Diskusije : Emigracija

 Komentar
Dadilja u Svicarskoj
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
27. oktobar 2011. u 11.14
Dadilja u Svicarskoj

Zao mi je sto ovo moram napisati, ali prosto ne mogu verovati da postoje takva goveda od ljudi kao sto su ovi iz Ch. Traže dadilje za bednih 600 ili 700 franaka, a za te pare ocekuju i da cistite kucu, kuvate, perete ves, peglate, kupate decu uvece.. sve. Prosto je neverovatno da ne razmišljaju da je ta dadilja ljudsko biće, da nije njihov rob. Dok oni leze kao krave i gledaju tv, dadilja mora da se bori sa njihovom nevaspitanom decom koja vriste po ceo dan. Iako to sve stigne ta ista dadilja da uradi, oni opet nisu zadovoljni, verovatno zbog toga sto joj moraju dati novac, najradje bi da im te pare dadilja pokloni još i da ide i njihov posao raditi. Goveda nevaspitana i polupismena. Uglavnom su žene koje im cuvaju decu obrazovanije od njih pa ih to još vise i iritira. Strasno je i zalosno šta je vecina covecanstva dozivela da bude obična metla nekoj koja upotrebljava jedan padez. Uzas! Žene, dajte se urazumite, postavljajte vise standarde, nemojte ići za tako bedne pare raditi. Pa one nas lažu. Sve one koje rade navodno 70 ili 80%, država im dotira do 100%, tako da one nisu ostecene nikako, plus dobijaju deciji dadatak i raznorazne beneficije imaju. Manji porez placaju zbog dece, nedajte se varati vise. Kada žene ne bi pristale za te male pare ići, morale bi povecati platu, ovako mogu da ponizavaju, goveda nevaspitana. Upotrebite malo tog novca koji imate za obrazovanje, da znate bar da u srpskom jeziku ima sedam padeza i kada se koji upotrebljava. A da ne pricam o deci koja ih zezaju i ostaju nevaspitana. Pomeraju im guzicu posto mozak nemaju.


Opšti podaci
Autor oglasa Vredna

http://www1.serbiancafe.com/cir/oglasi/detail.php?siteid=333434
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
27. oktobar 2011. u 11.16
Ženu za cuvanje dece

Trazimo ženu za cuvanje dece i pomoć u kuci, placamo put imate hranu smestaj zigare itd i plata 300 ako ste zainteresovani javite se

Opšti podaci
Autor oglasa branislav

http://www1.serbiancafe.com/cir/oglasi/detail.php?siteid=333500
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
27. oktobar 2011. u 11.18
Tražim dijevojku za cuvanje deteta u CH

Nevažeći oglas - ukinut od strane korisnika.

Tražim ženu ili dijevojku za cuvanje deteta i pomoć u kuci od prvog Oktobra 2011,
plata 600fr. plus stan i hrana obezbegeni.
Hitno!


Opšti podaci
Autor oglasa Mira Galic

http://www1.serbiancafe.com/cir/oglasi/detail.php?siteid=329966
Simba
27. oktobar 2011. u 11.39
Pa na te cifre koje oni „placaju” vrlo rado bi nadodala (peteroduplo) još i svoga djepa pa da ih neko dobro nalupeta,pa neka upregnu nekoga svoga od rodbine neka im radi bud zašto,stoka!!!!!!
Šta možeš za tu sicu? stid i sram neka ih bude!!!!
santabarbara
(Penzioner)
27. oktobar 2011. u 11.56
Jel ste vi upoznati sa etikom: - potraznje i ponude (Demand & Suppy Ethics)?
rizling
27. oktobar 2011. u 12.05

To obično dodju mlade devojke ili mladici, na nekoliko meseci da usavrse jezik. Ima ih ovde iz celog sveta.

ALI ima i zloupotrebe. Naročito arapskih diplomata u Genevi . Oni dovedu osoblje sa filipina ili Sir Lanke. Pa ih drže kao robove. Rade po 15h dnevno , za te plate gore navedene. Još ih i tuku.

Najpoznatiji slučaj od pre nekoliko godina, jedan Kadfijev sin u hotelu pretukao jednu sluzavku. Ona onako modra prijavila ga policiji. Taj je bio uhapsen i nastao diplomatski slučaj.

U Zenevi stalno se vode sudski slučajevi o tim stvarima. Zlostavljavljanje osoblja i slabog placanja.

Na zalost evo i nasi poceli. Ali to je znak siromastva. A Bolje stan i hrana nego da se krade ili nešto drugo?

Na nama je da se odluci. A često sit gladnom ne veruje.
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
27. oktobar 2011. u 12.32
Ова плата је нормална за Au-pair (дадиље), млађе девојке које иду у неку другу земљу да чувају децу, живе у породици, уче језик, евентуално се припреме за студије у тој земљи.

У Немачкој девојке које дођу као Au-pair законски имају право да за 30 сати рада недељно (чување деце, помоћ при лакшим кућним пословима) добију стан, храну, плаћено здравствено осигурање, локални превоз и џепарац од 390 евра. Осим тога мора да има бар један цео слободан дан недељно, а има и плаћене две недеље одмора за пола године. Такође мора им се временски дати могућност да похађају курс језика.

Девојке из сиромашнијих земаља (раније су то биле махом Рускиње, данас су то пре свега Украјинке, Молдавке и Бугарке) могу да искористе лепо ту годину дана (максималан боравак са тим статусом) да усаврше језик и упишу Факултет, а затим и остану у Немачкој. У том случају овакав боравак има смисла и користан је и за девојку и за породицу.

Иначе жене у годинама из Србије и Босне које раде за те паре у Швајцарској или Немачкој, па и више од 30 сати недељно и то тешке послове - то чине од муке и немаштине, а то стварно често више личи на израбљивање него на коректно запошљавање.
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
27. oktobar 2011. u 12.35
Иначе, џепарац од 390 евра је на месечном нивоу.
rizling
27. oktobar 2011. u 12.40

Za te stvari postoje i ovde propisi, zakonom garantovani.

