Diskusije : Emigracija

 Komentar
Samo za..
santa
21. februar 2014. u 16.31
... Simbu i baresha (i veselo drustvo sa poremecenim sluhom). :-)
http://www.youtube.com/watch?v=nzagaAe9DpE&feature=youtu.be
baresh
(zanatlija)
21. februar 2014. u 16.53
Svaka cast Santa, nek` je srećan rođendan tvojoj
seki,dobro zdravlje i još mnogo godinica da slavi...

Hvala za lepe melodije sa 'Dallape',mada sam ocekivao
bar jedan becarac, ako ne iz Banata makar iz Srema;-))

pozdrav i svako dobro...

santa
21. februar 2014. u 17.02
Hvala! Ma nije Dallape već Skala, al' za koga je još je i dobra.:-)

A za taj 'becarac' moglo bi I to al' nebi pogodilo u srce nasu Simbu kao ova iz poreklom iz Jajca. :)
Simba
(...)
21. februar 2014. u 17.42
Jaoooo Santa pa ti si zlaaato !!!!! :) ma sad sam otpjevala uz dugmetaru od Vardara pa do Triglava na sav glas,ma samo da si me čuo bas si me pogodio u srce pa kome pravo kome ne, a tebi veeeliko HVALA !!!! :)

santa
21. februar 2014. u 17.54
Uff sto nismo malo blize sa komsilukom pa da ujedinimo naše talente I prosetamo medj' starim nostalgicarima (od Frankfurta do Toronta i Sidneja...) mogli bi se ponovo penzionisati i; - to leave happily ever after (dobro, treb'o bi malo prste da razradim al' za ljubitelje muzike sa poremecenim sluhom, dobro je i ovako! :-)
Simba
(...)
21. februar 2014. u 18.07
mrsolj1971
(veterinar)
21. februar 2014. u 19.40
Nick svaka cast, vrlo lepo :-).
Ja sam takođe pomislio da je Dalapa u pitanju ali sam se setio da si pomenuo da je Skala u pitanju nekom od naših ranijih pisanija (o hobijima ako se ne varam).

Nasmejalo me ono tvoj „...za drustvo sa poremecenim sluhom” :-):-).

Svako dobro želim zemljace!
baresh
(zanatlija)
21. februar 2014. u 19.55
Santa te melodije od Jajca(a može biti i od Kaknja)
mogu se odsvirati sa dva prsta,a potsecaju na one
`rvatske koracnice; 'evo zore evo dana evo Mate i Bobana;)

Uostalom i slavni vodja je iz 'lijepe' koja je napokon
sa njegovom zaslugom ostvarila tisuculjetnji san,
a mi se nasli u inozemstvu(iseljenju).

Nego jel` pratis olimpijadu?

santa
21. februar 2014. u 21.50
Pratim posebno ove sa 'korculama' I vrckanjem po ledu (skoro kad smo moja bratija i ja se jurcali po zamrznutom jendeku i to na - jednu nogu)!
baresh
(zanatlija)
21. februar 2014. u 22.44
Kad smo već kod vrckanja na ledu,prošle subote
nas unuk osvojio prvo mesto u 'preliminary figure
skateing' u ovoj provinciji. Neki dan posle toga
dobio je preporuku na visi nivo treninga,obzirom
da je stilski prevazisao starije ucesnike.

p.s. u toku jednog meseca osvojio četiri zlatne.

p.s.s. eto, toliko ovim povodom...
;-)
mrsolj1971
(veterinar)
21. februar 2014. u 22.54
Santo ako ikada poželiš da se ratosiljas Skale tj da je prodas, molim te da mi se obratis, oduvek sam sanjao da imam dugmetaru, a samim tim sto je harmonika sa naših prostora bilo bi mi još draže da je jednog dana imam. Ja sam inače klavirac, imam par harmonika među njima i Guerini President Oro. Poslacu ti uskoro jedan svoj snimak (čim isti budem napravio, naravno :-)).
Pozdrav!
santa
21. februar 2014. u 23.47
Dogovoreno, mrsolj, samo se nadam da to neće biti skoro (jer sam obecao harmoniku mom mladjem sinu u nasledstvo:) on svira Keyboard/klavir. Ja sam je kupio kao souvenir jer je pravljena u SRB i ako sam imao Dallape koju sam bio preneo iz CAN. Za sve ove godine od kad je imam par puta sam je uzeo u ruke po par minuta, a zadnji put je je to bilo pre dve godine za vreme posete brata sa njegovom Sosom na proputovanju RViem kroz USA (ocigledno muzicka podarenost potvrdjena na YT). :-)

Svakako ću preneti zainteresovanost sinu, tim pre, sto je jedno 'nadati se nečemu' a drugo je šta zakon prirode nalaze. :))
mrsolj1971
(veterinar)
22. februar 2014. u 00.33
Naravno Santo, naravno, mislio sam (a ispustio da kažem) ako deca I unuci ne sviraju ili nemaju zelju da zadrže jedan tako divan instrument, grehota bi bilo da trune negde u nekom podrumu. Ja dosta znam o harmonici sa tehnicke strane (sve sitne I krupne popravke) jedino sam malo kratak (još uvek) sa stimovanjem, no dobro, sve se da nauciti :-).

