Diskusije : Pravoslavlje

 Komentar
Папа жели јединствену прославу Васкрса
Odesa
(надежда, вера и л)
14. jun 2015. u 08.52
Франциско предлаже да католици и православни истог дана славе Ускрс

ПАПА Франциско потврдио је спремност Римско-католичке цркве да са православнима разговара о утврђивању заједничког непроменљивог датума слављења Ускрса.

Поглавар РКЦ при том је подсетио да са том иницијативом први иступио пада Павле VI.

Италијански лист Il Messaggero цитирао је ове Францискове речи изговорене у базилици Сан-Ђовани-ин-Латерано, на скупу „светског свештенства”:

„Срећу се католик и православни и питају један другог: ”Да ли је твој Христос већ васкрснуо? Мој ће наредне недеље„?

Франциско је нагласио да је Католичка црква ”спремна да одустане од садашњег метода рачунања када пада Ускрс„. А та формула гласи: прва недеља после пролећног Пуног Месеца након пролећне равнодневнице.

Corriere della Sera је, са своје стране, навео ове Францискове речи:

”Католичка црква је још од Павла VI спремна за договор о фиксираном датуму прослављања Ускрса, како би се славио истог дана и у Риму и у Константинопољу и у Москви„.

Fakti

Odesa
(надежда, вера и л)
14. jun 2015. u 09.00
...на ову иницијативу католика ево ...стиже нам и прва реакција. Наравно, а одакле ако не из мачице Русије:

Руска црква поздравила папину изјаву о заједничком прослављању Васкрса, али...

01:12 14.06.2015.1 коментарШтампај
МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИНА ЋЕ САЧЕКАТИ ДА ВАТИКАН ОБЈАВИ ЗВАНИЧНО ФРАНЦИСКОВЕ РЕЧИ

Протојереј Николај БАЛАШОВ, заменик председника Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе: „Чини ми се да је папа желео да направи корак у сусрет православним. Ако је тако – онда је то добра жеља. Друга је ствар што та жеља, што се нас тиче, не може да буде остварена радикалним напуштањем васкршње традиције првог миленијума хришћанства. Зато прво треба видети шта је тачно папа имао у виду и иницирао”
РУСКА православна црква је поздравила иницијативу папе Франциска да се католици и православни врате „јединственој традицији рачунања када пада Васкрс.

У име РПЦ то је учинио протојереј Николај Балашов, заменик председника Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе. При том је нагласио да би волео да се упозна са прецизним папиним формулацијама:

”Ако РКЦ има намеру да одустане од Грегоријанске пасхалије, коју је увела у 16. веку, и да се врати древној – Александријској, која је важила док је црква Истока и Запада била јединствена а сада је користе православни - ми бисмо то само поздравили. Али, с обзиром да неки медији преносе да је папа рекао да дан слављења Васкрса треба да буде „фиксиран”, односно да не буде повезан са првим Пуним Месецом после пролећне равнодневнице – како је одлучио поштовани и на Истоку и на Западу Први васељенски сабор још 325. године – онда је таква иницијатива за Православну цркву апсолутно неприхватљива„.

Одмах у наставку је подвукао: ”Пошто ово што су медији пренели није сасвим јасно, чекаћемо да папине речи објаве званични извори Ватикана„.

Балашов је указао да између Москве и Константинопоља (Васељенске патријаршије) поводом слављења Васкрса никаквих разногласја нема. А и да у програму рада будућег Свеправославног сабора нема ”преиспитивања датума Васкрса„.

Он је, упркос свему, изнео ову своју претпоставку:

”Чини ми се да је папа желео да направи корак у сусрет православним. Ако је тако – онда је то добра жеља. Друга је ствар што та жеља, што се нас тиче, не може да буде остварена радикалним напуштањем васкршње традиције првог миленијума хришћанства. Дакле: заиста прво треба видети шта је тачно папа имао у виду и иницирао„.

Odesa
(надежда, вера и л)
14. jun 2015. u 09.20
...очекујем да чујемо и званични став СПЦ о овом предлогу католика.
chavez
(Србија)
14. jun 2015. u 14.11
па став наше Цркве је ту исти као РПЦ, то је једини могући православни став.
Мало више поверења у српске Владике и Патријарха, а мање дописивања преко нета о Цркви.
Odesa
(надежда, вера и л)
14. jun 2015. u 14.24
...Чавез брате, с дужним уважањем према теби али...ти ниси особа која испред СПЦ наступа према верницима и сталој јавности. То је владика бачки Иринеј. Ја се надам и верујем да ће бити тако како си ти рекао, али...ово је врло осетљиво питање на које се мора дати недвосмислен одговор од онога који је за то - задужен. Ако РПЦ даде одговор у овако кретком року, то је онда обавезна да уради и наша СПЦ. Ништа мање и ништа - више.
chavez
(Србија)
14. jun 2015. u 14.47
Вл. Иринеј бачки је ту само потпарол Сабора кога представља Синод између два заседања, а не нека мрачна фигура у сенци како га представљају фанатици по нету.
А мислим да неће ни посебно нешто одговарати јер прво папа треба да одговори на питања РПЦ.
Иначе не бих имао ништа против да РК пређу на слављење Пасхе заједно с нама као пре хиљаду година.
chavez
(Србија)
14. jun 2015. u 14.51
наравно слављење у смислу да је истог дана и ништа више од тога
Odesa
(надежда, вера и л)
14. jun 2015. u 15.30
...нек` свако ради свој посао, рекао бих. Владику Иринеја, бачког, сам овде поменуо јер је комуникација с јавношћу - његова дужност и наравно да у тој комуникацији заступа ставове СПЦ а не своје личне.
Чекамо да чујемо...
chavez
(Србија)
14. jun 2015. u 17.13
док чекаш могао би да постиш да се причешћујеш како каже наш брат Темпа и да се опустиш и верујеш у свог Владику.
StevanS
(.)
15. jun 2015. u 00.08
haha dzaba ti to pricas chavez, odesa je umislio da je nasa crkva politicka organizacija pa menja svoje mišljenje onako kako vetar duva.

