Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Upala pluca/za dr. Galeba
teodorinica
(radnik)
04. septembar 2011. u 10.36

Postovani,
Ja sam od prošlog ponedeljka u krevetu sa visokom temperaturom koja se kreće od 38c do 39c nekad veca nekad manja.Pored toga kasalj,bol u glavi i misicima.Prvih nekoliko dana sam mislila da je običan grip.U četvrtak vece sam ipak zavrsila na hitnoj,jer sam pored toga dobila jak bol podnu stomaka koji je nastao od jakog kasljanja i naprezanja.Poslusali su mi pluca,pregledali,uradili analize krvi,urina.U analizi krvi je odmah vidjeno da postoji bakterija..Cekalo se na dezurnog hirurga da mi pregleda stomak,naravno pricom su me već pripremali da ću možda na operaciju jer se ne zna šta je u pitanju..I onda su snimci rengena pluca pokazali da imam ipak ozbiljnu upalu pluca koja se nije mogla cuti uobicajenim pregledom{stetoskopom}.Sto je doktore malo iznenadilo jer se upala prvo kažu cuje pa tek onda vidi po njima.Onda me hirurg pregledao dosao do zakljucka da imam naprsnuce misica podnu stomaka od naprezanja prilikom kaslja.Ja sam bila srećna jer su bar ustanovili šta mi je..Dobila sam antibiotike (amoxiciline),koji do jutros nedelje ujutro nisu poceli da deluju da mi pomazu,temperaturu imam i dalje samo sto mi svaki dan sve vise snage ponestaje.Jutros sam se ponovo javila nekom dezurnom kucnom doktoru,dobila sam drugi antibiotik(doxycycline 100mg).Sad mi snage ponestaje a ja se bojim šta ako mi ni ovaj lijek ne pomogne,pitanje vama je da lije to normalno ako se upala ne cuje preko stetoskopa a ipak vidi da postoji preko rengena.Šta dalje da radim sad pocinjem da se plasim za svoje zdravlje,živim u zemlji u kojoj je kod dotora sve polako,dok vide kako i šta djeluje..Jer znajuci da sam kod nas
u Srbiji ili već negde drugde dobila bih do sada infuziju sa antibiotikom..Da li je ovo sve moguće i šta dalje?
Hvala puno..
OPIS-50
(OPISIVAC)
04. septembar 2011. u 17.52
TERAPIJA:

1) Antibiotici se koriste u liječenju bakterijske pneumonije. Bolesnici se u većini slučajeva osjećaju bolje već nakon 24-48 sati.Potrebno je međutim uzeti propisanu terapiju DO KRAJA jer se inače upala pluća može povratiti. Bitno je naglasiti da kod upale pluća uzrokovane Mycoplasmom umor i iscrpljenost mogu trajati tjednima, čak i nakon što je infekcija prošla. Ova se vrsta upale pluća zove i «hodajuća pneumonija» jer je mnogi prebole a da i ne znaju da su je imali.
Koji antibiotici? Preporuka je propisati antibiotik iz grupe kvinolona: ( levofloxacin, moxifloxacin), penicilinski preparat (amoksicilin+klavulonska kiselina) , doxiciklin ili cefalosporin (cefprozil, cefpodoxime, cefuroxime) ili makrolid (azitromicin , klaritromicin).

2) Antiinflamatorici, analgetici ( paracetamol, ibuprofen, ketoprofen) se koriste za olakšavanje simptoma temperature, bolova u prsištu koji se mogu javiti zbog upale ili kaslja.

3) Sirupi protiv kaslja: ne treba ih pretjerano koristiti, strucanjci preporucaju koristenje samo po potrebi, na primjer nocu kako bi se pacijent bolje odmorio jer je kasalj zapravo obrambeni mehanizam organizma i pomaze procistiti pluca.

4) Povremeno upalu pluca može izazvati gljiva , poput Candide (uglavnom kod imunosuprimiranih osoba). U tim se slučajevima koriste antifungicidi. Antibiotici u tim slučajevima nisu efikasni.

