Diskusije : Emigracija

 Komentar
Zašto je u Njemackoj dobro, a u Americi kur. evito
PitbulTerijer
(patrijota, bizmismen)
24. oktobar 2010. u 00.40
In his new book, Were You Born on the Wrong Continent?, Thomas Geoghegan makes a strong case that European social democracies -- particularly Germany -- have some lessons and models that might make life a lot more livable. Germans have six weeks of federally mandated vacation, free university tuition, and nursing care. But you've heard the arguments for years about how those wussy Europeans can't compete in a global economy. You've heard that so many times, you might believe it. But like so many things, the media repeats endlessly, it's just not true.

According to Geoghegan, „Since 2003, it's not China but Germany, that colossus of European socialism, that has either led the world in export sales or at least been tied for first. Even as we in the United States fall more deeply into the clutches of our foreign creditors -- China foremost among them -- Germany has somehow managed to create a high-wage, unionized economy without shipping all its jobs abroad or creating a massive trade deficit, or any trade deficit at all. And even as the Germans outsell the United States, they manage to take six weeks of vacation every year. They're beating us with one hand tied behind their back.”

Thomas Geoghegan, a graduate of Harvard and Harvard Law School, is a labor lawyer with Despres, Schwartz and Geoghegan in Chicago. He has been a staff writer and contributing writer to The New Republic, and his work has appeared in many other journals. Geoghagen ran unsuccessfully in the Democratic Congressional primary to succeed Rahm Emanuel, and is the author of six books including Whose Side Are You on, The Secret Lives of Citizens, and, most recently, Were You Born on the Wrong Continent?

Terrence McNally: You start your book Were you Born on the Wrong Continent? with a personal experience, a stopover in Zurich. Could you talk about that?

Thomas Geoghegan: In 1993 I got it in my head, for reasons too long to tell, to go see a woman I'd met who happened to be in Moscow. Because of the coup in October 1993, all the flights to Moscow were canceled, and I ended up in Zurich. I had not been in Western Europe for years, and, while I was waiting for clearance, I happened to walk around the streets and I was just thunderstruck by how nice it was. Every bookstore seemed like a boutique and even the train station was like a perfumery. And I thought, how did this part of the world get so wealthy without my knowing it? That was the epiphany that led me to take a bigger and bigger interest in how Europeans live, and to ask ultimately, were you born in the wrong continent?

...

http://www.informationclearinghouse.info/article26603.htm?

Were You Born on the Wrong Continent?: How the European Model Can Help You Get a Life

http://www.amazon.com/Were-You-Born-Wrong-Continent/dp/159558403X/ref=cm_cr_pr_product_top
nazalostSrbin
24. oktobar 2010. u 05.06
Nemci malo vise misle na svoj narod

Inteligentnija nacija su Nemci

Kvalitetniji politicari

Narod nije divlji kao Ameri

I Nemci su blizi Srbiji

i još 100 stvari
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
24. oktobar 2010. u 11.33
Sistemi su drugaciji. Ne može nikada jedan biti bolji od drugog za *sve* ljude.

Ako si bogat, amerika je najbolje mesto na svetu. Ako si siromasan -- najgore. U evropi je svima manje-vise isto. U americi ne vidjas najbogatije ljude skoro nikad. U evropi skoro uvek zajedno idete na isto more i odmaralista. Tzv. „spread” je mnogo veci u americi. Amerika je neprestana borba i strah za opstanak. Evropa je za miran middle-class zivot bez većih trzavica.

Kupovna moc u usa je u proseku mnogo veca. Ali je standard zivota u proseku mnogo manji. Primer kupovne moći: kupio sam plazma TV za smesne pare. Primer standarda: idem kod doktora bez straha koliko ću platiti.

Ako si srednja klasa (ako ista još uvek ovde postoji), u americi ti sledi tezak rad i borba za svaku privilegiju. Pod privilegijom se smatraju i dobro zdravstveno, dobre skole, dobar vrtic za decu... U evropi ti je to sve dato ali su mogućnosti ogranicene.

U americi nikada nisi stranac jer stranci su svi. U evropi je i tvoj unuk stranac sa „cudnim imenom”.

Ko želi da se testira u svojoj struci sa najboljima na svetu -- USA. Ko želi miran „ne diraj me” zivot -- evropa.

Kako ovde (amerika) sve sledi iz rada jako je tezak zivot ako radis posao koji ne volis. Ovde se živi da bi se radilo. U evropi se radi da bi se živelo i nije mnogo bitno kakav posao imaš sve dok ga otaljavas jer su zdravstveno i skolstvo sređeni od strane drustva e ne proizilaze iz posla.

Zdravstveno je u usa *benefit* a ne privilegija i nemas ga ako ne radis u firmi koja ima taj benefit. Skolstvo se u usa postize ili kupovinom skole u dobrom school districtu (skupa kuca) ili placanjem privatnog obrazovanja (skupa skola)). Ko ne može ni jedno ni drugo ne može da posalje decu u dobru skolu.

U usa si stalno teran da se usavrsavas, da radis produktivnije, inventivnije... Ako ni zbog čega ono zbog stalnog priliva mladih ornih obrazovanih emigranata iz celog sveta koji su spremni da rade vise za manje. Ako u međuvremenu nisi ovde obezbedio vise obrazovanje i relevantno iskustvo, pregazice te!

Postoje razlozi zašto su Google, Apple, Facebook, Amazon, eBay... nastali u americi a ne u evropi.

Penzija u usa je skoro potpuno privatna (osim social security koji je na putu ka nestanku ako se nešto ne promeni a ionako obezbedjuje oko 20% potreba). Sve ostalo izdvajas sam kroz razne fondove. Matchiranje u te fondove je opet benefit i ako ga firma u kojoj radis nema onda nemas ni to.

Nisam siguran ni da je usa najbolje mesto za penziju (osim naravno ako nisi bogat). Property tax je relativno veliki (u evropi ga prakticno nema, naročito za primary residence), zdravstveno je precenjeno (iako imaš medicare moras dosta da doplacujes) a penzioneri su marginalizovani iz drustva u svojim enklavama.

Having said this, ogromna vecina nas nije mogla da bira gde će. Nema smisla braniti ono gde si se moranjem zadesio. Čak i da možeš da biras nisi onaj isti od pre, najbolji eksperiment bi bio da vratis vreme unazad pa onda provedes iste godine pod istim okolnostima na tom drugom mestu koje mislis da je bolje i da onda uporedis. Ali to je nemoguće.

Prema tome jedina strategija koja ne vodi u ludilo je da nađetenačin da budete srećni tamo gde ste.
ecolid19
(...)
24. oktobar 2010. u 13.53
Potpisujem sve sto je gore napisano, tačno tako, dobra je samo za bogate i pohlepne jer im daje vise mogućnosti, za sve ostale, odnosno većinu je mrcvarenje.

Amerika je najsurovije i najnehumanije drustvo na svetu.
ecolid19
(...)
24. oktobar 2010. u 14.02
U proteklih 10 godina, živela sam i radila u Nemackoj skoro 5 godina, i evo sad sam iz dva dolaska ukupno 4,5 godine u Americi gde silom prilike manje radim.

Sa psiholoske tacke gledista Evropa je bolja za introvertne, a Amerika je bolja za extrovertne.

Jednostavno je neuporedivo, sanjacu Nemacku dok sam ziva, to su mi bila najlepse godine zivota.
rizling
24. oktobar 2010. u 14.08
paradoks, svi bi tamo? a niko se ni ne vraca ?

Daj kada si to dobro objasnio. OBJASNI kako u americi narod se ne buni. Naprimer ovo sto im oduzimaju kuce ? Sve sto rade narod se ne pita? Niko ne polaze racun za sadasnje ekonomsko stanje. Lopovi ( bankari) i dalje podelili 144milijarde dolara HARACA uzetom od FMI? i naroda ?

samo i u evropi sve vise se ugledavaju na americki sistem i ukidaju nekadasnje socialne dobiti. Zato imaš ove nemire po Francuskoj i drugde.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
24. oktobar 2010. u 14.39
Ameri su vise pohlepni, nisu zadovoljni sa stanom, već žele kucu sa ko zna koliko soba, veliki SUV, bazen, djakuzi i tako dalje.

Imaju i onu izreku, koja se često može procitati u reklamama,„Think big”!

Kupuju bildinge sa ko zna koliko stanova, koje pokusavaju da otplacuju kroz izdavanje, sto samo pokazuje koliko je to gladno u ocima.

Nasi kada dodju u Ameriku, to krene da grabi, otima, utrkuje se ko će imati vise kamiona, koje placaju tako što ne placaju vozace, uglavnom izgledaju ko besne zivotinje pustene na slobodu.

Retko da tako nešto ima u Evropi, uglavnom jedan stan, manji gradski auto, totalno drugaciji način zivota.

Zenske su ovde dosta sredjenije, ne mogu da se porede sa Amerikankama.

Ovde po Milanu svaka druga seta Luj Viton tasne, Moncler jakne zimske, napucane zesce a u Americi toga nema.

Retko da se neko zanima sa akcijama i da prati berzu da li su iste skocile.

Evropa je dosta humanija, socijala je jača, zdravstvo takođe.

Boravisne papire u Italiji možeš dobiti čim nadjes posao, dok u Americi teško da ćeš ikad videti boravisne papire jer si nasao posao.

Ako nemate novac da placate ratu za stan, imate pravo 3 puta po godinu dana da odlozite placanje rate, država to čini umesto vas, pa vratite kad imate.

Policija vas ne ceka na svakom cosku da vam napise kaznu kao u Americi, jer se ne živi od reketiranja vozaca.

Ameri furaju fazon surovog kapitalizma, jer ih tako mediji ispiraju ali svi trce u državne sluzbe i finansiraju propale privatne banke, sto je klasican komunizam, ali oni to neće da vide i znaju.

Amerika i EU su dva razlicita Sveta.

Neko rece da je Amerika najbolja za dokazivanje, ne znam u cemu to dokazivanje, možda u NBA kosarci i još nečemu, ali EU je dosta jaka, ima dosta jače brendove, London je centar bankarskog sektora, IT sektora i ko zna čega sve ne, Milano je Svetski Centar Mode i da ne nabrajam dalje.

Low cost letovi imaju sa Ryanair za 5 eura.

Prednost Amerike su jeftinije nekretnine na Floridi i slično, ima nekih prednosti, kao i mana, ali za mene je lično Evropa bolja.

appassionata
24. oktobar 2010. u 14.41
Zašto ostajete u Americi ako vam se ne svidja?
Marko_011
(Slobodni umetnik)
24. oktobar 2010. u 14.49
Ja sam otisao iz Amerike, nije mi se dopalo, seo na avion i otisao, nisam ostao kao oni nasi, sto samo kukaju a i dalje su svi tamo.

Prvo kad sam dosao u Ameriku, oni su bili prvo sto sam zapazio, samo kukaju na Ameriku i pljuju.

Sad sam u Italiji, zadovoljan sam, čak mi se i u Beograd ne ide, iako imam jeftine letove i mesec dana slobodnog tokom Februara.

Osecas se kao kod kuce, jer je to manje vise isto.
ecolid19
(...)
24. oktobar 2010. u 14.50
OBJASNI kako u americi narod se ne buni
---------------------------------
e tu smo, prvo oni su od rođenja nauceni da je zivot takav nefer, u smislu ništa ne možeš, sam si kriv za sve, tako su vaspitani da budu poslusni prema sistemu i samo lično da se laktaju napred.
drugo njih ne interesuje i stoga i ne znaju kako je u drugim državama recimo Evropi, sto bi to njih interesovalo kad su im opet od rođenja napunili glavu da žive u najboljoj državi na svetu, oni smatraju da svi dolaze i žele da žive kao amerikanci. Ne znaju da vecina kola dojde u Ameriku pojima nema o stvarnom zivotu, Holywood je odlično odradio posao, zato su i tako lepo placeni.
U propagandi, reklamerstvu tipa ispiranje mozga su nepravzidjeni u svetu, a dobro svi znamo da je to sve naduvano, pola lažno, nema veze lepo zvuci.

Amerika za razliku od Evrope još nije imala socijalnu revoluciju što ne znači da je neće biti, videcemo, najgore tek dolazi. Evropa je naucila lekciju još od francuske revolucije pa preko ruske revolucije, zato je humanije drustvo.
ecolid19
(...)
24. oktobar 2010. u 14.51
Zašto ostajete u Americi ako vam se ne svidja?.
-------------------
Apassionata vi ste u Canadi a ona ima evropski socijalni sistem, ne znate vi šta je USA.
GZox
24. oktobar 2010. u 14.53
rizling, što se ne bune pa 90% amerikanaca misli da svako ima sansu da postane novi bil gejts
drugo, starosedeoci još uvek imaju dovoljno a ostale ko pita
treće, pa kako da se bunis kad znaš pravila, nisi platio za kucu znaš šta ti sledi, to je valjda svugde u svetu, ne platis nema da klatis

što se tiče nemacke ne znam,znam po pricama
ipak vecina kaže da je bolje u americi ali tu je caka
zavisi za koga. ja mislim da nije toliko bolje da je bolje za svakog

ja bih lično u nemacku ako je tako kako su opisali, tj manje para mirniji i lepsi zivot, vise odmora i srbija je blizu,
ali seljenje iz jedne zemlje u drugu nije odlazak autobusom do najblizeg grada

što se ljudi odlaze i dolaze, pa ne mogu, već sam rekao, nije to tako jednostavno csaki da imaš papire. naviknu se ljudi isto ako u braku
i na vrline i mane, ucvrste svoje pozicije i osecaju se sigurnim
GZox
24. oktobar 2010. u 15.06
„uglavnom izgledaju ko besne zivotinje pustene na slobodu.”
ovo je pravi opis 90% srba u americi
još i ovo uvezi amerikanaca, nemaju predstavu šta ima drugde u svetu
misle da je njihov način najbolji način,doduse neki jesu ali drugi su katastrofa

marko ipak moram da ti kažem,amerikanke imaju jednu dobru osobinu
a to je jednostavnost, o lošim drugi put
ne znam zašto možda sam malo subjektivan, ali čini mi se da se vise svidjam ameriknkama nego srpkinjama, to je valjda sto sam razlicit.
ne treba generalizovati jer postoji razlicit spektar zenskog sveta u svakoj naciji. mi smo muski malo cudni, volimo jednu vrstu kad smo mladji a drugu kad zadjemo u godine i hoćemo porodicu.

marko kolika su plate elekltroizniinjera, programera, matematicara u italiji?
Marko_011
(Slobodni umetnik)
24. oktobar 2010. u 15.07
Evropa je losija što se tiče jezika, tu je Amerika u prednosti, naucis Engleski i sibas, dok u Evropi bez jezika, ne možeš ni kokice da prodajes.

Ovde u Italiji, bez Italijanskog ništa ne možeš, stranci ga znaju, jer ne mogu bez njega a u Americi ima Poljaka, koji nisu naucili Engleski a žive preko 20 godina u Cikagu.

Ako želiš da predjes iz Italije u Francusku a imaš Italijanski pasos, nije problem, odes u lokalnu Francusku opstinu, registrujes se i odmah možeš da radis i živis, ali bez Francuskog jezika, ništa ne možeš.

Tu je mana Evrope, samo Holandjani dobro pricaju Engleski i tamo se može sa Engleskim proćinekako.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
24. oktobar 2010. u 15.16
Matematicari su svakako bolje placeni po skolama od programera, dok su programeri ovde pali na niske grane, jer ih ima i previse u poslednje vreme i uglavnom idu za London, gde je dosta bolje placeno.

Ukucaj na google.it stipendio programmatore i program koji programiras i videces.

Imaš i na google prevodilac, pa ako nešto ne razumes, ukucas i eto.

Moj prijatelj je programer, kaže da su pravili velike pare pre nekih 10 godina, ali da je puklo i sada iznajmljuje stanove na dan, ima svoju online agenciju.

Prednost Italije je sto čim nadjes posao, imaš boravisne papire, koje kasnije obnavljas, sto nije svuda u EU tako, jer su dosta zeznuti a Italija je dosta fleksibilna po tom pitanju.
appassionata
24. oktobar 2010. u 15.25

(...)
24. oktobar 2010. u 14.51
Zašto ostajete u Americi ako vam se ne svidja?.
-------------------
Apassionata vi ste u Canadi a ona ima evropski socijalni sistem, ne znate vi šta je USA.

____________________________________________________________________
Ne moram da živim u USA, da bih znala kako se tamo živi. Moje pitanje nije vezano za socijalni sistem, nego ne razumem, ako vam se već ne svidja, zašto tamo ostajete??? Secam se da ste osvojili Green card i da ste zato u USA, ali to nije razlog da ostajete tamo.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
24. oktobar 2010. u 15.41
Kako stvari idu, Amerika će da pukne, ne izvana, nego iznutra.
Svaka nacija ima neki prag podnosljivosti bola, neku
granicu do koje može da trpi. A kad se ta granica predje,
„kom opanci - kom obojci”. Gledajte šta se radi u Francuskoj,
i to samo zbog pomeranja penzione granice za dve godine.
Ocito je u Evropi taj prag podnosljivisti mnogo nizi,
što ne znači da u Americi on ne postoji.
A pri tom, u Americi su svi, bas svi naoruzani do zuba.
Pa sad ti vidi šta će samo da bude...
Zašto su najbogatiji izolovani?
Jednostavno zato što cuvaju svoje dupe na sigurnom.
Kako stvari stoje, doći će vreme da će ih vesati na bandere.
appassionata
24. oktobar 2010. u 15.49
Svaka nacija ima neki prag podnosljivosti bola, neku
granicu do koje može da trpi. A kad se ta granica predje,
„kom opanci - kom obojci”.
_______________________________________________________________
Kako li će tek da pukne u Srbiji kad se predje granica?
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
24. oktobar 2010. u 16.09

hvala na objašnjenju, svima.

da dodam, citao sam da razne agencie kao CIA FBI-aj,i druge angazovale posle 11 setembra 2001 g 850.000 agenata. to mu zvuci kao u rusiji za vreme staljina. samo ovi sto su bolje obuceni imaju kravate?

kada nisi smeo da susnes?
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
24. oktobar 2010. u 23.22
Ja sam u USA iz dva razloga.

Prvo, jer sam po nekim svojm (jako subjektivnim, nije u pitanju (samo) novac) kriterijumima profesionalno uspeo i sto na osnovu nekog svog iskustva i onoga sto sam video po svetu mislim da ja lično ne bih nigde drugde mogao da ostvarim ono sto sam ostvario ovde.

Drugi razlog je porodica. Za moju decu ova zemlja je kao za mene stara Jugoslavija pre rata -- dakle nešto što se podrazumeva da je home i tu jednostavno ne može biti nikakvog „objašnjavanja”.

Gore je GZox dobro objasnio jedan generalan razlog zašto se ljudi ne bune ovde -- ma kako sistem bio surov ipak daje (uglavnom daleku ali ipak) nadu da ćeš jednog dana i ti biti neko i da ćeš isplivati na vrh. Ako se bunis onda može i to malo da se pokvari i onda nemas ništa. Ceo sistem, kako je već receno ovde vise puta, pociva na „hard work” i „hope” (dve najcesce koricene fraze u Obaminoj kampanji -- nije to slučajno).

Ja još nisam sreo coveka u USA koji je naporno i konzistentno radio dugo godina ka nekom cilju a da nije ostvario barem nešto značajno. Ali nasi ljudi su nestrpljivi i lako odustaju. Fali nam ta anglo-germanska upornost. Sa te strane mi se ipak čini da je USA sistem posten. Nehuman? Preteska reč. Surov? Svakako. Ali ipak posten na neki svoj način... Ako to uspes da shvatis rano i prebrodis neke krize mnoga vrata se otvaraju...
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
25. oktobar 2010. u 00.00
Surovost i nehumanost su reci koje spadaju u istu kategoriju.
Dakle, sinonimi su.
USA je nehumana i surova.

Sto bi se reklo, sirovina od države.
Ne treba ići dalje od ilegalnih imperijalistickih ratova
koje vode, u kojima je i jedna mala Srbija bila žrtva.
Njihovi imperijalni interesi ne biraju sredstva da dodju do
postavljenih ciljeva. Čak ni Britanci nisu toliko surovi/sirovi
koliko Amerikanci. Naravno, ima vrlo pametnih ljudi
u tim sredinama koji su uspeli samo zato što su im oni
veoma bogati uleteli neku kintu da bi oni sami postali još bogatiji.
Ali, uglavnom je USA do sada „uspevala” jer je uspevala u politici
„cedjenja” ostatka sveta, bogateci pri tom svoju „imperijalnu elitu.”
-----------

Similarity of adj inhumane

1 sense of inhumane

Sense 1:
inhumane (vs. humane)
barbarous, brutal, cruel, fell, roughshod, savage, viciousbeastly, bestial, brute(prenominal), brutish, brutalcannibaliccold, cold-blooded, inhuman, insensatepitiless, unkind
Also See: painful#1
Vicke
(boss)
25. oktobar 2010. u 02.31
Dovoljno je pogledati mrtve diskusije BIZNIS ILI BERZA na ovom forumu i sve će vam biti jasno o kakvom se narodu i posetiocima ovog foruma radi. Jako mali broj naših ljudi ima ono sto je potrebno u sebi da uspe u USA a ostali su sljakatori i levati bez ambicija koji sanjaju socijalu i 6 nedelja godisnjeg odmora iz Njemacke u kojoj je nas covek STRANAC I AUSLANDER dok je ziv. Taj balkanski mentalitet im ne dozvoljava da idu napred. Ja sam odrastao i skolovao se u Njemackoj da bih odmah potom tu istu Njemacku napustio i veoma dobro kapitalizovao to znanje u USA. Uspesnom i pozitivnom liku je čitava godina u USA godisnji odmor:).
Ninos1aw
(трудбен)
25. oktobar 2010. u 09.21
Браво! Коначно једна американско-јевропска тема без пљувања и вређања, а са нормалним разговором и разменом мишљења!
GZox
25. oktobar 2010. u 09.27
vicke, mi ovde pricamo o „neuspesnima” koji nemaju sest nedelja odmora. „neuspesnih” ima mnog mnogo vise.
nisam bio u nemackoj pa ne mogu da tvrdim kako je tamo biti kao stranac, po pricama izgleda da je bolje u usa ali i ovde si stranac
možda manje.

a to o berzama i biznisu idi pricaj nekom drugome da si materijalizovao znanje u u usa, doneo si ti prijatelju i konvertovane marke(evre) u dolare,
be z toga nema biznisa u americi. da bi dobio neki kredit treba malo vremena.
sad ti ne valja nemacka! da pocnem ja kao iranac i drugi
„a sto toliko ljudi još uvek sedi u nemackoj”?.
sto su one silne kuce po srbiji bile napravljene od srba iz nemacke a ne srba iz amerike?
rizling
25. oktobar 2010. u 12.06

moras razumeti emigrante iz evrope. oni su blizu ovi iz Beca Za 6 sati su kuci kolima. A i ovi iz Nemacke nisu daleko. Tako da nisu mnogo biliodvojeni od matice.

Još jedan paradoks, retko se vracaju i emigranti iz evrope. Mogi ostaju zbog dece, jer već imaju unuke. Drugi zbog zdravstvene zastite.I ako su nasi doktori najbolJi. Jedino ove preokeanske emigrante srce vise vuce .

Ti evropski emigranti obaraju cene kuca u srbiji. Nekad su svi zidali danas ih prodaju u bud zašto. (ja sam među njima).

Nezna covek kako je najbolje biti pametan :)))))
Larami
25. oktobar 2010. u 13.53
Smesna su ova poredjenja.

Rat među siromasnima.

Propala je i Amerika i Evropa.Isto Sr.

Dok se vi nagadjate gde je bolje/gore, ostali napreduju brzinom svetlosti.

Kina, Indija, Juzna Afrika, Kenija, Brazil i još neki, i još neki, preskacu tape.

I tu smo skoro...kada će se pitati ko u stvari ima lovu i napreduje, a ko nema i pada ?

