Diskusije : Emigracija

 Komentar
Pitanje za emigrante!
Realista
(programer)
17. jun 2014. u 13.45
Da vam sada neko ponudi stan u centru Beograda i dobar posao (par hiljada evra mesecno), da li biste se vratili u otadzbinu!
Janis6
(:))
17. jun 2014. u 14.36
Nikad !!!!... jer nije sve u parama i materijalnom.
baresh
(zanatlija)
17. jun 2014. u 14.57
Ponuda za stan i 2.000 eu, treba prvenstveno da vazi za
gradjane Srbije,koji zbog korupcije mogu samo sanjati
o takvoj ponudi.

p.s. da sam imao bar garsonjeru i posao od nekih 300-500 evra,
nebi mi Nikad palo na pamet da napustam Otadzbinu.
sa_stranePoruka negativno ocenjena. Pokaži

sa_strane
17. jun 2014. u 15.16
A komarci ??

-
Janis6Poruka negativno ocenjena. Pokaži

Janis6
(:))
17. jun 2014. u 15.40
Da nije puko berlinski zid i nastala smrdljiva i izmišljena EU nikad nebi otisla iz domovine.
mrsolj1971
(veterinar)
17. jun 2014. u 17.52
Da si ovo pitanje postavio pre 7-8 godina, bez sumnje bih rekoa da bih se vratio da mogu da nađemposao u nekom predstavnistvu inostrane firme u Bgd-u, ne mora da mi daju stan, kupio bih ga I sam, posao je bitniji... sada već nije tako. Roditelji nisu vise među živima, sa rodbinom komuniciram retko ali slabo (ni sa kim nisam u zavadi, da se razumemo, samo ono sto kažu „daleko od ociju...” oni imaju svojih problema, ja imam svojih), drustvo je vise van Srbije nego sto je u Srbiji, a ljubitelj srpske hrana i kafane nisam, tako da se sada difinitivno ne bih vratio, pa I za vise para nego sto je gore pomenuto.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
17. jun 2014. u 20.08
Ne treba mi stan. Obezbedio bi to, al da mi neko ponudi platu 1000 evra, nogom u dupe bi se sutao do Srbije.
Ne treba par hiljada. Tu lovu nema ni svabo.
windy-chicago
(windy-chicago)
17. jun 2014. u 21.21
A ko će to da ponudi, i zašto. Cista bajka, i decije razmišljanje. I to stan u centru Beograda. Znaš li ti nesreco koliko taj stan kosta. Recimo 60 kvm, minimum 200 - 280 000 evra. Kakav to treba da budes strucnjak, da bi tako nešto dobio, O plati nekoliko hiljada evra, neću da trosim reci. Ja imam trosoban, kod Vuka, 90 kvm, dobijao sam na nevidjeno 230 000 evra. Eeeeeee NErealni, ustini se malo, probudi se.
mrsolj1971
(veterinar)
17. jun 2014. u 23.32
Ma gde je bre to sad u Bgd-u 3000e kvadrat, kakvi se to ovde snovi sanjaju. Tasta u Beogradu radi real-estate, trziste stanova je bukvalno stalo. Taj sto je nudio 230,000ee se debelo salio, veruj mi.
Janis6
(:))
18. jun 2014. u 01.12
...Roditelji nisu vise među živima, sa rodbinom komuniciram retko ali slabo (ni sa kim nisam u zavadi, da se razumemo, samo ono sto kažu „daleko od ociju...” oni imaju svojih problema, ja imam svojih), drustvo je vise van Srbije nego sto je u Srbiji, a ljubitelj srpske hrana i kafane nisam, tako da se sada difinitivno ne bih vratio, pa I za vise para nego sto je gore pomenuto...

Ma sve si rekao ! ima toga još ali i ovo je taman, Blago ti se pa si uspio i prodati i taman se rjesio svig briga.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
18. jun 2014. u 03.04
Normalno da ne bih - zdravstvo je nula, sistem je korumpiran i truo, policija isto tako, skolstvo takođe. Dzaba mi stan i posao ako ću pri prvoj krizi (bolest, policija, administracija) zaplakati za uredjenom zemljom.
Osim toga, ne bih da mi dijete ide u skolu dole jer jednostavno, materijalno i sistemski se mnogo kasni za zapadom.
Lesoto
(OI!)
18. jun 2014. u 04.23
Skolstvo kasni za zapadom? Neće biti, skolstvo se sve vise ugleda na zapadnjacki sistem pa time dobijamo armiju obrazovanih idiota nesposobnih da misle svojom glavom.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
18. jun 2014. u 05.30
Lesoto, ajde malo raspitaj se način predavanja na srpskim faluktetima, da li se predavanja rade na principu interakcije profesor-student ili je u pitanju monolog? Raspitaj se koliko je moderna literatura, koliki dio te literature je na engleskom, koliko studenata iz svijeta dolazi na razmjenu, koliko srpskih studenata ide na razmjenu vani. To su samo neki primjeri.
Da, zapadnjaci možda manje znaju, kvantitativno.. ali su nauceni da misle konstruktivno. Da upotri...e to što znaju da nadju rešenje na vise od jednog nacina. Govorim za svedske fakultete. Možda je u ostatku Evrope drugacije.
mrsolj1971
(veterinar)
18. jun 2014. u 08.32
Gresis Lesoto, mnogo gresis. U srbiji je nastava na fakultetima danas kakva je bila i pre 30 godina, i dalje je sve na memorisanju i bubacini, nema tu ukljucivanja mozga u resavanje konkretnih problema, već samo onako kako udzbenik (zastareli) kaže. Danas se to menja, niko ne mora da zna sve, imaš google, on zna sve, sve je dostupno sad i odmah. Ono sto google ne zna je da resi problem i to je ono sto novi sestemi obrazovanja treba da te nauce. Na zalost, svi su se prilagodili novom sitemu obrazovanja (EU, USA, Kina, Japan), pa zato naših inzenjera, npr, ima sve manje i manje na zapadu. Mislim, ima ih, ali nikad direktno da dolaze sa naših fakulteta, nego moraju da odrade MS, PhD da bi nadoknadili to što im naše skole ne daju.
Janis6
(:))
18. jun 2014. u 09.18
Djeca ovdje ne znaju osnovne 4 radnje i racunaju na prste a da ne pricam o historiji,geografiji (neki misle da je Srbija u Africi itd. (naravno ako nije samo Amerika) u pitanju eee to znaju a engleski je naravno skoro pa prvi jezik. Samo prisustvuj,podigni lovu za skolovanje i biti ćeš isto doktor ko i dole danas...mislim ...cast izuzetcima.
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
18. jun 2014. u 09.21
Ne znam gdje stanujes ali zvuci kao da je riječ o americi. To možda i jeste istina ali realno gledano - ko danas treba da racuna na papiru kao sto smo mi radili do 7. razreda - nastavnica nije dala da se koristi digitron?! Zašto neko u Americi treba da zna gdje je Srbija? Koliko srpskih ucenika zna da nabroji 20 americkih ili juznoamerickih država?
Treba gledati rezultate nauke, istrazivanja itd.. u redu, dole kod nas je bio rat itd ali rat stoji već 20 godina a nije se maklo ni metar, a skolovanje je gore nego prije rata.
Janis6
(:))
18. jun 2014. u 09.26
U pravu si Ozrenko...to sam samo primjer navela i ništa vise i to je ono osnovno šta svako treba da zna napamet a toga ovdje nema. Kakva je to skola kad googlas ? kakvi su ispiti kad kontrolises sve na svom mobilnom ? pa šta je to ? ok tehnika...ali iskreno receno neke su stvari u vezi skole bolje kod nas (makar bile) a kako i na kojem principu oni dole predavaju? o tome zaista nemam pojma,znam samo neke osnovne stvari ovdje fale inače druge primjedbe bas nemam.

p.s. hebes i tog doktora kad drzi knjizurinu ispred sebe tj. bulji u kompjuter dok nadje i da ti ocita nalaz ili razgovara o zadatom problemu. Znaš ti i sam da je to tako i da toga na zapadu ima.
Janis6
(:))
18. jun 2014. u 09.31
I na kraju...a zašto nebi znali gdje je Srbija na karti ? ili Hrvatska,Bosna itd. recimo zemlje Balkana,samo primjer...pa to je za mene tupavost jer ne možeš Balkan usporediti ni sa jednom maleckom zemljom tek novo nastaloj na mapi a to što ameri ili ne znam koji nemaju u svome gradivu takve stvari pa imam samo slikovito takvog jednog ili jednu kad se pojavi u Evropi misli možda da je i Paris soping centar kao sto sam i čula na svoje usi.
mrsolj1971
(veterinar)
18. jun 2014. u 09.43
Janis, naravno malo preterujes, dosta toga sto si navela zavisi i od opsteg interesovanja dece. Ja se npr ne secam vise ničega iz geografije sto smo ucili o nebeskim telima (obim Zemlje, Meseca, Sunca, masa Zemlje... tačan nagib zemljine ose... nije me interesovalo) ali zato moj klinac već sada u preschool zna da ti pokaze na karti gde je Kenija, gde je Egipat, Japan itd itd, jer ih to uce u preschool, znaci nije čak ni skola u pitanju, njega to i interesuje vidim. Sa druge strane, nemoj da mi kažeš da svako dete ili vecina dece u Srbiji zna da ti nabroji sve savezne države USA... zato ajde molim te, pusti se tih generalizacija. Ja sam imao koleginicu koja je studirala matematiku na PMF-u u Bgd-u devedesetih, a za koju je neko drugi polagao dobar deo predmeta... ej bre, na matematici, možeš misliti. Takođe nemoj da mi kažeš da svaki seljak/poljoprivrednih, svaka domaćica, svaka sekretarica, svak pravnica u Srbiji zna da ti pokaze na karti gde je Burkina Faso... znaš li sa kakvih se prosekom sve zavrsava pravni fakultet... da si ti meni ziva i zdrava. Tako da, pustih nas molim te tih mitova i generalizacija o skolstvu u Srbiji. Bilo kakvo skolstvo vredi za dobru decu, njih sve interesuje pa i vise od onoga što se uci, takvi se lako prilagode gde god da ih stavis. Losi djaci su losi, pa ma kakvo skolstvo da je. Daj molim te bilo kome danas u Srbiji da izvuce rucno kvadratni ili kubni koren iz bilo kog broja... ja ti garantuje da ,sem ako nije nastavnik matematiku pitanju ili predavac, ostali padaju na tome garant... da ne pominjeno neke druge stvari... a i zašto bi se to znalo, kad danas imamo sve te smart phones. Jedno je sigurno, a to je da se pojam skolstva danas vise ceni u EU i USA, jer svi znaju kako žive lekari, inzenjeri, profesori na zapadu... u Srbiji su sinonimi solidnog zivota postale neke druge stvari, a pocevsi od skolstva propalo je i sve ostalo.
Janis6
(:))
18. jun 2014. u 09.54
ejjjj ljudiii...pa nisam ja ništa rekla jer me se ništa nedotice,ja živim ovdje gdje živim i zavrsavam ovdje ali...daj vise sa tom Amerikom i ako se nekome vrti sve oko toga meni zaista ne niti mene takodjer zanima tamo neka selendra u Americi...navela sam samo primjere i iskreno neda mi se o tome a uostalom postavljac je pitao jedno a mi naravno skrenusmo sa teme,ja sam rekla svoje samo šta mislim a ne moram ni biti u pravu jer ja to ni ne tražim,hajd...no sikiriki...nikome ni u dzep a iz djepa možda :)
the-bezi-man
18. jun 2014. u 10.03
ja bih prihvatio i manju platu, ali sa mogućnoscu da krades. :))
Janis6
(:))
18. jun 2014. u 10.06
bezimeni,nema kradje..sve na posten način :)
sa_strane
18. jun 2014. u 10.07
„Djeca ovdje ne znaju osnovne 4 radnje i racunaju na prste a da ne pricam o historiji,geografiji..”
-

-Da ovdje u Njemackoj sa djecom donekle je tako, a pogotovo sa djecom stranaca gdje svaki četvrti nema ništa zavseno. Ali to je tako samo u osnovnoj, nakon koje sledi selekcija.
Tko je sa Balkana imao prilike da prica i diskutuje sa njemackim ing. i drugim skolovanijim ljudima može samo da se uvjeri koliko ti ljudi veoma dobro poznaju svoju struku, kako veoma dobro napamet racunaju, odlično pamte podatke i sve šta kažeš..

-
baresh
(zanatlija)
18. jun 2014. u 12.18
„ u Srbiji su sinonimi solidnog zivota postale neke druge stvari,
a pocevsi od skolstva propalo je i sve ostalo.”

