Diskusije : Emigracija

 Komentar
Slanje umetnicke slike is srbije u canadu-pitanje
milica-devojcica
28. mart 2014. u 20.57
Da li znate proceduru I najjednostavniji(a I najjeftiniji) način kako poslati uramljenu umetnicku sliku iz BG-a za Toronto? Slika je placena 350EU I ima racun.
hvala
nina
29. mart 2014. u 09.23
Ja sam pre desetak godina donosila slike koje su ostale iz roditeljske kuce. Morala sam prvo sve da ih odnesem u Zavod za zastitu spomenika i kulture. Zavod je bio negde na Vracaru.

To ti je prvi korak...popunis neke formulare i oni ti daju (ili ne daju) dozvolu da ih izneses iz zemlje. Bez te potvrde ne možeš da ih izneses i secam se da sam morala da navedem sve granicne prelaze preko kojih će slike prelaziti. I secam se su, da u slučaju da ih ja kao vlasnik ne prenosim, tražili podatke onoga ko će ih prenositi.

Kad to obavis, pozovi FedEx u Beogradu i pitaj ih koliko bi to kostalo. Oni su na Novom Beogradu. Plasim se da ćete to kostati vise nego slika;)

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
30. mart 2014. u 09.50
Nemoguće da za sliku od 350 evra treba neka dozvola kustosa ili državne institucije?! Mora da postoji neki limit (vrednost), kao i oznaka umtenicko delo/bastina/kulutrno blago slike.
Možda ti pitas radi velicine slike kako obaviti prenos avionom.
Da ne dovodim u putanje receno od strane Nine, osoba već uradilia takvu vrstu posla, al deo recenog nikako ne uklapa se u logiku gde ti npr ne možeš da izneses sliku u SVOM VLASNISTVU iz zemlje pa da je slikana rukom Pikasa!?
Druga pesma je ako slika je u vlasnistvu države, tj, galerije, ustanove,itd...

Ne verujem da ti treba neka dozvola s obzirom da imaš racun kupovine, a ujedno slika nije od Pikasa (za primer), ili kopija cuvenih dela starih autora.
U zavisnosti od velicine slike, ram sigurno kosta 70-80 evra.:)))

Haralampije
(dobrocinitelj i neimar)
30. mart 2014. u 13.33
Slikas formatiras i posaseljes preko i mejla.
nina
30. mart 2014. u 22.55
Imported, naravno da treba dozvola da se iznese umetnicko delo iz zemlje, da bi se sprečio sverc. Decka na granici ne zanima da li ti imaš racun na 350 evra za nekog ukradenog Pikasa koga on ne zna ni da prepozna;) Ako je neko bio sposoban da ga ukrade, biće sposoban i da nabavi racun.

Isto to vazi i za knjige. Naravo da niko neće da ti pravi pitanje za dve knjige koje poneses da čitaš na putu ali veca kolicina koja se salje kargo, mora da ima potvrdu Narodne Biblioteke.

Ja sam donosila knjige kargo i morala sam da napravim spisak svih knjiga, sa sve imenom autora, izdavacem i godinom izdavanja. U Narodnoj Biblioteci su mi pregledali spisak a spediter je posle po tom spisku pregledao svaku knjigu pre nego sto je zatvorio kutije.

Na tom spisku je bio recimo i Slaveno-serbskij magazin, prvi srpski casopis iz 1760 i neke godine i niko me nije pitao zašto ja to iznosim iz zemlje ili zašto ne poklonim nekoj biblioteci ili muzeju. To je moje, ali oni iz nekoga razloga žele da znaju da je jedan primerak iznet...
505
(Senior)
31. mart 2014. u 07.30
Svaka slika mora biti pecatom odostraga I dokumentom overena
da nije nacionalno blago, knjige takodjer,
Prilikom napustanja Srbije izneo sam nekoliko umetnickih slika I
dosta knjiga sve uredno overeno.
Upravo kako kaže Nina, carinik je najmanje kompetentan da procenjuje sliku.
Mnogi putnici na izlazu iz YU imali su problema na izlasku iz zemlje
po ovom pitanju.
(Reci cariniku ,znate imam neku malu slicicu neka devojcica, bez veze,
poklon, kad ono milionski Sezan.)!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
31. mart 2014. u 13.33
- tamo pri vrhu prilično tačno - znači Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, božidara adžije je adresa - vidi na netu tačan broj i telefon, zvrcni ih, i pitaj precizno šta/kako. ako nije nešto spektakularno bitno za umetnost ove zemlje (a za 350 jura - nije), bez problema ćeš dobiti dozvolu, imaš jednu mislim uplatnicu da platiš (ništa mnogo), i to ti je to. uglavnom, zvrcni ih i pitaj za detalje. naravno pre poziva naoružaj se nekim tefterom i olovkom i zapiši šta su ti rekli. koliko se sećam mora da ima potpis slikara, i trebaće ti mislim fotografija tog dela. uglavnom - opušteno -nije nikakav specijalni smor.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.