Diskusije : Religija

 Komentar
Настанак живота на Земљи
Jocko4
(observer)
08. jul 2019. u 00.06
Премда дарвинова Теорија Еволуције говори о могућем развоју врста, она не даје одговор на питање појаве првих органских молекула и најранијих форми живих организама, протозоа и сл.

У последње време све више се говори о евентуалном ванземаљском пореклу живота, одн. о засејавању и насељавању Земље микроорганизмима из Космоса. У прилог томе говоре нека открића микроорганизама унутар пронађених метеорита.

Поводом обележавања 50-те годишњице првог слетања човека на Месец, у згади Коларца је одржана трибина, на којој су учествовали астроном, професор Др. Милан Ћирковић и Анђелка Калезић, молекуларни биолог и физиолог.

>'„Посада ’Апола 12’ која је на Месец стигла 19. новембра 1969, имала je и задатак да покупи делове сонде ’Survivor 3’. По повратку на Земљу, у објективу камере, откривене су бактерије streptococcus mitis, које су живнуле на собној температури. Дакле, није их уништио боравак у окружењу без атмосфере, где је температурна разлика током обданице 400 степени Целзијусових”, испричао је проф. др Милан Ћирковић из Астрономске опсерваторије. Тема његовог предавања била је панспермија – теорија да су „споре живота”, жилаво опстајући на метеоритима чак и милионима година, стигле на Земљу преваливши међузвездане и међупланетарне удаљености. А ова идеја иде и корак даље: да би човек, смишљено или нехотично, као у случају streptococcus mitisа, могао да „извезе” микробе у космос. Да посеје живот...'

>'„Постоји најмање стотинак научних дефиниција живота, што показује да одговор на наизглед лако питање уопште није једноставан. А ако немамо дефиницију живота, нећемо знати где да га тражимо у свемиру и како да га препознамо. Ми верујемо да универзални закони физике и хемије важе у читавом космосу, али шта ако није тако када је у питању биологија”, запитала је Анђелка Калезић, молекуларни биолог и физиолог. Парадоксално је, како је рекла, да је на Земљи живот бујао и буја у толико облика, а да је свуда около само хладан и мртав свемир.'

У неким ранијим дискусијама поводом сличних тема, изнео сам своје мишљење да су нама до сада позната два главна видљива облика живота, биљни и животињски. Истражујући евентуално постојање живота на другим небеским телима ми се несвесно усмеравамо на тражење таквих облика какви су нам познати, а ако се размишља о постојању ванземаљских интелигентних бића, покушавамо да их замислимо као сличне нама.

http://www.politika.rs/scc/clanak/433279/Covek-i-bakterija-dva-heroja-svemirske-sage

Овде се не бих упуштао у размишљања о томе да ли је Аполо 11 стварно слетео на Месец.

Много важнија је чињеница да је установљено да је поменута бактерија успела да се одржи у распону температура од 400С степени у окружењу без атмосфере и да се опорави у условима собне температуре.
Да је доспела у неке друге услове, можда би и даље била у неком „успаваном” стању, или би се, можда, после дугог временског периода, прилагодила и наставила свој даљи развој на другачији начин.

CTEBA
(penzioner)
11. jul 2019. u 20.41
Како је настао живот на земљи нико са сигурношћу не може да каже, неки тврде да је живот дошао из свемира, неки по учењу абиогеносис науке тврде да су први организми настали хемиском реакцијом неорганских материја на земљи.
Е сад питање, ако прихватимо теорију да је живот дошао из свемира, како је настао у свемиру?
Теорија каже да је својевремено све било једна огромна црна рупа, и да је по теорији велике експлозије, настао данашњи свемир.
Живи организми нису могли да постоје у тој џиновској црној рупи, према томе како је први организам настао у данашњем свемиру?

Е сад кумашине, кажеш да је живот створило неко супер интелегентно надбиће, али је смешно да је то Бог!!!!!!
Каве благе везе има како ћеш да то биће зовеш,
Сви верници кажу да је Бог супер интелегентно надбиће, то кажеш и ти само ти смета да то биће назовеш Бог.
Немам појма зашто ти смета реч Бог, али ти не смета дефиниција.
revizor
(pilot)
12. jul 2019. u 05.57

Man is „covered” inside and outside his body with millions of microbiotic organisms (i.e., normal flora) to maintain normal bodily functions and sustain life in changing environments. The human skin contains about 3 million bacteria per cm3 (many more than the number of our own larger epidermal cells). Many Staphylococcus and Micrococcus species live on human skin and derive nutrients from the environment while producing acid to prevent the overgrowth of pathogenic organisms. S. epidermidis alone makes up 90% of the normal flora on the skin. Alan Gillen, „The Wonderfully Made Design of the Skin and Its Microbiome,” Answers in Depth 9 (July 16, 2014).

God built into all living things the need to sustain, repair, and reproduce. In many cases, microbes are essential for these three processes to take place in plants, animals, and humans. This would ensure continuity and stability for the times to come.

From a biblical worldview, infectious diseases and pathogenesis are a secondary state in nature caused by man’s rebellion against the Creator and the subsequent Curse (Genesis 3). It is not the way the Creator intended for man and nature. From Alan Gillen, „Microbes and the Days of Creation,” Answers Research Journal 1 (January 16, 2008): 7–10.

Gillen, „The Wonderfully Made Design of the Skin . . .”

https://tinyurl.com/yychzawv

&&&

https://tinyurl.com/y4o846ay

&&&

https://tinyurl.com/yyt6zha8

&&&

https://tinyurl.com/y3fgvrxt

http://www.scienceandfaith.org/intelligent-design
CTEBA
(penzioner)
13. jul 2019. u 01.29
Чекај, сад кажеш да је творац створио Бога.
Религија нам каже да је Бог творац.
По теби Бог није творац већ је створен као и човек.
Сад ако је Бог створио човека у свом лику, у Библији не пише да је то физички лик, једноставно може да буде и духовни.
Што се тиче Какуа, мислим да он баш и није нај погоднији за објашњење настанка живота, он се не бави са прошлошћу, већ му је главна тема будућност.
Сад дал смо ми на 0, или негде другде тешко је рећи, за сада, бар колико ми је познато, није успостављен контакт са било којом ванземаљском цивилизацијом.
Дал постоји развијенија или не, ко зна.
По разним теоријама настанка живота, постоји и теорија да ова наша васиона није једина,
Ако је дошло до великог праска, и створена је ова васион, то не значи да изван ове васионе постоје и друге.
По тој теорији после физичког краја наше васионе, постоји друга физичка васиона, која је можда старија и далеко развијенија од наше,
Могуће је да су из те друге васионе, успоставили живот у овој.
Интересантан је и сам настанак човека, хомосапиенс се појављује као сасвим другачији од предходних, и то одједном.
Нема прелаза или еволуционог развоја хиљадама година.
За сада ми у суштини немамо појма како смо настали.

Е сад какве везе има како ћеш да назовеш оног ко је све ово створио?
Код нас словена зове се Бог, негде је Год, негде Домино, код муслимана је Алах, итд, итд.
Ти кажеш да је иза свега Творац, сад изволи па ми објасни у чему је разлика између Бога и Творца, осим у називу?
Библија је књига коју је писао човек а не Бог и самим тим не значи да је у свему тачна. До сада је доста тога измењено.
Некад је земља била центар свега, тада нисмо ни знали за постојање много чега, данас та теорија више не важи јер сад знамо више, у будућности ће вероватно бити још измена, али то и није важно.

cartensius
(pisac)
13. jul 2019. u 15.57
Nesporno je da je nauka, pa i druge naučne discipline, da su mnogo uznapredovale i mi se divimo i taj skok pozdravljamo. Mi stariji se
sećamo, kada smo pored ostalih predmeta, u srednjim i višim razredima, imali predmet „Osnovi evolucije”. Suštinski, od tog vremena se nije ništa izmenilo. I tada se učilo, da postoje razne teorije o nastanku života na zemlji. Jedan od naučnika (Arenius) je bio mišljenja da je život došao iz vasione. Drugi, da je život nastao na dnu mora, itd.itd.
Ono što je sigurno jeste, čovek će za nekoliko milijarde godina saznati
ovu veliku tajnu. Za sada, ostaje nam da verujemo, da i dalje pratimo
razvoj nauke. Druga mogućnost je da prihvatimo informaciju, koju nam
nudi Biblija. Posmatrajući sve oko sebe i u nama, istovremeno prateći nauku i njen razvoj, sjedinjujemo dve vere: naučnu i Biblijsku.
Mnoge istine iz Biblije, razumeli smo i saznali posredstvom nauke. Ima puno primera, za sada ću izneti samo jedan: Biblijski izveštaj, kako
je Bog stvorio čoveka od „praha zemaljskoga”, dunuo mu kroz nos život i postao živa duša, ali smo se pitali, zašto je Bog stvarajući Evu, upotrebio drugi način stvaranja, uzeo deo čovekovog tela i od toga
klonirao i stvorio Evu? Da, možda nam je bilo smešno pa i čudno, danas
razumemo, zahvaljujući nauci dobili smo odgovor.
CTEBA
(penzioner)
13. jul 2019. u 19.32
Ма немој Каку није за будућност него за садашњост.
Објасни ми онда ово што кажу о њему: No one knows more about the world of tomorrow than Michio Kaku.