Mrsloj, u prilog recenom jedan detalj s` početka 90-ih:
dolazi momak sa svojih 28 leta u CAN preko stud. org. na
usavrsavanje.Dasa zavrsio ekonomski,a njegova devojka koja
je bila clan odbora stud. org. bila posrednik za njegovo
usavrsavanje. Glavni razlog odlaska je bilo privremeno
skloniste vam zemlje da se izbegne mobilizacija.Jednostavno
upadnu posle ponoci u kucu-stan i pokupe iz kreveta...
bar tako se pricalo.
I momak od predvidjenih 6 meseci(koliko traje seminar)jedva
izdrzi tri i pokrene zahtev za 'landed imigrant'. Roditelji
dobrostojeci slali novac da prezivi,a on se da u potragu za
poslom. Moja sestricina koja je radila u banci sroci molbu
za posao kao to dolikuje po ovdasnjim propisima,umnozi u nekih
5-6 primeraka i ja odem s` njim u razlicite banke da ih prilozi.
Gde god smo bili,napomenuli su; da ako ga ne obaveste da je
primljen u toku tri meseca,može obnoviti zahtev.
U molbi pod rubrikom: History of work,nije imao šta da napise,
pa prema tome nikad pozvan na razgovor. Da bi preziveo,pocne sa
pizza delivery,car jackey kod nekog restorana i na kraju kod
mojeg zeta u fabriku. Posle godinu dana cekanja za papire,zbog
ratnih okolnosti u YU,ipak dobije status za useljenje.
Potom se dogodio Dejton - daleko manja mogućnost za mobilizaciju,
pa se vrati kod svojih. Materijalni status roditelja se nije
promenio,utoliko sto su bili povlascena klasa,a uz to sin jedinac.

Dakle,porediti tamosnje i ovdasnje 'edukovanje' - ne pije vodu.

sa_strane
18. jun 2014. u 12.42
„Dugotrajno robovanje i hrđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više prepoznati ne samo dobro od zla, nego i svoju vlastitu korist od očigledne štete.” Ivo Andrić.
Lesoto
(OI!)
18. jun 2014. u 14.19
Mrsolj, ti si preskocio najmanje 13-14 godina skolovanja ukoliko uzmemo u obzir i predskolske ustanove a obrazovanje je i tu ukljuceno.
Lesoto
(OI!)
18. jun 2014. u 14.35
„Dugotrajno robovanje i hrđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više prepoznati ne samo dobro od zla, nego i svoju vlastitu korist od očigledne štete.” Ivo Andrić.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////

http://www.makroekonomija.org/0-ranij i-autori-i-citati/z-jovo-drobnjak/srbija-u-kandzama-globalizacije/
Lesoto
(OI!)
18. jun 2014. u 14.36
mrsolj1971Poruka negativno ocenjena. Pokaži

mrsolj1971
(veterinar)
18. jun 2014. u 14.52
Lesoto, e neka si mi rekla, sad neću moći da spavam cele noći.. auuuuuu, k'o pa toj da mi ka'e's... potreso se... al samo od struk na dole :-)
mrsolj1971Poruka negativno ocenjena. Pokaži

mrsolj1971
(veterinar)
18. jun 2014. u 14.55
il' bolje da kažem „Potrese me, lesoto, od struk na nize” :-)
sirchulle
(CAD Designer)
18. jun 2014. u 17.21
Naravno da se ne bih nikada vratio jer sam mojim poslodavcima u Srbiji, pre nego sto sam posao u Nemacku rekao ovako:„Dajte mi pola plate koju dobijam u Nemackoj jer posle se neću vratiti ni za duplo veću nego u Nemackoj”. Pocetna plata mi je bila dve hiljade evra netto (prva poreska klasa) a sada sam već privatnik i ne bih o parama jer su ipak daleko vece. Što se tiče obrazovanja i znanja vidim da se oplalo ovde po zapadnom obrazovanju, kao naše je nekada bilo bolje. Jeste ali malo sutra. Danas je tehnologija napredovala, Google sve zna ali treba da se nadje neko i da ga koristi. Sakupljaci informacija, neostvareni intelektualci su davna proslost modernog sveta. Danas je potrebno upotrebiti ono sto je svima dostupno a kako vidim mnogi to nisu naucili i bas me zabole briga koliko Kazahstan proizvodi boksita ili Srbija maline. Danas je era kreativnosti jer danas svaka budala može da bude obrazovana ali retko koja budala može da bude pametna. Nazalost mi se teško izvlacimo iz te ucmalosti socrealistickih modela obrazovanja. Vidi se to po rezultatima na svakom koraku. Ako nešto ne znam naći ću na Goodlu ali ako nešto ne umem niko me neće nauciti. Asta la vista baby...
ninaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

nina
18. jun 2014. u 22.55
pustimela
(monter)
18. jun 2014. u 23.02
Sad,
kad pročita ovi komentari,
ispade
da sam živeo u zabludi,
da se iz Srbije odlivaju mozgovi.
U stvari,
ganglije se na zapade aktiviraju!
pustimela
(monter)
18. jun 2014. u 23.23
Pitam se,
da li je vajda ili šteta,
što nam se jedino ta sirovina
izvezena i obrađena
ne vraća iz jevrope.
Možda zbog toga
što je previše skupa
za Srpsko tržište!?
the-bezi-man
18. jun 2014. u 23.32
do pre neku godinu je bila grabez za mesto magacionera u Imleku. ja čujem placaju od 5.000-10.000 evra za radno mesto, a plata 1.000 evra. pitam u cemu je stos i sto toliko placaju za zaposle je? objasne mi lepo da na tom mestu postoji potencijal da se krade i do 10.000 EU mesecno.

ista stvar sa carinom i benzinskim pumpama. mnogi koji su radili na takvim mestima su vrlo brzo postali milioneri u dolarima/evrima. i onda nek neko kaže da Srbija nije zemlja mogućnosti. za vredne i snalazljive uvek postoji put i način.
Realista
(programer)
19. jun 2014. u 11.20
Pale su cene nekretnina u beogradu jedno 40%.
Sada se može kupiti za manje od 2000 evra po kvadratu stan kod Knez Mihajlove (najstrozo<iji centar).
Janis6
(:))
19. jun 2014. u 12.42
...stan kod Knez Mihajlove (najstrozo<iji centar)...

I šta sa tim ?
Ljudi koji su iz Beograda i najuze okolice prodavaju i ne znam ko je lud vise ista investirat ...,država u totalnom rasulu.
SlatkaSladja
(lezilebovicka)
19. jun 2014. u 18.43
Hajdemo da budemo realni.
ZZa takvu banana državu, koja sem prevara i besposlice, nema ništa drugo da ponudi...ja za stan u centru Bg. zaista ne bih platio vise
od EU 400-500 po kvadratu.
Za 2-3 000 po kvm imate toliko lepih gradova po svetu...na obalama mora...gde usput mozete i nešto da radite i zaradite. Da ste postedjeni da vas cigosi vuku za rukav i prose. Da vam hebu mamu ako im ne date...da vas dzukela ujede dok setate itd itd. O toliko cuvenoj srpskoj kuhinji neću ni da pricam. Nema vise mesta gde može da se pojede normalna pljeskavica. Sve puno soje i hleba. Uzas.
P.S. ali i pored svega, redovno idem dole i ostajem po 3-4 meseca godisnje. :))
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. jun 2014. u 20.11
stan u bgd-u, ako nemam garažu bi istog momenta stavio u oglase i prodao, i kupio gajbu na nekom razumnijem mestu. novi beograd n.pr. isključivo socijalistička (društvena) gradnja.
znači za nepokretnog nekog ko se muva oko kuće, i šljaka mu je na pišomet - život u centru ima nekog smisla. ili recimo klinci ako studiraju, pa su na nekom faksu koji je gore po gradu.
ja kad sam se selio iz n.bg. - šveca mi je ponudila njenu gajbu - u majke jevrosime - za dž. - otišao sam u podstanare - eto to valjda govori ponešto o „stanu u centru”.
doduše, ako je čovek seljačina, i pomalo mazohista, onda je to super - uvek može drugim seljoberima da se puvenja kako živi u centru. primetio sam da seljoberi ovi po gradu se baš pale na to. super su mi kad se neko poqrči kako živi „u centru” (jeste lave - baš je vračar centar...(n.pr.)) - i ja mu izjavim iskreno saučešće (ono kad ocenim da je ljakse i da će da ga štrecne moja opaska). - videti te izraze lica - priceless :)
par soma platu koliko se sećam većina raje po eu - nema.
ja sam ...ivetar ceo život bio - i biću - baš me zanima da li bi se zaposlio negde za platu od dva soma. ono da imam radno vreme i da idem svaki dan na pos'o...
b.t.w. školstvo i tamo i ovde koliko vidim onako generalno - proizvodi debile. tako da ako raspravljamo o dva glupa koncepta, - bespredmetno je pošto je i onaj koji je manje glup - i dalje glup.
-što reče jedna moja baš mlađahna prijateljica (23 god) - „ova moja generacija ne ume da sastavi prosto proširenu rečenicu, a klinci su još i gori” (kontam da je pod klinci mislila teen uzrast).
dakle da odgovorim na pitanje - ne bi živeo u centru grada beograda, a ne znam (nisam nikad razmišljao) kolika bi trebala da bude ponuđena plata da ja radim neki od poslova koje znam da radim.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
19. jun 2014. u 20.12
...uh, sad tek vidim da piše za emigrante. pa ja nisam emigrant. mislim utek'o sam u novi sad, al to nije emigriranje, to je samo blago izmeštanje cenjene guzice.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
19. jun 2014. u 22.17
Možda autor nije bukvalno milsio na centar koji je sinonim da živis u urbanoj sredini, mada je malo van centra prijatnije, fleksibilnije za muvanje okolo. U centru po parkovima sede koji dodju u centar i umorni setaci, pa samim tim ne prilici tebi da izadjes ispred zgrade i blejis.

the-bezi-man
20. jun 2014. u 09.56
ne, autor je bas mislio na najstrozi centar jer tu je m2 do pre par godina isao i za 4.000 Eura. o tome covek piše. pratite malo. nije teško. :)

uostalom, je uvek tvrdim da se ljudi ne razumeju, samo ako ne žele da se razumeju. :))
vodena
(*)
20. jun 2014. u 10.01

Sasa, ovo sto si napisao o stanovima u centru i ljudima koji žive u centru su neke generalizicije koje totalno nemaju veze sa zivotom. Ja kapiram da si napisao samo „meni se ne svidja centar i ja ne bih u njemu živeo”, ali izjave tipa „mogao sam da živim za dzabe u centru ali sam otisao u podstanare sto govori o centru”...ništa ne govori o centru već o tebi i tvom izboru.
Apropo „seljaka” i „mazohista” iz centra ja bih mogla dosta da odgovorim na te opaske, ali ne volim da se svadjam pa ću se zadrzati samo na jednom: pišes nebuloze.

Što se teme tiče, stan u Beogradu nije toliko tresko zamisliti. Kao sto je receno, cene drasticno padaju i dosta ljudi danas može da priusti da kupi nekretninu u Bg-u, možda ne svi u centru, ali neki pristojan stan – da. Problem su posao i plata. Korupcija, neizvesnost, promene, itd, idt. Ukoliko je posao za neku jako stabilnu stranu firmu koja je u Srbiju dosla da ostane – onda je i vredno razmišljati. Ali neke Miki Maus ponude, mala predtsavnistva koja danas jesu a sutra nisu su preveliki rizik. Mislim da se, sto smo duže ovde, taj rizik sve vise vidi ili prosto i trazi u svemu u Srbiji.
Da odgovorim konkretno – mislim da je , osim ako je poslovna prilika zaista izuzetna i dugorocno obecava, mudriije sacekati neki najblizi trenutak kada se možemo realno penzionisati i kada ono sto nam ostane kada smo ovde prodali i „pocistili” sve sto imamo bude dovoljno da zakrpi most do trenutka kada ćemo moći da uzmemo preveremenu kompanijsku penziju ili sacekamo starosnu penziju, kako je cija situacija. Doduse, ako je to moguće i pre nekih godina za penziju onda i rizik ako se izgubi posao postaje nebitniji i u tom slučaju mislim da covek treba da sledi svoje srce i uradi ono sto misli da će ga usreciti.
sa_strane
20. jun 2014. u 13.21
„Da vam sada neko ponudi stan u centru Beograda i dobar posao (par hiljada evra mesecno), da li biste se vratili u otadzbinu!”
-

-U centar Beograda NE.
Ali neka manja kućica na periferiji Beograda, interesantan posao i recimo plata od 1500,- eura bili bi vjerovatno dovoljni da se odlucim preselit iz Njemacke..

-
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. jun 2014. u 15.24
vodena pre nego što „potegneš” (a i svako drugi), uvek promisli dva puta. - uglavnom ćeš skontati da prebrzo potežeš.
naravno da svako piše iz svoje perspektive (pročitaj sve šta sam napisao - ne vadi iz konteksta).
-„život u centru” - parkiraj auto ako nemaš svoju garažu/garažno mesto. pusti dete da ode do škole. pusti dete na ulicu da se igra sa drugarima. odvezi jedno dete do vrtića, drugo do škole, skokni na posao, pa ih pokupi u povratku. skokni do pijace. skokni do grocery. popij sokić sa komšilukom/izađi ispred zgrade. sedi na terasi. ostavi nešto na terasi, pa mi javi prekosutra koje je boje. skokni u neki drugi deo grada da se vidiš sa prijateljima, pa se vrati (parkiraj auto). ... -znači ko je pokretan - život u centru je čist mazohizam. - ja sam recimo pokretan/dinamičan veoma.
recimo studio u kome sam radio mi je bio par desetina metara uzbrdo od beograđanke u resavskoj. imali smo čak i jedno parking mesto - znači otići i odraditi nešto u studiju - agonija. da ti dođu mušterije - agonija. i t.d. i t.d.
ako je doduše neko đak pešak i interesuje ga da ode na posao, da se vrati kući i da se muva po walking distance oko kuće - onda može da se proguta. inače smor žestok. i t.d.
zpittvar
20. jun 2014. u 18.22
Beograd je toliko otišao u !@#$ da jedino još taj prokleti centar ostavlja iluziju nekog „dešavanja”, mada iole oštriji pogled jasno daje na znanje da se ljudi kreću nekom univerzalnom brzinom kao pred moždani udar, onako na 1/4 kapaciteta pluća, tako da zapravo i nema nekih zbivanja vrednih pomena. Sevne poneki batak i dojka, što yes yes, ali se po facama odmah vidi koliko je sati.
Higijenske navike nisu baš odmakle, ljudi neobrijani i neokupani, smrdi im iz usta kao da su g0vna jeli, fasade ofucane kao u brazilskim favelama, đubreta za izvoz, ama tačno vidiš da je SFRJ bila strani projekat i da su nam sve pare poklonjene, jer mi genetski nismo materijal koji stvara i čuva, nego topovsko meso koje iznova otkriva smisao kosmosa u konzervi paštete.