A šta je bilo sa tom tvojom Dalapom koju si preneo iz Kanade. Prodao?
santa
22. februar 2014. u 08.08
Prodao jednom nasem (Bora Gajicki, bivši clan „Kolo” iz Bgd.) koji je drzao folklor club u Long Brach, CA. (sa kojim smo kasnije snimili jednu plocu sa spletom igara za njegovu grupu). Njegova kcerka još uvek ima tu harmoniku, i kolko čujem, svirucka na njoj tu I tamo.
Što se tiče Skale stimung joj je još dobar (bar za moje usi:) mada nebi skodilo da je neko ‘osvezi’ jer I ako je u orginalnom pakovanju/koferu I fdobro zasticena od prasine godine ‘mladosti’ pogadjaju (kao sto ti je poznato) i dirke a ne samo - prste. :)

PS – Još imam GARANTNI LIST #2918 gde je rucno upisan datum proizvodnje 1985 (mada mi nije jasno zašto je taj datum upisan jer sam je bio kupio prilikom moje predzadnje posete u leto 1984te?!).
Simba
(...)
22. februar 2014. u 08.20
Santa da te pitam nešto...
Zašto si ti odlazio dole tako rijetko? Nedjelujes da nisi imao ekonomiju za odlazak u svoj rodni kraj ili su posebni razlozi koji su samo ze tebe. Pitam cisto onako jer vidim da spominjes predzadnju posjetu 1984 godine i onu zadnju sto smo i fotke vidjeli ako se ne varam?
santa
22. februar 2014. u 09.48
Zašto, Simba?

Ne zbog animoziteta prema ikome već zato što sam sve svoje najblize familije prebacio ovde gde sam bio (Calif.), a ono par iz sire familije nikad nisam bio u nekim bliskim odnosima još dok sam bio tamo. Sve ostalo sto je bilo ostalo iza mene vreme je učinilo svoje po onoj izreci; - sto je dalje od ociju još je dalje od srca. Verodostojnost te stare izreke se najbolje dokazalo prilikom moje poslednje posete (2010) gde posle 26g. čak je teško bilo I prepoznati nekadasnje staro drustvo a kamoli naći nešto zajednicko sto nas vezuje osim proslosti I grobovi naših predaka. To osecanje nije bilo samo na mojoj strain već I svih ostali sa kojima sam se sretao I izmenjao par reci za tih 7 dana. Tuzno I zalosno? Ne toliko koliko se to nekom možda čini, jer todolazi svakom od nas koji smo odvojeni jedan od drugog na duže vreme - zakomnom prirode!
Simba
(...)
22. februar 2014. u 10.29
Ok.pa zato pitam jer i sama nemam vise nikog zivog od najmilijih pa i kontam i sama do kad ću odlaziti dole pa me interesuje šta i drugi kažu. Ta izreka :daleko od oka,daleko od srca već odvano je kod mene u praksi i potpuno je istinita.
santa
22. februar 2014. u 10.50
baresh: „p.s. u toku jednog meseca osvojio četiri zlatne.”

Cestitam na zavidnom uspehu unuka, pa neka nam je samo ziv I zdra na ponos njegovih roditelja, posebno babe, i deda baresha!
baresh
(zanatlija)
22. februar 2014. u 12.10
Blagodarim Santa,

Ovim jucerasnjim javljanjem dao si povoda da
pretrazujem video arhivu krajem 80-ih.
U tadasnjem vremenu moja(nasa) deca su imala
aktivnog ucesca u mnogim aktivnostima izvan
skole. Kcerka i sin su posecivla nedeljnu skolu
pri hramu sv. Save gde si nekada svirao na zabavama.

Tu su stekla osnove pismenosti našeg jezika,tako
da znaju citati i pisati na oba pisma.Osim toga
i pojmove o nasoj istoriji,very i naravno mnostvo
igara u folklornoj sekciji „Oplenac”.Sa zadovoljstvom
mogu reći da prilično dobro vladaju našim jezikom
bez naglaska. Kcerka i zet(Englez)nešto više od osam
godina žive u Australiji,pa redovno održavamo vezu
preko e-mail ili Skype na nasem maternjem jeziku.
Ona to izricito želi i naglasava,obzirom je u radnoj
karijeri proputovala i upoznala mnoge narode i jezike.
Inače živela je 5 god. u Thailandu, gde je predavala
engleski na U of Banghkok.