Sada ti sto dodju na CRNO to, zavisi od osobe koja ih zaposljava. A znamo covek ko covek, hoće da iskoristi tudju muku?
plavicvetic
(mama)
27. oktobar 2011. u 13.16
Da slozicu se sa vasim komentarima.Ja imadoh situaciju:nađemna nekoj stranici:žena iz CH sa troje dece,trazi osobu za cuvanje dece.Plata 6oo.- Ja se prenerazila,sednem i napisem mail na tu adresu koja je dala insert.Bas sam svasta napisala pa čak i to da bih je trebalo prijavitim ovdasnjim vlastima.
Sto ti rece Rizling,ucenjuju bedu.Još i boze pomozi kad su mlade devojke pa uce jezik i nadju momka ili ustede nešto,pa na kraju i vide,ali žene koje ostave svoje muzeve i decu i dodju da toliko zarade,tek kad sve to osete na svojoj kozi,više ne dolaze.
Simba
27. oktobar 2011. u 13.49
Pa te i jesu najgore. To su one naše seljancure koje nikad u zivotu nisu ništa drugo vidjele osim Svice i ona je kao fol „sretno” udana ili još gore„sretno” razvedena i misli da je uhvatila da ne kažem šta kad znate šta mislim...
A da njenoj kcerci tako nešto samo pomislis da vidis brale kako bi se duga pjesmica pjevala.
Ma te naše ostrokondze koje bi za franak i dupeta dale treba lagano na zemlju spustiti i da znam da tako ima netko tko ovdje u Svedskoj i u ovome gradu gdje sam ja dovede odozdol djevojku i tako iskoristava ja bih ju direktno tu rospiju lično prijavila na Policiju.
Jadne cure samo da znaju usta se upustaju,pa mela bi radije česte nego sto bi tim kravama bila sluga za tu paricu,bljak,rospijetine a djeca poludivljaci garantiram,odgoja ni u malom prstu!
muerte
(Bas sam Zgodan)
27. oktobar 2011. u 14.03
Ovde u Austriji Može do 1 Godine da se dobije Viza,maksimalo radno vreme
je 20 Sati nedeljno a plata ne sme da bude ispod 357 evra mesecno i to 15X ako se sklopi ugovor na 1 godinu,sve troskove osiguranja i Stanovanje snosi poslodavac.
http://www.auslaender.at/articles/29/1/Au-Pair-in-Osterreich/Page1.html
santabarbara
(Penzioner)
27. oktobar 2011. u 15.16

Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)

27. oktobar 2011. u 11.18

Tražim dijevojku za cuvanje deteta u CH

Nevažeći oglas - ukinut od strane korisnika.

Tražim ženu ili dijevojku za cuvanje deteta i pomoć u kuci od prvog Oktobra 2011, plata 600fr. plus stan i hrana obezbegeni.
Hitno!„
-------------

Pre nego sto me neko opet 'nagari' za ovo ili ono hteo bih samo da mi neko pojasni gde je problem, tj. 'nemoral' u ponudjenom zaposlenju, jer kad se sve stavi na papir izlazi ovako:

(1) Put placen do CH (pretpostavljam i nazad?) = fr____ = _____RSD
(2) Za rad u kuci = 600 fr. (po danasnjem kursu = 48,791.50 RSD)
(3) Stan i hrana obezbedjena = fr____ = _____ RSD

Ako se sve to sabere i podeli sa broj obaveznih sati rada/cuvanja dece i uporedi sa istim vremenom obaveza na nekom drugom mestu (još gore ukoliko se nema drugih mogućnosti zaraditi za zivot!) koliko je to prihvatljivo, ili dobro ili losa ponuda, svaka osoba najbolje zna za sebe, right?

Jao sto rekoh, bez moralisanja (ako se može).:)

santabarbara
(Penzioner)
27. oktobar 2011. u 15.20
Ooops, umesto 'ja' ispalo - jaukanje:)
rizling
27. oktobar 2011. u 15.41

@ santabarbara
(Penzioner)
27. oktobar 2011. u 15.20

********

za tebe je to malo komplikovano jer si se otudjio.

Mi ovde živimo u kapitalizmu? ali još mislimo kao u komunizmu? i trazimo neku socialnu pravdu? Koje je sve manje.

U evropi još nije 100% tvrdi kapitalizam kao tu gde si. Tu je 1% bogati a ostalo gologuzija, koja nema pravo da postavlja pitanja.

Zato ti ne možeš da razumes?

Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
27. oktobar 2011. u 16.08
Санта, проблем је што је то израбљивање. За ту плату од 600 франака жене раде делом тешке послове (чишћење и сл.) и по 200 сати месечно.

Истовремено чистачица која ради на црно у Цириху добија 15 франака на сат.

Једноставно није људски плаћати неколико пута мање него што износи сатница за сличан рад на истом месту (притом говоримо о раду на црно, не о пријављеном, легалном раду који се плаћа још осетно више).

А жене из Србије пристају на то јер им то даје могућност да макар нешто уштеде и понесу кући. Али тежак је то хлеб, крвав.
Lesoto
(Viribus Unitis)
27. oktobar 2011. u 16.22
Novokomponovani bi i dadilju i kucnu pomoćnicu u paketu, dva radna mesta a jedna plata. Naravno da je u pitanju izrabljivanje i ponizavanje. Pitam se koliko mesecno kosta zabaviste za decu i mesecno održavanje kuce - stana uz kuvanje rucka i pranje i peglanje vesa? Samo da napomenem da im je dadilja na raspolaganju 24 sata.
santabarbara
(Penzioner)
27. oktobar 2011. u 17.06
Ninos1aw: „Али тежак је то хлеб, крвав.”

Svakako da jeste, ali osobi u potrebi (čitaj, nevolji) manje je stalo do 'fernosti' koliko do mogućnosti opstanka (čitaj, prezivljavanja). Da je drugacije, od postanka sveta, svet nebi bio to što je, i gde je danas.

Za sve one koji su upoznati sa pisanijama Adam-a Smith-a „The Wealth of Nations” (1776) je jednostavnije da shvate (i realnije okarakterisu) etiku potraznje i ponude (Demand & Supply Ethics) pomenutih usluga.

