Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Ubod krpelja- Lajmska bolest za dr. Galeba
langehare
(glumica)
31. mart 2014. u 15.03
unapred vam se zahvaljujem, dragi dr., na vasem vremenu koje nesebično dijelite sa nama, a sve u zelji da pomognete onima kojima je vasa pomoć tako dragocjena. Moj Problem je u sljedecem. Naime, prošle godine u maju mjesecu, iznenada dobijem neku temperaturicu i slabost, tako da sam tri dana bas morala odlezati u krevetu. Licilo je na gripu ili nešto slično. Međutim 4. dan mi je bilo malo bolje i prilikom tusiranja na nozi nađemkrpelja. Istog momenta sam otisla svom kucnom dr. i on ga je i izvadio. Na moje veliko iznenadjenje rekao mi je da trebam 6 sedmica cekati i tek onda uraditi analizu krvi. Ja nisam imala mira, obzirom da sam preko neta procitala sve sto sam nasla oko toga i svoju prelezanu „gripu” sam 100% povezala sa ubodom krpelja. Uglavnom na moj zahtjev uspijem nakon 4 sedmice dati krv na pregled. I tad pocinje sou. Moj kucni dr. mi kaže da mi je potvrdjena infekcija boreliom, ali već stara infekcija koju nema svrhe antibiotikom tretirati. Bila sam vise nego sokirana, kako može biti stara kad je on izvadio krpelja?! No, da skratim pricu, za dva dana uspijem doći do neurologa, koji mi je na taj isti nalaz krvi odmah dao antibiotik i cudio se zašto mi moj kucni dr. nije na ovaj nalaz ukljucio antibiotik. I još mi je rekao danakon Antibiotika nije potrebna vise nikakva kontrola. No, mjesec dana poslije terapije se zadesim u Srbiji i ja ipak uradim kontrolni nalaz, gdje mi dr. specijalista infektolog ponovo ukljuci još jednu turu Antibiotika i naglasi mi da nakon Toga 4 mjeseca mirujem i da onda ponovo uradim kontrolu krvi. Tako sam i napravila, i taj posljedni nalaz sam ponovo radila u Njemackoj, i navodno je sve super, bakterija je neaktivna. To je nalaz iz novembra mjeseca. I taman sam to sve nekako zavrsila, da bih prošle sedmice odjedanput ponovo bila tri dana bolesna sa potpuno istim simtomima. Juče mi pade napamet, da nije možda opet krpelj. Pregledam se i na ledjima uocim crveni kruzic sličan ubodu insekta. Prestravila sam se. Otisla sam jutros ponovo kod dr. i on je samo slegao ramenima, u fazonu, sad ne može ništa znati, ali ako hoću dao mi je antibiotike. I ja sam sad u dilemi. Ne znam da li da ih pijem ili ne! Ovo je zbilja haos. Izvinjavam se sto sam bila ovako opsirna, ali zbilja ne znam kako drugacije da iznesem svoj jad. Hvala na svakoj pomoći.
OPIS-50
(OPISIVAC)
01. april 2014. u 11.50
Treba da obrati pažnju na blago povišenu temperaturu koja se kreće od 37,2 do 37,3 stepena Celzijusa. Diskretni bolovi u mišićima još jedan su simptom koji može da signalizira na infekciju, ukoliko je određena osoba došla u dodir sa zaraženim krpeljom. Ovo se posebno odnosi na ljude koji žive u regijama endemski poznatim po lajmskoj bolesti. U suprotnom, ukoliko se ne reaguje u ranoj fazi bolesti, tokom narednih nedelja i meseci zbog rasejavanja po organizmu mogu da se jave drugi simptomi, zavisno od organa u koje je infekcija dospela. Zbog raširene infekcije može da dođe do zapaljenja mozga i moždanih ovojnica, a infekcija može da zahvati i nerve u lobanji, kao i periferne nerve, srce, strukture oka, zglobove, tetive i mišiće vezivnog tkiva, a nekada i kosti.

Može li oboleli blagovremeno da primeti komplikacije koje je spiroheta izazvala u organizmu?