Postalo je potpuno normalno da od Trga do Slavije vidiš jedva 100 ljudi, van tih par glavnijih ulica nigde žive duše, juče prepodne sam od Brankovog mosta do Hotela Jugoslavija išao pešačkom stazom sam samcat sve vreme, na ulicama je 95% novih automobila kupljeno na kredit, prozuji tu i tamo poneki novi Porsche(uglavnom od nekog uspešnog državnog monopoliste uvoznika, tj. bivšeg rođaka Mire Marković i slično), ali sve u svemu ide se ka jednoj slici recimo kako smo zamišljali Pančevo pre 20 godina, eventualno neki Kragujevac u proleće 1963.

Najbolje se stanje možda vidi sa staze Zvezdarske šume, kada pogledaš dole na Karaburmu i Višnjičku banju, bukvalno kao da gledaš u neku razglednicu iz 1920. pa ti čudno što nije crno-bela.
Uvek me to podseti na onu scenu što ide na početku mnogih holivudskih filmova, neki hangari za snimanje onako bledunjave sivo-plave boje i sve kao nešto treperi, jako slično tome.

p.s. Fora je kupiti stan/kuću u drugoj ulici iza glavne, jer onda nema ni buke i sranja.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
20. jun 2014. u 21.47
Pa u celom svetu se automobili kupuju na kredit. Da nema kredita, usa bi bila jedna velika setacka zona. Bicikala bi bilo vise nego u kini.
Udaljili smo se od teme. Covek trazi hladno 1500 evra u bgd, a na zapadu ljudi rmbace za tu lovu, I to u njemačkoj. U ceskoj ljudi sanjaju tu lovu. To je taj problem zvani balkan, odmah preko noćida bude milioner, I onda hladovina od jutra do mraka.:)))
Ako ćemo solidno, 1000 evra je ok, pristojna lova u bgd. Stim da se ima krov nad glavom. Pa nismo mi svica da ljudi potezu 5-7 hiljada franaka mesecno. Mada se mora reći da je tamo daleko sve skuplje. Skromnost smo izgubili.
LeaDiKaprio
(shumska)
21. jun 2014. u 04.40
Nemate pojma vi sto pricate o skolama na zapadu.

Živim u Australiji, NSW, gde svaki ucenik srednje skole ima laptop. Od osnovne skole su ucili kako da se služe Internetom, kako da traže informacije na vise mesta. Moja deca nisu nikada ni koristila udzbenike pogotovu u osnovnoj skoli. Tamo je svaki nastavnik imao udela u pravljenju programa, odnosno trebao je da se drzi programa ali temu je mogao da bira koju hoće. Tako da umesto da deca uce zastarele stvari nastavnci su motivisani da biraju zanimljive teme i da ih obradjuju na najbolji mogući način.

Čula sam da se iz informatike u srpskim skolama još uvek uci kako da zatvoris prozor... Raspitajte se malo.
LeaDiKaprio
(shumska)
21. jun 2014. u 04.46
„Dugotrajno robovanje i hrđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više prepoznati ne samo dobro od zla, nego i svoju vlastitu korist od očigledne štete.” Ivo Andrić.

--------------------

'bo te krsh, od ovoga može da se rikne!
zpittvar
21. jun 2014. u 05.41
U „civilizaciji” me ubija u pojam puštanje onih kolonizovanih faca koje naprave 10-oro dece i dobiju stan u centru i 5000$ dečjeg dodatka a ne umeju pošteno ni prekidač za svetlo da koriste,

a ovde ubi prostodušnost i slepilo, umoriš se od crtanja očiglednog.
Dobro je za onoga ko ima želudac da direktno uzrokuje tuđu nesreću za svoj profit ili ko nema biološki kapacitet da poveže 2 tačke u vremenu i prostoru. Za ostale je robija.
Prljave face, zli jezici, više nego ikada pre se mentalno poremećeni genetski otpad podstiče da satre i zatre sve što ima moždanu aktivnost.
'90e su bile obdanište za ovo.

Za preko ne znam tačno šta je, da li oni bliskoistočni mandovi i centralnoafrički crnci imaju atomske bombe pa ih zato puštaju bez ikakvih kriterijuma. Stvarno nemam objašnjenje, oni se očigledno ne integrišu ni 1%, samo prave svoje male zajednice van svih tokova. Nisam pametan.
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
21. jun 2014. u 06.12

http://www.pouke.org/forum/topic/26302-nemanjići-vanzemaljci-srbi-nebeski-narod/
Lesoto
(OI!)
21. jun 2014. u 08.36
Meni je moje selo lepse od Pariza pa time i od Beograda iako se i ono prilično poseljacilo poslednjih decenija iz statijaznam razloga. Ma znam ali me mrzi da pišem.
Lesoto
(OI!)
21. jun 2014. u 08.44
Lea, ukinula bih ja njima i kompjutere i zabranila pristup fb. Uvela bih papir, naliv pero i olovku na zarezivanje, keca iz srpskog za svaku neprocitanu lektiru kao i svaki copy - paste rad. Jednom sam se zatekla u kopirnici sa gomilom klinaca koji su kopirali radove za pismeni zadatak iz srpskog jezika, radovi su naravno skinuti sa neta. Imamo nepismene generacije koje savrseno kucaju na tastaturi ali kada treba da pišu tu već nastaje problem.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. jun 2014. u 09.30
mislim da je iluzorno i dalje porediti prosečnog iole zainteresovanog srednjoškolca iz srbije (doduše nema ih mnogo), i srednjoškolca iz australije.
Lesoto
(OI!)
21. jun 2014. u 10.03
Upravo tako, iole zainteresovanog, mada, koji motiv uopste i ima to mlado stvorenje u ovoj nesreci od zemlje?
boginja
(Ekonomista)
21. jun 2014. u 11.55
Mnogi koji su u inostranstvu zaradjuju par hiljada Eura mesecno. Poznajem ljude sa zavrsenim fakultetima koji rade u svojoj struci koji su na platama od €1500-2000 mesecno neto.

Plate su na Zapadu padale nizom godina u realnim vrednostima (kada se uzme u obzir inflacija). Jeftina radna snaga pogotovo iz Azije je lagano degradirala plate na Zapadu. Isto tako ima vise i visoko obrazovanih ljudi pa je i fakultet danas teze unovciti u poredjenju sa npr 70im ili 80im. Nekada su radnici na primer u Nemackoj mogli jako dobro da žive. Danas mnogi prezivljavaju od plate do plate. U Americi i UK mnogi su do guse u kreditima ili placaju veliki dio plate na stanarinu.

Stan u centru grada na poklon i plata od par hiljada Eura je privlacna opcija mnogima ma gde da su u svetu,a i za mnoge samo pusta iluzija. Onda se postavlja pitanje da li bolje varis Zapad ili ono sto ti se servira kod nas.
the-bezi-man
21. jun 2014. u 12.15
mrzim to idealizovanje skole na zapadu...

na zapadu skola nije ništa bolja od skole u srbiji. ustvari svrha skole svuda na svetu je da te zaglupi, ispere mozak, izdresira da bolje služiš sistemu i zamajava dok ne postanes punoletan i možeš da pocnes da radis i da klinci ne bi isli okolo i pravili probleme, ili ne daj boze uzivali u zivotu i detinjstvu.

zbog toga, skola skoro da nije ni od kakve koristi pojedincu, već iskljucivo sistemu. u skoli gotvo niko ništa nije naucio, osim kako da se socijalizuje sa drugim debilima, kao sto i on sam na kraju postane. za uspeh u zivotu skola je nebitna. mnogi jako uspesni ljudi na svetu su rano napustili skolu, pogotovo faks i koledz, jer su skapirali da je to samo gubljenje vremena...

ok za neke stvari skola je neophodna, npr. ako hoćeš da budes lekar. ali iskljucivo lekar zapadne medicine u koju ne verujem. cilj zapadne medicine je da vas sto vise razboli, da bi vas posle sto duže lecili, sto skupljim terapijama i lekovima. vrlo perfidan i zlikovacki sistem, ako pitate mene. koji u coveku ubija sve sto je ljudsko, a prva stepenica je bas skola o kojoj pricate...
sirchulle
(CAD Designer)
21. jun 2014. u 14.40
Obrazovni sistem u svetu je od svojih prvih početaka bio isti kao sto je i danas. Sa time se slazem sa the-bezi-man. Naime ni ja nisam zavrsio neke visoke skole (ono akademsko obrazovanje i slično). Ja sam puki i ubogi masinski tehnicar koje eto sticajem okolnosti radi u nemackoj autoindustriji kao dizajner ali uprkos formalnom obrazovanju ne zahvaljujuci njemu. To znači da ne smemo da potcenjujemo znanje koje se stekne u skolovanju. Naprotiv. Naravno niko te u toku tog obrazovanja ne uci šta sa tim znanjem koje steknes u skolovanju. Oni te nauce sve i svasta ali nikada ono glavno. Šta posle sa time? Imaš samo dva izbora. Prvi je da se prepustis stihiji i da okoncas pre nego sto si svestan okoncanja ili da se protiv toga bunis. Meni je uspelo, ne mogu da kažem ali na mnogo tezi način. Sve sto sam mogao u skoli (fakultetu) da naucim ja sam morao sam. Na tezi način, uvek i redovno. Zato se na ovim diskusijama i danas bunim protiv svega i svačega jer verujem da to nije put kako vecina razmišlja. Zato me mnogi i ne razumeju ali ja instiktivno znam da sam u pravu. Na kraju krajeva svet je podesen kao sto je podesen i ide uvek u korist onih koji su već nešto i neko ali protiv toga krenuti je duznost i obaveza na način na koji su i oni to uradili dok su postajali neko i nešto. Zato uvek svojem sinu kažem, nikada ne slusaj mene nego sebe jer ja sam znao i znam za sebe a ti moras za sebe. Da sam znao za druge oni bi me ukalupili prema svojim interesima a to nisam hteo. Licemerno bi bilo da od svojeg sina to tražim kao sto su tražili nekada od mene. Pa jel nije tako?
LeaDiKaprio
(shumska)
21. jun 2014. u 16.19
Gosn' dizajner, znam šta si hteo da kažeš i zaista smatram da je obrazovanje koje je veoma bitno ono koje covek stekne samonaukom. Ali to nije ono o cemu je bilo reci - ja bar nisam shvatila. Poredili su se bas ti ukalupljeni.
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
21. jun 2014. u 17.39
Ма то није проблем, свако би се помјерио за добру плату.
mrsolj1971
(veterinar)
21. jun 2014. u 17.58
the-bezi-man, i ja se slazem ovo vezano za medicinu... mislim da je potpuno nepotrebna i da ne donosi nikome ništa, skupa, vise pomaze doktorima i setrama, farmaceutima, kompanijama i sistemu da zarade nego da stvarno pomaze ljudima. Ja mislim da bi svi trebalo da se uzdamo u borbu za opstanak i narodnu medicinu (travke, med, orasi, prepek, pa i da se gasi zar ako treba...) pa ko pretekne, pretekao je, taj zasluzuje i da ostavi potomstvo, onaj ko se razboli i umre u međuvremenu jer mu cajevi nisu pomogli, taj nije ni zasluzio da ostavi potomstvo tj nije ni steta sto je umro... i šta će nam uopste operacije polompljenih kukova, potkolenica, natkolenica, prstiju... sve je skupo, deo savremene medicine... jednostavno ako neko slomi kuk, nek ostane invalid do kraja zivota, ko mu yebe mater što se slomio... jel tako? NE!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
21. jun 2014. u 18.25
ja recimo ako mi se dijagnosticira nekada rakčina - neću se lečiti. ono striktna naredba „ovoj mojoj” - za slučaj da ne mogu sam da se odbranim od pomagača. -opušteno ću sačekati da umrem.
raja zaboravlja neke jako bitne činjenice vezane za medicinare - a to je da ljudi u prethodnim vremenima nisu riknjavali od stvari od kojih danas riknjavaju - jer bukvalno nisu stizali. pre sto godina muškarac od 70 godina = prilično fino poživeo. pre dvesta - apsolutni car dugog života. danas - pa... malo je ispod proseka.
evo „ova moja” na primer bi sad bila „ona moja bivša” pre sto godina. -ovako je (i to za vreme slobe - ono - totalni raspad sistema...) izašla iz bolnice posle par dana.
ljudi olako uzimaju svoj život zdravo za gotovo, i uvek olako sude.

