Diskusije : Emigracija

 Komentar
Medicinske sestre u nemackoj
veronika
01. april 2014. u 11.29
Može li mi reci neko,kakve su plate medicinskih sestara u Nemackoj,da li se radi puno,ima li uslova za napredovanje i dodatno usavrsavanje.
tambura
(prgrmr)
01. april 2014. u 17.44
Da, radi se puno i previse za malu platu
windy-chicago
(windy-chicago)
01. april 2014. u 21.16
,,da li se radi puno,, eeeeee, ako tako mislis, zaboravi
Nemacku, a I sve zemlje zapada. Ja ću ti reci. Imam
prijatelja koji je u Hanoveru, žena mu radi kao med. sestra.
Radi ne puno, već uzasno mnogo I teško.Ako nešto treba zovu
je kuci da odmah dodje, znaci na duznosti je 24 sata po
potrebi.O plati nismo bas pricali, ali jednom pomenu 22oo evra.
E sad, ako je to malo, bolje sedi kuci.
veronika
02. april 2014. u 03.01
Ja sam čula da je početna plata 1500. Eura a da se,tek posle 15 godina dostigne 1900.to je onda malo ako se toliko radi.svabe
tambura
(prgrmr)
02. april 2014. u 08.47
Veronika, u Njemackoj nije onako kako nas narod misli, uzmes metlu i beres pare po česti. Njemacka nije vise dobra za običan narod, puno se radi za malu lovu. Za informaciju,Njemacka je tek na sedmom mjestu po standardu u Europi. Bolje pokusaj u Norveskoj, Svici, Luxemburgu
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
02. april 2014. u 11.01
A gde ti radis?
Znaš li nemacki?
veronika
02. april 2014. u 11.20
U SRBIJI.UCIM NEMACKI.PA ZAR NEMACKA NIJE VISE STO JE BILA
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
02. april 2014. u 12.36
У суштини, било гдје на Западу, медицинска струка није ни мало лаган посао. Изузетно је захтјевно и одради се сваки минут смјене.
Када се распитујете о цијени рада, обавезно се распитујте и о трошковима живота јер једино тако можеш знати на чему си.
veronika
02. april 2014. u 14.56
PA VIDIM DA,RECIMO MINHEN,NIMALO NIJE JEFTIN.KIRIJE SU VISOKE I KRECU SE DO 1.000 EURA.NE ZNAM STA BIH MOGLA SA SVOJOM PLATOM OD 1500 EURA.SUPRUG JE VOZAC.NE ZNAM KOLIKA BI MU BILA PLATA.

DA LI POSTOJI mogućNOSTA DA MI NE PRIZNAJU DIPLOMU?
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
03. april 2014. u 09.30
Таква могућност је апсолутно искључена.
mrsolj1971
(veterinar)
03. april 2014. u 09.36
Veronika, posao medicinske sestre je svuda izuzetno tezak. U USA sestre zaradjuju mnogo vise nego u EU, a troskovi zivota mogu da budu manji... ALI i dalje nedostaje medicnskih sestara i tek se ocekuje „shortage”. Pare nisu u pitanju, nego kvalitet zivota sa takvim poslom, stres i tako to. Ne verujem da je drugacije i u Nemackoj, a po pisanju diskutana vidimo da nije. Na stranu to što za bolji polozaj moras dobro da znaš jezik i da imaš radno iskustvo.
Naravno, ako imaš mogućnosti da odes, volje da radis, ne tako puno godina da bi pocela nove stvari iz početka, ovo sto ti mi kažemo neće da te obeshrabri.
veronika
03. april 2014. u 11.42
Ja imam 38 godina .Da li je pametno sa 38 godina pocinjati cve iz početka,uciti jezik i navikavati se na tudji mentalitet.
mrsolj1971
(veterinar)
03. april 2014. u 14.54
Veronika, to ti najbolje znaš, mislim to da li je kasno ili nije :-), to ne može niko da ti kaže ovde. Definitivno sve je lakse kad si mlad, pa ako I „padnes” negde, imaš još uvek dovoljno vremena da se „pridignes”, sto si stariji ,taj sve manje imaš vremena za „pridizanje” a ako vreme I nije u pitanju, onda može da bude sve manje volje, covek se ipak vremenom umori...