Naravno, priroda coveka najcesce je sklona da ispolji emotivnu stranu bilo šta da je u pitanju, pa tako i u opisanom slučaju zarade/naplate za cuvanje dece i rada u kuci (često ne racunajuci celu vrednost ponudjenog - paketa)!
boneida
(andjeo)
27. oktobar 2011. u 19.21
Mnogo toga ovde generalizujete,moje prijateljice cerka ,odlucila da uci italijanski,sest meseci se mlatila oko papirologije da ide u Italiju i cuvajuci decu usavrsava jezik,sve sami finansirali,porodica u kojoj je bila i muž i žena stomatolozi ,vlasnici ordinacije Italijani,ode ona i posle mesec dana hoće da se vrati,teško, stan ,hrana i plata ne secam se vise oko 80 do 100 evra nedeljno, vratila se posle dva meseca ali znam da se moja prijateljica mesecima oporavljala zbog troskova njene cerke i njenog ucenja italijanskog.
Sve je od slučaja do slučaja,ovo nisu bili nasi neobrazovani,sto kaže u oglasu s...
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
28. oktobar 2011. u 00.41
Boneida, razlika je između ovog rada na crno gde su žene i cistacice i kucne pomoćnice i dadilje... i au-pair opcije za mlade devojke koje tačno imaju zakonski definisana prava i obaveze.

Tu su problem nekad porodice koji i au-pair tretiraju maltene kao slugu, ali često i same devojke koje sa velikim ocekivanjima idu u inostranstvo, a onda tek shvate da nije bas lako cuvati tudju decu, menjati pelene, usisavati, prati sudove 30 sati nedeljno, daleko od roditelja, kuce, prijatelja, u zemlji u kojoj se govori drugi jezik, da nije. Bas lako steci brzo peijatelje u takvoj situaciji itd.

Ali to je druga problematika, razlicita od ove o kojoj pricamo, kada zrele žene idu da rade na crno u porodici.
--w--
(zanimator)
28. oktobar 2011. u 01.38
etika potraznje i ponude ?
Etika dzungle...
Deda fijuknuo kao metak...Zakon ponude i potrazaznje je suprotan svakoj etici. I neminovno vodi u krizu,u propast,da nije tako ne bi postojao svedski ili nemacki kapitalizam,samo treba objasniti seljacetu koje je prvi put imalo struju dolaskom na zapad...
Lesoto
(Viribus Unitis)
28. oktobar 2011. u 04.23
Svakako da jeste, ali osobi u potrebi (čitaj, nevolji) manje je stalo do 'fernosti' koliko do mogućnosti opstanka (čitaj, prezivljavanja). Da je drugacije, od postanka sveta, svet nebi bio to što je, i gde je danas.
///////////////////////////////////////////////
I šta sad? Da li takvu osobu bas zato što je u pitanju opstanak treba na ovakav način ponizavati i iskoristavati, unistiti joj i to malo dostojanstva? To je zloupotreba njene zivotne situacije od strane „spasitelja”.
Eto, mi njoj pomazemo, da nema nas ko zna šta bi bilo sa njom. A to što su je upregli kao magarca, to što im cuva i opsluzuje decu, njih i njihovu kucu i sto to kosta mnogo vise kada bi svaku uslugu pojedinacno placali, to nema veze, oni su njoj „pomogli”.
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
28. oktobar 2011. u 06.07
Ма не можеш мешати морал са новцима, Лесото. Посебно не када ти неко живи под истим кровом с тобом годину дана и проводи више времена са твојом децом него ти.

Само гази и ломи кичму док ти се може (лепо кажу паметни људи: ако ти не сломиш кичму њима - онда ће они теби)... јел тако?
plavicvetic
(mama)
28. oktobar 2011. u 07.07
Imam skorosnji slučaj u mojoj familiji gde je devojka cuvala ovde u okolini ziriha,dakle 2 dece i treće je dolazilo na rucak-veceru.znaci,ustajala ujutro rano,spremala im dorucak,vodila ih u skolu,vracala se kuci,kuvala im rucak,prala ves,peglala,cistila kucu,dovodila ih iz skole i popodne odvodila,pravila veceru i ponovo ih dovela kuci,servirala veceru svima njima i do kasno u noc,ko god od dece bi pozvao njeno ime,ustajala bih i sluzila..sve to za 600 fr bez osiguranja i puta..vikendom je cistila bastu oko njihove kuce..sve to je radila devojka koja je zavrsila ekonomski fakultet i ima 25 godina.
A ,,poslodavac,,mi je rekao da je srećan sto majka rodi takvu devojku i sto ju je tako naucila da radi.
No,u najiskrenijem razgovoru,dete mi je reklo:Ne mogu vise,svi me maltretiraju..deca do kasno u noc ne spavaju,moram da ih služim,vikendom dolazi njihova familija,po 12-toro dece i njih 4 para dodju i ja ih služim.Ako nema posete onda moram bastu da krcim..ne mogu vise,oni me ubijaju bez milosti...otisla je i ne vraca se.
Vraticu se ja na ono,zloupotrebljavanje situacije.
Ja sam ogorcena sa time šta rade ovi ,,poslodavci,,sa ovim pomoćnicama/bebisiterkama.Čak sam čula od gospodje koja se udostoji da kaže sluzavka,ženi koja joj cuva decu i koja je visokoobrazovana a gazdarica se potpisuje palcem.
MUSASHI66
28. oktobar 2011. u 08.57
Moja keva je dadilja u USA, zaradjuje solidno, ubija se od posla samo kad ona hoće i kad radi daleko vise nego sto ocekuju njene gazde. Zna dosta dadilja koje su dosle na taj fazon au pair, nisam primetio da se i jedna buni sto ima kucu, hranu, kola, slobodne dane i plus neki dzeparac koji je sigurno veci nego mesecna plata u zemlji iz koje su dosli. I onda kazete evropa bolja??

Znam i dvoje naših bosandzerosa koji su bili ovde kao au pair, provodili se sa nama svaki vikend, trosili su platu na izlaske i garderobu.

Da malo izbalansiram pricu, znam i naše žene koje rade u vrticima već 10+ godina i zaradjuju malo vise od minimalne plate, ali to su žene koje ne znaju engleski skoro nikako, odbijaju da ga nauce bolje, ne znaju da voze kola itd itd. Njima već nije prijatno, ali i moja keva je krenula sa te iste pozicije, a skocila je do poslova u najelitnijim krajevima grada.