*evo danas nešto bistrim - otvara se neka mogućnost - da li otići u ho-chi-min city (to je ono što su naši porobili :) -zvalo se sajgon). - nije gajba u centru, i nije plata od par soma.
santa
21. jun 2014. u 18.27
uff, mesolj za momenta sam pomislio da je i tebe 'udarila suncanica' k'o ovog iz - Krnjace!
mrsolj1971
(veterinar)
21. jun 2014. u 21.35
he he, profesore, znaš ti mene... :-):-)
mrsolj1971
(veterinar)
21. jun 2014. u 21.41
Mudrijasu, za tvoju informaciju nisu ni sve „rakcine” iste, a nisu ni stadijumi „rakcina” isti, pa ako te „nadju” u prvom stadijumu, veeeeeelikaaa verovatnoca da će da „preteknes” ako se lecis, ali ako cekas pa ti budes u cevtvrom jer nisi hteo da se javis kad si bio u prvom, mislio si će samo prođe, onda I da se leces male su sanse, ali opet nije nemoguće. Evo prijateljica moje supruge, žena pedeset I nešto godina, u četvrtom stadijumu raka dojke prošla sve moguće tretmane... bilo teško, teska hemioterapija, radioterapiju, kombinovano, operacija... sada su joj rekli da je cancer-free, žena nastavila da radi (ima privatnu firmu). Tako da „nikad ne reci nikad”.
zpittvar
22. jun 2014. u 01.14
Jok, ima državnu firmu... I ide na državne žurke...
the-bezi-man
22. jun 2014. u 01.26
mrsolj,

razumem ja sto ti branis zdravstveni sistem u Americi. jer nećeš da grizes ruku koja vas hrani, i to postujem. međutim iz mog ugla i vecine običnog sveta koji ne zaradjuje od nečije bolesti, taj sistem je ravan organizovanom kriminalu.

pacijent se ne gleda kao pacijent, već kao musterija kojoj uvek treba uvaliti najskuplji mogući proizvod i uslugu. često se izvode i potpuno nepotrebne procedure i zahvati za koje i te kako ima alternative, samo da bi se od osiguranja opralo nekoliko desetina ili stotina hiljada dolara. da ne napominjem da nekada malo komplikovanija operacija može da kosta i po milion i vise dolara. a da li će musterija, pardon, pacijent da prezivi, to je sasvim sekundarno, i to lekara najcesce i ne zanima. on je uzeo pare u svakom slučaju, bio ti ziv ili mrtav, sasvim je svejedno. ne može čak ni da odgovara ako je pogresio jer si pre operacije podpisao release disclaimer, i to bi ukratko bilo to. u Americi je medicina veliki biznis, i najvaznije je da se obrce lova. to je cela prica.
boginja
(Ekonomista)
22. jun 2014. u 03.24
*evo danas nešto bistrim - otvara se neka mogućnost - da li otići u ho-chi-min city (to je ono što su naši porobili :) -zvalo se sajgon). - nije gajba u centru, i nije plata od par soma.
----------------------------------------------------------------------

Naravno da treba da ides. To ti je nova mogućnost u totalno novoj sredini, kulturi, koja će ti otvoriti nove poglede i nova vrata, a možda otvori i put do plate od par somova (u slučaju da to već nemas tu gde jesi).
velebitV
22. jun 2014. u 04.41
za mudrijasa

Možda si citao malo o Ivan Illich, ili nešto od njega.. Dobro je, zaista :)
mrsolj1971
(veterinar)
22. jun 2014. u 09.51
the-bezi-man,

zdravstvo je biznis kao i svaki drugi, manje-vise. Naravno da, kao i u svakom drugom biznisu ima nepravilnosti, naravno da dosta toga nije fer... u ostalom, nije ni fer da, recimo, neko okonca svoj zivot sa 30 a neko živi 70, zar ne? E sad to kosta, ali nismo ga mi napravili da kosta nego je evouliralo kao takvo: imaš fakultet koji traje koliko traje, pa specijalizacije pa subspecijalizacije, pa usavrsavanja, pa mali milion sertifikata za medicinske aparate (sve ovo namece država, a ne doktori), a država u svemu tome takođe vidi izvor zarade... na kraju sve se to doda jedno na drugo i imaš cenu koju imaš.
Farmaceutske kuce koje se pomenuo... imaš li ti predstavu koliko vremena treba da se neki lek stavi na trziste i koliko je to para za istrazivanje, a onda i kad lek dospe na trziste ako se pokaze neki propust treba tu uracunati i milionske sume koje bi trebalo isplatiti u sudskim procesima, pa onda mora i da ostane za dalje investiranje u dalja istrazivanja. Patent za bilo koji lek traje ograniceno, posle toga, ako se lek pokaze kao uspesan, može svako da ga pravi i ubire profit... da ne komentarisem dalje, takav je sistem.

Naravno, imaj u obzir sledeće stvari:
1. Zdravstveno osiguranje placas na dobrovoljnoj osnovi (negde moras da zadovoljis zakonski minumum, ali isto tako moras po zakonu da imaš osiguranje na kucu, auto itd itd, tako da racunaj da je to OK)
2. Kod lekara se odlazi na dobrovoljnoj osnovi, tako da to možeš uvek da odbijes i ustedis pare, ja ti garantujem da te niko nikada neće privesti pod policijskom pratnjom kod lekara (sem ako se ne pokazes opasan po okolinu).
3. Ako i odes kod lekara, a on ti prepise lek koji je, po tvojoj proceni, skup, uvek možeš da odbijes i trazis zamenu za jeftiniji ako takvog ima,
4. Uvek možeš da odbijes bilo kakvo lecenje i na taj naći ih zaybes sve da niko od njih ne vidi ni dinara od tebe, a tebi ostaju cajevi, infuzumi, biljni ekstrakti... koje, gle sad cuda, opet moras da platis travarima :-):-).
the-bezi-man
22. jun 2014. u 13.21
mrsolj,

ha-ha, vrlo smesno. tako su se i nacisti smejali dok su jevreje trpali u gasne komore, ili ustaše dok su klale srbe i bacali ih u jame...ti velicas dzelate, a smejes se žrtvama, jer si i sam posta deo mafijaskog sistema. to samo pokazuje koliko u svemu tome nema ni trunke humanosti.

prvo te sistematski razbole, da bi te posle sto skuplje lecili. i samo neosvesceni to ne vide. zato u Americi danas postoji armija ljudi koji koristi alternativne metode, i pokusava da pre svega SprečI oboljenja, na šta se u Americi uopste ne polaze racuna, već samo na „lecenje”. recimo kardiovaskularna oboljenja, najcesce prouzrokovana visokim pritiskom i holesterolom se često mogu regulisati ishranom, vezbom i suplementima, ali mafijaskoj masineriji je cilj da svakog stavi na lekove. lekove koje će morati uzimati do kraja zivota, lekovima koji unistavaju druge organe kao sto su jetra i bubrezi, lekovima koji idu na „medical record” i od kojih kad se evidentiraju u sistem ti raste insurance premium itd, itd. ali znaš ti to sve i sam, samo se pravis lud.

tuzno je sto Amerika ima najlosiji zdravstveni sistem od svih razavijenih zemalja, a još tuznije što se taj isti sistem natura oqstatku sveta kao model, kroz poces globalizacije.
mrsolj1971
(veterinar)
22. jun 2014. u 13.58
Vidim da je velika budalstina i gubljenje vremena raspraljati sa vama nekolicinom lupaca minusa ovde, jednostavno ne vredi, gubitak vremena, a ja nisam placen da vas edukujem. Steta sto zbog vodoinstalatera, zidara i molera u vecini oni koji malo dalje vide ne mogu da dodju do reci i na kraju su prinudjeni da odustano, tako da SLAZEM SE SA SVIM STO KAZETE, u pravu ste, sve je to zaveram masona, iluminata, protivnika pravoslavlja, masona, farmaceutskih kompanija, fasista i ostali ...ista.
Nastavite slobodno sa lupanjem minusa.

Ajd pa tako, prijatno popodne vam želim!
salekosmajac
22. jun 2014. u 14.39
cilj je da te stave na lekove hahahahaha. pa nisi valjda debil da vidis da li si bolestan ili ne. ko se još danas leci lekovima. trave, vracare to rade najbolje. kakve nebuloze, u srbiji sam imao česte prehlade, ovde sam bio bolestan 2 puta za deset godina. hrana je ok, ništa manje nezdrava nego bilo gd eu svetu , a ti biras da šta će da jedes,da li će da zderes ko svinja. jedme normalno, trcim svaki dan nisam se ugojio gram . kakvo tesenje hrana losa pa se goje ljudi hahaha. pa kad se pojede cela pica i 1 kg haagen dazs za rucak.
the-bezi-man
22. jun 2014. u 14.44
mrsolj,

ja ti brate ne lupih ni jedan jedini minus,a ti ako hoćeš da mi verujes veruj. ja samo pricam kako jeste, a to nazalost nije zvanicna verzija mainstream medija ciji si i ti kako vidim glasogovornik.

ok, ostavimo se zdravstva za trenutak. uzmimo primer zatvora. to je takođe bilionski biznis u Americi, i zato uopste nije slučajno sto je toliko kriminala u Americi. državi je u cilju da sto vise ljudi bude u zatvoru, kao sto je zdravstvu u cilju da sto vise ljudi bude bolesno i na nekakvoj vrsti lekova i terapije. jer na tome takođe obrcu nenormalno velike pare. evo dacu ti konkretnu racunicu, pa ćeš se možda zamisliti o cemu pricam. za samo 1 dan izdržavanja jednog zatvorenika, država od poreskih obveznika izmuze oko $200. dok u stvarnosti, zatvore to izdržavanje jednog zatvorenika kosta samo $35 dolara na dan. $35 x 3,000,000 zatvorenika, koliko ih otprilke ima, stizemo do 495 miliona dolara dnevno!!!!! kada se to pomnozi sa 365 dana godisnje, jer za zatvor ne postoje praznici i vikendi, stize se do zapanjujuce cifre od preko 180 i po milijardi dolara godisnje!!!! ta cifra izgleda ovako, teško ju je i napisati a kamoli pojmiti: $180,675,000,000.

kada bi država ulozila samo delic tog novca u prevenciju kriminala, u smislu edukacije najsiromasnijih, obezbedjivanje poslova za iste, i poboljsavanje uslova zivota u getima kojih je u Americi na sve strane ne bi bilo ni toliko kriminala, ali nekima ocigledno odgovara takvo stanje stvari. da nespominjem koliko se para vrti u industriji naoruzanja, u sudstvu, advokaturi i policiji, sto je takođe sve vezano za kriminal...zahvaljujuci kriminalu, u americi se obrcu gazilioni dolara godisnje, kao i zahvaljujuci zdravstvu...a covek je u celoj prici potrosna roba...
the-bezi-man
22. jun 2014. u 14.51
izvinjavam se, gore sam napravio grešku u kucanju, nije $35 x 3,000,000, već je trebalo pisati $165 x 3,000,000, pošto je to razlika koju trpaju u dzep, ali je krajnja cifra o kojoj sam pisao tacna. kao sto rekoh greška u kucanju, razumecete već...ako želite naravno.

salekosmajac, ocigledno nikada nije bio kod doktora u Americi pa zato ne zna šta prica, ali i dobro je za njega sto je tako, i ja mu od srca želim da ne mora nikada ni da ide, da se ne bi u ovo uverio „the hard way”. :)

ajpa tako i uzdravlje!
santa
22. jun 2014. u 15.02
„...državi je u cilju da sto vise ljudi bude u zatvoru, kao sto je zdravstvu u cilju da sto vise ljudi bude bolesno...”

Is there a 'head'-doctor in the house?
the-bezi-man
22. jun 2014. u 15.28
santa,

važno je da si ti „pametan” i da kao Doktor nauka znaš da je Temza u Parizu!

:))))
santa
22. jun 2014. u 15.50
Zemljace moj, nije sramota ne znati kolko je iznositi svoju tezu kao cinjenicno stanje bez iole poznavanja stvarnosti. A za tu ‘Temzu’, ajd sto je meni ‘omaklo’ al je omaklo i profesionalnom lektoru (editor) iz SRB ciji je poso bio da – lektorise.