A kako para vrti ovaj svet, zakljucak je logican.
ecolid19
(...)
25. oktobar 2010. u 13.53
Jako mali broj naših ljudi ima ono sto je potrebno u sebi da uspe u USA
--------------------
tačno mi nismo POHLEPNI, i nismo spremi da uradimo bilo šta (laže, krade, vara) za dolar.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
25. oktobar 2010. u 14.04
Tačno tako ecolid.
Pohlepa je vodeca pokretacka snaga „americkog uspeha”.
Da nije te pohlepe, ne bi bilo njenih ratova i bezbrojnih zrtava.
ecolid19
(...)
25. oktobar 2010. u 14.19
ostali su sljakatori i levati bez ambicija
----------------------------
ti ostali nisu stigli u USA sa nemackim diplomama, iskustvom i novcem.

uzgred ne kaže se lavati nego levaci
Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
25. oktobar 2010. u 15.06
evo možda i malo objektivnog razmilsjanja, moja porodica je pola u Evropi (moja sestra i zet) pola u Americi (ja i žena i cerka).
Moja sestra zice vi već punih 10 godina u Evropi (Nemacka 7 i Engleska 3)a nedavno je bila ksoro godinu dana u Americi na sutdijskoj specijalizaciji. Dok nije boravila u Americi duže nekoliko dana, nije mogla da je smisli a sada bih dala i kucu koju ima u Engleskoj da opet dodje ovde da živi.
Amerika je surova, ali ovde od malena i uce decu da je zivot surov i da ništa ne padne sa neba već sve moras sam(a) da se izboris. Ovde ima i dosta negatvnih primera, toplo vreme privlaci stotine hiljada beskucnika koji prose po ulicama ili pretavraju plocnike u spavace sobe. možeš da budes iz bilo kakve porodice, bogate ili srednje klase kao krenes stranputicom droge i kriminala loše ti se piše.
Da tacnoi je nema se zagarantovano zdravstveno osiguranje ali ni to nije kraj sveta, dok si mlad i relativno zdrav.
I još nešto svi smo ovde stranci nego je dosao pre 10 generacija a neko pre 2 generacije, i vecina njih je izmesana i Irci i Nemci i Skoti, Italijani, Poljaci, u zavisnosti od dela zemlje gde živis.
Za koga je teško u Americi: za samce (to sam i sam iskusio)i to one manje obrazovane.
U Nemackoj si stranac i ti i tvoja porodica i njihova deca i unuci, dok god imate to prezime na ic, lepo je otici na nekoliko nedelja i obici dvorce i zmakove i muzeje ali živeti tamo gde se osecas stalno stranac mogu samo mazohisti.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
25. oktobar 2010. u 15.11
Ta pohlepa je genetski usadjena u americko drustvo.
Treba prouciti istoriju tog kontinenta i način kako
je ta država postala. Ko su bili prvi doseljenici,
i oni koji su ih slijedili? Koja je bila njihova
motivacija? Oni su dolazili iz Evrope da bi dobili
besplatnu zemlju. Potezali su na dugacki
visemesecni put pun neizvesnosti da bi za sebe ugrabili
komad besplatne zemlje. Šta bi drugo za takav cin
mogla biti motivacija, nego pohlepa! Cinjenica je
da je celi kontinent, sva ta zemlja silom oteta
od mnogobrojnih domorodackih plemena, koji nisu
imali nacina da se odbrane od te invazije.
Dakle, americka istorija je zaceta u krvi,
i nastavlja se u krvi do danasnjeg dana.
Oteti od drugog, to je americki glavni motiv.
To je u bilo u genima njihovih predaka,
i vekovima se genetski prenosi na njihove potomke.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
25. oktobar 2010. u 15.30
Psihologija odgoja americkog narastaja se uglavnom svodi
na premisu: „covek je coveku vuk” koja se bazira
na ponasanju „vucjeg copora.” Iz toga proizilazi
verovanje da je agresivnost jedini način opstanka,
kako na individualnom, tako i na drustvenom nivou.
Tako je agresivnost utkana u samu srz americkog drustva.
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
25. oktobar 2010. u 15.34

zato su i svi nauruzani. doseljenika imaš svih politickih boja.

anarhisti,fasisti komunisti .

mucenici po svim svetskim zatvorima, a posle njihovi djelati.nasli su se tu, to je jedno od objašnjenaja zašto je tako surovo?

nekome smeta sto će ostati stalno stranac i posle tri generacie :))))) ima i toga samo danas je evropa isto izmesana.

pa u srbiji mi za naše srbe preko drinske i posle nekolko generacia zvali smo bosanci :))))

amerika evropa i drugi kontinenti imaju svoje dobre i loše mane. mnogo zavisi od coveka kako se integrisao.sto je bolje, biće mu bolje i lakse ?
Marko_011
(Slobodni umetnik)
25. oktobar 2010. u 17.08
U Nemackoj si stranac i ti i tvoja porodica i njihova deca i unuci, dok god imate to prezime na ic, lepo je otici na nekoliko nedelja i obici dvorce i zmakove i muzeje ali živeti tamo gde se osecas stalno stranac mogu samo mazohisti.
______________________________________________________________________

Ne znam odakle vama hrabrost da komentarisete nešto a niste u Evropi ni živeli.

Ja taj rasizam o kojem vi stalno pricate, nisam iskusio nigde u Evropi, ali jesam u Americi i to na nekoliko mesta da sada ne dužim i sirim pricu.

Izgleda mi ponajvise da se mnogi od vas tese, traže loše razloge, koje i sami virtuelno kreiraju a koje se pretvaraju u psihozu, jer kada imate nerealno mišljenje o nečemu, to nije ništa drugo do psihoza.

Ja sam se naslusao takvih prica za Austriju, bio sam u Becu godinu dana, prijavljen i dalje na 3 Bicirku, nikad nisam osetio ni najmanje loše od strane Austrijanaca, čak stavise i previse su bili dobri.

Možda ja ne izgledam kao klasican emigrant tamo, pa je to razlog, ali nisam osetio bas ništa.

Isao sam i po Nemackoj, Engleskoj, Francuskoj, Spaniji, Belgiji, nigde.

Jedan u Belgiji je bio ljut, pa me pitao da li sam Italijan, ali ništa da bi se reklo rasizam.

Preterujete, čitam i ne mogu da verujem kakve nebuloze pišete, jer sam živeo 7 godina u Americi, prosao je uzduz i popreko, imam tamo i stan i znam odlično kako funkcionise.

Rasizam je manji po velikim Americkim gradovima, gde ima emigranata, ali idite vi u tipicno Americke sredine, trazite posao i živite, pa da vas vidim kako ćete proći

Lazete sami sebe.

GZOX je dobro primetio, dok su gastosi iz EU gradili kuce, gde su bili Americki gastosi?

Ima sve u pricama, uzmite koliko ste dugo godina u Americi, koliko imate ustedjevine i to je Americki standard.

ecolid19
(...)
25. oktobar 2010. u 19.06
Jedina netrpeljivost u Nemackoj je bila, kad su mi govorili, vi treba da se vratite, ovde ne mozete da ostanete, vama to ne treba vi se uskoro vracate, šta će to vama vi ste ovde samo privremeno...
ja sam govorila nemacki od ranije, jer sam delimicno i nemackog porekla (prababa nemica).

Ali moram reći da od kako sam u USA da su mi vise puta rekli IDI KUCI, i to najviše nasi koji su dugo tamo, ali i amerikanci, to čim nešto malo kritikujes ili napravis poredjenje i konstatujes da je nešto bolje u Evropi, oni budu time toliko pogodjeni i revoltirani da ti kažu pa idi kuci ako je tamo bolje.

Evropske države NISU IMIGRACIONE DržavE, a USA I CANADA JESU, i to je ogromna razlika, Evropa prima goste na privremeni boravak, i uvek gleda da te onemogući da dobijes stalno nastanjenje, Evropi nisu potrebne ovce za sisanje,ali zato ne žele one koji će da sisaju socijalu, takva je kultura, cist racun, fer plej.
A amerikanci vrse propagandu da privuku strance, oni daju stalni boravak strancima koji se kvalifikuju, a posle ih koriste za najgore poslove, nikom nisu potrebni! Premisa tog rezona je da su Americi potrebni useljenici i sveza radna snaga (i ovce za sisanje) jer posla uvek ima na pretek, bilo jednom i ne ponavlja se.

A stalni boravak i radna dozvala su osnovi uslovi za posao i za duzi boravak u nekoj državi, otuda u zadnje vreme naših tako puno u Americi, lakse se dobijaju papiri, koji narvno i manje vrede.

Sad sam primetila da taj izraz fair play nisam nijednom čula u Americi, ne patim sport, ali inače ovde toga nema.
Vicke
(boss)
26. oktobar 2010. u 00.39
U americi za inteligentnu i pozitivnu osobu nema granica niti te iko koci kao na primer u Njemackoj koja strancima ne dozvoljava napred. Secam se kao da je bilo jucer jednog azilanta iz Iraka u Njemackoj koji je radio kao cistac u firmi gde sam imao praksu. Covek je bio elektronski inzinjer a Nemci pa i moj sef su mu se smejali i govorili kako oni imaju elektro inzinjera da im menja sijalice i cisti kancelarije.
Moj drug koji je bio izbjeglica iz BiH je hteo da posle srednje upise da uci za zubnog tehnicara a ekipa u Arbeitsamt-u mu kratko dade instrukcije kako je on stranac, pa još ne iz europske unije i kako on ne može da bira šta hoće nego šta ga zapadne i da trenutno jedino može da izabere između metalurgije ili ugostiteljstva. Decko je izabrao ugostiteljstvo da ne bih ostao bez ikakve skole, diplome ili zanata.

Ovde u americi dosta naših ljudi rade jako teske poslove a voze mercedes, bmw i znam za veliki broj slučajeva koji su BANKROTIRALI radi auta i kredita.
Taj nas BALKANSKI mentalitet je nešto posebno. To nekakvo utrkivanje, dokazivanje u materijalnim stvarima pa to ni kod amerikanaca nema u tolikoj meri. Jako mali broj ulaze u obrazovanje , u zdravu ishranu i zdrav način zivota.

Amerikanci žive u stilu „survival of the fittest and every man for himself i oni ne podnose ljude koji žele biti ovisni o državi i crpiti socijalnu pomoć a ništa ne raditi. Takvi ljudi u americi nisu dobrodosli i bolje im je da nikad i ne dolaze. Eto vam zapadne evrope i skandinavije pa uzivajte do mile volje:).
Ko želi da radi i ima dobrih biznis ideja e za takve u USA ni pod najgorom ekonomskom krizom nema zime.

Ajd uzdravlje i živi bili Srbi moji i manje pametovanja i prepucavanja a malo vise rada i skolovanja pa možda i od nas bude nešto.

ecolid19
(...)
26. oktobar 2010. u 01.25
POSLA NEMA, ni za one sa najvisim obrazovanjem, koliko samo ima PhD bez posla, to je neverovatno.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
26. oktobar 2010. u 02.24
Vicke, ne budalesaj mnogo
jeste skoro svi ameri kenjaju kao i ti a svi bi da smeste dupe u
velike državne firme i agencije

ocigledno si ti neki novi iranac + prepotentnost do neba.
aj ne seri i budi zahvalan sto je nemacka iskolovala kao i srbija sto je iranca a i sve nas, plus nemacka ti još dala neke pare da talasas po americi i zamišljas da si u nekom velikom biznisu.
ako imaš genijalnu biznis ideju možeš u svakoj zemlji da uspes
čak i lakse nego u americi.
i ne pravi se mnogo pametan, nisi ti ovde dosao da držiš predavnja svim balkancima kad si i ti ogranicen ko balvan
u americi ima skoro sve izmišljeno i sad doso balkanski seljo iz nemacke da uci amerikance biznisu,jeste kako da nije.

mi ovde pricamo o zivotu običnih ljudi, sa običnim poslovima od cistaca preko radnika pa do inzinjera ili lekara
a ne o holivudskim i nba zvezdama ili biznismenima sa volstrita

već sam jednom napomenuo, zna se ko je gradio kuce po srbiji
od emigracije
rizling
26. oktobar 2010. u 03.03

diskusia je u pozitivnom toku. ne gubite nerve.

iskustva su razlicita. na ovoj kugli ima mesta za sve.

sada još jedno pitanje za ove u americi:

Kakva je koabitacia sa drugim etnickim grupama? A naročito sa ** afro amerikancima**

koji su skoro vecina. Dali se družite posle posla ili vikendom? Ovde u evropi na njih gledamo već drugim ocima. Na primer u njihovim berbernicama nikada nisam video belca.

Dok na poslu nema problema.

Kolko vremena vam treba da odete na posao i da se vratite? Ovde znate evropa je gusto naseljenatako da je sve relativno blizo.

Jedino po zavrsetku vikenda auto putevi su preoptereceni i ulazak u gradove je dug.
PitbulTerijer
(patrijota, bizmismen)
26. oktobar 2010. u 04.59
The American tax code is a monstrosity, cumbersome and inefficient. It is 16,000 pages long and riddled with exemptions and loopholes, specific favors to special interests. As such, it represents the deep, institutionalized corruption at the heart of the American political process, in which it is now considered routine to buy a member of Congress's support for a particular, narrow provision that will be advantageous for your business.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
26. oktobar 2010. u 11.17
> Kakva je koabitacia sa drugim etnickim grupama?

Iz licnog iskustva normalna. Ništa preterano ali imam poznanike i prijatelje iz raznih sfera (kinezi, indijci, evropljani, juznoamerikanci). Nisu ljudi ovde mnogo nesocijalni ali je mnogo manje vremena za druzenje jer se vise i napornije radi. Onda ti je vikend dragocen i kada na to dodas porodicne i privatne obaveze ostane još manje...

> A naročito sa ** afro amerikancima**

Opet iz mog ugla ovde gde sam ja ih ima zanemarljivo malo. Ne družim se, nazalost, sa nijednim, voleo bih da i takvog upoznam dublje. „Poznajem” plice samo jednog „afro” komsiju sa kojim se pozdravljam i ponekad nešto procaskamo. Takođe u struci gde radim (programiranje) ih je jako malo.

> koji su skoro vecina.

Možda na jugu, ovde oko San Francisca ih manje ima (osim u Oakland-u gde redje idem).

> Dok na poslu nema problema.

Ovde nema sa nikim problema na poslu --USA je stvorena za rad :)

> Kolko vremena vam treba da odete na posao i da se vratite?

Veoma generalno pitanje. Meni konkretno treba oko 10 min kolima (zavisi od nekoliko semafora) a mogu i biciklom ili čak i peske (par puta sam i to radio). Ali mi uvek biramo da stanujemo bilzu posla (kada kupimo kucu ovo će se verovatno promeniti). Od toga pa nadalje postoje svakakve price. Prosecan commute ovde je oko 30 -45 min. Sve ispod jednog sata u jednom smeru se smatra za podnosljivo. Vecina high-tech firmi ima besplatne shuttle buses gde imaš WiFi i možeš da radis dok putujes na posao. Postoje ljudi koji i žive 2-3 sata od posla pa spavaju radnim danima nekad po hotelima pa do ljudi koji žive u drugim državama i koji dolete u ponedeljak ujutro, spavaju po hotelu do petka i u petak popodne lete kuci. Dakle sve zavisi od mnogo faktora, firme, gde si kupio kucu itd.

Odoh na jutarnji jogging :)
rizling
26. oktobar 2010. u 12.03


ajde istrci se i za mene :)))))

e brate fala ti:))))))

ako te put nanese u CH da mi budes gost :))))))
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
26. oktobar 2010. u 13.55
DijegoMaradona
Odoh na jutarnji jogging :)
---------------

Pa jeste. To je tačno.
USA je za mlade, slobodne i nevezane ljude,
pune energije, voljne da se stalno
poput nomada seljakaju za poslom,
kojima takav stil zivota ne predstavlja
nikakav problem. Ona je za takve ljude majka.
Ti isti ljudi ostare, izgube mladalacku
energiju, ponekad se razbole i moraju
da menjaju stil zivota. Za takve USA
postaje maceha.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
26. oktobar 2010. u 14.56
ecolid19
(...)25. oktobar 2010. u 19.06Jedina netrpeljivost u Nemackoj je bila, kad su mi govorili, vi treba da se vratite, ovde ne mozete da ostanete, vama to ne treba vi se uskoro vracate, šta će to vama vi ste ovde samo privremeno...
ja sam govorila nemacki od ranije, jer sam delimicno i nemackog porekla (prababa nemica).
______________________________________________________________________

Trebaš i njih da razumes, imaju stranaca, ne znaju šta će sa njima da rade, tako da si ti tu ponajmanje kriva a ponajvise neki strani olosh, koji po skolama gaze čak i Nemce, a koji se opet osecaju kao stranci u rođenoj zemlji.

Inače da imaš nekog predaka Italijana, dobijas stalne Italijanske boravisne papire u roku od godinu dana i za manje od dve godine kasnije pasos Italijanski.

Italija je, kako sam rekao i GZOX-u, najliberalnija za papire, čak i od svih ostalih država u Evropi, van EU, jer ovde čim imaš neki posao, na osnovu toga ides po papire, ili neko može da te prijavi da mu spremas kucu, ali je tu problem što se takav odnos vodi kao radni, tako da onog kog prijavljujes, moras reguralno da placas kao da je zaposlen, plus doprinosi.

Možeš i ilegalca tako da legalizujes.

Dosta njih preko skola ulazi, gde i ne placaju fakultete, jer se ovde gleda zarada roditelja, pa tako kad su videli mome prijatelju, dobio je još novac od faksa, besplatni smestaj u studentskom domu i zavrsio za IT, predao skoro i za pasos na osnovu skole.

Taj decko danas super stoji, ima i dva stana u Milanu, ali pljuje Italiju, jer verovatno nije bio u drugim zemljama pa da oseti i drugu stranu.

Vreme provedeno na skolovanju, racuna se i za podnosenje zahteva za pasos, tako da je u Italiji potrebno 10 godina po bilo kom osnovu da bi se predao zahtev a može se i kampovati 10 godina po skolama i na osnovu toga izvuci i pasos.

Citao sam i da su deportovali za godinu dana 2 stranca, pa dok sam citao novine, zapitao sam se, kolike kurate sreće trebaš biti, pa da budes među tom dvojicom.

Policija ovde inače napise kaznu i moras sam da izadjes, sto niko ne postuje.

______________________________________________________________________
Ali moram reći da od kako sam u USA da su mi vise puta rekli IDI KUCI, i to najviše nasi koji su dugo tamo, ali i amerikanci, to čim nešto malo kritikujes ili napravis poredjenje i konstatujes da je nešto bolje u Evropi, oni budu time toliko pogodjeni i revoltirani da ti kažu pa idi kuci ako je tamo bolje.
______________________________________________________________________

To ti je „otvoreno” drustvo, gde je najbolje cutati i klimati potvrdno glavom.

Inače u Italiji može da se pljuje Italija pred Italijanima, samo je problem sto tu nema kraja, jer oni pljuju Italiju po ceo dan, slični su nama i kada krenete i vi da pljujete, razvuku pricu da vas zaboli glava.

Tu su gori i od nas.
______________________________________________________________________

Evropske države NISU IMIGRACIONE DržavE, a USA I CANADA JESU, i to je ogromna razlika, Evropa prima goste na privremeni boravak, i uvek gleda da te onemogući da dobijes stalno nastanjenje, Evropi nisu potrebne ovce za sisanje,ali zato ne žele one koji će da sisaju socijalu, takva je kultura, cist racun, fer plej.
A amerikanci vrse propagandu da privuku strance, oni daju stalni boravak strancima koji se kvalifikuju, a posle ih koriste za najgore poslove, nikom nisu potrebni! Premisa tog rezona je da su Americi potrebni useljenici i sveza radna snaga (i ovce za sisanje) jer posla uvek ima na pretek, bilo jednom i ne ponavlja se.
_____________________________________________________________________

Ne bih se slozio da lako daju papire, jer ne bi imali preko 10 miliona ilegalaca, koji ne mogu da se legalizuju a u Americi su i preko 20 godina.Njima takvi najviše odgovaraju, vise čak i nego legalni stranci, jer su ovi dok im trebaju tu i da im polome ledja i glavu a kad im više ne trebaju, daju im nogu u zadnjicu i ajd' zdravo, evo sledećih ilegalnih pajsera.
_____________________________________________________________________

A stalni boravak i radna dozvala su osnovi uslovi za posao i za duzi boravak u nekoj državi, otuda u zadnje vreme naših tako puno u Americi, lakse se dobijaju papiri, koji narvno i manje vrede.

Sad sam primetila da taj izraz fair play nisam nijednom čula u Americi, ne patim sport, ali inače ovde toga nema.+2 / -2 0

Vicke
(boss)26. oktobar 2010. u 00.39U americi za inteligentnu i pozitivnu osobu nema granica niti te iko koci kao na primer u Njemackoj koja strancima ne dozvoljava napred. Secam se kao da je bilo jucer jednog azilanta iz Iraka u Njemackoj koji je radio kao cistac u firmi gde sam imao praksu. Covek je bio elektronski inzinjer a Nemci pa i moj sef su mu se smejali i govorili kako oni imaju elektro inzinjera da im menja sijalice i cisti kancelarije.
Moj drug koji je bio izbjeglica iz BiH je hteo da posle srednje upise da uci za zubnog tehnicara a ekipa u Arbeitsamt-u mu kratko dade instrukcije kako je on stranac, pa još ne iz europske unije i kako on ne može da bira šta hoće nego šta ga zapadne i da trenutno jedino može da izabere između metalurgije ili ugostiteljstva. Decko je izabrao ugostiteljstvo da ne bih ostao bez ikakve skole, diplome ili zanata.
______________________________________________________________________

Ovde u Italiji imaš stranaca koji rade dobre poslove, nema takve diskriminacije, ali Nemackoj je ocigledno dosta tih stranaca i onda nekako pokusavaju da ih „ukrote”.

Imate London, Pariz, Milano, metropole, ne znam otkud vam samo ta Nemacka u glavi a tamo vas tretiraju kao smece.

Nekim Italijanima koje znam, izlazili iz trajekta iz Danske u Hambrug valjda i neki Svaba matori u kolicima vidi Italijanske tablice i uperi prst i kaže,„Italiani, mafia”!

Gledaju Italijani, pa mu pridju i jedan od Italijana ga potapse po stomaku i kaže,„Tedesci, merda”!(Nemci, govna)

Ne voli njih niko u Evropi, osim Hrvata, tako da ne treba tu obracati paznju.
______________________________________________________________________

Ovde u americi dosta naših ljudi rade jako teske poslove a voze mercedes, bmw i znam za veliki broj slučajeva koji su BANKROTIRALI radi auta i kredita.
Taj nas BALKANSKI mentalitet je nešto posebno. To nekakvo utrkivanje, dokazivanje u materijalnim stvarima pa to ni kod amerikanaca nema u tolikoj meri. Jako mali broj ulaze u obrazovanje , u zdravu ishranu i zdrav način zivota.

Amerikanci žive u stilu „survival of the fittest and every man for himself i oni ne podnose ljude koji žele biti ovisni o državi i crpiti socijalnu pomoć a ništa ne raditi. Takvi ljudi u americi nisu dobrodosli i bolje im je da nikad i ne dolaze. Eto vam zapadne evrope i skandinavije pa uzivajte do mile volje:).
______________________________________________________________________

Nema socijale ni u Italiji, 8 meseci po 70-80% plate, ako izgubis posao.
______________________________________________________________________
Ko želi da radi i ima dobrih biznis ideja e za takve u USA ni pod najgorom ekonomskom krizom nema zime.

Ajd uzdravlje i živi bili Srbi moji i manje pametovanja i prepucavanja a malo vise rada i skolovanja pa možda i od nas bude nešto.

”+1 / -2 -1 ecolid19
(...)26. oktobar 2010. u 01.25POSLA NEMA, ni za one sa najvisim obrazovanjem, koliko samo ima PhD bez posla, to je neverovatno.
______________________________________________________________________

Nema posao ni moja sestra, ima masters, predavala matematiku na koledzu, prevlaci se iz meseca u mesec, tako da ne nosi vodu ecolid19
(...)25. oktobar 2010. u 19.06Jedina netrpeljivost u Nemackoj je bila, kad su mi govorili, vi treba da se vratite, ovde ne mozete da ostanete, vama to ne treba vi se uskoro vracate, šta će to vama vi ste ovde samo privremeno...
ja sam govorila nemacki od ranije, jer sam delimicno i nemackog porekla (prababa nemica).

Ali moram reći da od kako sam u USA da su mi vise puta rekli IDI KUCI, i to najviše nasi koji su dugo tamo, ali i amerikanci, to čim nešto malo kritikujes ili napravis poredjenje i konstatujes da je nešto bolje u Evropi, oni budu time toliko pogodjeni i revoltirani da ti kažu pa idi kuci ako je tamo bolje.

Evropske države NISU IMIGRACIONE DržavE, a USA I CANADA JESU, i to je ogromna razlika, Evropa prima goste na privremeni boravak, i uvek gleda da te onemogući da dobijes stalno nastanjenje, Evropi nisu potrebne ovce za sisanje,ali zato ne žele one koji će da sisaju socijalu, takva je kultura, cist racun, fer plej.
A amerikanci vrse propagandu da privuku strance, oni daju stalni boravak strancima koji se kvalifikuju, a posle ih koriste za najgore poslove, nikom nisu potrebni! Premisa tog rezona je da su Americi potrebni useljenici i sveza radna snaga (i ovce za sisanje) jer posla uvek ima na pretek, bilo jednom i ne ponavlja se.

A stalni boravak i radna dozvala su osnovi uslovi za posao i za duzi boravak u nekoj državi, otuda u zadnje vreme naših tako puno u Americi, lakse se dobijaju papiri, koji narvno i manje vrede.