Equal parts theoretical physicist, futurist, and popular science communicator, Kaku studies cutting-edge science and technology in order to understand the future.

Што се тиче Бога, шта да ти кажем, ил верујеш, ил не верујеш.
Неко је створио ово што видимо, сад зови тог творца како хоћеш, супер ителегентно биће, нека далеко напредна цивилизација или шта већ, али на крају све се своди на исто.
Како кажеш да су пронађене бактерије у титанијуму, онда их је ту неко ствио.
Ко и како је питање на које немамо одговор.
Већ сам ти рекао да је реч Бог само назив код нас словена, али да сви у свету поштују творца.
По теби неко или нешто је створило све али дефинитивно није Бог, јер Бога нема нити може да постоји. Изволи онда па нам кажи ко је све створио, ако не знаш онда како можеш да тврдиш да није Бог?
У суштини контрадиктујеш сам себе, тврдиш да је све створио неко из далеко развијеније цивилизације, али то не може да буде Бог, јер он не постоји па како онда може нешто да створи?

Дал верујеш у Бога или не, твоје право, ко сам ја па да те осуђујем или било шта, али као и већина твојих итомишљењака понижаваш и омаловажаваш све који су изјавилида верују.
Већ сам безброј пута рекао да не могу да докажем да Бог постоји.
Кад бих могао онда не бих веровао већ бих знао.
Потпуно исто је и са тобом.
Ни ти не знаш да Бога нема, али верујеш да га нема,
Самим тим једина разлика измежу нас који верујемо и вас који не верујете је да верујемо у обрнуто од оних других, али не знамо.

Глупо је омаловажавати апсолутну већину становника ове планете, јер се њихов поглед не слаже са вашим.

Овде кажу да 80% становника ове планете верује у Бога, а само десетак не верује, али по теби тих десетак, зна, и једино они су у праву:RK Sharma, Interested in God, His creations and His Designs for us.
Answered Oct 12, 2018 · Author has 3.1k answers and 379.7k answer views
Originally Answered: How many percentage of people believe that there is god?
Question being answered is „ How many percentage of people believe that there is God ?”.

It is an interesting question. No poll will give right figures. Hence, go by your belief on the persons giving these figures. By the way, please know that there are several people who do not follow any religion but they believe in God or some supernatural deity. In my estimate which is based on meaningful guess, the believers are more than 80%. And take it from me that this number will remain like this for about 2 centuries and then start rising slowly.

Сад лепо је да ласкаш сам себи, али овај форум иде са или без тебе.
Свакако да дискусија оживи, јер како је могуће имати дискусију ако нема неког са другачијим мишљењем.

Jocko4
(observer)
14. jul 2019. u 16.24
Поводом степена развоја цивилизација, интересантно је да се као идејни аутор често помиње Мичио Каку.

Истине ради, прави творац тог концепта је био совјетски астрофизичар Николај Семенович Кардашов, који је ту своју идеју (о нивоима развијености цивилизација) изнео на међународној конференцији астронома у СССР-у, 1964. Његов рад је изазвао велико интересовање међу присутнима на тој конференцији.

Касније су други астрономи и теоретски физичари (Карл Саган, Роберт Зубрин, Мичио Каку) разрађивали ту идеју и постали популарни.
CTEBA
(penzioner)
15. jul 2019. u 10.47
Да он је први који је изашао са 3 скале (сад иду до 5) у развоју цивилизације.
Да није Рус вероватно би био далеко популарнији и признатији.
Ипак и он као и Каку говори о будућности и развоју цивилизације а не о настанку живота на земљи.
Каку у задње време више говори о будућности у којој ће машине бити главне а не људи.
Са развојем вештачке интелегенције, он види опасност да ми људи постајемо све мање важни јер исувише споро реагујемо упоређујући са вештачком интелегенцијом.
Много је лакше говорити о будућности, јер за то не треба доказ, још се није догодило.
Са друге стране кад се говори о настанку живота, пронађени сз фосили микроба, стари 3.5милијарде година.
Е сад шта се све дешавало у задњих 3.5 милијарде година, пронађи ако можеш.

Jocko4
(observer)
15. jul 2019. u 23.09
О Кардашову сам напоменуо више у знак поштовања према њему, као аутору и због историјата те идеје.

Значајан је и део о коме је говорила Анђелка Калезић и зато бих је поново цитрао:

>'„Постоји најмање стотинак научних дефиниција живота, што показује да одговор на наизглед лако питање уопште није једноставан. А ако немамо дефиницију живота, нећемо знати где да га тражимо у свемиру и како да га препознамо. Ми верујемо да универзални закони физике и хемије важе у читавом космосу, али шта ако није тако када је у питању биологија”, запитала је Анђелка Калезић, молекуларни биолог и физиолог. Парадоксално је, како је рекла, да је на Земљи живот бујао и буја у толико облика, а да је свуда около само хладан и мртав свемир.'

Наиме, ако се осврнемо на развој разних врста биљног и животињског света на Земљи, можемо да запазимо да је нагла и кардинална промена услова доводила до великих промена у погледу доминантних група и врста.
Рецимо, катаклизма узрокована ударом астероида пореметила је и променила услове који су постојали до тада, тако да су џиновски рептили доживели помор. Дугорочно је измењен састав атмосфере Земље, пре свега у погледу релативне влажности и температуре ваздуха. Сисари су добили историјску прилику да се омасове и такво стање још траје.
Нормално, нису страдали сви рептили, ни све остале врсте, али су многе од њих доживеле разне промене и прилагодиле се измењеним условима живота.

То нам показује да би, вероватно, у случају неке следеће природне катаклизме глобалних размера и изузетног интензитета, неке друге групе добиле повољнију шансу за успон и доминантан развој. Није баш лако да се претпостави да ли би то био неки прогрес у развоју живота на Земљи, или не, јер ми, људи, верујемо да смо најсавршенија врста на Земљи.

Пренесено на космишни план, ако је процес засејавања заиста реалан, могуће је да се на неким другим планетама развија живот у облицима који су нама непознати, јер такве облике не срећемо на Земљи и немамо никаква искуства те врсте. Чак и овде на Земљи, напр. у океанским дубинама, доживљавамо изненађења кад случајно откријемо неку врсту о којој раније нисмо имали никакве представе.

Како онда можемо да будемо сигурни да ћемо лако да ПРЕПОЗНАМО неки сасвим другачији облик живота на другим небеским телима ?

И да ли живот баш мора да буде везан за небеска тела, одн. да ли је могуће постојање живота у међузвезданом простору, као нека врста моћне духовне интелигенције ?