Toliko o tom prilogu za sveznajuce kompleksase.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. jun 2014. u 15.53
e jbg bezimeni. sad si baš izvukao totalno iz konteksta. kako si bre čoveka pokazao sa nacošima i ujkama aman?
stvari bre nikad i ni u čemu nisu crno-bele. neretko u životu imaš da biraš između jako loše, lošije i još lošije opcije. retko kad su ti opcije dobra i loša. hipotetički - evo onaj jadni vučić ovde u srbiji ili toma njegov drugar - pa ne bi im bio u koži nikad. - evo i eu i putin ih pitaju - koji je vaš stav povodom krize na krimu/ukraini. - aj sad šta on kome da kaže? -da o vi rusi zahvaljujući kojima postoji ripablik of serbska, i kosovo nije nezavisna država, i od kojih kupujemo naftu - anektirajte krim slobodno, ali i dalje ne priznajite kosovo. ili da o ti anelice istih likova službenice, vi što ne volite one ruse sa kojima mi imamo dil, a kupili ste po' naše države za sto jura, a drugu polovinu za još 50... - priznaćemo krim u rusiji što vi ne volite, jer na taj način priznajemo i kosovo u ne-srbiji - što vi volite.
znači opcije su otprilike - oćeš da te okačimo da naglavačke visiš o mudima u rašljama visokoga bora na košavi, ili ćeš tvojim qrtzem gloginje i koprive da mlatimo...

mrsolje - znam naravno da nije isto onog prvog dana kad je imuni sistem u „rutinskoj kontroli” izvršio pogrešno legitimisanje ćelije raka - i pustio je, i onog poslednjeg dana, kada sutradan čika doca potpiše nečiju smrtovnicu. al' da ne širim sad priču.

mislim naravno zdravstvo je veliki posao. ljudi ne žale lovu da požive makar 1 dan duže. neretko su spremni da se mrcvare i godinama i da žive ne-život, rađe nego da umru. svako ima svoje vizije života i t.d.
naravno da bi imali manje kriminala da potroše nešto malo love na sirotinju, umesto na koks koji nabavljaju dole u južnoj americi i na jahte bogatunske - ali to naprosto nije slučaj. a i sirotinja raja ima prilike da ponešto i nauči i da se „probudi” ali uglavnom rađe bira opciju nezainteresovanosti i kuknjave. naravno da su mogli da usmere delić love koju troše na „odbranu” i te industrije u lupam prehrambenu industriju ili bilo koju drugu. i imali bi isto uspeha, plus ne bi morali da rovare gde stignu - čisto da se ratno bazirana privreda ne ugasi. ili da deo love koji troše za borbu protiv terorizma - i godišnje recimo prevencija spase stotinak života - tu lovu usmere na poboljšanje zdravstva za sirotinju raju - spasili bi stotine hiljada života. ali naprosto - stvari nisu takve. nego su ovakve kakve su.
kako to da ja nemam ni jednu bolest nikad? ne pamtim kad sam bio kod lekara. ako ne računamo onog lekara što te kao pregleda kad si dobrovoljni davalac krvi. -kako se nisam nagojio, kako nemam holesterol/pritisak i t.d. (primetimo: trošim jednako i MANJE love na klopu nego moji roditelji (slični većini sunarodnika) - kvalitet klope nije uporediv (u korist onoga što ja jedem)).
ali ko bi se bavio svojim životom i ko bi postavio pitanja o svetu koji ga okružuje?..
i tako to..
the-bezi-man
22. jun 2014. u 16.08
sasa,

ništa ja nisam izvukao ni iz kakvog konteksta nego sam izvukao sustinu, jer me ona uglavnom najviše zanima a ne sarene laže kojim se masama zamazuju oci. a ta sustina je da je u Americi bukvalno sve industrija i biznis. a krajnji proizvod je često običan skart, koji se prodaje za velike pare, kao na primer Doktori nauka koji misle da je Temza u Parizu. :))

santa,

ti da si iole normalan covek, već jednom bi naucio da diskutujes ko covek i postujes pravo drugoga na razlicito mišljenje. a ne da odmah vredjas kada ti se ne dopadnu nečiji stavovi, samo zato što odudaraju od tvojih. pa šta bi sa slobodom govora i misli koje su zgarantovane prvim clanom ustava zemlje u koju se toliko kunes? ako već ne postujes sagovornike, postuj makar ustav! :)
santa
22. jun 2014. u 16.20
„... a ne da odmah vredjas kada ti se ne dopadnu nečiji stavovi...”

Gde vidis 'vredjanje' (sem ukoliko smatras da je sve sa 'smajlom' [:))] cisti humor, a bez tog je - vredjanje?!

Daj prosvetli me po onoj narodnoj; - covek se uci dok je ziv..., pa obziroim da još mrdam, možda ćeš uspeti da kod Sv. Petra budes evidentiran sa još jednim plusom.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
22. jun 2014. u 16.33
primetio sam da je usa velika prodavnica bubrego-mudiju, tu zbora nema. doduše, boranija raja ako upali malo mozak prilično pristojno može da živi. - živi dokaz su ti svi naši emigranti iz cro i bosne iz devedesetih - ovde nikad ništa od njih bilo ne bi - eno tamo većina koliko vidim nešto se ne lomi da se vrati 'vamo. -a isti je to čovek. znači da je ipak do sistema. e sad,sagledaj iz nekoliko uglova priču. pošto postoji opasnost da me odma proglasiš za flagship i branioca imperijalizma i t.d. - a to nije tačno. samo sam primetio da tamo sistem funkcioniše malo bolje nego ovde n.pr. (u raznim oblastima). e sad, pošto stvari nisu svakom iste - ono - nekom je bolje na jednom mestu, nekom drugom na nekom drugom mestu i tako to.
sad se setih - na nekom imperijalnom tv kanalu (tipa diskaveri/ng/...) mislim da sam gledao - ono svemirska istraživanja, i u usa je neko naplatio recimo olovke kojima su kosmonauti pisali gore. ono - aj izmisli mastilo koje radi u bestežinskom stanju.(moguće da nema ni kapilarnosti koju koristi nalivpero da bi radilo..). uglavnom - cela priča neka oko mastila za svemir - ruje ljudi skoknuli gore, i poneli drvenu-grafitnu olovku, i završili pos'o.
moja pajtašica na floridi - ono - tačkica na zubu - hop zubar - treba da ti stavim krunicu bla bla bla. -par stotina zelenih. alo labude - stavi mi plombu i ne smaraj. - i on neće. kao tužiće ga ona kad krene po zlu, a zlo je i t.d. ... i kao potpisaću ti - stavi mi bre prostu plombu i ne smaraj. jok. i ništa ona sačeka još 2 meseca, i kad je bila ovde - ona tamo njena doktorica u domu zdravlja tamo na nbgd se žena isprekrstila i levom i desnom i popravila zub tipa za 10min. (ono mali kvar). e sad da li su svi vaćaroši (pretpostavljam da većina jeste) - jbm li ga.
Lesoto
(OI!)
22. jun 2014. u 16.49
Nameless, nemoj im pljuckas na good, old USA, Temza te neće oprati.:) A jest' lep pogled na Temzu sa Ajfelovog tornja...:)
the-bezi-man
22. jun 2014. u 16.50
santa,

gde vidim vredjanje? recimo ovde: „Is there a 'head'-doctor in the house?”

po tebi je neko automatski lud, samo zato što nisi razumeo o cemu on piše ili se ne slazes sa njegovim stavovima. i ovo ti nije prvi put, već je to tvoja ustaljena praksa. to po meni nije ni civilizovano ni tolerantno.

ako se ne slazes sa necim, izvoli iznesi svoje stavove. niko ti ne brani. ja moje mišljenje ne naturam nikome, niti tvrdim da sam u pravu, već jednostavno iznosim stvari iz svog ugla. to i jeste svrha bilo koje diskusije. da svako slobodno iznosi svoje mišljenje, makar se i ne slagali.

Lesoto
(OI!)
22. jun 2014. u 16.53
Santa po obicaju pati od amnezije.:)
santa
22. jun 2014. u 17.10
Eh, da je sam 'amnezija' u pitanju gde bi mi bio kraj, al je to kos uvek manja 'patnja' od nekih u ovoj zadimljenoj kafani koji su još daleko od svega sto je santa već odavno pozaboravio (pun intended).
Lesoto
(OI!)
22. jun 2014. u 17.24
Da, da, već vidjeno...:)
santa
22. jun 2014. u 20.25
Mislis, dokazano bezbroj puta.
the-bezi-man
23. jun 2014. u 01.54
jeste santa, sve si bezbroj puta dokazao, još u onoj knjizi gde si objasnio da je Temza u Parizu, stvarno ne moras vise.

:)))
santa
23. jun 2014. u 08.00
Eh da nije te 'Temze' i Pariza nebiste imali šta drugo da se nasladjujete sa santom, ha? Nego, ko ono rece; „državi je u cilju da sto vise ljudi bude u zatvoru, kao sto je zdravstvu u cilju da sto vise ljudi bude bolesno...” mora da je jeo bunjike dok je smislio tu - logiku (na balkanski način). Svakako, lično mišljenje iziuskuje 'postovanje' ma koliko ono bilo osim sveta i pameti (ništa lično).
GZox
23. jun 2014. u 09.58
Sasha-Mudrijash je lepo opisao o cemu se radi. Bes sumnje u Americi može nešto da se uradi, samo se ostavlja kako kada,gde i po koju cenu. Stanje je sredjenije i ekonomija je mnogo jača nego koda nas, međutim to ne znači da su ameri operisani od korupcije i gluposti, šta vise ima toga mnogo vise na nekim mestima nego kod nas.
Drugaciji je sistem pa se kradje i prevare vrse drugim metodama i na drugim mestima. Šta vise kradja i prevare su ugradjenje u institucije
tako da ljudi ne mogu da se bune kao kod nas da je to nelegalno
a mnogi su to prihvatili i kao nešto sasvim normalno.
običan covek ovde i ne može da ukrade a kad ukrade hleb iz prodavnice dobije pet godina, krupne ribe samo maznjavaaju i ne idu u zatvor
osimu slučaju kad ih protivnicki lopov iz nekog razloga prijavi
javnosti pa onda nemaju drugog izbora neog da ih osude,, kao slučaj
onog iz nujorka sto je zdipio ko zna koliko desetine milijardi ako ne i stotine, zaboravih kao se zove. naravno nije on to radio sam

santa ovo je serbian cafe, ljudi koji dolaze ovde su uglavnom odrasle osobe koje su otisle po belom svetu kao odrasli ljudi ne kao deca, stoga
uporno koriscenje nekih „domaćih” izreka se tumaci na srpski način
ne na „domaći” mada nisam siguran kao bi bilo protumaceno i od „domaćih”

pre neki dan pricah sa nekim „domaćim”. pocesmo pricu i naravno jedno od prvih pitanja bese odakle sam sto nas odvede veoma brzo o etnickom ciscenju i sm-u. rekoh ja njemu da je sloba samo stitio srpski interes
i covek hoće da se svadja sa mnom, naravno u belim rukavicama

kažem ja njemu, covece, parafraziram, „ ja sam iz srbije koj ti je klinac”, onda se malo smiri situacija pa dodjemo nekako to druga tileta
baresovog ljubimca.

covek voli tilteta, kažem ja njemu pa tile je bio komunista isto ko onaj kubanac. a ne tile je bio dobar komunista.

kažem ja njemu da je tile radio protiv srba a ja sam srbin i ne razumem šta ti meni hoćeš da objasnis kažem ja njemu bez uvijanja.

a mislim se u sebi, ko da ne znam šta hoćeš da mi kažeš, mrzis srbe i ruse i sav slovenski svet.

opet se stanje malo primiri, malo pocesmo o ekonomiji, pa odmah on poce o demokratiji, ja njemu kažem da postoji samo zakon i novac
da je to što određuje zivot.

onse malo iznervira pa opet poce nešto o etnickom ciscenju. dobro bre covece kažem ja njemu, da li se spski metak razlikuje od metaka drugih naroda. kapira on šta ja njemu govorim cuti ali vidim da mu kljuca neki bes iznutra.

neverovatno,99% ljudi koje srećtnem su dobri međutim poneki puta sretnem neopevane budale kao ovog koji ne mogu da podnesu srbe,ruse i ljude iz istocne evrope. nisam imao problema i niko me nije ugrozavao
ali jednom sretnem jednog koji kaže da bi pobio sve ruse

ja mu rekoh dobro je da nećeš srbe :)

mladi ljudi su ok ali ona generacija sto im je sputnjik kruzio oko glave ili kad je bila kubanska kriza je istraumirana do koske.
bili su deca u to vreme pa su izgleda doziveli traume i misle i da n danas da će im crveni doći i oduzeti svu imovinu.
(možda je nešto drugo upitanju)

na kraju, šta mislite koje je nacionalnosti onaj covek sto mrzi slobu
a voli tita.( nije sa naših prostora )

hint: covek liberal, voli ujedinjene nacije, svetsku vladu, mesanje naroda i itd
santa
23. jun 2014. u 10.32
GZox, odavno sam prihvatio cinjenicu da sam 'bela vrana' među ostalim u ovoj kafani, e sad, zašto sam obojen belom bojom umesto crnom to svako za sebe zna, a ja mogu samo da nagadjam. Jedno je ipak ocigledno; ma koliko ja ne uspevam da razumem druge I njihovu logigu (cast izuzetcima) oni mene ni toliko (mora da je u pitanju generation gap umesto moja - sarmantnost). :))

Take care...
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
23. jun 2014. u 11.04
„hint: covek liberal, voli ujedinjene nacije, svetsku vladu,
mesanje naroda i itd”

Ma nije bitno ko je,šta je koga voli - ne voli i tako to...
važno je da si ti njega rasturiJo 'ko Panta pitu'.

Nego `ajde nešto po temi: će se vrnes u stari kraj? Mani se
ot Jamerikanci i zavera - jednom se živi...

ziv nam ti
GZox
23. jun 2014. u 11.13
id bre bares zar ti tako svom zemljaku
pa branio sam i tebe, kažem taj tile je rdjav covek
stipnuo je za guzicu englesku kraljicu
a moj zemljak je bio zaljubljen u nju pa ne može da mu oprosti
ni dan danas, iako se skrasio u kanadu i ima i unuke
bareshPoruka negativno ocenjena. Pokaži

baresh
(zanatlija)
23. jun 2014. u 13.23
Pa koce kome neg` svoj svome dragi zemljce,

A to ko je u koga zaljubljen,trebao bi svako od nas znati
za sebe - naravno. Nit` trebaš Ti braniti mene,nit` ja tebe,
pogotovo sto nismo vise na svojim ognjistima.