Sve je na tebi,
Srećno!
veronika
03. april 2014. u 15.27
Mrsolj,hvala ti.Ti živis u Nemackoj?Ili negde u EU.?
veronika
03. april 2014. u 15.29
Ajmo ,braco i sestre,još neki komentar o med.sestrama u Nemackoj i uopste o Nemackoj.Cene,zivot,kirije,plate...Isplati li se uciti nemacki i seliti.To,oni sa iskustvom znaju.
mrsolj1971
(veterinar)
03. april 2014. u 15.33
Malo dalje veronika, malo dalje :-), u USA.
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
03. april 2014. u 20.26
Много уопштена питања постављаш.

Као медицинска сестра и ако дођеш у Немачку сигурно нећеш радити у Минхену, него пре негде у руралном подручју, на истоку или северу Немачке, где постоји потреба за медицинским особљем из иностранства.

У сваком случају информације тражи од посредника који се баве довођењем медицинских сестара у Немачку - од њих ћеш сазнати и коју плату можеш да очекујеш, али пре свега које услове мораш да испуниш, где како и колико учиш језик и какве испите полажеш.

Признавање диплома се разликује од покрајине до покрајине, аутоматски ти диплому неће признати, већ мораш да прођеш кроз поступак признавања и да предаш одређену документацију о школовању, радном искуству, знању језика итд.

Овде имаш неке најкраће информације које се односе на Баварску:
http://www.schoen-kliniken.de/karriere/arbeitgeber/ihrwegzuuns/bewerberausland/

Најбоље информације ће ти дати посредничке фирме које доводе медицинско особље из Србије у Немачку, јер најбоље познају проблематику из прве руке.
mrsolj1971
(veterinar)
04. april 2014. u 09.23
„Као медицинска сестра и ако дођеш у Немачку сигурно нећеш радити у Минхену, него пре негде у руралном подручју, на истоку или северу Немачке, где постоји потреба за медицинским особљем из иностранства.”

Sto u principu, ne mora da bude loše, s obzirom da žena ima 38 godina a verujem da je I suprug tu negde. Sa mojih gotovo 43 rado bih sad negde da odem u neki suburbs, al žena voli da je na 10 minuta kolima od posla I da joj treba 5 minuta do prodavnice, tako da nema ništa od toga. :-). Priznajem, sa 30 bas I ne bih voleo posao daleko od grada. :-).

Nego sto ninoslav rece, kad se govori o manjku medicinskog osoblja u Nemackoj (I bilo gde drugde) uglavnom se misli na „unutrasnjost”, mesta udaljena od gradova, tako da to je otprilike ono sto možeš da ocekujes.
veronika
04. april 2014. u 09.40
Tačno.Takve sam ponude i dobila...manja mesta,ruralne sredine i poneki ,malo veci gradic.Pre toga moram da naucim nemacki,B2 sertifikat i podnesem svu dokumentaciju.Priznavanje diplome traje od 6-12 meseci.Za to vreme radim u bolnici i primam platu od 1200 eura.Stan placam sama kao i sve ostalo tako da bih mogla da prezivim.Suprug je vozac po zanimanju.Može li mi neko reci kolika je plata vozaca u NEMACKOJ,kako bih napravila racunicu.Da je lako...nije
mrsolj1971
(veterinar)
04. april 2014. u 10.13
Vidi ovako, ima jedna stvar sto smo svi mi emigrant/imigranti (zavisi s koje strane gledaš) prošli I naucili: ne možeš sve stvari da resaves odmah I unapred, pa da odes na „sve skockano”... ako tako gledaš nećeš nikad I nigde otici. Moras da prihvatis da stari resavas „u hodu”... prvo ti odes, uzmes neki malu sobu, zavrsavas to što treba za posao (sertifikati, jezik, prilagodjavanje na sredinu itd itd), upoznas ljude, vidis kako ide za supruga, a ako on dodje sa tobom odma, može I on sam da gleda uokolo... možda covek uopste neće da radi kao kamiondzija vise, možda će da nadje nešto bolje, da bude kuci... ne znam da li imate dece, nisi pomenula...Jedan od vas potegne u početku, zatim drugi nadje nešto u međuvremenu, tako to ide. Vidim imaš volju da ides I da si se o svemu već raspitala. Jeste malo teze nauciti novi jezik u tim godinama, ali nije nemoguće, pogotovu ako si u toj govornoj sredini. E sad što se zarade tiče, ipak je to posao medicinske sestre, nije isto kao „obrtati hamburgere” ili „praviti mokacino u coffee shop-u”, posao vise placen, a opet mora da se pocne sa nekom malo manjom parom, da bi se doslo do vece. Ne znam da li sam pomogao nešto, tehnicki verovatno nisam, nadam se barem moralno da sam pomogao :-).
veronika
04. april 2014. u 11.37
Hvala ti Mrsolj.Imamo 2 dece...9 i 13 godina.Iskrena da budeam,jedino Nemacku smatram ozbiljnom državom u ekonomskom smislu u EU. Jest da nije lepa kao Spanija i Italija,nema to more i sunce,ali bar neće finansjiski propasti pa mi je i zbog dece to bitno jer mi je bitna nihova buducnost.U Nemackoj neće biti bez posla sigurno
mrsolj1971
(veterinar)
04. april 2014. u 13.11
Uh, malo nezgodne godine dece... možda je trebalo ići malo ranije, deca su već velika za emigraciju, pasce im stvari daleko teze, oni već imaju svoj zivot koji je u Srbiji I njih ne interesuje sto Nemacka neće da propadne, sto će možda u Srbiji da bude ovako ili onako... oni su veci problem od tebe I muza. Njima sad treba drustvo (starijem), porodica I familija (otac, majka, baba, deda, rodjaci I njihova deca) mladjem... uh to već sve mnogo komplikuje stvari... sad već ne znam šta da ti kažem. Nisu dovoljno mali da im je svejedno gde će da idu, a nisu ni dovoljno veliki da mogu da se snalaze I bez vas.
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
04. april 2014. u 18.40
Мрсољ ти је све добро рекао. За већину људи догурати до нивоа Б2 од нуле при крају четврте животне деценије - није лако. Ако то успеш и почнеш да радиш за ту плату и те услове које ти нуде - то је већ по себи приличан успех.

