovima grada zato što im je tako mnogo lakse da opstanu. Pa ovde prva generacija nikad ne nauci engleski!

Kinez ti za pet centi ljubi noge, a ne dao ti Bog da uspe u zivotu i da ti bude nadredjeni...To je narod koji gazi preko leseva za saku pirinca.

Prizanajem da su vredni i da mnogo ulazu u decu.

Nas razlicit odnos prema svojima i strancima, ja opet tumacim nasom opustenoscu;)

Našeg ako zavrnes, pa šta, nasi smo;) Stranca ako zavrnes, ne znaš šta možeš da ocekujes;)

Mislim da preterujes i da mi ne padamo bas tako na kolena pred njima...Da ne kažem da su i Kinezi stranci, i Indusi su stranci pa čak i Albanci su stranci;)

Možda imamo malo snishodljiv stav prema Zapadnjacima jer su oni ipak uvek bili Zapad za nas;)
baresh
(zanatlija)
22. jul 2014. u 10.07
„Dok smo se dopisivali svojevremeno Santa mi se jednom
javio sa iskustvom sa tenksgivinga”...

Stice se utisak: bio Santa u ovoj kafani ili ne,nebi se
imalo šta reci. Drugim rečima,za izvesne doticni je crna
ovca koja čim se pojavi,evo prilike da se olaksamo i tesimo.

Nego, daj narode opustitimo se i recimo nešto po temi i
šta nas tisti u belom svetu - pojedinacno.
Svoji smo, pa je red da se ispomazemo...

p.s. ko će koga - neg svoj svoga, kaže se u narodu.
Amatercic
(Penzioner)
22. jul 2014. u 10.20
Putovanja su mi bila i ostala slabost vidio sam dosta zemalja i ljudi za koje je Srbija bila i ostace pojam u bilo kom pogledu.Druga je stvar sto ovi negativci nikad ništa nisu pozitivno videli na zapadu a bez njega ne mogu i stari emigranti su izdajice a oni su kao pravi heroji napustili zemlju.Druge narode ne poznajem kao svoj ovde se družim od Ponedeljka do Petka 80% + sa Amerima, Subotom zavisi od dogadjaja a Nedeljom 80%+ sa Srbima.Srbi stariji emigranti nisu toliko los narod koliko se ovde opisuje(pomagali su jedni druge daleko vise nego danas i zato postoje razlozi) a iz novijeg talasa svi oni sa kojima se družim su odlicni ljudi,nikad se nisam druzio sa ljudima koje ovde napr. opisuje Marko,siguran sam da takvi postoje kao sto sam siguran da takvi ne postoje u mom drustvu.
Pogledajte samo ovde noviji emigranti koji su bili „prijatelji” iznose sav prljav ves na videlo po nepisanom pravilu posto su i sami takvi,to toliko ne primecujem kod staraca.Mislim da nakon pola veka emigracije (vise nego par zemalja) i putovanja po svetu da malo vise znam o zivotu nego prosecan Balkanac.
FrENZY
(NIGA PLIZ)
22. jul 2014. u 11.36
Amatercic,

sad si Norvezanin a za koju godinu možda postanes africki japanac i onda kad taj prosek prevazidje sebe jednog dana ćeš da budes balkanac sa americkim prosekom, standardima i kvalitetima.

Mora samo da se zapne i radi. Dolaze bolja vremena iz casa u cas.

Baresh,

vidite tamo šta se desava i javljajte hitno da su jednostavno svi u soku i da su words of wisdom najpotrebnije.

Roger.

pustimela
(monter)
22. jul 2014. u 13.11
Dajte bre malo bez Srbije i Srba.
Otišli ste, pa dobro, što se vrćete.
Dajte malo i odatle,dostignuća,
impresije,sex-droga-alkohol,...
da se budući opredele-zaebu ili ne.
Ako su vam golf,
memoari i Srpske uzrečice
sve sto je VElika trojka dostigla
u emigracije
alal vam ga,
'Daleko vi lepa kuća'.
pustimela
(monter)
22. jul 2014. u 13.28
Malo je grubo i neučtivo reći
ali 'o pokojniku sve najbolje'
a izgleda mi tako,
da ste tamo već 'pokojni',
još gore što vas ne pominju
pa visite ovde,
makar vas i popljuvali,
bar se osećate,
jar,
tamo ne znaju
ni da pljuju ni da psuju,
zavide,hvale, podyebavaju, ...
sve normalan do normalnog,
obrazovan do edukovanog,
ni sa kim da se povataš.

