Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Za Dr. Galeba- Total Body Bone Scan
jagoda2009
21. april 2012. u 23.34
Postovani Dr.Galeb,

Imam dva pitanja i biću zahvalna ako mozete da mi odgovorite.
Prvo Pitanje
Moja mama je operisana od karcinoma dojke prije 20 godina. Bila je na hemo terapijama. Posle toga sve je bilo relativno dobro, mada joj je organizam i imunitet oslabio. Odkako se operisala, poceli su i bolovi u kostima.
U zadnje vrijeme kostobolja je postala intezivna i sad je prisutna skoro svaki dan. Cesto se desava da nije u stanju da spava, ni da hoda ni da sjedi jer je puno boli. Otisla je kod doktora (živimo u Kanadi) i zatražila da snimi sve kosti. Dobila je uputnicu ali se iznenadila kad su joj rekli da procedura snimanja kostiju ukljucuje ubrizgavanje „radioaktivne supstance” koja navodno nije opasna. To je pokolebalo da ode na snimanje i sad nije sigurna šta da radi. Nekad davno dok smo bili u Sarajevu, imala je sličan pregled (ali to je bilo nešto za snimanje srca) i nije joj bilo dobro od te supstance koju su joj dali.

Mozete li da nam objasnite kakvo je to snimanje? Postoje li neke posledice? Da li postoje nus pojave od te „radioaktivne supstance”? Može li joj pozliti od toga? Generalno, šta vi mislite o toj čitavoj proceduri?

Drugo Pitanje:
U zadnji mjecec dana imam bol u koljenu i imam osjecaj kao da su mi noge pune vode. Uradila sam ultrazvuk i x-ray. Doktor mi je rekao da imam ciste u koljenu. Zakazala sam pregled kod specijaliste ali zbog guzve moram da cekam još mjesec dana.
Mozete li da mi objasnite od čega nastaju ciste u koljenu? Koje su posledice i koliko je to opasno? Kako se lijece? Postoje li neki efikasni lijekovi?

Pozdravljam vas i unaprijed se zahvaljujem.
JednaTanja
23. april 2012. u 04.50
Jagoda, odgovoriću ti na prvo pitanje jer je i moj tata išao na snimanje kostiju zbog raka prostate (takozvanu scintigrafiju). Morate da shvatite da rizik ovog pregleda zaista nije veliki pogotovo ako se sumnja na nešto na kostima. Jeste, da se radioaktivna supstanca ubrizgava u telo, ali informacije koje dobijete iz tog testa bi se smatrale vrednijim od malog rizika kojem se izlažete. No moram da napomenem i to da scintigrafija nije specifična, to jest, čak iako se pokažu žarišta ili „hotspots” na kostima, nećete znati tačno od čega je to, može biti i artritis i neka stara povreda, ali i metastaze, pa bi u tom slučaju dodatni pregledi bili preporučeni, na primer, snimanje kostiju magnetnom rezonancom.

Moj otac je bio sniman čak 2 puta scintigrafijom (mora da prođe 6 meseci između dva testa), i jedinu restrikciju koju je imao je da ne sme da bude bilzu trudnica ili male dece 2-3 dana nakon ubrizgavanja ove supstance. Posle se ova supstanca putem mokraće odstrani iz tela, tako da je nakon 2-3 dana sve po starom. Pozdrav i sve najbolje. Samo pozitivno!
Galeb
24. april 2012. u 20.55
Idemo redom kako ste naveli:
Nekad davno dok smo bili u Sarajevu, imala je sličan pregled (ali to je bilo nešto za snimanje srca) i nije joj bilo dobro od te supstance koju su joj dali.
Komentar:
Teško je reci šta je tada primila da se može povuci paraleta sa sadasnjim pregledom kostiju tj sa primanjem isotopa za snimanje kostiju.
Kad je u pitanju scintigrafija kostiju tu se daje radioaktivni izotop kratkog raspada, čija jačina zracenja nije veca od jedne retgneske slike. Ovim hoću da kažem da je rizik od zracenja veoma mal. Problemi su retki ali su mogući. Oni ukljucuju:
- Aanaphylaxis
- Rash
- Swelling.
Ako je osoba imala jednu od navedenih reakcija tada će doktor odluciti šta će preduzeti. Anaphylaxiu nije mogla imati jer je prvi put primila kontrastno sretstvo. U slučaju osipa(rash) ili otoka (Swelling) daje se prevencija u vidu kortikosteroida i antihistaminika.
Na vasu seriju pitanja evo i kratkih odgovora, mada sam već odgovorio ali evo redom.
1. Mozete li da nam objasnite kakvo je to snimanje?
Odgovor: Osobi se ubrizga u venu radioaktivni izotop cije vreme raspada je kratko a stetnost mala gotovo beznacajna. Iza ubrizgavanja vrsi se snimanje kostiju da se vidi postoji li negdje nakupljanja izotopa sto će sugerisati na jedan od brojnih problema koji mogu uzrokovati bol u kostima. Pretraga nije definitivna. U slučaju sumnjivih nalaza ide se na MRI itd
2. Postoje li neke posledice?
Odgovor: O posledicama sam govorio koje su i kako se izbjegavaju.
3. Da li postoje nus pojave od te „radioaktivne supstance”?
4. Ne. O tome je govorila prethodnica. Posledice mogu biti ukoliko je u pitanju trudnica sto u ovom slučaju nije u pitanju.
5. Može li joj pozliti od toga?
Odgovor: Reakcija koje mogu nastati su retke i već sam o tome naveo.
6. Generalno, šta vi mislite o toj čitavoj proceduri?
Odgovor: To je procedura kojom se nastoji doći do uzroka boli u kostima i poduzeti ciljanu terapiju. Evo obolenja koja se mogu otkriti:
* Arthritis and other degenerative diseases of the bones
* Avascular necrosis
* Bone infections (osteomyelitis)
* Bone tumors
* Fibrous dysplasia
* Fractures
* Paget's disease
* Radiation changes
* Rickets
* Tumors that have spread from other parts of the body to the bone (metastatic disease)

DRUGI PROBLEM
U zadnji mjecec dana imam bol u koljenu i imam osjecaj kao da su mi noge pune vode. Uradila sam ultrazvuk i x-ray. Doktor mi je rekao da imam ciste u koljenu. Zakazala sam pregled kod specijaliste ali zbog guzve moram da cekam još mjesec dana.
Vasa pitanj:
1. Mozete li da mi objasnite od čega nastaju ciste u koljenu?
Odgovor: Ciste u koljenu mogu biti razlicite
a/. Benigne
b/. Maligne
a/.Benignih cista ima vise vrsta:
- simle bon cyst
- aneurysmal cyst
- traumatic cyst
- Hereditarne exsostose.
b/. mligne ciste to već sami znate da se odnosi na tumore

2. Koje su posledice i koliko je to opasno? Kako se lijece? Postoje li neki efikasni lijekovi?
Odgovor: prvo treba razjasniti o kakvoj cisti se radi a ztek posle toga se odgovoriti na vasa pitanja. Pretpostavljam da je kod vas u pitanju benigna cista.
Sve najbolje vasoj mami i vama, Galeb

jagoda2009
25. april 2012. u 10.19
Dr.Galeb - Vi ste izuzetno dobar i plemenit covjek. Zahvaljujem na tako brzom i detaljnom odgovoru!

JednaTanja- Mnogo vam hvala što se podjelili iskustvo vaseg tate. Želim mu brzo ozdravljenje i vama sve najbolje.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.