Bazorilo
16. jul 2019. u 15.40
Док Кумашинова црвена дружина није открила топлу водицу природе и пронашла честице на висини од 67 Мајли,умотане гле неким чудом у титанову опну,ништа бре не могасмо да на ум намакнемо и од Дарвинових теорија мало измакнемо.Али ево Кум се смиловао па је својом појавом засветлио ко бакља у ноћи,дајући нам правац одкуде ће сланце нама доћи.
Додуше,немогаше Кумчик без свога талента,па се маши јадник некаквога знања чуднога сегмента. Вако вели,ал се не весели,стварање је каже,дошло одозгоре,али не од Бога,већ од питагоре.Знао сам да може чорбу да запржи
али ја не знадох,да он може оволико испод сваке свести,части и разума у прашини лажи и глупости да издржи.Навалио човек у своме маниру,да продаје кич као меку свилу.Чашћу нас частио што је навратио и велика знања нама обзнанио.Хвала Куме много,што си ово реко,поново си наше поверење стеко.
revizor
(pilot)
18. jul 2019. u 09.51
CTEBA
(penzioner)
18. jul 2019. u 11.53
Погледах мало ово што си поставио, и немам појма ко је ово писао, али чини ми се да су нешто побркали.
Какве везе има еволуција са доказом о старости земље?
Еволуција показује развој и промене у биолошким бићима, а не како је и када настала земља.
Погледах и још неке од чланака које су поставили.
Видим кажу да је по Библији, Бог створио земљу за 6 дана од 24 часа.
Као прво ако земља још није створена, како је онда могао да постоји 24 час дан?
24 часа је један обрт земље око своје осовине, и самим тим пре стварања није могао да постоји.
Самим тим логично је да је време мерено неким другим временским стандардом, који је нама непознат, и самим ти ми не знамо колико дуго 6 дама траје у данашњем времену.
Bazorilo
19. jul 2019. u 12.31
Добро је Куме,само настави.Знамо ми да тебе чињенице не интересују ни стручно но персонално.Али занимљиво је видети докле човек може да срља кад све логично одгурне од себе.
Bazorilo
19. jul 2019. u 17.21
Какав ник ти заслужујеш,боље да не коментаришемо.-А о Библији говори човек који је један од највећих светских научника.Он је доказао на научној основи да је земља начињена баш у временском интервалу који Библија описује.-Али шта то теби значи,јер никакву чињеницу ти не можеш да сконташ,ако није у стању да стане у твоју главу. Теби је једино битно да не признаш ништа на ту тему.С толким оптерећењем које ти трпиш на твојој души,спрженој на лави неверства,човек заиста није ни способан да начини некакав маневар у правцу избављења из љуштуре скептицизма.
Bazorilo
22. jul 2019. u 17.59
Ајде да ти не кварим доживљај директним опонирањем твоје негације Бога,ево нешто конкретно за дубље размишљање.Како је могуће да нас -Y- хромозом код свих мушкараца води до праоца свих људи на земљи -Адама?А Библија управо о томе говори-да смо сви преко Адама дошли на овај свет.
Е сад,једино да ме убедиш,да је Адам настао случајно,можда после великог праска.Изашао јадник из оне силне прашине па погледао лево и десно у свемирска пространства,па се определио у том небројеном мноштву звезда и планета за ову нашу планету.Како је допутовао,то не баш близу ,опиши нам мало то твоје бајковито схватање.Немој само да ме критикујеш због веровања у Библијске приче,које су по мени много реалније и озбиљније
учење.Тврђење,да је све настало некаквом игром случаја,је крајње луцкасто и сумануто,јер одводи људе од истине и заводи их на странпутице које каквих празних фиозофија и наклапања.То доводи до свакојаких лудих идеја које потапају народе у отровне жеље,које опет неминовно изроде нетрпењивост,мржњу и себично која их гони да посегну за туђом имовином и слободом.
CTEBA
(penzioner)
23. jul 2019. u 08.05
Уф Базорило, сад си дотакао тугаљиву тему.
Y хромозоном.
Најновија истраћивања су утврдила да је код човека он стар по првим истраживањима (са мање људи), су показала да је стар од 100 до 160 хиљада година.
Новија, детаљнија са више људи су године померили до 180 хиљада година.
Интресантно је да и истраживање женског хромозона даје приближно исте године, и самим тим потврђује да су и Адам и Ева живели у исто време.
Ова истраживања су разбила теорију да су Адам и Ева живели у различито време.,
Е сад Y хромозом је стар неколико стотина милиона година, по некима 300, по неким 150, у ствари нико тачно ни не зна јер ипак није лако пронаћи тачно, базирано на прорачуну мутација кроз време.
Сад мало за ове што постадоше од мајмуна.
Истраживање Y хромозона шимпанза показује велику разлику од човековог, и старост је процењена на 6 милиона година.
Практично нема мама баш никакве везе са човековим, нема прелаза, мутације или било чега.
Идемо даље, питање које се увек покрене како је од адама, могло да све дође, кад је Кејн убио Абела, и одакле му потомство?
Шок је дошао када су у истраживању у САД пронашли да неки црнци имају Y хромозон који је другачији од нас осталих, и самим тим доказује да су поред Адама и Еве постојали и други који су временом нестали.
Y хромозон пролази кроз мутације, и са временом слаби и нестаје.
Све до Фебруара 2013, када су пронашли ове црнце, сви који оспоравају Библиску теорију о Адаму и Еви су се исмејавали са тим.
Сад су ућутали, јер нико нема појма шта се дешавало пар стотина година уназад, као ни објашњење зашто се Y хромозон модерног човека подудара са појавом хомосапиенса?
Разне врсте људи су постојале и пре, али ми данас немамо никакве везе са њиховим хромозоном.
Могуће

CTEBA
(penzioner)
26. jul 2019. u 07.46
Кумашине по обичају лупаш глупости.
Ко сад па зна Библију напамет и овде се само на њу позива?
Ја?
Ма немој.
Библија је мање више историја Јевреја, и говори нам о развоју једнобоштва, као и о томе како треба да живимо.
Шта је у њој спорно?
Дал оно што пише, одговара нама данас је друго питање, али ако погледаш рецимо Соломона и колико је жена и љубавница имао, данас је неприхватљиво, али тада је било нормално.
И шта сад, да можда не треба да се све то избрише иако је историски тачно?
Исто тако где сам ја рекао да еволуција не постоји?
Еволуција нам показује развој због утицаја животних услова, а не да је човек настао од мајмуна.
Ни сам Дарвин то није тврдио.
Једноставно на Галапагосу је видео да иста врста птице на разним острвима има другачији кљун, због хране коју има на том острву.
Ко то оспорава?
Зато ако имаш нешто против тога, изнеси, ако немаш не лупај глупости, да би нешто доказао.
Bazorilo
26. jul 2019. u 18.36
Стево,дали си запазио где Кум каже,да је он бог самоме себи.Тиме је открио сву проблематику своје неразумности у односима са другим људима.
Није потребно да човек буде верник да би схватио основне пустолате нарцисоидног хедонизма.Такав тип особе,може све да учини да би задовољио свој его.За њега не постоји туђа воља,јер по његовом умовању,све и сви морају да се поистовете с његовим жељама и мегаломанским прохтевима за уздизањем властите уобразиље.У борби против те опаке душевне болести медицина нема лека.
CTEBA
(penzioner)
26. jul 2019. u 19.03
Бар до сада овде смо показали да се у многоме не слажемо.
Иако се некад не слажемо то не значи да морамо један другог да омаловажавамо и подцењујемо.
Свако ко верује, верује, али не зна, тако да нико не може да каже да је о у праву а остали нису.
Ту је проблем са кумашином, који не зна, али не прихвата могућност да је можда неко други у праву.
Bazorilo
28. jul 2019. u 16.10
Ima neka prica koja kaže da neko ide za svojim snovima dok drugi bezi od njih.Zavisi od svake individue cime se bavi u svojoj podsvesti,jer podsvest ustvari upravlja našim snovima.Kao sto crna rupa u svemiru uvlaci čestice koje se nadju u njenom gravitacionom polju,tako i coveka vuku njegove zelje i prohtevi.A svako od nas formira svoje zelje i navike u mladosti sto sve zajedno izgradjuje karakter.Karakter se kasnije samo nadogradjuje u daljim fazama uglavnom onim materijalima koji su u njega ulozeni u mladosti.
CTEBA
(penzioner)
28. jul 2019. u 16.59
ОК, кумашине, али не бих се сложио да су сва веровања у Бога на основу Библије и других верских књига.
По мом мишљењу и Библија и остале верске књиге су везане за веру у Бога, а не обрнуто.
Људи верују и пишу оно у шта верују.
Више пута сам већ рекао да је Библија и остале верске књиге, само темељ, наше вере, а ми временом зидамо зидове, кров и остало.
Значи да постоје две врсте верника, они који живе у прошлости и за које је Библија одговор на све, и они који иду у будућност, и за које је библија само упутство, за истраживање.
Тражиш доказ, да би веровао, међутим за све за чега постоји доказ не постоји веровање, већ знање.
Дал има Бога или не, не знам.
Дал Га нема не знаш ни ти, али тврдиш да га нема, иако за то немаш никакав доказ.
Што се тиче еволуције, прелаз из једне врсте у другу, је мутација.
Еволуција је развој исте врсте због различитих услова.
revizor
(pilot)
29. jul 2019. u 04.17


https://www.religija.me/biblija_nauka/Cudesa_Stvaranja.pdf

&&&

https://tinyurl.com/y33o7g6u

&&&

https://tinyurl.com/mqdsgkb

&&&

https://tinyurl.com/y2ef6a9y

&&&

https://www.youtube.com/watch?v=PXdxH4bsic0

&&&

https://www.youtube.com/watch?v=5dYTRYc7gNQ

&&&

https://www.youtube.com/watch?v=6v2L2UGZJAM

Pozdrav za sve ucesnike ,sa zeljom da upoznamo šta je stvarna istina a šta laz .
„ Jedno je želeti da istina bude na nasoj strani,a drugo je iskrena zelja da se bude na strani Istine.”R.V.
revizor
(pilot)
01. avgust 2019. u 04.27

-Kako je nastala materija i energija?