- Simptomi i znaci na zahvaćenim organima mogu da se ispolje u različitim vremenskim periodima. U svakom slučaju, na lajmsku bolest treba posumnjati kada je zahvaćeno više organa - nervni sistem i zglobovi; zglobovi i strukture oka ili nervni sistem,

zglobovi i koža. Zapravo, lajmsku bolest izaziva fascinantna bakterija spiroheta, koja se snalazi i preživljava u svim uslovima. Zato rana dijagnoza i lečenje imaju primarni značaj. Ukoliko se ne leči na vreme, već se jave hronične forme lajmske bolesti, onda se javlja i poseban klinički oblik sa manifestacijama simptoma i znacima bolesti više organa i sistema. S obzirom na to da je lajmska bolest poznata i kao veliki imitator, ona u hroničnoj formi može da podseća i na multiplu sklerozu, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, ishemijske oblike infarkta mozga. Sve ovo je posledica zapaljenske reakcije niskog stepena prema uzročniku u organizmu, a koja se najčešće manifestuje zapaljenjem krvnih sudova, kao i drugih zahvaćenih organa i sistema u organizmu.

PREVENTIVA
U preventivnom smislu neophodno je, pre svega, da odgovarajuće službe obrađuju travnate i druge terene i utvrđuju prisustvo krpelja i njihovu zaraženost. Na osnovu dobijenih rezultata treba da istaknu tablu na kojoj će stajati upozorenje na opasnost u konkretnoj regiji. Istovremeno, neophodno je da se smanji populacija krpelja i glodara u prirodi, koji su rezervoar uzročnika. Stanovništvo treba da je edukovano kako se treba ponašati u prirodi. To znači da oni koji vreme provode na travnatim površinama treba da nose kape, košulje dugih rukava, duge pantalone i da koriste sredstva koja odbijaju krpelje koja se nanose na odeću i kožu. Sa druge strane, opasno je primenjivati sredstva koja ubijaju krpelje, posebno kod dece, jer mogu doći u kontakt sa izlučevinama. Antibiotike ne treba koristiti pre odlaska u prirodu niti ih samoinicijativno uzimati posle uboda. Ako se krpelj nađe u koži posle povratka iz prirode, treba se obratiti stručnoj osobi da bi se pravilno odstranio. Istovremeno, krpelj će biti pregledan na eventualnu zaraženost spirohetom.
Kako se dijagnoza uspostavlja?

- Dijagnoza se bazira na kliničkom određivanju antitela u krvi prema delovima uzročnika. Međutim, određivanje antitela je samo podrška dijagnozi, nikako ključni element, jer su serološke reakcije prema ovom uzročniku nepouzdane i retko standardizovane. Zato je detaljni klinički pregled i anamneza od ključnog značaja za dijagnozu, posebno kada je reč o hroničnim formama bolesti.

LEČENJE

S obzirom da je uzročnik bakterija, logično bi bilo da se uspešno leči antibioticima. Međutim, bakterija ima osobinu da menja svoje oblike u okrugla tela i takozvane oblike bezćelijskog zida, na koje antibiotici ne mogu da deluju.

Osim toga, uzročnik se u organizmu skriva na određenim mestima u organima i mišićima gde je zaštićen od delovanja antibiotika i imunog sistema.

Na taj način on preživljava i nakon izvesnog vremena ponovo se reaktivira, ispoljavajući simptome i znake bolesti tamo gde se sakrio.

Zato se za lajmsku bolest nikako ne može reći da je blago i bezazleno oboljenje, već vrlo ozbiljno koje kod čoveka tokom života može da izazove složene komplikacije. Koliko je lajmska bolest ozbiljna najbolje pokazuje podatak da se u Srbiji svake godine otkrije oko hiljadu novozaraženih osoba.

Da bi se postiglo uspešno lečenje, antibiotici treba da se daju neposredno posle uboda krpelja, a koliko dugo, treba da proceni lekar. Lekar treba da zna kakve su karakteristike bakterije u ranoj, ali i u fazi rasejavanja. Lečenje mora biti energično i dovoljno dugo baš zbog promena oblika i nastanka formi bezćelijskog zida. U hroničnoj formi bolesti mora da se poštuje produžen režim primene antibiotika.

ŽIVOT KRPELJA

Krpelj živi nekoliko godina i prolazi kroz četiri stadijuma - jaje, larva, nimfa i odrasli adult. Larva, nimfa i adult se hrane krvlju životinja i ljudi. Svaki stadijum traje oko godinu dana, pri čemu se krpelj u svakom stadijumu hrani samo jednom, pritom se uvećavajući i nekoliko stotina puta. Rezervoar infekcije su životinje i to najčešće sitni glodari. Krpelji su aktivni sa početkom prolećne vegetacije pa sve do pozne jeseni kada lišće počne da opada. Osim na travi, borave na lišću, grmlju, nižem drveću do metar i po visine.