Sto kaže Santa, ponuda i potraznja. Ako je ponuda tako mala i losa da je niko ne bi prihvatio, onda bi eventualno morali da dignu cene za tu poziciju. Ocigledno je da ima ljudi koji su voljni da prihvate posao i za te pare, i koga sad kriviti, coveka koji može da ponudi maksimum 600 franaka mesecno, ili nekoga ko to prihvati? Nije da kriju koliko će da ih placaju, plata je u oglasu. Niko ne racuna da dobiju i stan i hranu i kola za to. Šta je sa ljudima koji rade u Svici neke druge poslove, koji moraju da rentaju stanove, da placaju svoju hranu, da placaju svoja kola, koliko im ostane na kraju mesecno?? Pošto ne znam te brojeve u Svici, stavicu americke, nadam se da neko može da uporedi. Stan minimum $500, hrana za jednu osobu minimum $200, auto (rata, gorivo, osiguranje) minimum $300 mesecno. Znaci, da ja sad zovnem au pair ovde da radi za mene i da joj dam kola, hranu i stan, plus $600 mesecno, to je $1600 mesecno, sto je za 40 sati sedmicno $10 na sat, sto je za $3 na sat vise nego minimalac. Sad taj neko treba da se buni da je to malo? Ako mislis da negde možeš zaraditi vise i imati bolji posao, izvoli.
santabarbara
(Penzioner)
28. oktobar 2011. u 09.19
Ih bre, MUSASHI66, sad si tek nadrljo (sto bi mi Lale rekli) jer ne 'pevas' (ko neki ovde sa našeg brdovitog Balkana) pesme iz srca/emocije već iz - glave (sad će (-) da se lepe ko muve na...:)!
MUSASHI66
28. oktobar 2011. u 09.58
Ma znam, ali jbg, šta ću, ne mogu da cutim ;)
Seeb-M
(%)
28. oktobar 2011. u 11.09
„Traže dadilje za bednih 600 ili 700 franaka, a za te pare ocekuju i da cistite kucu, kuvate, perete ves, peglate, kupate decu uvece.. sve.


-Zašto bi to bile „bedne” pare?
Pa ja sam ranije imao kucne pomoćnice i placao sam 500 eura.
Zasebna soba i hrana.. uz to.
Inače sav novac im je ostajao, nisu bas na ništa trosile osim na kartice za telefon, iako 500 eura možda nekom zvuci malo.
Nije bilo dadiljanje nego samo pospremanje kuce bez obaveze kuhanja.

Sad šta tko za te pare ocekuje je drugo, a drugo je šta se dogovori prije sklapanja posla.

-
plavicvetic
(mama)
28. oktobar 2011. u 11.12
Ne znam kako je to u drugim zemljama.Znam kako je to u CH.Nema kola ni djzeparca,o cemu vi to.Nema slobodno i kad su gazde kuci,tebe placaju,tih 600 i ti moras svetla zadnja da pogasis u kuci.
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
28. oktobar 2011. u 11.13
Nije bilo dadiljanje nego samo pospremanje kuce bez obaveze kuhanja.

Е па видиш, у томе је разлика. Она има обавезу можда 20-ак сати недељно, а ове жене које у Швајцарској и чувају децу, и чисте и кувају - имају трипут више посла за исте паре.
santabarbara
(Penzioner)
28. oktobar 2011. u 11.19
Ninos1aw, postrani šta je 'fer' a sra nije, ako je sporazum/ugovor u skladu zakona zemlje (niko nikog ne prisiljava da ponudi to što nudi ili prihvati ponudjeno!!), gde je problem?

Ajd sad, al' bez m o r a l i s a n j a (molicu lepo:)
Seeb-M
(%)
28. oktobar 2011. u 11.23
„ti moras svetla zadnja da pogasis u kuci”
---

-Pa ako si dozvolis trazit će da i ne spavas čitavu noc nego da dezuras..
Takovi poslovi obično preko oglasa budu takovi, najbolje je preko preporuke onda to bude fer šta se kaže..

Kod mene su radile obično do 17h i onda bi rest gledale tv ili u setnju, citale, a najcesce dopisivale sa svojim deckima ili muzevima..
Pranje prozora i sl. sam ostavljao po njihovoj volji, takodjer raspored ciscenja.., meni bilo važno da je kuca cista, proluftana, i da mi odjeca bude oprana i opeglana. Pošto sam tada bio puno
po terenu bilo bi teško kuhanje uskadit.
Sve su one moram reci radile vishe nego sam ja od njih ocekivao, kuhale su takodjer i rado mi pravile kolace jer su same htjele..
i tako to..

-
mxm
28. oktobar 2011. u 11.42
Citajuci ovog Ninoslava,

Covek bi pomislio da SVE dadijle peru ves i posudje rucno, a suse ga duvajuci u njega. Koliko znam (a znam posto tocesto radim) treba oko 2 min da se napuni masina, i još oko 4-5 da se isprazni (kao ova za posudje, tako i ova za ves).

Kucu ocistis jednom, a posle samo birses po malo, po par minuta.

Usisavanje jednog stana ne može biti duže od 20 min.

Kad decu odvedu u skolu, slobodne su do njihovog povratka (dovoljno vremena da se SVE opere, osusi, ispegla, skuva).
Znaci, posle skole je samo druzenje sa decom, tj nadgledanje.

Naravno, ovo 600fr /mesecn posle troskova stanovanja, hrane, i transporta. Nije uopste malo za posao koji ne zahteva NIKAKVU skolu niti strucno znanje.

NInoslav ocigledno nikad nije radio ove poslove, a ni neke teze, pa ne za koliko je ovo lakse i profitablnije od bilo kog poljskog, fabrickog, butikaskog, zanimanja ...
Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
28. oktobar 2011. u 11.49
Санта, жене о којима овде говоримо - раде на црно, без здравственог осигурања, без писаног споразума, тако да уопште није релевантно законодавство земље, јер по закону је такво запошљавање нелегално.