-Kako je nastanala planeta Zemlja,

-Kako su nastanali okeani na užarenoj planeti,

-Kako život nastaje iz nežive materije,

-Kako je nastanala organska materija,

-Kako je nastanala prva ćelija,

-Pokaži nam naučni dokaz postojanja prelaznih vrsta koje zaista imaju drugi genotip u odnosu na prethodnu vrstu, I drugačiji genotip od vrste u koju su evoluirali, I zašto danas ne vidimo nijednu prelaznu vrstu iako bi trebalo da ih ima više nego pravih vrsta;

-kako je riba dobila pluća,

-kako su krljušti evoluirale u kožu i kasnije u perje,

-kako je evoluirao kljunar (sisar koji leže jaja, ima plovne kožice i kljun patke, krzno… mešavina najudaljenijih rodova, a da nema nikakve slične „rođake” iz kojih bi slučajno nastao),

-koje genetske promene su se dogodile i na kojoj životinji da ograničeni mozak nesposoban za apstrakno razmišljanje postane ljudski mozak koji je neuporedivo bolji od mozga bilo kojeg drugog živog bića.

-Ako je čovek životinja u borbi za opstanak bez morala i etičkih principa, da li smatrate da je opravdano lagati, krasti, ubijati, činiti preljube, nepoštovati roditelje i na osnovu čega?
CTEBA
(penzioner)
01. avgust 2019. u 11.28
Уф, много питања а за свако одговор је дугачак и компликован.
Ми још некако разумемо данашњу васиону, и шта се дешава, али немамо појма како или зашто је настала, нити шта је било пре тога.
Нај новија теорија је такозвани модел инфлационе васионе.
По тој теорији, пре него што је дошло до великог праска васиона је била пуна нестабилне енергије.
У једном тренутку, дошло је до преласка те енергије у материју и то је велики прасак, и све што данас видимо.
Сврха те енергије, одакле долази и све остало је непознато.

По томе испада да је та енергија дошла од негде или нечег, и створила све што видимо.

Интересантно је да се сматра да је најмања количина ове енергије довољна да постане све. По тој теорији цела васиона је могла да настане од материје мање од зрна грашка.
Bazorilo
02. avgust 2019. u 15.00
Da,Kum veruje da svet nije nastao sam od sebe,već da ga je stvorila neka vanzemaljska civilizacija(neki inteligent)ali bez jasnih kontura teoreme koja bi mogla da odredi njegov stav.I sam stalno iznova potvrdjuje da mu to i nije važno,već jedino sto želi je negacija da je to Bog učinio.Zato
i nije moguća dalja diskusija s njime,jer silom baba u raj ne odlazi.A ni sam Bog ne čini prisilu kad je lično opredeljenje coveka u pitanju.
CTEBA
(penzioner)
02. avgust 2019. u 20.45
Ех кумашине, чему та отрцана питања која ви који не верујете, увек поставите кад немате одговор.
Ко је Бог, шта је Бог и слично су безвезна питања.
Као прво нико од нас који верујемо нема доказ да Бог постоји, исто као што и ви који не верујете немате доказ да не постоји, већ верујете да не постоји.
Значи и једни и други верујемо у нешто, али не знамо дал то постоји или не.
Е сад шта је Бог, данас многи почињу да верују да је Бог енергија, а енергија је неуништива и може да мења стање у ком се налази.
Изнад сам навео да сада научници све више и више верују да је теорија инфлационе васионе, најприближнија настанку свега.
Да поновим пре великог праска била је само енергија, која је у једном тренутку прешла у материју, експлодирала и створила све.
Мало упрошћено али довољно да се разуме, а ако хоћеш преко интернета можеш лагано да нађеш детаљне податке.

Библија је књига стара неколико хиљада година и писана од људи, самим тим писана је знањем и језиком од пре неколико хиљада година.
Ми данас знамо колико мало знамо, а шта мислиш колико су знали они који су је писали пре коју хиљаду година?
CTEBA
(penzioner)
03. avgust 2019. u 16.31
Чекај,кажеш да не верујеш ни у шта за чега немаш доказ.
Истовремено кажеш да верујеш да нема Бога.
Сад на основу ог доказа си дошао до закључка да Бог не постоји?
За веровање није потребан доказ јер онда не би веровао него би знао.
CTEBA
(penzioner)
06. avgust 2019. u 10.35
ОК кумашине, да будем искрен не верујем да си глуп, већ да си тврдоглав.
Прочитај шта си поставуи:

zato kažem ne verujem bez dokaza,sto znaci,znam da nije istina!

Значи знаш да нема Бога!!!!!!!!!!
Да би нешто знао, мораш да имаш и доказ за то.
Ти, као ни ико дуги, немаш доказ да ли Бог постоји или не, и самим тим можеш само да верујеш да постоји или не постоји.

Ако знаш, ето помози ми и постави доказ па и ја да нешто научим, бар под старе дане.
Bazorilo
06. avgust 2019. u 15.00
Стево не мучи се.Кум је у праву.Све што је рекао је тачно из његове перспективе.Човек је у хоринзотали и будући без вертикалне димензије он другачије не може ни сагледавати ствари и уочавати појмове.Ти покушаваш да му мало задигнеш очне капке на више,да би тако устремио његов поглед на духовно поље,али то не иде мој Стево.Радије ће он напустити и хоринзонталу па загњурити на доле,него што ће и покушати да погледа горе.
CTEBA
(penzioner)
07. avgust 2019. u 10.20
Шта да ти кажем Базорило, као и сви ми остали и кумашин има право на своје мишљење.
Дал има Бога или нема нико од нас не зна.
Проблем са кумашином је да није спреман да се упусти у дискусију, већ дође мало дигне прашину и побегне.
Bazorilo
07. avgust 2019. u 14.57
Ма видиш,не оспорава он постојање Бога,већ хоће да му одговоримо,ко је „створио бога”.То ти је као кад мало дете каже своме оцу;тата подигни ме високо да дохватим звезде.
K-MC
(llkktt)
08. avgust 2019. u 05.25
Da se malo ubacim ovde u diskusiju, procitao sam samo par zadnjih komentara, pa u vezi ovog sto Steva kaže.

Steva: Ко је Бог, шта је Бог и слично су безвезна питања.
Као прво нико од нас који верујемо нема доказ да Бог постоји, исто као што и ви који не верујете немате доказ да не постоји, већ верујете да не постоји.
Значи и једни и други верујемо у нешто, али не знамо дал то постоји или не.

<<< Steva, kako ko, neki vjeruju a neki znaju. U početku je uvjek samo vjera, prvo slaba vjera kao na vagi u stilu , možda ima možda ipak nema. Kasnije jača vjera da ima, ili pak oslabi i umre. Ili vjera jača i prevagne sumnju. A onda kad covjek stekne vise duhovnih iskustava, onda ZNA, dakle ZNANJE, ne vise vjera. Cilj svakog vjernika treba da bude SPOZNAJA-ZNATI-SAZNATI- POSTATI SIGURAN- STATI NA CVRSTO TLO. Ja sam tu fazu dostigao i kad neko dostigne u tu fazu, onda nema nazad na VJEROVANJE a još manje na dvoumljenje.
Zašto neko SAZNA a neko ne, zašto neko ostaje vjernik cio zivot, a zašto neko nikad ne povjeruje...? Mislim da ima jake veze sa postenjem i iskrenoscu osobe, Bog se ne krije ni od koga, koji ga traže SVIM SRCEM, oni Ga nalaze. Kaže u Pismu: Trazicete Me i naći ćete Me, kad me budete tražili svim srcem.
CTEBA
(penzioner)
08. avgust 2019. u 11.10
Са свим поштовањем К-МЦ, али постоји разлика између вере и знања.
Кад неко нешто зна, онда нама потреба да у то верује.
Ми верујемо у постојање Бога, неко више, неко мање, а неки верују дане постоји.
Да би знао мораш да имаш доказ за то, али тај доказ нико нема.
То што пише у писму, или што неко каже, није никакав доказ, јер то потиче од људи, а не од Бога.
Једино што потиче од Бога је Божије Заповести које је дао Мозесу.
Једини човек који може да каже да зна да има Бога је био Мозес, јер га је виде.
Ми можемо да му верујемо, или не верујемо, али не знамо.
Рецимо, сви ми кажемо да знамо да је земља округла, али у ствари не знамо јер то нисмо видели, већ верујемо онима који су видели.
Не оспоравам да неко као ти верује далеко више од многих, али још увек само верујеш.
Bazorilo
08. avgust 2019. u 13.31
За оног слепог човека који се нашао близу Исуса,он је био само син Давидов.Веровао је да му Господ може помоћи да прогледа,искључиво на основу причања својих пријатеља и познаника.
Али за апостола Петра Исус је несумњиво и засигурно Син Бога зивога.
CTEBA
(penzioner)
08. avgust 2019. u 14.15
Добро Базорило, кажеш веровао је, не знао је.
Што се тиче Павла и многих других, они су живели са њим, видели шта је радио и зато су и знали да није обичан човек.
Ја данас могу само да им верујем, али не знам, јер ја нисам ништа виде.
K-MC
(llkktt)
08. avgust 2019. u 20.10
Steva, postujem i ja tvoje mišljenje, samo da se razumemo.