5) Bronhodilatatori: kod osoba sa kronicnim bronhitisom i KOPB (kronicna opstruktivna bolest pluca) spazam i hiperreaktivnost bronha se može pogorsati te se koriste lijekove poput albuterola (Ventolin) koji relaksiraju bronhe i pomazu smiriti zaduhu.

KOGA JE POTREBNO HOSPITALIZIRATI?

Osobe koje boluju od srčanih ili plućnih bolesti (srčana insuficijencija, KOPB, cistična fibroza, bronhiektazije), dijabetičari, imunokompromitirani pacijenti te oni koji se KLINIČKI doimaju BOLESNO se hospitaliziraju radi boljeg praćenja tijeka bolesti, terapije kisikom, intravenozne terapije te nadzora liječnika.
U slučajevima kada nije potrebno trajno monitoriranje vitalnih funkcija ili terapija kisikom terapija antibioticima kod kuće je jednako efikasna.

PREVENCIJA

1) Cijepljenje protiv gripe. Zašto protiv gripe? Jer je jedna od najozbiljnijih komplikacija gripe upala pluća! Osobe starije od 50 godina te pušači, srčani bolesnici, dijabetičari, oboljeli od KOPB, splenektomirane osobe su kandidati za cijepljenje pneumokoknom vakcinom. Docjepljivanje kod ove populacije se vrši svakih 5 godina!
2) Pranje ruku sapunom i vodom ili korištenje dezinficijensa za ruke ako pranje ruku nije moguće.
3) NE PUSITI!
4) Naravno : da ne spominjemo važnost zdrave prehrane, redovite tjelovježbe i sna!

U svakom slučaju je upalu pluća bitno prepoznati i liječiti!. Hospitalizacija je potrebna kod teško bolesnih. Liječiti se može efikasno i doma uz redovite kontrole liječnika. Kod blagih slučajeva nije potrebno dugotrajno mirovanje i bolovanje. Bolesnici se mogu`vratiti na posao i u školu nakon što su 48 sati afebrilni (bez temperature).
VAžNO: RENTGEN MOžE POKAZIVATI ZNAKOVE UPALE 4-6 TJEDANA NAKON IZLJEČENJA! NALAZ INFILTRATA (zasjenjenja) NA RENTGENU NE ZNAČI DA JE UPALA PRISUTNA.
Ako je zasjenjenje na rentgenu prisutno i nakon 6 tjedana potrebna je daljnja obrada (no, to je već druga tema...)



Galeb
05. septembar 2011. u 11.12
Vas Rtg nalaz puca upucuje na zasjenjenje ali uzrok zasjenjenja treba razjasniti. Ako je u pitanju upala pluca, tada treba razjasniti o kakvoj upali je riječ (bakteriska, virusna gljivicna itd). Ako je u pitanju upala tada se gleda da li osoba ima temperaturu, curenje nosa, konjuktivitis, kasalj (suh sa ispljuvkom i kakve je boje, na ocima konjuktivitis itd. Zatim se rade pretrage: SE, KKS i DKS. SE može biti povisena ili ne, KKS leukociti mogu biti povseni, snizeni ili normalni a u DKS mogu bibi poviseni: Nesegmentirani, limfociti ili Eozinofili. Na osnovu ovoga se usmjerava pravac dijagnoze uzroka upale. Kako vi to niste naveli u podatcima ili možda nije radjeno bilo bi najbolje da se javite kod pulmologa koji treba da vas pregleda i usmjeri daljnje pretrage u pravcu onoga na šta posumnja. Ja sam samo naveo upalne probleme, međutim u obzir dolaze i druge stvari koje mogu izazvati sjene na plucima. Tek poslije sega ovoga se može govoriti o cemu se radi i ići na davanje ljekova. Na osnovu onoga sto ste naveli nije moguće dati mišljenje konkretnije i odgovoriti na vasa pitanja.
Savjet: Trazite pregled pulmologa a ako vam ne daje uputu menjajte porodicnog ljekara.
Sve najbolje Galeb.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.