Amatercic
(Penzioner)
22. jul 2014. u 14.10
Monter
Drago mi je da si stigao na Zlatibor sa svojim gazdama i da uzivaz sa svojim ljudima,vidis ja i ti se nikad nećemo naći u istom drustvu kao što se neću naći u drustvu sa najvecim bogatasima Srbije.Ti sedis ispred neke trgovine i pijes pivo, tako je sladje zar ne a dorucak je najsladji kad se zamota u par godina stare novine ja sam to davno zaboravio.Nego kaži ti mama lepo koliko te placaju za setanje tih kucnih ljubimaca??Moram u 2;15 na Golf teren sa prijateljima
posle pice i vecera u klubu gde takvi kao ti nikad neće zaviriti iz prostog razloga za jedan dan golfa možeš ispred trgovine piti pivo vise od pola godine?Ja nisam uspeo a sad zamisli gde su uspesni emigranti oni ti nebi dali ni kucice da im setas.Moja poruka je uzimajte vas lekove redovno.Voli vas ljubi vas penzioner!
Alisija
22. jul 2014. u 14.22
Svez vazduh je strasno važan za dobar i zdrav zivot.

I ja sam dosta siguran da neće crnci da me jure samo na proverenim lokacijama.

Ja sam u Majklovom nejbrrrhudu.

Balote su ipak nešto sasvim drugo ;)

No, ukusi se razlikuju.

Ditka me juri već godinama ali to sa stapovima ?? Hmmm... Šta ja znam, to je neki prikaz nasilja za mene i nisam bas za to.
pustimela
(monter)
22. jul 2014. u 15.43
penzioner
nisam stigao
već se preselio,
kupio jevtino mestašce
gde u pečurke idem sa svojim kerovima:
Eng. staford(nije amerski)-Beki,
Haski-Kristi,
DZek rasel-Ejša
i Srpski DODŽ-Vučko
i svi složno žive,
Pečurke jem sa lebom
od kukuruznog i žirovog
(plod hrasta ako si zaboravio)
brašna,sa kajmak
uz Srpsku salatu:
crni luk
paradajz
krastavac
paprika
ljuta papričica
soli
zejtin

E
posle toga
pijem sa domaći pred prodavnicu
jer nema ništa slađe nego
kad podrigneš u gomili,
znači i pivo će da klizne
'ki detetu slinac'
(što bi reko „zanatlija”.

A ta tvoj golf 'što mlogo košta'
sam jednom probo ovde :

http://www.pganationalrussia.com/en/

pa mi se nije svidelo
da se dzaba mlatim
i slušam take ko ti
posle mlaćenja štapovima
(još više su mlatili posle
par viskija)
bolji i dublji razgovor
pred našu prodavnicu.

A za lekovi ne brini,
svi redovno upotrebljavamo,
travaricu,
klekovaču,
krušku,
...
sa svež vazduh da preseče mezu.
Ni za kake pare
ne bi menjo.

PS
nemam gazdu,
svoj sam na svome.

FrENZY
(NIGA PLIZ)
22. jul 2014. u 15.58
Zanimljiva ekipa prijatelja koju imaš oko sebe :)))))

Kucici su ovde skupi ko deca. Deete nema sanse da vratis a kuce možeš a vecini isto dodje jer ne pricaju na srpskom i ovako i onako. Kucicic se garantovano vise trude da pricaju srpski nego velika vecina.

A meni drago kad pricaju oni koji deci i unucicima kupuju poklone sa sve racunom.

Auuu kakva ljubav struji u domu mome ljudi ??!

Ja ću druge da ucim o svemu ali...

HA HA HA HA HA HA HA

Ijuuu al udara Manitu pa razbija.

Sve je ovo psihijatrija, mi smo tu da jedni druge tesimo.
pustimela
(monter)
22. jul 2014. u 16.25
:))))

Ne mogu da komentarišem
ko s kim tamo ne razgovara
ili se ne razume
i ko koga i kome šeta,
ovi moji nemaju jezičku barijeru
i ako su
-jedna „ruskinja”
-dve „engleske”
i jedan Srpski.

pustimela
(monter)
22. jul 2014. u 16.48
Ovo sam propustio:

(Penzioner)
„...posle pice i vecera u klubu gde takvi kao ti nikad neće zaviriti iz prostog razloga za jedan dan golfa možeš ispred trgovine piti pivo vise od pola godine?...”

* * * * *

Za jednu večeru,
porodičnu,sve sa našeg Balkana,
mogu da iznajmim
tvoj golf teren
na CEO dan,
da kerovi kopaju po rupama!
GZox
23. jul 2014. u 08.04
emigracija je sastavljena od dobrih loših i zlih :)

radisa
23. jul 2014. u 10.15
the-bezi-man@@
Komunikacija među Srbima koji se ne poznaju
se najbolje može sagledati u situaciji
državni sluzbenik -stranka .
Drskost,neljubaznost,nedostatak osnovnog
postovanja druge osobe u slučaju
„salteruse”(policajca,carinika,sluzbenika opstine ili ambasade).
Srbin Srbina tretira kao stoku kada mu se može
(kada je iza nekog saltera koji mu daje moc).Neće ni dobar dan da
ti pozeli.
Nema tu nikakvog osecanja
pripadnosti istom narodu.

baresh
(zanatlija)
23. jul 2014. u 14.25
„Nema tu nikakvog osecanja
pripadnosti istom narodu.”