Ja sam video šta i kao Bog radi, i to vise puta, cuda koja nisu takva da bi se moglo raci da su ipak možda slučajnost. Dakle, ne dvosmislena cuda, kad kažem cuda mislim na nadprirodne stvari. Nisam ocima video Boga, ali mislim da to nije ni dostupno za ljude. Ni vjetar a ni struju ne vidimo ocima, ali ZNAMO da postoje. Tako i u mojim iskustvima, ne videh Lik, ali ZNAM jer je djelovao.
I nisam ja jedini, ima još sigurno puno ljudi sa sličnim iskustvima, i svi oni ZNAJU, presli su iz VJERE u ZNANJE.
Za mene lično DOKAZ, ali ja taj DOKAZ ne mogu prenjeti ni na koga drugog, iako bi zeleo. Izgleda pa i ocito je, da Bog ne dozvoljava da se DOKAZ prenosi tek tako. Mislim, mogu ja pricam danima o tome, ali čak ni vjernici ne shvataju o cemu ja pricam. Pa ako ne mogu da prenesem ni vjernicima, kako ću nevjernicima, nikako. Bog se otkriva pojedincima na svoj način i u vrjeme koje On odluci. Ne postoji formula i sistem kako prouzrokovati to javljanje, kako je misteriozno javljanje, tako je misteriozno i prenosenje iskustva na druge. Ostaje, ili da neko vjeruje onima koji su dozivjeli ili da sam dozivi, a kao najgora opcija je da se sumnja i dvoumi ili čak odbaci sasvim mogućnost da Bog postoji i djeluje.
CTEBA
(penzioner)
08. avgust 2019. u 20.53
Да ти право кажем, на оној теми, ниже „Између живота и смрти” описао сам шта ми се десило пре неколико месеци.
Тако да уопште не сумњам да је то дело нечег вишег, а не случајност.
Ипак још увек верујем, и вероваћу док не наиђем на доказ.
Тачно је да ветар не видимо, али га осећамо.
Тако је и са Богом, ја не знам, али верујем.
revizor
(pilot)
09. avgust 2019. u 00.59

„I reče im: Čujte sada riječi moje: prorok kad je među vama, ja ću mu se Gospod javljati u viziji i govoriću s njim u snu.” (4. Mojsijeva 12:6)

„Ako se među vama pojavi neki prorok ili čovjek koji sanja snove i on ti pokaže neki znak ili učini neko čudo, pa se taj znak obistini ili se dogodi čudo o kom ti je govorio, i on ti kaže: ‘Hajde da idemo za drugim bogovima, koje ne poznaješ, i da njima služimo’, ne slušaj riječi tog proroka ni čovjeka koji je sanjao taj san, jer vas Gospod, vaš Bog, iskušava da bi znao da li volite Gospoda, svog Boga, svim svojim srcem i svom svojom dušom. Za Gospodom, svojim Bogom, idite i njega se bojte, njegovih se zapovijesti držite i njegov glas slušajte, njemu služite i njega se držite.” (5. Mojsijeva 13:1-4)

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=1&chap=37

https://pouke.org/svetopismo/biblija.p hp?lang=ijekav&lang2=&book=27&chap=2

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=1&chap=20

ht tps://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=9&chap=3

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang =ijekav&lang2=&book=7&chap=7

12 „Ево учиних по твојим ријечима; ево ти дајем срце мудро и разумно да такога какав си ти ни прије тебе није било нити ће послије тебе настати таки какав си ти.”
Прва књига о царевима (која се зове и Трећа књига о царевима )3

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=19&chap=19&v=98#98

https://pouke.org/svetopism o/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=40&search=

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=40& chap=2

„A posle toga izliću svoj Duh na svako tijelo, i prorokovaće vaši sinovi i vaše kćeri. Vaši starci sanjaće snove, a vaši mladići imaće vizije.” Joel 2:28

„Bog govori jedanput, i dvaput – iako čovjek na to pažnju ne obraća – u snu, u vizijama noćnim, kada dubok san padne na ljude, kada na postelji drijemaju.” (Jov 33:15)

„Jer san dolazi od velikog posla, a bezuman govor od mnoštva riječi.” (Propovjednik 5:3) (vidi takođe Isaija 29:8).

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=1&chap=41

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=1&chap=46
И даде Бог свој четворици младића знање и разум у свакој књизи и мудрости; а Данилу даде да разумије сваку утвару и сне.Danilo 1:17

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=24&chap=23

„Po rodovima njihovim prepoznaćete ih.” (vidi Matej 7:15-23)

„Ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.” (1. Jovanova 4:1)

K-MC
(llkktt)
09. avgust 2019. u 06.24
Steva,

Hrišćanstvo znaci imati ličnu zajednicu sa Hristom, upoznati Hrista, sresti se sa Hristom. To isto znači da Hristos upozna i nas lično, da nas preporodi, da nas ocisti od grijeha sad, tako da ne moramo da robujemo raznim porocima. Hrišćanstvo nije masovno spasavanje u velikim grupama na celu sa nekim pojednoncima-svetcima. Pa sad ko Srbe vodi u nebo sveti Savo ili sveti Vasilije. I sad ko Savo zna Hrista i Vasilije zna Hrista i Hristos zna njih, ali ovi sto ih vodi Savo i Vasilije ne poznaju Hrista niti Hristos poznaje njih. Ali Savo i Vasilije i Crkva GARANTUJU Hristu da su ovi dobri i Hristos ih spasava. Tako uci Pravoslavna i Katolicka Crkva, ali TO NIJE TAKO. Tako uci i Islam svoje i mnogi drugi koji se kunu da je samo njihova vjera-denominacija ona prava i da van te denominacije, kako kažu barke za spasavanje, nema spasenja. To je zabluda i prevara.
Svaki OBRACENI I ISTINSKI POKAJANI Covjek i Žena, treba da se u dusi i srcu sretne sa Hristom/Bogom. I kad se to desi, biće raznih iskustava u zivo, i ugodnih i neugodnih, sve je dobro za popravljanje.
Drugim rjecima, Religija ili Hristos, doktrina ili kontakt/odnos. Vecina se zadovoljava samo sa doktrinom a nemaju niti žele da imaju kontakt/odnos sa Bogom.Bez istinskog pokajanja i odbacivanja svakog grijeha uz pomoć Bozije sile, neće biti ni zajednice sa Hristom. Jer Hristos/Bog ne trpi grijeh i mlakost. Pravoslavlje kao i druge velike državne religije, oce ljude da dodju na okupljanje, da vrse religiozne rituale, da daju donacije, da se nadaju, čak i da ne grijese (ali im ne kažu kako će se otaresiti grijehova) da budu na okupu u barci, i oni im kažu da će se samo tako spasiti.

Ovde kratki slikovit prikaz te obmane, u ovom slučaju se radi o katolicima, ali se može savrseno primjeniti i na Pravoslavlje i islam:

https://www.chick.com/products/tract?stk=1527&ue=d
CTEBA
(penzioner)
09. avgust 2019. u 11.43
К-МЦ, немам намеру да улазим у свађу са тобом, али о во што си поставио је типичан секташки став, где неко ко припада некој од секти хоће да докаже да су они једини од Бога одабрани.
Колико видим овај линк што си поставио води на веб страну где само траже паре. За 10 долара добијаш ово за 20 оно итд.

