Diskusije : Emigracija

 Komentar
Podstanari
nevenka10
08. april 2014. u 11.59
Da li neko od vas, ko živi u americi ili u kanadi, ima iskustva sa iznajmljivanjem stanova, tacnije sa prekidanjem lease-a na stan, da me malo posavetuje?

Naime, moja prijateljica ima lease na stan do prvog novembra.
Pre par dana je kupila stan i obavestila gazdu(landlord-a)da je closing proces gotov i da može da se iseli do prvog maja.
Ona je njemu još u januaru rekla da je u procesu kupovine stana i izvestavala ga o svakom koraku kupovine.
Kiriju za april je platila prvog i to pokriva stanovanje do prvog maja.

Ostaje sporan security deposit, u visini jedne kirije, koji je dala kada je iznajmila stan pre nekoliko godina. Obzirom da je landlord dobio tzv „30 day notice” (aprila 4tog je bio closing) šta sa tim security depositom i ko na njega ima pravo ona ili gazda?
Svako kaže drugacije...neko da je to njegovo jer ona prekida lease, a neko da je njeno jer mu je rekla unapred dovoljno...

On je već stavio stan na market i ukoliko ga izda do prvog maja nekako nije fer da dobije dupli novac za maj (i novu kiriju i njen security deposit).
S druge strane, ukoliko ga ne izda (sto je ipak malo moguće, jer je na odlicnoj lokaciji u bostonu) nije fer da on ostane bez prihoda za taj mesec.

Šta kaže zakon po ovom pitanju da li neko zna? Ima li neko lično iskustvo? Ja nisam nikada imala ovakvu situaciju, uglavnom sam izlazila kad bi lease istekao:(
Hvala na pomoći
santa
08. april 2014. u 12.38
Copy/Paste:

Can I break my lease and move out before the lease end date?

Yes, however, if you need to break your lease for any reason, there is an Early Termination Fee equivalent to half a month’s rent. We will list your apartment immediately, but you will be responsible for the rent until your apartment is re-rented, or until the lease ends, whichever comes first. You will also be responsible for the difference in rent, if applicable, and any costs associated with re-renting your apartment, including any commission paid to rental/leasing agents/brokers.
http://www.thehamiltoncompany.com/default.aspx?matrix=90
sharlota
(bez zanimanja)
08. april 2014. u 17.19
Kada smo svojevremeno napustali iznajmljeni stan,pod istim okolnostima, iznos zadnje rente je pripao landlordu bez obzira na notice jer smo izasli iz stana prije isteka ugovora ugovor je isticao dva mjrseca po nasem izlasku stan smo ocistili I okrecili mi jedan od uslova prijevremenog izlaska.
Amatercic
(Penzioner)
08. april 2014. u 17.39
Zavisi od ugovora kao i mesta gde živite,ako je potpisala ugovor na godinu može lako da se dogodi da je duzna stanarinu do kraja ugovora a ne samo deposit.
Negde mozete da iznajmite mesecno šta je mogao biti njezin slučaj nakon isteka godisnjeg ugovora to se obično dogadja ako ste dugo u stanu i slabo se iznajmljuju stanovi u tom mestu i u ovom slučaju morate imati ugovor.Takvo iznajmljivanje je dosta skuplje.Ja sam potpisivao ugovore na godinu dana znajuci da će moje dete tu biti manje od 6 meseci ili u drugom slučaju malo vise od 2 meseca svaki put sam gubio deposit ali nikad nisam morao placati stan duže iz prostog razloga trebalo je cekati na stan u tom kompleksu.Ona bi trebala da ima ugovor i to treba dobro procitati.Ovde vam ne možemo pomoći ako nevidimo ugovor.U dosta slučajeva zavisi kao je ostavila stan, prljav,polupan i slično.Moj savet je da procitate ugovor dobro naročito one delove stampane tako da običan mikroskop slabo pomaze.Ako izdaju bez ikakvih ugovora i deposita bezite iz tog kraja.
windy-chicago
(windy-chicago)
08. april 2014. u 21.47
Landlord može po pravilu da trazi pun iznos do kraja
ugovora. Znam naše ljude koji su tako nastradali, ostalo im
3 meseca do kraja lease, iz office im rekli samo za security
deposit da ostaje, tuzili ih posle, ovi jadni morali da plate
iako su otisli.Ima bezbroj primera. Može I da se napravi
da te izbace iz stana, ako je ostalo mnogo vremena do
kraja ugovora. Lumperajka svako vece, vristanje, trcanje po
kuci non-stop, ma ima hiljadu nacina.Mnogi koji ne mogu da
dobiju deposit nazad naprosto URNISU I NAGRDE stan, pa
vlasnik ima veću stetu nego korist.Ipak to zavisi..
od slučaja,, do slučaja.
NYC40
09. april 2014. u 07.48
Ako su u prijateljskim odnosima gazda I stanar onda će gazda Možda popustiti I vratiti pola depozita Ili ceo iznos a ako ne gazda ima Pravo da trazi kirije do isteka ugovora.
nevenka10
09. april 2014. u 09.30
Hvala vam na odgovorima. Sve je to od slučaja do slučaja, izgleda.
Ona je pristojna devojka i ne verujem da bi joj palo na pamet da razvaljuje stan ili pravi lumperaj da bi je izbacili, to ne.
Ona će ga čak okreciti, ocistiti, nema ništa osteceno-mlada devojka, sama, stanovala četiri godine tu.
Nije u pitanju stanbeni kompleks nego kuca sa samo dva stana. Kaže da u ugovoru nema detalja oko prekida lease-a.