Na sve iznad receno nemam primedbu. Mogu da dodam:
od vremena kad su 'divlji zamenili pitome',podobni
polu-pismeni nepismeni zajasili na narodnu grbacu,
još uvek se iseljavamo.
Istina je da su ovdasnji njihovi potomci'edukovani',
spikaju tudje jezike,izucili marifetluke svih boja,
pa nam je tako kako nam je.

p.s. moz` biti da gresim pa ako treba i pokajem...
jer samo ziv covek gresi.

Janis6
(:))
23. jul 2014. u 15.21
Kada je riječ o potomcima pa stavrno da puknes...seruckanje na pet tisuca hiljada kilometara i dolazak u neki SC samo radi preseravanja i dokazivanja „velikog” srBstva i samo kakiti i kakiti da se piskara a inače ko sto neko rece...samo problem,zatvor,laz i kriminal je većinu odveo u dijasporu koji su 40,50 godina tamo. P.s. americko i kanadsko govno mirisi bolje nego naše domaće...,eee jadnici :)
baresh
(zanatlija)
23. jul 2014. u 16.01
„...samo problem,zatvor,laz i kriminal je većinu odveo u dijasporu koji su 40,50 godina tamo.”

Bas tako, pametni i vrijedni bjeze i klone se zatvora,
laži i kriminala. Nisu sisali vesla pa da docekaju bjezat`
na traktorima od svojih vjekovnih susjeda sa kojim se
zaklinjase u bratstvo-jedinstvo 'zenicu oka svog'.
;-)
Janis6
(:))
23. jul 2014. u 18.41
Pa šta ćeš ti reci neradnice? tebi ni jedan sistem ne valja. Imao si sreću da ogulis kenjadu i ti si dotakao vrh,jer bolje biti dupeuvlakac i guzicolizac u tudjini nego se boriti do zadnje kapi krvi pa ostati na svome. Ne seri dvolicnjak,ne seri ! :)
baresh
(zanatlija)
23. jul 2014. u 20.12

„nekako imam utisak da vecina emigranata, bez obzira koje
su generacije, imaju organsku potrebu da se jedni na druge
istresaju, pokusavajuci da tako izlece svoje frustracije,
i misleci da su nadmudrili sagovornika. ali tu se čini mi
se zapravo radi samo o subjektivnom dozivljaju i simulaciji
”pobede„ protivnika, koju stvaraju kod sebe.”
______________________________________________________________________
Ovo bi ujedno bio moj odgovor na komentar doticno isrustuirane,
obzirom da:ne trcim stafetu vise od 4(slovima)četiri decenije...

p.s. tema nije o meni.
p.s.s. toliko ovim povodom...


the-bezi-man
23. jul 2014. u 20.35
Ne razumem zašto se svadjate? Upravo sam o tome i pricao... mi jednostavno ne umemo normalno da pricamo koja god da je tema u pitanju... osvrnucu se još malo na pojedine komentare, sad nemam vremena. pozzzz
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
24. jul 2014. u 04.55
Drskost,neljubaznost,nedostatak osnovnog
postovanja druge osobe u slučaju
„salteruse”(policajca,carinika,sluzbenika opstine ili ambasade).
Srbin Srbina tretira kao stoku kada mu se može

*********

@

Radisa, nezrelo zboris, sa svim tim godinama.

To sto pišes možda vazi za mesto u kome si ti bio, pre 30 godina. Danas je sasvim drugacije.

Dosle mlade i skolovane generacije, koje su pristojnije i kulturnije od vecine vas.

Od toga sto si napisao ništa nisam video u SREMU i N Sadu. Bio sam iznenadjen kako sve dobro funkcionise i ljubaznoscu. A imo sam posla po opstini i drugim državnim ustanovama.

Po bankama je kao i iovde uzmes tvoj broj. U posti zna se red. I ako nešto neznas pomognu ti ljubazno pri popunjavanju. Zamena lične karte brze ide nego ovde, za par dana bila mi je zamenjena.

A po kasapnicama isto ljubazni. Po restoranima ljubazniji su nego ovde, a izbor im je veci nego po S americi. Gde konobari lice na drvosece :))))

Zato pazite i iznosite i ISTINU.

A ne zbog vase frustracije i ličnih problema pišete i sirite gluposti.

Napisi gde si video to sve sto iznosis. Kao i ovde ima neko pa nije ljubazan. Ali nemoj da sve stavaljas u istu vrecu.