Муж исто може да нађе неки посао, што боље зна језик - расту му могућности да нађе лакши, бољи, плаћенији посао.

Све то није нека перспектива великих пара и материјалног благостања, али за скромну егзистенцију јесте, а временом може да буде и пристојна зарада са пристојним условима живота.

Тако да ако се не плашиш учења језика и жеља ти је да живиш у Немачкој - понуда је у реду и то је солидна ситуација за почетак, узевши у обзир ваше године, квалификације и породично стање.
plavicvetic
(mama)
05. april 2014. u 00.15
Nadovezaci se na temu,moja rodjaka koja sad ima oko 50 dosla je pre 5 godina u italiju da radi kao med sestra.sama jer su joj deca bila na studiju,muž radi.neki dan pricamo i pitam je kako je,kako radi i koliko zaradi,rekla mi je kratko i jasno.do nove godine idem nazad,nema od ovog ništa,diplomu nisam nost.plata joj je oko 1600 sa svim nocnim Radom i kad platim sztan,osiguranjekad ukalkulisem moj zivot ovde,sama ja sami oni tamo,ja sam na debelom minusu.
pravda_i_istina
05. april 2014. u 03.56
i posle usra ne valja, a eutropa valja?
ima ameri i englezi da vrate evropicu u srednji vek, neće je ni rusija spasti (šta's konkurencija)
veronika
06. april 2014. u 05.32
Ima li još nekoga da nešto kaže na temu med.sestara u Nemackoj i o tome kakav je zivot u Nemackoj.A to da će Amerikanci i Englezi upropatiti Evropsku uniju...hoće sugurno.Upropastili su Srbiju za vek vekova uranijumom i bombama.
Laramii
(Laramii)
06. april 2014. u 09.23
Koja je to fora da se kaže da med .sestre onamo puno rade,a ovamo manje!

Koji je to bezobrazluk!

Medicinske sestre,trce i rade do besvesti, jer taj posao su izabrale i to je religija.

Ja sam medicinska sestra i ima da radim dok se ne onesvetim,bez para ako treba, za dobrobit mog pacijenta.

Prvo,

Sto sam osdabrala taj poziv,i znala sam šta me ceka i zašto!

Drugo,

Sto sam se zaklela Hipokritu.

Prema tome dosta cenkanja od pisljivih 500 eura manje-vise.

Dodji u „Junglu” da racunas.

(pretuzno)
Laramii
(Laramii)
06. april 2014. u 09.53
Da, izvinjavam se devojcice vidim da si 38 godina i da pripadas propaloj generaciji medicinskioh sestara.

Secam se da ste dolazile na staz kod mene sa dugackim namazanim noktima i bujnom kosom koja je padala ispod kape na rane pacijenata.

Stjuradese!

Izbacivala sam vas odmah i davala vam nulu!

Jer ja kada sam isla u skolu, mace, klecala sam na kukuruzu ako nisam imala sve dlake ispod kape,i zbog mnogo toga i vise.