Што се тиче твоје тврдње о Св. Сави и СВ. Василију, постави ми где то стоји да видим, ово је први пут да сам чуо за то, другим речима опет секташко млаћење празне сламе да испадне да је та секта једина од Бога одабрана.
Даље изволи и наведи ми неки пример где је Христос носио и читао Библију?
Колико ми је познато никада је није ни споменуо а камоли да је своје проповеди базирао на оном што пише у Библији.
Самим тим, ако је Библија Божија реч, зашто је Он није употребљавао?

Овде дођеш поставиш нешто али иако сам те више пута питао којој религиознној групи припадаш, никад ниси одговорио.
Зашто, јел те срамота да кажеш?
Ја сам увек рекао да сам православац и да гледам из православног угла.
CTEBA
(penzioner)
11. avgust 2019. u 07.17
Кумашине, свако паметан ће ти рећи да нешто можеш да знаш једино ако имаш доказ за то.
Зато и у науци и свему осталом имамо теорије, за које верујемо да су тачне али за то немамо доказ.
Ако имамо доказ онда је то или закон физике, или чега било.
Исто је и са вером у Бога, ти можеш да се играш речима колко хоћеш, али вера као и невера је само као што кажеш „немам појма”, јер да имам појма, знао бих.
Сунце ти је погрешан пример јр га видимо и осећамо топлоту од њега, многе друге ствари (радио таласи, нуклеарна енергија, итд) не видимо али можемо да измеримо.
Вера у нешто је апстрактна, и нити може да се види нити да се измери.
Ово што си поставио је без везе

„tvoje ”dokazi„ je apsurdno jer nije relativno nego koristis drvenu filozofiju!”,

по овоме испада да ако ја теби кажем докажи то је дрвена филозофија, али кад ти мени кажеш да докажем постојање боа, то је сасвим нормално.
Као је за исту ствар нешто прихватљиво гледано са једне а дрвена филозофија гледано са друге стране?
CTEBA
(penzioner)
11. avgust 2019. u 13.14
Извини али опет пишеш без везе.
Испада ја сам тврдоглав јер верујем, и не могу а се сложим са тобом да Бога нема, али ти ниси, иако упорно тврдиш да га нема.
Исто тако зашто бих се ја бојао смрти, ако верујем да је овај живот само једна етапа а не коначност.
Ако се ико боји то си ти и теби слични, јер ово што је је све.
Ја верујем у шта верујем, моја ствар, ја не тражим од тебе нит да верујеш или било шта, то је твоја ствар.
Једноставно овде расправљамо дал Бога има или нема, а не да ја покушавам да те крстим, и преведем у веру.
То нит ме интересује, нит имам намеру да тако нешто радим.
И сад која деца то по теби верују у деда мраза?
За нас хришћане деда мраз не постоји, као православац кад сам био мали чекао сам Божић да ми Божић Бата донесе поклон, а деда мраза сте измислили ви да имате шта да славите.
Ваша деца верују у њега а не наша.
Глупо је тврдити да је веровање глупост и фарса јер ако преко 80% људи на овом свету верује, а само незнатан проценат не верује, јер од оних 20% који се изјашњавају да нису верници, добар део нису ни верници, већ их једноставно то не интересује.
Значи по теби сви људи на овој планети су засењене будале, јер се не слажу са вас неколико.
Ето логично гледано, рекао бих да је обрнуто.
Bazorilo
11. avgust 2019. u 16.19
Кум верује у космичке цивилизације.Е сад куме,одговори;које створио те цивилизације?
K-MC
(llkktt)
12. avgust 2019. u 06.15
CTEBA
(penzioner)
09. август 2019. у 11.43

К-МЦ, немам намеру да улазим у свађу са тобом, али о во што си поставио је типичан секташки став, где неко ко припада некој од секти хоће да докаже да су они једини од Бога одабрани.
Колико видим овај линк што си поставио води на веб страну где само траже паре. За 10 долара добијаш ово за 20 оно итд.

Што се тиче твоје тврдње о Св. Сави и СВ. Василију, постави ми где то стоји да видим, ово је први пут да сам чуо за то, другим речима опет секташко млаћење празне сламе да испадне да је та секта једина од Бога одабрана.
Даље изволи и наведи ми неки пример где је Христос носио и читао Библију?
Колико ми је познато никада је није ни споменуо а камоли да је своје проповеди базирао на оном што пише у Библији.
Самим тим, ако је Библија Божија реч, зашто је Он није употребљавао?

Овде дођеш поставиш нешто али иако сам те више пута питао којој религиознној групи припадаш, никад ниси одговорио.
Зашто, јел те срамота да кажеш?
Ја сам увек рекао да сам православац и да гледам из православног угла.

<<<<<< Steva, niko od tebe ne trazi 10 dolara, dobio si slikovit prikaz za dzabe, kao i komentare, sve je za dzabe. Ko hoće da misionira mora da plati za literaturu, to je normalno. Pravoslavne knjige i brosure su 10x skuplje od ovih. Niko te ne poziva u neku sektu, pozvan si ka Istini-Isusu Hristu.
Hristos je citao svete spise i citirao iz njih često, opozivao se na ,,pisano je,, dakle pisano je u svetim spisima-svetom pismu, danas se zove Biblija.
But he answered, „It is written, ‘Man shall not live by bread alone, but by every word that comes from the mouth of God.’” (Matthew 4:4, cf. Luke 4:4)

And he humbled you and let you hunger and fed you with manna, which you did not know, nor did your fathers know, that he might make you know that man does not live by bread alone, but man lives by every word that comes from the mouth of the Lord. (Deuteronomy 8:3)

_____

Jesus said to him, „Again it is written, ‘You shall not put the Lord your God to the test.’” (Matthew 4:7; cf. Luke 4:12)

„You shall not put the Lord your God to the test, as you tested him at Massah.” (Deuteronomy 6:16)

_____

Then Jesus said to him, „Be gone, Satan! For it is written, ‘You shall worship the Lord your God and him only shall you serve.’” (Matthew 4:10, cf. Luke 4:8)

It is the Lord your God you shall fear. Him you shall serve and by his name you shall swear. (Deuteronomy 6:13)

Ja sam ti reko već, nisam clan nigde i ne pripadam religiji, ja sam slobodan Hrišćanin, živim po svetom Pismu.
CTEBA
(penzioner)
12. avgust 2019. u 09.56
Хвала на одговору, поштујем то да си хришћанин, али да ниси ни у једној организованој Цркви.
На крају крајева, Бог нигде није рекао да једино онај ко припада некој одабраној Цркви је близак њему.
Нажалост многе од тих „одабраних” Цркви су потпуно изгубиле компас и сад само гледају како да искористе неког и да напуне џепове.
revizor
(pilot)
14. avgust 2019. u 08.08

18. И ПРИСТУПИВШИ ИСУС РЕЧЕ ИМ ГОВОРЕЋИ: даде ми се свака власт на небу и на земљи.

19
ИДИТЕ ДАКЛЕ И НАУЧИТЕ СВЕ НАРОДЕ КРСТЕЋИ ИХ ВА ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА,

20
УЧЕЋИ ИХ ДА СВЕ ДРЖЕ ШТО САМ ВАМ ЗАПОВИЈЕДАО; И ЕВО ЈА САМ С ВАМА У СВЕ ДАНЕ ДО СВРШЕТКА ВИЈЕКА. АМИН.

Свето Јеванђеље по Матеју 28
revizor
(pilot)
08. septembar 2019. u 00.55

„Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji. I stvori Bog čoveka po obličju svojemu, po obličju Božjemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.” 1. Mojsijeva 1:26.27.

„Čovek je Božje delo, Njegovo remekdelo, i stvoren je za svetu i uzvišenu svrhu.”

„Bog je stvorio čoveka da bude uzvišeno biće; jedino on je stvoren po Božjoj slici i moguće mu je da sudeluje u božanskoj prirodi, da sarađuje sa Tvorcem da izvršava Njegove planove.”

Čovekovom umu date su niže sile i više sile. Niže sile su sačinjene od njegovog fizičkog aspekta koje uključuju apetit, sklonosti, strasti, ukus, i tako dalje. Tvorčev plan je da ove niže sile budu pod upravom viših sila.

Više sile su funkcije čeonog režnja, dela mozga koji ispunjava prednji deo lobanje. To su osobine koje čine razliku između inteligentnog čoveka i divlje zveri. One se sastoje od volje, savesti i razuma. „Volja je vladajuća sila u čovekovoj prirodi, sila odlučivanja ili izbora.”

Volja treba da bude pod kontrolom savesti, vođena razumom. „Učite decu da treba da jedu da bi živeli, a ne da žive da bi jeli; da apetit treba držati pokoren volji; da volja mora biti pod vlašću mirnog, inteligentnog razuma.”