Neka ti bog pomogne.
pustimela
(monter)
24. jul 2014. u 07.46
'Svi znaju bolje od vas,
šta je za vas bolje'.

PS
ovo nije rekao dotični
već
Momo Kapor
Amatercic
(Penzioner)
24. jul 2014. u 09.13
Stvarcice se popravljaju u privatnom sektoru,nikako nisu mogli nastaviti onako udarnicki a što se usluga u državnim ustanovama tiče ne želim nit imam toliko maste da to uspoređujem ipak se u Srbiji još kasni za zapadom.Ako smatrate uspehom da neko prijavi boravak u za manje od 8 sati onda je to uspeh ovde ne prijavljujete boravak kad stignete kao turista a u Sremu morate i to se obavi za casak krenete ujutro od 7 pa do 3 posle podne ako ste imali sreće(lično iskustvo)
Ovde komunjare optuzuju uvek starije emigrante da su izdajice a oni jadnici se sami javljaju sa zapada i to im nekolicina nas proba da kaže ali ne vredi ipak treba imati malo zdravog razuma i upustiti se u zdravu diskusju a ne odmdmah vredjati.Ni mi ni nasa deca neće nikad raditi za vas i vase roditelje to dobro znate i zato je toliki iliv besa sa vase strane.
Mom zemljaku koji ima servis za cuvanje kucica evo par cena jednog dana igrajuci Golf na Adi u BG za nas cetvoricu,ja ću staviti pojedinacne cene u dinarima bez obzira sto je ovo jedna osoba platila:loptice 6400(ovde te loptice kostaju oko $25),kolica 360,renta stapovi 1500,igra 18 rupa 4050,majica 5100 i druge sitnice 1000 ovo je bez pica i hrane to je pivo ispred trgovine za godinu dana skoro 200 000 din za jedan dan sa golfom,doruckom i ruckom to je jedan dan u Beogradu gde je igraliste bilo puno te Srede od 9ujutro do 2 znaci i tamo ima se,može se i radnim danom a sad sto su nasi troskovi bili godisnja penzija ili 10 god pivo pred trgovinom nekog srećnika to je druga stvar.
baresh
(zanatlija)
24. jul 2014. u 12.32
„Ne razumem zašto se svadjate? Upravo sam o tome i pricao... mi jednostavno ne umemo normalno da pricamo koja god da je tema u pitanju... ”

Pre bi se reklo da je u pitanju sujeta,bez obzira šta druga
strana izgovori.Navescu neke od primera sa ovih diskusija koji
se vrte po put ringispila.

Kad se neko(s` kim ste se zamerili)sa druge okeana pocinje
generalizacija u opisu doticne licnosti i zemlje koja mu
izaprala mozak.
„najeo se `amurgera,napio coca cole,živi u dascari,gleda
CNN,slavi dan vestica & curki,zaboravio'la kad je nosio-la
opanke,robuju mr $$,hvali sa uspehom dok 40 i kusur miliona
gladuje i nema zdravstveno, nemaju ni dve nedelje god. odmora”...
i tako u beskraj.

He he, mora negde viska energije da se otarasimo,ma gde
da jesmo po onoj; ne može nam niko ništa...
pustimela
(monter)
24. jul 2014. u 12.50
Penzioner

„...Ni mi ni nasa deca neće nikad raditi za vas i vase roditelje...”

* * * * *

Nemaš jado ni za sebe
ali si zato,
jedne srede,
izašo na Adu
(jer ti drugi platio)
da se razočaraš,
jer i radnim danom
ovde mlate
i golf im nije dostignuće!
Je li ti žao
što si se zaebo,
što se i ovde
(za pametne i sposobne)
ima i može se!?

rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
25. jul 2014. u 04.21

Penzos,

ti si izlapio, lupaš ko Maksim po diviziji.
Amatercic
(Penzioner)
25. jul 2014. u 09.08
Rizo srećo možda je neko od nas dvojice izlapeo a to nisam sigurno ja.Najviše odgovaram na komplimente sivim u danas a nikako u proslosti,pišem ono šta vidim i znam a nikako ono šta bi voleo da bi bilo ,suvise star za mastanje a dovoljno pametan da znam gde pripadam a to je da mogu da sebi dozvolim šta mi srce prohte kao baciti za jedan da 200 000 samo na Golf u jednom danu.Kad sam živio u Srbiji nisam ni blizu imao materijalne mogućnosti kao Gloferi iz Srbije sa kojima danas igram kad posetim Srbiju,da sam imao njihove materijalne mogućnosti nikad nebih napustio Srbiju oni će opet kod mene na zimu i samo zbog golfa ,svaki od njih će potrositi bar 4 godisnje plate iz Srbije a ti sedi i pij pivo ispred trgovine i uzivaj vruc bostan u hladovini,nemoj da zaboravis poneti zimnicu u Svicu kad podjes cisto sumjam da ti je penzija dovoljna ipak se treba pokazati u selu ispred Radnje,ima se može se? a sad odoh na vikend sa prijateljima 3 dana golfa.Prijatno i idi spremati zimnicu .Napisi nam kako si isao da spasavas Svicu znam da si bio bogat i nisi isao zbog para kao ja.
pustimela
(monter)
25. jul 2014. u 10.27
E dobar si ti domaćin,
plaćaju sami kad ti dolaze
a bogami i kad ti njima odlaziš.

