Diskusije : Religija

 Komentar
Što kaže Biblija o krštavanju male djece?
hulk_hlw02
27. oktobar 2018. u 02.15
U različitim kršćanskim denominacijama vlada velika zbunjenost u pogledu krštenja. Međutim, to nije zbog toga što Biblija šalje zbunjujuću poruku o krštenju. Biblija je veoma jasna o tome što je krštenje, za koga je ono i što postiže. U Bibliji, krste se jedino oni koji su povjerovali u Krista – kao javno svjedočanstvo svoje vjere i poistovjećenje s Kristom (Djela 2,38; Rimljanima 6,3-4). Vodeno krštenje uronjenjem korak je poslušnosti nakon što se osoba pouzdala u Krista. Ono je proklamacija vjere u Krista, izražavanje pokornosti njemu i poistovjećenje s njegovom smrću, ukopom i uskrsnućem.

Imajući to na umu, krštenje male djece nije u skladu s Biblijom. Malo dijete (beba) ne može se pouzdati u Krista. Malo dijete ne može donijeti svjesnu odluku da će biti poslušno Kristu. Malo dijete ne može razumjeti što vodeno krštenje simbolizira. Biblija nigdje ne spominje krštavanje male djece. Krštavanje male djece izvor je metoda krštenja škropljenjem ili polijevanjem – jer nije mudro ni sigurno uroniti malo dijete u vodu. Pa čak ni sama metoda krštavanja male djece nije u skladu s Biblijom. Na koji način polijevanje ili škropljenje može simbolizirati smrt, ukop i uskrsnuće Isusa Krista?

Mnogi kršćani koji prakticiraju krštavanje male djece to čine zato što smatraju da je krštenje male djece u Novom savezu ekvivalent obrezanja. Prema ovome gledištu, kao što je obrezanje Hebreja pridruživao Abrahamovom i Mojsijevom savezu, na isti način u Novom savezu krštenje pridržuje osobu spasenju kroz Isusa Krista. Ovo gledište ne temelji se na Bibliji. Novi zavjet nigdje ne spaja krštenje s obrezanjem. Novi zavjet nigdje ne opisuje krštenje kao znak Novoga saveza. Vjera u Isusa Krista čovjeku omogućuje da uživa u blagoslovima Novoga saveza (1. Korinćaima 11,25; 2. Korinćanima 3,6; Hebrejima 9,15).

Krštenje čovjeka ne spašava. Nije važno jeste li se krstili uronjenjem, polijevanjem ili škropljenjem – ukoliko se niste najprije pouzdali u Krista za spasenje, krštenje (bez obzira na metodu) je beznačajno i beskorisno. Vodeno krštenje uronjenjem korak je poslušnosti koji se čini nakon spasenja kao čin javnog ispovijedanja vjere u Krista i poistovjećenja s njime. Krštenje male djece ne uklapa se u biblijsku definiciju niti u biblijsku metodu krštenja. Ukoliko kršćanski roditelji žele posvetiti svoje dijete KRistu, onda je za to posve prikladna služba posvećenja djeteta. Ipak, čak i ako se mala djeca posvete Gospodinu, kada odrastu će još uvijek trebati donijeti osobnu odluku da će vjerovati u Isusa Krista za spasenje.
pravda_i_istina
03. novembar 2018. u 20.05
vi sektasi imate problem sa definisanjem pojmova poistovecivanje i simbolizma., citiram:

Ono je proklamacija vjere u Krista, izražavanje pokornosti njemu i poistovjećenje s njegovom smrću, ukopom i uskrsnućem.
...
Vodeno krštenje uronjenjem korak je poslušnosti koji se čini nakon spasenja kao čin javnog ispovijedanja vjere u Krista i poistovjećenja s njime.

STVARI STOJE OVAKO:
I PRE HrišćaNSTVA ljudi se se krstavali i to ne samo u judaizmu i okolnom sektama već svuda gde su preziveli potop - krstenje vodom simbolizuje spas od potopa.
Govoreći o krštenju, Jovan krstitelj spominje vatru: „Ja vas krstim vodom u znak obraćenja, ali onaj koji dolazi poslije mene jači je od mene. Ja nisam dostojan skinuti mu obuću. On će vas krstiti Duhom Svetim i Ognjem”.

Neće vise biti sveopsteg potopa, ali „za spomen toga i nas sad spasava krstenje” - znaci krstavamo se vodom jer je potop bio, evo citata:

1. Петрова, глава 3
20. Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде.
1 Мој. 6:3, 1 Мој. 7:23, Јевр. 11:7, 2 Пет. 2:5
21. За спомен тога и нас сад спасава крштење, али не прање телесне нечистоте, него обећање добре савести Богу васкрсењем Исуса Христа.
pravda_i_istina
03. novembar 2018. u 20.09
znaci Krstitelj krstavajuci u vodi zbog potopa spominje vatru (i behu krsteni ognjenim jezicima potom), - ZASTO?

EVO ZASTO, SAMO KADA BI SEKTASI PRVO NA SAME SEBE APLIKOVALI SOLA SCRIPTURA PRINCIP:

2. Петрова, глава 3

5. Јер навалице неће да знаду да су небеса била од пре и земља из воде и усред воде Божијом речи.
1 Мој. 1:6, Псал. 33:6, Јевр. 11:3
6. Зато тадашњи свет би водом потопљен и погибе.
1 Мој. 7:11, 2 Пет. 2:5
7. А садашња небеса и земља том истом речи задржана су те се чувају за дан страшног суда и погибли безаконих људи.
Јов 14:12, Мат. 25:41, Јевр. 1:11
8. Али ово једно да вам не буде непознато, љубазни, да је један дан пред Господом као хиљаду година, и хиљаду година као један дан.
Псал. 90:4
9. Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни, него нас трпи, јер неће да ко погине, него сви да дођу у покајање.
Иса. 30:18, Јер. 8:6, Језек. 18:23, Језек. 18:32, Авак. 2:3, Лука 15:8, Рим. 2:4, 1 Пет. 3:20
10. Али ће доћи дан Господњи као лупеж ноћу, у који ће небеса с хуком проћи, а стихије ће се од ватре распасти а земља и дела што су на њој изгореће.
Наум 1:5, Мат. 24:35, Мат. 24:43, Лука 12:39, Откр. 20:11
11. Кад ће се дакле ово све раскопати, каквим треба вама бити у светом живљењу и побожности,

12. Чекајући и желећи да буде скорије долазак Божијег дана, ког ће се ради небеса спалити и раскопати, и стихије од ватре растопити?
K-MC
(llkktt)
13. mart 2019. u 15.50
...
K-MC
(llkktt)
12. jun 2019. u 17.59
..
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.