Kad sam već pomenuo 'Dalappe',oboje su pohadjali
nekih četiri godine muzicko(privatno)kod jednog
Austro - Madzara(Tony Sabo)na harmonici - klavirki.
Bili su(da se pohvalim)sasvim uspesni, ali zbog
drugacijeg podneblja od našeg, nikada kasnije nisu
se bavila sviranjem. Jednu harmoniku sam poklonio
nasem Sumadincu ovde, a druga sluzi kao suvenir.

Danas sam se dao na presnimavanje video traka na dvd,
jer je Santa dao povoda da upotpunim zimske dane.

Toliko ovim povodom;-),pa se čujemo kasnije...
santa
22. februar 2014. u 12.49
Veci na harmonica u Evropi su klavirne dok Rusi, Nemci i Francuzi sviraju na troredne i petoradne dugmetare a jedini smo mi iz SRB (po nekim pisanijama iz proslosti) da se većinom bakcemo sa sestorednom dugmetarom sa 120-140 basova. U moje vreme Dallape iz Italije se smatrala najboljom harmonikom dok u zadnje 2-3 decenije na dobrom glasu je i Guerrini takođe iz Italije. Isto price kruže da vecina harmonikasa svira 'notalno' dok iz našeg 'Raja' većinom smo sluhisti, tj. sto vece usi s'timharmonika bolje zvuci! :-)

Evo pa biraj po svom cefu od polovnih na ebay-u od $1,500+ pa do novih I do $10,000+. Za detaljnije info, nas dr. mrsolj je nacitaniji od mene I njegovo sviruckanje je za malo prefinjenije usi, dok sam ja 'specijalizirao' za veselo drustvo bez - sluha! :)

http://tinyurl.com/mhj7vvd
http://tinyurl.com/mw3xvaa
mrsolj1971
(veterinar)
22. februar 2014. u 16.30
Santo, samo da se nadovezem, sestoredna harmonica dugmetara nije „nasa” inovacija, ali je postala popularna u nasoj muzici zbog velike tehnickih mogućnsti u izvodjenju neverovatno komplikovanih kompozicija. Kod nas se svira dugmetara B-grifa (C-grif popularan u istocnoj evropi). Pokojni Radojka i Tine su svirali dugmetaru koja je imala tzv sterlingov grif/system, koji niko nije više ne svira u Srbiji, pa je to jedan od razloga sto njih dvoje nisu ostavili za sobom ni jednog ucenika. Dallape je po porudzbini napravio za Radojku harmoniku sa ovim grifom (rasporedom dugmadi) Što se tiče dugmetara B-grifa, poznat je prstored/način sviranja koji je uveo legendarni Krnjevac, sada je osnova sviranja dugmetare na našim prostorima. Na zalost, Guerrini i Dallape su sada proslost, obe firme su se ugasile početkom 2000-tih (cena i dugotrajni postupak izrade jednog instrumenta (drvo odredjenog tipa, kvaliteta, starosti, rucna izrada (za izradu vrhunskog instrumenta treba i do pola godine), kompeticija sa „elektrikom” tj aranzerskom muzikom, ekonomska kriza...). Danas je ostalo par dobrih radionica/fabrika koje još uspevaju da opstanu: Scanalli, Beltuna, Siwa&Figli... a dokle će, videcemo. Cene njihovih vrhunskih istrumenata su od 8000-10000 eura-ica, pa ko voli nek izvoli :-).

Interesantan detalj: zavisno od velicinie harmonike, harmonica ima između 15,000 i 20,000 delova (neko izbrojao) sto daleko prevazilazi broj delova koncertnog klavira :-):-).

Stimovanje harmonike je prava mala nauka, nema dovoljno prostora ovde pisati o tome. Na zalost „serviser harmonike” je zanimanje koje umire polako.
santa
27. februar 2014. u 13.02
Auu, svi pobegli iz ove kafane posle moje ‘muzicke predstave’ (čak i nasa vesela Simba nestala bez traga i glasa;). Dobro, u interesu CCCC,neću vise da se pojavljujem sa svojim muzickom obdarenoscu na ovom; America’s, tj. SC Got Talent Show (casna bivša piJonirska)! :-)
baresh
(zanatlija)
27. februar 2014. u 18.30
Santa, bas steta...

Pomislio sam da će od tebe i veterinara biti
neki koncert, no sve se svelo na stimovanje.

Prekjuce sam sa unucima gledao i pokazao im snimke
njihovog oca koji je nekad svirao - u sada njihovim
godinama. Bili su odusevljeni a još vise iznenadjeni
da im on o tome nije ništa rekao. Harmonika je kao
instrument od nedavno prevazidjena,kao nekada gusle.

Da bi tema opstala,ili pak nova mogla nastati, mogli
bi Ti i veterinar nešto odsvirati i razveseliti
ovu zadimljeno-uspavanu birtiju sa becarcem ili
'niskom banjom'...da čujemo:...
santa
27. februar 2014. u 20.44
„...no sve se svelo na stimovanje.”

Jedino je još to preostalo (kao i u ovoj ne na stomovanoj kafani)! :)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.