Odmori tri dana
pa nam javi
koliko je koštalo
i ko ti je platio
a mi čekamo radne dane.

rizling
25. jul 2014. u 10.30

Peznos, odusevio si me.

Po tvom pisanju vidi se da si pravi PUNOKRVNI nas covek Srbin. Da ti je najveca vrlina da se hvalis kako imaš i kako ti se može. I to ovde da znaju na PET kontinenta :))) Uzivaj u tome još 100 godina najmanje.

Mora da stanujes pored neke klanice gde si radio i neko ti još radi. Pa imaš jeftino meso. Brk ti je stalno masan. Ali kažu nije bas zdravo pazi krvne organe a i na mozak. Da ne izgubis pamcenje.

Znaš ne možemo biti svi imucni ko ti. Mora da postoji gologuzija kao ja. Da sedne na klupu i pije zidarsko pivo ispred ducana. I zavidi takvima ko ti kad procitamo ovo sto pišes. A tek kad dodjete iz ameriku sa karama i zlatnim zubima. Tek onda je ljubomora.

Nerece možeš li da igras golf na 8 rupa. Ili ti je već mnogo:)))

Uzivaj i dalje kad ti bog dao.

pustimela
(monter)
25. jul 2014. u 11.31
Da ne pomisli neko,
nedo Bog,
da zavidim ovim penzionerima,
daleko bilo.
Ja im želim
da žive 100,
pa i više godina,
u blagostanju koje su tražili
i našli svojim neograničenim
znanjem, umećem i silama,
i da nas uveseljavaju
komentarima,
do duše, sve više nerazumljivim.

PS
Ostaće i SC bez etalona
diskusije emigracija.
baresh
(zanatlija)
25. jul 2014. u 11.51
„Smanjenje plata i penzija ne više od 10 odsto
Vujović je rekao da će se Vlada Srbije truditi da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto.

On je nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ekonomistima, privrednicima i bankarima u sedištu Saveza ekonominista Srbije rekao da će detalji tog smanjenja i drugih ekonomskih mera vlade biti poznati po završtku rebalansa budžeta.

Vujović je rekao i da će samo deo troškova biti prebačen na plate i penzije jer će, kako je naglasio, mere biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije i to najviše na šverc cigareta. (RTS)

----------------------------------------------------------------------

Konacno ohrabrujuca vest,

Iz clanka se da zakljuciti da je standard premasio ocekivanja,
pa je s` time neophodno smanjiti primanja koja mogu dovesti do
inflacije.

Mudra odluka vlade Srbije pred ulazak u EU...
the-bezi-man
26. jul 2014. u 02.25
nesuvislo prepucavanje koje ne vodi ničemu, zajedljivost, netrpeljivost, pakost, zloba i mrznja jednih prema drugoma su samo neke od naših nacionalnih karakteristika, kao što se lepo vidi i na ovom topiku. a da se kojim slučajem pojavio neki stranac, polomili bi se od ljubaznosti... to je nasa slika i prilika... ma čak i da je neki hrvat ili siptar dosao, i prema njemu bi bili ljubazniji nego prema Srbinu...

zato mislim da je Radisin komentar jedan od najrealnijih, samo sto taj neljubazni, nekulturni i drski odnos koji on opisuje ne postoji samo na relaciji sluzbenik-stranka, već na svim nivoima i u svim porama našeg drustva i našeg naroda...
Janis6
(:))
26. jul 2014. u 04.46
...a da se kojim slučajem pojavio neki stranac, polomili bi se od ljubaznosti... to je nasa slika i prilika... ma čak i da je neki hrvat ili siptar dosao,...