Sad sam primetila da taj izraz fair play nisam nijednom čula u Americi, ne patim sport, ali inače ovde toga nema.+2 / -2 0 Vicke
(boss)26. oktobar 2010. u 00.39U americi za inteligentnu i pozitivnu osobu nema granica niti te iko koci kao na primer u Njemackoj koja strancima ne dozvoljava napred. Secam se kao da je bilo jucer jednog azilanta iz Iraka u Njemackoj koji je radio kao cistac u firmi gde sam imao praksu. Covek je bio elektronski inzinjer a Nemci pa i moj sef su mu se smejali i govorili kako oni imaju elektro inzinjera da im menja sijalice i cisti kancelarije.
Moj drug koji je bio izbjeglica iz BiH je hteo da posle srednje upise da uci za zubnog tehnicara a ekipa u Arbeitsamt-u mu kratko dade instrukcije kako je on stranac, pa još ne iz europske unije i kako on ne može da bira šta hoće nego šta ga zapadne i da trenutno jedino može da izabere između metalurgije ili ugostiteljstva. Decko je izabrao ugostiteljstvo da ne bih ostao bez ikakve skole, diplome ili zanata.

Ovde u americi dosta naših ljudi rade jako teske poslove a voze mercedes, bmw i znam za veliki broj slučajeva koji su BANKROTIRALI radi auta i kredita.
Taj nas BALKANSKI mentalitet je nešto posebno. To nekakvo utrkivanje, dokazivanje u materijalnim stvarima pa to ni kod amerikanaca nema u tolikoj meri. Jako mali broj ulaze u obrazovanje , u zdravu ishranu i zdrav način zivota.

Amerikanci žive u stilu „survival of the fittest and every man for himself i oni ne podnose ljude koji žele biti ovisni o državi i crpiti socijalnu pomoć a ništa ne raditi. Takvi ljudi u americi nisu dobrodosli i bolje im je da nikad i ne dolaze. Eto vam zapadne evrope i skandinavije pa uzivajte do mile volje:).
Ko želi da radi i ima dobrih biznis ideja e za takve u USA ni pod najgorom ekonomskom krizom nema zime.

Ajd uzdravlje i živi bili Srbi moji i manje pametovanja i prepucavanja a malo vise rada i skolovanja pa možda i od nas bude nešto.

”+1 / -2 -1 ecolid19
(...)26. oktobar 2010. u 01.25POSLA NEMA, ni za one sa najvisim obrazovanjem, koliko samo ima PhD bez posla, to je neverovatno.

______________________________________________________________________

Nema posao ni moja sestra, koja je zavrsila Americki privatni faks od 100.000$, ima masters, predavala na koledzu, ali posla nema, prevlaci se iz meseca u mesec, tako da ne nosi vodu ni prica kako u Americi dobro prolaze skolovani ljudi, pravila jednostavno nema.
ecolid19
(...)
26. oktobar 2010. u 16.20
Evo ilustracije, porodiljsko placeno bolovanje je u USA 2-6 nedelja. Kod mog poslednjeg poslodavca cuvene elitne ustanove je bilo 6 nedelja, žena je sa bebom dolazila na posao, radila pa zbrinula bebu pa nastavila posao.
Surovo da surovije ne može biti.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
26. oktobar 2010. u 16.49
> USA je za mlade, slobodne i nevezane ljude,

Ako je upuceno meni, imam preko 40 i dvoje dece i ženu koja isto radi puno kao ja. Dakle ne znam koji su kriterijumi ali ne mislim da sam posebno mlad slobodan i nevezan :) Sve se može ako si organizovan i optimistican.

> pune energije, voljne da se stalno
> poput nomada seljakaju za poslom,

Pun energije moras biti. Excercising i eating healthy hepls. Selio se nisam nikad, pre 15 godina dosao ovde i dan danas sam ovde. Nisam dogmaticno protiv selidbe ako budem morao.

> Ti isti ljudi ostare, izgube mladalacku
> energiju, ponekad se razbole i moraju
> da menjaju stil zivota. Za takve USA
> postaje maceha.

Tačno. Dok se to ne desi stedi za „crne dane”, imaj razne fondove (401K, 529 za decu) i imaj osiguranja. Ja preko firme imam dosta osiguranja (disability, death --moram zbog porodice) a kada ne bi radio odmah bi sam uplatio neko svakako.

Da se izrazim recnikom moje struke: zivljenje u USA je kao programiranje u asembleru. Sve moras sam, jako je teško početi, svaka greška opasna ali jednom kada razradis svoje bibilioteke vidis koliko je brzo elegantno i neuporedivo sa programima u visim jezicima po performansama. Zivot u EU je kao programiranje u Visual Basicu -- dosta pomoći, greške nisu skupe i lako se debaguju ali si ogranicen fundametalno.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
26. oktobar 2010. u 16.58
Dijego
Nisu svi programeri, pogotovo ne programiraju u asembleru.
Nemoj bukvalno da me shvatis.
Hteo sam da kažem da premnogo zahtevas od jednog prosecnih Amerikanaca.
A 40+ godina, pa ti si u najboljim godinama, na vrhuncu!
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
26. oktobar 2010. u 17.09
Dijego
Može li se znati sa koliko godina starosti si stigao u USA,
na koju vrsu doskolovanja si isao?
ecolid19
(...)
26. oktobar 2010. u 17.12
imam preko 40
--------------
a koliko ste imali kad ste stigli, pretpostvljam oko 25.

A to 40+ su možda privatno najbolje godine, ali za posao zreo za otpustanje, pa da uzmu lepo nenog mladog sa svezom diplomom.

Evo bas mi piše koleginica 41godina, već je skoro godinu dana bez posla sve sa PhD, nema ništa na vidiku.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
26. oktobar 2010. u 19.07
Dosao sam sa oko 25 (40-15=25 :) ) kao magistar i nisam se doskolovavao ovde.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
26. oktobar 2010. u 19.24
Dijego
Hvala na odgovoru. To je sve idealno, doći u tim godinama,
skolovan, potreban, sad si u najboljim godinama i najvaznije
je da si zdrav. To treba iskoristiti maksimalno.

Ecolid
A to 40+ su možda privatno najbolje godine, ali za posao zreo za otpustanje, pa da uzmu lepo nenog mladog sa svezom diplomom.
-------
Ne mora da znaci. Sve zavisi koju tačno vrstu posla radi u kompaniji,
i koliko je nezamenljiv. Samo, godine 40+ su vreme kad treba
razmišljati šta dalje sa karijerom. Malo ko doceka penzijske dane
radeci isti posao. Ljudi otvaraju svoje kompanije da drugi rade za njih.
Sve je to rizik, ali tako to ide ovde.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
26. oktobar 2010. u 19.50
Niko nije nezamenljiv. Ja do sada nisam bio otpustan ali sam spreman psihicki, a sada i finansijski, da se to desi svaki dan (iako je situacija na poslu super tj. meni izgleda super). Tako je ovde, tako se živi, naviknes se na to.

Sigurnost ovde u USA ne sledi iz staticnosti („udjem u kancelariju preko veze pa cekam penziju”) nego iz dinamike promene (često otpustaju ali često i zaposljavaju, firme propadaju ali mnogo novih se pojavljuje, poslova ima na hiljade i dan danas u krizi -- vidi monster.com dice.com linkedin.com ...). Nema kukanja nego get over it and move on.

Stres od neizvesnosti se smanjuje time sto si stalno spreman za intervju; dakle stalno čitaš casopise, u toku si, pratis nove tehnologije... Verujem da je u svim modernim strukama sada tako. Pomaze i ako imaš izgradjen neki safety net ali za to treba vreme dok stanes na noge pa pocnes i da malo stedis a ne samo trosis...

Meni se naravno lično svidja i Evropa. I zao mi je što ne mogu da živim tamo recimo 6 meseci a 6 meseci ovde godisnje. Svako mesto ima prednosti i mane. I Srbija je super za neke zivotne situacije. Nikad se ne zna. Trenutno sam vezan za USA ali ko zna možda se penzionisem u evropi itd... Poenta je biti optimistican, spreman za promene i otvoren za drugacija shvatanja.
ecolid19
(...)
26. oktobar 2010. u 20.47
poslova ima na hiljade i dan danas u krizi -- vidi monster.com dice.com linkedin.com ...)
-----------------------------
Uhhhh, ala ste vi naivni i glupi.

Velike firme svaki dan obnavljaju jedan te isti konkurs, vrti se to mesecima pa i godinama, a šta oni traže??? love genijalce, mlade sa svezim diplomama sa najboljih univerziteta i za njih imaju stalno otvorene konkurse, ali da im trebaju ljudi NE.
Drugo šta danas za posao nije dovoljna jedna struka, neko vise.
Ta sav posao je oteran u Aziju, farmaceutska je poslednjih 2-3 godine otpustil 30,000 ljudi, druge industrije još i vise.
Drugo desava se da se raspise konkurs, pa se povuce...

UKUPAN BROJ RADNIH MESTA U USA SE SMANJIO ZA 1,5 MILION u protekle 2 godine.

Meni je muka u poslednja 4 meseca 2x mi je pao Windows, od tih sitova za trazenje posla, danas mi je nestala sva sent e-mail u yahoo e-mailu, opet neki virus sa tih sitova jer ništa drugo nisam ni otvarala samo konkurse. Sad sam sa Explorera presla na Firefox, i ne znam zašto sve sto ovde pišem je crveno podvuceno, ufff muka mi je.
ecolid19
(...)
26. oktobar 2010. u 20.53
I kad već uporedjujemo čitam juče na nemackom Spiegelu, da se broj nezaposlenih u Nemackoj smanjio na rekorno nizak nivo u poslednjih 20 godina, da razmišljaju da produže radno vreme na 45h/nedeljeno...
sad koje su im struke potrebne mislim da su inzinjerske, proizvodne profesije u deficitu. U ovoj godini oni imaju rast proizvodnje i prihoda.

Nije mi jasno, mislim da je to ipak zbog izmenjene statistike i uvodjenja agencija za privremeno zaposljavanje.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
26. oktobar 2010. u 21.15
Ecolid
Uhhhh, ala ste vi naivni i glupi.
-------

Eeeee Ecolid. Nemoj tako...
Kad se ja samo setim kako sam bio glup i naivan kad
sam bio mlad, samo suze sto mi ne pocnu teci...:)
Ali, kad se malo poodmakne u godinama, svaka glupost i naivnost iscezne...
ecolid19
(...)
26. oktobar 2010. u 22.35
bome kod mene ne iscezava naivnost, ja sam i dalje naivna kao dete, ovo silom prilike znam, ali inače za mnoge stvari ne znam i ne mogu da shvatim , i eto zato ja nisam za biznis gde moras da budes prepreden.
GZox
27. oktobar 2010. u 00.34
„Sigurnost ovde u USA ne sledi iz staticnosti (”udjem u kancelariju preko veze pa cekam penziju„) nego iz dinamike promene (često otpustaju ali često i zaposljavaju, firme propadaju ali mnogo novih se pojavljuje, poslova ima na hiljade i dan danas u krizi -- vidi monster.com dice.com linkedin.com ...). Nema kukanja nego get over it and move on.”

pa poslova ima na hiljade ali zato ima onih koji nemaju posao to isto puta neki faktor,odi da dice diskusiju pa čitaj šta ljudi pišu.
obično je istina negde na sredini a ja posto tražim bolji posao pratim
sve te oglase, neke kompanije ponavljaju jedan te isti oglas po godinu dve a ne zaposljavaju?!!

cudno je to da ti neko treba za nešto a ti kao trazis a ne zaposljavas najboljeg kandidata u nekom razumnom vremenskom intervali, nešto ocigledno smrdi!

Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 00.57
Mnoge kompanije postavljaju te fiktivne oglase
i prave svoje baze eventualnih kandidata ako im
slučajno zatreba.
ecolid19
(...)
27. oktobar 2010. u 01.10
Prema Labor departmentu za svako radno mesto ima 5 nezaposlenih, drugim rečima 5x vise nezaposlenih od otvorenih radnih mesta, plus sto je dobar de konkusa fiktivan, ne treba im niko nego eto love supergenijalce, nikako ne prosecne.

U nezaposlene se racunaju samo oni koji su registrovani i primaju unemployment, a osatli koji na to nemaju prava NE POSTOJE u statistikama nezaposlenih.
da ponovim u poslednje dve godine broj radnih mesta u USA se smanjio za 1,5 miliona, ovo je isto podatak od Labor departmenta.

Sve su oterali u Aziju, jednio je goverment i snabdevanje ostalo ovde.
pravda_i_istina
27. oktobar 2010. u 01.52
što se tiče da onoga da smo neki bili uvredjeni, nismo, prosto smo poverovali da ecolid zaista ne može da nadje posao 2-godisnji layoff istekne i jedina solucija ostaje povratak za srbiju

porodiljsko kod moje žene u labu je 3 meseca

u vezi sa diskriminacijom stranaca u eu: nikada mi neće biti jasno kako može eu da bude bolja od imigrantske usa u koju smo dosli da je malo oplemenimo;)
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
27. oktobar 2010. u 02.04
> skoro godinu dana bez posla sve sa PhD

Mnogo često pominjes taj PhD... Razlog sto ti ljudi nemaju posao nije zavera protiv PhDjeva i sto ih „niko neće” nego sto ili ne mogu da prodju intervju ili nemaju sto dovoljno akademskih credentials. Ako ne mogu ni da dobiju intervju to je zato što ne umeju da napisu rezime koji će im otvoriti vrata ili im je mentor bio nesposoban. Sve je to povezano. I sve se to uci.

Common knowledge je da je doktorat u USA *tek početak*. Ako pucas na akademiju, tek *posle* doktorata pocinje prava borba, radi se postdoc godinama i pišu research papiri pa se posle 5-10 godina dobija stalna pozicija (tenure track da ne ulazim u detalje...). Tako je u akademiji. A u industriji moras proćitezak i dugacak intervju i dokazati poslodavcu da ćeš mu se isplatiti; nema ništa na (lepe oci) diplomu. Mentor može da ti pomogne tako što ti obezbedi intervjue ali ih moras proćisam. Uzgred, ovde ljudi doktoriraju već u kasnim dvadesetim, ko god tu u startu zakasni teško stize posle.

Ja često intervjuisem kandidate u firmi gde radim i često se desi da doktori computer science (i to sa najjačih USA univerziteta) ne prodju nas (10-satni) intervju. Sa druge strane zaposlili smo na iste pozicije par ljudi koji čak nemaju ni zavrsen fakultet ali su prošli intervju. Doduse programiranje je specificna i jako liberalna struka tako da ovo nije pravilo svuda, samo napominjem kao primer zašto „jao imam PhD a ne daju mi posao” kod mene ne pije vodu.
GZox
27. oktobar 2010. u 02.20

zovete za isti posao ljude bez fakulteta i one sa doktoratom?
ma kako da ne pored toliko fakultetskih obrazovanih programera
sa bs, ms, i phd vi bas nađeteda je najbolji neko bez fakulteta
to ne pije vodu kod mene!!!

pa cime se vi bavite, ako vam treba na primer, ui sa v. bejsikom onda to može i srednjoskolac da radi koji je zaluđen za to

sad ćeš ti meni da kažeš da neskolovani zna bolje algoritme,teoriju brojeva,matematiku i ostalo nego onaj sa phd cs!!!
i sad taj sto je neskolovan ili samopriucen dodje kod vas,ne kažem
da ne postoje takvi ali bas da dodje kod vas

ma idi begaj maradono to pricaj nekom drugom!!!!!!!!

ecolid nije programer nego je hemicar,trebao bi da znaš da je u americi najteze naći posao u vezi hemije,odnos raspoloživih mesta i hemicara je mali

a ono sto si rekao to je diskriminacija po godimana, ecolid nije zakasnila ona je doktorilala na vreme ,možda na vreme nije dosla u usa
ali to je druga prica

Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 02.39
Sad je i mene Dijego zbunio.
Kakvi su to najbolji univerziteti u USA ako proizvodi doktore
koji ne mogu da zadovolje kriterijume posla gde se takva kvalifikacija trazi.
Za mene je to nebuloza, jer u tom slučaju, ili nevaljaju
univerziteti, ili za poziciju zovete krive ljude.
GZox
27. oktobar 2010. u 02.57
deda, to je nas narod opisao u kratkim rečima,prosto pomalo vulgarno nije te zbunio nego

„porserava se ”

amerikanci se boje da zaposle bolje od sebe ili one koji će im ugroziti poziciju kad malo udju u cake posla kojim se bavi kompanija

ako je neko phd to ne znači da je sveznajuci, isto kao i deijego, on samo zna najbolje ono sto radi u svojoj kompaniji kada bi otisao kod nekog drugog na razgovor za posao takođe bi pokazao „neznanje”

ecolid19
(...)
27. oktobar 2010. u 03.44
Firme bi mogle da zaposle ljude i bez interviju, ili recimo sa telefonskim, ja sam sve poslove tako dobila, bez tog pozorista od interviju.

A zašto oni gube vreme i novac za te intevijue???

Da bi uzeli Psiholoski najpogodnijeg a ne po znanju. Traže se izrazito extrovertne licnosti, drustveni, komunikativni sa puno veza, vecina u HR su psiholozi.

Evo sad sam popunila neki psiholoski test za posao koji je trajao oko sat vremena, i to je prescrining.

A što se tiče PhD, traže se recent graduets, najnovije diplome sa najnovijim znanjima, i po mogućnosti sa najboljih univerziteta i to zbog toga sto NAUKA UZASNO BRZO NAPREDUJE A DIPLOME BRZO ZASTAREVAJU.
Doktoranti i postdoktoranti su potrebni americkim komercijanim univerzitetima kao jeftina rdna snaga za bazana istrazivanja.ROBOVI>

Niko u industiji niti goverment institucijama neće da primi nekog ko ima vise od 5 godina academskog postdoca.

Akademski Postdoc sluzi jedino za dobijanje profesorske pozicije, a svi ostli koji to rade rade ,rade kao robovi a za svoju stetu sa 5+ godina postdoca nikom nisi vise potreban. Eno na jednoj diskusiji slusam muke nekog amerikanca computer chemsit sa 10 godina akademskog postdoca, nema posao, jedva prezivljava.
Ljudi sa akademskim iskustvom se u industiju nikad ne primaju jer se smatraju not accountable for anything at all, sto je nonsens i cista arogancija.
A da konkurises na nize mesto sa BS/MS ni u ludilu neće da cuju, a sa internetom se više ne može sakriti ništa, to još mogu oni sa nizom spremom.
Stvari se tako brzo menjaju da ljudi to ne znaju niti mogu da shvate.
Da moj problem su godine, kada ste čuli da su zaposlili nekog sa 50+ godina, u neku novu bransu.
ecolid19
(...)
27. oktobar 2010. u 03.45
Ovo poslednje je isto u USA i u EU, nema razlike, može im se da biraju, konkurencija je uzasno jaka i globalna.
ecolid19Poruka negativno ocenjena. Pokaži

ecolid19
(...)
27. oktobar 2010. u 03.57
Male firme su jedina mogućnost ali oni u protkle dve godine nemaju uopste konkursa, osim, kao sto ima u naslovu piše posao u USA, skoro gledam ja i ne mogu da verujem trazi se sintetiski hemicar u NJ, otvorim ne jedan nego DEST, ne mogu da verujem, pa gde koja firma, daj da se javim kad on job location CHINA, e i to je jedan deo tih silnih konkursa. Ili ono radis neki trening 6 meseci u USA a posle ides u Kinu ili Indiju.
Budu i drugi konkursi valjda te americke web strane ne mogu da generisu državu, piše neko mesto kao da je neki state u USA kad otvoris ono UK ili AUS.

Skoro mi piše jedna koleginica rumunka dobila posao u Nemakoj, dobila radnu dozvolu za 3 dana jer je Rumunija u EU, ali šta je bilo posle 6 meseci ide u Singapur da radi, tamo je radno mesto.
iznogud
27. oktobar 2010. u 04.55
Tvoj problem Ecolid je sto imaš „rotten attitude”. A amerika ne voli whiners. Najnegativniji stav na ovom forumu. Pet godina samo sedis i kukas bez da pomognes sebi. Amerika je idealna zemlja da zaboravis na staro (posebno na stari doktorat iz „africke vuko...ine” kao tvoj) i pocnes ispočetka. I sa svojim godinama dosad si mogla 100x naći posao na benchu u farmaceutskoj industriji (za „foot soldiers” uvek ima mesta). Isprva radila kao početnik, ali ako znaš znanje, vredna si, i držiš jezik za gubicom, napredovala bi već do basic managementa. Za ovo vreme koje si potrosila ovde kukajuci i vredjajuci druge mogla si doći do stalnog i sigurnog zaposlenja, 60-70k godisnje (možda i vise) sve sa zdravstvenim osiguranjem i beneficijama. I to u lepim i jeftinim državama. U početku sam se sazalio na tebe (jer si sama, nedoyebana, bez muza, deteta, kuceta, maceta) i nosio sam se mišlju da ti ponudimo poziciju, ali sam se brzo predomislio i digao ruke od toga jer ocigledno od tebe nema vajde. Sa svojim rotten attitude, gundzajucim komentarima, i mišljenjem da ti neko nešto ovde duguje ti bi bila rak rana u svakoj normalnoj „for profit” korporaciji. Nisam želio da se obrukamo i da te primimo. Hebiga, nećeš da pomognes sebi, pa kako onda da ti drugi pomognu.

I još nešto dziberi,

ako mislite da se nosite sa kapitalizmom onda treba da ga poznajete. Da otvorite oci i usi sirom. Da ucite svaki dan. Da znalacki anticipirate trendove. Research, research, research. Pri tom ne mislim da čitate mainstream magazine tipa Newsweek i gledate Oprah (kad tu saznate nešto budite sigurni da je onda prekasno) nego reportaze i „white papers” vodecih ekonomskih i drustvenih think thank institute-a i organizacija. Jer ako vi o tim stvarima ucite na osnovu primera neke kolegice Rumunke, ili drugara vaseg brata od strica, onda ste vi ništa drugo nego ovce za sisanje. Drugim rečima, ako na ulici vidite tucnjavu, ali ste zbunjeni i ne znate ko koga tu bije, sanse su da biju vas.
zozo11Poruka negativno ocenjena. Pokaži

zozo11
27. oktobar 2010. u 09.43
mudogude, ti si smijesan qurac od ovce, u si u poziciji nekoga da zaposlis preko SC kažeš ? hahahha... drzi se te metle i idi na zenski kutak, tamo ti je mjesto.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
27. oktobar 2010. u 10.41
iznogude jedes mnogo gofna

ecolid je ovde godinama trpela uvrede, sve kao na fin način neki saveti i saopštenja a u sustini provociranja, sve je to podnosila i nikom nije rekla nijednu ruznu reč . naravno da covek u takvoj situaciji ne može da izdrzi vise i jednog trenutka kaže „budale ste”.

niko se od tolikih uspesnih srba ovde na sc nije setio da joj pomogne il bar nadje neki način ako ne da pokusa da je zaposli direktno u nekoj kompaniji!! stoji da ima neke bubice u glavi
ali isto tako pokazuje da niko nije ni razmišljao zašto se ona tako ponasa. najlakse je reci ti si cudan! pa kad bi samo oni drugi bili zaposljavani ne bi nas radilo ni 10%!!

iznogude ti si kreten nad kretenim, ko bi be kod tebe radio? samo onaj koji nema leba da jede!

amerikanci su kreteni što se tiče zaposljavnja,za 10% se traže najbolji a za ostale „vodonose” sve ide preko veze isto ili čak i gore nego u srbiji.
namnozilo se dosta koji su dobili posao ko zna kako u dobrim vremenima
a nemaju ni dana skole i sad takvi određuju sudbinu nekom doktoru nauka.

evo pre neki mesec, odpustise mnogo njih kao nema potrebe a onda uvalise nekoga preko debele veze na jednu od istih pozicija od ovih
sto su imm dali nogu?!

evo ga i drug dijego, nalazi mlade među babama a govori da među
devojkama od 20-30 nema nijedna dobra!

kao sto rekoh ameri su kreteni što se tiče toga a i ovi nasi koji su se uvatili u kolo sa istim takvima. ne možeš bre da nadjes coveka među našima ovde u usa 1:100. ako ne možeš ili nećeš da pomognes bar ne odmazi i ne jedi gofna, tj idi jedi sam odvojen da ne siris smrad naokolo.

DijegoMaradona
(fudbalski bog)
27. oktobar 2010. u 11.25
Polako :)

Nisu svi bez fakulteta bolji od svih sa doktoratima. Takvi ljudi (koji su izuzetak ali ih ima svuda) su bili bolji za tu specificnu poziciju od bilo kog drugog kandidata, ukljucujuci i doktore. Ne zovemo mi inicijalno nikog, oni se sami prijavljuju. Ako se doktor prijavi za običnu programersku poziciju to je zato što je takvo trenutno stanje marketa poslova a ne zato što mi hoćemo da se izivljavamo ili sto je on glup.

Svim kandidatima je proces isti. Ako je rezime OK sledi 30 min HR screening pa 2x1 sat tehnicki screening sa sva hiring managera / senior engineera preko telefona. Ako i to prođe, kandidat dolazi na sajt na 10 sati intervjua (ako je remote placa mu se avion, rent-a-kar i hotel). Pa kako se pokaze. Nema tu milosti, svi smo tako dosli.