А о томе колико посла може да буде наравно да имам представу, пошто сам доскоро имао Au pair, а сада спремачицу и бејби ситерке ангажујем по сату.
Povratak_otpisanih
(KK)
28. oktobar 2011. u 12.00
To su poslovi na crno i tu se ne može ocekivati neki fer plej. A zavisi i od samog poslodavca, neki ljudi su uvidjavni, a neki stipse i koriste losu situaciju u zemlji iz koje im dolazi sluzavka/dadilja. I onda proradi free market u njegovoj sopstvenoj kuci, jer između zidova nema nikakve regulative. Ima sigurno i dobrih primera, ali ja mislim da mnogo vise ima eksploatacije, a tako bi naravno bilo i da se ceo jedan takav sistem prenese na državni nivo, pa kom obojci kom opanci. Dakle, hoćeš da uposlis, ok izvoli, ali samo ako možeš da platis toliko i toliko. Ako ti je to mnogo, onda jednostavno nisi jak da budes poslodavac. Pa bilo je nedavno u novinama, valjda u istocnoj Kanadi je otkriven čitav lanac tih domaćinstava koji su „zaposljavali” žene iz najsiromasnijih azijskih zemalja i država Kanada je to javno okarakterisala kao robovlasnistvo i ti ljudi su kaznjeni. Znaci ne možeš da radis bas šta ti hoćeš, pa čak ni u tvojoj rođenoj kuci, pa čak i ako uposlena osoba pristane na ponudjeno, a pristane jer kuci ima samo saku pirinca dnevno.

ne, ne, ne može brale ponuda i potraznja, nismo bre stoka! Nećeš ti nikog da iskoriscavas zato što ti se može, robovlasnicki sistem je davno ukinut.
santabarbara
(Penzioner)
28. oktobar 2011. u 12.02
„Санта, жене о којима овде говоримо - раде на црно, без здравственог осигурања, без писаног споразума”
-----
Okay, ninoslave, pa i pod takvim slučajevima, dali ih 'poslodavac' fizicki prisiljava protiv njihove volje da prihvate i rade takve poslove?

Ako je odgovor 'da' onda je to stvar pravnih organa države da se pozabave tim, ali ako je to 'ne' onda je to već nešto drugo.

Slazem se da bi bilo najbolje da se može i dalje po onoj paroli - radi kolko možeš, uzmi kolko ti treba, al' ne moze kao sto nije ni moglo dugo da potraje, right?
Larami
28. oktobar 2011. u 12.05
Ovde u Keniji,pa i u celoj Africi i zemljama treceg sveta situacija je malo drugacija.
Prvenstveno tradicija i kultura.I dadilja ima svoju dadilju i sluga slugu.
...

Dadilje su samo dadilje i bave se sa decom iskljucivo.

Imajuci i dvoje dece,naprimer beba i mali nemirni decak,uzimaju se 2 dadilje svaka za po jedno dete.Roditelji rade od jutra do uvece i jedna dadilja ne može da postigne oboje,da trci za klincom koji se penje na drvece i beba vrsisti.
Uglavnom dadilja spava u kuci.Kod afrikanaca i indijaca spava u sobi sa decom na podu.Belci su humaniji.Kad udju u kucu one izlaze.Iznimka je vecernji izlazak roditelja i primanje gostiju u kucu.
Zajednicka putovanja i shoping obavezno ukljucuje i dadilju.

Žena koja radi u kuci je poseban radnik.

Plata mesecna je 40 eura kod belaca,kod indijanaca 20 kod afrikanaca 10 ili najcesce ništa(pod i hrana).

Pre nego što se skandalizujete,40 eura je prosecna plata radnika u Keniji.Ucitelj u skoli ima 45,policajac isto,bankovni sluzbenik sa fakultetom70.Fizikalci su na 30 eura i manje.

A troskovi zivota i standard,reciprocno odgovaraju manje vise ovim platama.

Kuka se uvek,para nikada dosta, kao i svugde;)

Ninos1aw
(Selo, grad, red i rad)
28. oktobar 2011. u 12.12
Одличан извештај, Ларами!

Видиш, Кенија и Швајцарска су ти економске супротности: у Швајцарској је најскупљи фактор људски рад, у Кенији ваљда најјефтинији.

Али где год да си - човек је човек и према њему треба поступати људски.
Povratak_otpisanih
(KK)
28. oktobar 2011. u 12.13
Pa santa, ne prisiljava ih fizicki, ali je li ima radnica bilo kakav drugi izbor? Dakle, ne možeš da vrednujes radnika po nečemu za šta sam taj radnik uopste nije kriv, na primer, eno glad je u Somaliji i ti sad preko nekih kanala dovedes gladnu devojku da ti radi po ceo dan samo za hranu. Ona pristane, i? Je li to po tebi ok? Znaci ne vrednujes njen rad, nego okolnosti u kojima se nasla, a to nije civilizacijski, mi tome tezimo zar ne? Civilizaciji. Znaci, hajdemo se okoristiti o tamo neke ljude koje je pogodila susa, zemljotres, poplava, ratovi. E pa ne može tako da se gradi pravedan svet(koji sam po sebi uopste nije pravedan, znam, ali mi ljudi valjda imamo logiku i inteligenciju da to ispravljamo koliko god je moguće).
Lesoto
(Viribus Unitis)
28. oktobar 2011. u 12.14
Interesantno Larami. A koliko kinte je potrebno za sve mesecne troskove, neki prosek za cetvoroclanu porodicu?
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 12.15
pa šta se cudis sto malo placaju?

shvatite već jednom da svi ti sto dovode žene iz Srbije da im cuvaju decu su najobičnije jajare, koje gledaju da nekog zavrnu i ucare na necijoj muci.

to su skrtice, cicije i stipse. da nisu, unajmili bi nekog lokalnog, ali oni to neće jer im je skupo! morali bi da plate bar 3 puta vise...
santabarbara
(Penzioner)
28. oktobar 2011. u 12.32
„Je li to po tebi ok?”

Daleko je to od 'ok' za mene i vecine u svetu, ali dokle god je 'sistem sveta' na moralnoj osnovici tu gde je (a takav je još od Adama i Eve, po Bibliji) tog će biti svidjalo se to nama sa 'vecom moralnom svescu',ili ne!