Hajde bezimeni pa nisi ovdje na ovoj diskusiji novi clan već si godinama kao i masa drugih i nije mi jasno šta te to cudi ? pa upravo je tako kao sto si i napisao i to u bobu pa zato ljudi i reaguju. Pojavi se trojka koja sa takvom ironijom se obraca narodu na diskusiji,omalovazavajuci sve i svakog sto je odozdol i šta bi neko trebao da piše ? da mu se ili da im se klanja i zahvaljuje na svaku riječ ? znaš ti dobro o cemu se ovdje radi i ljudi neće da sute mada znaju da je sve ovo samo izmišljeno druzenje a stvarni zivot je van ovoga. Pustimela i rizling su sve rekli upravo kako treba i ljudi nedaju i ne mogu da trpe da se neko ko se najeo u zivotu curetine i hamburgera iz iz gumenjaka uskocio u cipele javlja na taj način opisujuci zemlju porijekla. Ma dokle god žive ne mogu i neće biti ni amerikanci ni kenjadjani a najviše bljuju upravo oni isticuci uporno samo svoje hvaleci se ovdje 24/7 dok istima u zemlji kojoj žive lizu znaš već šta.
baresh
(zanatlija)
26. jul 2014. u 08.46
„zato mislim da je Radisin komentar jedan od najrealnijih, samo sto taj neljubazni, nekulturni i drski odnos koji on opisuje ne postoji samo na relaciji sluzbenik-stranka, već na svim nivoima i u svim porama našeg drustva i našeg naroda...”
---------------------------------------------------------------------

Opste poznato. Imalo se vise nego dovoljno uslova da
postanemo to što Radisa opisuje.Postali smo stranci
sami sebi u sopstvenoj zemlji,tako da osim u korupcije
i kriminala ne primecujem da nešto drugo boljira.
Bar tako saznajem iz medija zemlje u kojoj smo rođeni.
Osim toga,iz nekoliko poseta Otadzbini,nisam uocio da je
običan narod zadovoljn.Kako pre 4 decenije,tako i danas.

Takva nam je i emigracija. Ono sto smo poneli u sebi
iz haosa,ne može da se izbrise i ponisti u pamcenju.
Tamo su nam koreni,rodbina,pojmovi ozivotu - uopste...
Ovde gde smo,uslovljeno je da se prilagodjavamo po
merilima i uslovima koji postoje. Kome se ne svidja,
ima izbor. Neka se vrati tamo odakle je dos`o,ili
prilagodi na ono što se nudi.
Meni je ovde gde sam dobro,ne zalim se,u protivnom
tražio bih gde ima bolje.To sto diskutujem kao i ostali
na ovom forumu,ne može da promeni tamosnje stanje.Kako
na bolje tako na gore.

Kako živim ovde gde jesam,niko ne zna, i ne mora da zna
osim mene samog. Jedino može da nagadja i zadovolji
sujeta doticnog ko je opterecen drugim,umesto sobom.

p.s. lepo kaže nas narod: 'posle oca - nemam staraoca'.



the-bezi-man
26. jul 2014. u 12.43
Janis,

ma znam, ali to nije tako samo ovde, već svuda među našim svetom. i iako to znam odavno, iskerno i dalje se cudim, i cudom ću se cuditi dok sam ziv... jednostavno, naopak smo narod... i to je to...
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
26. jul 2014. u 13.30

svim ljudima dobre volje pozdrav!!!

https://www.youtube.com/watch?v=CS6neirNkdc
Janis6
(:))
26. jul 2014. u 13.46
Bas tako bezimeni...pogledavsi ako su svi takvi (lično ne poznajem) kao trio fantastikus na ovoj emigraciji e onda nema šta da se kaže. U Srbiji,Makedoniji,Bosni,Hrvatskoj a tek Sloveniji da ne govorim nailazila sam samo na dobre ljude tako da mi par njih ne može zgaditi cjelokupan narod a kamoli moju naciju ali inače „genijalni” su reprezentatori svojih korijena da evo plaaaacem od zalosti :) pa nemoj nikad nakazu uzeti za primjer a da u svakom zitu ima kukolja i to je istina ali oni se pospricaju otrovom i nestanu.

Ej rizling...ma sad me podsjeti na Slavoniju,ma obozavam tamburicu,bas je superiska :)
the-bezi-man
27. jul 2014. u 00.10
Janis,