Iznogud je nazalost većinom u pravu (možda malo jačim tonom piše) ali nazalost takav je sistem ovde. Ne zato što su ljudi zli nego zato što tako mora biti u zemlji kao sto je USA. Ko to što pre shvati biće bolje i njemu i ljudima oko njega.

Na kraju, svako piše iz licnog primera. Ja sve sto pišem je istina koju sam lično doziveo i koju živim. Ali ja sam samo jedan pojedinac i gledam iz svog ugla. Niti ono sto ja pišem može biti isto za sve niti bilo ko može uvek biti u pravu u svim situacijam. Svako treba da prvo uzme svoje iskustvo i mišljenje i da doda tu ostali research koji je radio i da formira svoj stav.

Otisli smo sa teme, neka neko napise kakvi su procesi zaposljavanja u Nemackoj ili generalno u EU, tamo se, kako čujem od prijatelja, ipak vise gleda formalno obrazovanje...
Amatercic
(Penzioner)
27. oktobar 2010. u 11.42
Bravo Dijego i Alex,znate zašto ste dosli i Srećno
Ovi koji znaju sve emigrante iz Srbije poruka niste me sreli U Usa a ni u Srbiji,sa osobama takvog morala ne družim se ni ovde ni tamo. Vi ste još uvek pod uticajem komiteta,ako covek se ne slaze sa vasim mišljenjem on nije u pravu.Nije Usa za svakoga kao ni Srbija.
Moram da priznam imate m...da da usporedjujete Usa sa Srbijom to vam je kao Beograd usporediti sa Krivodolom kod Pirota.Ne moze se Usa obici za par dana ili godina vozeci kamion.Ako nemate ništa pozitivno a takvi ste i sa familijom idite i lecite se negde na drugom mestu,ima dobrih doktora Srba preko granice,pitajte nekoga da vam pomogne,nije sramota.Bas sam dosao sa dorucka gde sam sa par Srba (prva generacija i par novodoslih)Jedan ima kucu od 1600m2 a drugi od 700m2 ni jedan od ove dvojice nezna za SC i diskusije nemaju vremena,rade i žive. Novodosli imaju svoje Biznise i ne bave se politikom i ogovaranjima
Dozvolite Idioti da ljudi misle i pišu drugacije od vas.Da Usa ima vise
prosijaka nego Srbija stanovnika ali imaju i Obamu,koja je to druga zemlja napravila ,imaju Buffeta,Gejtsa od nule.Amerikanci su ludi sa raznih kontinenata,država boja...i sve sto rade daleko je od savrsenog.Svi koji nisu proterani kao neki ovde na diskusijama mogu da se vrate u zemlje njihovog porekla ako im se ne svidja.
GZox
27. oktobar 2010. u 12.04
„Nisu svi bez fakulteta bolji od svih sa doktoratima”

hehehe pa ovo zvuci smesno kada se procita pogotovu izvan sadrzaja
isto kao nisu sve babe bolje za izbor mlade od devojaka između 20-30 g

alo maradona to što pricas je intelektualna perverzija, lepo sam rekao ako vam treba neki klinac koji zna v bejzik da pravi grafiku ili hakerisanje,to je druga stvar

moguće je neko da bude bez skole iz stare garde ali da je radio nešto desetak godina pa je ovladao znanjem u jednoj oblasti, medjtim taj isti samo to zna jer malo je verovatno da je sam ucio ono sto mu ne treba za tekuci posao.

iako nisam obozavalac americkog srednjoskolskog sistema, moram ipak da kažem da 95% od onih kojih doktoriraju ipak nauce nešto, 4+2 +4 godine posle srednje skole nije mala stvar !!!

maradona, sa tobom se ne vredi raspravljati, jer ti je ispran mozak
primas dobru platu i moras, a izgleda da i hoćeš da razmišljas
kao americki kreten jer je tako lakse.
ti ćeš sad mene da ubeđuješ da neki neskolovani programer zna
boje od nekog ko ima phd cs, naravnod a izuzeci postoje ali to je
vrlo vrlo retko

postavi duznosti tog vaseg nazovi „programera” pa ću ti reci šta je pogresno.
ako vam treba neko da pravi slicice, onda vama i ne trebaju ozbiljni skolovani ljudi i ne znam sto ih pozivate na gluperisanje
ozbiljan posao u informacionim tehnologijama ne ne sastoji samo iz poznavanja nekog programskog jezika

meni se čini da u tvojoj firmi ima samo par pametnih ljudi, vlasnik je nemam pojma a ostali su kreteni sa sličnim psiholoskim profilom
koji su naucili nešto sto je potrebno firmi i to je to.
dalje se sve prenosi, ti isti ne traže osobu sa znanjem nego biraju
mogućeg kandidata prema nekim karakteristikama a ne prema znanju i sposobnostima.

GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
27. oktobar 2010. u 12.06
amatercic, stidi se godina, i odhjebi sa svojom filozofijom ck kanada
idi igraj golf
rizling
27. oktobar 2010. u 12.08


kako ja gledam.

sve ti ispiti možda su dobri 50%. ameri to vrse zbog plate? jer ne mogu naći inzinjera Nikolu Teslu ili matematicara Ajstajna. Ako bas oce neku glavu strucnjaka, super profila onda se to vrsi TRANSFER kao u sportu. Trebaš nam evo lova i dodji?

Ali ni to nije garant da će uspeti u novoj sredini? Videli smo u sportu KAKA najbolji igrac sveta otiso iz milana za silnu lovu u Real iz Madrida. Tamo nije uspeo? Tako i u poslu.

Ja sam majstor. Vrlo često obucavam.I to od 25-60godina. Vrlo je teško reci ovaj je najbolji . Mnogima treba vreme adaptacie ? Može tu ko kod vas biti super u testovima ? ali posle u prakticnom radu ? samo posle nesmes reci zeznulismo se. Jer tebe mogu da najure :)))

još jedan paradoks u americi ne mogu da shvatim? sa tim potencialom i voljom , borbom za dokazivanje ? americkih proizvoda nema u evropi. bar ovde gde sam ja. ima po nekim prodavnicama vino i neke konzerve i lekovi made in usa. sve ostalo telefoni kompjuteri dodje iz kine.

Svake godine vrse se testovi za kola sa najviše kvarova. americka su daleko najgora (proizvedena u usa).
skoro sve im banke u faitu? sad država i FMI dali lovu?pa opet dele visak :)))

To ne mogu da razumem, vi radite sa etuziasmom i disciplinom a rezultat?

Kao majstor obiso sam ameriku sa familiom od S. Franciska do S.Djega mesec dana kolima. Dali to može moj kolega iz usa ?
ipak ostajemo kod onog ako ti je dobro tu gdesi i kako si se snaso, sto je najvaznije uzivaj.

bila to evropa ili amerika.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 12.13
Dijego
Ti preskoci da objasnis gornju „nebulozu” ...

Imate otvoreno radno mesto i zovete kvalifikovane kandidate
na osnovu, pretpostavljam rezimea.

Kako to da za tu istu poziciju zovete i doktore nauka,
i one koji nemaju zavrseni fakultet? U cemu je tu fora?
mxm
27. oktobar 2010. u 12.15
ecolid NEMA PRAVO da se zali na zaposljavanje u USA.

Kada se pre par godina zalila ISTIM POVODOM, dobronaerno sam jo skrenuo paznju da ima veliki broj otvorenih pozicija za PhD koje zahtevaju znanje hemije. Profesori su se tražili i levo i desno, Biomed departmeni, medicinske laboratorije... Doticna (ecolid) mi je ODBRUSILA kako je ona strucnjak za ONU DRUGU hemiju (neorgansku valjda) i kako nema nameru da se menja i prilagodjava onome sto ovi poslodavci traže.

Znaci, ako si nefleksibilan, drzak, bezobrazan i ne želiš da slusas dobronamerne savete (ne trazi da postupas po istim, već samo da ih saslusas i razmislis o njima), naravno da ćeš da naje8es bilo u US bilo u Nemackoj.

P.S. možda sam zamenio organsku i neorgansku hemiju, ali to za ovu moju pricu i nije bitno.

Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 12.20
mxm

Izgleda da si nedovoljno upucen.
Organska i neogragasnka hemija se razlikuju, da upotrebim analogiju,
kao što se razlikuju hardware i software kod kompjutera.
Dakle, ako ti treba hardveras, nećeš da primis softverasa, i obrnuto.
To su potpuno razlicite grane.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
27. oktobar 2010. u 12.27
> ti ćeš sad mene da ubeđuješ da neki neskolovani programer zna
> boje od nekog ko ima phd cs, naravnod a izuzeci postoje ali to je
> vrlo vrlo retko

Ne ubeđujem ja nikog. Samo iznosim ono sto sam video. Ja sam video te izuzetke uzivo a njihovo postojanje i sam priznajes Q.E.D.
mxm
27. oktobar 2010. u 13.01
@ Alideda,

Ne razumes poentu. Tražili su se hemicari, ali on ZNA da se ne trazi njen profil bez da pokusa, niti ima nameru da se menja čak ako i postoji potreba za tim. Ako se trazi profesor na biomedical eng. onda nije toliko bitno koja vrsta hemije je usavrsavana.

Do sada sam bio prof na Electrical Engineering, Computer Engineering, Computer Science, Bioengineering i IT departments. Predavao sam baze podataka, programiranje u 4 razlicita jezika, obradu signala,vestacku inteligenciju, a imam PhD iz Computer Engineering. Ameri su veoma fleksibilni ako si ti „pravi” kandidat za neku poziciju, tj imaš potencijal da pozitivno doprineses firmi/univerzitetu na koji te zaposljavaju.

Znaci, gleda se tvoj potencijalni doprinos pri zaposljavanju, a i iskazani doprinos pri otpustanju. Sve je jasno da ne može biti jasnije.

-----------
Razlika izmadju Comp. Eng. (hardware) i Comp. Science (software) je otprilike kao između organske i neorganske hemije. Tu se slazem sa tobom (i dodajem da nije toliko teško preskociti iz jednog u drugi kolosek ako si zasluzio svoj PhD i ako imaš dobru volju i motivaciju).
GZox
27. oktobar 2010. u 13.06
dijego,
postavi bez ličnih podataka rezime i bez
imena mesta i kompanija tog sto ste tog neskolovanog sto ste primili , i tog phd sto je ispao neznalica, plus opis radnog mesta za koje ste tražili kandidata

bez toga, ti nešto krijes , neke cinjenice
za mene ako ne lažeš, onda sigurno kao sto rekoh manipulises sa podacima

nisam ja ništa priznao, ja sam samo rekao da postoji neki ljudi ali oni su kap u moru. ja sam priznao da postoji neki vrlo vrlo retki izuzetak ali i ne pravilo kao sto ti hoćeš da prestavis

a kao drugo ti izuzeci imaju način na koji su nastali, to mene interesuje, kao sto rece alideda, kako to da pozovete te „neskolovane”
šta vas je privuklo u rezimeu, šta je to covek specijalno uradio ili zna

nije ništa lično ali imaš rekord kod mene da manipulises podacima
tj predstavljas ih u jednom svetlu a sustina je nešto sasvim drugo,
ko da si bre rođeni amer :)

GZox
27. oktobar 2010. u 13.22
mxm , nema fleksibilno sto što se tiče poslova na univerzitetima

ne može onaj bez skole da dobije mesto nekog gde treba phd

može da bude predavac tj instruktor i onaj sa ms ali nikad ama bas nikad neće dobiti zvanje profesora asistenta, ja bar nisam čuo za tako nešto

sad ti meni reci mxm, može li covek bez fakulteta da zna svu „tehnologiju” oko vestacke inteligencije
a da nije studirao to? je si li video takvog u zivotu?

može neko ako je radio i postepeno se usavrsavao godinama u kompaniji
koja se time bavila ali neki priucenko tipa pravljena slicica u bejsiku može klinac

na kraju uopste ne razume šta je tvoja poenta, ecolid nije iz indije
kine, ili irana
hemicara ima mnogo vise nego mesta bilo u ekademiji bilo u industriji

da razimiram ukratko, ...es ti zemlju kja kaže da jedan doktor nauka nema pojma a fleksibilna je oko nekih koji imaju znanje tiap majmuna
tj „gledaj i ponovi”

plus nemoj da me ubedjujete da ecolid nije tražila posao!!

mxm ,ameri nisu fleksibili ameri su kreteni što se tiče posla, naravno ne svi ali jedan veliki broj

imaš kompanije gde samo indijce zaposljavaju, čak je i bivši predesednik u jednom svom govoru favorizovao indijce
eto to je ta „fleksibilnost”
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
27. oktobar 2010. u 13.43
> ne može onaj bez skole da dobije mesto nekog gde treba phd

Ne treba PhD. U slučaju koji ja opisujem mesto je programer/senior programer bez specificnog education requirementa (BS/MS preferred ali ne required). Prijavljuje se ko hoće. A onda HR filtrira pa daje nama. Konkretno taj „bez skole” je isao na fakultet ali ga nije zavrsio jer je posle 2. godine dropovao osnovao svoj startup. To nas je privuklo. Inicijativa i inventivnost. A PhD-evi koji ne prodju uglavnom imaju ok resumes ali ne znaju da odgovore na sva tehnicka pitanja.

Zapanjio bi se koliko comp sci PhDs ne zna, recimo, da sortira u O(n) ili osobine hash funkcije (izvinjavam se za strucne izraze koji vecini ne znace ništa ali to je jedino kako mogu da opisem situaciju -- ova pitanja su, što se kaže, computer science 101). Pa se onda pitas kako su prošli qualifiers!?
GZox
27. oktobar 2010. u 13.57
diego čitaj malo pazljivije

„mxm , nema fleksibilno sto što se tiče poslova na univerzitetima

ne može onaj bez skole da dobije mesto nekog gde treba phd

može da bude predavac tj instruktor i onaj sa ms ali nikad ama bas nikad neće dobiti zvanje profesora asistenta, ja bar nisam čuo za tako nešto”

osnovao je svoj starup pa je onda dosao kod vas,idi bre begaj maradono :)

ocu bre rezime, i jednog i drugo , naravno ako hoćeš ,tvoja volja
samo neću da mi ti objašnjavas, ti znaš sto si ga pozvao
ja ocu da vidim cinjenice a ne tvoje mišljenje i razloge

isto ovo uvezi phd cs,znam ja da svgde ima „egzoticnih” slučajeva
ali bas da svi propali doktori nauka dolaze kod vas je veoma cudno

cudan vam je taj HR, bira sve nesposobne doktore nauka

pa reko ja par pametnih ljudi a sve ostalo su budale u tvojoj kompaniji, HR to je već klasika, to su moroni
nego sto ima i tehnickog osoblja

osnovao je svoj starup !!!!!!!!
mxm
27. oktobar 2010. u 14.00
@ GZox

Nije mi bas jasno zašto me prozivas stavljajuci mi u usta (u tastaturu?1) reci koje nisam rekao (napisao):


...
ne može onaj bez skole da dobije mesto nekog gde treba phd

može da bude predavac tj instruktor i onaj sa ms ali nikad ama bas nikad neće dobiti zvanje profesora asistenta, ja bar nisam čuo za tako nešto

sad ti meni reci mxm, može li covek bez fakulteta da zna svu ”tehnologiju„ oko vestacke inteligencije
a da nije studirao to? je si li video takvog u zivotu?
...


Ali, hajde da ti odgovorim i ispisem se sa ove teme:

Nigde nisam tvrdio da neko bez skole može da dobije mesto profesora na univerzitetu. Možda i može, ali recimo da je vlasnik neke ultrauspesne firme i da predaje „Entrepreneurship” na nekom MBA programu (ali, takvi nemaju vrmeena da predaju bilo šta). U egzaktnim naukama NIKAD.

Da bi znao „tehnologiju” u vezi AI (vestacke inteligencije) ne moras da studiras BAS TO - ali moras da imaš barem akademsko znanje iz srodnih oblasti (npr upravljacki procesi, parcijalne diferencijalne jednacine, numericka analiza, optimizacija slozenih sistema, neuronske mreze i sl.) - sto zahteva vise godina skolovanja samo da bi „zagrebao povrsinu”. Moras i da imaš barem jedan formalni kurs na temu „šta sve obuhvata moderna AI” (da bi znao gde dalje da gledaš). „Dubinsko” znanje stices iskustvom, tj primenom SVIH teoretskih znanja koja si pokupio u godinama skolovanja. I naravno, moras da budes svestan da ma koliko znaš, nikad ne znaš SVE.

Dakle u ovim stavovima se slaemo, zar ne?

Da se ispisem rečima mog bivšeg profesora (koji je parafrazirao nekog drugog) upucenim meni: „Ja sam zaboravio vise nego sto si ti naucio u zivotu!”. Tek kada sam i sam dosao do te pozicije (univ prof.), video sam koliko je bio u pravu. Onaj ko nij estudirao ne zna koliku razliku to čini u ukupnom znanju, a i mnogi koji su studirali to ne shvataju niti će ikada shvatiti (tuzno ali istinito).

- POZDRAV, I NEMA POTREBE DA MI SE OBRACAS DALJE JER SE ISPISUJEM SA OVE TEME -
(a i skrenuli smo sa teme koja pocinje laznom premisom: u Nemackoj je svima bolje nego u US.)
GZox
27. oktobar 2010. u 14.06
pa šta si se koj klinac i upisivao :)

da filozofiras malo ?

i znaš šta, ko te jehbe profesore :)

Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 14.08
Dijego
Zapanjio bi se koliko comp sci PhDs ne zna, recimo, da sortira u O(n) ili osobine hash funkcije (izvinjavam se za strucne izraze koji vecini ne znace ništa ali to je jedino kako mogu da opisem situaciju -- ova pitanja su, što se kaže, computer science 101). Pa se onda pitas kako su prošli qualifiers!?
-------

To znači da ni najbolji americki univerziteti nevaljaju.
Sto bi rekli Amerikanci: „I don't buy that”.
CS 101, a PhD in CS kandidat to ne zna!
Ako ništa drugo, oni sigurno vladaju teorijom.
Vi svojom praksom, a iskreno sumnjam da je to istina da se tako radi,
potkopavate americko skolstvo.

mxm
To je stvar licnog izbora. Ako je npr. neko zagrizeni softveras,
ne bi mu padalo na pamet da se bavi hardverom. Tako i u slučaju
organske i neorganske hemije. Ecolid jedino tvrdi da ne može
da nadje posla u onome u cemu je ona strucna. Nije svako fleksibilan,
i ne mora (a i ne treba) da bude, pogotovo ako je toliko
specijaliziran u nekoj grani nauke.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
27. oktobar 2010. u 14.22
Ume i startup i da propadne... I to cesce nego da uspe...

A to sa PhD-jevima ni sam ne umem da objasnim. Osim da je i obrazovanje, kao i mnogo drugog, in the eye of the beholder. Znaci provlace se nesposobni i kroz PhD kao sto i super dobri iz raznih razloga budu sprečeni da zavrse osnovne studije.

Zar niko od vas u Srbiji nije imao slučaj bubalice koja dobija desetke a nije nikad napisala neki veci program?
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 14.24
Dijego
Nemoj da nas uvlacis dalje u te svoje nebuloze.
Je li ti uopste znaš šta se sve radi u okviru PhD CS programa za studente?
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 14.26
Iskreno, pocinjem da sumnjam da radis to što pišes da radis.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
27. oktobar 2010. u 14.26
Znam.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 14.29
Kako znaš?
Dosao si sa magistarskom diplomom iz Srbije i verujem da nisi
ni zavirio u neku od najboljih univerzitetskih laboratorija u USA.
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
27. oktobar 2010. u 14.33
Znam, firma ima kolaboraciju sa univerzitetima ovde. Radim sa tim ljudima svakodnevno. Skrecemo sa teme, ne pokusavam da ubedim nikoga u ništa samo iznosim šta vidim. Iznesi i ti šta vidis pa će ljudi sa strane to da ukombinuju sa svojim iskustvima i donesu zakljucak.

Ja mislim da sam dovoljno doprineo originalnoj temi i neću vise pisati ovde.

Ako želiš odvojenu temu na neka podpitanja ovde -- otvori.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 14.37
ok
buy
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
27. oktobar 2010. u 14.47
Izvini ako sam te šta lično uvredio, jer mi to nije namera.
I ja iznosim samo ono sto zapazam,
a to je da je tvoja prica puna kontradiktornosti,
tako da mislim da puno toga izmišljas.

bye-bye
ecolid19
(...)
27. oktobar 2010. u 14.49
nisam sve citala, nemam vremena, samo da kažem da u DANASNJE VREME nema vise to da primaju nekog ko po svom profilu nije u dlaku ono sto traže.

Evo ja se kao synthetic organic chemist (small molecules) javljam na mesta medicinal chemsit najblize, ili catlysis, ili polymer chemist i nikad me niko nije kontaktirao čak ni na BS/MS nivou, ni za lab technician.
Imala sam dva intervijua jedan na Sloan Kettering institutu u NYC i jedan u American Chemical Society u Washingtonu, mesta za koje se trazilo i specificno posdoc iskustvo, koje ja nisam imala u potpunosti.

Moras danas da odgovaras po profiulu tačno i za sve kako je napisano, neće nikog da uzmu pa da se taj prilagodjava, uci i trenira, a konkurencija je takva da uvek i nadju.

U 90% konkurasa stoji industrial experience i to onda znaci must have.
Amatercic
(Penzioner)
28. oktobar 2010. u 10.59
Dijego ti nisi zavirio negde neznas ništa iz jednog razloga govoris (pišes)pametno ,oni koji nikada nisu bili u Usa oni znaju sve samo neznaju koliko su veliki idioti.Opet Usa nije za svakoga.Ovde jedan se javlja samo ako $ ide dole ili nešto se loše dogadja u Usa a toga ima svaki dan i previse, jadan je to zivot ako se samo zbog toga živi.Ti su bili preko veza tatinih i tamo na jaslama i sada im smeta ako se sve meri,racuna itd.Znam osobe koji rade za Gejtsa i to visoko rangirani ali nemaju fakultetsku diplomu.Ovi su diskutanti kao i onaj sto je pre sve protiv Usa a kada se najeo po prvi put u zivotu, živela Amerika.
visio ovde dan i noć kada je provodio vreme sa zenom i detetom?
Prvih godina nisam voleo ali sam vidio ljude koji su uspeli i sa takvima sam se druzio,nemam neki uspeh ni danas po ovim merilima ali kada se vratim tamo odakle sam dosao ,onda tek vidim šta sam napravio.
Kažu mi da idem igrati golf i poslusati ću njihov savet,nas osmoro iduce Nedelje u Spaniju na golf.Probajte narode nešto pozitivno kao pomoći onima koji su resili da ostanu u emigraciji,trosite energiju na to ,pomognite jednoj maloj državici na Balkanu kako da krene,ja to ne mogu niti znam,probao sam ali nije islo,a sada nemam vremena za takve stvari.
GZox
28. oktobar 2010. u 15.32
amatercic , ti si drzak i bezobrazan covek,
umesto da iz tebe govori iskustvo i neka mirnoca ti bi ovde da
zavodis red zato što nisi mogao da postanes u svoje vreme clan ck kpj
ali zato si postao clan ck kanada i mislis sad da je to uredu

slusaj covece nedokazani, libo me ona stvar i za srbiju i za kanadu i za ameriku, ja sam na prvom mestu i neću da slusam tvoje hvalopojke,
u to ime stavim te na jedno fino mesto i tebe i kanadu

stavno nemam lično ništa protiv tebe i želim ti sve najbolje u zivotu ali tebe kao amtercica na sc neću da slusam
ne volim iskljucive ljude a ti si iskljuciv i ako hoćeš da umres za kanadu idi pa umri ja neću, već sam objasnio da sam ja na prvom mestu

što se tiče nauke nemoj da se mesas nešto sto izgleda ne znaš,
svako normalan ko je citao diskusiju mogao je da shvati da dijego sminka stvarnost. vrati se i procitaj kako smo poceli, kao neskolovan covek a onda bio dve godine na fakultetu, ako bi dalje pretresali videli bi sigurno da je covek isao na neke kurseve po fakultetima i mozd ucio sam.
posle toga otvorio biznis, pa i moja baba može da otvori biznis samo ga treba odrzati!

drugo videli smo ko određuje ko je kvalifikovan, neka lokalna budala
u HR
što se tiče bila gejtsa i ostalih budalastina oko neskolovanih, ništa cudno i kod nas su neskolovani crnogorci postajali sefovi i direktori
pa tako je i ovde, ljudska je to priroda.

jedino si upravu za onog što se najeho helb, ali svi su takvi
neki su imali sreću da se najedu odma a drugi kao ovaj sto si ga spomeuo malo kasnije, ali ne daj boze da ovi sto nisu nikad osetili glad nagrabusaju, na primer kao dijego ili ti, ne bi tu bile nikakve razlike, veruj mi!!

neću dalje jer sam već i pricao o tome ali kad tvoju kanadu budu raz...avali svakih 40-50 godina kao sto su srbiju dodji ovde pa se javi,
i idi igraj golf, u suncanoj spaniji, tu se slazemo
Marko_011
(Slobodni umetnik)
28. oktobar 2010. u 15.58
Amatercicu, ti si totalna da ne kažem šta.