Zanimljivo je da i po nekoliko sati mogu da ostanu na koži tražeći pogodno mesto gde će ubosti domaćina. Kada dođe do uboda, osoba to nije u stanju da oseti jer u pljuvački krpelja postoji prirodni anestetik. Na taj način on može da ostane neprimećen, isisavajući krv koliko mu je potrebno i onda da ode. Od tog trenutka krpelj miruje do sledeće sezone kada prelazi u viši stadijum. Adultni krpelji polažu jaja i time se njihov životni ciklus završava. Sledećeg proleća iz jaja se legu larve i uspostavlja se novi ciklus.

langehare
(glumica)
02. april 2014. u 02.19
Opis, hvala lijepo na trudu.
BEHEPA
02. april 2014. u 04.15
Langehare,
pokusacu da pratim Vas tekst i kažem šta ja mislim.

Kada ste pre godinu dana imali nekoliko dana simptome prehlade i nasli krpelja na nozi, slaba je verovatnoca da je od TOG ujeda usledila Vasa slabost (bolest). Naime, ovakvi simptomi istina mogu da se jave i posle tri dana nakon ujeda zarazenog krpelja, ali ako je krpelj još uvek bio na nozi, znači da se još uvek hranio. Koliko je bio veliki? moguće je da ostane i dva dana, pa i vise, zakacen. Kada ga je lekar uklonio, trebalo je da ga da na analizu. Analiza krpelja može da Vam da pouzdani rezultat da li je bio zarazen i da li ste, shodno tome, Vi zarazeni.

6 sedmica (čini se) je malo dug period za cekanje premda ima svoj razlog. Da bi se razvila antitela u krvi, potrebno je da prođe 4-6 nedelja i tada je najpouzdanije raditi analizu krvi. U ovom slučaju, Vama je ocigledno predlozeno da se uradi tzv. ELISA test. Postoji i precizniji i bolji test koji može da se radi odmah nakon uboda i koji se zove Western Blot, ali on je prilično skup. Dakle, Vase davanje krvi nakon 4 sedmice je upravo vreme kada je trebalo da ga date za ELISA test. Da ste dali ranije, verovatnoca je da bi nalaz bio negativan i pre svega nepouzdan jer nije mogao da detektuje antitela koja se još nisu razvila.

Na Vasem nalazu bi trebalo da postoje vrednosti za IgM i IgG antitela. Prva ukazuju na SVEZU infekciju, a druga na infekciju koja već postoji u organizmu. Ako je Vas lekar tačno protumacio nalaz i rekao da ste imali staru infekciju, to znači da Vam je vrednost IgG antitela bila povisena. Tome, onda, svakako NIJE uzrocnik ujed tog krpelja koji Vam je odstranjen sa noge. Imajte u vidu da uopste ne morate ni da znate da ste ranije bili u dodiru sa ovom bakterijom. moguće je da ste bili zarazeni ranije a da niste primetili.

Drugi lekar Vam je prepisao antibiotike za svaki slučaj. Međutim, moguće je da je prvi lekar pogresno protumacio nalaz (kako se desilo meni kad je moje dete zarazeno) i da Vam je drugi dr. dao antibiotike jer je nivo IgM bio povisen. Ako je IgM povisen, daju se antibiotici bez pogovora. To je nalaz koji ukazuje na (trenutnu) infekciju. Analiza krvi se radi ponovo par meseci nakon terapije. Vi ste to uradili i nalaz je u redu. Ne bi bilo loše da ga ponovite još koji put. Borreliu je gotovo nemoguće iskoreniti iz organizma, uzasna je, ali ako se krene na vreme sa terapijom, izlecenje je moguće u 75% slučajeva.

Cinjenica da ste sada imali sličnih simptoma ne mora da znači da je u pitanju Lajmska bolest. moguće je da imate neki virus - prehladu npr. Zapamtite, to su isti simptomi. Crvena tacka na ledjima ne mora znaciti da Vas je ujeo krpelj. Da podsetim, malaksalost, povisena temperatura, glavobolja, problemi sa vidom, slabost u udovima... mogu da budu i simptomi gripa. Nakon ujeda krpelja, ovakvi simptomi se javljaju u periodu od 3-30 dana.