bilo bi lepo da je to slučaj samo ovde na forumu, ali nije. to je manje vise slučaj svuda gde su Srbi. i u Srbiji, a pogotovo u emigraciji. u našim zavicajnim klubovina, crkvama, i na svim okupljanjima, svi se merkaju ispod oka i dizu noseve jedni na druge ko na smrdljiv sir. a onda naravno padaju razna ogovaranja iza ledja a neretko i spletkarenja i smestanja raznih traceva i pakosti jednih drugima.
Janis6
(:))
27. jul 2014. u 05.02
Bezimeni znam o cemu pišes i upravo je tako posebno u emigraciji i ako mi vjerujes niti idem na te skupove a kamoli klubove i crkvu gdje je kao sto kažeš trac i rekao kazao i ne družim se sa nikim odozdol ne vezano odakle ko dolazi,uvjerila sam se sama u to što pišes,daleko im kuca od mene. To sve znaju sto si i naveo naveo i da se hvale a pitaj ih kada su bili zadnji put u bioskopu ili ev. nekom muzeju,koncertu (da nije cajka) sanse nema (cast izuzetcima) ali ovi koji su 40,50 godina i koji su „veliki” Srbi nisu se pomakli od 41 godine pa na ovamo a ima njih koji ne znaju ni recenicu da sklope zemlje u kojoj žive već onako samo natucanje. O zlobi,mrznji i pakosti da se ni ne govori ali i njih treba razumjeti...u kom veku su rođeni? a o zemlji porijekla znaju samo da omalovazavaju ali ko da je to važno sto takvi misle? i onako neki odavde zajedno imaju i 350 godina ali važno je to da su im djecica,unucad i praunucad odgojeni znajuci ko su i šta su..a šta da se radi? ti,ja i ostali ko da možemo šta tu da promjenimo jer dovoljno je ako si procitao u novinama tekst o Kinezima koliko ih u Srbiji ima da ima i takvih koji napisu komentar da vise vole Kineze nego Srbe u Srbiji pa šta reci na to ? a javlja se lik preko bare sto je sprdio 45 godina u „emigraciji” . Blago Srbiji sto ima tako veeelike domoljubce koji se javljaju 5000 kilometara dupetom od otadzbine.
Amatercic
(Penzioner)
28. jul 2014. u 13.42
Evo vratih se sa Golfa i spremam se za nove „poduhvate” na zelenim i lepo sređenimterenima sa još 200tinjak Srba sa severno americkog kontinenta u Indijani gde SNF održava svoj tradicionalni letnji golf turnir.Tamo ću se sresti sa starim i dobrim Srbima gde će se cuti Srpska muzika i igrati Srpsko kolo ,smeh i pesma bez ogovaranja i politike.Vi koji živite u okolici Cikaga dodjite i uverite se meni nemorate verovati.Poželjno znanje engleskog jezika mnogi ne govore srpski.Napomena;to je većinom neuspela emigracija ili potomci po nečijim standardima.
Ovima koji misle da nisu izdajice zemlje svoje posto su emigrirali samo u evropu predlazem novog doktora dok nije kasno i morate verovati (to vas nisu naucili u kuci) da mozete imati razlicita mišljenja i to mišljenje reci bez vredjanja osoba sa razlicitim mišljenjem .
baresh
(zanatlija)
28. jul 2014. u 15.00
rizling
30. jul 2014. u 07.21

Penzos,

Ako možeš da mi ovo potvrdis sto sam citao.

Kažu da Vama sa krivim nogama, golf bolje odgovara. Pošto u golfu je važna stabilnost tela . Krive noge su sirine ramena . Pa kad udarite lopticu imate bolju ravnotezu?
Amatercic
(Penzioner)
07. avgust 2014. u 21.35
Najbolju ravnotezu u Golfu održava Debeo Novcanik koji mora biti dobaaaar.Trebao si doći da vidis kako se braca vesele.Najmanje je bilo emigranata a najviše Srba,politike nimalo.
Mislio sam da tvoja Sosa neće otkriti da imam krive nogee?
Gde tvoje godine odose penzosu?? tolika ljubomora sto nisi
emigrirao u USA ili Kanadu?Probaj malo bez vredjanja ili ćeš crknuti kao komunjara?
Idi brati bostan da zaradis za put i kofer pasulja Jado.
rizling
08. avgust 2014. u 03.02

Vidi se da znaš zasta živis. Zato si i doso u ameriku. Da ne brises dupe novinom.

Ja sam gologuzija, mogućnost mi je da idem Peske.

Kaži kad igras golf, dali pljujes po toj travi :)))) Onako po naski iz dubine duse. Izbacis svu tegobu komunisticku i kapitalisticku.

Amatercic
(Penzioner)
08. avgust 2014. u 09.47
Znam zašto sam dosao i to sam ostvario i vise nego šta sam se nadao i to samo teskim i upornim radom kao i sa puno odricanja u zivotu,uvek sam znao gde pripadam i šta mi je bio cilj,na moju sreću ili nesrecu nisam rođen sa srebrenom kasikom u ustima,poticem iz familje gde se znao red i rad.Nisam ljubomoran na vas koji punite kofere sa domaćom hranom ssvaki put kad putujete u otadzbinu i vase provode u autobusu ili na traktorima za vreme putovanja.Ja živim kako mogu i hoću u odredjenim granicama,nisam sam kao sto ti je tvoja Sosa rekla imam koji potomke rade u mesarama gde sam i sam radio i zato i igram Golf.
rizling
09. avgust 2014. u 02.17

Pa već jednom na ovoj diskusiji, sam ti CESTITO tvoj uspeh.
Evo još jednom BRAVO za postignuto.