Ti si bar mogao ostati i sacuvati blagostanje kada se u
po noćimoglo spavati u parku na klupi,pa da te Bog vidi
i cuva.
p.s. a ja ću; kako mogu,znadem i umem...
salekosmajac
23. jun 2014. u 15.54
cica bares i cica santa su uvek tu da napadnu nekog u tandemu. hahaha ko roben-van persi. funkcionisu perfektno
baresh
(zanatlija)
23. jun 2014. u 16.48
Dobrodos`o cikasale;)
santa
23. jun 2014. u 18.24
salekosmajac, bio bih zahvalan ako bi mogao malo da pojasnis o kakvom 'napadanju' se radi?
pustimela
(monter)
23. jun 2014. u 22.57
santa-Eh, da je sam 'amnezija' u pitanju gde bi mi bio kraj...

* * * *

DZaba trošiti vreme
sve će zaboraviš!
the-bezi-man
24. jun 2014. u 01.17
santa,

>>>Nego, ko ono rece; „državi je u cilju da sto vise ljudi bude u zatvoru, kao sto je zdravstvu u cilju da sto vise ljudi bude bolesno...” mora da je jeo bunjike dok je smislio tu - logiku (na balkanski način). <<<

ok. ajde ti onda kad si pametan objasni svima nama, a ne samo meni, zašto Amerika ima najlosije zdravstvo od svih razvijenih zemalja na svetu. i zašto ima najviše zatvorenika po broju stanovnika od svih zemalja na svetu, i razvijenih i nerazvijenih?
the-bezi-man
24. jun 2014. u 01.26
i evo ti linkovi da ne bi rekao da nešto izmišljam:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_incarceration_rate

time.com/2888403/u-s-health-care- ranked-worst-in-the-developed-world/

http://www.latimes.com/business/hiltzik/la-fi-mh-the-us-healthcare-system-201406 17-column.html

znaci, cekam odgovor i unapred se zahvaljujem. :)
santa
24. jun 2014. u 05.21
the-bezi-man: „…zašto Amerika ima najlosije zdravstvo od svih razvijenih zemalja na svetu. i zašto ima najviše zatvorenika po broju stanovnika od svih zemalja na svetu, i razvijenih i nerazvijenih?”

(1) Zdravstvene usluge su podudarno dobre (+) sa najboljim uslugama u SVETU, ali je system zasnovan po onoj narodnoj; - koliko para, toliko muzike.

(2) Broj zatvorenika je proporcionalan broju stanovnika pokupljenih iz celog sveta i drustvenim vrednostima potcinjenim stepenu individualnog obrazovanja, ekonomskog polozaja, i selektivnih ‘zakona’ politickih mocnika.
Oba slučaja sun a USTRB države (čitaj, naroda) a NE; „državi je u cilju da sto vise ljudi bude u zatvoru, kao sto je zdravstvu u cilju da sto vise ljudi bude bolesno”.

Dovoljno jasno?

Molim!
_____________
P.S. Pod #1 & 2 uzroci su kompleksni zaopsirnije ‘razglabanje’ na forumu gde preovladava jaka doza predrasude po pitanju – the good old USA.

FrENZY
(NIGA PLIZ)
24. jun 2014. u 06.10
santa
22. jun 2014. u 15.50

Zemljace moj, nije sramota ne znati kolko je iznositi svoju tezu kao cinjenicno stanje...

Toliko o tom prilogu za sveznajuce kompleksase.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://www.youtube.com/watch?v=Eb7z H-UoJYk

FrENZY
(NIGA PLIZ)
24. jun 2014. u 06.16
Janis6
(:))
24. jun 2014. u 06.34
...(1) Zdravstvene usluge su podudarno dobre (+) sa najboljim uslugama u SVETU, ali je system zasnovan po onoj narodnoj; - koliko para, toliko muzike. ...

Fuj !!!!! pa šta vrijede i pare kad ne možeš zdravlje da kupis. Nisi to ni morao napisati jer i djeca znaju koji sugav sistem imaju,zalosno ! a tako „bogata” i „moderna” amerika.

Santa,nisam niti sad imam šta protiv tebe niti razmišljam o bilo kome al valjda narodu ovdje vise dop...lo to hvalisanje tebe i još dvojice,živite svoje zivote ali ste se upetljali previse sa preseravanjem na ovoj emigraciji i još si mila majka za nekog i šta se cudite ako vam se piše kontra ? Pa ako je tvoj komentar z zdravstvo uredu i to još da napises ovdje,pa šta ti ocekujes ? cista provokacija ! Samo još ludjak može biti ljubomoran na nešto americko.
Lesoto
(OI!)
24. jun 2014. u 07.16
Tamo su kuce od cokolade, prozori su od marmelade, tamo svako radi ono sto hoće, tamo raste svako voce...
FrENZY
(NIGA PLIZ)
24. jun 2014. u 07.22
Pa on među amerikancima mora da digne ruku da bi nešto reko pa ovde po stare dane mora da izigrava „na srpskom” pametnjakovica.

Njega deca i unucici retko kad vidjaju pa im on pravi klipove da kad se oni požele njega jer on neće njih da dira jer on razume demokratiju, bas super dobro i njemu su govorili da je on strashan i pametan, i tako wi-fi da ih Grandpa vozika preko ju tubu.

Odatle i taj neobjasnhjiv broj strahovitno pucnih izvora(linkova, sijalica).

Ali nema veze... ostiso je on već... pa onda EPP.

https://www.youtube.com/watch?v=0d4sT2p0a2Q

Santa nek svira curcu a mi ćemo da slusamo dobru muziku ;)
FrENZY
(NIGA PLIZ)
24. jun 2014. u 07.35
Za sve moje felou amerikanse koji putuju i putuju... našim severnim teritorijama, i vode svoje naslednike-će našim neprocenjivim lepotama.

https://www.youtube.com/watch?v=8NAH8Joomms
Ajde makar malo da nešto i naucimo o muzici naših teritorija :)))

santaPoruka negativno ocenjena. Pokaži

santa
24. jun 2014. u 08.40
„Pa ako je tvoj komentar z zdravstvo uredu i to još da napises ovdje,pa šta ti ocekujes ? cista provokacija ! Samo još ludjak može biti ljubomoran na nešto americko.”

Draga moja Simba, uz duzno postovanje, procitati je jedno a razumeti šta je napisano je sasvim drugo. Kolko su americko zdravstvene usluge dobre to samo mi znamo koji se služimo sa njima, a koliko su te usluge dostupne drugima to je sasvim druga tema kao i zašto je zdravstveno OSIGURANJE takvo kakvo je! Ukratko, radi se o dva razlicita POJMA, a ne stavljati sve u jedan kos i generalizovati kao po obicaju.

A što se tiče mog ‘hvalospeva’ o americkoj svakodnevnici I tu se OMAKLA (debelo), jer ja NE ‘hvalim’ već iznosim svoje utiske o vremenu i prostoru gde sam proveo do sada 2/3 mog zivota, e sada, ukoliko je moje pozitivno iskustvo za vas neke kao ‘hvalisanje’, od volje vam.

Toliko o tom povodu dok za ostalu boraniju ne bih udostojio svojim komentarom.
Janis6
(:))
24. jun 2014. u 08.50
Nema šta da se diskutuje o zdravstvu,de dodji malo u Skandinavske zemlje pa vidi kako država brine o svojim gradjanima. Ovdje i ako si na ulici to si sam izabrao a ovdje NIKO ali NIKO ne smije da bude gladan ili sto bi se reklo napusten bez zdravstva bez obzira na njegova/njene primanja. To je reci država ! svi jednaka prava i ako ništa trudi se država da pomaze svojim gradjanima i pruza zdravstenu zastitu. Ta Amerika je od države do države a sve u svemu djeli se na bogate i siromasne,čak ni srednja klasa malte ne ne postoji. Hvali ti koliko hoćeš ali nije niko lud da ne zna,šta to ima veze sto ti tu živis ? pa jel mislis da su drugi rasli na banani ?
Janis6
(:))
24. jun 2014. u 08.57
...koliko para, toliko muzike...

I ovaj tvoj komentar je sasvim dovoljan i previse i još da bi ocekivao da će ti neko reci Bravooo !!! pa malo morgen.,...ta tvoja Amerika koliko je para bacila i baca na naoruzanja i koja kakva sranja po čitavom svijetu bolje da je ulagala u zdravstvo da bude dostupno svima već sto ulaze u uranijum i sve ostale otrove i baca po čitavoj zemaljskoj kugli,eee tada bi te svako bolje razumio. Hebe se tebi znaci...ti imaš i može ti se a šta je sa komsijom crncem koji takodjer možda i radi i sve ali eto nema za zdravstvo ...em je jadan „niger” em nema i ne može da ima ko ti ? pa kako možeš samo tako da razmišljas ? pa to je upravo egoizam,samo meni !!
sa_strane
24. jun 2014. u 09.41
..em je jadan „niger”
-

-Niti koga napadam niti branim ali reci ću jednu stvar.
Ja sam ca. 20 god. u Njemackoj i bio sam na mnogo „baustela” uzduz i poprijeko njemacke, ali ja ni na jednoj bausteli nisam vidio nekog crnca. Osim samo jednom davno jednog Afrikanca iz Alzira.
Inače nasi ljudi znaju ponekad reci „Uh radim kao crnac” :))

-
Janis6
(:))
24. jun 2014. u 09.55
Nemam pojma šta hoćeš da kažeš a to sam upotri...ila tu uzasnu riječ sto covjeka NIKAD tako nebi nazvala,samo zato jer je tipican izraz za amerikance koji upravo tako ljude nazivaju i sa tim omalovazavaju a za baustelu ? pojma nemam šta mislis sa tim.
Janis6
(:))
24. jun 2014. u 10.00
p.s. i ako mislis da je to pozitivno sto nisi vidio na bausteli crnca tj. sa tim hoćeš da kažeš da neće da rade,cisto sumnjam... jer rasizam je gadna i opaka stvar koja nije ni dan danas iskorjenjena iz svabije koju jedino budale još mogu da podržavaju. Tako da dobro ti znaš o cemu sam ja napisala u predhodnom komentaru Santi i da sam protiv rasizma.
baresh
(zanatlija)
24. jun 2014. u 11.03
„Inače nasi ljudi znaju ponekad reci ”Uh radim kao crnac„ :))”

Upravo tako...

Samo još da se utvrdi gde a kako je nastala pomenuta
izreka.Može biti u vremenima kada su ih Portugalci pre
nekoliko vekova prodavali kao roblje da rade na plantazama
pamuka na jugu S.Ameriike.Radili su samo prezive,kao uostalom
i mnogi drugi novodosli emigranti razlicitih naroda i rasa.

U danasnjem vremenu oni su svojevrsan problem.Kako sebi,tako
i ostatku sveta.Bez obzira u kojim zemljama i sredinama žive.

Imaju oni svoje države i državnike gde su im problemi daleko
veci od onih u drugim državama,a koje im niko ne može rešiti
osim njih samih.
sa_strane
24. jun 2014. u 11.17
Baustela je u Njemackoj izraz za gradiliste.
Pa ja sam rekao da nemam ništa protiv nikog i samo kažem šta sam za 20 god. ovdje primjetio. U Njemackoj recimo u većim gradovima možeš crnaca na ulici da vidis bas dosta. Kad sam bio u Studgartu netko mi neće vjerovat ali na ulici izbrojim 5 stranaca (poznaju se) i onda jednog Njemca. Sad dal je to bio takav dan ili su Njemci na poslu ne znam ali na ulici takova situacija. Dok na bausteli gdje se radi situacija drugacija..

-
santa
24. jun 2014. u 11.24
„Hebe se tebi znaci...ti imaš i može ti se a šta je sa komsijom crncem koji takodjer možda i radi i sve ali eto nema za zdravstvo ...em je jadan ”niger„ em nema i ne može da ima ko ti ? pa kako možeš samo tako da razmišljas ? pa to je upravo egoizam,samo meni !!”

Simba draga, opet brzopleto čitaš i NE kapiraš o cemu je reč već sve gledaš/tumacis emotivno sa licnog aspekta kako bi trebao svet da postoji, umesto kakav jeste.

Nigde nisi procitala od mene dali se meni „Hebe” (tvoja reč!) ili ne kako drugi živi, zato smiri se malo I ne nameci tvoju sujetu na moj racun (doduse tipicna balkanska veledusnost i kratkovidnost u resavanje svetskog problema dok u svom dvoristu raste – korov)!
Janis6
(:))
24. jun 2014. u 11.39
Ma kakva sujeta već pišem i govorim po naski u pravo vrijeme i na pravom mjestu da me razume ceo svet a u stvarnom zivotu i među pravim ljudima upravo onako kako treba,na fin i kulturan način .
Nisam tebi ništa nametnula jer kako ti i neki drugi decidirano isticete svoje mišljenje i ja sam samo iskrena pa kažem svoje. Šta me briga uostalom kako je u Americi već vodim brigu kako je ovdje u mojoj zemlji gdje živim a diskusija kao diskusija,šta fali ? jesmo nasi? samo jasi.

p.s. svi ko fol nešto fini...niko niti psuje a kamoli šta drugo,hajde sad uhvatite se za mikrofon imate slobodnu riječ :)

santa
24. jun 2014. u 11.54
„među pravim ljudima upravo onako kako treba,na fin i kulturan način .”