Klasican Srpski lozac iz neke naše kafane u Americi, koju bljuje vatru koliko lozi sa lazima.

Ja sam sto je najgore, kad sam dosao u Ameriku, verovao u te laži dok nije prošla neka godina, pa ukapirao da se radi samo o notornim klosarima, koji znaju samo da lažu i svoje bogatstvo predstavljaju kroz uzete nekretnine i automobile na kredit, takođe i kamione a u realnosti nemaju ništa.

Otisla jedna nasa slina, uzela Grand Cherokee na sign and drive, pa se sepuri u Srpskoj rupi Boem u Cikagu, dok kada dodje gazda po kiriju za stan, cuti i ne otvara mu vrata a nabavio je usput i venecijanere, koji spolja daju utisak da u stanu nema nikoga.

Price o Bafetu, Gejtsu, Valmartu i ostalima, možeš da prodajes nekoj babi na selu, jer i Ukrajina ima Ahmedova, najbogatijeg coveka Evrope, Grcka ima Kokalisa, Srbija Miskovica, kao i svaka druga zemlja sto ima određen krug milijardera, koji je dosao na ovaj ili onaj način do novca a siroki krug naivnih slina se olako pali da će i oni doći jednog dana do velikog novca, pa usput znaju da upiru prst u nečije kuce od 1700kvm, verovatno u nekoj nedodjiji, kao simbol uspeha.

Vidim da ismejavas i PhD Ecolid, pritom pokusavajuci da nam objasnis kako se neko bez fakultetske diplome zaposlio kod Bafeta.

Znam da kompleksi nize vrednosti rade, ali pokusaj malo da ih smiris.

Takođe, isticanje neko iskompleksirano o nekakvom igranju golfa, pokazuje samo stanje slepca, koji pokusava da izigrava nekog uspesnog coveka, ne kapirajuci koliko izgleda smesan u tudjim ocima.

Svaka slina može da igra Golf u Spaniji, pa i na Floridi, ne kapiram šta pokusavas da nam objasnis, osim zasmejes, kao Iranac sa Betmen Kineskim patikama.

Vidi se da si pokupio fore od onih Amera tamo, takođe vecina bez prebijene pare, ali sa laznim osmehom i jeftinijim pokusajima da izgledaju classy a u realnosti su samo jeftina kopija.

Usput, prvo da bi pokusao nešto da objasnis ljudima, trebao bi da naucis pravopis, jer si ocigledno nepismen, pa te covek kao takvog mora prihvatiti kako bi razumeo tvoju recenicu.

Nije dovoljno udarati doktorima ovde minuse a sebi pluseve, kako bi mislio da si posisao svu pamet ovog Sveta.

Takođe, ja nisam deportovan, ako si pokusao na onaj već vidjeno seljacko Srpsko Americki stil iz neke Srpske kafane da plasiras, takođe i Santa Barbara stila, već sam sam otisao a i dalje posedujem condo na Floridi.

Viza meni za Ameriku nije potrebna, niko me ne juri, imam neke saobracajne kazne, koje nisam platio, niti ću ikad platiti.

Kamionom svakako može da se upozna jedna strana Amerike, jer Amerika nije samo L.A, Frisko, Njujork ili Majami, već i Misisipi,Juzna Dakota, Montana, Arkansas i ostale države.

P.S Sada budi smeker, pa mi opali minus a sebi plus sa nekim od gomilu nikova.

Amatercic
(Penzioner)
28. oktobar 2010. u 20.48
Ne od mene necete recke dobiti niti ste dobijali isto kao sto nikada nismo i nećemo biti u isto drustvo pozvani.Jednostavni razlozi, dzep, ponasanje i vaspitanje u kojima se razlikujemo.Vi držite vase za vas dobro a normalan svet neka misli šta hoće.(za neke je Boem pojam ali eto ja nikada nisam bio tamo-ni bilo tko iz moga drustva)Živeli i sve najbolje u zivotu,molim vas dajte nešto pozitivno,napustite balkan već jednom ili vi se držite stare, mozete seljaka iz sela ali selo iz seljaka nikako.
GZox
28. oktobar 2010. u 21.41
kad će bre taj avion za madrid?!!
prvo sto će golferi da urade je da se nakrkaju u nekom dobrom spanskom
restoranu
a tek kad pocnu golferi da podriguju u madridu pa eksjuzmi, eksjuzmi

pa onda će da pocnu na spanskom da pricaju, sve je to intelektualac do intelektualca, pa će malo da zacine i sa francuskim(vinom)
doduse moguće je da jedan od njih osam i zna neku reč stranog jezika ali ostala sedmorica ich sto bi reko nas drug iranac

pa još kad skokne druzina u italiju, osam cobancerosa ima da se zacude kako je moguće da ofa jehbena italija ima tako lepe gradjevine
tu su odmah do njih oni divlji balkancerosi seljoberi,kako nisu to sve shjebali
zar je moguće da nasa napredna kanada ima samo onaj pravi visoki toranj a ovi imaju i prave i krive,

mi kad se vratimo ima da podnesemo izvestaj nasoj partiji da se hitno iskrivi i jedan toranj kod nas au tu cast će imati da urade nasi beskolovani genijalci a ne ovi glupi doktori nauka
skolovali se toliko a nemaju pojma
posto nam se svidja drug dijego on će nam doći iz bratskog juga a neka sa sobom povede i startupera deliju da nam proracunaju taj nas novi nakrivljeni
na kraju ćemo napraviti narodno veselje i u tu cast ćemo pozvati filipinke, ovo je zemlja ravnopravnih i svako mora da daje doprinos
našim sifilizacijskim dostignucima
ecolid19
(...)
29. oktobar 2010. u 00.10
MXM,

ko god da ste nemate blage veze sa stanjem u nauci i na univerzitetima, djabe se pravite pametni jer ste totalno neobavesteni.
rizling
29. oktobar 2010. u 01.50
STETa, sto ste tako zavrsili diskusiju?

Kao skolovani treba da ste vise tolerantniji? A i vase iskustvo zivljenja u tudjini treba da vam sluzi kao iskustvo. Jer ljudi tog nivoa, nebi kolegu nazivali pogrdnim imenima i tretirali lazovom :)))))

Dismo tu smo, sa balkana smo.

Mogu reci moje zapazanje na poslu. ILi smo najbolji ili najgori na poslu. Sad svako neka vidi gde je :))))

Netreba zaboraviti da je ova diskusia VIRTUELNA :)))))

Zato tolerancie i velikog :))))))))))))

živi, zdravi bili:))))))))

NintendoWii
(game console)
29. oktobar 2010. u 02.05
teško je podneti da je neko uspeo u americi, pogotovu ako ti nisi... poludis od zavisti i sujete...

a o recniku nekih ovde i da ne govorim...

pametniji se povukao pa oni drugi sada ujedaju u prazno...

ali može i gore... mogao je isranac sleteti na diskusiju i posrati se...

prema tome jedna od boljih diskusija u zadnje vreme.hvala.
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
29. oktobar 2010. u 03.51
ment des superordinateurs
Hier, 16h57
Le Monde.fr
Buzzer !

EnvoyerImprimer
Dans la course aux performances des super-calculateurs, la Chine a vraisemblablement détrôné, jeudi 28 octobre, les Etats-Unis. Conçu par deux cents ingénieurs, le Tianhe-1A ('voix lactée') est un superordinateur hébergé au National Center for Supercomputing, dans la ville de Tianjin, dans le nord-est de la Chine. Lire la suite l'article

PHOTOS/VIDÉOS LIÉES
La Chine revendique la première place du classement des superordinateurs
Agrandir la photo
Le système a une capacité de 2,507 pétaflops par seconde, soit l'équivalent de 2,5 millions de milliards d'opérations par seconde. Jusqu'à présent, c'était le système Jaguar, du département de l'énergie américain, qui disposait de la plus grande puissance de calcul, avec 1,75 pétaflops par seconde.

Le supercalculateur Tianhe-1A peut être utilisé dans de nombreux domaines, de la météorologie, à la recherche médicale. Il dispose de microprocesseurs Intel, de processeurs graphiques Nvidia, et de nouveaux processeurs conçus par les ingénieurs chinois, baptisés 'FeiTeng-1000'.

Avec će nouveau superodinateur, la Chine se place pour la première fois devant les Etats-Unis. Cette course à la puissance est d'ailleurs devenue une priorité nationale, avec le lancement d'un vaste plan pour les technologies innovantes lancé en 2006 par les autorités chinoises.

NOUVEAU CLASSEMENT EN NOVEMBRE

Dans le classement mondial des cinq cents ordinateurs les plus puissants paru au mois de juin, la Chine avait déjà beaucoup progressé au niveau mondial, plaçant une de ses machines en deuxième position. Mis au point dans le centre national de Shenzhen, dans le sud de la Chine, Nebulae est utilisé pour des calculs scientifiques et le séquençage de gènes... lire la suite de l'article sur Le Monde.fr

Quand Starcraft fait progresser l'intelligence artificielle
Nintendo déficitaire au premier semestre 2010-2011
Le site de musique en ligne Jiwa racheté in extremis
A Photokina, les appareils servent-ils encore à faire des photos ?
Une nouvelle version d'Ubuntu disponible en téléchargement
Inscrivez-vous aux newsletters du Monde.fr

http://fr.news.yahoo.com/64/20101028/ttc-la-chine-revendique-la-premire-place-1a10180.html

Evo kinezi, preslisali amere i u ovom domenu?
GZox
29. oktobar 2010. u 08.09
nitendo, naucio sam jednu lekciju mada kasno alo bolje ikad nego nikad
sa takozvanim uspesnim „amerokanadjanima” bivšim cobanima treba koristiti „prost” recnik jer oni samo taj jezik i razumeju

eno vidim tamo na drugoj diskusiji da i ti pitas neko studenta da li je... nešto

nisi se bunio kada ovde „uspesni” cobani vredjaju balkan i narode i neke ljude koji godinama dolaze na diskusije a nisu svo to vreme rekli nijednu ruznu reč osim sto su izneli svoj problem( na primer ecolid)

odleprsaj i ti u spaniju, verovatno si neki rod amatercicu

znaš nekako lepse zvuci 9 cobancerosa u spaniji,nego 8
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 11.08
GZox, uz duzno postovanje moram priznati da si ispao stvarno cudan na ovoj diskusiji.

Koji je tvoj problem?

Uhvatio si se za jednu malu stvar koju nisi pre susreo u svojoj karijeri kao pijan plota. Moram da dodam da apsolutno sve sto je DijegoMaradona rekao se poklapa i sa mojim iskustvima i sa onim što sam video u USA.

Da li si se ikad zapitao da možda ti nisi video sve ovde? U stvari ja znam da nisi jer je nemoguće da neko vidi „sve” ali da li ti to shvatas?

Ajde sad trazi i moje prethodne postove pa vidi da li sam konzistentan i da li sam „pravi” user pa me citiraj.
ecolid19
(...)
29. oktobar 2010. u 11.42
Kao skolovani treba da ste vise tolerantniji? A i vase iskustvo zivljenja u tudjini treba da vam sluzi kao iskustvo. Jer ljudi tog nivoa, nebi kolegu nazivali pogrdnim imenima i tretirali lazovom :)))))
----------------------------

Izvrcete stvari jer ja reč lazov i laz nisam upotrebila, nikakvo pogrdno ime nisam upotrebila, napisala sam neobavesten, i to nije nikakva uvreda.

A što se tiče iskustva sa kolegama viseg novoa u inostranstvu, eto skoro idem ulicom i sretnem kolegu, a on okrene glavu i ne javi mi se, ja sam ostala bez teksta, danima nisam mogla da se osvestim.
rizling
29. oktobar 2010. u 12.12

Gospogjo, to nije bilo lično vama upuceno. Već uopste, kao čitav tekst.

Ako ste pratili diskusiju, morali ste primetiti da su neke grube reci bile upotrebljene?

ps

ako ste u NJ odeti na izlozbu naše gore lista.znate tamo gde sam pre reklamirao stavio sam sadasnji datum :))))))
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 12.34
NintendoWii
...teško je podneti da je neko uspeo u americi, pogotovu ako ti nisi... poludis od zavisti i sujete...

a o recniku nekih ovde i da ne govorim...
===================================================================
2. Канада - послије посла..култура, разонода, одмор - NintendoWii
Studente, yebesh li ti neshto?
Datum: 14. septembar 2010. u 01.33

3. Два типа продаје и ваш однос према њима - NintendoWii
Mislim da previshe onanishesh. I u prenesenom smislu a i bukvalno.
Datum: 04. septembar 2010. u 01.57

4. Америка по Жану Бодријару. Обавезно прочитати! - NintendoWii
Yebesh li ti shta?
Datum: 04. septembar 2010. u 01.55
====================================================================

Really?!

Ova diskusija nema vise smisla.
Postavio sam gore u temi konkretno pitanje u vezi iznete nebuloze,
da se objasni, ... a odgovor je izostao, naravno.
Umesto da se odgovori na pitanje, i nastavi u smislu prave razmene mišljenja, doticni su se odjavili, pa sad nastavljaju „diskusiju” sa svojim rezervnim pseudonimima. Koji bolesnici. Ocito da imate
suvise slobodnog vremena za svoje nedozrele decije igrarije.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
29. oktobar 2010. u 12.37
topdzija nempj da lupetaras, čitaj šta sam pisao

prvo ova diskusija je smesna jer dijego, mxm a sad i ti sminkate stvarnost

cinjenica broj jedan: dijego kaže da je covek neskolovan, pa posle i ispadne da je covek i nije bas tako neskolovan a ko zna šta bi sve otrili daljim pretresanjem

cinjenica broj dva: po dijegovoj prici izvodi se zakljucak da HR određuje prvu rundu eliminacije a to je znaci mesto gde se od 100
ljudi bira 10. znaci neki tehnicki skoro nepismen hr-ovac određuje
prema bombasti rečima ko je podoban a ko nije

cinjenica broj tri: hr je bio odusevljen tim startuperom ili već kako da ga nazovemo a onda i dijego, i moja baba može da pocne biznis ako ima nasledjenje pare, treba uspeti.

cinjenica broj četiri: iz dijegove price se vidi da se svi tamo plase
od skolovanijih i boljih od sebe. doktor nauka ne zna ono sto je dijego naveo, ajde da rece jedan jer svugde ima kukolja ali vecina
ajde molim vas ostavite vi tu pricu maloj deci
iako sam veliki kriticar americkog srednjoskolskog sistema, doktorirati u usa nije lako

cinjenica broj pet: mxm, profesor lupetara a onda se izvlaci da na moju primedbu nešto nije moguće,kaže covek pa dobro u egzaktnim naukama ne može

cinjenica broj sest: amatercic je video u ms neskolovane ljude
a i ti i dijego, pa eto i ja sam video na pozicijama neskolovane ljude
i u srbiji i u americi ali pitanje je šta ti ljudi znaju!!
po mom mišljenju znaju mog djoku osim ako nisu proveli 10-15 godina
na nekom dobrom radnom mestu
pa jde dobro mogu i da se složim da ja nešto nisam video ali to isto vazi i za vas sa druge strane, šta ste vi koj q videli, ne mozete da shvatite da ecolid ne može da nadje posao,pa onda tumacite prema onome sto ste videli. klasican primer ogranicenih ljudi + primer onih koje bole djoka za druge sudbine, sto bi nas narod rekao „sit gladnome ne veruje”. ne ocekuje se ovde da dijego,mxm ili bilo ko zaposli ecolid ali zapanjujuca je cinjenica kako skacu ko opareni
vrelom vodom na ecolidin problem, maltene kao da im neko psuje sve rođeno

drugi deo, ovde imamo problem takozvanih uspesnih ljudi koji misle da su uhvatili boga za onu stvar
njihov odnos je odnos nekulturnih ljudi koji možda imaju malo vise znanja ,para i skole od prosenog coveka
lepo se vidi da su dijego, amatercic,mxm i mnogi „uspesni” na neki način nesrecni ljudi. srećni i uspesni verovatno ne provode vreme na sc-u bar ne toliko, uspesni i srećnia pre svega dobri ljudi ne ujedaju druge ljude i ne lupetaraju

na primmer meni će ovaj kreten,mxm, da kaže da se on ispisuje
pa ko ga jehbe nek se ispisuje, mora da shvati da je on doktor za ono sto je doktoriao i za ništa vise, pogotovu ne za ljudske odnose
on će meni ovde da se proseta filozofirajuci sa visine i misli da je vaspitan ako nije koristio vulgarne reci,epa neće moći! nabijem i njega i njegovu profesorsku tituli na q,teško onima koje on uci, pogotovu ove mladje!

pa jel si autentican ili nisi, zabole me djoka, mene brine šta je
neko pod nickom topdzija napisao ovde je li to odgovara stvarnosti ili ne

ja sam lepo ponudio dijegu da bez ličnih detalja i imena kompanija i mesta postavi rezime tog neskolovanog genijalca sto su ga primili pored 20 phd koji nemaju pojma, ali covek neće, ko zmija koja krije noge

kao sto ni ja ne mogu tebi i deijego da namecem mišljenje ne mozete ni vi mene, drug recim zašto ja moram da slusam neka abstraktna objašnjenja zašto je „dijego” njega primio, to je subjektivnost i pristrasnost, ja hoću da vidim mojim ocima cinjenice a ne dijegovim
dijego je to izbegao vadeci se nekim startup i za mene je on „fabrikator istine”, da se ne izrazavam vulgarno :)

ponovo da se pozovem na naše narodne izreke, ako koza laže rog ne laže.
kaži ti meni sto sam ja cudno dikutovao?
gde sam ja to rekao da ne postoje genijalci bez skole !!!
gde sam ja to rekao da ne postoje izuzeci od pravila!!
ali burazeru ne može biti toliko izuzetaka
neću nikad da prihvatam ocigledne gluposti
pa šta ti mislis koje skole ja imam, mxm i dijego misle samo da su oni
napunjeni znanjem, mada ...es znanje, neki ovde misle da samo oni imaju oci i mozak da vide šta se desava okolo. misle da su pametni
da ima posla u usa zato što ga oni trenutno imaju. kao da ne gledaju i čitaju vesti šta se piše i govore „domaći” o ekonomskom stanju
već kao da su karikature iz one pesme „posao kuca kuca posao”!

KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 12.50
Ti stvarno imaš ozbiljne probleme.

Srećno.
NintendoWii
(game console)
29. oktobar 2010. u 13.26
alideko... citiras me van konteksta... sa onom budalom je samo tako moglo.

ovde je bila druga situacija
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 14.00
Nikakav kontekst nije potreban za takva tvoja pisanja.

Drugo, GZox je u pravu da je ovde srednjskolski sistem tanak.
Na univezitete primaju srednjoskolce sa 90%+, pa opet oni imaju
ogromnih problema da se uklope u univerzitetski sistem.
Tvrditi da neko sa americkim PhD ne zadovoljava kriterijume
za posao za koji se PhD čak i ne trazi je najobičnija glupost.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 14.11
> Tvrditi da neko sa americkim PhD ne zadovoljava kriterijume
> za posao za koji se PhD čak i ne trazi je najobičnija glupost.

Aman covece ako ne prođes on-site intervju sa potencijalnim kolegama nikakav papir ne pomaze! Sad ja treba ta kažem da ti ne verujem da si ikada imao intervju i radio i živeo u americi!??
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 14.15
Aman, ja ti kažem da te tvoje „kolege nemaju pojma” šta rade,
ako tako rade, a koji su im motivi zašto tako rade,
to je sasvim drugo pitanje.
I drugo, tako se generalno ne radi u USA,
jer da se tako radi, niko ne bi ni isao na univerzitet,
na koji ljudi idu ta steknu znanje,
teoriju, i pre svega, da nauce da razmišljaju
kako da rese bilo kakav problem.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 14.27
Upravo obrnuto, tako *se* generalno radi u USA u ozbiljnim high-tech firmama.

Google, Apple, Yahoo, Microsoft svi zaposljavaju na ovaj način koji je DijegoMaradona opisao. Lako se desi da neko sa doktoratom ne prođe. Ja znam nekoliko primera.

Dali si bio kroz intervju procese u tim firmama? Ja jesam.

Ako jesi zašto ti je to cudno? Ako nisi zašto pišes o nečemu sto nisi video iz prve ruke?
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 14.29
ok
Da ne pišem u prazno, posto zaista nemam previse vremena,
a da pokusam da vratim temu tamo gde smo stali,
moje pitanje je sa kojih tačno univerziteta su ti PhD kandidati
koji su otpali sa razgovora, pa da vidimo kakve programe
imaju, i da li su oni bili u stanju da napisu nekakav veci
program u bilo kom modernom programskom jeziku.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 14.37
Zašto „vracas temu”?

Odgovori na dva jednostavna pitanja.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
29. oktobar 2010. u 14.38
KupiMiMajkoTop, to što ja imam problem ne znači da ga ti nemas

naravno, dijego,amatercic,mxm,intendo i ostali q i palci
ne vide da imaju problema

top ne jedi gofna, kako će da prođes intervju pored stoke
intervju se prolazi kad si već priznat ekspert 15-20 god i kad ti zanimanje ne može biti diskriminisano zbog godina
inače ovako sve mora preko preopruke i poznanstva a ne samo preko znanja, mislis da je dijego samo dobio posao zbog sposobnosti
,yes q, ili njegova žena još vise, svako dovodi svoje u komapniju
naravno postoje neke granice, ne možeš totalnu budalu

psujem te nepismena, ne umes ni da čitaš, zar nisi video šta je dijego napisao, morao je na kraju da napise, dobiju prefiltrirane kandidate iz hr

psujem te glupa oopet po drugi put, hoćeš da kažeš da su oni sefovi i direktori crnogorci po srbiji svi bili sposobni ili da nije bilo sposobnijih na razgovorima za posao, a ljudska priroda je skoro ista
i u srbiji i na zapadu.

psujem te u mozak i po treci put, jer si citao šta je ecoliod napisala
prolazis intervju bar 50% po psiholoskom karakteru, narodski receno
dal im se svidjs ili ne ane šta znaš

a i ovog nitenda kretenda 10 puta u mozak
hoće kuturnog sagovornika a stoka i sam nekulturan
+1 / -5 -4 NintendoWiiPoruka negativno ocenjena. Sakrij

NintendoWii
(game console)14. septembar 2010. u 01.33Studente, yebesh li ti neshto?

ti topdzija i onaj dijego postavite, rezime tih neskolovanih genijalaca i doktora neznalica kao i zahteve za posao
ili se nosite u 3.14, inače ćemo „ko u klin ko u plocu”
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 14.41
Smesan si GZox. Dirnulo te nešto na temi bas duboko, a?

Kažu da je frustracija direktno proporcionalna duzini pisanja i ti to dokazujes.
GZox
29. oktobar 2010. u 14.45
budalo, to dal sam ja isfrustriran je druga tema i nema veze sa cinjenicma
odgovori na pitanja u vezi posla a ne da ponavljas ko papagaj „treba proćiintervju”.

ili postavi rezime tih kandidata il se nosi u 3*3.14
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 14.46
:)
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
29. oktobar 2010. u 14.51
može i u 1*Q :)
Marko_011
(Slobodni umetnik)
29. oktobar 2010. u 15.01
Evo jedan primer kako se zaposljavaju u Americi sa primera moje sestre na Floridi, istinita prica, ja ne lažem, već kako jeste, neka bude.

Radila je u jednoj skoli, gde je tokom nekog vremena dosla do saznanja da tu retko da neko ima potrebnu strucnu spremu.

Nije reagovala, gleda svoja posla, osim što se iznenadila da tako nešto ima i u Americi.

Posle toga i drugo iznenadjenje, dosao je obavezni test za testiranje zaposlenih.

Test nisu ni polozili sa minimalnim bodovima koliko je trebalo, ali su svi ostali na svojim radnim mestima.

Moja sestra je polozila maksimalno dobro, jer matematikom odlično barata, jer obozava istu.

Dosla kriza, morali su nekog da otpuste, otpustili su moju sestru.

Ovi ostali su svi ostali, imaju neke veze koje ih guraju a to što nemaju strucnu spremu i nisu sposobni da poloze test sa minimalnim potrebnim bodovima, to je sasvim nevažno.

Uglavnom, vecina vas i nema realnu sliku kako neke stvari funkcionisu u Americi a misli da ima realnu sliku u glavi.

Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 15.09
Zašto „vracas temu”?

Odgovori na dva jednostavna pitanja.
--------

Jesam, znam iz prve ruke.
Šta mislis, da bih pisao ovde da nisam?

Pokusavam samo da dobijem odgovore na ranija pitanja
koja sam pre par dana postavio, a na koja je izostao odgovor.
Bez toga, nema smisla da pišem u prazno, kao sto već rekoh.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 17.18
> Jesam, znam iz prve ruke.