Dali bi ti i ja, ili niz drugih ulazili u tako nešto? Svakako da nebi, ali to ne menja realnost zivota za bezbroj drugih, koji nude i prihvataju poslove o kojima je reč, right?
Larami
28. oktobar 2011. u 12.43
Tuga je sto afrikanci,uvek po njihovim obicajuma i kulturi su robovlasnici.
Dadilje imaju 6-7-8 godina.
Siromasne familije daju devojcice „dobrostojecim”familijama da cuvaju malu decu i vrlo često rade ostale poslove.Tako će imati malo hrane i krov nad glavom.Dok ne poraste dovoljno da joj nadju muza i prodaju.
To su onih 280 miliona robova dece na ovom svetu.
Imala sam jednu kucnu pomoćnicu Jane,koja kada se porodila otisla u svoje selo i dovela devojcicu od 6 godina da joj gleda bebu,cisti i kuva ,dok je ona radila kod mene kao sluzavka.

Jedno vece tražim nešto i idem da je pitam gde je,jer je imala sobu blizu moje kuce u kompaundu.

Udjem,ona sa bebom lezi na krevetu,njena dadilja,detence od 6 godina, spava na betonskom podu na prostrtim novinama.

Mislim, smrznem se,u ono vreme kada sam verovala da ću da ispravim krivu Drinu.
Odmah odem i maznem dusek sa lezaljke bazena,carsav, jastuk...
Montiram sve, srećna da sam učinila dobro delo.

Vraga!

Kaže mi drugarica afikanka, ne mesaj se u njihove stvari,nećeš ništa postici,idi da vidis sutra.

Odem u tu sobu sutra, devojcica spava opet na novinama,duseka i jastuka nema..Jane je prodala.

Miiiiiiiiislim ...:(

Od tada okrecem glavu,rat je izgubljen u startu.
Posle 20 godina mogu da kažem da me u sustini boli uvo.
Oni super funkcionisu i bez mog mesanja

Mada volim da lajem na zvezde kao i sada.

I lajacu dok me glas sluzi:P
Povratak_otpisanih
(KK)
28. oktobar 2011. u 12.47
Ti ko da moras da živis u Keniji. Ja ne bih mogla to da gledam, a kamoli u mojoj kuci da još i gajim sirotinju. Svaka ti cast!
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 12.54
pa ona zato i uziva u Keniji, jer živi na tudjoj muci. pa evo i sama je rekla da je boli uvo za njihove probleme i tezak zivot.

a to što je kao pokusavala da čini „dobra dela” nije zbog tih mucenika već da bi umirila sopstvenu savest. ali onda je zakljucila da ne mora čak ni to...jer je kao sto kaže boli uvo. čestitam na iskrenosti. čemu foliranje i lažni obziri.

:)
Lesoto
(Viribus Unitis)
28. oktobar 2011. u 12.55
Meni je ovo nezamislivo. Previse ljudske patnje na svakom koraku. Mislim da ne bih mogla da živim u takvom okruzenju.
Larami
28. oktobar 2011. u 12.57
Lesoto
(Viribus Unitis)28. oktobar 2011. u 12.14Interesantno Larami. A koliko kinte je potrebno za sve mesecne troskove, neki prosek za cetvoroclanu porodicu?
_______________

Bas cetvoroclana porodica je uzeta za primer neki dan u novinama kao statistika.Bilo pre 6 meseci 2000 sh.mesecno za porodicu,sada zbog krize je 3000 sh.
135 eura je 1000 sh.Znaci 405 eura.1
Povratak_otpisanih
(KK)
28. oktobar 2011. u 13.02
Lesoto, ne bih ni ja mogla
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 13.10
ni ja.

ali eto, ona može.

:)

nemaju svi stomak za iste stvari...
Larami
28. oktobar 2011. u 13.11
Previse ljudske patnje na svakom koraku. Mislim da ne bih mogla da živim u takvom okruzenju.
_____________

Stvar izbora i hrabosti,Lezoto.Ja sam izabrala taj put i nikada pokajala.

Ljigavac,radim ja moj poso ovde,strucno, darezljivo i sa strascu.

Prema tome ne vredjaj:)

Ukapirala sam u startu da se ne pomaze dajuci dusek i jastuk nego se radi na drugim linijama,horizonatalnim,vertikalnim,kvadratnim itd.

POGRESNO menjati mentalitet,kulturu i tok africke istorije!
Pomaze se na malo,pomalo,slučaj po slučaj,spasavaju se individualni zivoti...ako ti uspe.

Kap u okeanu ali ipak ...neki zivot se i spase.

Larami
28. oktobar 2011. u 13.17
„Ti ko da moras da živis u Keniji.”
___________
KK :)
Ne „ko” da moram, htela sam!
To je moj izbor pre 20 godina i stojim iza njega,i stajacu zauvek.
U cemu je problem?

MUSASHI66
28. oktobar 2011. u 13.35
Problem je u tome sto ovi što se bune sigurno žive veoma ispunjene zivote. Doniraju pare svaki dan, volontiraju u centrima za zastitu zivotinja, ili pomazu beskucnike ili slično, veoma su humanitarni... ne mogu vise ni da k e nj a m.

Problem je sto neki ljujdi moraju da seru po tudjim zivotima pre nego sto srede svoj.
Povratak_otpisanih
(KK)
28. oktobar 2011. u 13.39
musavi, ko tebe dira? Tvoja keva se docepala elitnih krajeva, treba da se radujes.
Larami
28. oktobar 2011. u 13.42

MUSASHI66
28. oktobar 2011. u 13.35Problem je u tome sto ovi što se bune sigurno žive veoma ispunjene zivote. Doniraju pare svaki dan, volontiraju u centrima za zastitu zivotinja, ili pomazu beskucnike ili slično, veoma su humanitarni... ne mogu vise ni da k e nj a m.

