Diskusije : Italija

 Komentar
Medicinska sestra trazi posao-potrebna pomoć
Ninoslava
13. mart 2012. u 18.14
Zdravo drugari!!!
Potrebne su mi informacije o tome šta mi je sve potrebno za posao medicinske sestre u Italiji. Ja se trenutno nalazim u Trentu, gde ucim jezik. posedujem diplomu medicinske sestre i imam polozen državni ispit u Srbiji.
Ako je neko upoznat sa procedurom neka mi javi.
Unapred hvala.
Nakamura
(Junior member)
14. mart 2012. u 05.13
idi u „ufficio di collocamento” i tamo ćeš dobiti najbolje informacije o uslovima i gde ima slobodnih radnih mesta.
qpqp
(Half a man-Half amazing)
14. mart 2012. u 16.17
Moras imati visu skolu da bi radila kao medicinska sestra,sa nasom srednjom možeš raditi samo kao bolnicarka-OSS.Državni moras polagati i u Italiji.
Ninoslava
16. mart 2012. u 16.08
Hvala puno na savetima, rekla bih ba put nije ni malo lak.
Volela bih da stupim u kontakt sa nekom nasom medicinskom sestrom ili tehnicarem, bolnicarem ili bolnicarkom, hvala još jednom.

Veliki pozzdrav.
Nakamura
(Junior member)
16. mart 2012. u 17.46
vrlo je teško dok ne progovoriš jezik. Zato navali što više i sistematski, druzi se sa zabarima. Od naših neceš imati neke vajde, uglavnom je to gubljenje vremena.
Proguglaj, upiši: „lavoro infermiera provincia di trento” i naći ceš prilično ponuda za posao. Sredi osnovna dokumenta: codice fiscale, rezidencu i radnu i zdravstvenu knjizicu. Javljaj se na oglase telefonom i idi sama na razgovore. Možeš i da svratis do nekih bolnica i da se interesujes, pa ostavis CV, pa kad im zatreba oni te pozovu. Oni vise cene da direktno razgovaraju sa tobom nego da im neko drugi prica bilo šta o tebi. Znaci, možeš i bez oglasa. Kad si komunikativna ne treba ti niko od naših i pre ćeš sama naći posao. Kad upoznas nekoga, makar i prodavca u radnji, spomeni da trazis posao, da ljudi znaju, pa će ti javiti ako nešto cuju. Cesto im treba i za cuvanje starijih osoba i u penzionerskim domovima (casa di riposo), sto je dobro dok ucis jezik. Prihvati i part tajm i na određeno vreme, samo dok pocnes, pa posle možeš da menjas. Bitno je da si aktivna.
Znaci jezik sto vise, poznanstva sa zabarima i konverzacija.
qpqp
(Half a man-Half amazing)
17. mart 2012. u 15.37
Zdravstvene ustanove u Italiji koje se finansiraju iz budzeta tj. državne bolnice ne mogu da direktno primaju u radni odnos osobe koje nisu državljani neke od zemalja clanica EU,već ih primaju posredno preko radnih kooperativa i posrednickih agencija.

Moja majka je pokusala da nostrifikuje diplomu,i posle godinu dana je odustala.Njena prijateljica radi kao med. sestra preko jedne kooperative,ali je ona sve papire sredila još u Srbiji,jer je dosla preko te agencije koja im je omogućila polaganje državnog ispita u italijanskom kulturnom centru u Beogradu.

Ja bih ti preporucio da ne lutas okolo bezveze,već da se usresredis na pronalazenje takvih agencija koje angazuju zdravstvene radnike.Trenutno sam van Italije i ne mogu ti mnogo pomoći,ali ako saznam nešto rado ću to podeliti sa tobom.
Marko_011
(Libero Artista)
18. mart 2012. u 14.18
Moj prijatelj Lorenzo je u Nisu tražio 350 medicinskih sestara, tj. ne on, već Biro za Zaposljavanje, obzirom da je tada Vlada Koštunice sredila da Italija umesto da uzme u nekoj Baltickoj zemlji te med. sestre, uzmu kod nas.

Znam da se za 350 slobodnih mesta javilo oko 135 medicinskih sestara, bilo im je sve ugovoreno, placen put, smestaj, ucenje jezika besplatno, sredjivanje nostrifikacije diploma, siguran posao.

Ja sam čak tada oglasavao sto sam vise mogao po forumima, ali ocigledno da kada negde ima sansa, naše ljude i ne zanima toliko, koliko u praznim pricama po kaficima i komentarima na B92, kako treba bezati i svi navodno beze iz Srbije.

Probaj da okrenes nas državni Zavod za Zaposljavanje, možda ima još nešto aktuelno a to preko Srbije ti je najlaksa kombinacija, dok u Italiji imaš da se pomucis da sredis to što hoćeš, naročito sto u Italiji idu na fakultet za medicinske sestre a kod nas je to Srednja skola, tako da nije to bas tako sve lako kako izgleda nostrifikacija diploma i slično.