Gazda joj je rekao da je ok da se iseli, ali da ne može da joj vrati deposit, jer ni on ne zna da li će i kad da izda stan, sto zvuci fer.
S druge strane, stan je već na marketu, u dobroj je lokaciji i on sada trazi mnogo veću kiriju nego sto je ona placala(ona $2500, a sada $3200).
Nekako mi nije fer ni da on dobije $5700 za taj jedan mesec, a stan okrecen, sređen, u lepom stanju ostavljen. Covek je, navodno, bio vrlo fer i korektan sve te godine, ali i ona je bila vise nego pozeljan podstanar.
Razumem ja da to nisu preveliki novci, ali nije ni da nisu za mladu osobu koja je tek utrcala u kupovinu nekretnine i svaki dolar joj znaci.

Da li bi bilo fer ili pak sramota da kaže gazdi ovo sto nyc predlaze- ako izda stan u toku aprila da njoj da $1000, a sebi ostavi $1500 na ime prekida lease-a? Ili da to zaboravi i ne zamara se sa tim?
Hvala vam na javljanju
santa
09. april 2014. u 12.50
„Nekako mi nije fer ni da on dobije $5700 za taj jedan mesec...”

nevenka, uz duzno postovanje, šta je 'fer' a šta nije je sporedno u uporedjenju da po 'ugovoru' 'fernost' ne postoji već samo za ko je šta obavezan da ispuni sto u opisanom slučaju devojku će kostati daleko manje ako ostane samo na tom 'security deposit' da zaboravi zbog njenog krsenja ugovora.
Just my $.02.
mrsolj1971
(veterinar)
09. april 2014. u 13.30
Nevenka, sve zavisi šta piše u ugovoru I koliko je stanodavac resio da se istog pridržava. Ja sam uglavnom nailazio na fer stanodavce, samo im je bilo bitno da im kažem par meseci unapred kad izlazim, I nikad mi nisu tražili ostatak kirije (a mogli su bez ikakvih problema jer je tako pisalo u ugovoru).

Kad je žena bila na Floridi, prekinula je ugovor 3 meseca pre isteka ugovora, covek je rekao da bi on da podelimo troskove, tj da on nama pokloni mesec I po I mi njemu poklonimo mesec I po, I mi se slozili jer je bio fer mogao je bez problema da trazi sva tri meseca placena jer je tako I pisao u ugovoru). Depozit nam je vratio (jer deposit u principu nikada nije poslednja stanarina, nego je za slučaj da ostavis stan u neredu pa da stanodavac mora da placa za tobom krecenje, ciscenje, popravku itd).
pravda_i_istina
09. april 2014. u 23.49
„30 day notice” ne sluzi za prekidanje lease-a na stan, već da se stanar izjasni hoće li lease produzavati (i na koliko) ili neće

znaci, stan ako je ok, dobija security deposit nazad, zaboravih u kom roku

stan, ako se izda za vreme dok traje njen lease, to vreme nju razduzuje, a za ostalo je duzna da plati; stanodavac jedino gubi na sudu ako za isto vreme naplati dva puta, njoj i novim stanarima, u svakom drugom slučaju ona gubi na sudu, i neka bude sigurna da je stan ostavila tip-top...