Prvo mene je mila kad neki nas covek uspe. I to PRVA generacija. Pošto je vecina otisla u beli svet bez znanja jezika i bez ikog svog. Sto nije lako.

A taj put sam prosao i ja lično.

Mogu da ti poželim da još najmanje 100 godina uzivas u tom blago stanju.

ps

u zivot stalno nešto ucimo, saznajemo. Tita (komuniste) nije narod Srbije doveo na vlast. Već im je Nametnut od Engleza, Amerikanaca Kanadjana,Rusa. Pa njima psuj majku . A ne meni i drugome što ne misli ko ti. A ja sam otiso u diasporu pre tebe, sa mojih 20g. OK.

Mnogi ovde to neznaju nikada nisu se ni interesovali, o tome.

Nadam se da sad si SAZNO nešto. ILI raspitaj se kod nekog ucenog tu gde si.

I ne mesaj politiku sa ekonomskim stanjem.

Bud pozdravljen i uzivaj na cistom vazduhu.
Amatercic
(Penzioner)
11. avgust 2014. u 09.54
Dragi moj Rizling
Nikad nisam prvi poceo da vredjam ovde na SC a ni u zivotu uopste,veruj ako hoćeš meni neprijatelji netrebaju imam ih dosta ali prijatelja nikad dosta,prijatelje nikad neću traziti ovde u ovom virtuelnom svetu.Pogledaj ovde samo na ovoj temi ko je poceo da vredja i ponasa se kao razmazeno deriste ja ili ti.Za mene je svaki posten rad dobar bez obzira dali ta osoba cistila septicke jame ili operisala mozak,suvise dugo sam na zapadu da pocinjem price...imam prijatelja na visokom polozaju.Ja sam ekonomski emigrant koji živi standardom koji je u top 10% u zemlji u koju sam dosao sa polupunim koferom i trebao bi biti zadovoljan sa te strane kao i sa familijom u kojoj svi rade i nijedno nije bilo u zatvoru ,upotrebljavalo droge ,omiljeni su u drustvu, zdravi i najmanje petogodisnje obrazovanje posle 12tog (obaveznog) razreda.
Možda ja mislim da su mogli malo bolje...
Spomenuo si ovde jednu nasu devojku i ja bih se opkladio zivotom da poznajes dosta njezine rodbine a možda ti je i jedan od njezine brace lekar???Nije uspela za vas, po mom mišljenju neka osoba koja je cvrstog karaktera,bez mrlja u njenom zivotu koja zaradjuje vise od 10000$ dnevno je uspela.U svakom slučaju malo nas je uspesniji u bilo kom pogledu i umesto da smo ponosni na takvu osobu neki od nas to sve omalovazavaju.Ja se ne družim sa negativcima u zivotu a ni ovde i dozvoljavam ljudima da imaju svoje mišljenje.Trebamo jednom da shvatimo da biti emigrant u Evropi ili Australiji i Americi nije isto i da svaki kontinent ili zemlja imaju svoje prrdnosti ili nedostatke.Samo jedno je isto svi smo iste „patriote” čim se prilika ukazala...
rizling
11. avgust 2014. u 13.04

Zemljace, za to tvoje Blago stanje samo sebi možeš da zahvalis. I tvojoj rodnoj zemlji sto ti dade punu lobanju pameti. A sve ostalo je sporedno.

Šta mislis da si rođen sa pilecim mozgom, prazno teme. Šta bi? I da si bio rođen na marsu, a kamoli americi. Eto i tvoja deca tu pamet nasledise?

Ti si to pametno upotrebio i eto rezultata. Da si živeo u Francuskoj, australiji ili Kanadi isto bi to napravio , a možda i vise?

Samo uzivaj u tome sa tvojima. Niko nije protiv tebe, dicim se kad znam da je nas covek uspeo. Reko bih se da ti vidis ljubomoru oko sebe ? Sto je i normalno. Naročito kod onih sto su bili siromasi, pa se dobro okucili. Naravno covek ko covek jer je i to jedna osobina ljubomoran je . Ali ne svi.

Bas te briga za druge uzivaj .

Evo slusaj Betula šta kaže :

https://www.youtube.com/watch?v=HSiMqUtYWEk
Amatercic
(Penzioner)
11. avgust 2014. u 13.50
Hvala na pesmi odlicna je.Sve najbolje želim tebi i tvojoj familiji.
the-bezi-man
12. avgust 2014. u 01.00
ajde se sad na kraju i po'vatajte malo i pozvalavite, al' da prvo izvadite proteze!

:)))
rizling
12. avgust 2014. u 04.56

gle ti njega, ala je ljubomoran :))))

Dobro nam doso . I sam znaš da postoje TROJKE ? A svi volimo piletinu.

Kako živis u naprednoj zemlji, upoznat si DOBRO.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.