Problem je sto neki ljujdi moraju da seru po tudjim zivotima pre nego sto srede svoj.
______________

Tako je :)
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 13.57
da živim u tako siromasnoj zemlji i da imam poslugu, kojoj je uobicajena plata 40 dolara, pa ja bih im platio barem duplo. jer čak ni to duplo nisu nikakve pare.

ali ti koji žive tamo to naravno ne praktikuju, zašto bi, pa upravo zato i jesu dole. da bi iskoriscavali jeftinu radnu snagu i placali je ispod svakog svetskog nivoa. kad bi morali da plate makar i malo vise, to bi im već poremetilo celu kombinaciju...

zbog toga je i izmišljen kolonijalizam, ako niste znali. :) ne zbog humanosti belih gospodara i dosljaka, već upravo suprotno. i to bi bilo to.
Larami
28. oktobar 2011. u 14.01
snishodIjivi
(ljigavac)28. oktobar 2011. u 13.10ni ja.

ali eto, ona može.

:)

nemaju svi stomak za iste stvari...
____________________

snishodIjivi,ne radi se o stomaku...radi prvenstveno koja si profesija,pa koji si covek,koja sudbina iliti sudbinski put te je doveo tamo gde si...
Kenija je fantasticna zemlja.90% su prebogati,bogati, pa onda srednji u svim variantama.

10% umiru i spasavamo po koji slučaj...

Kao naprimer...

Devojcica od 2 godine sa tumorom na mozgu je umrla prošle nedelje jer nije bilo 3000 eura za operaciju!
Placali smo dokle smo mogli,prevoze,preglede,bolnicu.
Imala bih ja lično možda te pare da ih ne bi bilo 300 dnevno sličnih slučajeva(koga da izaberem?)

Dr.Adari je rekao da će da je operise besplatno iako nije specijalista za mozak dece..Rizik!

Dok smo tražili pare,dete umre!

Ali M.,koja je umirala od gladi,u 4 godine je dosla u bolnicu ni hodala ni govorila, smo spasili posle godinu dana bitke...udebljala se i ide u skolu.

Tako...minus ili plus idemo napred:)
Povratak_otpisanih
(KK)
28. oktobar 2011. u 14.06
Ti si na diskusiji kucni ljubimci pisala da imaš dzukele oko sebe, koliko li te oni kostaju? Ja verujem mnogo vise od plate tvoje sluzavke. Zato si i penila onoliko na Gadafija jer je covek bio na putu da yebe mater takvima kao sto si ti i tebi slični, za desetak godina vam ne bi Afrika bila meka za iskoriscavanje jeftine radne snage. Ali nemaj brige, tu je Nato.
Larami
28. oktobar 2011. u 14.09
„da živim u tako siromasnoj zemlji i da imam poslugu”
______________

snishodIjivi,Kenija nije siromasna zemlja!

(već sam gore rekla,a ako mi neverujes,goooglaJ

Ako ovde nemas poslugu ima da te lincuju kao neprijatelja jer ne dajes posao siromasnima ,a možeš!!!!
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 14.16
Larami,

ok, ok... :)
Larami
28. oktobar 2011. u 14.23
Povratak_otpisanih
(KK)28. oktobar 2011. u 14.06Ti si na diskusiji kucni ljubimci pisala da imaš dzukele oko sebe, koliko li te oni kostaju? Ja verujem mnogo vise od plate tvoje sluzavke. Zato si i penila onoliko na Gadafija jer je covek bio na putu da yebe mater takvima kao sto si ti i tebi slični, za desetak godina vam ne bi Afrika bila meka za iskoriscavanje jeftine radne snage. Ali nemaj brige, tu je Nato.
____________________

Da se nisi nikada usudila vise da nazoves moja 3 psa dzukelama!!!!
Gospoda su za tebe,tek da znaš.

Kostaju me koliko me kostaju šta te briga?

Hoćeš da gledaš u moj dzep?

(kako te nije sramota kk?dokle ćeš da ludujes i vredjas besplatno?šta mislis da te ne bih nahebala i ja isto,aliiiii..urazumi se!stvarno si bez veze,ima li u tebi nešto ljudsko ili ne?ovo je moja poslednja opomena iliti pruzena ruka.na tebi je izbor)
Larami
28. oktobar 2011. u 14.26
snishodIjivi
(ljigavac)28. oktobar 2011. u 14.16Larami,

ok, ok... :)
__________________

Takođe, prijatelju :)
Lesoto
(Viribus Unitis)
28. oktobar 2011. u 14.35
Bas cetvoroclana porodica je uzeta za primer neki dan u novinama kao statistika.Bilo pre 6 meseci 2000 sh.mesecno za porodicu,sada zbog krize je 3000 sh.
135 eura je 1000 sh.Znaci 405 eura.
///////////////////////////////////
Bracni par sa dvoje dece, oboje rade i imaju primanja oko 80 evra recimo(navela si 40 evra kao prosek). Kako ti ljudi prezivljavaju s' obzirom da su mesecni troskovi 400 evra?
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 14.38
„Lesoto

Bracni par sa dvoje dece, oboje rade i imaju primanja oko 80 evra recimo(navela si 40 evra kao prosek). Kako ti ljudi prezivljavaju s' obzirom da su mesecni troskovi 400 evra?”

kako? isto ko i u Srbiji! :)
Larami
28. oktobar 2011. u 14.52
KK)28. oktobar 2011. u 14.06Ti si na diskusiji kucni ljubimci pisala da imaš dzukele
_____________

Hahaha sad se setih na istim diskusijama, da ti nisi imala para da spases macku,platis doktora!?I ubila je.

Razlika imeđu mene i tebe sto ja imam pare, a ti ne.

Moje „dzukele” žive u sreći i izobilju dok ti ubijaš macke jer si siromasna.

Ja moje zivotinje imam i brinem se o njima kompletno.

I još potezes pitanje o tome? Sram te bilo KK:)

Strava,bre :(

(uporedjivati koliko te kosta pas i kucna pomoćnica može samo ludaca kk i još da turne Gadafija i Nato između, ni film strave i uzasa ne bi izdrzao)


Larami
28. oktobar 2011. u 15.05

Lesoto
(Viribus Unitis)28. oktobar 2011. u 14.35Bas cetvoroclana porodica je uzeta za primer neki dan u novinama kao statistika.Bilo pre 6 meseci 2000 sh.mesecno za porodicu,sada zbog krize je 3000 sh.
135 eura je 1000 sh.Znaci 405 eura.
///////////////////////////////////
Bracni par sa dvoje dece, oboje rade i imaju primanja oko 80 evra recimo(navela si 40 evra kao prosek). Kako ti ljudi prezivljavaju s' obzirom da su mesecni troskovi 400 evra?
_______________

Mesecni troskovi su 40 eura a ne 400!

