Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Ljudi sa RH negativnom grupom krvi
bgdtjumen
(arhitekta)
02. jun 2016. u 13.31
Cisto informativno pitanje za eksperte iz ove oblasti.

Hemolitička bolest je alergijska reakcija do koje dolazi kada Rh negativna majka nosi Rh pozitivno dete. Njena krv stvara antitela za uništavanje nepoznate supstance, napadajući samo dete.
Dakle, zašto organizam majke prepoznaje svoje dete kao strano telo?
bgdtjumen
(arhitekta)
02. jun 2016. u 13.41
Ili dopunsko pitamje:

- Cija je krv, kada Rh negativna majka nosi Rh pozitivno dete?

Cartagena
(Ko tebe kamenom ti njega jos v)
23. jun 2016. u 14.04
Rh or rhesus factor je antigen koji se nalazi na povrsini eritrocita kod Rh pozitivnih osoba...a Rh-negativne osobe nemaju taj antigen. Evo to je jednsotavno objašnjenje.
ako nije jasno mogu i detaljnije.

a ovo pitanje „Cija je krv?” je malo smesno

Rh faktor se nasledjuje od roditelja prema Mednelovim principima nasledjivanja (kao simple Mendelian dominant)
Galeb
29. avgust 2016. u 18.33
Dijate kod zaceca dobija nasledne osobine od majke i od oca. To se prenosi preko gena. Ako je majka Rh negativna, a i otac Rh negativan, dijete se rodi Rh negativno tj nema na eritrocitima Rh pozitivnog faktora. Međutim ako je otnotac Rh pozitivan, dijete se radja Rh pozitivno. Obzirom da je krv djeteta u utobi majke odvojena od djetetove neće doco do senzibilizacije krvi majke. Ako iz bilo kojih razloga u trudnoći dodje do tog kontakta,(krvarenje iz placente), nastaje senzibilizacija i imuna tijela prelaze preko placente u krv djeteta i izazivaju hemolizu(raspadanje eritrocita djeteta). Razlozi kontatka Rh pozitiv krvi mogu biti vezaani za ovo dijete ali i za predhone porode ili abortuse.
Kako to da majka ne prepoznaje svoje dijete?
Majcin organizam će reagovati na svaku tvar koja je strana njenom organizmu ali pod uzlovom da može da prođe placentarnu barijetu. Ova barijera ako nije ostecena porod će tecu uredno. Sledeće dijete radi mogućAko kontakta placentarne krvi i krvi majke,mogu dovesti do senzibilizacije te će novo dijete dobiti hemoliticku bolest.
Ako imate još nešto pitajtejer ovdje ima dosta posebnih okolnosti koje mogu dovesti do senzibiliazcaije.
Sve najbolje Galeb.
mimozaaa
(posmatrac)
30. avgust 2016. u 06.52
Ja sam RH+ krvna grupa A, muž RH+ krvna grupa AB, jedno djete RH+ AB krvna grupa a drugo RH- krvna grupa A. Kad smo to otkrili bila sam iznenadjena te su mi rekli da djete RH faktor može naslediti od bake ili djeda. Moji roditelji su bili RH+ a od muza otac isto RH+ a za majku ne znamo jer je umrla i pretpostavljamo da je ona bila negativna. RH faktor se ne mora nasljediti od roditelja ali krvna grupa se naslijedjuje od jednog roditelja.
Galeb
11. septembar 2016. u 17.49
Mimoza,
Kada je u pitanju krvna grupa AB dijete može od oca da dobije A ili B a od majke isto tako ako je AB. Ako je majka KG A, Dijete može da dobije od majkke A ili O koja se ne ispoljava kod odredjivanja KG.
Kada je Majka ili otac Rh faktora neg. oni imaju oba fatora ista tj Rh neg. Ako je otac Rh poz. to znači da su oba zigota Rh+. Kada se formira sprmatozoid ili jajna celija majke ove stnica ne nose u sebi oba zigota nego samo jedan. Tada spermmatozoid može imati samo jedan Rh faktor tj. plus ili minus. To je isto slučaj i kod majke. Spolne stanice su jednozigotne i imaju samo jednu osobinu.
Kada se formiraju polne stanice bio spermatozoid ili jajna stanica kod majke one nose sa sobom samo jednu osobinu.
Šta se kod vas desilo. Dijete je dobilo od jednog roditelja koje je bilo Rh pozitivno dobilo Rh nedativni zigot, iako je imalo i Rh pozitivni. To se zovu heterozigoti. Polna stanica je uvijek jednozigotna i tako može da dobije plus ili minus Rh faktor.
Kada se napravi spajanje sperma sa jajnom celijom stanica nova ima dvije osobine i to jednu koju je dobilo od oca i jednu koju je dobilo od mjake.
Ako su zigoti koje nose sjemene stnanice iste dijete ima jednu osobinu. Ako su stanice sjemene razlicite nova stanica dobija onaj faktor koi je domimamntan a to je kod KR rh Faktor plus.
Ako je ostalo nešto nejasno pitajte.
Sve najbolje Galeb.
mimozaaa
(posmatrac)
16. septembar 2016. u 06.26
Bas ljepo da ste mi ovo pojasnili a vas post me je ponukao da vas pitam za mutirajuci gen MTHFR C677T i A1298C oba heterozigot kod kceri koja je RH -. Ima problema jer je izgubila jednu trudnoću od 10 sedmica i nedavno blizance u 22 nedelji odjednom prestao rad srca a utvrdjeno mjesec dana kasnije pri redovnoj kontroli. Malo je reći da je psihicki klonula, da se uzasno boji da joj se opet isto ne desi a genetiku je radila na njeno insistiranje poslije gubitka blizanaca. Ima 37 godina i teze dolazi do trudnece a kad se desi nazalost gubi. Šta bi trebala uraditi? Dodatne nalaze joj ne rade tj. ako želi mora sama platiti a živi u Njemackoj. Ne može da nadje dobrog ginekologa koji bi se pozabavio ovom problematikom ili ne znaju ili ne žele jer je profit bitan pa odrade 10 minuta za pacijenta sto nije dovoljno kad je ovakav slučaj u pitanju. Ona želi bebu ali ima uzasan strah da se opet ne desi ovo jer kako kaže ona to nebi mogla podnjeti i najteze mi je sto kaže da bi sebi oduzela zivot ako bi joj se ponovo ovo desilo. Ja sam jako zabrinuta za nju ali ne mogu da je odgovorim da odustane od trudnoće jer je te blizance drzala u rukama kad su je nasilno porodili, dala im imena, sahranila ih i stalno je na njihovom grobu. Dajte mi neki savjet šta da radi ima li ikakvih sansi?
mimozaaa
(posmatrac)
16. septembar 2016. u 19.06
Zaboravila sam napisati da su joj napisali u centru za genetiku da treba da pije Folnu kiselinu od 500mg a radila je nalaz na B9 vitamin koji joj je bio dobar. Nisu joj radili nalaze ostalih B vitamina niti pominju da bi trebalo piti i B12. Koliko sam citala na netu trebalo bi piti folate koji se uz B12 dobro razgradjuju a ova folna kiselina samo može napraviti vise stete. Ona ništa ne pije dok ne nadje dobrog doktora koji se u ovu problematiku dobro razumije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.