Rusi su rekli tačno ono sto su trebali , ni manje ni vise - vratite se na pravoslavlje pa ćemo posle dalje da pricamo :D

mada je vest možda i probni balon da se opipa puls druge strane, odmah mi je bilo cudno da glavni katolik predlozi fiksiran datum, makar i u sali.
verujem da se i veliki broj katolika ne bi slozio sa njegovim predlogom
Odesa
(надежда, вера и л)
15. jun 2015. u 13.16
Морам рећи, овде на овој дискусији сам очекивао мало другачији начин комуникавције него рецимо на „политици” или другим форумима. Дакле, овако надмено разговарање и покушаји исмејавања саговорника нису манир православног хришћанина или пак неки дискутанти ту уистину и нису. Онда је за жаљење да се баш такви упуштају у дискусију и разговор на теме вере.
Елем, Црква Христова свакако нити је политичка организација нити ће мењати своју суштину како „ветар дува” али смртни човек итекако - може. Ако смо хришћани онда ваљда треба да бринемо за своје ближње па стога и забринутост.
Odesa
(надежда, вера и л)
15. jun 2015. u 13.41
...хвала Богу, ево одговора иако није од владике Бачког Иринеја:

-----------------------------------------------------------------

Владика банатски Никанор одговорио папи: Не дај Боже да Васкрс славимо истог дана!

понедељак, 15 јун 2015
Не дај Боже да се католички и православни Ускрс славе истог дана. Зашто бисмо ми слушали папу Фрању и погазили нашу историју и традицију коју смо вековима поштовали?!

Oвако је владика банатски Никанор реаговао на папин предлог, који је рекао да је „скандалозно” да хришћани данас разговарају на следећи начин: „Мој је Исус васкрсао на данашњи дан, а твој ће идуће седмице” и предложио да се Исусово ускрснуће обележава друге недеље у априлу.

Међутим, владика Никанор каже да је ово недопустиво јер не смемо дозволити да нам папа намеће своју визију Васкрса.

- Када се он покаје за то што су његови претходници учинили и довели до раскола у цркви, моћи ћемо о било чему да разговарамо. То што је Католичка црква урадила не може опростити ни небо ни земља – закључује Никанор.

Међутим, протојереј-ставрофор Димитрије Калезић подсећа да се Ускрс сваке године обележава другог датума и да православна и римокатоличка црква имају посебне методе израчунавања на који дан Ускрс пада.

– Ови методи израчунавања примењују се вековима и уопште није једноставно сада почети с применом неког другог система – сматра Калезић.

Извор: „Телеграф.рс”
CTEBA
(penzioner)
15. jun 2015. u 17.35
Не видим у чему је проблем?
Ако се папи слави на исти дан, нек одреди да га католици славе на исто дам са нама.
Са обзиром да му није важно који је датум, у чему је проблем?
Josif
(direktor)
17. jun 2015. u 14.54
Da, zaista, šta se nas tiče kad oni slave njihov Vaskrs?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
26. jun 2015. u 15.03
Zašto uvek moramo biti poklopac, i na svaku izjavu nekih novinara neko od naših zvanicnika mora dati bilo kakav komentar. Upravo je uradio taj moskovski dza-bu...

Takva pitanja treba odgovarati sa nekom ustaljenom frazom „još ništa nismo dobili zvanicno, niti je potvrdjeno da je receno napisano...”.

Ovi uvek jednu te istu foru koriste u opipavanju pulsa našeg, posebno su tu naglaseni nasi vajni politicari.

U ostalom, nek pomere tj. usklade njihov datum sa našim, i idemo dalje kao po starom, kao sto prethodni rekose.

Zna se koji grad lezi na 7 brezuljaka i koja zmija ima 7 glava, itd...
Alapaca
15. septembar 2015. u 15.09
Ne znam zašto bi nas to uopšte interesovalo šta papa hoće?!

Već hiljadu godina nam podmeću pa opet nas ima.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.