Diskusije : Religija

 Komentar
Јулијански календар
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
09. april 2017. u 06.57

Свако ко се трудио да објективно разуме суштину календарске реформе папе Григорија XIII, не може а да се не зачуди постојаности мита ο фамозном научном преимућству Григоријанског календара. Овај мит, постајући већ опште место које није за оспоравање, почива мирно и не мање на вештој идеолошкој и квазинаучној папској пропаганди и сасвим неукој предрасуди њених вољних или невољних адепта.
Григоријански календар нема баш никаквих преимућстава над Јулијанским, зато што су оба календара различита по својим принципима.
Поимање тропске године, која почива у основи Григоријанског календара, повезано је са геоцентричном до-коперниканском теоријом
Наравно, свима је познато да се Сунце не окреће око Земље, него, обратно, Земља се креће око Сунца. Зато тропска година није реални период времена, него замишљена астрономска величина
Што се тиче разумевања сидеричке године, оно је засновано на реалној величини једнакој пуном периоду кретања Земље око Сунца
Осим тога, Јулијански календар је више од хиљаду и по година одређивао ритам живота народа Европе, укорењен унеколико и у генетичкој структури човечанства. Сагласно многобројним научним експериментима последњих година, обављеним на биолошким објектима разних нивоа, живућа материја, а заједно с њом и човек, показују крајњу осетљивост ка најмањим колебањима геомагнетног поља; при чему показатељи Земљиног магнетизма поседују веома прецизну периодичност, која је у вези са равнодневицом и солстицијем. Човек заједно са свим што је живо вибрира у такту колебања физичких поља космичке природе. Те вибрације у вези са редовним колебањима тачака равнодневице у Григоријанском календару немају правилну периодику, а то је у вези са невидљивим, но несумњиво постојећим „терапеутским ефектом”.
Са црквеним календаром је као и са иконом. Док се на дрвету не наслика лик Господњи, оно је обична даска која се, без икаквог греха, може исећи секиром и бацити у ватру. Од часа у коме се икона Христова на дасци изобрази, то је светиња којом се верни освештавају и која може да, благодаћу Прволика, чудотвори. Календар је био јулијански док, на основу њега, Црква није саздала пасхалију и Велики Индиктион. Од тог тренутка он је икона времена која време, литургијском праксом Цркве, узводи у вечност. И то више нема никакве везе са математичко – астрономском тачношћу, јер питање које се поставља није сцијентистичко, него еклисиолошко.
Календар је, као и свештеничко ношење браде и мантије, као и нежењени епископат, као и немогућност женског свештенства, као и знамење крста којим се крстимо и окретање Истоку кад смо на молитви – део Светога Предања. Они који су га мењали, усвајајући папски календар, насрнули су на Свето Предање
Цркве се не тиче „научна тачност”, јер је она изнад времена и простора и узводи своју децу ка вечности
За крај , папска реформа календара је једноставно било и остало средство папске експанзије и треба по речима самог Господа гледати какве је плодове донело : дошло је до убрзања времена , време се просто узнемирило јер је и безбожан човек узнемирен .
Данас смо сви окружени сатовима , човек робује пролазном времену уместо да се припрема за вечност што и сама реч објашњава : ЧЕЛО-ВЕК ! Времена је све мање и мање , оно просто јури а човек и помоћу свих технолошких помагала више нема времена што је несумњиво знак убрзаног краја историје
Bazorilo
20. april 2017. u 14.47
Ima tu mnogo politike.Pitanje je veliko,zašto se Milankovicev kalendar ne primeni,kada se zna da je najtacniji od svih.
Tehnicar
(Tehnicar)
05. jun 2017. u 08.31
Samim cinom stvaranja svijeta (ovoga našeg) Stvoritelj nam je dao i kalendar, koji su pali ljudi zamjenili sopstvenim, uzdajuci se u svoje ogranicene mudrolije, koje često nazivamo i nauka.
Odbacivanjem Bozjeg kalendara, odbacili smo i bozje zakone, a jedan od najvecih je i Sabatt - bozji pecat, koji je sada zagubljen u gregorijanskoj sedmici . . . Skoro sve vjerske denominacije su zaspale cekajuci spasitelja i dopustile rimskim prevarantima da ih zedne prevedu preko vode.
Viko
(Diplsp)
29. jun 2017. u 20.00
vrijeme je teško izmjeriti. Ni jedan kalendar nije tačan. Nauka kaže da je gregorijanski kalendar tacniji, ali ne i tačan. Tako naprimjer Julianski kalendar „promasi” nekih cetrnaest dana dok za isti vremenski period, gregorijanski kalendar „promasi” nekih 3,5 dana.
Zna se da je julianski kalendar netacniji, ali to i jeste i nije važno. Ja pripadam onika koji kažu da je to ipak važno.
Malo starije osobe se sjecaju naprimjer kada je u ranim sedamdesetim godinam Djurdjevdan pao u Veliki petak. To je kod pravoslavnih vjernika donijelo veliku zabunu, jer je Djurdjevdan jedana od najvecih slava kod Srba i slavi se mrsno. Iako je Patrijarh tadasni German, naredio da se slava slavi posno zbog Velikog petka, mnoge je to zbunilo i razlicito su slavili.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.