It’s most interesting reflection of your lucid self-deprecating attitude.
Janis6
(:))
24. jun 2014. u 12.04
Big Like :) are you happy now ? Take the microphone, the word is yours !

GZox
24. jun 2014. u 13.29
salekosmajac
23. jun 2014. u 15.54
cica bares i cica santa su uvek tu da napadnu nekog u tandemu. hahaha ko roben-van persi. funkcionisu perfektno
====================================

pa to je cuveni trojak [dobar los zao ] <=> [ santa amatercic baresh ]

prvo upada santa sa dobrom filozofijom zatim baresh sa desna pusta zlu krv a onda amatercic iz centra upotrebljva golfske stapice po glavama
neistomišljenika. usput se tu pojavi i vickasti da ugladjuje tvari posle
razbijenih glava i još poneko.

baresh
(zanatlija)
24. jun 2014. u 14.13
GZox, jopet si propustio priliku; nešto na temu?

ziv mo ti...
santa
24. jun 2014. u 15.06
„Hvali ti koliko hoćeš ali nije niko lud da ne zna,šta to ima veze sto ti tu živis ? pa jel mislis da su drugi rasli na banani ?”

Uff, sad tek spazih ovo gore pa ozirom da pitas Simba draga, evo da ti odgovorim. Na prvo pitanje kakve veze ima sto ja ovde živim (malo cudna logika) pa iznosim utiske iz istog 'komsiluka' gde živim a ne iz Svedske, SRB ili od nekud Bogu iza ledja kao sto vecina vas ovde piskarayte. Na drugo pitanje ne mora neko da je 'lud' da bi bio ne informisan, a za NEKE ovde dovoljno je da su sa Balkana i eto ti - belaja. :)
Lesoto
(OI!)
24. jun 2014. u 16.08
Znaci USA je centar sveta a sve ostalo je Bogu iza ledja?
santa
24. jun 2014. u 16.32
Kojom jednacinom si to izvukla (iz moje pisanije)da je USA centar sveta? Jel to po nekom novokomponovanom 'vukovom pravilu', tj. čitaj kako ti se cefne?!
Lesoto
(OI!)
24. jun 2014. u 17.28
Tvojom jednacinom, samo sam primenila tvoju formulu i eto vidis.:)
santa
24. jun 2014. u 17.52
I got it!
Lesoto
(OI!)
24. jun 2014. u 18.16
Biztos?
santa
24. jun 2014. u 18.28
I'm quite sure, but you don't seam to be; aren't you?
Lesoto
(OI!)
24. jun 2014. u 18.31
Én mindig biztonságban.
santa
24. jun 2014. u 18.49
Well, good for you.
Lesoto
(OI!)
24. jun 2014. u 18.55
Igen, jó éjszakát.
FrENZY
(NIGA PLIZ)
24. jun 2014. u 19.03
Lesoto, to su neki glupi jezici itd, Santa zna onaj najvazniji i najtezi, nas severno americki, americki jezik. Koga ovo drugo zanima?!

Jel znaš Lesoto kad se janjicarstvo bez i malo potrebe sprovede u realnost onda i kad se prica isti jezik, novi jezik dolazi to raznoraznih deformacija u zavisnosti od osobe i njenih sposobnosti. Santa kad uvrne ima jači osmeh od Tudjmana. Mislim po pitanju kreativnosti. Jednostavno obsesija za još većim klanjanjem i dodvoravanjem.

A ove price ovde ??! Sadse ceka momenat kad će lepo da se oni samo proslede do staratelja. Znaš ono, ja camac, ti camac, ja unucice, ti unucice, ih demokratija. Ajde ja da ucim druge zivotom jer ja sa svojim nemam pojma šta ću.

Cudo od svih americkih foruma bas ovde se dolazi da se pomijari i pravi ekstra „nukilar” pametan.

Da vidis kako se aplaudiralo kad se „kaznjavao milosevic”.

Šta ćeš nas amerikance niko neće da razume. Mi samo hoćemo da uvedemo demokratiju, brza dostava poklona, pomoći i kesha.

That's all fellow americans ;)
santa
24. jun 2014. u 19.47
„Igen, jó éjszakát.”

likewise, have a sweet dreams. It was nice chatting with you.

P.S. Kao sto ispade, daleko se bolje razumemo preko google translate nego na istom jeziku. :)
the-bezi-man
24. jun 2014. u 21.57
santa,

hvala ti puno na trudu da objasnis. ali izvini, ja te stvarno ništa nisam razumeo. jeste ga vi drugi razumeli?
santa
24. jun 2014. u 22.47
Sorry, the-bezi-man, that was the very best I could do; but before you completely dismiss the rational of my comment, try to scrutinize what I said – outside the box.

You’ll be surprised, the answers are there.
FrENZY
(NIGA PLIZ)
24. jun 2014. u 23.46
Bezi-men,

ja ga vidim kad kresne spel chekich pa zmurne i namesti naocale pa sreća jer kao, to je sve njegovo, sređeno u najavi.

Ali sad dolazi do tvista. Kad udjes kod indijanca u vigmam pripazi dal si dobro opremljen jer dolazi do trampe. Santa puca iz daljine na vigmam jer to su sve formalnosti a on je milostiv?!

Nego... trebali bi da se čujemo Bezimeni. Ali stvarno. Mislim da bi mogli bas lepo da se ispricamo.

Sifra. pudli sa trtinog brda.
the-bezi-man
25. jun 2014. u 00.33
santa,

thank you kind sir, but I still don't understand what you are trying to say. I know it's not you, it's most definitely me, and I apologize deeply. however, I will continue to try to understand your wisdoms for as long as I live, and hopefully one day I will be able to solve the big puzzle, the enigma and the mystery that you've always been to me. until then, my deepest regards.

Sincerely, very truly yours, the-bezi-man

Frenzy,

ma javio bi se ja tebi, al me mama ucila da ne pricam sa nepoznatima. i otkud ja znam šta ti hoćeš ustvari. možda oćeš da me muvas na privu? ima ovde svakavog sveta. ne znam, al nekako me strah. :)))

FrENZY
(NIGA PLIZ)
25. jun 2014. u 01.04
Ma jok brate, ovo je nešto malo vise, bas ono... treba da se bas, bas čujemo i ispricamo.

Nemas pojma koliko toga ima zajednickog kada je sve radjeno po shablonu.

Ove treba postedeti i malo se i bas priv. smejati :)
FrENZY
(NIGA PLIZ)
25. jun 2014. u 01.11
Aaaa... gresis, upoznali smo se mi preko posrednika.

Možeš kad hoćeš kao i uvek da me okrenes na 847 607 8791.

Nadam se da će se razgovor desiti jer meni je nešto sasvim drugo važno u svemu ovome.

FrENZY
(NIGA PLIZ)
25. jun 2014. u 01.31
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 02.48
Pa heboooteeeee...ovo je da je ne povjerujes !

Pa ljudi te covjece rasturise de se makni vise jer nemas sanse,haaaloooo...boze me sacuvaj šta su hamburgeri ?!

Nema ti jare da te brani on ti samo skilji i prati,pa to je p...kakve nema na ovoj diskusiji. Šta si ocekivao djeda Santa?? da će te jaran zastupat? cccc...
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 04.46
Bila sam ubeđena da ipak malo divani jezik drustvene sredine u kojoj je rođen, valja se to jerbo svaki Lala ima svog Madzara.:)
santa
25. jun 2014. u 08.33
The-bezi-man: „I will continue to try to understand your wisdoms for as long as I live, and hopefully one day I will be able to solve the big puzzle, the enigma and the mystery that you've always been to me.”

The-bezi-man: „I will continue to try to understand your wisdoms for as long as I live, and hopefully one day I will be able to solve the big puzzle, the enigma and the mystery that you've always been to me.”

Just keep trying, my friend, and one day indeed, you’ll figure it out; while in the meantime, enjoy your family and the life ahead of you.

Take care….
santa
25. jun 2014. u 08.40
Lesoto: „Bila sam ubeđena da ...”

Opet si 'omanula'. :)
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 10.30
Zato si ti samo napola Lala.:)
sa_strane
25. jun 2014. u 11.11
Koliko ja kontam Santi se zamjera sto voli da se hvali.
Koji je to razlog da netko ko ima čime da se ponosi i hvali da treba da glumi lažnu skromnost?
Kako netko ko je stekao ing i druge titule da se osjeća ravnim sa nekim ko jedva zna šta je trigonometrijska funkcija?

-
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 11.17
Ili pokretne stepenice recimo?
santa
25. jun 2014. u 11.17
„ Šta si ocekivao djeda Santa??”

A šta bi se moglo od vas nekoliko ocekivati?
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 11.24
Cekaj bre Santa, pa sjeeb ti je prijatelj, pruzio ti je ruku prijateljstva i podrske. Pa zar i prema njemu tako?
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 11.46
Jel treba opet da se pretvori u sajka dinamitasa?
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 11.51
Lesoto,nemoj dinamit svega ti jer ima da pocne „godisnji odmor” prije reda kad se kafic zatvori .
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 11.54
Ja to cisto preventivno. :)
sa_strane
25. jun 2014. u 12.16
Ti Lesoto ako si neka stara baba u penziji pa na internetu kratis vrijeme.. Ali nisi!
Eh sad ako bi netko sumirao sve tvoje minute i sate provedene buljeci u šareni monitor nebi ti preostalo ništa nego da si stavis prst na celo i zapitas ponesto.
Ti ako ovako nastavis kad dodjes u Santine godine netko će te pitat a gdje ti je mladost bila?
:))
-
santa
25. jun 2014. u 12.17
Mislis na ovu vrstu; http://tinyurl.com/nzg2lek ?!

Nasa 'brzopleta' Simba opet omanula (mora da je to strana 'oratora' namenjena raji u ovoj kafani). :)
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 12.38
I to je gospodine sjeeb Vas intelektualni maksimum? :)
Hajde, mozete Vi to i bolje.:)
sa_strane
25. jun 2014. u 12.57
„Hajde, mozete Vi to i bolje”
-

-Lesoto, a šta ćeš bolje?
Samo se budala bez potrebe svadja i zamjera čovjeku od 80 godina.
Al hajde dokaži budali da je budala.

Nego imam ja pametnija posla nego sa tobom mlatit praznu slamu.
ćaooooos..

-
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 13.03
Ko se svadja? Mi divanimo po naski, malo magyar nyelv malo English language i etogac.:)

A ti beztetestisni stvore, nisam ja ovde jedina koja se Santi obratila, ima tu i muskaraca nekoliko, njima ne smes da se obratis već cutis kao zdapi.

Hajde samo, cekaju te stepenice.
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 13.17
hahahahaaaa jaoooo ha ha haaaaa...ma neeeeka namaaaa prekookenaskih santa (ne leda ) već cika Santiiiii, a to što se okomio na mene pojma nemam šta mu je ??? :)
Santa ima 80 godina ??? pa ja to nikad nebi rekla...Santa,mora da ti je to kompliment :)

Nicim izazvan ali eto...a kojoj svadji se ovdje radi ? ja pojma nemam..nego...evo pakujem stapove za pecanje laxa pa sutra fiiiiju u lov u novom gliseru
sa_strane
25. jun 2014. u 13.23
Nego šta nego na pecanje to je bar u Svedskoj pravo uzivanje..
Evo jedno takovo u Svedskoj od prošle godine a ako stignem možda i ove
https://www.flickr.com/photos/53858780@N08/9611885980/

poz..

-
sa_strane
25. jun 2014. u 13.27
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 13.42
Pa to si bio u Västra Götalands län koliko vidim negdje oko Vänersborg,Mariestad ili tu negdje...ima jezero i kamping plats,mnogi idu zbog laxe bas tu.
sa_strane
25. jun 2014. u 13.49
Pa ne znam za kampiranje ali ja sam za mene i ženu iznajmio ovu čitavu kucu, inače je za 6 osoba.
https://www.flickr.com/photos/53858780@N08/9591857738/

Fino je tamo i mogu samo sve najbolje da kažem što se usluge i ljubaznosti Svedjana tiče, kao i sve ostalo..