Hvala Srednjoj Medicinskoj skoli u Zemunu koja je obucila najbolje medicinske sestre u svetu,generacije pravih medicinskih sestara!!!

Evo ti ponuda :

U mestu Kadjado,Kenija besplatan rad kao medicinski radnik.
Pustara...nema ništa samo ti medicinska sestri i tvoj jadni pacijent koji je hodao 20 km pesaka da dodje do tebe da mu pomognes?
Hoćeš?
Nećeš naravno.
Ja jesam i moji prijatelji italijani koji u toj vuko...ini stvorise neku malu bolnicu za pomoć,i placaju velike pare da pomognu bolesnim i siromasnima,...radila sam 6 godina prelazeci dnevno 120km lošeg puta.Besplatno naravno,ni benzin da mi neko plati.

Nema te plate,nema biliona koja će da ti plati ono sto ti radis medicinska sestro!

Iako sam se namucila...samo jedan zivot da sam spasila(a monoge sam),ja sam bogata!

Šta da ti kažem...izvini/te ako preterujem ali je tako.

Vidim kako racunate ovde ekonomiju,one države ili neke druge,(pateticno)plate i ostalo...

Ja kao medicinska sestra,pravo mi se povraca na vas pogled na zivot uopste:)

Laramii
(Laramii)
06. april 2014. u 10.08
Izvinite što ne znam da se objasnim ali medicinski radnik(doktor ili sestra ili stajaznam)
i ne zna na srpskom ali recnik kaže da ti specijalni ljudi ,te profesije rade sa i za VOKATION.
veronika
06. april 2014. u 10.26
Postovana Laramii
ja nikad nisam imala namazane nokte i zivotu.Radim udarnicki od svoje 18-te godine.Vidjala sam nasminkane i nalickane sestre i 90% ih je u Srbiji takvih,nazalost.Dobila sam ponudu za Nemacku,pa rekoh da se raspitam malo preko ljudi koji tamo žive o detaljima jer nije lako promeniti sredinu,način zivota i preokrenuti sve ako za to nema vajde.Pretpostavljam da si se namucila i vidi se po tome šta pišes.Nas poziv je definitivno tezak za one,koji hoće iskreno da se bave njime.Na stranu sestre kojima ljudski zivot i nije toliko bitan a mnogo ih je.Reci mi molim te samo , da li radis u Nemackoj ili negde drugde
pozdrav
FrENZY
(NIGA PLIZ)
07. april 2014. u 00.42
veronika
06. april 2014. u 10.26

Radim udarnicki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ja kao jedan iskusan biznis ouner mogu da kažem jedno veliko bravo za drugaricu Veroniku !

Da nije dan bombardovanja Beograda rekao bi nešto više, ovako... dovoljno je a za posle biće nešto više sigurno.
mrsolj1971
(veterinar)
07. april 2014. u 09.35
Laramii(Laramii), srećo, udahni duboko opusti, uzmi malo secer I vodu, nemoj da si toliko zapenila nema razloga. Sa takvim temperamentom, kao medicinska sestra, teško da ćeš ti takva da pomognes bilo kom, tehnicki možda da (mislim da ga ubodes iglom u straznjicu, izvadis krv, izneses „gusku” ili „lopatu”) ali to je sve sto ti možeš da uradis. Biti medicinski radnik, medicniska sestra pogotovu, ne znaci setati hodnicima doma zdravlja punim pacijenata sa izrazom na licu kao da je upravo svaki od tih pacijenata pocinio namjanje dva krvna delikta u tvojoj siroj I uzoj porodici (ovako izgleda 99% medicinskih sestara u srpskim komovima zdravlja - lično video vise puta), niti setati uzdignutog nosa kao da ste pokupile svo znanje ovoga sveta...Ima tu mnogo vise od toga, mora da zracis optimizmom, dobrim raspoloženjem, entuzijazmom za posao... pogledaj kako to rade sestre po privatnim klinikama, a pare koje dobijaju uopste nisu vece, naprotiv mogu da budu I manje. Jedina razlika je sto od toga zavisi I da li će pacijent da ti dodje još koji put ili će da trazi drugu kliniku. Na zapadu, ne dao Bog sestri da se par pacijenata pozali na njeno raspoloženje ili neljubaznost... jedino sto bi mogla posle da radi je da obrce hamburgere u Wendy's-u.
Još jednom, opusti se, sa takvim temperamentom teško da ćeš izgurati do penzije. Niko nije rekao da je posao „medicinke” lak u Srbiji a tezak na zapadu, tezak je jednako svuda, zato na zapadu I ima manjka sestara. Razumela?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.