p.s. nama su hteli kozu da ogule, dobili su trećinu novca za koji su nas tuzili, a odmah iza nas i još jednu stanarku, sto znači da tuzakaju, po pravilu izmišljajuci sto vise, pa koliko im prođe, pljuc - olos nevidjeni

nevenka10
10. april 2014. u 08.51
nevenka, uz duzno postovanje,
-------------------------------------
santa, uz duzno postovanje :)) ali vi ovaj put niste u pravu.
mene je bas zagolicalo ovo sve, jer zaista ne znam šta zakon kaže za pojedine slučajeve, pa sam sinoć pozvala svog druga koji je advokat da ga upitam. ne dade mi vrag mira:)

ukratko, to bi nekako izgledalo ovako- ukoliko gazda izda stan do prvog maja onda on nema nikakvo pravo da od nje trazi, niti da je tuzi, za iznos preostalih kirija do kraja lease-a.
Zakon je tu da njemu pomogne da ne trpi stetu usled prekida lease-a, a ne da mu omogući da ostvari duplu korist.
Dakle, ako izda stan, ne može joj ništa za preostale kirije (i NEMA pravo da zaradi duplu kiriju-i od nje i od drugih podstanara).
Ima pravo da je tuzi i potrazuje ostatak novca za prekid lease samo za one mesece za koje ne uspe da nadje podstanare.
BEZ OBZIRA šta piše u ugovoru!!

To svakako ne znači da ima gazda koje koriste tudje neznanje i ipak tuze ljude. Imigranti, studenti, mladi ljudi, samohrani roditelji i sl najcesce su žrtve takvih stanodavaca.
nevenka10
10. april 2014. u 09.04
Security deposit NIJE kirija, nego avans za eventualnu stetu koju podstanar napravi.
Što se njega tiče, to bi bilo ovako kako je pravda opisao.

Moj drug:) mi sinoć kaže da ukoliko ona ostavi stan uredan, okrecen, bez ostecenja, gazda bi trebao da joj vrati taj deposit.
Ljudi koji prekidaju lease to ne znaju, a gazde najcesce koriste prekid lease-a kao izgovor da deposit zadrže.

U teoriji, ukoliko gazda odmah izda stan novom podstanaru, a prethodni je ostavio stan uredan, deposit bi se trebao vratiti, i nema potrazivanja za preostale kirije, jer GAZDA NIJE PRETRPEO NIKAKAV GUBITAK(u ovom slučaju je čak na dobitku, jer je podigao kiriju za $700!, sto će mu u tih 6 meseci doneti još $4,200 koje ne bi imao da je ona ostala...)

U praksi, NAJCESCE, se dogovore da se deposit podeli pola-pola, kao mrsolj sto je imao iskustvo. To sam sinoć saznala:))Covek uci dok je ziv:)

Napisah ovo ukoliko se neko nekada nadje u sličnoj situaciji, da ne dozvoli da ga gazda plasi i tuzi...
santa
10. april 2014. u 09.12
nevenka10, moj komentar je bio upucen na za šta je 'fer', a svakako ukoliko se stan izda novom stanaru odmah po izlasku te devejke da 'gazda' ne može da joj naplacuje kiriju do kraja ugovora. Takođe, security deposit se vraca ukoliko se stan napusti cist I ne ostecen (sto bi trebalko da bude jasno svakom ko iznajmljuje stan).
Hvala na trudu.
NYC40
10. april 2014. u 13.16
Na stranici po imenu avvo može da se postavi pitanje i dobiju se na forumu i u e-mail besplatni odgovori advokata koji na taj način reklamiraju svoje firme tako što daju odogovore na sva pravna pitanje.

MUSASHI66
15. april 2014. u 11.26
Pre svega, to sve zavisi od države do države - ne postoje federalni zakoni za taj aspekt izadavanja stana. Jedini zakoni koji su isti preko cele amerike su „no discrimination based on race, religion, sex blah blah blah”. Kad su se moja žena i njena drugarica selile iz stana mesec dana pre isteka ugovora, morale su da plate taj mesec jer su potpisale takav ugovor.

Siguran sam 100% da u tom ugovoru nije pisao ništa o tome šta će landlord da uradi sa tim stanom kad njih dve izadju.

Znaci nema fer-nefer, ovako onako, nego kako nalaze potpisani ugovor ili state laws.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.