(da nisam gore možda napravila grešku i kuckanju/izvinjavam ako sam)

Pare kao pare su dovoljne za suvi zivot ali ovde ulazi u obzir skolovanje koje je preskupo i zdravstvo koje se placa.

Tu nastaje „problem”.
Kao i u celom svetu:
Hebali smo cvorka:(

Lesoto
(Viribus Unitis)
28. oktobar 2011. u 15.08
Aha, napisala si 405.:)
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 15.14
Larami,

izvinjavam se najiskrenije, ali cisto sumnjam da je 40 dolara dovoljno za zivot bilo gde na planeti. to što oni nemaju vise, ne znači da im je to dovoljno.

Larami
28. oktobar 2011. u 15.27
Joooj bre Lesoto cek malo da se izracunam:))))

Ako ja imam u dzepu 100 eura dobijem 14.000 shilinga u ovom moment.

Larami
28. oktobar 2011. u 15.42
snishodIjivi
(ljigavac)28. oktobar 2011. u 15.14Larami,

izvinjavam se najiskrenije, ali cisto sumnjam da je 40 dolara dovoljno za zivot bilo gde na planeti. to što oni nemaju vise, ne znači da im je to dovoljno.
__________________

Izvinjavam se i ja tebi...ne sumnjaj,prodji i vidi...

Vidi „planetu” jer dve trecine žive tako!

Kad kucu napravis od blata,kad nemas struju ,vodu i auto...40 dolara ti je vise nego dovoljno da ne umres.

Ne zaboravi da dolari ili bilo koje pare nisu imali veze ovde do pre 20 godina.

Zahebana africka prica koja će da jedina prezivi.

Lesoto
(Viribus Unitis)
28. oktobar 2011. u 16.24
Obično su price iz emigracije vezane za evropske zemlje i americki kontinent, nisam imala prilike da čujem iskustva ljudi koji su otisli u Afriku.
Povratak_otpisanih
(KK)
28. oktobar 2011. u 16.54
Ko bre ubio macku, sto lažeš vestice? Znaci pored svega još si i lazljivica. Pa eno ti moje teme i dalje je na prvoj strani, pa procitaj još jednom šta je i kako je bilo. Ti si prva pocela sa pljuvacinom po Gadafiju, a ko mi tog coveka pljuje ko da pljuje i mene, isto! Prema tome bolje ti je od sad da cutis jer gde god te vidim cerupacu te ko kokosku, sto i jesi. Jedna najobičnija skorojevicka, ajde dodji i ovde u Kanadi imaj sluzavku, hahahahha, bilo bi obrnuto, ovde bi ti isla po kucama i cistila :))))
snishodIjivi
(ljigavac)
28. oktobar 2011. u 17.12
„Lesoto
(Viribus Unitis)
28. oktobar 2011. u 16.24

Obično su price iz emigracije vezane za evropske zemlje i americki kontinent, nisam imala prilike da čujem iskustva ljudi koji su otisli u Afriku.”

to je zato što se u Afriku ne ide u emigraciju, nego u kolonizaciju! :)))
jednaSosa
30. oktobar 2011. u 12.03
Larami,

Samo hoću da te pozdravim. Secam se tvojih zivotpisnih opisa Afrike ovde na ovim forumima, a cinimi se da si pisala i neke clanke za Politiku.

U svakom slučaju drago mi je da si ziva i nadam se zdrava.

U potpunosti se slazem sa ovims to si rekla:

„Ukapirala sam u startu da se ne pomaze dajuci dusek i jastuk nego se radi na drugim linijama,horizonatalnim,vertikalnim,kvadratnim itd.

POGRESNO menjati mentalitet,kulturu i tok africke istorije!
Pomaze se na malo,pomalo,slučaj po slučaj,spasavaju se individualni zivoti...ako ti uspe.”

Previse smo mi mali da bi resavali probleme koji su kreirali daleko mocniji i jači po novcu ljudi od nas i to pre koliko vekova. Afrika je nevidejno specificna.

Mnogi ljudi je mere po evrpskim ili sevrnoamerickim stndardima ali to je ne moguće.

Afrika je Afrika.
boneida
(andjeo)
30. oktobar 2011. u 19.55
Ninoslave,iako si legalno sa papirima ,nadje se neko da te maltretira,njoj su zahtevali da cuva decu i vikendom i u vreme kad je imala casove italijanskog, e ona nije dozvolila da joj oni određuju ,spakovala se i vratila,to je ono koliko ćeš ti sam da dozvolis da te neko maltretira i jednostavno da znaš šta hoćeš i dokle možeš da ides i ti i oni...drugo ovde gde ja živim ,kažu da je prosek kad dvoje rade da se ustedi 7000 godisnje ...PROSEK...znaci tamo jedan može slično da ustedi za godinu ,sto i nije loše ako sebi das zadatak...
zizula
15. novembar 2011. u 04.08
ne znam odakle vam o a mi u ch imamo beneficije i cuda, i mi radimo za racune i porez.
što se tiče tih devojaka i žena delimicno je istina a ne pitate se koliko su one brakova razrusile i užele toj istoj deci oceve, niko
ovamo ne dolazi bez razloga.
meni dete cuva svajcarka za 600fr kod nje kuci na belo tako da ne placamo ništa trostruko vise nego na crno
te žene su same krive sto dozvoljavaju da ih neko gazi, a i ti koji ih uzimaju, ne uce im deca nemacki, nemaju svoj privatni zivot ni ništa, ni to ne razumem
Vinar
(Amater)
16. novembar 2011. u 09.11
Ја живим у ЦХ и не волим да ме се назива говедом!
Желим само да потсетим аутора теме да је друштвени поредак у Швајцарској - капитализам. Важе закони тржишта и понуде и потражње.
Коме то не одговара нека, што рекла моја баба, пољуби па остави.
Северна Кореја вапи за вама. Само напред другови.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.