Imaš i neki Hrvatski sajt, medicinskesestre.it, tako nešto se zove, ukucaj na google i vidi šta pricaju, možda saznaš nešto.

Uglavnom, moras da se boris, nema druge.
Nakamura
(Junior member)
19. mart 2012. u 11.28
pa zvanicno ide preko ambasade i priprema u italijanskom kulturnom centru, ali do Soluna 100 somuna. Zavisi kada traže i da li uopste traže, pa dok se prođe ceo postupak... Nostrifikacije diploma znaju da traju godinama, polazu se svi predmeti koje nisi imao ili delovi gradiva koji kod nas nisu obuhvaceni, pa je potrebno i vreme za ucenje jezika... Znaci, kad je već tamo, bolje da se hvata posla ako ga nadje, pa ne mora da bude ni u struci. Inače je situacija sve gora za posao, a prednost imaju kandidati iz EU. Mnogo je lakse bilo dok nismo dobili shengen vize, koje su nam sada samo otezavajuca okolnost.
qpqp
(Half a man-Half amazing)
19. mart 2012. u 16.08
Shengen vize??? Mislish belu shengen listu.Shto se tiche zaposhljavanja sve je ostalo isto,i ostace sve dok nasha zemlja ne postane chlanica EU,ako uopshte postane.Znam lichno rumune koji su do poslednjeg dana pred ulazak u EU,chekali radne dozvole i pravili vize kao i mi.

Firma u kojoj sam nekada radio,i dan danas po istoj proceduri dovodi radnike iz Srbije na rad u poljoprivredi,s'tim shto sam chuo da će od ove sezone jedna radna dozvola vaziti za 2 puta po 9 meseci,shto znachi manje birokratije i chekanja.
Nakamura
(Junior member)
19. mart 2012. u 18.00
Shengen vize??? Mislish belu shengen listu.
-------
pa valjda tu nema neke razlike ?

Koliko je meni poznato, kandidati iz EU imaju prednost pri zaposljavanju u EU. Kakvo je konkretno stanje u vezi med.sestara, to ne znam, ali sam već gore napisao da se najsigurnije informacije mogu dobiti u zavodu za zaposljavanje, oni to znaju a mi pretpostavljamo da je kao i ranije. U Italiji se zakoni i pravila za strance jako često menjaju, sto je juče bilo danas ne mora da bude. Seti se samo koliko su puta menjali duzinu cekanja za državljanstvo, a i te rokove nisu postovali.
Ninoslava
20. mart 2012. u 20.49
Hvala, hvala, hvala...mnogo...
Bas ste lafcine, nisam ocekivala ovoliko korisnih informacija.
Obično velika vecina srba kad zatraže pomoć jedni od drugih ili kad
kad se ne daj boze nadju u inostranstvu beze jedni od drugih glavom bez obzira.
Da čula sam za konkurse koji su bili u Beogradu na klinickom centru,
ali toga vise nema, za Nis nisam čula, ja sam u to vreme imala fin posao u Beogradu u struci ( zavrsila sam tehnologiju na poljoprivrednom fakultetu ).
Pošto sam u situaciji da ne mogu da biram...mislim da ću pre naći posao u bolnici sa srednjom skolom nego sa faksom.
Ispravite me ako gresim...

Veliki pozdrav
stella11
24. mart 2012. u 08.01
ok, dosta toga je napisano, a u stvarnosti i nije bas tako.
radim kao med.teh. skoro 7 godina, uspeo sam da zavrsim nostrifikacuju diplome( mislim 2004) tada je još bio na snazi zakon da je moguće prevesti diplomu.
od 2006 godine, ne priznaju nasu srednju med.skolu jer nemamo dovoljan fond sati koji je potreban po ita.zakonu (ustvari imamo i mnogo vise, ali ako oduzmes fizicko, sociologiju, filozofiju,fiziku, hemiju...onda nam hvali broj sati)koji se odnosi na broj sati u strucnom gradivu i pohadjanoj praksi.
priznaju nasu visu skolu kao srednju i po dobijenoj nostrifikaciji nema problema oko posla.
posla ima i u bolnicama( samo ne možeš dobiti tempo identerminato) i u privatnim ustanovama( bolnicama ili starackim domovima)...
ti možeš poslati papire srednje skole za nostrifikaciju, i dobices odgovor da možeš raditi samo ako polozis određen broj ispita i prakse.
ako te još nešto interesuje, pitaj... :)
pozdrav
qpqp
(Half a man-Half amazing)
24. mart 2012. u 16.33
Dosta togsa si napisao,a ustvari je već recheno...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.