Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Iritabilni kolon
lira84
24. april 2009. u 16.27
Zanima me kako se leci??
Doktorka opste prakse je ustanovila tu dijagnozu,na osnovu mojih simptoma.Dobila sam lekove koje sam pila mesec dana,ali nije mi ništa bolje.Rekla je da ću nakon terapije ako mi ne bude bolje ići na dalja ispitivanja,i preglede..Ali vidim da se ovde često pominje da ako ne postoji neki ozbiljniji problem sa crevima,da to obično bude iritabilni kolon,koji je najviše povezan sa psihom ,ako sam dobro razumela?? Kako se može izleciti?? Hvala najlepse
OPIS-50
(OPISIVAC)
24. april 2009. u 16.43
Iritabilni kolon ima šaroliku simptomatologiju. Neki pacijenti pate od zatvora, drugi imaju proljeve, a treci imaju izmjene jednog i drugog. Dio pacijenata osjeca nadutost, drugi stalno cuju „rad crijeva”. Neki pacijenti imaju naglu potrebu za odlaskom u toalet, ali se ništa ne dogada ili se u stolici pojavi sluz.
Dijagnostika obuhvata prvo temeljit razgovor sa ljekarom, kako bi se prepoznali simptomi i iskljucile druge bolesti (divertikulits, cir na dvanaestercu, problemi sa zuci, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis). Kod pacijenata starijih od 40 god, koji ranije nisu imali problema sa prenadraženim kolonom, važno je iskljuciti mogućnost postojanja polipa i tumora. Kod žena treba iskljuciti neke bolesti genitalnog trakta, koje mogu biti skrivene iza sličnih simptoma. Da bi došli do sigurne dijagnoze treba da se uradi sve od laboratorijskih pretraga izmeta do rendgenskih pretraga uz primjnu kontrastnog sredstva te irigoradiografije.

Lijecenje

Više je nacina lijecenja, ali je najbitnije da nema organskih oboljenja. Ljekar mora pacijentu objasniti stanje i odabrati individualnu terapiju. Glavni cilj lijecenja je uspostavljanje redovnog rada crijeva. U ishranu uvesti hranu bogatu prehrambenim vlaknima, koja pomaže tako što poboljšava rad crijeva, piti mnogo tekucine i izbjegavati hranu koja izaziva teškoce.
Kako je bolest povezana sa stresom (koji danas nije lako izbjeci), u lijecenju je potrebno neophodno pokušati smanjiti stres. Lijekovi za smirenje mogu smanjiti napetost za vrijeme najgorih simptoma, a kod vrlo opasnih napada primjenjuju se čak i antidepresanti. U svakom slučaju treba izbjegavati laksante (sredstva za cišcenje), jer oni mogu stvoriti ovisnost i oslabiti rad crijeva.
Lijecenje iritabilnog kolona je jako dugotrajno i ne tako jednostavno. Moramo voditi racuna o svom psihickom stanju, smanjiti svakodnevni stres i pravilnoj ishrani - tj. hranu bogatu prehrambenim vlaknima.
U čestim slučajevima ljekar prepisuje granule koje se zovu „Manevac” i uzimaju se najmanje jednom dnevno, ali ih je najbolje uzeti pred spavanje, jednu supenu kašiku i zaliti sa 1 do 2 case vode.

BaneD
(istinoslovitelj)
24. april 2009. u 17.05
I obratite paznju na ishranu. Izbegavajte masno zacinjeno konzervisano.
BaneD
(istinoslovitelj)
24. april 2009. u 20.16
Preneto iz neuglednog Kurira od 16 02 2009

Divertikuloza, koja se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina, poremećaj je kod kojeg se na zidu debelog creva stvaraju džepovi, tj. divertikuli. Kad se sluzokoža jednog ili više takvih džepova upali, nastaje divertikulitis. Većina oboljenja verovatno je posledica ishrane siromašne vlaknima, a bogate rafinisanim ugljenim hidratima

Bolest se retko javlja pre dvadesete godine, ali prosečno oboleva više od 40 odsto osoba starijih od 50 godina, a 50 odsto starijih od 70 godina. Mnogi oboleli pate od sindroma nadraženog creva. Kad jedete rafinisanu hranu, crevni mišići moraju dodatno da se napinju kako bi pomerili lepljive, suve ostatke hrane pa povremeno može da ih uhvati grč. Raste pritisak zbog kojeg se crevo širi, a džepovi na sluzokoži (divertikuli) pritiskaju se prema spoljašnjoj strani izbočenog zida. Ovi istureni delovi obično ne izazivaju teškoće, ali mogu da izazovu zatvor ili proliv ili uporan bol, obično s leve strane, koji ponekad ublažava puštanje vetrova. Moguće komplikacije su divertikulitis (upala ili infekcija džepa), krvarenje iz naprslog džepa i zaplet creva.
Pravilna ishrana kao prevencija
Divertikuloza je retka ukoliko je ishrana normalna i sadrži mnogo vlakana. Treba da jedete pet porcija povrća (uključujući grašak i pasulj) i voća dnevno, kao i koštuničavo voće i semenke (koje morate dobro da sažvaćete). Osim toga, birajte jela od integralnih žitarica, a ne od belog brašna ili belog pirinča. Nemojte dodavati pšenične mekinje i druga nerastvorljiva vlakna u ishranu, jer mogu da nadraže creva. Kod ishrane bogate vlaknima potrebno je i mnogo tečnosti - trebalo bi svakog dana da popijete najmanje osam čaša tečnosti na bazi vode. Još jedan važan način sprečavanja bolesti je svakodnevno vežbanje. Time se masiraju creva i sprečava zatvor, koji je važan faktor rizika kod divertikulitisa. Uzimanje svežeg belog luka ili tableta tri puta dnevno sprečava bakterijsku aktivnost, što može da doprinese sprečavanju divertikulitisa.
Lečenje
Dok vas boli, pustite da se debelo crevo opusti i odmori tako što ćete izbegavati mlečne proizvode (osim jogurta) i hranu od pšenice i drugih žitarica. Možete da jedete zobenu kašu koja je stajala potopljena preko noći, a kuva se u sojinom mleku. Jedite povrće, supe, pire od jabuka, voće i jogurt od dva dana, potom dodajte ribu, tamni pirinač i mahunarke. Vratite se na normalnu ishranu kad se simptomi povuku. Za dugoročno zdravlje creva uzimajte jednu kašiku orahovog, lanenog ili maslinovog ulja dnevno, čime ćete uneti u organizam esencijalne masne kiseline koje pomažu suzbijanje upala. Da biste sprečili upalu, uzimajte svakodnevno multivitaminski i mineralni dodatak.
Ako se jave novi simptomi ili prirodne terapije ne poprave stanje, potražite pomoć lekara, a ukoliko imate jake bolove u želucu, naročito ako su praćeni temperaturom ili povraćanjem ili primetite krv u stolici, odmah zatražite pomoć.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.