„Čovek je trebao da bude nosilac Božje slike, kako u spoljašnjoj sličnosti, tako i u karakteru…. Njegova priroda je bila u saglasnosti sa Božjom voljom. Njegov um je bio sposoban da razume božanske stvari. Njegove sklonosti su bile čiste; njegov apetiti i strasti su bile pod upravom razuma. Bio je svet i srećan u tome što je bio oličenje Božje slike i u savršenoj poslušnosti sa Njegovom voljom.”

„Bog je stvorio čoveka uzvišenim; dao mu je plemenite crte karaktera, bez sklonosti ka zlu.”

„U početku, čovek je bio stvoren po slici Božjoj. Bio je savršeno usaglašen sa prirodom i Božjim zakonom. Načela pravednosti bila su upisana na njegovom srcu.”

Sa karakternim osobinama svoga Oca u sopstvenoj prirodi, Adamu je bila data sposobnost izbora. On je trebao biti slobodno moralno biće koje ima sposobnosti da modifikuje i unapređuje karakter kojeg je primio kao sin Tvorca.

„Bog je mogao stvoriti čoveka bez mogućnosti da prekrši zakon; on je mogao zadržati Adamovu ruku da ne takne zabranjeni plod; ali u tom sučaju, čovek ne bi bio slobodno moralno biće nego običan automat. Bez slobode izbora, njegova poslušnost ne bi bila dobrovoljna nego prisilna. Ne bi moglo doći do razvoja njegovog karaktera.” PP, 49.

„Naši praroditelji, iako su stvoreni nevini i sveti, nisu bili uskraćeni za mogućnost da čine nepravdu. Bog ih je stvorio kao slobodna moralna bića, sposobna da cene mudrost i dobrodušnost Njegovog karaktera i pravednost Njegovih zahteva sa punom slobodom da prinesu ili uskrate poslušnost.”

Adam je, kao i sve što je stvoreno, bio podložan sili prirodnih zakona. Njegovo fizičko blagostanje zavisilo je od njegovog odnosa prema prirodnim zakonima u njemu i van njega. Takođe, Adam je bio podložan i moralnom zakonu. Sa svojstvima kao što su volja, razum i savest, Adam je bio osposobljen da komunicira i održava vezu sa Božanstvom. Taj odnos je trebao biti vođen i usmeravan pod jurisdikcijom moralnog zakona.

„Božji zakon je svet isto koliko i sam Bog. To je otkrivenje Njegove volje, prepis Njegovog karaktera, izraz božanske ljubavi i mudrosti. Harmonija stvorenog zavisi od savršene usaglašenosti svih bića, svega živog i neživog sa zakonom Tvorca. Bog je postavio zakone da vladaju, ne samo nad živim bićima, već i svim procesima u prirodi. Sve se nalazi pod utvrđenim zakonima koji se ne smeju prekršiti. Međutim, dok se sve u prirodi pokorava prirodnim zakonima, jedino čovek, od svih zemaljskih živih bića, bio je podložan moralnom zakonu. Čoveku, kruni stvaranja, Bog je do moć razumevanja Njegovih zahteva kao i moć shvatanja pravednosti i dobroćudnosti Njegovog zakona i njegovih svetih zahteva; od čoveka se tražila nepokolebljiva poslušnost.” .

U svom savršenom stanju, kada su sve njegove sklonosti bile usmerene ka poslušnosti, Adam je i dalje bio zavisan od neprestanog primanja snage od Božanstva kako bi mogao živeti životom poslušnosti.

„Ljudska bića su predstavljala jedan nov i različit poredak stvari. Ona su bila načinjena ’po obličju Božjemu’, a Božja namera je bila da nasele zemlju. Trebali su da žive u uskoj zajednici sa nebom, primajući silu od Izvora svake sile. Podržani od Boga, trebali su da žive bezgrešnim životima.”

Jasno je da je Adamovo „nasleđe” od njegovog Oca bilo sačinjeno od želja, apetita, strasti i sklonosti koje su bile poslušne višim silama njegovog uma – razuma, savesti i volje. Njegova posvećena volja bila je sklona poslušnosti božanskoj volji. Adam je bio stvoren sa sklonošću da bude poslušan. Drugim rečima, bio je sazdan da bude naklonjen poslušnošću, kao da je već razvio ovu naviku živeći životom poslušnosti. Njegova stalna veza sa Bogom trebala je, slobodom izbora, da mu obezbedi potpunu i neprestanu poslušnost Božjem zakonu i Njegovoj volji. Sa karakternim osobinama koje su utisnute u njegove biohemijske i neuronske puteve, Adam je imao sklonost ka životu poslušnosti svome Tvorcu. Dokle god bi živeo takvim životom bio bi pogodan da neograničeno živi u Božjem svemiru u večnosti.

Na taj način, Bog je učinio sve kako bi osposobio i ohrabrio Adama da živi životom stalne odanosti i poslušnosti. Ipak, pošto je Adam raspolagao sposobnošću izbora, Bog ga je stavio na probu.

Prilikom izbora, Adam je postavljen na čelo buduće ljudske rase. Proba je trebala da ispita njegovu odanost Tvorcu. Njegov uspešan prolazak ili pad kroz ovaj period kušanja odrediće ono što može da prenese svojim sinovima i kćerima. Da je Adam živeo životom poslušnosti, razvio bi i ojačao svoj karakter i njegovi potomci bi poprimili od njega isti karakterni pečat koji je Adam primio od svog Tvorca. Ali, ako bi Adam postao buntovan, njegove karakterne osobine bi se pokvarile i svojim potomcima bi u nasleđe preneo sklonosti ka zlu, koje, jednom pokrenute, stvaraju zao karakter u njima.

„Od Adama se zahtevalo da bude savršeno poslušan Bogu, ne samo u svoje ime, već i u ime njegovih potomaka. Bog mu je obećao da, ukoliko verno izdrži test iskušenja, čuvajući svoju pokornost Tvorcu tokom velikog iskušenja koje će morati proći, će mu njegova poslušnost obezbediti Božje prihvatanje i blagonaklonost. Tada bi zauvek bio utvrđen u svetosti i sreći, a ti blagoslovi bi se proširili i na sve njegove potomke. Ali, Adam je pao na testu. Zato što se odmetnuo protiv Božjeg zakona, svi njegovi potomci postali su grešnici.”

„Anđeli koji su bili u periodu kušanja, prevareni su od sotone, i on ih je poveo u veliku pobunu na nebu protiv Hrista. Propustili su da podnesu test sa kojim su se suočili i pali su. Tada je Adam bio stvoren po Božjem obličju i stavljen na iskušenje. Njegov organizam je bio savršeno razvijen. Sve njegove sposobnosti bile su u skladu. U svim svojim osećanjima, rečima i delima, postojala je savršena usaglašenost sa voljom njegovog Tvorca. Nakon što je Bog obezbedio sve uslove za čovekovu sreću, i zadovoljio svaku njegovu potrebu, iskušao je Adamovu lojalnost. Ako bi sveti par bio poslušan, ljudska rasa bi posle nekog vremena bila izjednačena sa anđelima. Pošto su Adam i Eva pali na testu, Hristos je predložio da postane dobrovoljna žrtva za čoveka.”
kum11
05. januar 2020. u 22.11
Steva,kažeš „otrcana pitanja” nisu nego legetimna.Ako bog postoji i boga je neko morao stvoriti ali zašto?Boziji tvorac bi trebao imati kud i kamo
veću moc od boga i prema tome nije mu trebao ali i tog tvorca je neko morao stvoriti,istina?Ispada ista stvar kao i nastanak svemira ili šta je starije,kokos ili jaje.Znaci vi koji verujete ste ubeđenji u to iako niema bilo kakve logike.Verovati u nešto ne znači da je istina nego vi hocete da je tako.Ovo su logicna pitanja a ne „otrcana” kako sam kažeš.Jel moguće da nekakav bog postoji,jeste ali za to nema ni trunke bilo kakve evidencije!
I sve dok ne postoji bilo kakva evidencija u vezi bilo chega onda su shanse za postojanje takođe nikakve.Vrlo prosto bez filozofiranja,citiranja,biblije(koja nije nikakav dokument a još manje „bozije pismo”.Ništa nemam protiv vernika niti mislim da su glupi ,podržavam Srpsku pravoslavnu crkvu odem ponekada i tamo ali je ovde pitanje
u vezi svih religija i vere u „super natural”!
Bazorilo
14. januar 2020. u 17.48
Da li to znači da ti verujes(znaš),da je celokupan Svemir i sve u njemu,ukljucujuci i nasu planetu,nastao pukim slučajem,tek onako što se
neka tacka,probudila jednog jutra i odlucila da malo putuje do tamo, samo sebi poznatog cilja i postavi odrediste za stvaranje nove tacke.Tako je ohrabrena prvim uspehom,napravila pravi pohod kroz prostor,pa na kraju svoga stvaralackog dela,shvatila da bi prostorna dimenzija morala imati i svoju vertikalu.Onda je krenula na vise pa pravo,pa dole pa gore i eto ti svemira.Kume,nemoj sad i ti da tupis sa nekom teorijom relativiteta,pa da ti se deca za par decenija smeju.
revizor
(pilot)
15. januar 2020. u 05.26