Koji je interni broj zgrade Googla u kojoj se obavljaju svi on-site intervjui?
Da li je Yahoo company store levo ili desno od main reception deska?
Da li u Apple-u postoji rezervisan parking za kandidate i, ako da, koliko je (otprilike veliki)?
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 20.35
Potpuno irelavantna pitanja.
Ako u takvom stilu obavljas intervjue,
onda mi je sve potpuno jasno.
Nemam vise pitanja.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
29. oktobar 2010. u 20.40
Hvala na odgovoru.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 20.46
Hvala i tebi.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
29. oktobar 2010. u 22.24
hehehe u google-u da radi onaj startuper delija
u google može samo da prođe onaj ko ima phd i ko zna znanje
i ko zna i bez znanja tj prirodno je nadaren za posao

topko tupko ne siri laži u vezi google
google obično zahteva najmanje b.s. ali u stvarnosti to je phd
u najvecem broju slučajeva bar za inzinjerng bilo koje vrste

u googlu ili nekoj ozbiljnoj firmi može da radi neko iz stare garde bez zavrsenog fakulteta
ali ako ima 20-30 godina iskustva i dokazani rad iza sebe, patent , radove, postignuca u prethodnim kompanijama i itd

takvi ljudi postoje ali neki goljo startuper koji je nasledio neke parice od dede može samo da bude primljen u dijegovu ili topadzijsku kompanju :)

kad ste vas dvojica toliko sposobni što ne radite u wall street
zar nije bolje zaradjivati 300-500k od 100-150K ???

e q moj, mora doktorat u 95% , min ms plus prirodna pamet
ne racuna se tu dugogoddisnje odlazenje i dolazenje na posao
a zatim kucanje već poznatih kodova(tudjih) i dolazenje na intervju preko vezica !!

moras da budes zmaj a oni zmajeve traže među phd-vima

tupko topko, isto ko sto sam rekao dijegu, ne trazi se mlada među babama ali ima nas nastranih svih vrsta :)

NintendoWii
(game console)
29. oktobar 2010. u 22.30
uf alideko kakvu packu si dobio!!! :))))))))))))
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
29. oktobar 2010. u 22.45
Sinko, ne ispustaj tu igracku iz ruku.
Izgubili smo Iranca, ali smo zato dobili Dijega (ili vise njih)...
nina
30. oktobar 2010. u 00.28
Za dvadeset i nešto godina u Kanadi sam promenila posao sedam puta i nijednom nisam imala odgovarajuce kvalifikacije. Ne samo da nisu odgovarajuce nego nisu ni dovoljne. Nijednom mi se nije desilo da ne dobijem posao.
ecolid19
(...)
30. oktobar 2010. u 00.49
Nina,

bilo nekad, srećna vremena, danas toliko cepidlace, neverovatno, od kako je kriza, može im se mogu da biraju.
Na jednom mestu gde sam znala nekog napisali mi privatno da im se javilo neverovatno mnogo ljudi 300+, mesto nije bilo mnogo atraktivno postdoc, slabo placeno, i to ljudi otpusteni od Pfizer, Merck i sl.
ecolid19
(...)
30. oktobar 2010. u 01.05
Nisam sve citala, mrtva sam umorna,

U mojoj profesiji je tako ima konkursa gde piše recimo BS sa 10 godina iskustva, MS sa 5 godina iskustva i PhD sa 0-2 godine obično industrijkog iskustva, i onda prime koga hoće. I tada nije uopste cudno ako prime nekog sa BS i debelim industrijskim iskustvom, jer im to vise znaci nego diploma.

Da ima i nekih direktorsko-menagerskih mesta gde nekad i ne piše ništa za strucnu spremu nego se trazi 10-15godina iskustva na takvom mestu.

Međutim ako stoji samo PhD onda ostale i ne pozivaju na interviju, recimo za univerzitetskog profesora, za postdoc, mora diploma, i to najbolje sveza americka.

A da na interviju preovlada PERSONALITY, i industrijsko iskustvo sto blize radnom mestu, pa diploma tek na kraju.

Za entry level obično stoji diploma i to je onda osnova.
nina
30. oktobar 2010. u 01.09
Znam Ecolid...napisla sam ovo zbog ovog malog sto misli da ti skola otvara sva vrata.

Problem je u hiperprodukciji. Pre tridesetak godina, srednja skola se smatrala dovoljnom. Sada, vise nikome ne pada na pamet da ostane samo sa fakultetom. Moja deca znaju da kažu, da sa fakuleteom možeš da radis isti posao kao i sa srednjoim, samo ako imaš vezu. Podrazumeva se da klinci idu dalje. I onda ti klinci grizu. Mi nemamo nikave sanse. Ne znamo da se prodamo. Pogotovo ovde gde je normalno da se struka menja po potrebi.
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
30. oktobar 2010. u 10.51
nina ja u americi za ovih desetak godina nikad nisam mogao da nađem
stalan posao bez neke veze čak i one malo placene,jedino sam preko agencija dobijao one privremene,treca smena 7-9 dolara po satu

u americi vlada kretenizam, ne svgde, daleko od toga, ali u jednom procentu. ja ne znam koliki je, ali je vidljiv tj sa povremeno se primeti i bode u oci.
sistem zaposljavanja je tako napravljen da u velikoj vecini slučajeva
možeš samostalno da nadjes posao jedino ako imaš veliko iskustvo u poznatim kompanijama. sve ostalo ide preko poznanstva i veza,bilo ličnih, rodbinskih ,profesionalnih ili akademskih.

KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
30. oktobar 2010. u 11.30
Ecolid, mrtva umorna a ne radis (?). Bas sada bi trebalo da pucas od energije, entuzijazma i optimizma jer ako te takvu umornu vide na intervjuu to se oseti i neće da te zaposle jer misle da ćeš takva biti na radnom mestu. Znam znam, surovo je i mi ne umemo da se pretvaramo ali tako to ovde ide i najtoplije ti savetujem da bar probaš. Možda ti se vise vrata otvori. Ovde niko ne voli kuknjavu jer to emituje poruku „I am a looser”. Daleko od toga da mislim da si ti looser ali ne smes dozvoliti sistemu da te na tako smesnoj caki pobedi kad već imaš sve ostale dobre osobine koje se mnogo teze sticu.

GZox, čestitam na samouverenosti i drskosti sto mislis da potpuno kompetentno možeš da pricas o poslovima o Google-u a sam radis (si nekad radio?) treće smene za 7-9 na sat. To je fantastican usph i ti si već naucio jednu veliku lekciju u USA. Molim te shvati ovo kao kompliment, moguće je da sam pogresno shvatio ono sto si gore napisao.
Marko_011
(Slobodni umetnik)
30. oktobar 2010. u 11.31
Gzox, nije to problem, tako je, kako je, sto bi nasi ljudi rekli.

Problem je sto neki nasi žele da lažno predstave sliku o Americi i plasiraju price o nekakvim Vilama, Ferarijima, velikom novcu, lakim uspesima, posle čega se gomila naših upeca i ode za tu Ameriku, gde kasnije ostanu na silu, jer je sramota vratiti se bez Ferarija, Vile i velikog novca u dzepu.

Ako im predstavis realnu situaciju, dolazi do konflikta.

Predstavljaju primer Gejtsa, Volmarta i sličnih, cime su sve rekli.

Ja Ameriku ne napadam, kako neki ovde misle, već jednostavno mi dignu pritisak kada slusam laži.

Neki uspeju, to znamo svi, uspeo je Divac, uspeli su neki u strukama koje se dobro placaju, ali sve su to slučajevi za sebe i ne mogu se generalizovati.

Čuo sam od prijatelja i pricu za nekog našeg iz Italije, inzenjer, pustio im buvu kako zaradjuje 10.000 eura neto mesecno, sto mislim da je malo preterao.

Ne radi covek ništa, vozi crnog dzipa na BG table, putuje samo Evropom i nadgleda ljude po gradilistima i za to ima 10.000 eura mesecno neto.

Nasi uglavnom mu da daju malo vise, nego sto jeste u realnosti.

Takođe se postavlja i pitanje šta je za nekoga merilo uspeha, novac, karijera, hobi, porodica, nauka...?

Uglavnom nasi vide uspeh u dobrom automobilu, zenski sa silikonima, kuci sa 20 soba i 10 kupatila i slično...
GZox
30. oktobar 2010. u 12.09
top, ja sam morao da nastavim skolovanje na americkom univerzitetu, fakultet mi nisu bili priznavali za posao a niti iskustvo iz srbije.
naravno da je uspeh nešto postici kad su te americki kreteni stavilili
u treću smenu, nešto sam morao da jedem
kažem uspeh je pored americkih i srpskih(amero) kretena i naravno bilo je tu i moje nesnalazljivosti i nepripremljenosti, neću da krivim samo ove dve druge strane,
samo u sustini to ne menja moje mišljejne o svemu
jer sam video kako funkcionise americko drustvo( bar na istocnoj obali) u skoro svim delovima drustva, naravno ovde ne racunam holivud i americke kapitaliste nego kao sto kažu amerikacni „ordinary people”.

šta sve nisam ja lično doziveo ali ne samo ja nego šta sve nisam video
šta se izdesavalo drugim, skolovanim i sposobnim čak i domorocima

zato mislim sam pozvaniji od dijega i još nekih da komentarisem ameriku.covek je dobio posao preko veze direktno iz srbije i nije ga promenio svo ovo vreme. ja ne umanjujem dijegovu sposobnost i znanje ali on se grdno vara ako misli da nije bilo pametnijih i sa vise znanja rusa, kineza, indijaca i ko zna sve koga za taj posao od njega.
jednostavno hr je pozvao njega po necijoj sugestiji a druge nije
ali šta tu možemo takav je zivot.

što se tiče google-a, ne znam šta si shvatio :)
google uglavnom zaposljava one sa phd, naravno neki phd ne prodju intervju ne vidim ništa tu cudno.

nas narod ima jednu dobru izreku „ i dete kad popnes na drvo ono bere tresnje”
i na kraju
...es zemlju u kojoj skoro svi misle daj e najblja na svetu a u kojoj doktor nauka ne može da nadje posao, tu nešto nije uredu

ecolid19
(...)
30. oktobar 2010. u 12.58
Ecolid, mrtva umorna a ne radis (?)
----------------------------
pesaciala sam ceo dan po Manhattanu sa bolesnim kolenom, a pogledajte u koliko sati sam to napisala.

Ma nema veza kako se ja predstavljam jer mene niko ne poziva na interiju, zbog godina, Resume je pravljen u saradnji sa nekoliko career advisora iz ACS.

a da sam umprna od citanja konkursa i konkurisanja jesam, 8 godina sam bez stalnog zaposlenja.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
30. oktobar 2010. u 13.56
Ecolid
Dobro je u svemu tome da si nasla snage za svoj hobi.
Samo nastavi...
appassionata
30. oktobar 2010. u 15.34
Čitam ovu temu već nekoliko dana, pa ajd i ja da kažem neku. Živim u Kanadi i menjam posao svake godine za bolji. Nešto sam mladja od ecolid, lingvista - magistar. U septembru sam dala otkaz zbog novog posla, koji je trebalo da pocne u oktobru. Pocne obuka, izdržim ja dva dana, vidim da nije za mene i dam otkaz opet. Posle toga sam se ubila saljuci rezime - niko me nije zvao na razgovor! Bas sam se zabrinula, nisam mogla da spavam...Razmislim ja, pa obrisem sve godine iz rezimea. Rezultat: juče sam dobila ponudu za jedan posao, danas bila na razgovoru za drugi - zvace me na drugi intervju u sredu, a u utorak imam još jedan ozbiljan razgovor za treci posao.
Moj savet za ecolid i sve koji imaju problem da dobiju posao, a srednjih su godina: izbrisite sve godine iz rezimea! U Kanadi po zakonu niko ne sme da vas pita za godine, pa kad vas pozovu na intervju - napirlitajte se i osmeh na lice! Treba doskociti diskriminaciji!
ecolid19
(...)
30. oktobar 2010. u 18.32
Apassionata,

pa šta mislite da ja to ne znam, to sam već odavno uradila, nema godina kad sam stekle diplome, pišem radni staz samo za poslednje 10 godina (radila sam 7 godina) od kako sam otisla, i to za work history ne pišem datum nego koliko dugo sam na kom mestu radila, tako nema nijedan datum niti godina u mom Resumu, i ništa, no problem je sto sam u proteklih 5 godina radila samo jednu godinu, ali se to ne vidi, ali sve je to postdoc koji ne da se ne ceni, nego je vrlo stetan za karijeru.

Druga stvar sto vecina firmi trazi da se prijavis preko njihve strane i popunis njihov formular i to moras da upises datume drugacije se ne može poslati prijava, nisu oni naivni, znaju i oni te trikove.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
30. oktobar 2010. u 18.39
Sve vece i ozbiljne kompanije odavno imaju svoje online formulare za
popunjavanje. Oni tako popunjavaju svoje baze, a onda
pretrazuju po kljucnim rečima.
rizling
31. oktobar 2010. u 14.46
Sestre i Braco,

kakav je zakljucak? Svi smo u pravu, biće da je naj bolje.

ja lično nisam mnogo razumeo:)))) ali vi koji ste , dobro vam je doslo iskustvo drugog ?

jer iskustvo nema cenu.

jedva cekam opet jednu tako dobru diskusiju.

pozdrav

pravda_i_istina
02. novembar 2010. u 01.15
supruga i ja smo za 3,5 godine u usa, od kojih 1 na prinudnom, promenili: ja 2 (preporukom iliti vezom), a ona 3 posla (internetom), te dosli u fazu da vise nema rizika od gubitka istih, već samo cekanja povisica ili prebacivanja u kompanije koje su spremne da plate vise

tačno je da je usa iskustvo dragoceno, pa se čak supruga hvali da bi i u srbiji mogla pristojno da zaradjuje sada, mada je izvesnije da će se to ovde desiti, i toga je njen poslodavac svestan, samo je pitanje meseca kada će otperjati, jer je ovaj stipsa da se otvori vise

i u srbiji smo do poslova dolazili preko veze, ali sam ja davao i dobijao otkaze, tako da čim se ukazala prilika, prosto sam nas katapultirao u good old usra

pravda_i_istina
02. novembar 2010. u 01.41
ne znam kojom precicom bi u nemackoj ili italiji postali srednja klasa sa 4 emigrantske torbe posle 4 godine, ako bi možda tek natucali jezik? zar nisu emigranti gradjani drugog reda? a ovde možemo samo da vadimo prosek u ionako emigrantskoj zemlji; i to je sustina, a ne masne price, preuvelicavanja itd.
GZox
02. novembar 2010. u 09.36
pravda_istina, je si li ti ozbiljan ili sarkastican ?

valjda si mislio, na putu si da postanes srednja klasa jer
kad bi se za četiri godine od četiri torbe postjala srednja klasa
to bi bilo fantazija.

pravda_i_istina
03. novembar 2010. u 01.44
ma, fantaziram malo, ali sto da ne sad kada je srednja klasa malo oronula, zašto mislis da nam je standard bar nize nedostizan, tj. šta treba da se desi bih te razuverio?
GZox
03. novembar 2010. u 09.40
Nema šta da me ubeđuješ nego imaš li odplacenu kucu u delu gde živi srednja klasa,gde se ne plasis da izadjes uvece i protegnes noge. Imaš li odplacena nova kola srednjeg kvaliteta za tebe i ženu. Imaš li odplacene sve dugove plus 50-100K u banci.Potrosis li 10K godisnje
za godisnji odmor na nekom malo boljem mestu za odmaranje.

Ovo su samo osnovni finansijski zahtevi za pripadnost srednje klase.

COigledno se ne slazemo u definiciji srednje klase, zna se šta je srednja klasa, ne može srednj klasa da se sroza na neki nizi nivo „srednje klase” već samo može da se predje u nizu klasu.
Napomena da niza klasa nije ona koja živi na granici siromastva već
ima za normalne potrebe.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
03. novembar 2010. u 10.49
GZox, koja je svrha odgovoriti „DA” na sva tvoja pitanja kada ionako ne bi verovao?
GZox
03. novembar 2010. u 13.04
top pa nisam tebe pitao, opet možeš da budes zaprska u corbi

kad se vracamo na verovanje i odgovore , lepo sam pitao tebe
i dijega da stavite bez osetljivih podataka rezime startup delije
i tvog i njegovog, i šta bi? odbijeno a zašto
pa ne može da se laže do beskraja

osim toga ne razumem šta ja ne verujem? ti si bre budalast covek
da santa barbara kaže da je on visa srednja klasa,ja nema šta da ne verujem jer covek je izneo cinjenice koje može svako da vidi

šta si ti izneo, dijego ili sad pravda, ništa, samo neka svoja vidjenja i palamudjenja

onda ako se držimo neke logike, otkud to da pravda ne veruje da može da covek ima to isto u italiji ili nemackoj to što on ima?

po cemu sad ste vi to „vidoviti” a ja nisam?

oćeš da ti verujem na reč,e ko te jehbe neću :)

KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
03. novembar 2010. u 13.30
> oćeš da ti verujem na reč,e ko te jehbe neću :)

Pa uvek je na forumu verovanje na reč osim ako se ne upoznamo lično ;)

Ako su X i Y reci a ti ne verujes X, zašto bi verovao Y gde Y => X ? :)
GZox
03. novembar 2010. u 15.02
pa nisam ti ni tražio da verujes! ka prvo ja ni ne znam šta mi ne verujes :)
a šta drugi ne veruju tebi i ti njima za to me boli uvo

imaš li ovde da izneses neke cinjenice ili nemas? valjda kao nečiji advokat raspolazes cinjenicama, na sudu ne možeš da palamudis

covek dosao sa četiri torbe, verovatno on ili žena ili možda čak oboje isli na doskolovavanje, znaci čak i da je bilo bez studentskog kredita ,te godine dve nisu zaradjivali neke pare,prvu godinu isto puj pike i sad ti meni hoćeš da kažeš da je njih dvoje zaradilo

za sledeće dve godine, recimo 300K kuca, 50k kola, 100k u banci +
100k za zivot i ostalo = 550-600K bez takse
kako da ne, odmah ti daju platu 150-200k kad zavrsis fakultet, čak i tuku ako nećeš da prihvatis.

sad topko ako je covek uspeo ovo da uradi, skidam kapu
a za tebe i ne sumnjam da svake godine trpas bar po milionce u novcanik

nina
03. novembar 2010. u 16.18
Gzox, po tvojim merilima, srednja klasa uopste ne postoji, osim u Indiji;)
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
03. novembar 2010. u 16.51
Dok god radis za drugoga, a ne drugi za tebe,
srednja si klasa.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
03. novembar 2010. u 17.03
Trenutni poredak
1. Australia
2. USA
3. Canada
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
03. novembar 2010. u 18.24
Srednja klasa ima u svom vlasnistvu kucu, dok nemas kucu u svom vlasnistvu( ne odplacujes je vise) ne možeš da se racunas u srednju klasu ni pod tackom razno.

nina, nisam bio u indiji, nemam pojma kako je tamo
ako ste ti i topko bili tamo napisite neka vasa iskustva, verovacemo vam ovog puta na reč, znaci pitaj bratka topka da li se i on slaze sa tobom, drugim rečima pitaj brata lazova :)
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
03. novembar 2010. u 18.35
Ja to vidim ovako.
Dok god si u stanju da obezbedis krov nad glavom,
bilo da rentas, otplacujes kredit, kupis, i sl. srednja si klasa,
a kad to vise nisi u stanju, pa se nadjes na ulici,
vise nisi. Jednostavno.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
03. novembar 2010. u 19.24
> Srednja klasa ima u svom vlasnistvu kucu

Skoro niko osim izuzetno bogatih u USA nema u vlasnistvu kucu. Postoji mnogo razloga za to, ali mislim da nema svrhe ni da pokusam da ti objasnim zašto je to tako...
GZoxPoruka negativno ocenjena. Pokaži

GZox
03. novembar 2010. u 20.04
joj topko nek ti kupi majka mozgic umesto topic, nemoj se pravis mnogo pametan.
svi ljudi koji su finansijski i zivotno sređeni imaju odplacene kuce osim ako nisu budale ili misle da su pametni mnogo kao sto ti mislis

neki bre topko tupko imaju i po vise kuca u vlasnistvu, neke skroz odplacene a neke ne, sve zavisi imaš li para ili nemas
i naravno da kupovina bude pametna.
topko mnogo si ti zaneses sa svojim zanimanjem, ne treba tu neka velika matematika i pamet.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
03. novembar 2010. u 22.17
GZox
03. novembar 2010. u 23.37
idu slon i mis preko mosta marsirajucim korakom
i most pocne da se trese. mis onda rece slonu
„ala smo ga zaljulali burazeru”

šta mi dajete minuse jehbem vas glupa,orgranicena i nedokazana :)
kad odem na temu lakse se pronadjem :)

a sve po tri minusica

neka dobra trojka los,glup i zao
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
03. novembar 2010. u 23.44
Dijego & Top & Nintendo

1 + 1 + 1 = 1

:)
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
04. novembar 2010. u 00.21
Paranoia?
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
04. novembar 2010. u 00.33
Ne.
pravda_i_istina
04. novembar 2010. u 01.02
Gzox,
1. srednja klasa se deli na visu i nizu, to nisam ja izmislio, i nije od juče
2. otplacene kuce (pazi, novi otplaceni auto, kao da je zabranjeno voziti oldtimera ili na lease) u nekom zavidnijem % su pusti snovi bilo gde u svetu, a naročito ne za 4 godine, pa prema tome ne seruckaj vise
3. naravno da gravitiram belom predgradju bez kriminala gde su kuce 4-5x skuplje, a prve komsije visa srednja klasa, ako ne i truli kapitalisti, i ako se u ugajbim, šta mi još nedostaje da budem srednja klasa?

p.s. a to što si ti ozlojedjen uzaludnim skolovanjem i rasprsenim snovima, to je već problem
GZox
04. novembar 2010. u 09.56
pravda,

zna se šta je srednja klasa, bilo visa bilo niza
ti danas kažeš da si srednja klasa, gubitkom posla i nedobijanjem novog za neko vreme automatski se prebacujes u nešto drugo.

možeš ti sebe da proglasis i za kineskog cara, nemam ja stete ni koristi od toga. možda ja seruckam ali ti seres, doduse mnogo manje nego top ili dijego ali ipak je to u značajnim kolicinama.

ko se ovde hvalio da je postigao tako mnogo za četiri godine?
otkud ti znaš da je to isto nemoguće u italiji,svajcarskoj,austriji
ili nemackoj?
ko napravi onolike kuce po srbiji, vi uspesni ameri ili uspesni nemci!!

ne sumnjam da si u boljem kraju ali ti do kapitalista,pa tebi treba pola plate da platio samo taksu na kucu gde oni žive!
4-5 skuplje, od čega ??

što se tiče mene , jesam ozlojedjen, pisao sam ovde vise puta direktno
ili indirektno o cemu se radi. snovi pa retko ko ih ispuni onako kako je hteo!

uzaludno skolovanje?!najgore je prošlo, ja kucam sa posla gde dolazim kad hoću i kad hoću, naravno u granicama. pustim da mi racunar „mota” brojeve a ja za to vreme kontrolisem hvalisavce i ladimude po sc-u :)
nisu neke velike pare ali biće bolje,cekam da se doucim u nekim stvarima pa odo na wall street da radim za pola miliona :)
salim se malo ali nikad se ne zna.

ovde na sc-u dolaze cudne sorte uspesnih ljudi, menjaju pravila,izmišljaju i prilagodjavaju istinu sebi da bi to bilo u skladu sa njihovim snovima,eto i topko kaže samo bogati imaju odplacene kuce. pa jel su bogati toliko glupi pa da ne znaju topkovu
i tvoju filozofiju da je bolje odplacivati nego odplatiti??
stvarno ste smesni vi uspesni srednjaci, poredite se sa sirotinjim u srbiji i sirotinjom u americi,, poredite se sa ravnim sebima pa ćete da malo vidite da i niste tako uspesni kako zamišljate.

ja još nisam uspeo a vi ako jeste svaka vam cast, meni ni iz dzepa niti u dzep.
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
04. novembar 2010. u 11.23
> ko napravi onolike kuce po srbiji, vi uspesni ameri ili uspesni nemci!!

Merilo uspesnosti = napravljena kuca u kojoj ne živis u finansijski i politicki nestabilnoj zemlji na drugoj strani zemljne kugle? To nema veze ni sa uspehom ni sa investiranjem ni sa diverzifikacijom.

> ja još nisam uspeo a vi ako jeste svaka vam cast, meni ni iz dzepa niti u dzep.

Lepo receno.
nina
04. novembar 2010. u 15.46
Ne znaš bre Gzox ni da izguglas:)

'In urban India, for example, a family is considered middle class if it resides in an owner-occupied property.'

Zarada je na poslednjem mestu prilikom odredjivanja parametarai ili bar pri dnu.