Vi ste sada u dilemi da li da uzmete antibiotike. Na Vasem mestu, ja bih uzela. Tri nedelje antibiotika neće Vam narusiti zdravlje čak iako je to nepotrebna terapija, a može da Vam spreči divljanje ove bakterije. Ne zaboravite da svaki antibiotik unistava i dobre bakterije (crevne) koje su neophodne za jak imuni sistem pa zato obavezno tokom i naročito posle terapije, koristite probiotike.

Srećno!
BEHEPA
02. april 2014. u 04.26
Inače, procitajte šta sam pisala na ovoj temi:

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php?num=140&id=16619538&thread=16619538

Takođe, mozete da procitate i druge slične teme, dosta smo pisali o tome:

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//search.php?num=140&search=krpelj+BEHEPA

Nadam se da ćete naći važne i dobre informacije.
Svako dobro!
langehare
(glumica)
02. april 2014. u 15.39
BEHEPA, hvala vam na javljanju. Sve sto ste pisali o ovome ja sam procitala već odavno :-), ali čini mi se sto vise čitam, manje znam. Jedno je, međutim, sigurno, a to je da ja imam ovu infekciju. To mi je potvrdjeno sa nalazom vestern blota. Ono sto je meni jako zbunjujuce je da je moj kucni dr. 5 nedelja poslije uboda krpelja rekao da je infekcija stara, a dva dana poslije drugi Doktor kaže: Nenenene, moj će se kolega sada sigurno ljutiti, ali na ovo ja dajem antibiotike. Ok, uzela sam ih i mjesec dana nakon terapije ponovo u Srbiji radim kontrolu i nas dr. infektolog, da bi iskljucio nagadjanja uradi mi vestern blot nalaz. I on mi je isto tada rekao da je infekcija friska i dao mi novu turu Antibiotika. I četiri mjeseca poslije nalaz mi je pokazao da bakterija naravno postoji, ali je neaktivna. I ja bih to sve i prihvatila da meni u međuvremenu nisu poceli tipicni zdravstveni problemi koje izaziva ova napast. Povremeno me bole ledja, pa ponekad jedno kljeno, pa drugo koljeno, povremeno trnci kroz noge, imala sam već na oba dlana upalu tetiva, netipicna glavobolja, povremenu aritmiju srca i sl. Sve ja to svo vrijeme nisam ni povezivala sa ovom infekcijom, samo se nisam mogla sama sebi nacuditi šta se to desava sa mnom. Svako malo mi nešto jeste i to su sve neki setajuci bolovi. A, u biti nikada nisam bila bolesljiva. Ne znam, ali čini mi se da ni doktori nisu bas upuceni, sve se to svodi na neka nagadjanja. A i analize oje se rade mogu da se tumace i ovako i onako. Vrlo zbunjujuce, a samim tim i zastrasujuce. Meni je, jednostavno, dosadilo da budem bolesna! Danas sam bila kod jedne dr. homeopatije i ona mi kaže da će me 100% ocistiti od bakterije. Ostaje mi da se nadam. U svakom slučaju, još jedanput vam hvala na vasem javljanju i srdacan pozdrav. Nadam se da je kod vas sada sve u redu.
oes123
(zubar)
03. april 2014. u 12.02
Tvoj kucni doctor izgleda da je naše gore list. Onda ne treba da se cudis za ovakav javasluk. Menjaj doktora pod hitno.
Uglavnom nasi se doktori ovako ponasaju.
Galeb
06. april 2014. u 18.59
Poslije procitanog vaseg topika kao i toika diskutanata, mislim da ste dovoljno informisani o svom obolenju. Dijagnoza je jasna a time i terapija.
Savjet: Obzirom da je bolest jako teska za izljecenje i da nova ispoljavanja bolesti su česta, bilo bi potrebno sledeće:
Drzati se mišljenja o toj bolesti i terapiji po uputi ljekara Infektologa. On ima o tome iskustvo i zna kada treba ponavljati testove a sa tim i potrebu za uvodjenje terapije. Kod pojave simptoma bolesti, a koji su vama poznati, redovno se javite ljekaru infektologu pa makar to bilo i gripa ili bilo koja druga bolest. Nemate rezervni zivot.Vi drugog izbora nemate.
Sve najbolje Galeb
langehare
(glumica)
08. april 2014. u 08.15
Hvala vam, Galebe na javljanju. Trnutno sam ponovo na terapiji antibioticima, a četvrtak stizu najnovoji rezultati krvi pa ću da razgovaram sa doktorom, kako i šta dalje...
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.