-
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 14.03
To su tipicne svedske sommarstuge (ljetne) kuce koje imaju uz same obale uz more i uz jezera i pretpostavljam kako izgleda unutra,vecina imaju kamin i sve je u drvetu od brodskog poda do plafona sa gredama.
To je jedan poseban stil i bas svedski. To za ljubaznost mi je poznato kao i ocuvanje prirode. Jedna dobro organizirana zemlja sa dobrom i zdravom klimom,cistim i prirodnim jezerima,morem kao i nacinom zdrave ishrane sto je jako važno.Sjever Svedske,to je ono pravo i to je srce ove zemlje. Preporucujem i posjetu nacionalnom parku Abisko kod Kirune ali to samo u zimu i negdje oko decembra mjeseca kad se vidi Aurora Borealis,dva puta sam to vidjela kad sam gore zivjela.
sa_strane
25. jun 2014. u 14.24
Da na čistoću prirode paze. Ponio sam moj motor za camac i ne može u njihova jezera svaki motor. Recimo onaj sto trosi mjesavinu ne može.
Nije to tipicna turisticka kuca. To je kuca u vlasnistvu njihovog jaht-kluba. Ovu kucu ne može svatko da iznajmi, treba malo veza.
Tipicne turisticke kuce su na par metara jedna od druge a ova kuca je na osami i obične turisticke nemaju ovakav pogled..
https://www.flickr.com/photos/53858780@N08/9615475399/

ovo je neka od soba
https://www.flickr.com/photos/53858780@N08/9589071187/

ima 3-4 starinska kamina kao dekoracija, evo jedan
https://www.flickr.com/photos/53858780@N08/9594383022/

-
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 15.05
Pa ovdje ti imaju ljudi koji posjeduju ljetne kuce ili vile skoro svaki drugi uz samo more ili samo jezero a to im je u tradiciji da skoro svaka kuca ili vikendica ima kamin i to upravo ti zidani i starinjski ili od keramike. Je ljep je smjestaj ali to je ovdje za njih sasvim normalno. Onda si morao poznavati nekoga ako si dobio bas tu stugu uz samo jezero pa da ti je sredio ako ne može svako da tu stanuje ali ne znam zašto nebi mogao ? Što se tiče vode znam da ne može sve i svasta u jezera i da se za ekologiju jako zalazu,pa vidio si jezero kako izgleda i kako se to cuva. Ja sam bila gore na sjeveru bas na pecanju laxe gdje su brze rijeke i gdje ti vidis kad lax iskace iz vode,može se malte ne mrezom da zahvati. To su rijeke ili rijecice koje proticu kroz sumu i pretezno se nalaze u kotlini između brda,nešto fantazija.
Za sve treba dozvola,od kampovanja pa do samog ribolova.Moras imati i dozvolu ako pecas na odredjenim mjestima uz more.

http://www.stugsommar.se/
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 15.08
sa_strane
25. jun 2014. u 15.35
Pa ja sam bio na licu mjesta i zašto sad da gledam prospekte?
Naravno da je meni sve to oko dozvole za ribolov poznato i da moras da imaš.. ali ja to sve znam.
Rekao sam ti da je kuca od jaht-kluba i da nije u privatnom vlasnistvu.
Ima tamo njih podosta Svedjana koji bi odmah kupili tu kucu ali ne mogu radi nekog zakona.
Ono sto ti nisi napomenula a tipicno je za Svedsku su kolicina i velicina komaraca. Radi ocuvanja prirode ne unistavaju komarce.
Sad zašto ih na ovom jezeru nije bilo i interesiralo bi me da kažeš ako znaš?

-
sa_strane
25. jun 2014. u 15.40
Bilo bi možda interesantno da kažeš da u Svedskoj ima izgradjen vodeni most za manje brodove.
Ne znam dali to još igdje ima..
https://www.flickr.com/photos/53858780@N08/9611443686/

-
sa_strane
25. jun 2014. u 15.45
evo ovaj brod prolazi preko tog vodenog mosta
https://www.flickr.com/photos/53858780@N08/9611379338/

-
Janis6
(:))
25. jun 2014. u 16.20
Pojma nemam za komarce i ako ćeš mi vjerovati nikad za sve ove godine ni naletila na njega. Možda ih ima uz mocvare kao i svugdje ali apsolutno mi je nepoznata ta stvar koju si naveo i ne znam zašto bi ih i spomenula? pa eto ja ti dala samo da vidis ako hoćeš a ne da moras. To što ne može svako da kupi onda vjerovatno ima pozadinu ili ne prodaje svoje nasljedstvo od prije 200,300 godina nikome i to je to a da je od kralja Carla Gustava XVI to bi onda na toj kuci i pisalo.
sa_strane
25. jun 2014. u 16.48
Pa zato što su komarci u Svedskoj veliki problem za turiste. U morskom pojasu ih nema tamo toliko. Pogledaj malo internet.
Ako u google upises „schweden mücken” izbacit će 120.000 naslova na tu temu.
Recimo beskorisno je ponijeti i najskuplje zastitne kreme iz Njemacke jer na te komarce kod tebe ne djeluje. Ima u Svedskoj da se kupi koja donekle djeluje. To je inače poznata i aktualna tema za turiste koji su već dozivjeli Svedske komarce.
Sa kucom je tako kako sam ti rekao. Ako znaš kako iznutra izgledaju turisticke kuce onda valjda vidis da ta kuca ni iznutra ni izvana ni po okolini ne izgleda tako. Kamina ima par komda i svi su antikviteti. Na onom na slici je rucno radjen crtez. Kamini se ne smiju koristi i samo su dekoracija. U običnim turistickim kucama normalno koristis kamine zato jer su to obični kamini u običnim turistickim kucama :))

-
sa_strane
25. jun 2014. u 16.57
evo jedan primjer Radio Sveden (na njemackom)
na temu svedski komarci :))
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2108&artikel=5559928

-
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 17.35
Biće da komarci u Svedskoj biraju samo turiste.:)

Janis, pa gde ti živis?:)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. jun 2014. u 17.51
ček da se dogovorimo samo:

šta sad da radimo?

oćemo svi u 'mer'ku, ili u jevropu b'jeeluuu?

sa_strane
25. jun 2014. u 17.55
Kazna za pokušaj unošenja Kinder jaja u SAD 2500 dolara.
Kinder jaje u EU može bez problema i kazne, onda dakle EU! :))

-
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 17.59
Jevropa ali da iskoristimo leto i obidjemo ove juznije krajeve, i do Malte ako treba. Dakle, Pirinejsko poluostrvo, Apeninsko pa i ovo toliko puta ocrnjeno Balkanko poluostvo nije za potcenjivanje.
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 18.00
Ti sjeeb skupljas igrackice iz kinder jaja?
sa_strane
25. jun 2014. u 18.04
Ma ne skupljam al ono za USA i kinder jaje je istina.. takav im zakon :))
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 18.08
Nije to ništa, kod Iranca u Dzordziji je zabranjeno vezivati zirafe za telefonske stubove ili svetiljke pa ti sad vidi.
sa_strane
25. jun 2014. u 18.11
ovdje u Njemcakoj to nema.. Ne sto nema zirafa nego sve podzemni kablovi :))
Lesoto
(OI!)
25. jun 2014. u 18.20
Pa dobro imate uličnu rasvetu.
sa_strane
25. jun 2014. u 18.23
da to jest, šta jest jest.. :))

idem spavat
poz..
the-bezi-man
26. jun 2014. u 00.44
ijaoj alaj ste smorili, kuku, lele mori...pa ovo ne bi mogo d'izchitam ni za mesecnu neto platu od boginjare! :)))
Janis6
(:))
26. jun 2014. u 02.09
eto vidis Lesto...sad mi je dostavita jaka informacija za moskita koji se po Sveden slobodno skita,hajde da i ja to saznam da ubise komarci turiste :)

Nego seeb sto bi ja citala to što si mi poslao? a vidim da ne znaš kakve su svedske ljetne kuce ali boze moj,pa živis u svabiji i kako bi znao sto je i razumljivo. To gdje si ti spavao rekla sam ti da je lijepo ali nije to ništa posebno i specijalno,pa napisala sam ti da vidis koje kuce i vile uz jezera i mora imaju to je da padnes u nesvjest ali možda se tebi to ekstra dopalo ali vjeruj mi nije to ništa wooow...ok... ali nix posebno mislim ta kuca kao kuca i unutra enterijer ali opet lijepo da si to dozivjeo i takav da je dojam. p.s. eto toliko u vezi moskita i Sveden,živim ja ovdje goooodinama znam ja kako je a ne da googlam i slusam deutsche radio :)

Nego sto sale kaže jel Evropa ili amerika ? kuda se ide ? a uostalom postavljac teme nestao.
sa_strane
26. jun 2014. u 03.15
Zašto je tebi teško prihvatit šta ja kažem? Cevjek i žena koji su mi pomogli što se smjestaja i sveg ostalo tiče su milioneri. Posjeduju veliku jahtu i kuce za turiste. Vodili su me u par takovih kuca koje si ti vjerovatno samo na slikama vidjela. To su novosagradjene kuce za bogate turiste. Interirer je stvarno nešto posebno.
Svatko na internetu može provjerit dal su komarci turistima problem u Svedskoj ili si ti u pravu. Šta sam ja sad kriv sto si ti 20 god. u Svedskoj i neznas da u Svedskoj ima jako puno jezera a da Svedjani radi ocuvanja prirode na unistavju komarce..
Ti si rekla da si bila na sjeveru Svedske na pecanju i da lososi toliko skacu da ih možeš i mrezicom uhvatit pa ja nisam rekao da lažeš.
Ja jesam upecao 10-tak riba od čega 6-7 stuka, ali tamo su mnogi pecali i ja nisam nikog vidio da je ista upecao. Mnogi su se njemacki ribolovci iz Svedske vratili sa pecanja da nisu uhvatli ni jednu jednu ribu.
A lososa upecat..e pa ne znam šta da ti kažem?

Imam posla
poz..

-
Janis6
(:))
26. jun 2014. u 03.28
Pa šta se ti bunis odma i ko ti je rekao šta da ti lažeš ? pa hajde kad znaš kakve su im stuge i vile meni bas drago a ja pojma nemam koja živim ovdje 24 godine i u okruzenju tih kuca. Komarci ??? pa neću valjda o moskitu da pišem ovdje kao da to ljude zanima,boli ih cosak za svedsku ekologiju,insekte i svedski lax...a ti ako ne znaš za zahebanciju šta ja tu mogu...da se nebi navlacila ko neka klinka i možda i svadjala se ima,nema komaraca ja sam u pravu,ti nisi i kao ne znam ja za za čega se svedjani zalazu,ma daj molim te kao kad bi ja tebi pisala o toj tvojoj pokrajini u svabiji šta ima a šta nema.U pravu si sve sto si napisao...lijepo je ali sam ti rekla da nije ništa posebno jer živim u toj sredini i buljim u te kuce svakodnevno pa čak i sa svog prozora...poz
boginja
(Ekonomista)
26. jun 2014. u 05.54
Bit će da je svedska organizacija: pitome losose koji uskacu u mreze su smestili sa stanovnicima a velike, krvolocne komarce poslali u zone u koje dovode tuiste.:)))
Lesoto
(OI!)
26. jun 2014. u 08.50
Ako vam fali komaraca voljna sam sam da vam izvezem sve i to gratis, zivu me pojedose.
the-bezi-man
26. jun 2014. u 10.02
izgleda da je Svedska obecana zemlja iz snova. te iz tog razloga glasam za EU a ne za USA jer ako se ne varam Svedska je u EU, ali neka me ispravi neko ako gresim. :)
Janis6
(:))
26. jun 2014. u 10.04
Superiska...ali ja bih ti preporucila izvoz svugdje osim samo za Svedsku mislim ...ako može ? a i čujem da su neki malecki kod vas pa neka dodju da se spare na ovu stranu ali samo do granice :)npr. zadnja stanica putovanja moskita neka bude Danska
boginja
(Ekonomista)
27. jun 2014. u 01.05
„Izgleda da je Svedska obecana zemlja iz snova.”

Svedska je bajka, ima kralja, kraljicu i dve princeze (od kojih se jedna udala za svog licnog trenera:).

Jeste u EU nije u Eurozone. A tema ove diskusije je cinimi se povratak u BG ako se ima stan i plata od par somova.

Janis6
(:))
27. jun 2014. u 09.46
Šta se desilo sa postavljacem teme ? niko ne zna da li se vratio...i šta je izabrao,pa nije fer.
Realista
(programer)
30. jun 2014. u 07.56
Postavljac teme je kupio stan u centru Beograda.
Janis6
(:))
30. jun 2014. u 08.15
Neka ti je sa srećom !
Lesoto
(OI!)
30. jun 2014. u 13.41
E to je već malo teze jer:

Ustao Lala sav srećan.Napravio kez preko celog lica.
-Lalo zašto si tako srećan?-rece Sosa.
-Ma sanj`o sam kako idem za Beograd.
-Pa šta je tu tako divno?
-Pa putovao sam sa pasosem!
santa
30. jun 2014. u 13.58
hihi (da nebidne samo obrnuto). :(
Lesoto
(OI!)
30. jun 2014. u 16.20
Pa ako tebi treba pasos za tamo, onda i njima treba pasos za 'vamo.
mrsolj1971
(veterinar)
01. jul 2014. u 00.50
Au ljudi, kad smo već kod para, prica mi rodjaka koja radi u banci da je tip koji radi u vladi republike Srbije dobio odobrenje kredita na 300,000e da kupi stan na Vracaru... no dobro to i nije neka vest, da mi nije rekla koliki mu je prijavljen prihod... 1,300,000 din (milion i trista hiljada dinara) MESECNO, sto mu dodje nešto preko 11,000e... Ej ljudi, u Srbiji, a tip nije ni ministar ni poslanik, nego neki savetnik. Naravno, njegov start je daleko manji (to je ona cifra kojom „mazu” narodu oci), toliki prihod dolazi od desetak drugih zaduzenja i pozicija koje su placenje (clan odbora, i ko zna čega još)...

Pa vi sad vidite, nije Srbija bas mesto gde ne može lepo da se zaradi i živi...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.