'Members of the middle class belong to diverse groups which overlap with each other. Overall, middle class persons, especially upper middle class individuals, are characterized by conceptualizing, creating and consulting. Thus, college education is one of the main indicators of middle class status. Largely attributed to the nature of middle class occupations, middle class values tend to emphasize independence, adherence to intrinsic standards, valuing innovation and respecting non-conformity.'

http://en.wikipedia.org/wiki/American_middle_class
GZox
04. novembar 2010. u 18.33
ne zanima me, guglam nešto drugo
pravda_i_istina
05. novembar 2010. u 00.07
ko se ovde hvalio da je postigao tako mnogo za četiri godine?
otkud ti znaš da je to isto nemoguće u italiji,svajcarskoj,austriji
ili nemackoj?
ko napravi onolike kuce po srbiji, vi uspesni ameri ili uspesni nemci!!

ne sumnjam da si u boljem kraju ali ti do kapitalista,pa tebi treba pola plate da platio samo taksu na kucu gde oni žive!
4-5 skuplje, od čega ??

1. postigao relativno mnogo u poredjenju sa nemackom npr. gde prvo dobija nemac posao, pa neko iz eu, dok je srbin/srpkinja na poslednjem mestu
2. bilo je moguće uz velika odricanja, a u tome je i poenta mog javljanja: mi se ničega ne odricemo
3. koliko te kuce vrede, to je pitanje, ili bar koliko para je potroseno da se naprave... da li su uopste uporedivi ti lavovi i sl. sa kucama koje su ovde izgradili imigranti; mislis li da je jeftina kicerica na istoku srbije neko dostignuce, koliko može da kosta 1 takva kuca, 100.000, i ima li ikoga da je plati?
4. 4-5x skuplja od kuca u obojenim kvartovima, downtown; bas je žena gledala danas 1 kucu izlistanu 140.000, a godisnja taksa za nju je oko 3.000, mada ni ovde nema bas nešto kupaca, ali se desi da naletimo na gazdarciu koja kaže: „upravo smo jutros prodali kucu”.
GZox
05. novembar 2010. u 00.55
je si li ti uopste bio u nemackoj bilo legalno ili nelegalno
kao iseljenik koji je pokusavao da ostane tamo?

KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
05. novembar 2010. u 01.22
> ne zanima me, guglam nešto drugo

Prvo lupnes na neku temu a onda se pravis nezainteresovan za istu?
pravda_i_istina
05. novembar 2010. u 02.32
Nisam, gzox, žena koja se udala za nemca, fakultetski obrazovana, poliglota za izvrsnim poslom u srbiji/biografijom mi je izvor informacija
U usri, udas se, ozenis i ti si na konju za gc.
p.s. a i skorasnji clanak (bila tema i ovde) o nemogućnosti integrisanja u germaniji dosta govori u prilog tezama
pravda_i_istina
05. novembar 2010. u 02.40
ko napravi onolike kuce po srbiji, vi uspesni ameri ili uspesni nemci!!
=====
ja ne znam stvarno odakle tebi i onom marku011 tolika odbojnost prema našima u emigraciji, samo telefonski imenik nasumicno da otvorimo i obidjemo kuce/adrese onih sa prezimenima na vic, videli bi da se radi o USA, a ne Nemackoj; drugim rečima, sto ih ne sazidase u Nemackoj, umesto sto su se zlopatili, a za razliku od iseljenika ovde koji su uzivali i standard nize, a sada oni stariji vise srednje klase? koji je nemacki san, kao pandan americkom?
pravda_i_istina
05. novembar 2010. u 02.44
usa - uspeh u perspektivi, americki san, germanija, - arbajt za gazdu kurta i eventualno ciganisanje u svom selu pod stare dane ako se ustedelo na svim mogućim zivotnim troskovima, nekulturi stanovanja, ishrane itd.
rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
05. novembar 2010. u 04.06


pravda_i_istina

Drago mi je da si tako brzo ostvario ** americki san** i da uzivas u tamosnjem blago stanju.

Kako vidim kao srednja klasa nemas vise ekonomski problema. Gledaš kucu od 140000$. blago tebi.

Na kakvom je mestu? dali ima skole u blizini bolnice i prevoznog sredstva. Kolko ti je prvi aerodrum udaljen. Znam vi **ameri** idete vise na odmor vasim kamp kolima?

Kažem ameri jer sto ti kažeš i ovi iznad čim predjese carinu americku odma si **amer**

Još jednom blago tebi. Ja moju kucu u srbiji prodajem za 170000$, bez bazena . Mesto je oko 10000stanovnika. Imaš, osnovnu skolu i gimnaziju i ambulantu. Veci grad je oko 11km. Možeš ići u grad, gradskim autobusom, vozom i naravno kolima. Aerodrum je nekih 70km. I poso, ako si vredan lako možeš naći.

Za 140000$ u Evropi ne možeš ništa da kupis.Čak ni mali stan od 50kvadrata. A kamoli kucu.

Bas blago vama sto kao srednja klasa možeš sebi tako raskosan zivot da pruzis?

Sigurno si i posetio Hooliwud, bas blago tebi. I lepo je cuti nas covek uspeo.
GZox
05. novembar 2010. u 10.04
usa - uspeh u perspektivi, lepo si rekao
i onda covek uspe posle 30 godina, bar po nekim mojim strozijim merilima a zivot prosao. dobro nije ni to loše bar deca da imaju nešto

nisam bio ni ja u nemackoj, možda je bolje u usa, ne tvrdim suprotno samo me iznenadjuje zestina naših amero-kanadjana kada se prica o evropi!

top, nina hoće da me podjhebava sa sitnim trikovima
a stvarno me ne interesuje indiija da je ja guglam,rekoh možda
ste vi bili

što se tiče „domaćeg terena” nemam šta da guglam , gledam svojim ocima

rizlig nasi amero-kanadjani su u velikoj zabludi, i meni to ne smeta meni smeta kad pocnu drugog da nazivaju glupim, budalom nesposobnim, nije svako za americki kontinent i itd a ne vide dalje od nosa bar njih 99%

konkretno što se tiče pravde, pa ako je covek dosao sa četiri torbe
verovatno je uspeh to što ima, ja to cenim
međutim on kao i svi ostali precenjuju to, verovatno vide americku sirotinju pa se upoređuju sa njima

to je problem sa našim amero-kanadjanima, oni svoj uspeh upoređuju sa srpskom i americkom sirotinjiom a podsvesno im je u glavi kuca od deset milona dolara u kaliforniji blizu obale.

KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
05. novembar 2010. u 11.03
> meni smeta kad pocnu drugog da nazivaju glupim, budalom nesposobnim

Citiram te iz tvojih poruka na ovoj temi:

„budalo, to dal [sic] sam ja isfrustriran je druga tema”
„top ne jedi gofna [sic]”
„psujem te nepismena”
„psujem te glupa oopet [sic] po drugi put”
„ko te jehbe [sic] profesore”
„amatercic , ti si drzak i bezobrazan covek”

itd...
GZox
05. novembar 2010. u 12.13
top, stojim iza tih svih reci!
nevaspitanje se ne ogleda samo u vulgarnosti
ili drugim rečima ako nisi vulgaran to ne znači da si vaspitan
vecina ovde izigrava kao neku gospodu a ne zna osnovne principe
postovanja drugih.

kad si već izvukao moje reci mogao si i reci onih koje su prethodile
ovim mojima.
ovde ljudi nabace neki nik, napisu zanimanje , biznismen, kapitalista,
nobelovac i itd i onda ti drže predavanje sa nekih visina a nemaju pojma da su skoro na zemlji.

sa komi-fo pokondirenim tikavama,srbo-amero-kanadjanima treba kratko i jehbitačno: marsbagro, kotejehbe, idiu3.14,kretenkodebilko...
tikve samo razumeju takav jezik, drugacije ne možeš
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
05. novembar 2010. u 12.47
Ne slazem se ali svejedno...

Ajmo jednostavno da se vratimo na, sto bi ameri rekli, „first principles” jer mnogo skrecemo sa teme i ne verujem da pomazemo ikom. Šta ti predlazes? Vidim da samo kritikujes i napadas ali ne nudis nikakvu alternativu. Pljujes po USA ali si i sam tu i nadas se poslu od pola miliona dolara na wall street-u (a dolar i wall street, zakljucujem iz postova, prezires).

Šta ti savetujes (mada sam to ne praktikujes ali ajde)?

- selidbu u evropu?
- ostajanje u USA uz frustraciju i pljuvanje?
- izgradnju kuce u Srbiji dok stedis u USA?
- nešto treće?

Vidim da imaš jako visoke standarde za druge (tvoja definicija srednje klase) pa me zanima zašto mislis da u USA možeš bas ti to da ostvaris (kao i mnogi drugi) a u isto vreme ljudima koji su ostvarili nešto slično i zadovoljni po svojim standardima ili ne verujes ili ih vredjas?

Zanima me da predlozis jednu stvar koja će biti korisna diskutantima. Ja sam u postovima gore od drugih usera video dosta konkretnih i positivnih stvari koji će pomoći svakome ko živi u USA. Od tebe sam samo video napade na iste i pljuvanje u zemlji u kojoj živis i koja ti je dala mogućnost da se doskolujes i mastas o pola milionskom poslu sto opet, iz ugla emigranata, verovatno može samo u USA ali ti to uzimas zdravo za gotovo...
pravda_i_istina
05. novembar 2010. u 13.43
problem naših je kompleks posedovanja pri cemu zanemaruju standard, i odatle proistice kontrast avioni/kamioni/vile/bazeni ili siromastvo na drugoj strani

... a pricali smo o srednjoj (SREDINA) KLASI

nasi su koncentrisani u nekoliko (vise) milionskih gradova (videti koji su pobrojani na sc diskusijama), retki, možda niko ne živi u problematičnim/obojenim delovima grada, već su to većinom BELA PREDGRADJA, a ja lično tražim ona sa najboljim javnim skolama (za priv. obdaniste smo se već otvorili, pa ćemo sad morati za kucu da ne bi morali za priv. skolu)... daleko smo od toga da budemo prvi u selu, samo gledamo gde je najbolje da se uklopimo, a u naše selo - bgd, uvek možemo da se vratimo, ostali stanovi roditeljski, a i licni od po 50-100k jurica, ako bas nekog zanima

pravda_i_istina
05. novembar 2010. u 13.48
poenta mog javljanja je da nismo morali ništa da prodajemo kao rizling, a isto tako nismo dosli ni sa namerom da te 4 torbe napunimo parama ovde u usa, hehehe, pa ko razume: DOSLI SMO DA ZIVIMO OPUSTENO, a kad nam zafali uzbudjenja/adrenalina, kao meni, trampimo porodicni 4x4 (drugi) auto za sportski, ...i, vozi misko
rizling
05. novembar 2010. u 14.06


0
rizling
05. novembar 2010. u 04.06

pravda_i_istina

Drago mi je da si tako brzo ostvario ** americki san** i da uzivas u tamosnjem blago stanju.

Želim ti da ostanes u tom stanju , kako živis SADA.

Kucu prodajem, nemam nikog vise tamo.

GZox
05. novembar 2010. u 14.16
„Ne slazem se ali svejedno... ”
Ne moras niti sam ocekivao.Srbo-ameri( a ostali iz bivše sfrj)su stoka nevidjena, vecina. Tek kada sam dosao u SAD shvatio sam
zašto je Tito pobedio Dražu. Takozvani Četnici u SAD su stoka nevidjena pljuju
po Srbiji i gadjaju se nekim apstraktnim pomovima a pola njih se ili orodilo sa ustašama ili ispijaju gomile pivskih flasa sa njima.
Ovo je bilo bar u kraju gde sam ja bio. Za Cikago kao nas takozvani centar ne znam. Vecina gleda da te na fin način zafkne, uglavnom novodosle useljenike.Kako to da nazovem osim nekom vrstom mentalne bolesti.

„Ajmo jednostavno da se vratimo na, sto bi ameri rekli, ”first principles„ jer mnogo skrecemo sa teme i ne verujem da pomazemo ikom. Šta ti predlazes? Vidim da samo kritikujes i napadas ali ne nudis nikakvu alternativu. Pljujes po USA ali si i sam tu i nadas se poslu od pola miliona dolara na wall street-u (a dolar i wall street, zakljucujem iz postova, prezires). ”

Ja ne pljujem generalno po SAD, već sam nekoliko puta rekao sto sam šta mi se ne svidja, neću da ponavljam vise,ukratko, ovi ovde su ako nisu gori nisu ni bolji od onih u Srbiji, što se tiče nacina zaposlenja. Eno ti primer dijego, covek otkad je dosao na prvi posao ostao je tu, ne kažem da je to loše ali prica drugima kao papagaj da ima posla samo su ovi što ne mogu da ga nadju glupi a on jedini pametan.
Sto nije nasao posao na wall street tamo placaju eksperte kao on 200-300K. Ili ona ljigava masa od mxm profesora. Usudjuje se da drzi ecolid-u neka predavanja. On je profesor samo za ono sto predaje i za drugo ništa.Meni govedo kaže da ne smem da mu se obratim jer je diskusija zavrsena .
Tipican primer jednog cobanina koji ima možda malo veci IQ i ništa vise. O amtercicu da ne pricam isto teski ljigavko.
I posle se cudis sto psujem kretene, pa samo to zasluzuju. Evo kad si već spominjao vaspitanje, setih se ecolid, nju su druge vucibatine
godinama ismejavale a ona je sve to kuturno prihvatal bez ijedne ruzne reci. Kako onda nisam upravu, sa ljudskim gmizavcima treba kratko i jehbitačno.

„Šta ti savetujes (mada sam to ne praktikujes ali ajde)?

- selidbu u evropu?
- ostajanje u USA uz frustraciju i pljuvanje?
- izgradnju kuce u Srbiji dok stedis u USA?
- nešto treće? ”

Zavisi od slučaja, što se mene tiče ja odvajam jedan deo i za nešto u Srbiji,nazalost po mene nisam milioner kao dosta vas ovde inače bi iz momenta nešto ulozio u Srbiji,naravno za mene ne za Srbiju.
Evropa? Ne znam, selidba nije jednostavna stvar ali sto da ne ako je tamo bolje za nekoga. Amerikanci isto idu po svetu ako nadju nešto dobro, bar na neko vreme.

„Vidim da imaš jako visoke standarde za druge (tvoja definicija srednje klase) pa me zanima zašto mislis da u USA možeš bas ti to da ostvaris (kao i mnogi drugi) a u isto vreme ljudima koji su ostvarili nešto slično i zadovoljni po svojim standardima ili ne verujes ili ih vredjas?”

Ne samo za druge, ti isti standardi važe i za mene, valjda sam bio jasan u vezi sa time. Nisam ja rekao da drugi ne mogu da ostvare niti da im branim, da ne verujem da je neko već to ostvario ili je na putu da tako bude. Takođe nisam rekao ni da sam ja najsposobniji ali eto nešto drugo ne valja. Svestan sam duboko da ima pametnijih i sposobnijih ljudi od mene.Samo jednu stvar zaboravljas, ne može neko
zbog toga da pravi druge budalama.
Ne branim da su ljudi zadovoljni sa onim što su ostvarili samo ako je neko zadovoljan nekom dascarom od 150k smesno mi je kad sebe svrstava u (visu) srednju klasu. Sad sam ja kao ljubomoran i ne verujem ljudima da su uspeli, smesno. Po istoj logici, zašto ti isti uspesni dobiju penu na usnama kad im se spomene Evropa?!!!
Ja nigde nisam rekao da je Evropa bolja od Amerike, jednostavno to ne znam jer nisam živeo tamo.

„Zanima me da predlozis jednu stvar koja će biti korisna diskutantima. Ja sam u postovima gore od drugih usera video dosta konkretnih i positivnih stvari koji će pomoći svakome ko živi u USA. Od tebe sam samo video napade na iste i pljuvanje u zemlji u kojoj živis i koja ti je dala mogućnost da se doskolujes i mastas o pola milionskom poslu sto opet, iz ugla emigranata, verovatno može samo u USA ali ti to uzimas zdravo za gotovo...”

Može i u Londonu da se dobije takav posao, može i na drugim mestima
a da se masta može svugde. Rekao sam da je to vise masta , nisam rekao da sam ja sposoban za taj posao i da treba da ga dobijem ali mi idioti eto ne daju.Jednostavno sam spomenuo taj posao zato što neki misle da su se popeli na najvisu lestvicu a ne vide da su u zabludi.

Predlog je da mi srbo-americke-kanadske fufice cuclaju malo
onako figurativno. Sami će se prepoznati koji su to, ostalim ljudima želim prijatan dan i kraj nedelje.Nemam drugih predloga a kad budem bio u prilici da pomognem drugima pomoći ću, za sada još uvek pomazem samom sebi i usput pomalo lecim svoje frustracije ovde na sc-u kao i mnogi drugi.
rizling
05. novembar 2010. u 14.27

taj sa četiri torbe, je zezator, provocira, a možda je i Iranac u drugom odelu :))))) Sad treba da ode u holivud i isprica svoju zivotnu pricu, oni to vole :)))) Pa da ga gledamo na platnu.

meni ta provociranja i zezanja ne smetaju .
Nema potrebe nikom da se dokazujes. A naročito ovako virtuelno, vidi se iz aviona dali ima istine ili zezanje.

Ima nas po nekoj statistici preko 2 miliona u belom svetu? Nismo se svi isto snasli. A za to ima 1000 razloga.Ima ljudi koje sam poznavao lično, u srbiji za koje bi rekao da je bilo bolje da ostanu. Gle a oni se prilagodili i uspeli. A ima ovde sa mnom, koji su radili sa skolama, žive ko klosari, bez kola, niti idu u posetu u srbiji. Za to nema kriterijum.

A ni zemlje zemlje, nemacka, amerika , australija. Sve je individuelno?
Svugde ima nešto dobro i losije. Na nama je da se prilagodimo, ako ne možemo, idemo dalje. A ko može svima da ugodi?Sad ima i ono **losoj ovci i runo smeta**

Primetio sam, da najviše naših dolazi u posetu, iz australije. Neki ostanu po nekoliko meseci, zalece nostalgiju pa nazad. Ovi iz kanade svakih 3-4 godine. Dok ovi iz amerike skoro nikada?(ovi iz Beca i Minhena skoro svakog vikenda ).

Ona strucna raspravljanja oko diploma nisam razumeo jer je to specificno i zavisi od države do države.

Dialog sa našim ljudima koji žive preko deset godina u severnoj americi je vrlo tezak.Skoro se ne razumemo. I sa rodjacima. Sad Neka neko strucniji neka objasni taj razlog :))))))

Ovde u zemlju u kojoj živim, dolaze mnogi iz Kanade koji su živeli tamo i preko 20godina od bolnicara, bankara doktora informaticiena.Razloga ima puno, klima, da budu blize srbiji, i drugo.

ecolid19
(...)
05. novembar 2010. u 14.35
pravda i istina,

vi mislite da je veliki uspeh sto ste od 3,5 godina u USA oboje bili 2 godine na unemploymentu! jaka srednja klasa nema šta!

Onaj ko uspe da dobije stalni boravak u Nemackoj živi bolje i lagodnije nego u USA.
immigrant02
(ekonomista)
05. novembar 2010. u 17.22


Živeo si na grbaci drugih dve godine, skolujes se da bi kako ono bese radio kao radiologic technician i predstavljas sebe kao visu srednju klasu? ne verujem da si ozbiljan..
pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 00.52
hehehe, čitajte malo bolje: nisam ni blizu vise srednje klase, već nize, niti sam bio 2 godine na unemploymentu, već 1 i to, naravno, od para koje sam izdvajao dok sam bio zaposlen, kao i mnogi, uostalom

dascare se prave i u skandinaviji, secam se 1 vrlo dobre teme

rizling, a zašto si ti uopste pomenuo da prodajes kucu u srbiji, pa bi sada objašnjavao razlog? gde je kontekst te informacije u ovoj temi? - prosvetli me:)

a ako ćemo da se vredjamo, mogao bih i ja, samo mi je bzvz da vredjam kompleksase, i da ne ostvarim nikakav efekat, hehe

a gzox i ecolid bi odavno zdimili za nemacku, kada bi mogli, mada ja mislim da je njima teze jer kroz zivot gaze solo

rizlingPoruka negativno ocenjena. Pokaži

rizling
06. novembar 2010. u 03.56

rizling, a zašto si ti uopste pomenuo da prodajes kucu u srbiji, pa bi sada objašnjavao razlog? gde je kontekst te informacije u ovoj temi? - prosvetli me:)
33333333333333333

iz dva razloga sam spomenuo kucu u Srbiji.

1. bila je reklama za prodaju. Možda nekog će interesovat. (povratnika)

Pa da pita gde je i za detalje.

2. Da ti vidis u zemlji snova, ako si i tamo (americi) obična kuca kolko kosta ?u Srbiji.

Naravno da ti ništa ne razumes, i ne verujem da ti možeš takav da zaradis vise nego sto ti treba za hranu?

bilo je ovde provokatora, i većih :)))))) zato i pišem ovako često, nevolim nepostene. koji unistise ** dobru diskusiju**
pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 10.17
seljo dragi, pa ja sam koliko juče otisao iz srbije, beograda, pa ni padeze još nisam poceo da zaboravljam kao ti:))
a ako nadjes ovde kupca za kucu, da castis!
pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 10.23
i nemoj meni, seljo, sa tom ironijom kao djonom u tekst, mogao bih da se naljutim (sad sam video/osetio kako dises... kao ja se hvalim, pa ćeš ti da mi pokazes i spustis me sa svojim selom; ...alo te selo, seljo dragi)
GZox
06. novembar 2010. u 10.36
ovo je vredjanje pameti:

„hehehe, čitajte malo bolje: nisam ni blizu vise srednje klase, već nize, niti sam ...”

„prve komsije visa srednja klasa, ako ne i truli kapitalisti”

sad će tu biti nekih objašnjenja, možda mogu topko i dijego da pomognu

ovo je primer, kulture i bogatog recnika
„...bi odavno zdimili za...”

dobro, ajde možeš tako sa mnom da razogovaras ali otkud ti pravo da kažeš nešto tako ecolid, ona nema takav recnik.

a pozivas se na nevredjanje i postovanje drugih.tvrdis da si klasa do kapitalista, i to onih trulih?!!

p.s. ima onaj vic o crngorskim mackama, kad se sretnu one govore
jedna drugoj dje si tigre, tako i uspesni srbo-amero-kanadjani
gde si bre (zreli) kapitalisto

pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 10.38
kad već pominjemo iranca, verovatno bi generalizovao: vi u srbiji samo znate da prodajete (tudje, sto je drugi kucio, pravio), te tako resavate svoje stambeno pitanje, ako ga ikada i rešite, maknete se od mamine suknje
pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 10.58
neuvredljiva inteligencijo,
zašto mi se imputira visa srednja klasa, ako sam samo napravio podelu na visu i nizu radi preciznosti?
prve komsije, figurativno, ali ulicica koja sece „moju” ulicicu, na 100 m vazdusne linije videh korvetu, kucu kao iz bajke, ...

gde sam ja uvredio tebe i ecolid?
„zdimio”? pa, zar ne bi? ZAPALIO, zargon (odakle si ti inače? - bas me zanima, posto, vidim, lajes na izbeglice)

p.s. vidim da stavljas zareze, samo budi malo uporniji, nemoj na svakom drugom mestu tek:)

pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 11.21
koliko se secam, ti si frustriran godinama, licnost ti je rascpeljena, mastas o milionima, da i ti napravis kucu u svom selu i pokazes se, dok trenutno živis u nekom cumezu stedeci kao pravi gastos... FUUUUUJ; i onda te, pacenika, logicno, svrbi sto mi porodicni ljudi živimo kao grofovi

GZox
06. novembar 2010. u 11.41
umes li ti da čitaš, sa zarezima ili bez njih?
rekoh da nema veze za mene kako se izrazavas samo ako neko misli da
je neki „nivo” ...
polako pokazujez pravo lice kao i svaki srbo-amero-kanadjanin
kad se uhvati u laži. sad si vizuelno-vazdusni kapitalista, kapitalista figurativac.
GZox
06. novembar 2010. u 11.46
sad si postao i plemic :)
ne znam ko je ovde rascepljena licnost i ko masta.
samo još fali topko i fudbaler, posto je fudbaler blizu holivuda
bar vazdusnom linijom, on je verovatno holivudska zvezda
za topka nije poznata geografska lokacija :)
pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 12.47
ovo sam ja napisao:

3. naravno da gravitiram belom predgradju bez kriminala gde su kuce 4-5x skuplje, a prve komsije visa srednja klasa, ako ne i truli kapitalisti, i ako se u ugajbim, šta mi još nedostaje da budem srednja klasa?

aj sad, u kojoj laži si me uhvatio?
GZox
06. novembar 2010. u 13.09
ma sve je uredu pravdo, izgleda da je samo mali jezicko-izrazajni nesporazum.
rizling
06. novembar 2010. u 13.14

ti i beograd :))))))))

biće si prodavo dolnji ves na **zelenom vencu** iz rumunije :)))) pa dolazili ljudi posle prvog pranja gaca da te biju, guma nije drzala :))))))

ili si bio BG **laca** pa tapko karte ispred bioskopa :))))))

možda BG mangup pa se keso na tramvaj ko tarzan da pokazes tvoju teritoriju :)))))

daj popi casu ladne vode pa se smiri :))))))
pravda_i_istina
06. novembar 2010. u 13.23
sad si dokazao da nisi dobri selja, već teski dziber
DijegoMaradona
(fudbalski bog)
09. novembar 2010. u 01.05
GZox, rekao sam da se neću vise javljati na ovu temu ali toliko brate izmišljas da je to smesno. Tek sad sam stigao da procitam pazljivo sve ono gore i prosto je neverovatno šta si sve pisao!

