Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Za dr. Galeba
zenja
07. oktobar 2010. u 08.51
pocelo je s kasljem i iskasljavanjem bez napora. Sa laganom zimom, ali bez temperature. Kasljala sam 15 dana, bila u tom periodu na moru, pila upsarin, vitamin C, jela med i beli luk, a onda, po povratku, posla kod dr. Pocelo je naime da me boli na levoj strani pluca i levoj strani kicme, nisko, u predelu bubrega kad kasljem, ili disem. Snimak pluca je pokazao da nije upala pluca, ali su mi ipak prepisali da pijem antibiotik marocen (ciprocinal)i da primam injekcije- 12 garamicina (po 40 ml.)ujutru i navecer, svakog dana. Kasalj je brzo prestao, ali bol u levoj strani pluca, ispod leve dojke, nije. Tu me boli i na dodir i kad se zakasljem i kad se okrecem u krevetu. Nije neizdrziv bol, ali je tu. Dr. na kontroli nije rekla ništa kad sam joj to saopštila. Poslusala me i konstatovala da je u celini bio verovatno bronhitis.Prepisala mi je novu turu antibiotika: ponovo marocen i u sredini terapije, tj. na 6 sati po 1 fromilid uno, pa to treba da pijem još 4 dana, a bol na levoj strani ne prolazi. Podnosljiv je, ali ga ima. Kad kasljem, kad se okrecem u krevetu, kad jako udahnem. Nemam temperaturu i dalje, jača sam, ali se plasim da nije bila valjana dijagnostika. Ako je pleuritis, da li bi se video na rengenskom snimku i čuo na stetoskopu i kako ga pouzdano iskljuciti? Ne znam da li smem izlaziti, ili cekati da bol nestane i kada bi to moglo biti? Šta bih trebala preduzeti, po Vasem mišljenju? Imam 56 godina, autoimuni tireoditis, holesterol, trigliceride, varijabilan pritisak i glukozu, tj. ne bas blistavo zdravlje. Postovanje, uvazeni dr.
Galeb
15. oktobar 2010. u 17.01
Prema svemu onome ssto ste naveli, meni djeluje da je kod vas u pitanju obolenje poznato kao Pleurodinia. Vi ste naveli bol u prsima koji vas podsjeca na upalu pleure-plucne maramice, ali kod toga ljekaar nalaze da je nalaz na plucima u smislu bronchitisa. Kada je u pitanju bronchitis, tada obično nema bola na grudnom kosu, kod kaslja. na dodir itd. Obolenja druga koja bi dosla u obzir su manje vjerovatna.
Drugo, sto je sumnjivo je da bi upalni procesi bakteriske naravi prošli na terapiju koju ste pisali. Terapija je malo dskutabilna ali nije dala rezultate pa prema tome sugerise da se ne radi o bakteriskoj upali, nego o virusnoj. Pleurodinija je obolenje uzrokovano Coxacki B virusom. Dolazi cesce kod mladjih ljudi i vise je bol povezan sa trbuhom dok je kod odrasli do 60 godina vise vezan za grudni kos. Auskultatorni nalazi kod pregleda mogu biti urednbi mada se retko kad može osjetiti podrazenost pleure u vidu trenja manjeg. Rtg nalaz je u najevcem broju slučajeva uredan ili diskretan nalaz na plucnoj maramici. Bol je uzrokovanatakom virusa na muskulaturu grudnog koa a može se preneti i na plucnu maramicu. Dijagnoza se postavlja nalazima virusa sa brisa grla ili seroloski nalazom antitijela na Coxacki B viorus.
Lijecenje je sa ljekovima protiv boli kao sto su Asopirin ali se pokazo boljim Ibuprofen.
Savjet: Trazite od vase ljekarke da ispita mogućnost navedene viroze. Napominjem, navedeni virus zna pogoditi i srce itd.
Želim ti brz oporavak i izljecenje, Galeb
zenja
16. oktobar 2010. u 16.51
NAJLEPSE HVALA NA ISCRPNOM ODGOVORU I SVE NAJBOLJE VAMA.
 Komentar Zapamti ovu temu!

.