„Na visini prostran svod nebeski,
Sa svim svojim nebeskim večnim plavetnilom,
I ukrasima sjajnim
Objavljuju velikog Začetnika.
Sunce koje se ne umara,
Iz dana u dan silu svoga Tvorca otkriva,
I svakoj zemlji govori,
Da je na delu jedna Svemoćna ruka.
Ubrzo, dok večernja senka natkriljuje, Mesec započinje čudesnu priču
I noću, zemlji što ga sluša, Ponavlja priču svog rođenja;
Dok zvezde okružuju njegov sjaj I planete sve sa svoje strane
Potvrđuju poruke, dok se obrću
I šire istinu od pola do pola.”

ISUSOVE REČI glase: „ISTRAŽUJETE PISMA, JER SMATRATE DA U NJIMA IMATE VEČNI ŽIVOT; I ONA SVEDOČE ZA MENE; JER da ste verovali Mojsiju, verovali biste i meni; jer je on o meni pisao. Ako pak njegovim pismima ne verujete, kako ćete verovati mojim rečima”

(Jovan 5,46-48 – Čarnić).

https://tinyurl.com/tdou69v

&&&

https://tinyurl.com/rlv7f54

&&&

https://tinyurl.com/rkw9d45
kum11
15. januar 2020. u 15.51
Bazarilo to sve sto pitas se može odnositi na „boga” pa umesto mene možeš ti odgovoriti,kako je nastao bog kada već „toliko”znaš!
Bazorilo
15. januar 2020. u 16.49
Znaci,ja odgovaram tebi na pitanja,a na svoja pitanja koja sam uputio tebi,opet da ja odgovaram.
kum11
16. januar 2020. u 14.51
Naravno,svi bogomoljci brzo preskacu preko pitanja„kako je to nastao bog” a to je ista stvar kako je nastao univerzum.Nije samo to nego i pitanje Adama i Eve,njihove dece,kako je jedna famelija nastavila sa novim pokoljenjima!Sve dok to ne objasnite,zašto uopste pokusavate bilo kakvo daljnje tumacenje is bajke za vrapce.Izgleda da svi oni koji tvrdo i lako prihvataju pisanja biblije su posebna vrsta bez mnogo razuma i intelekta.Ja sam rekao da ne znam kako je nastao univerzum i ne verujem u totalnu evoluciju,ali vi sve znate iako pojma nemate o bilo cemu.
Bazorilo
16. januar 2020. u 18.10
E pa Kume,ti poce sam sebi da skaces u stomak.Prvo si rekao da se ne slazes sa nama jer se striktno držimo Biblije.A sada tvrdis,da nemamo pojma ni o cemu.
A postoji mnogo toga sto Bibliju podržava.Najveci adut Biblijskim istinama je Arheologija.Tu je naravno i Medicina kao i mnoge druge grane nauke,ali to tebi izgleda ne vredi mnogo,jer su te ucili da je covekui materijalizam jedini bog.Secam se jednog uce komuniste(a ko bi i bio u ono vreme ucitelj osim komuniste),koji je jadan znao samo jednu teoriju i svaki dan ju je ponavljao.To je bilo ono kad jedno telo krene da pada ili da se kotrlja,ono će neminovno doći u svoj konacni polozaj,tamo gde je jedino moguće da se zaustavi.Dok ne dospi u taj polozaj ono neprekidno juri na dole.-Eto to je taj komunalni uca drzao kao zlatnu koku i time dokazivao navodno nepostojanje boga.Isto tako kao ti ovde sa tvojim pitanjem-a koje stvorio boga? A ko bi mogao stvoriti Onoga koji je sve stvorio?On postoji od praiskonskih vremena i početak je svemu.E ajde sad me pitaj,kad je to bilo?De malo sale,pa da ti odgovorim po bosanski:Pa onomade covece,zar toliko ništa neznas.
kum11
16. januar 2020. u 19.56
Pa „onaj ko je stvorio sve” nije mogao stvoriti sam sebe,ti nisi bre normalna osoba,moje pitanje je logicno,tvoje tvrdnje nemaju osnove.Isto kada bogomoljac kaže„pa nije ovo moglo sve nastati ni od chega”onda isto vazi i za tog nekakvog boga!Nije ni bog mogao nastati ni od chega,jeli živio pre nego sto je postao ili se rodio kada je umro?Ti nisi uopste racionalna osoba ili je to preduslov za sve koji postanu religiozni ?
Bazorilo
17. januar 2020. u 15.30
A ti si pa mnogo racionalan kad upoređuješ prolaznost ovog zivota sa pojmom vecnosti.Ti nemas ni pojma u koje teme pokusavas da zalazis.Nikola Tesla kao naucni genije je rekao,da kad razmišlja o Svemiru,ne može a da ne zakljuci,da u njemu mora da postoji -Inteligent-od koga sve sto postoji,zavisi.Eto neću vise da navodim ni jednog velikog naucnika koji govori u istom pravcu.
A ti izvoli,navedi nekog od poznatih naucnika,koji je izjavio da zbog toga-sto nije dobio odgovor od vesrskih ljudi na pitanje:>ko je stvorio boga,ne može da veruje u Boga?
kum11
17. januar 2020. u 19.51
Zadnji post od mene,teško je bilo šta diskutovati sa iracionalnim osobama
koja tvrde nešto bez dokaza.Religija nije ni teorija nego nešto u šta covek samo veruje a verovanje ne znači da je istina.Boga je izmislio covek is jednog razloga,strah od smrti pa se poceli udruzivati u mase kao„ima nas vise” pa će sada to biti istina,pa onda osnovali crkve i tako dalje.Sve do jedne religije,sadasnje i svih u proslosti su mitologija,u prevodu laz.Lazete sami sebe a kada se laz kase hiljadu puta onda postaje istina.Chitajuci vase postove kroz godine se lako može uviditi da među vama nema neke racionalnosti,jedino Steva ima dobrih poenti,od tebe,revizora,i još nekih
covek ne može ništa ocekivati jer ste se zaglibili do usiju u totalnu odsutnost bilo kakve logike.Nekada pomislim da ima puno njih u dusevnim bolnicama sa zdrvijim umom od pojedinaca iovde.Zar nije lakse reci,„ja verujem ” u ovo i to je moj izbor mesto da ubedjujete druge na osnovu ništa!
Bazorilo
18. januar 2020. u 15.43
Znaci Kume,uzalud sam se nadao tvom odgovoru,koji je to naucnik odbio da veruje u Boga,zbog toga sto niko nije mogao da mu objasni boga.A nadao sam se jer si bio uporan da dokazes da je to tvoja teorija relativiteta.I ti si dokazao da od te teorije nema ništa.

Revizore,Slusao sam prvu propoved.Izvanredna je i izuzetno poucna.
Kamo sreće kada bi Kum hteo tako nešto da cuje.Ali,sreća ga gleda,djavo mu neda.
revizor
(pilot)
22. februar 2020. u 03.24
revizor
(pilot)
18. mart 2020. u 09.41

Господе, Господе наш! како је величанствено име твоје по свој земљи! Подигао си славу своју више небеса.

2
У устима мале дјеце и која сисају чиниш себи хвалу насупрот непријатељима својим, да би учинио да замукне непријатељ и немирник.

3
Кад погледам небеса твоја, дјело прста твојих, мјесец и звијезде, које си ти поставио;

4
Шта је човјек, те га се опомињеш, или син човјечји, те га полазиш?

5
Учинио си га мало мањега од анђела, славом и чашћу вјенчао си га;

6
Поставио си га господаром над дјелима руку својих, све си метнуо под ноге његове,

7
Овце и волове све, и дивље звјериње,

8
Птице небеске и рибе морске, што год иде морским путовима.

9
Господе, Господе наш! како је величанствено име твоје по свој земљи!

https://tinyurl.com/ucy83eq
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.