Kao prvo, ja nisam preko nikakve „veze” dosao u USA. Ni profesionalne ni komsijske ni akademske ni rodbinske. Posao sam nasao na sajtu „Jobs for programmers” koji je bio na www.jfp.com ali je propao, nema ga vise, stariji programeri će ga se setiti, bio je preteca DICE-a. Intervju sam prosao preko telefona, zvali me ljudi u Beograd i pricali sa mnom oko 4 sata. Ako je tu bilo neke „sugestije HR-a” kako kažeš ja to nisam znao niti mogao da uticem na to. Onda su mi pokrenuli H1B vizu a supruzi H4 (tada još nismo imali decu). Nakon par godina, kada su deca ojacala, žena mi je pocela da radi (oboje smo programeri) i ona je menjala 3 puta posao do sada (zadnji put pre oko godinu dana) ništa ni ona ni ja na vezu sve direktno na oglase firmi i kroz intervjue.

Mi nemamo nikakvu rodbinu u USA a i kontakte sa srbima ovde držimo na minimumu, veoma pazljivo biramo jer smo se mnogo puta opekli, ne idemo po crkavama i poselima i pokusavamo da se družimo i uklapamo sa amerikancima i ostalim strancima ne-srbima sto vise. Jednom kada budes imao ženu i decu shvatices.

Dalje, for the record, menjao sam posao u USA tačno 4 puta, zadnji put pre 4 godine. Nigde nisam rekao da isti posao radim od dolaska nego si to direktno izmislio.

Dalje, ako je neko dosao, recimo, u Google pre 10 godina (znam i takve) zašto bi on ikad menjao posao? Dakle ima svakakvih slučajeva.

Dalje, otkuda ti znaš da ja nemam 300K godisnje? Ne kažem da imam ali nisam nigde tvrdio ni da imam ni da nemam.

Rasprava sa tobom me podseca na onaj fazon iz „Složne Brace”:

Pitanje: koliko je 4-2?
Odgovor: šta?
Pitanje: pazi imaš 4 jabuke i uzmem ti 2, koliko ti ostane?
Odgovor: a sto da mi uzmes 2?

Uvek se uhvatis za neki besmislen mali detalj i ne vidis big picture... A kada se drugi uhvate za nešto slično onda te „mrzi da googlas” ili „googlas nešto drugo”!?

I da se vratim na temu, ja ne pljujem i ne penim kada se pomene Evropa, meni je cilj da (i zbog dece, da vide svet) živim 50% USA 50% evropa i radim ka tome. Ja jesam silom prilika dosao u USA ali ne branim USA bezrezervno, ko god je procitao moje postove gore video je da sam prilično uravnotezen i da čak kažem da se ne može braniti nešto na šta si bio primoran. Tebi bi ocigledno bilo bolje da se vratis u Srbiju ili da probaš sa nekom EU zemljom jer ti se toliko cemera od amerike nagomilalo da mi je prosto zao kada čitam šta pišes. Ne vredjam se ja, ne može mene niko na forumu da uvredi ali mi je zao sto pišes tako tuzno a na prvi pogled napadno i samouvereno...

Želim ti sve najbolje i sada zaista neću vise odgovarati ovde ma šta dalje pisao. Još jednom sve najbolje.
santabarbara
(Penzioner)
09. novembar 2010. u 02.10
E moj DijegoMaradona (opet se javljam - against my better sense!) od prvog posla pa do zadnjeg, tj. penzije promenio sam nekoliko coll./univ i bus. (CA, TX, TN), pa još i danas radim (u 73coj)honorarno bez ikakvih 'politicki podobnih' i striceva, ili bilo koje 'veze' i preporuke osim one koje su u licnom CV/Resume (pomenuto par puta već na ovim stranicama kao i u mojoj knjizi), al' neki teško to prihvataju čak kao i mogućnost, a kamoli kao - stvarnost (kako u proslom tako još i u sadasnjem vremenu)!
GZox
09. novembar 2010. u 09.49
ej moj dijego i mene je tebe zao, patis od komleksa najboljeg i najpametnijeg još kada se doda da si pokupio mentalitet srbo-amera
i amero-amero ali onih najgorih lako je izvesti kako razmišljas a to je „samo ja moram da uspem a uspeh drugih je vredjanje mog dostojanstva”

pogodilo te onih 300K, pa polako pokazujes pravo lice,
znam ja da ti imaš pola milona dolara platu ba bi zato u teksas!!??

znaš druže dijego, nas narod kaže onom koji laže i izmišlja treba veoma dobra memorija, onome drugome ne treba bar ne zbog toga.
ali ti si covek u „velikoj karijeri”, ko će da vodi racuna o tome :)

takođe je meni priroda ako dala neku sposobnost da pamtim detalje
po ko zna koliko godina, lažeš druže dijego pomalo , malo vise izmišljas a mnogo mnogo menjas,ulepsavas ili sminkas.

„te ja nisam ovo napisao te jesam ovo, ovo je bilo ovak ali ...”

imaš velike komplekse, iza tog nazovi uspesnog finansijski coveka i krije se neuspesni covek.
znamo svi da su nasi ljudi u americi nezgodni ali jehbote ne nadje se
za tebe u toj uspesnoj kaliforniji neki porodican covek, srbin sa zenom i decom!!

krisis pravila samo kad tebi odogvaraju, kad ti se povredi sujeta onda „još ovaj put”!
ti nisi pisao te ovo te onoja već ja izmišljam a gde sam ja to napisao da nemam ženu i decu?

druže dijego, znaš kako narod kaže ako koza laže rog ne laže.
uvek skocis po ovom sc-u na nekog ko drugacije misli i ima drugacije probleme u americi a ne uklapaju se u lecenju kompleksa velicine tj „ja i samo ja”. jesi umeren ali samo na rečima u idejama si ekstremista i to onaj među većima, a bogami neki put ti izleti
„dupe bi dali” , valjda za kalifornijsku kompaniju u kalifornijskom raju a pri tome bi ti iz tog raja u teksas.
ti bi trebalo da se sazalis prvo na samog sebe, mada od sazaljenja nema vajde, bolje bi bilo da radis na sebi da postanes covek , ne samo uspesna robotska figura,a gde je kome bolje ili gde ko treba da ide i šta će sve da se desi ostavi onome gore.
zato druže dijego odhebi sa svojom umernoscu i finocom, idi pricaj nekom ko te ne zna.

santabarbara, ovo vazi i za tebe, šta skaces samo u odbranu nečeg što se teško može braniti. upadas neku pricu koja koja bi vazila za tebe
pre tridesetak godina. koliko puta treba ovde da ti ostavljam linkove
da na primer bivši predsednik javno izavljuje da treba favorizovarti
indijce na fakultetima i onda indirektno i na poslovima.
javno si se hvalio da se 100 ljudi javilo na to jedno ...eno mesto a eto tebe odabrali. ej 100 ljudi pa nije to bio njujork i posle pricas da ima posla ali samo za sposobne i one sa iskustvom?
nije stvarnost ono sto ti mislis ili ja, mi smo samo dva slučaja
sa svojim iskustvima. vrapci na granama znaju da je u americi diskriminacija kada su upitanju godine, onda se ti i dijego pametnjakovic cudite sto ecolid ne može da nadje posao.

ja sam nekoliko puta ovde pisao da sam gresio i imao pogresne pristupe niti da sam najpametniji i najsposobniji, međutim to je druga strana novcica, ona druga nema veze sa mnom kao nekim nesposobnjakovicem, idi malo po americkim forumima o poslu i trenutnom ekonomskom stanju pa vidi šta pišu domaći. lako je pisati iz svog rv-ja u 70 i nekoj godini i soliti pamet drugome.

pa nisam valjda ja izmislio onu americku a evo je u slobodnom prevodu na srpski „ nije važno šta znaš nego koga znaš”
santabarbara
(Penzioner)
09. novembar 2010. u 11.28
„vrapci na granama znaju da je u americi diskriminacija kada su upitanju godine, onda se ti i dijego pametnjakovic cudite sto ecolid ne može da nadje posao.”
-----

Da 'diskriminacija' postoji na kontu godina starosti, to je uvek bilo i biće ma koliko da je to ne opravdano, kako ovde, tako i u drugim državama sveta.

Što se tiče da se ljudi zaposljavaju brze i lakse sa potrebnim radnim iskustvom kao i 'right attitudes' kako prema saradnicima na poslu i u vezi posla tako i sa pretpostavljenim, i to je tačno (posebno za vreme jake konkurencije na trzistu rada). Pod „potrebnim radnim iskustvom” se podrazumeva 'current' iskustvo, posebno iz hi-tech oblasti (kao sto je slučaj u vecini radnih mesta akademije, biznisa i industrije), a ne od pre 30+ godina. Takođe i te kako je važan kontinuitet zaposlenja bez prekida, posebno prekida bez obrazlozenja, jer se time namece pitanje puno čega (zašto i kroz sto) neko 'taji' razloge nepotpune informacije na CV/Resumeu.

Slučaj naše uvazene zemljakinje koju često pominjes kao 'poster child' nepravde i diskriminacije zaposlenja u Americi bi se mogao sumirati i izvuci iz gore navedenih razloga, posebno njeno iskustvo, tj. njen attitude' (prema sopstvenom piskaranju na ovim stranicama) prema pretpostavljenim iz prvog zaposlenja u Arizoni! Po onom nasem; -dobar glas se daleko cuje, a losiji još dalje (tako nešto) neki koji su možda i bili u mogućnosti da je preporuce za bolje placeni posao(među kojima i ja sam) su gledali svoj interes vise nego njen ili bilo koga sličnog sa dispozicijom arogantnosti, posebno - naivnost.

Nazalost, cast izuzetcima, vecini ovde je potrebno da preispitaju svoj 'attitude' kako prema okolini u kojoj su se nasli pre nego sto ocekuju da će promene na bolje doći same po sebi, ili da im se to (samim prisustvom) čak i - duguje.

And, remember - personal attitude DOES count!



GZox
09. novembar 2010. u 14.28
naravano da svako gleda svoj interes, sto bi mi balkanci rekli provo svoje d..., međutim odkud ti znaš da je samo ecolid pogresila
jeste mogli smo da vidimo da je ecolid pomalo svojeglava i tvrdoglava
alo isto tako da to nije osoba koja je bezobrazna i skolna pravljenu konflikata.
zašto misli da je ona pogresila ili samo ona?
kad izbijes iz svoje glave neke predrasude i shvatis da i sa druge strane sedi običan covek i često puta idiot koji nema „rajt etjitud”
onda će sve biti lakse da se shvati.
ovde nije sustina da li je ecolid pogresila ili nije jer svako ima pravo na grešku, niti je ona prva ni poslednja.
mislis da ona ne zna da li je pogresila i šta je pogresila?

samo nije ni to problem, problem je sto ovde razni izjavljuju nešto o nečemu sto nemaju pojma.primeri: mxm profesor idiot zna bolje od ecolid hemiju!!!
dijego maradonac zna da ecolid nije doktorila na vreme!!!!!!

e to za pomoć, da si hteo, možda si hteo, ali da bi pomogao nekom ko je onako
balkanski naivan moras da ga shvatis, ne možeš ti kao nadgradjeni amerikanac da pomazes drugome, bolje je to onda da uradi,ako ga ima, neki originalni.

bio ovde neki alex, nije ovaj alex64, it strucnjak isto ko i dijego pricao da niko ništa ne zna samo on zna, prepirao se ovde sa nekima s a i ja sa njim i jednog dana posle izvesnog vremena postavio je
ovde na sc-u tekst jadikujuci kako on nije unapredjen a jeste neko drugi koji nema pojma. sit gladnome ne veruje dok ne ogladni i on sam!

za iskustvo,pomoć i etjitud, ma pusti, nisi ti u informacionim tehnologijama i nekim inzinjerskim disciplinama.
znam vi amerikanci ste rođeni sa 5 godina iskustva a kad napunite 25 godina starosti onda vam se automatski dodaje još 5!

pomoć, ako nećeš da pomazes onda ne odmazi besmislenim izjavama
„to je tako i u drugim zemljama”

atjitud, cista glupost! može samo to kod dijega u kompaniji gde kuckaju html i kao znaju teoriju brojeva na najvecem nivou.

gde se pravi most ili put, moj santabarbara, racuna se šta znaš i šta si uradio ne da li si startup delija sa „right” ne znam šta već. zato ćeš veoma retko da vidis da se ovde neko zali ko je gradjevinski inzinjer zbog godina ili viska skole. to nije bitno samo tamo gde akon neki „iskustveni” zabrlja nema velikih posledica.

to „etjitud” „tim plejer” ste izmislili vi amerikanci da biste prikrili neke svoje untrasnje porive koje vas vuku da diskriministe ljude.

na kraju mogao si indirektno da shvatis da je moja a i ecolidova najveca primedba da u americi nema dovoljno poslova koliko ima ljudi koji „trce” a njima a ne da li je neko zasluzio da ga dobije i da je eto najsposobniji a drugi mu ne daju!!!

znaci tri stvari treba da shvatis
1. nema tenutno poslova, možeš i sam da se uveris, svi pricaju o tome
2. amerikanci su isto obični ljudi, ni gori ni bolji od ostalih
tj negde bolji a negde losiji
3. ne možeš da hvalis americki skolski sistem a da podcenjujes znanje nekog ko je doktorirao u nekoj disciplini a onda dajes prednost nekom
priucenku. ( i medicinska sestra daje bolje i bezbolnije injekciju pacijentu ali nije doktor). ako i dalje tako mislis onda se odrekni svoje phd diplome a nemoj njome vise da mases naokolo
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
09. novembar 2010. u 14.41
Ja sam Dijega uhvatio u nekakvim nebulozama, postavio konkretna pitanja,
ali on nije hteo da odgovori, nego se povukao, pa su onda proradili
„neki drugi nikovi”, pa se onda on vratio.

„Only one more time!”
(It seems like an addiction to me.)

Elem, sa neozbiljnim ljudima se ne može diskutovati ozbiljno.
Tako, nema smisla ...

Secam se i ja tog Aleksa.
Možda je to Dijego! :)

Pocinitelji nebuloza se uvek vracaju na mesto gde prde uz vetar. :)
santabarbara
(Penzioner)
09. novembar 2010. u 15.18
„ako i dalje tako mislis onda se odrekni svoje phd diplome a nemoj njome vise da mases naokolo”
---

E moj zemljace, GZox, ne masem ja ni sa čim, a po naj manje sa mojom 'diplomom' nego iznosim SVOJE iskustvo (za skoro pet decenija u ovim sredinama!) i zapazanje među 'sveznajucima' u ovoj kafani. Takođe po najmanje imam potrebe da se svrstavam sa ovim ili onim, tim pre sto su nam zivotna i profesionalna iskustva u mnogome razlicita, kao sto i svaki zna za sebe šta mu je ciniti najbolje, right?

Nego, okani se ti tog uopstavanja i okarakterisanja pojedinih sagovornika, ukljucujuci tu i moju malenkost, jer s'tim vise dokazujes svoje predrasude i frustraciju sto neke stvari u ovom komsiluku nisu kako bi trebale da budu po tvom shvatanju nego bilo šta drugo, posebno ko-je-ko i šta-je-šta u ovom virtualnom svetu.

A za ovo; „znam vi amerikanci ste rođeni sa 5 godina iskustva a kad napunite 25 godina starosti onda vam se automatski dodaje još 5!” rekao bih da sarkazam nije bolja strana tvoje licnosti, koliko je potreba da se bar nešto uputi na racun 'nas amerikanaca' okrivljenih čak i zasta zemlja vise nije ravna kao sto je nekad bila, već je (kako kažu) - okrugla.

'...ako nećeš da pomazes onda ne odmazi besmislenim izjavama
„to je tako i u drugim zemljama”'. No comment...; just remember, attitude DOES count!

GZox
09. novembar 2010. u 16.05
sb, bez uvrede licis mi na politicara
ja sam zavrsio koliko toliko egzaktne nauke tako da
tvoja politicka saopštenja ne racunam u neki (ozbiljan) odgovor.
gde bre ja to napisa da krivim ove domaće sto zemlja nije ravna
ili već šta!!!
omani se i ti diplomatskog vadjenja i sminkanja ako je meni(ja) loše
onda ne znači da je svim drugima loše, right?
ALI ako je tebi(sb) dobro ne znači da je svima dobro, right?

uopste ne znam što se mesas u neke stvari kad nisi vise u toku.
niti trazis posao niti imaš predstavu kako to izgleda na svojoj kozi.
ok znam da imaš decu, prijatelje, poznanike i itd i cujes i vidis kako oni prolaze ali smanji malo dozivljaj sa time šta se desavalo pre 20-30 godina. do pre 20 godina bila je sfrj sad je vise nema.
za 20 god kina će biti najaca ekonomska sila ako se ne desi nešto
veoma neocekivano.

stavljas se na stranu nekih lazova i izfustriranih osoba, a posle se cudis sto te neko smatra neozbljnim, onakav si kakko se predstavljas
ljudi ne mogu da gledaju u pasulj

to što sam ja frustriran ne znači da i nije dijego, right?
ima tamo na tvom topiku o onoj firmi gde kaže, „dupe bi dali”
za kalifornijsku firmu u kalifornijskom raju, right??
a covek bi sa 300k kalifornijske platte u teksas?!! right or wrong??
onda „treba proćiintervju”?? !!! da samo on može da prođe na intervju za posao, niko drugi, right??

smanji dozu pristrasnosti za neke nebuloze nekih superegoista na ovom sc-u, radi ono sto možeš
najbolje i što ne najkorisnije na ovom sc-u a to je objavljuj fotografije prirodnih lepota amerika sa putovanja.

ocigledno ti pomaganje drugima oko karijere nije jača strana, ne kažem da se ne trudis i da ne želiš da pomognes drugima ali nešto ti ne ide i ocigledno. već sam rekao moje mišljenje koji je razlog za to.
živis u svom ogranicenom svetu isto ko ja ili ecolid u svojim, nema razlike,ma koliko ti se to cinilo nemoguće.

santabarbara
(Penzioner)
09. novembar 2010. u 16.14
GZox; „...tvoja politicka saopštenja ne racunam u neki (ozbiljan) odgovor.”

Bilo bi mi zabrinjavajuce da si prihvatio to o zemljinoj kugli kao ozbiljan komentar!
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
09. novembar 2010. u 16.31
Zanimljiv tekst o tome zašto se isplati biti kreten ( u USA):

Larry Ellison: Why it pays to be a jerk
by Rachel Mendelson
Monday, November 8, 2010provided bycanadianbusiness

On the battlefield of Silicon Valley, it takes a lot to distinguish oneself as more bloodthirsty than the rest. But in recent months, Oracle CEO and founder Larry Ellison reminded observers why, even in an industry dominated by barbarians, he has earned a reputation as a first-class SOB.
More from Canadian Business:
• The biggest jerks in business: gallery
• Dealing with jerks
• The dark side of Steve Jobs

In early August, Ellison launched a public attack on Hewlett-Packard, throwing what had for decades been an amicable business relationship into jeopardy with a few choice words. Following the ousting of CEO Mark Hurd, who was forced to step down after a sexual harassment inquiry, Ellison lashed out at HP in an e-mail to The New York Times. „The HP board just made the worst personnel decision since the idiots on the Apple board fired Steve Jobs many years ago,” he wrote, invoking one of the most infamous board blunders in tech industry lore. Ellison argued that the company's decision to make public the sexual harassment claims, which had been proven „utterly false,” constituted „cowardly corporate political correctness.” And if there's one thing Ellison can't abide, it's pansy-picking ninnies interfering with genius at work.

His assault on HP continued through September, when he hired Hurd, a close personal friend, as co-president of Oracle (a title he'll share with Safra Catz, who has been Ellison's second-in-command since 2004.) The move prompted HP to launch a lawsuit over concerns about the protection of its trade secrets. The legal dispute was quickly resolved, with both firms pledging to mend fences, but it wasn't long before Ellison went about tearing them down again. When HP tapped Léo Apotheker, the former CEO of SAP, Oracle's archrival in business-application programs, as its new commander-in-chief, Ellison charged HP with „[picking] a guy who was recently fired because he did such a bad job of running SAP,” and called for the board's immediate, „en masse” resignation. All of which, onlookers agree, is classic Ellison. Bloomberg Businessweek described the outbursts as a return to his „old strategy of ridiculing the competition”; the Associated Press, meanwhile, noted that he „thrives on ... insulting rivals in public.”

Detalno na:
http://ca.finance.yahoo.com/personal-finance/article/canadianbusiness/1896/larry-ellison-why-it-pays-to-be-...
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
09. novembar 2010. u 16.31
> Ja sam Dijega uhvatio u nekakvim nebulozama

Covece ja sam tebe uhvatio u *direktnoj* laži gore crno na belo. I imao sam stila da ti to ne nabijem na nos. A ti imaš obraza da se vracas i prozivas druge posle toga!

> pa su onda proradili „neki drugi nikovi”
> Secam se i ja tog Aleksa.
> Možda je to Dijego! :)

Ne nego sam to bio ja. A ja sam zapravo i Dijego i santabarbara. A možda sam ja i ti ali imaš bipolar disorder pa volis sam sa sobom da pricas i sam sebe da lažeš? :) A možda sam ja svaki nick koji se ne slaze sa tobom pa ti je lakse da zamišljas teoriju zavere (kao vecina Srba nazalost) nego da se suocis sa realnoscu de ne misle svi kao ti.

Stvarno si smesan sa svojom UDBA-skom paranojom :)
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
09. novembar 2010. u 17.26
Opet ti :)
KupiMiMajkoTop
(Software Engineer)
09. novembar 2010. u 21.19
Da, lepo si rekao. Opet ti.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
09. novembar 2010. u 21.32
ecolid19
(...)
09. novembar 2010. u 23.17
Slučaj naše uvazene zemljakinje koju često pominjes kao 'poster child' nepravde i diskriminacije zaposlenja u Americi bi se mogao sumirati i izvuci iz gore navedenih razloga, posebno njeno iskustvo, tj. njen attitude' (prema sopstvenom piskaranju na ovim stranicama) prema pretpostavljenim iz prvog zaposlenja u Arizoni!
-------------------------------------

Ta start up companija (4 zaposlena) je zatvorila 2-3 meseca posto su sa mnom raskinuli at will ugovor, u decembru kad sam ih potražila za W-2 nisu postojali, ni web strana, ni adresa, ni telefon, tako da to daje drugu dimenziju, bili su oni u nekoj krizi, da ne kažem raspadu, već kad sam ja tamo stigla.
immigrant02
(ekonomista)
11. novembar 2010. u 00.04


85% poslova se nikada ne oglasavaju javno već posao dobijaju oni koji dobiju informaciju „by word of mouth” , preko neta dobijaju posao realno samo oni koji su vrhunski strucnjaci u svojoj oblasti delovanja kakvih na ovim stranicama ima koliko hoćeš:)
ecolid19
(...)
11. novembar 2010. u 12.20
Mislim da je taj procenat manji 60-70% i odnosi se na nize kvalifikovane poslove: fiziklaci, srdnja skola i ponesto na BS nivou.

Eto moja prijateljica koja je prodavacica kad je ostala bez posla nije ni gledala oglase, isla i obilazila prodavnice i nasla ali bome teško trajalo skoro godinu dana, kaže ne pamti da je tako teško bilo, ona je tu već 30 godina, kaže ranije su te vukli za rukav da dodjes da radis, mamili te na razne nacine, a sad niko neće ni da razgovara, svi okrecu glavu.
Alideda
(i cetries' 'ajduka)
11. novembar 2010. u 12.27
Doci će Kina Americi glave.
Samo polako ...
ecolid19
(...)
20. novembar 2010. u 02.12
E danas sam saznala šta je. Pozvao me jedan zainteresovani poslodavac, profesor, da me pita da li ja mogu da radim 8 sati, jer je jedan od refereea izrazio sumnju da ja mogu dalje da radim u laboratoriji iz zdravstvenih razloga zbog noge. Pa šta sam mogla rekla sam kako jeste da sam na poslednjem poslu radila sedeci na visokoj stolici i da je islo, tačno da mi nije bilo lako. E sad zašto je stolica u americkim laboratorijama poseban luksuz, i većinom nema, verovatno zato što se smatra da se sedeci radi sporije i manje, ne mogu zamisliti drugi razlog, americka humanost.
kako li je tek pravim invalidima teško da nadju posao.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.